869
Az augusztus 20-dikai tűzíjátéknak halálos balesete is lett
A POLITIZÁLÓ EMBEREKET BANNOLJUK!
A POLITIZÁLÓ EMBEREKET BANNOLJUK!
-
#455 háát, nekem most kéthetes a kislányom. este negyed tízkor fürdés, etetés - jól bírja a tömeget, gondoltuk, kiállunk a ház előtt megnézni a tűzijátékot. de meg kell hogy szokja, mikor van füri, kaja és szunya, így nem mentünk sehová. életem egyik legjobb döntése volt...
csak hogy legyek kicsit tapló is: a Jankovics Marcell rajzfilmet húsz perccel hamarabb kezdte az MTV, így ha beállítottam volna a videót csak a lényeget nem vette volna fel, ráadásul a körbe futó hírek is jól mutatnak Hunor és Magyar kalandjai közben. Még jó hogy megnéztem... :P
-=ZR=- -
#454 Csak az volt itt a gáz,hogy hirtelen jött a vihar,és még Wéber Isti sem tudta megmondani az Rtl időjárás müsorvezetője,hogy a tüzijáték idején milyen lessz az időjárás!
"kemény dió"
ugyhogy még a targédia elött sem, tudták megmondani!
nemtom már mikor volt ez az időjárásközvetités!
de az is biztos,hogy jóval azután ért el irsára a vihar,miután vége lett a tüzijáték!
Az rlt studiójában,meg milyen büszkék voltak már,hogy csak az ő csatornájukon lehet már csak nézni a közvetitést! -
Inquisitor #453 Nem tudom, de egy óra kevés, most nagyon sokan voltak kint. Két éve több mint 1,5 óra volt amikor elvonultak az emberek a rakpartról, pedig akkor kb. fele ennyien (se) voltak. És az, hogy nem a rakparton vannak, még nem jelent semmit (sőt még rosszabb) a sérültek nagyrésze az autcákon sérült meg cseréptől, tetődarabtól, üvegtörmeléktől, faágaktól, meg mindenféle szeméttől, amit a szél fújt. tehát ha mindenkit hazaküldenek "időben", akkor mondjuk 200 sérült helyett 100-150 lett volna "csak". Persze ha az elött kezdik el elküldeni őket, mielött odagyűltek volna ... csak hát az előzetes programok, meg a két rakparton lévő "vurstli" miatt kismillióan voltak már órákkal elöbb is. -
#452 redbullos sátor? -
#451 igaz!!
Adhattak volna esőkabátot a gyerekeknek!
Mittom én valamit tehettek volna!
De az is igaz, hogy a természet előbb volt mint a Tüzijáték!
A másik meg hogy mi a Parlamentől nem messze voltunk a lánchid fele és mikor jött a szél belengett a hangszóró!!
Mindenki rohanni kezdett az emelőkocsi leengedte de csak 10 perc késéssel!
A szél a sörös fémdobozokat vízszintesen vitte!!
Én belerugtam egy üvegbe véletlenül az meg eltörött és berepült valami kocsi alá!!
A végén még tócsába is léptem
Kegyetlen katasztrófa film volt!!! -
Hajnalcat #450 Most lesz a Hír Tv-n különleges kiadás. Már fél órája kiírta... :S -
#449 hát tegnap elcseszte a petyánk :S -
#448 kb ez a halasztás olyan lett volna, mintha valaki a szilveszteri buliját halasztaná el, hogy mondjuk 1 hét múlva köszöntjük az új évet...ismét azt mondom, hogy nincs az az ember aki bevállalja ezt a döntést...amikor pedig már bizonyossá vált, hogy iszonyat nagy vihar lesz, akkor már úgyse lehetett megszakítani... -
#447 az a baj hogy ugyan azokat beszélitek ki mint mi tegnap éjjel, ugyan azok a kérdések sztorik info-k... kár -
Dexantreal #446 Aki parás, az akkor is sikítozik, mikor biztonságban van és körülötte tombol minden. Szal erről ennyit. -
#445 persze énis láttam durva dolgokat, amiből lehetett volna mégnagyobb tragédia, pl személyszerint énis kizavartam vagy 20 embert egy fityegő sátordarab alól (drága jó édesanyám folyamatos csuklása közepette), mert persze a sok okos nem akar megázni, de az persze nem számított, hogy akármikor rájukborulhat az egész...ami kb fél percre rá, hogy elvánszorogtak be is következett...jöhetnek egy nemkis szivességgel... -
