491
  • HUmanEmber41st
    Ez az "urban legend" Dél-Amerikában található.
    1970-es években egy földcsuszamlás után lettek láthatóak a nyomok, majd több kilométeren keresztül feltárták. Az (akkori friss) vulkáni hamuban kövültek ki a nyomok, majd iszappal betemetődve konzerválódtak. Végül is kilométeren keresztül párhuzamosan látható egy növényevő dino és egy mai típusú ember lábnyoma. Aki nálam jobban tud angolul, keressen már rá, biztosan meglesznek a pontos adatok is.
  • juzosch
    Az intelligencia kialakulásához igen nagy mák kell, mivel általában nem áll fennt a kényszer ezirányban. Az unintelligens lények is jól megélnek.
    Tehát szerintem még ha több bolyón is kialakult az élet, az intelligencia még ezek között is igen ritka, de attól még magától alakult ki.
  • haxoror
    "az amerikai felnőttek több mint fele nem tudja, mennyi idő alatt kerüli meg a Föld a Napot"

WTF???????

RESPECT! :D
  • bvalek2
    Wampire1: az a baj, hogy feltételezel valamit. El akarod dönteni, hogy szerinted milyennek kell lennie a leletnek. A leletek vannak, csak nem olyanok, amilyeneket te szeretnél

A denevér nem legó. Nem úgy megy, hogy először az egyik füle nő ki, aztán félmillió év múlva a másik. Módosulnak a szervei. Az ő esetében még egyszerű, mert csak nagyobb fül kellett neki, és szélesebb frekvenciasávon kellett vijjognia.

Ilyen kis, elsősorban mennyiségi jellegű változásoknak elég néhány millió év. Nagy változások ilyenekből állnak össze, sokszázmillió év alatt. A testünk kémiáját meghatározó jellemzőknek pedig évmilliárdok kellettek, ezért is hasonló igen távoli fajok között, például ugyanazok az aminosavak.

Evolúciós bizonyítékok: Galapagosi pintyek megfigyelhető változása évszázadok alatt. Egy fajból alakultak ki, és most több különböző alfaj van. Ahogy átalakul a testalkatuk (különbözőféle táplálékra szakosodtak), és a viselkedésük, idővel nem képesek egymás között szaporodni. Ebben az esetben nem tudnak eloszlani az apró változások az egész populációban, ezért a két csoport különböző fejlődési utat jár be. 50 millió év múlva a keleti sziget pintyei elutaznak a Holdra, és nem fogják elhinni, hogy a nyugati primitív szőrös pintyek a rokonaik

Angliában több száz éve egy világos színű molylepkefajnak csak néha fordultak elő fekete változatai. Aztán az ipari forradalom befeketítette a fákat, és a fekete lepkék előnybe kerültek, mert a madarak megették a világosakat. Megfordult az arány, elterjedtebb lett a korábbi mutáció, mert előnyösebb volt. Így dolgozik az evolúció: valami létező előny lesz kihasználva. Aztán sok kicsi sokra megy, a végén már rá sem ismerünk a baktériumokra, amik az elején voltunk

átmeneti fosszíliák: archeopterix - félg hüllő, félig madár, tüdőshalak maradványai, szárazföldi ősbálnák, kutya méretű mini őslovak, stb. De nem kell halott állatokat keresni: A fóka átmeneti állapotban van, egyre jobban idomul a vízhez. A költöző madarakat a távolodó kontinensek arra kényszerítik, hogy egyre nagyobb utakat járjanak be. Ezt azok a példányok élik túl, akik sokáig tudnak repülni, illetve táplálékhoz jutnak a nyílt tengeren. Így lesz a fecskéből sirály

De az evolúció nem törvény, csak lehetőségek tárháza. Pl. az embereknek nincs a homlokára írva, hogy szuperlények lesznek belőlük Amióta az emberi kiválogatódásban nem játszik szerepet az intelligencia, a buták is érvényesülnek, elterjesztik a génjeiket, tehát az emberiség átlagos értelmi színvonala stagnál (én ennek örülök. nem akarok kihalni, mert buta voltam Darwin díjasokért viszont nem kár...).

