491
  • imuthesz
    #491
    http://www.azevolucioscsalas.com
  • dez
    #490
    Olvastam. Van olyan is, hogy félművelt.
  • BiroAndras
    #489
    Azért van ott nem kevés ember, akit nem lehet műveletlennek nevezni. És az idézeteket még lehetne folytatni a végtelenségig. Pl. Douglas Adams is ide tartozik, akit szintén nem lehet műveletlen, vagy buta embernek nevezni. Érdemes elolvasni a Kétség lazaca című könyvét (sajnos nem tudta befejezni, mert közben meghalt).
  • dronkZero
    #488
    Kérlek akkor definiáld Istent!
  • dronkZero
    #487
    Igen, ez egy másik népszerű érv a vallás mellet. Csakhogy a vallás != erkölcs, és még csak nem is az alapja. A vallások nagyon helyesen az erkölcsiséget is tanítják, irányt mutatnak, hogy hogyan éld jól és hasznosan az életed. Ezzel semmi probléma nincsen. A probléma azzal van, hogy emellett rengeteg öncélú, teljesen fölösleges és alkalomadtán káros és rossz dologra is buzdít illetve okot adhat, és ez az, amire szerintem nincs szüksége a világnak.

    A Biblia Isten szava? Ezt elhiszed azoknak az _embereknek_, akik írták? És miért pont nekik hiszed el? Miért nem a zsidóknak, a muzulmánoknak, Ron L. Hubbardnak, Jim Jonesnak, vagy a hinduknak, a buddhistáknak? Miért pont a keresztényeknek lenne igazuk?
  • dez
    #486
    utolsó != helyett vessző
  • dez
    #485
    Isten != morcos szakállas bácsi != egyházak =! egyházi vezetők, püskökök, stb.
  • dez
    #484
    Mennyi ismert ember, akik annyit tudtak erről, mint egy totál műveletlen ember...
  • Falatka2003
    #483
    Csak néhány elmélkedésre érdemes gondolat:


    A kereszténység furcsa egy vallás. Örökké tartó szenvedés vár mindenkire, aki megkérdőjelezi Isten végtelen szeretetét. „Köszönjük, irgalmas Isten, ezeket a lehetőségeket!”
    Bill Hicks

    Hit: nem akarni tudni, mi az igazság.
    Friedrich Nietzsche

    Ha ötvenmillióan hisznek is valami ostobaságban, attól az még ostobaság.
    Anatole France

    A hit csak szervezett és irányított ostobaság. (Aldous Huxley)

    Nem hiszek semelyik vallásban sem. Semmi közöm nem lesz az erkölcstelenségetekhez: elég nyomorultak vagyunk ebben az életben is, mindenféle más életen való abszurd spekuláció nélkül is.
    George Gordon Noel Byron

    Képzeljük el azokat az embereket, akik elhiszik ezeket a dolgokat és aki nem szégyellik figyelembe se venni a gondolkodó elmék mindazon felfedezéseit, amelyek a Biblia írása óta születtek. És ezek a tudatlan emberek, a legképzetlenebbek, a legkisebb fantáziájúak, a legkevésbé gondolkodók közöttünk azok, akik minket vezetni akarnak, akik gyenge és gyermeteg hiedelmeiket ránk akarják eröltetni, akik el akarják foglalni iskoláinkat könyvtárainkat és otthonunkat. Én személy szerint szörnyen zokon veszem...
    Isaac Asimov

    A fejlõdés, a gondolatszabadság és az egyházi hatalom hanyatlása együtt jár.
    J. B. Bury (1913!)

    Egy olyan isten, aki kontárkodik a világegyetemmel, abszurd, egy Isten, aki beavatkozott az emberi szabadságba zsarnok. Ha Istent egyedülállónak tekintjük a világban, egy személy, aki egy gondolathoz kapcsolódik, egy ok, amely el van választva az eredményétõl, akkor olyan valakivé válik, aki nem önmaga. Egy mindenható, mindenttudó zsarnok nem sokban különbözik a földi diktátoroktól, akik mindent, és mindenkit egyszerû fogaskerékké változtatnak egy gépezetben, melyet õk irányítanak. Egy olyan ateizmus, amely visszautasít egy ilyen Istent bõven jogos.
    Karen Armstrong

    *******************************

    Ha csak az elvesztegetett szellemi erõfeszítéseket lehetne a teológia kárára írni, annak is elégnek kellene lennie, hogy számûzzük a földrõl, mint az emberiség egyik legnagyobb ellenségét.
    Lydia Maria Child

    *******************************

    Az elsõ forradalom a teológia felsõbb zsarnoksága, Isten kísértete ellen van. Amíg van egy mesterünk a mennyországban, addig rabszolgák leszünk a földön.
    M. A. Bakunin