#444 az airshow-n a gépek NEM ESHETNE BELE A TÖMEGBE... ugy van megterveze a pálya a sebességkorlát a figurák hogy AKÁRMIKOR eszáll a gép vagy a vizbe vagy a házakba repül a nézőkre nem, és ne mondjátok hogy "többször jött velünk pont szembe" igen de mitértesz elszállás alatt? mind1, besenyei pétert személyesen iserem és mint az egész atyja és fő kitalók részese tudja mit csinál -
#443 Úgy lehetett volna megakadájozni, hogy a cég aki a tüzijátékért volt felelős figyelembe veszi az idő járás jelentést és nem legyint rá egy jó nagyot. Mert hazudnak amikor azt állították, hogy nem volt tudomásuk róla egy nagy ló**** azt nem tudták csak inkább a pénztárcájukra gondoltak mint az emberéletre. El lehetett volna halasztani ezt az egésszet, és még csak morgás sem lett volna belőlle mert a vihar bebizonyította volna, hogy ebben az esetben helyesen döntöttek. -
Cat #442 olyat, amin látni is lehet valamit biztosan nem fogsz. Vaksötét volt, látótávolság pár méter. Max. sikitozó tömeg és sötétség lesz rajta. -
Cat #441 "az, hogy utánna elbirkultak az emberek már nemszámított semmit"
Konkrét baleseti szempontból valószínűleg nem, de lelkiekből biztosan - eszméletlen volt látni hogy azok kiabálnak, sikitoznak, akik egy zárt, védett helyen vannak (origos cikkben is van egy ilyen kiemelve: benn áll az alagut közepén, és ő sikoltozik). -
#440 Másfél órával hamarabb Tatabányán tombolt ugyanez a vihar, és állítólag a műholdképeken tisztán lehetett látni hogy a főváros felé halad őrült sebességgel. -
#439 ezek után igazán szeretném tudni, hogy az a húsz hajó mi a jó francot csinált ott egy órával késöbb
Inkább úgy tedd fel a kérdés, hogy mit kerestek ott? A válasz: jó pénzt, amiért fel lehet áldozni a látogatók biztonságát. Szomorú de ez van.
Egyébként én a Margithíd közepéről néztem végig a tűzi/vízijátékot, szerencse hogy későn értünk a Nyugatiba, mert eredetileg a budai rakpartra mentünk volna a Parlamenttel szemközti részre, onnan gázosabb lett volna hazajönni. Szarrá áztunk így is... -
Cat #438 "Tévedni pedig emberi dolog, szóval azért a meterológusokat se hibáztassuk...lehet, hogy akkor még úgy tűnt, hogy a végére ér oda, de közbe megváltozott valami, ami miatt gyorsabban jött...nem tehetnek róla."
Itt nem 15 percen múlott, az lényegtelen. 21:30-kor pontosan ugyanakkora tömeg állt volna a rakpartokon, mint 21:05-kor. Ekkora embermennyiségnek legalább egy óra elvonulnia.
-
#437 "Nemtom kinek van-e véleménye,hogy hogy lehetett-e volna megakadályozni ezt a szörnyű tragédiát?"
lemondani, máshogy sehogy, de ugye sztem nemlétezik olyan felelős ember, aki bevállalta volna, hogy lemondja huszadikát...
egy ilyenre nem lehet felkészülni (végülis a pánikból nemlett nagy gond, a sérülések nagy része, illetve a halálesetek még az elején, a hirtelen széllökésektől lettek...az, hogy utánna elbirkultak az emberek már nemszámított semmit) -
#436 ij -
Inquisitor #435 "Az egészben a legérdekesebb,hogy még az elején mondtuk,mikor láttuk a kivilágított hajókat a vízen,hogy de király lehet nekik,onnan nézni a tüzijátékot.....erre ugye a hajók ütköztek az egyiknek beszakadt az oldala páran a vízbe estek,pánik,stb..."
Két éve én is hajóról néztem. De nem ez a lényeg.
A hírek szerint 20.05-kor elkezdte a rendőrség kiterelni a hajókat a partra, mert állítólag akkor kapták meg az infót a viharról (ehhez képest a szárazföldi kollégák meg állítólag csak negyed órával elötte tudták meg?), ezek után igazán szeretném tudni, hogy az a húsz hajó mi a jó francot csinált ott egy órával késöbb? -
#434 Hi
Én is sajnálom a Budapestieket!!!
Nemtom kinek van-e véleménye,hogy hogy lehetett-e volna megakadályozni ezt a szörnyű tragédiát?