Ez nem jelenti azt, hogy nincs evolúció. Például az új gyógyszerek, van aki érzékeny egyes antibiotikumokra. Ők vagy meghalnak a gyógyszertől, vagy a betegségtől, amit a gyógyszer gyógyítani tudna, ha bevehetnék. Tehát nem lesznek gyerekeik, ecetera, ecetera...

Az új, kémiailag megváltozott ember még ember, de nem pont ugyanaz, mint pl. 5000 évvel ezelőtt. Az akkori emberek között nem ilyen eloszlásúak voltak a vércsoportok, és egyéb genetikai jellemzők. Bizonyos gének már elhaltak, és nem fogod tudni visszaállítani, ahogy a kihalt állatokat sem lehet újra előállítani, a génjeik nélkül.

Remélem tudtam választ adni.
  • Wampire1
    42
  • juzosch
    Az tény, hogy a nagy ugrások gyakoribbak. Ennek is van oka, mivel a változások kényszer hatására mennek általában végbe. egy a környezethez alkalmazkodott szervezet jól működik, nehezen változik meg. De ha a környezet megváltozik (éghajlatváltozás, hegy kiemelkedése, elvándorlás) akkor alkalmazkodni kell, és egy-egy komolyabb mutáció lesz sikeresebb, sokkal sikeresebb, így akár párezer év alatt végbemegy az a mutáció, ami addig akár 1 millió évig alig változott.

De azért ugyanúgy vannak kis, közepes és nagy változások is, csak más gyakorisággal.
  • Wampire1
    erről eszembe jutott az egyik sprektrumon vetített film.Mindig mondogatjuk hogy neandervölgyi meg kromagnoni ember stb.És már szemünk előtt van a félig majomember.És kinek köszönhetjük ezeket?A grafikusoknak.Szerencsétleneknek azt mondták minél régebbbi annál jobban hasonlítson a majomra.A csontok alapján megkreált embert felöltöztetve mai ruhákba nyugodtan végigmehetne bármelyik utcán mégse mondanák rá hogy ősember.
  • Laacaa
    A Föld valójában egy hatalmas számítógép, mely az élet értelmét kutatja. A dinoszaurusz csontvázak meg a többi hasonló dolog pedig azért van elhelyezve hogy összezavarja az embereket. :-)
  • Wampire1
    Hát igen Pettyes nyírfa lepke:fehérből feketévé vált a fák elkormosodása miatt,emberek az adott területen megfelelő bőrszinűek,a lovak hol magasabbak hol alacsonyabbak. Nézd meg a csivavát és a német dogot.Egy fajra több változat.
    A fajok mindíg hirtelen jelentek meg míg fennáltak létezésük során csak csekély változáson mentek át.Például a bogarakhirtelen, sokrétüségük teljében jelentek meg a kőzetekben, anélkül hogy bármiféle evolucióselőfutárokról ismertetünk lenne.
  • assdf
    Hmm, ebből egyszer volt egy baromi nagy vita itt az sg-n (csak lusta vagyok kikeresni a topicok közül), ahol is én is begyüjtöttem pár büntipontot.
    De lényegében azt gondolom, hogy az evolució alfolyamataiban bizonyitott, ugyanakkor van rengeteg nem tisztázott kérdése.
    Első adódik kapásból, hogy hogy keletkezett az élet, mert ugye még soha senkinek nem sikerült szervetlenből szerveset előállitani. Úgyebár ez egy nagyon fotnos kérdés, mert gyak. az egész evolució arra alapszik, hogy minden véletlenszerüen (mutációval) jött létre és ami a legjobban megfelelt a környezeti elvárásoknak azok maradtak fenn, élték túl a környezeti hatásokat.
    Na most ha az élet nem véletlenszerüen jött létre a földön, akkor az máris érdekes kérdéseket vet fel.
    A másik igen érdekes kérdés, hogy miért csak az ember lett ilyen intelligens faj a földön? A vitáknak elejét véve, ebbe beleértem az összes létezett/kihalt homo alfajt is meg a neander völgyit is. Ugyanis tudomásom szerint az ember kb. 1 millió éve jelent meg (de az még csak egy nagyon primitiv majom volt), de gyak. csak az utóbbi 100 ezer évben kezdődőtt meg ez az eszeveszett fejlődés, és az intelligencia ilyen szintü növekedése.
    Na most ha ez a folyamat ilyen gyorsan lejátszódhat (az élet és a föld történetében 1 millió év csak egy percnek felel, akkor a már csak a nagy számok törvénye alapján is, rengeteg emberi intelligenciával rendelkező fajnak a nyomára kellet volna bukkanunk, vagy legalábbis a múltbéli nyomaikra. Ehhez képest ilyet nem találtunk.
    Tehát vagy csak mi vagyunk ilyen különlegesek (az emberi ego ezt képes velünk elhitetni) vagy esetleg más hatások is közrejátszanak mint amiket eddig számbevettünk.
  • juzosch
    Már miért nem lennének kis változások? Ezt honnan vetted? Nézz meg egy növény, vagy állatnemesítőt.(virágok, élelmiszernövények, kutyák, lovak, szarvasmarhák stb)
  • juzosch
    Hát ezaz, semmi nem cáfolja. Magában egyik lelet sem igazolja, mert ahhoz kevesek, de beleillenek az elméletbe. És együtt az összes már igazolja. Persze ez az igazolás MÉG nem 100%-os, de a többi elmélet még a 0%-ot sem nagyon éri el:)
  • Wampire1
    De éppen ezt mondom hogy nincsennek kis változások, csak nagyok. Akkor most mi van?
  • juzosch
    Új faj? Haha. Miért nem képes valaki felfogni, hogy sok kis változást ha összerak, akkor egy jó nagy változás lesz belőle?