    Az emberek azért mennek a templomokba, amiért a kocsmákba: hogy elkábítsák magukat, hogy elfeledjék nyomorukat, hogy elfeledkezzenek pár percre magukról, szabadon, és boldogan.
    M. A. Bakunin

    Bár vannak tudósok, akik hisznek istenben, mégsem hiszem, hogy õk úgy gondolkodnak istenrõl, ahogy azt a vallásos emberek teszik.
    Richard Feynman

    Az eretnek uram egy olyan ember, aki nem ért egyet azzal, hogy ön elismer valamit, amirõl senki nem tud semmit.
    William Cowper Brann

  • plamex
    #482
    "Törökország meg nem csoda mivel csak kis része van Európában."

    A só is csak kis részben van a szervezetben mégis nélkülözhetetlen katalazátora az életnek.
  • plamex
    #481
    De ez ellentétesen is igaz A tudománynak sincs joga tagadni Istent, mivel teljesen más alapokon áll.

    "A Bibliában benne lehet Isten szava, de az is biztos hogy azt emberek írták és szerkesztették, és több változat van azok kivül amit az egyház elfogadot és rámondta hogy szent."

    Ugyanaz a Lélek munkálkodik most is mint 2000 éve a keresztényekben. És ez a Lélek most is Jézus Krisztusról tesz bizonyságot.

    "Törökország meg nem csoda mivel csak kis része van Európában."

    Ez alatt mit értesz ?
  • Beyond silence
    #480
    A tudomány nem is azért van hogy találkozon Istennel, hanem hogy megértse és kiderítse az igazságot a világról. Belehet csukni a szemünket, de az evolúció tény és ha vallásos tagadók pár a témával kapcsolatos könyvet olvasnának (vagy akát tv műsort) beláthatnák, más különben ha nem is tudnak róla olyan sokat nincs sok joguk tagadni.

    A Bibliában benne lehet Isten szava, de az is biztos hogy azt emberek írták és szerkesztették, és több változat van azok kivül amit az egyház elfogadot és rámondta hogy szent.

    Törökország meg nem csoda mivel csak kis része van Európában.
  • plamex
    #479
    Bárki bármit mond a hit az él!

    Én a saját életemmel tanúsíthatom, hogy nem csak holmi bolondság, hanem olyan ami a szívemet/indulataimat/motivációmat is képes megváltoztatni. (ami nem egy könnyű feladat)

    Istent szavát a Bibliát nem lehet félresöpörni. Ma is aktuális mondanivalója van személy szerint minden embernek.
    A történelemben már megpróbálták egy párszor, de nem jött össze. Sőt mint kiderül azok buktak a legnagyobbat akik megpróbálták.
    És szerintem erre az evolúció elmélete sem képes. Bár mindenki maga dönti el hogy mire akar használni egy tudományos elméletet.

    Istennep pont az a célja, hogy az ember NE az ismeretei útján, hanem a lelkiismerete és a hit útján találkozzon Vele.

    "Hit által érthetjük meg hogy Isten teremtette a világot és hogy a látható a láthatatlanból állt elő"

    "Hit nélkül pedig lehetetlen Istennel találkozni, mert aki találkozni akar Vele hinnie kell, hogy Ő létezik"

  • plamex
    #478
    De halál nélkül nincs evolúció nem ? Ezt elismered.
    A kettő csak együtt létezik ... és ebből következik a második kérdésem, ami felett elsiklottál vagy nem is próbáltál elgondolkodni rajta.
  • dez
    #477
    Nyilvánvaló, hogy változásoknak kell bekövetkezni a DNS/RNS-ben ahhoz, hogy a burokfehérje megváltozzék. Csakhogy ehhez nem kell az egész DNS/RNS-nek megváltoznia. A burkot kódoló rész változékonyabb, az állatok immunrendszerének kicselezése érdekében.
  • Ironka
    #476
    belső részként a DNS/RNS-re utaltam, a legtöbb vírus ugyanis csupán ennyiből áll

