869
Az augusztus 20-dikai tűzíjátéknak halálos balesete is lett

A POLITIZÁLÓ EMBEREKET BANNOLJUK!
  • Impi
    Magyarországon nincs katasztrófavédelem :D
    Vannak Mentők, Tűzoltók és Rendőrök!!!
    A katasztrófavédelem meg szarfaszú tisztekből áll!
  • Grenzjager
    nah akkor már egy felelősben megegyezhetünk: KATASZTRÓFA VÉDELEM....

de fontos szólni, hogy miért az OMSZnek kell informálni, miért nem a Katasztrófa védele,m informálódik egy olyan rendzvény miatt ahol másfél millió ember van!!! Kutya kötelességük lett volna nekik kérdezni az OMSZtől....
  • Esrohnoil
    Mert pesten szar a katasztrófavédelem.
    Mi az h. e-mailen kapják a híreket és 4 órán át meg sem nézte senki? Hát LOL!
  • Grenzjager
    3. mert jött a cserép is a tetőröl, az meg üt.......
  • Impi
    Kizárt!!!
    Ha csak fél órával elötte közlik az emberekkel, ez már nem történik meg!
    Eloszlottak volna az emberek és nem egy sávba tömörülnek
  • roliairsuni
    én így látom:
    1.kisbabával, és babakocsival mi a fasznak másznak oda a tömegbe
    2.mi a szart keresnek viharba fa alatt/közelébe
    -belecsap a villám, ráborul vs. szarráég
    -kicsavarja a szél, ráborul
    3.ménem lehet ottmaradni ahol van, úgyis szarráázik a megy ha marad, inkább vonul a csordával, tolkaszik, hátha eltapossák
    4. egy esernyő, vagy esőkabát elférne mindeki kezébe

azért részvétem a hozátartózóknak
  • Grenzjager
    4 gyerek van koponyasérüléssel életveszélyben............
  • Grenzjager
    szal egy rföldrengés esetén sem kell szólni senkinek, csak a "VIP"nek ????

a tüzijátékot meg mondjuk 19.45-kor kellett volna lefújni, nem 20.59-kor!!és nincs gond... kiszámítható volt a vihar ereje és iránya is!!!!

és 19.45kor nem volt még millió ember az utcán....

amúgy szerinted a Budapesti Védelmi Bizottság, a Katasztrófa Védelem mire való???
    Székesfehérvár és Kaposvár miért fújt le minden programot??? Trutyipest miért nem???
  • Esrohnoil
    Ha bemondják h. pucoljon ki merre lát, még több halott lett volna. :D
  • Grenzjager
    ismétlem Székesfehérváron, kaposvárott elmaradt minden, egyik szoci másik fideszes, 'szal no politika,

de ez Dzsuvapest....
  • Grenzjager
    Délután már Győr-Tatabánya vonalon pusztított a vihar, és mindenki tudta ahogy jön beljebb egyre erősebb lesz, és egyre nagyobb lesz a veszély a jégesőre a korábbi déli meleg front miatt....
  • Grenzjager
    nem a szervezők dolga informálódni az időjárásról???

pl.
    Földrengés esetén kinek a kötelessége szólni a népnek h pucoljon???
  • mucsácsó
    Hát én is egyetértenék Orsival, mert te ezt nem láttad, könnyen dumálsz...
    szörnyű látvány volt, katasztrofális...
    az időjárásjelentést a fasz nem nézte, különben is, egészen este 9ig, teljesen jó idő volt, ujjatlanban sültem majdnem meg.. meg ekkora ha mondták is, hogy esni fog, nem ezt mondták úgy sem, hogy ilyen pusztítást fog végezni egy zivatar..
    tömegben én legalábbis meg nem voltam, mert én a budai várból néztem, ott meg nem voltak annyira nagyon sokan, mint a pesti oldalon a parton pl...

dehát persze aki nem volt ott...
  • Grenzjager
    D.G. a budapesti védelmi bizottság feje... szal ő
  • Esrohnoil
    Ez így van ahogy mondod. :)
  • Orsolyka
    Eggyáltalán nem értek eggyet veled,...mégpedig ..
    ekkora viharról nem volt szó legalábbis az előrejelzésekben,,,
    És én nem néztem egész nap a tv-csakazért hogy mien lessz az idő...
    A szervezők tudták mégsem fújták le,tehát ez nem az a szerencsétlen nép hibája aki kiment ünnepelni .,hanem azoké a akik nem figyelmeztették a népet.
    Sajna te igy gondolod de csakazért mert nem voltál ott és nem láttad azt a rengeteg gyereket akik elveszítették a szüleiket és nembeszélve a vizbe potyogó emberekről ....
    Szal neked nem volt fontos ott lenni ezért ne itélkezz azokon akik ott voltak..