Ezzel szemben egyesek itt azt hiszik, hogy csak kicsit változhatnak az élőlények. Még ha nem is láttunk egyet sem, akkor is nyílvánvaló, hogyha kicsit tudnak változni a fajok, akkor tudnak nagyot is, és akkor már akár meg is van az új faj.
  • Wampire1
    LOl. Na most úgy őszintén it lehetne találni ami cáfolja?
    Olyat lehet esetleg nem találni ami nem igazolja.
  • fade2black
    Olvasd már el a ring speciest amit #49ben linkeltem.

Ugyanezt megcsinálja egy kutyatesnyésztő is 50év alatt... Nesze neked létrehozott egy új fajt...
  • juzosch
    A régészeti leletek pedig elég speciális körülmények között maradnak fennt, pl oxigénmentes mocsárban. Olyan helyeken, mint pl a szavanna, hiába is keressük, gyorsan elbomlik minden. Ezért is kevés a lelet. És ez még véletlenül sem cáfolat.

Az evolúció egy olyan kirakósjáték, amibe eddig minden lelet tökéletesen illeszkedik, és bár sok rész hiányzik, oda nem illő darabot még nem találtak.
    A kreacionizmusra ezzel szemben egy nagy mesekönyvön kívül az égvilágon semmi bizonyíték, vagy annak nevezhető dolog sincs.
  • Wampire1
    Nehogy most olyanokat kapjak hogy Isten így Isten úgy nem vagyok hívő csak úgy mondtam...
  • Wampire1
    De érdekes hogy az evolució és isten nem férnek meg egymás mellett
  • juzosch
    A gyors evolúcióhoz pedig egy kis gondolkodtató:
    A föld történelme wc-papíron

