869
Az augusztus 20-dikai tűzíjátéknak halálos balesete is lett

A POLITIZÁLÓ EMBEREKET BANNOLJUK!
  • Pyotr
    hát az a gomba meg mi a fejléceden?
  • drobee
    Igen, a tüzijáték okozta a jeget. Meg az árvizeket is... :)
    Én Székesfehérváron voltam és itt is esett a jég, nem is kicsik, pedig itt még a tüzijáték is elmaradt.
  • Punker
    távedsz a szőlők felett is azért lövik rakétával ágyúval vagy harangoznak mert a hanghullám ellöki a pici részecskéket és nem lesz nagy, a furcsa az hogy jégeső nem hidegfrontból szokott lenni.
  • Nuki
    Mi fennt ültünk az erzsébet híd lábánál, azon a nagy beton'kockán'. Az emberek ott gubbasztottak meg kapaszkodtak a híd lábába, nehogy elfújja őket a szél, vagy legabbis csak takarásban legyünk... komojan, mint egy katasztrófafilmben!
  • DJviolin
    A tüzijáték tehetett a nagy jégesőről.

Emlékeztek a múltkori nagy hidegfronra? Ott nem volt jég. De nem is volt villámlás, vagy nagy hang. Itt volt nagy hang, és nagy jég. Figyelni kell az összefüggéseket.

Azt mondod, hogy a tüzijáték összeaprózta a jeget? Ha én ráordítok egy kőkemény betonfalra, attól még nem törik darabokra. :)
  • Punker
    na akkor hogy megértsük egymást, a jégrakétában nincs vegyianyag a tüzijátékban igen (attól lesz szép szines) de mind2 lényegtelen abból a szempontból hogy a szélvihar okozta a fő gondot.
  • tomsolo
    csillagbogár: a #378-ra reagáltam.
  • Punker
    de a fő károkat nem a jég hanem a szél okozta, azzal sehogy se tudtak volna mit kezdeni.
  • tomsolo
    a rezgés kisebbre töri a jéggkristályokat. a szélhez semmi köze.

szal lehet tüzijáték nélkül még dúrvább lehetett volna a helyzet - > ritkább de nagyobb darabos jégeső.
  • Atkamon
    Ez hol van?
  • Swy
    ez kegyetlen volt!!!
    Troli kábele 1 méterre a földről húzódott a vonat nem 40 percet hanem 1 órát késett!!! pontosan 1 óra 17 percet!
    Dízelmozdonyt kaptunk és azza mentübk d nagyon durva volt!!
    JáááJJ
    Ilyet még nem értem meg
  • nyamiag #404
    jó én így tanultam meg az iskolában, nemtudom hogy van, nemértek hozzá :|
  • Pintyőke
    Huu, most latom, hogy mindenki irja mekkora szel volt es vihar... En fent voltam a Harmas hatarhegy tetejen. NA OTT ELEG BRUTAL VOLT!!! :D Meg szerencse, hogy ott nem ropkodtek cserepek es femdarabok. Eletemben nem lattam meg ekkora vihart, fokepp testkozelbol! :( Hegyrol lejovet kaotikus allapotok voltak. Nagyreszt azert, mert nem lehetett lejonni a nagy dugo miatt. A masik pedig, hogy mindenfele tormelekek hevertek az uton viztengerekkel fuszerezve! Volt ott egy anyuka a parhonapos csecsemojevel... :(((