Bocsi ha kissé kemény voltam de én átéltem azt amit te csak álmaidban vagy még ott sem....
  • Grenzjager
    ha lefújják akkor is a zsét megkapja a NEXUS, mivel a viharról nem tehet, (vagy lefújják és megtartják egy hét múlva, h a csókosok megkapják a zsét, de ez "semmineksincsfelelőseország") de nem a tüzijáték pirotechnikai szervezőinek lett volna feladata a lefújás, hanem a Katasztrófavédelemé, vagy a Budapesti Védelmi Bizottságé. Röhejes, h ebben az országban senki nem tudja h kinek kit kéne értesíteni katasztrófa esetén....
  • Impi
    Kergemarha véleményével értek egyet azzal a kiegészítéssel, ha lefújják a tüzijátékot, hogyan pakolhatták volna zsebre a milliókat a csókosok.
    Sok pénz van ebben a dologban és nem a tüzijáték árára gondolok.
    Ez is üzlet és a nagyok szarnak a kisemberek nyomorúságára.
    Röhej, hogy most ráverik arra a szerencsétlenre aki nem továbbította az e-mailt
    A szervezők meg kussolnak, reggel óta eltüntek. No ugyan miért?
  • Grenzjager
    Egyre jó volt az aug.20

kiderült, hogy ha Magyarországon lesz egy súlyos katasztrófa vagy terrortámadás akkor semelyik állami szerv sem fogja tudni a feladatát, és nem fognak intézkedni....
  • mucsácsó
    Hali!

Gondoltam, én is elmesélem, hogy mi történt velem tegnap...
    Budai várban voltunk, ahol vmi kiállítás volt (őszintén hidegen hagyott, de tele volt minden ilyen kis fabódékkal) du. 2-kor mentünk oda, fazekasok sátra mögé helyezkedtünk el, jó hűs volt egész nap ott. A vár falán ültem egész nap végig :D És hát onnan néztük a Redbull Air Racet, nagyon jó idő volt egész nap, már sültünk meg, még hűsben is. Aztán olyan fél-háromnegyed 9 körül, nagyon villámlott sajnos...hát aztán valaki mögöttünk megszólalt, hogy rácsöppent egy esőcsöpp...
    nah hát mindegy, én akkor sem szálltam le a vár faláról...
    Pontban 21:00-kor elkezdődött a tűzijáték, nagyon gyönyörű és hangos volt, élmény volt nézni a Budai vár faláról csücsülve. :)
    csakhát rá egy 4-5 percre talán...akkora szél kerekedett, ott rángatott mindenki hogy jöjjek le...hát leugrottam, és ahogy felnéztem, szinte semmit nem láttam, annyira sűrűen esett az eső, és fúj tiszta izomból a szél.
    Ekkor szaladt mindenki minden fele, fogott amit csak tudod, és ezek a bódék alá beálltunk, és összetömörödtünk. Közben hallani a rendőrségi/tűzoltósági sziréna hangját. Aztán gondoltuk, hogy menni kéne, mert sokan már akkor elindultak...ez olyan 21:20 körül volt. De egyszerűen, annyira zuhogott, és fújt a szél, hogy azt elképzelni nem lehet...és tetőzte még ezt az is, hogy a szemüvegem tiszta vizes volt, és semmit sem láttam :S
    Na aztán megindultunk lefele, iszonyat nagy tócsák voltak, de futott mindenki amerre csak látott! Mikor mentünk lefele a vár útján, rengeteg szarrá tört fabódét láttunk, és rengeteg összetört autót, amire rádőlt a fa. Vagy 3-4 tűzoltó autó volt ott, akik a fákat szedték fel. Egy emberről szedték le a rádőlt fabódé tetejét, el volt ájulva. Futunk tovább, látom hogy az ilyen oszlopokat is kitekerte a szél teljesen, és egy feldőltött italautomatát is megláttam. Aztán mikor leértünk, TÉRDIG ÉRŐ VÍZBEN! kellett gázolnunk, hogy elérjük a kocsit.. Láttam 3 buszt is, ami egymásnak volt ütközve. A szirénák hangja egyre hangosabb és hangosabb lett, rengeteg tűzoltó és rendőr, és még vízirendőr és volt az utcán. Rengeteg pucér/félmesztelen embert láttunk az utcán szaladni, és a kocsiban is egyaránt. Sajnos nagyon sok síró gyereket is láttam, aki egyedül állt, és nem találta a szüleit. :(
    Beszállunk a kocsiba tiszta egyadta vizesen, és álltunk sorban a dugóban...
    az alapból 10 perces hazaútból nem túlzok, több mint 3 órás út lett a dugó, kitört fák, kidőlt oszlopok és lezárt utak miatt....