1,5 milliárd év kellett az élet megjelenéséig, még 1,5 az első sejtig!!!
  • bvalek2
    Szerintem Isten és evolúció megférnek egymás mellett: "a világ forog, az alkotó pihen", vagy valami ilyesmi (Ember Tragédiája)
  • Wampire1
    Tudjuk mik azok az attraktor fraktálok:)Már amennyire 3 káosz elméletes könyvből emlékszem rájuk.Pedig végigizgultam őket becsszó.Az egyik asszem Mandelbrot életével foglakozott(nem leugatni ha rosszulírtam:) Bvalek2:Mondj egy ketőtt. tudod a hozzászólások kb félórán belül történtek nem nagyon volt idő utánna nézni.
    De továbbra is állítom nincs lelet.
  • juzosch
    Nemrég olvastam egy jó cikket erről. Az evolúció nem tervez, hanem toldozgat-foldozgat. A szerveink messze nem tökéletesek, csak működnek úgy-ahogy. Legjobb példa a gerincoszlop és a medence. EGy négylábúnál tökéletesen működnek, de ahogy felegyenesedtünk, nem tudta követni ezt a folyamatot. Úgy-ahogy képes támogatni a felegyenesedett járást, szülést stb, de elég nehezen. Ezért is népbetegség a gerincferdülés, lumbágó stb. A szülés is jóval nehezebb a kelleténél, a megváltozott medence miatt.
  • syn7h37ic
    A jelenlegi világunkat is alig ismerjük. A tengerek vilánának pedik kevesebb mint egy százalékát. pedig a vizi élőlényekből alakultak ki a szárazföldiek.
    Vannak persze olyanok is amik már nem változnak, pl a cápák. kb. 150 millió éve változatlanok. De a cápa csúcsragadozó. a zsákmányállatok változtak, fejlődtek, hogy hatékonyabban tudjanak menekülni a ragadozók elöl.
  • bvalek2
    " dinó nyom mellett emberi lábnyom "

Ez urban legend, és az urban legend-ekkel kapcsolatos topicokba tartozik
  • Wampire1
    Végeztek egy felmérst miszerint a hívő/valásos emberek el tudják -e képzelni az evolució által teremtett világot és meglepő módon 80%uk igennel felelt:)
  • bvalek2
    archeológiai lelet nélül???? Wampire1, egyre nagyobb agyrémeket irogatsz. Nézzél már utána légyszíves, a te véleményed és az archeológus szakma által felmutatott tárgyi bizonyítékok között van némi súlycsoportbéli különbség...
  • lokko
    én azon vagyok kiakadva, hogy becsmérlik az evolúciót, hogy nincs bizonyítva. Erre egy olyan elméletet állítanak vele szembe, ami a tudomány módszereivel bizonyíthatatlan, de sokkal megnyugtatóbb az ember lelki világának.
    Amúgy Wampire1-nek igaza van, sokkal kevesebb látványos átmeneteti fossziliát találtunk, mint az elméletből azt sejteni lehtetett, de ez nem bizonyítja azt, hogy az elmélet hibás. Az evolúcó gondolatmenete olyan sok helyen bizonyította már érvényességét hogy nem szabad ennyitől eldobni, a várt bizonyítékok elmaradása inkább önvizsgálatra szólít fel ... az evolúció nem olyan elmélet, mint a relativitás, ami alapján matematikai módszerekkel pontosan jósolhatunk meg eseményeket, az evolúció bár egyszerűbbek a szabályai matematikailag szinte mégis megfoghatatlan, nem tudunk tudományos alapossággal előre leírni egy fajátmenetet, így megjósolni nyomon követni nem is tudjuk azt ... mi csak elvártuk az elmélettől, hogy folytonos átmeneteket prezentájon nekünk a világ, de ez akár a mi szegényes fantáziánk velejárója lehet, a kaotikus rendszerek meglepően tudnak viselkedni, pont ezért kaotikusak, és ezt csak az informatika korában ismertük fel, én pont ezért hiszek továbbra is az evolúció elméletében ... tudjátok mik azok az attraktor fraktálok?
  • Wampire1
    És pl hallotatok arról hogy dinó nyom mellett emberi lábnyom?Vagy olyan kövületek ahol emberi csontváz körbefogva megkövült elszenesedett fával?
    Akkor most mikor alakult ki az ember?(a 6000 évet meg felejtsük el de sürgősen:)
  • bvalek2
    Sajnos nincs egyedül vele a világon
    Pl. nagymamám szó szerint elhiszi a bibliát, és azt is elhiszi, hogy voltak dinoszauruszok. Az ember úgysem tudja elképzelni a 60 millió évet, sem a 6000-et, neki egyre megy. Mindkettőben hisz, pedig a kettő üti egymást, és nem tudom elmagyarázni neki...