    A complete virus particle, known as a virion, is little more than a gene transporter, consisting at the most basic level of nucleic acid surrounded by a protective coat of protein called a capsid.
  • dez
    #475
    Egyesek meg semmisnek tekintik, ami meghaladja a felfogóképességüket... Meg sem próbálják mégis felfogni.
  • dez
    #474
    Miért értette volna azt? Én sem arra gondoltam, és ő rám reflektált. Az RNS a legtőbb bacinál amúgy is csak egyszerű hírvivő.
  • dez
    #473
    Az első kérdés akar lenni?
    Na ja, keletkeznek új fajok: új baktérium-fajok... Számomra valahogy nem pótolják a soksejtű élőlényeket (pl. állatok).
  • Pharaoh
    #472
    Szerintem a belsőn Ironka az RNS-t értette.
  • dez
    #471
    Honnan veszed, hogy a megváltozott fehérjeburok megváltozott belsőt jelez? Ez nem így van. A kettő nem függ össze szorosan. Sokkal gyakoribb a fehérjeburok kódoló gének mutációja, illetve ezen mutáció sikeres továbbörökítése: ettől csak a burok lesz más - a belső részeket kódoló mutációk többsége ártalmas a mikroorganizmusra nézve.
  • dronkZero
    #470
    Whááúú...
    Elolvastam a hozzászólásokat, meg ezt a Hogyan kapta a csíkjait... cuccot.
    A legkeményebb mondatai:
    "A mutáció- és tenyésztéskutatás megfigyelésai alapján aligha hihető, hogy a fajok tetszőlegesen átalakulhatnak, és hogy az összes faj egy közös őstől származik. A teremtéstan szemléletmódja sokkal kézenfekvőbb."
    Na, ezaz. Rohadtul jellemző az emberre, hogy ha valami meghaladja a felfogóképességét, akkor azt inkább igyekszik természetfelettivel magyarázni. Sokkal kényelmesebb elhinni, hogy van egy felső hatalom, aki majd vigyáz ránk. Hogy mi felsőbbrendűek vagyunk az állatoknál. Hogy van bármi a halál után. Persze, jó is lenne. Sajnos viszont nagyon úgy tűnik, hogy nem így működik a dolog.
  • pTk
    #469
    Csak azért halnak gyorsan a fajok mert az ember öli őket.
    Amúgy vhol (kövezzetek meg nemtudom hol ;Ð ) olvastam hogy kb félpercenként keletkeznek új fajok , bacik ilyesmik, de ugyanakkor ki is halnak gyorsan..
  • Garfi81
    #468
    Oriasi.. most volt a Spektrumon az angolnarol egy kis film! Tudtatok hogy van tudeje es kopoltyuja is?! De a kopoltyuja mar fisszafejlodoben van mert a tudod jobban hasznalja, igy 4-5 percenkent fel kell jonni levegot venni! De a tudo sem igazi tudo mert valami "voros micsodan" keresztul jut a vere oxigenhez. +Van ket szep szeme de total nem hasznalja azok is visszafejlodtek mert a zavaros vizben hasznavehetetlenek, a korulotte levo dolgokat az ?elektormagnesesseg alapjan? erzekeli vagy mi a szosz! Szoval ez is evolucio, csak itt most visszafejlodik. :)
  • Ironka
    #467
  • Ironka
    #466
    Tévedés. Szerinted mitől lesz új ruhája a vírusnak? A burkolófehérjét kódoló örökítőanyagtól. A megváltozott fehérjeburok megváltozott belsőt jelez, amelyik mutáció azért terjedt el mivel evolúciós előnyt jelent neki (pl gyógyszerek ellen), egyszerűen sikeresebben szaporodik.
  • Ironka
    #465
    "Darwin bácsi arra számított, h majd találnak pl olyan halat,( vagyis hal-fosszíliát) amiben meg lehet találni valami tüdő-kezdeményt.
    Igaz, h a kezdeménynek abszolút semmi szerepe nincs, de egyszer majd egy mutáció után majd nagyra nő és képes lesz hozzáadni a hemoglobinokhoz a zoxigént.
    Találtak-e ilyen szerv kezdeményeket állatokban?
    Tehát nem végtagokat hanem szerveket igazi funkció nélkül?"

    Minden úszóhólyagos halban ott a tüdőkezdemény..., a tüdő ugyanis ezzel homológ szerv. És számos halfaj ezzel pótolja oxigénszegény vizekben a bevitelt. Benyel egy kis levegőt, az úszóhólyag falában lévő erek beoldanak vmennyi oxigént. Tehát miről beszélünk?

    The first lungs, simple sacs that allowed the organism to gulp air under oxygen-poor conditions, evolved into the lungs of today's terrestrial vertebrates and into the gas bladders of today's fish. The lungs of vertebrates are homologous to the gas bladders of fish (but not to their gills). The evolutionary origin of both are thought to be outpocketings of the upper intestines. This is reflected by the fact that the lungs of a fetus also develop from an outpocketing of the upper intestines and in the case of gas bladders, this connection to the gut continues to exist as the pneumatic duct in more "primitive" teleosts, and is lost in the higher orders. (This is an instance of correlation between ontogeny and phylogeny.) There are no animals which have both lungs and a gas bladder.