Itt Albertirsán(Pest megye,Bp-től kb 50 km-re Szolnok fele)is elkapott minket a vihar!
Ugyan itt fák nem döltek ki,de legalább olyan félelmetes volt,mint a Budapestiek helyzetébe beleképzelnünk magunkat!
Arra merni se gondolok,hogy a szomszédfaluban megtartott tüzijáték a szabadban,hogyan végzödött! -
Hajnalcat #433 Videófelvételeket hol lehet látni az origón kívül? -
#432 Kinnt voltam a Margít-hídon
Fél 9 körül értünk ki. Már látszott,hogy villámlik az ég alja. Páran mondták is,hogy menjünk,de mi "kemények" közöltük,hogy pár csepp eső nem árthat.
9-kor elkezdődött a tüzijáték,körülbelül 5 percet nézhettük,mikor kicseseztt nagy szél kerekedett,s elkezdett csepegni az eső,nah ekkor indultunk lefele a hídról. Persze nagy tömegben az emberek is,először csak séta,aztán elkezdett szakadni az eső,meg ezerrel fújt a szél a tömeg nagy része elkezdett rohanni,sokan sikítoztak satöbbi.Csodálom,hogy nem taposták le egymást.A környéken minden kisárus bódéja,arui satöbbi a levegőbe repültek,az emberek kezéből kicsavarta az esernyőket. A Jászai-Mari téri aluljáróban tömör emberfal keletkezett,se be se ki nem tudott senki menni. Kíváncsi lettem volna,ha elkezd befele őmleni a víz mi lett volna.
Szal mi szarráázva érkeztünk meg az autóhoz,s a rakpart feletti utcán akartunk kikeveredni,de szabályszerüen "S" kanyarokat kellett megtenni,mert az utca tele volt leszakadt faágakkal satöbbi.Végül hazaértünk,s akkor láttam a hírekben,hogy sok helyen tetőket sodort le,fákat döntött ki,s páran meghaltak.
Az egészben a legérdekesebb,hogy még az elején mondtuk,mikor láttuk a kivilágított hajókat a vízen,hogy de király lehet nekik,onnan nézni a tüzijátékot.....erre ugye a hajók ütköztek az egyiknek beszakadt az oldala páran a vízbe estek,pánik,stb...
-
Dexantreal #431 Híres lett Magyarország. Bár sokkal jobb lenne, ha valami kellemesebb dolog miatt figyelnének fel ránk. Mit tudom én....valami foci siker, vagy egyéb vége. A linket thanks! -
#430 Külföldi oldalak is foglalkoznak ezzel a tragédiával, pl. bbc.co.uk/news, orf.at, rtl.de -
#429 Ja hát mi is a rakparton voltunk a haiedt 8nem biztos, hogy jól írom:) ) szállóval a hátunk mögött. Kb hatra értünk oda és miközben néztem a repülőshowt az jutott eszembe hogy itt marhára nincs semmi biztonsági intézkedés, mert mi van akkor ha valamelyik géppel valami gebasz van és bezuhan a tömegbe. Aztán mikor már lehetett látni a villámokat a budai oldal felől gondoltam hogy itt marha nagy zuhi lesz. Mondtam is a haveroknak hogy lehet menni kellene mert nem lenne jó bőrig ázni. Erre azt mondták, hogy aggodalmaskodok és nem lesz itt semmi vihar messze van az még. Sajna nekem lett igazam... Szerintem jövőre tuti, hogy egész másképp lesz megszerveze ez a tüzijáték biztonsági szempontból, de hogy innentől kezdve halgatni fognak a meterológusokra az biztos. Amúgy életemben most voltam kint másodszor a tüzijátékon elöszőr két éves koromban de akkor állítólag haza mentünk mert megijedtem a tüzijátéktól:) Az biztos, hogy többet nem megyek ki:) -
Dexantreal #428 Jah, muterom is mesélte még délután, hogy aggódik is előre, hátha rongyá ázik. Kérdem tőle: miért? Sütött a nap. Most már tudom, hogy ezért. De kihitte volna, hogy ekkora vihar lesz? Senki.
Tévedni pedig emberi dolog, szóval azért a meterológusokat se hibáztassuk...lehet, hogy akkor még úgy tűnt, hogy a végére ér oda, de közbe megváltozott valami, ami miatt gyorsabban jött...nem tehetnek róla.