nahát szóval emlékezetes volt ez az augusztus 20.-a számomra....
  • Grenzjager
    1, de dolguk a szervezőknek!! mert ők garantálják az emberek biztonságát

2, ez nem igaz, lásd a 2 évvel ezelőtti Tornádóveszélyt

3, megjósolható, OMSZ

4, el se kellett volna kezdeni, máshol elhalasztották
  • Sith
    Néhány éve.. talán 3-4 az árviz miatt halasztották el egy héttel
    asszem Bp-n már levonult az ár de elég morbid lett volna ünnepelni amig az ország egy része még mindig homokzsákokat pakol
    nah szal akkor volt elhalasztva..
    legalábis ami hirtelen rémlik
  • Yeltzin
    1. bárki megteheti, hogy megnézi az időjárásjelentést, a szervezőnek nem ez a dolga

2. aki ott volt, akkor is ott lett volna, ha tudja, hogy vihar lesz

3. a szomszéd kerületben csak esett, szél sem volt, ergo ez teljesen megjósolhatatlan

4. akkor is megtörténik mindez, ha leállítják a műsort

tanulság: az a hülye, aki ekkora tömegbe képes kimenni, már bocs
  • Kmarha
    El sem probálom képzelni mi volt ott :S
  • Orsolyka
    még szerencsénk volt hogy nem rohantunk sehová,külömben akkor lehet a tömeg taposott volna agyon.....
  • Orsolyka
    Basszus mi alig vészeltük át...
    ránkszakadt egy bazinagy fa és még a villanyvezeték is mellénk zuhant le...
    Soha többé nem megyek oda,legalábbis addig nem mig nem lessz valami biztonságosabb az ilyen esetekben a környék...
    Maradt egy két maradandó sérülésünk de szerencsére nem történt nagyobb baj...
  • Kmarha
    talán a pánik okozta a legkevesebb bajt. Pár embert megtapostak, néhányat fellöktem. A lehulló téglák, fadarabbok, na meg a hatalmas röngök szerintem több embert küldtek korházba.

De tény, az emberek összeverödve inkább egy agyatlan amöbára hasonlitanak, sem mint gondolkodó egyének csoportjára. Volt ilyenre már elég koncerten és gyüllésen példa.
  • Kmarha
    Miért nem? Tudod mennyi bevételük van a tüzijátékból? A pénz nagy úr. Jön a vihar? Le van szarva, nagyobb baj nem történhet, mint hogy nem kapjuk meg a 20.a után bezsebelhető pénzt.

Azt tessék, mégis történhet. Az ember ostoba. És álltalában minnél felelőségteljesebb munkája van, annál ostobább.

Vagy csak egy tehetetlen seggfej. Már bocsánat.