Meteorologia intezet is reszben hibas. Igaz mondtak a jegesot es a villamlast, de azt nem mondtak, hogy ekkora vihar lesz!!! Siman ki lehetett volna kovetkeztetni a nyugat magyaro.-i viszonyokbol, hogy mi lesz Bp-n. Este 8-kor meg mar ki az aki TV-t nez, szinte mindenki kint volt a szabadban. Itt kellett volna kozbelepniuk a tuzijatek szervezoinek (fo ludasok)!
  • CheAteR88 #402
    de az a szép hogy mondták 19-kor hogy 21-ko vihar lessz
    és lám lett is
  • DJviolin
    Végülis ez csak annyiban igaz, hogy nyáron a -30 fokos felhőben villám hatására megfagy a víz, és esés közben nem bír felolvadni. :) A jég sohasem megfagyva van a felhőben, mert akkor mindig leesne. Ez a fránya gravitáció. Helyette vízpáraként van a felhőben, és így képes a felhővel együtt mozogni. Ekkor jön a villám, ami megfagyassza, és Newton-nak köszönhetően leesik.
  • zoolee
    Sztem el cseszett dolog volt ez az aug. 20.
  • DJviolin
    Ez így nem igaz. Mikor mondjuk vitorlázóval belerepülünk felhőbe, akkor a repülőgép zavaró tényezőként lép fel a felhőben, és pár másodperc alatt képes akár 2 centi vastag jég ráfagyni tükörsimán a szárnyakra. Ha meg akarjuk őrizni a gép felett a kontrollt, akkor a kormánnyal űrölten kell kalimpálni, hogy még mielőtt kőkeményre megkeményerdik a jég, lerobbanjon a csűrőkről a jég, és legalább irányítani lehessen.

Egyébként a motoros gépeken és az utasszállítókon úgy működik a jégtelenítő berendezés, hogy a szárny belépőéleinél egy felfújható gumit húznak végig, ami nincs feltöltve levegővel. Ha jelez az elektrónika, hogy jegesedés van, akkor elsőnek hagyják, hogy ráfagyjon a belépőélre a jég, majd pedig felfujatják (ez nem biztos, lehet hogy leengedik) levegővel ezt a végighúzott gumit, és úgy robban le a jég a szárnyakról, mintha ágyóval lőttek volna. :)
  • Aspyrin
  • Aspyrin
    Helló ólz

Kis társaságban a budai hegyekben vártuk az esti tűzijátékot. Minket már 20:50 körül elért egy iszonyatos felhő, rohantunk le a háztetőkről. Mire leértünk már fákat csavart ki és ágakat szaggatott le a szél.. A hazajutás a pesti oldal felé katasztrófa volt, a tömegközlekedés és a forgalom teljesen lebénult, kb. 50 méterenként léptünk át egy nagyobb gallyat, leszakadt jelzőlámpával is találkoztunk. A moszkva térről 10-15 percnyi felfelé buszozást most egy másfél órányi lefelé gyaloglás követte egy szál polóban miközben az emberek tömegei vártak a nem közlekedő buszokra.. Hála az égnek leértünk mégha olyan sokára is de az biztos, hogy életem legemlékezetesebb augusztus 20-a marad.
  • nyamiag #395
    én úgy tudtam, hogy a víz mindig megfagy fenn, és akkor van jégeső, ha nagyon hirtelen esik le, és nincs ideje megolvadni
  • Jégkocka
    Én is ott voltam :D Mi indultunk el először mert ahol mi álltunk ott elkezdett esni a jégeső. De akkor még mindenki állt. Aztán elindult a tömeg is. De mi vonattal voltunk. Teljesen szét áztunk. Kb 20 perc alatt értünk a nyugatihoz. Beszálltunk a vonatba és kiderült, hogy fák dőltek a sníre és várni kell... Na mindeggy :)
  • Punker
    a széllel az se tud mit kezdeni.
  • tomsolo
    van olyan hogy jégrakéta, igaz ma már nem használják annyit.
  • nyamiag #391
    megragadtad a tegnap este lényegét
  • kBagyula #389
  • Kalóz Pepi
    Ezt talán nem pont most kellene.
  • UltimateGamR
    de
  • Kalóz Pepi
    Az apukák már csak ilyenek.
    Aggódnak.
    Féltik az egyébként is bepánikolt gyerekeiket.
    Az a dolguk.
  • Tinman #383
    Nem tudom írta-e már valaki, de én személy szerint egyetlen egyszer láttam -nem pesti lévén- a tüzijátékot. Nem hatott meg... láttam, ahogy egy inkubátor és egy lélegeztető gép ára "robban" darabokra az égen.