De neki van mentsége. A világon egy csomó fanatikus, elitista vallási szervezet, szabadkőművesek, cionisták, muzulmán szélsőségesek, olyan emberekből állnak, akik elég művelteknek érzik magukat ahhoz, hogy milliók sorsáról döntsenek, mégis elhiszik, hogy 6000 éves a Föld, sőt páran a teremtés napjától számítják az időt (pl. állítólag most vagyunk a Fény 6010.-ik évében)

Ilyenek döntenek élet és halál felett... Szép, mondhatom, ennyit a felvilágosult fehér ember mítoszáról
  • syn7h37ic
    A rendívül gyors evolúciót lehet mutációnak is nevezni.
  • Wampire1
    3.5 milliárd év?Egyettlen archeológiai lelet nélkül?
    Ahol az egyik rétegben megjelennek a mittomén milyen fajok és nincs olyan ,hogy ennek a denevérfajnak van ultrahangja, de vevője nincs ,a másiknak csak ez van ,az nincs esetleg 2.
  • mrzool
    Lehet ő is azok táborába tartozik, akik szerint 6000 éve létezik a világmindenség, és akkor tényleg minden baromi gyorsan történt.:)))
  • bvalek2
    mitől hihetetlenül gyors az evolúció? Neked a 3.5 milliárd év gyors?

Volt bőven idő az ultrahang generátor kifejlődéséhez, hidd el.
  • _Atti_
    hát igen..akik nem tudnak, kénytelenek hinni.
  • Tibmanus
    lehet hogy az evolúció-elmélet korántsem tökéletes, hiányos vagy egyenesen hülyeség... na de az amerikaiak inkább hisznek valami isten létezésében aminek létére semmi bizonyíték nincs és éppeszű magyarázat sem...
  • Ajnasz
    Mármint a teremtő hogyan jött létre? :)
  • Wampire1
    Új faj?Képes szaporodni és kb annyi hasonlóságot mutat azzal amiből létrejött mint pl madarak és hüllők.
  • Ajnasz
    Tegük fel, hogy nem evolúció, hanem valaki vagy valami teremti. Az hogyan jött létre? Evolúcióval? Teremtették? Ki, mi teremtette? Ez se teljesen jó szerintem így :)
  • TarazaMavis
    Az #18 szolással egyetértek. A génszinten kell(ene)először az evolúciós alapelveket megérteni, ugyanis biokémiai-genetikai kísérletek támasszák alá legmeggyőzőbben az evo-hipotézist.(TE-könyvek). Gondolkodtam a vallásról is: a vallás sztem szimbolumrendszer a hit kifejezésére. Ezért ehhez értő barátaimtól definíciót! kértem erre-HIT: a bizonytalanságban való bizonyosság. Bizonytalanság: ember nem tudja feldolgozni a környezeti információkat mert tudatos agya limitált kapacitású (vs.tudatalatti), de annyira komplex,hogy életcélt keres. ez akkor adatik meg, ha a vallásos,tudományos,érzelmi gondolkodásmódja egyensúlyba kerül. Aki nem ért egyet nem baj, de olvasson állatrendszertant, genetikát...