(egyébbként rosszul emlékszem, vagy tényleg volt olyan év, mikor lefujták? Akkor mi volt más? Valszeg a vezetőség, a fejesek)
  • asfa
    ennyi ez az mért nem?
    mitnha direkt csinálták volna
    na meg az is röhej h a katasztrofa védelem kapott egy email-t fél8kor piros jelzéssel h vihaer lesz
    erre fél 12kor olvasták el!
    LOL
    mit csináltak ping pongoztak vagy mi a ...?
    nincs idejük rá?
    embere életekbe került ez a hülyeségük!de komolyan mintha direkt csinálták volna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Grenzjager
    továbbra is a felelőséggel kapcsolatban, Székesfehár és Kaspovár védelmi bizottsága lefújta a rendezvényt !!! BUDAPEST MIÉRT NEM???????? MIÉRT???
  • asfa
    eléggé elterjedt lett amint látom :(
    sajnálom azokat kiknek bajuk lett :((
  • Grenzjager
    meg ha az Elmű visszakapcsolja a villanyt!!
  • Sith
    Fele ekkora baj nem lett volna ha az emberek kicsit normálisabban reagálják le a dolgot. (természetesen nem azt mondom hogy mindenki mosolyogva egymás kezét fogva vonuljon biztonságos helyre) de az amit ott kint egyesek csináltak: sikongatás örült rohangálás stb. teljesen felesleges volt (egy bolond százat csinál) persze szél stb de ez akkor is csak egy vihar... vizes lesz az ember s enyi (mint ahogy mi is vizesek lettünk de sikongatás nélkül épségben hazajutottunk) Ott áltunk az esőben szélben vadidegen emberekkel viccet csináltunk az egészből s döbbenten néztünk egymásra amikor nem tul messze egy kis csoport sikongtva visitva elmenekült mintha nem is tudom mi történne ép.
    Felelösöket lehet keresni, de az emberek viselkedése és az hogy valakire rá dől egy fa akármilyen tragikus sajnos kivédhetetlen.
    komolyan nem értem... milyen pánik? vizesek leszünk? szétfuja a szél a frizuránkat?

• Dragooon #582
    BBC
  • Grenzjager
    hogy zajlik ez romániában??

Viharok, torenciális esők várhatók, 17 megye prefektúrájának küldött figyelmeztetést a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium, köztük a kelet-erdélyi megyéknek is, amely szerint a hétfőn és kedden várható torenciális esők nyomán a csermelyek, hegyi patakok, vízfolyások hozamának hirtelen növekedése várható.
    A nagy hőmérsékletkülönbség miatt jégesőre is számítani kell.
    A hirtelen lezúduló nagy vízmennyiség nyomán a patakok elhagyhatják medrüket, helyi jellegű áradások következhetnek be.
    www.mmediu.ro
    ...kultúrország,,,,
  • SHADOWEYES7
    A tűzijáték, pirotechnika története

A pirotechnika szó a görög "pyros=tűz", és "techné=mesterség" szóból származik. A kémia egyik ága, mely fény, hang és robbanóhatást előidéző vegyi anyagokkal foglalkozik. Kínát tekintik a pirotechnika őshazájának, melyben közrejátszik az, hogy gazdag nyersanyaglelőhellyel rendelkezik. Igen nagy mennyiségben fordul itt elő a salétrom (kínai-hó, vagy kínai-só), mely a fekete (füstös) lőpor előállításának az alapja.

Életünket az ünnepek teszik széppé. Ünnepeinket pedig színpompás tűzijátékkal tehetjük felejthetetlenné az ősi kínai kultúra jóvoltából. Az ember nem is gondolná, hogy a tüzet kb. 2-3000 évvel ezelőtt a kínai emberek először nem háborús célokra használták, hanem vallási szertartásokat tettek látványossá, lenyűgözővé kisebb-nagyobb tűzijátékszerekkel.
    Az ókor félelmetes csodafegyvere volt a görögtűz, melyet i.e. 500-ban már használtak. Az összetételét sokáig nagy titokban tartották. Legfontosabb alapanyaga a nafta, a kőolajnak alacsonyabb forráspontú frakciója lehetett, melyet desztilláció révén állítottak elő. Mivel ez túlságosan párolgott, ként diszpergáltak benne. Légmentesen tárolták, és használatkor szifon segítségével kipermetezték. Tehát nem azonos a jelenlegi görögtűzzel, ami alumínium alapú.
    Nem csak Kínában, hanem az indusoknál is találhatunk leírásokat arról, hogy időszámításunk előtt a harmadik században csodálatos tűzijátékkal egybekötött egyházi ünnepek voltak. Indiában még ma is divat a tűzijáték, a családi ünnepeken is. Germánus Gyuláné (Hajnóczi Rózsa) a "Bengáli tűz" című, Indiáról szóló élménybeszámolójában színes leírást közöl: -"... Röppentyű fényjele kíséri az esküvői felvonulást, szertartást... - A csillagokkal versenyt ragyog az ég felé törő tűzijáték. Ropognak a rakéták virágerdei, s a láthatár szélén kigyúlnak a vörösen izzó tarka bengáli-tüzek..."
    Japánban is gazdag hagyományai vannak a tűzijáték rendezésnek. Az 1600-as évek óta hatalmas exportot bonyolítanak le az európai és amerikai filmiparnak. A japánoktól származnak az álcázó színesfüst-elegyek, valamint az oly sokszor megcsodált csillagszórók és a szobai tűzijátékok.
    A XVIII-XIX. században a polgáriasodás korában már magánszemélyek is rendezhettek tűzijátékot. Főleg házasságkötéskor jött divatba a tűzijáték rendezés. Ennek egyik célja az volt, a házastársaknak ártó gonosz szellemeket távol tartsák. Ilyen esküvői mitologikus elemekkel átszőtt tűzijátékot ír le Lin Jutang neves kínai író: -"...egy rúd tetején egy hatalmas gólya állt, s csőréből hatalmas lángot a magasba lövellve jelezte a mutatvány kezdetét. Ezután kilenc rakéta következett, majd különböző forgók, szászkerekek, szökőkutak kápráztatták el az embereket. Az est fénypontja a világító, színes bengáli-tüzekből összeállított hétemeletes papírmaséból készült pagoda volt, melyből lassan nyíló lótuszvirágok, tündérek voltak láthatók...".