Bár, akkor már jövőre bevezethetnének1rendszeres negyed óránkénti időjárás jelentést, hogy ne forduljon elő és időbe midenki szét széledjen vagy ilyesmi. -
Hajnalcat #427 Olvasom, hogy mik történtek. Szörnyű!Alig tudom elképzelni, hogy ennyi sebesült meg halott van. Ez olyan hihetetlen. Ma reggel tudtam meg, mikor bejöttem ide a fórumba. -
Cat #426 én néztem a fél hetes hiradót, a TV2ben egyértelműen mondták, hogy vihar lesz. Ők akkor még úgy számoltak, hogy a tűzijáték végére (21:30-ra) ér ide, és ugye alig 20 percet tévedtek. Otthon gondolkoztam is hogy vigyek-e esernyőt, de mivel haverokkal találkoztam, akik tudtam hogy nem visznek, ugy voltam vele hogy majd bemegyünk egy kocsmába amig átvonul.
SZóval pontosan tudni lehetett hogy mikor lesz. -
#425 Most is kiderült milyen hihhetetlen ostobák az emberek. Erzsébet-hídnál voltam, a járdán kb 10 m-es sor nyúlt ki a híd alól, majd miután meguntam hogy a dzsekimmel kell eltakarnom az arcomat hogy ne basszon fejbe a jég, elegem lett és aztgondoltam hogy akkor futás a metróig - még jó hogy észrevettem hogy az úton és a villamossíneken elég sok hely volt még (igaz még a bokáig érő víz előtt, de utána is tudtam találni körülnézve olyan helyet ahol nem kell nyomorogni és "tető" is van a fejem felett.) -
#424 Huhh, hát nagyon durva volt! Én a 7. kerben lakom, otthon is voltam, és néztem a TV-ben a tűzijátékot! 1-2 perc után csak azt hallom, hogy a cserepek hullanak le a tetőről az udvar közepébe, aztán 3 perc után elkezd esni az eső, és amikor vége lett a tűzijátéknak rögtön be is fejeződött minden! -
#423 egy ekkora viharnál 2 órával előtte már lehet biztosat mondani.
Nem párolog csak úgy el a felhőzet. Balatonon is nagy vihar volt és szépen kúszott Bp felé, tehát tudta mindenki hogy jön -
#422 nagyon nagyon szomoru hogy ez történt. Nem hiszem el hogy nem lehetett volna megelőzni azt hogy az emberek így pánikba essenek. Le kellett volna fujni a tüzijátékot, és közölni az emberekkel a hangosbemondon hogy mennjenek biztoságos helyre. A vihar egész MO.n átvonult, Soprontol kezdve balatonig mindenutt nagy károkat okozott. Tudhatták és szerintem tudták is Budapest fele tart. -
Aspyrin #421 Pontosan erre jártunk, az 56-os villamos vonalán.. -
Inquisitor #420 Indexen írtak a helyszínen ott lévő fórumtagok a fórumba, ki mit látott, hát elég súlyos dolgok voltak. Meg az emberek se viselkedtek valami kiszámíthatóan ... -
Aspyrin #419 Hűvösvölgy környékén. -
#418 jah,köszi...amugy bocs az OFF-ért! -
Inquisitor #417 "Igaz mondtak a jegesot es a villamlast, de azt nem mondtak, hogy ekkora vihar lesz!!! Siman ki lehetett volna kovetkeztetni a nyugat magyaro.-i viszonyokbol, hogy mi lesz Bp-n. Este 8-kor meg mar ki az aki TV-t nez, szinte mindenki kint volt a szabadban."
Eléggé álom/sci-fi jellegűek az elképzeléseid a meteorólógiai előrejelzések pontosságáról, másrészt az itthoni meteorológiai intézetek technikai felszereltségéről.
Ha este nyolc körül tudták csak megmondani mekkora vihar jön, abban nincs semmi meglepő. Van olyan hurrikán, amit csak kialakulás elött náhányszor negyedórával lehet "megjósolni". A hangsúly a "jóslás" szón van, mert halál nem biztos, hogy bejön.
Amúgy a média nagyon nyomja most a tüzijáték és a balesetek összefüggését, csak ugye a balesetett szenvedett emberek nagyobb része nem a rakparton sérült le, hanem az utcákon, ahol fák, tetődarabok, cserepek röpködtek a 120Km/órás szélben. Ha nem lett volna ennyi ember az utcákon akkor "csak" fele ennyi sérült lenne, ez is igaz. Elnézve a károkat (lásd Index fotó a Népligeti leszakadt tetőszerkezetről) csoda, hogy "csak" ennyien sérültek meg. -
#416 oda viszed az egeret és kiírja