    Egyébként a csökevényes szervek jelenléte az egyik legnagyobb bizonyíték az evolúcióelmélet mellett. Embernél pl:
    féregnyúlvány
    farokcsont
    pislogóhártya-maradvány a szemzugban
    bölcsességfogak
    bőrizmok
    vagy pl a libabőrözés
  • Ironka
    #464
    "Megtalálták-e mondjuk a delfin őseit, melyeknek félig volt még lába, félig meg uszonyai??"

    http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_of_cetaceans

    http://en.wikipedia.org/wiki/Basilosaurus

    Volt csökevényes hátsó lába
  • dez
    #463
    A védettség kicselezéséhez elég a "burkolatuk" megváltoztatása, és pont ezt is teszik. Belül még azok is lassan változnak.

    Kihalások: most gyorsan halnak kifelé a fajok, de újak létrejöttéhez évmilliók kellenek. Ha túl sok faj hal ki, legalábbis elég sivár körülmények között fog élni a továbbiakban az emberiség... És ameddigre itt lesznek az új fajok, mi már valószínű nem is leszünk itt. (Az kérdés, hogy megváltozott formában leszünk-e, vagy sehogy.)
  • _Vegeta_
    #462
    Uristen az amcsik tenyleg ennyire hulyek. :D Szegeny Nasa szegeny amerikai tudosok, ertem mar miert halad a nasa ilyen lassan. :DDDD

    Eszembejutott: Friends->Phoebe es Ross vitaja. :D Kezdem sajnalni azokat akik az usaban akarnak tudomanyos munkat vegezni. :DD
  • Garfi81
    #461
    Plamex, szerintem meg pont hogy az elet az evolucio motorja.. az elni akaras, a fajfentartas, a genetika atoroklodese stb..

    Ezert kuz evmilliok ota minden faj ezen a bolygon hogy fenmaradjon!

    Ha egy eloleny "halhatatlan" akkor megall a fejlodesben, vagy ugy lelassul, hogy a tobbiek lekorozik, ezaltal kihal... Ez sajat velemeny!

    Egyebkent (szinten sajat velemeny) az evolucio csak akkor indul be es csak addig tart meg szukseges, foloslegessen nem fejlodik egy faj semm. Ha nem hatekony az utodfentartas akkor valtoztat rajta stb. ez evolucio. Szerintem most mindenkinek megvan a helye! Ha majd kihal par eloleny akkor ujra beindul a "rendszer".

    De ha igazan hiteles es napjainkban is bekovetkezo evoluciorol akartok hallani, olvasatok utana a Virusoknak.. akar hetente megvaltoztatja a szerkezetuket hogy hatekonyan kicselezzek az immunrendszerunket (vedooltast). Nem reg volt a Madarinfluenza... Mindenki be volt tojva hogy mivan ha talalkozik egy emberi virussal! Szerintem ha talakozna es atalakulna valami massa az Evolucio lenne!
  • plamex
    #460
    Csak egy két gondolat:

    Mi az evolució motorja ?
    A halál.

    De miért van halál ?
    És miért nem természetes az ember számára az elmúlás ?
  • dez
    #459
    Az információs bázisnak van szélessége és mélysége/magassága is - az egyik nem helyettesíti a másikat.
  • dez
    #458
    Épp alább írtam, hogy murisnak tartom, ahogy a két végletes vitázik egymással. Szerinted akkor magamat is közéjük sorolom...?
  • echo
    #457
    jaja, de ez is olyan gyenge. mert mondjuk a 7 éves kislány aki rákos azt miért? vagy ő ádám bűne miatt hal kínhalált? olyan mintha az apám bűnéért engem lőnének fejbe :) teljesen meglepő, hogy egyeseknek ez tetszik (és ráadásul logikailag összefér azzal, hogy isten jóságos).
  • Pharaoh
    #456
    A hivők válasza az ebolára: Ezzel büntett mindket, amiért bűnöket követünk el.
  • sz4bolcs
    #455
    dez nem beszélt Istenről.
  • Garfi81
    #454
    JO nekem 8 akkor hidjuk azt hogy jott "Isten" es megteremtett minket meg mindent! Meg a rohadt Ebolat meg a tobbi halalos virust is.. mert volt humorerzeke az "Oregnek"! Ha neked ez jobban fekszik!

    Es fogalmam sincs milyen "Keves informaciorol" beszelsz... Bekapcsolod a tevet es omlik az info! De eleg szetnezni a Neten... a Google majd segit! :)
  • dez
    #453
    Jó neked! Ilyen kevés infóból mennyivel egyszerűbb levonni a következtetéseket...!
  • szivar
    #452
    "...mozgást egy forgó tengely végzi. A gépeink is olyanok, hogy ezt a természet számára teljesen ismeretlen mozgásformát használják ki."

    Azért a baktériumok számára nem is olyan ismeretlen :D.