A puskapor előállítását ill. feltalálását a tudománytörténészek Schwarz Berthold ferencesrendi szerzetesnek tulajdonítják. Ő fedezte fel a feketelőpor feszítőerejét, hajtóerejét, s Engels szerint forradalmasította a hadviselést, a lőfegyverekben alkalmazta először a lőport hajtóerőként.
    A lőporban a szén az éghető, a salétrom az égést tápláló alkatrész, a kén gyúlékonyabbá teszi a lőport és gyorsítja a robbanás sebességét.
    Európában a tűzijátékok a XIV. század végén terjedtek el, a fénykorukat a XVIII. században érték el. Az első tűzijáték 1373-ban volt az észak olaszországi Vicensa-ban, a békekötés napján. Az egykori krónikák szerint az igen fényes szemkápráztató látványt színes csillagok és bengáli-tüzek alkották. Később Olaszországban minden egyházi ünnepségen, még a pápaválasztások alkalmával is rendeztek tűzijátékokat. Leírás szerint a tűzijátékok céljára épített állványzatokra és az Angyalvár erkélyeinek kiálló részeibe bengáli világító eleggyel megtöltött csöveket (bengáli-gyertyákat) és világító golyókat lövellő, úgynevezett "rómaigyertyákat" helyeztek el. Minden egyes tűzijáték kezdetét ágyúból leadott díszlövés jelezte, majd rómaigyertyák színes tűzgolyói emelkedtek a levegőbe, és rakéták szálltak fel a magasba. A szemkápráztató látványt felváltotta az állványzatra szerelt bengáli gyertyákból összerakott püspöki címer, mely a tűzijáték végét jelezte.
    Az olaszországi tűzijátékozás hagyományai Franciaországban találtak igazi otthonra. Nagy mecénása volt a tűzijátékoknak XV. Lajos, XVI. Lajos király és Mária Antoinette (Mária Terézia magyar királynő leánya) házasságkötése alkalmával egész Párizst megvilágította a különféle rakéták tűzparádéja.
    Királyi látogatások programjából, nagy ünnepnapok eseményei közül, fejedelmi esküvők, békekötések alkalmából nem maradhatott el a tűzijáték.
    Oroszország egyik cárja: I. Péter, vagy Nagy Péter is nagy művelője volt a pirotechnikának. Saját kezűleg készítette rakétáit, tűzforgóit, 1754-ben, újév napján felesége, a későbbi I. Katalin cár tiszteletére tűzijátékot rendezett.
    Péter cár ténykedéseivel nagyot lendített a pirotechnika tudományán, számos technológiai leírás maradt fenn tőle, melyeket még ma is használnak.
    Angliában is gazdag hagyományai vannak a tűzijátékoknak. VII. Henrik angol király 1487-ben Yorki Erzsébettel való egybekelése alkalmából fényes tűzijátékot rendezett a Temzén. Az egykorú krónikák hatalmas, vízben úszó tűzokádó sárkányokról, csatajelenetekről tesznek említést. Utóda VIII. Henrik, Boleyn Annával kötött második házassága alkalmával, 1533-ban fényes tűzi és víziparádét rendezett a Temzén.
    Az osztrák örökösödési háborút lezáró, 1749. április 27-i aacheni békekötés napján a londoni Green parkban fényes tűzijátékot rendeztek. Ehhez a pazar tűzijáték bemutatóhoz Händel szimfonikus művet komponált (Firework music). A nagyszabású zenés, parádés tűzijátékot 12 000 főnyi közönség nézte és hallgatta végig.