Merőben más nézetet vallok az ünnepeltről, mint itt sokan mások. /Talán nem kellett volna annyi törikönyvet olvasnom./

Ezért csak egy szolid és szelid kérdés: Nem aludnátok, jobban, ha a tüzijátékra szánt pénzt ezentúl teszem azt a Heim Pál kórház kapná?
  • nyamiag #381
    egyébként még annyi a témához, hogy amikor bemenekültünk a híd alá, és ki kellett mennünk vécére, duna mellé polo nélkül rohanás, ahogy tudunk vissza, énmeg beállva elkelzdek ordítani, annyira fáztam, ésakkor megszólal egy aggodo apuka hogy itt gyereke is vannak, ne zavarjuk oket (ilyen vihar kozepen legyen eza legnagyobb gondja)
  • nyamiag #380
    ahogy túlreagálják a dolgot egyesek, azse rossz :|
  • nyamiag #379
    azota nemnagyon aludtam, friss emlék :|
  • DJviolin
    Sziasztok!

Amit Punker írt az elején a tüzijátékról és a megbolygatott felhőkről az igaz.

Nagyon hihetetlen dolog, de a felhőkben fönnt még nyáron is -20, de esetenként -50 fok is lehet. És a leghihetetlenebb, hogy a csapadék még ezen a hőmérsékleten is cseppfolyós. Ezt bebizonyították egy laboratóriumi kisérlettel, miszerint egy teljesen hangszigetelt szobába letettek egy tálca vizet, és folyamatosan elkezdték hűteni a szobát. Már a víz hőmérséklete -30 fok volt, de még mindig nem fagyott meg, egyszercsak hangszórókkal halk zajókat sugároztak be a szobába, és a víz századmásodpercek alatt kőkeményre megfagyott. Tehát ha a vizet nem éri zavaró tényező, akkor nem fagy meg.

Ha megfigyeltétek már, a jégesőt is mindig villámlás előzi meg. Ez éppen annak tudható be, hogy a villámcsapás nagy zaja megkavarja a nyugalmat a felhőben, és ezért a vízcseppek megfagynak, és jégeső keletkezik.

Valami hasonló történhetett tegnap Budapesten is, csak villámlás helyett a tüzijáték szolgáltatta a jéggenerátort.

Hogy mi lett volna s zervezők részéről az ésszerű döntés? A tüzijáték azonnali megállítása, és akkor egy nagyságrendekkel kisebb jégesővel számolhattunk volna, de persze a nagy szélvihar és az eső ugyanúgy megmaradt volna sajnos.

Az OMSZ-ről pedig no comment. A vihar előtt másfél órával rikácsolnak, hogy itt baj lehet.

És szeretném a részvétemet kinyilvánítani.
  • SHADOWEYES7
    nekem pont 12 éves fiam van,tudod én átérzem!!!
    szóval van 1 kis viszonyítási alapom,a viccelgetés,és való élet között!!!
  • 42nd Intruder
    Te vagy ennyire részeg, vagy ennyire tapló vagy? Gondolj bele, ha a Te kislányod halt volna meg a karjaidban... Tudod én még messze állok a családalapítástól, de ez valahogy mégis arra ösztönöz, hogy elgondolkodjak, a miértről. Probáld meg...
  • Mr_no_NaMe
    Istenem egy kis képsorért így felkapni a vizet...fejezzétekmáabba
  • 42nd Intruder
    Igen csak nem mindegy miben és hogy.... :/
  • RaZoK
    ne aggódj..nemsokára repül a bann! :@
  • Rise Against
    emberek folyamatosan halnak meg.
  • leslieboy
    Még szerencse, hogy nem vagyok most Magyarországon, mert elmentem volna én is..
    A hozzátartozóknak részvétem, a sérülteknek, és betegeknek jobbulást! A halottak pedig nyugodjanak békében! :(.. LasDen már a nevén se lepődök meg, csak egy s-betűt kell levenni..:/..Szerintem a legrosszabb az, hogy kirakja ezt a borzalmat ide, és akkor odaírja, hogy sorry! Gratulálok! Emberiesség jeles, arról nem is beszélve, hogy megis kérdezi, hogy miért szólnak ezért..No Comment