    A Tűzijátékok a XVI. századtól a német udvari ünnepségeknek is fontos részei voltak. Az első nagyszabású tűzijátékot Lajos Vilmos bádeni őrgróf württenbergi herceg esküvője alkalmával rendezték. A Habsburgok szintén nagy kedvelői voltak a tűzijátékoknak. Az uralkodók születésnapjukon, házasságuk, koronázásuk, békekötések alkalmával rendeztek tűzijátékokat a birodalom fővárosában, Bécsben.
    Fényes tűzijáték volt I. Lipót német-római császár, magyar királynak, 1666. december 5-én, Eleonóra Magdaléna Teréziával kötött házassága alkalmával Bécsben. A tűzijáték kezdetén kirajzolódott a "Vivát Magdaléna! Vivát Leopoldus!" szövegű tűzfelirat, és a kétfejű sasmadár arany koronával a fején. Majd a magasba röppenő több száz bomba és rakéta "ezeregyéjszakai" nappali világosságot árasztott Bécsre. -" ...Lángolt, zengett Bécs felett az ég, pokoli durrogás, csattogás zavarta meg a bécsi lakosság békés álmát." -írja az egykori krónikás. Az osztrák pirotechnikai művészet fénykorát a világhírű Stuwer-dinasztia alatt érte el.
    Hazánkban az első nagyobb tűzijáték Mátyás király esküvőjén volt, melynek tűzmestere Regiomontánus, híres német matematikus-csillagász volt.
    Sajnos a sors Magyarországon nem engedte, hogy ez a csodálatos szórakozás elterjedjen. A másfél évszázados török uralom és a Rákóczi-szabadságharc után jutott el hazánkba újra a tűzijáték, mely az uralkodók, nagyurak kerti mulatságait tették ünnepélyesebbé. 1772. július 27-én, Szent Jakab napján, Eszterházy Miklós József rendezett tűzijátékot, melyet Bessenyei György "Az eszterházi vigasság" című versében le is írt. Lelkes művelője volt a pirotechnikának Sándor Lipót főherceg, Magyarország nádora, aki 1795. nyarán I. Ferenc és felesége Amália tiszteletére rendezett tűzijátékot.
    1809. augusztus 15-én Győrben ünnepelte Napóleon 40-ik születésnapját tűzijátékkal.
    1822. július 26-án volt Balatonfüreden az első Anna-bál, melyet tűzijátékkal szerettek volna megünnepelni, de sajnos a műsornak tragikus vége lett.
    A magyarországi tűzijátékok kiváló úttörője és népszerűsítője az osztrák Anton Stuwer, aki a Városligetben, az Állatkert helyén rendszeresen rendezett szemkápráztató tűzijátékokat. Ezektől a tűzijátékoktól kapott kedvet Emmerling Adolf és Janitsári Iván, akik a magyar pirotechnika alapítói lettek.
    A legelső tűzijátékgyárak keleten Pekingben, Tokióban épültek. Magyarországon Emerling Adolf alapított Pesterzsébeten, IX. ker. Vágóhíd u. 17 sz. alatt gyárat, aki egyébként jómódú fűszerkereskedő családból származott. A gyárat 1946-ban államosították, az üzlete a VI. ker. Deák tér 6 sz. alá költözött, a gyárat pedig Balatonfűzfőre költöztették és beolvasztották a Nitrokémiai Ipartelepek gyártelepébe.
    Ott dolgozott Teleki György vegyész és Fekete Károly gépészmérnök, akik 1965-ben, Európában először használtak elektromos vezérléses indítást.

Ma már nem csak a nagyurak szórakozása lehet a tűzijáték-rendezés, hanem bárki emlékezetessé teheti a számára fontos eseményeket.

• Ahhoj
    ja igen, és tök jó hogy megjegyezték hogy ne menjen senki kocsival mert fennakadások lesznek, hanem használja mindenki a tömegközlekedést, ennek ellenére pl metróba lejutni nem volt túl esélyes (na persze lehet választani a bunkó módon tolakodok előre meg lépek át mindenkin, és akkor van metróm, de hát...), túl sok busz se jött duna környékéről, etc
    mindenesetre kíváncsi vagyok jövőre mennyire készülnek fel, ez a nagy készültség hány éven át fog kitartani, és mennyi idő múlva jutunk el oda hogy egint nem foglalkoznak semmivel és megint ilyen vége lesz :)
  • Grenzjager
    na itt az origi tornadó felhívás! , csak meglett :)
  • Grenzjager
    és amikor már kitört a pánik, az Elektromos
    űvek miért nem kapcsolta vissza a világítást????
  • Ahhoj
    hát akkor mi:
    délután mentünk libegővel fel a hegyre, felnéztünk a kilátóba, libegővel le a hegybe, megsülés forróság van, dejó...
    aztán rokonokkal találkoztunk vhol a pesti oldalon a danubius-os vagy milyen színpadtól nem messze, majd el vmit enni, még kicsit nézelődtünk a városba, majd találtunk egy ilyen sörsátor alatt árusító hely mellett egy jó kis korlátot ahol még nem volt senki, ezt így vmivel több mint egy órával a kezdés előtt
    szorgalmasan kivártuk, tökjó volt, közbe láttuk fekete felhőket, mondom vagány, legalább háttérvilágítás se lesz, aztán ugye előtte fél órával más messze látszódtak villámok, mondom na és mit csinálunk este ha elmarad a tüzijáték
    aztán kezdés előtt nem sokkal ugye már felettünk mentek a villámok ezerrel, de azért egyszer csak lámpák lekapcsolnak, tüzijáték indul, jé de jó
    aztán pár erősebb széllökés, mondom helyezkedni kéne kicsit mert ez így gáz lesz
    aztán fél percre abbahagyta, majd ugye hirtelen elkezdett zuhogni izomból, mi gyorsan be oda a sátor alá, meg még vagy 30 ember (árusítók gondolom örültek, főleg a végén). akik a széle fele álltak, azok tartották a vasszerkezetet (nem ok nélkül, mert a végére minden irányba el volt már törve), mi meg okosan helyet foglaltunk szélirányba, ha már mögöttünk kislányok voltak etc, találtunk pár nagyobb kartonlapot, aztán azzal próbáltuk a vihar egy jó részét kivédeni, nem mintha sokat segített volna :)
    aztán folytatásba megnéztük milyen szép volt a tüzijáték, mentünk deákra, ugye ott esélytelen volt lejutni, elmentünk következő megállóig, ott is esélytelen volt lejutni, elgyalogoltunk keletiig (btw közbe éppen hogy nem érték egymást a szirénázó mentők/rendőrök) (ja és a qrva anyjukat az autósoknak, egy csomó embert majd elütöttek csak hogy egy kicsit hamarabb eljussanak valahova, függetlenül attól hogy nekik milyen jó világuk volt a fedezékben meg a sok gyalogosnak milyen volt, illetve a másik kedvencem aki bunkó mód előzgetett és miatta nem tudott haladni a tűzoltó)
    keletinél vagy 6-7 perc késéssel elindul a troli, mint schumacher bevág a megállóba menetközbe már nyitva az ajtók, utána kb padlógáz padlófékkel megy, utasok szabályosan borultak jobbra/balra, pirosokon simán átment, egyiknél majdnem oldalba is kapott minket villamos, aztán ezután már ordibáltak páran hogy ezt nem kéne (nyílván nem így ;) ), majd égül hazaértünk, forró tea, fürdő, este egy kis hírnézés meg szörnyűlködés, south park-ot majdnem láttam elejétől, majd aludtam,ma meg hazakocsiztunk nyh-ra

btw felelősöket tényleg meg kell találni, csak z a baj hogy a felelősöket sokkal többen keresik mint amennyien a sérülteken segítenek, a javításokon, takarításon, stb...

mind1, megyünk jövőre is, tapasztalat, nem szabad fa közelében lenni, jó ha van a környéken könnyen megközelíthető fedezék, és kell vinni hátizsákot és belebaszni pulcsit esőkabátot vagy vmit