Gyógyszer-horrorból orvosi krimi

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mint már többször meg lett említve, õnként jelentkeztek, és mellesleg szép pénzt kaptak elõre is. Szóval nem kell nagyon ugrálni kártérítésért (persze ettõl még kaphatnak).

GulaSoft
Nekem ez tetszik:
az azóta felszámolt TeGenero
Kártérítés így persze nuku megalapítják TeGenero2 néven a vadi új céget!
Jah, és szted egy álcázott biológiai fegyver kisérlet részleteit szted a közvélemény elé tárták volna? 😛
NEXUS6
Nem rég olvastam egy könyvet a különbözõ összetett hálózatokon alpauló rendszerekrõl. Nos az immunrendszer is ilyen. Valójában sokkal jobban hasonlít az idegrendszerre, mint egy viszonylag egyszerûbb kiválasztó szervre mint pl a vesére.

Az immun rendszer nem egyszerûen lineárisan reagál, hanem bonyolult vissza/elõrecsatolásokkal, illetve egy fajta memóriával kûzdi le az adott problémát.

Akár a kiszámíthatatlanul változó és pont az immunrendszert megtámadó HIV-vel szemben is évekig sikeresen tud kûzdeni.

Ezek után viszont tényleg az az érdekes, hogy mindegyik áldozat ennyire egyformán reagált.
Szal lehet, hogy nem fegyver fejlesztés volt a cél, de ez gyakorlatilag az.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

bppity
És ha ez egy álcázott kísérlet volt? Az igazi cél egy új biológiai fegyver.

Az állatok nem hazudnak. Én sem, mégsem vagyok....

az állatkísérletekben tudtommal kötelezõ fõemlõsöket is használni.
a kutatás 5 fázisa úgy gondolom, a lehetõ legbiztonságosabb módszert adja - már ha betartják. persze mindig lutri: van veszély, ezért is fizetik meg az _önként_ jelentkezõket (akiket megfelelõen tájékoztatnak) olyan szépen.

No good deed goes unpunished, outlander. - Azura

ollie
Miért kell ezen felháborodni? Ezek kísérletek voltak, amelyre önként jelentkeztek. Benne van a pakliban, hogy rosszul sülhet el. Pont azért kellett kísérletezni, mert emberen még ne mpróbálták.

LSSAHPAUL
Egy ilyen dúrva beavatkozást az immun-rendszerbe majmokon kellett volna tesztelni nem egeren.

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

"Pontosan ezt a nyugtató folyamatot kívánta felhasználni az azóta felszámolt TeGenero különbözõ betegségek tüneteinek enyhítésére."

Szóval ez is csak egy újabb tüneti kezelésre szolgáló gyógyszer lett volna. Annyira nem kár érte...

"vagy a kísérleti egerek T-sejtjeit nehezebb volt aktiválni, mivel gazdáikat steril körülmények között szaporítják. Kórokozókkal talán még életükben nem találkoztak szemben az emberrel, ami már mikro-organizmusok millióival küzdött meg az évtizedek alatt."

Hát, szerintem ez súlyos hiba volt, egy immunrendszerrel kapcsolatos kutatásban... (Egyébként még bélbaktériumaik sem voltak? Az érdekes lenne.)

Inkább azt, hogy még nagyon sokmindent nem tudunk az immunrendszerrõl, és addig nem kellene belekontárkodni...
Amúgy van még pár mechanizmus az emberben, aminek létérõl tudnak, de nem foglalkoznak vele a gyógyszerkutatók, mert számukra nincs benne pénz.

Azért hat ember, mert statisztikailag értékelhetõ adatokat szolgáltatnak. Például, ha 6-ból csak egy produkált volna ilyen tüneteket, akkor 2 embernek beadott dózis 30%-os lutri lenne. Kontroll csoportként ennél nagyobb példány szám javasolt: 8-12. Túl sok sem jó, mert a biológiai szórás elmossa a különbségeket, bár erre megvannak a statisztikai szûrök.
talán azért mert gyorsan akarták piacra dobni a szert hogy hamar visszajöjjön a kifejlesztésére szánt összeg, és ha kevesebb a kísérleti alany akkor talán nem lett volna kellõen alátámasztva a gyógyszer hatékonysága. lehet hogy ott így szabályozzák hivatalból az ilyen kísérleteket.

Valószínáleg azért kezdik egyszerre több emberen is, mert:
1. az állatkisérleteken túl voltak és ott nem voltak problémák
2. nem egyformák az emberek, így a gyógyszerek sem mindenkire ugyanúgy hatnak. Ha csak egy emberen kezdenék, és a teszt halálos eredménnyel záródna, nem tudhatnák, hogy az csak egyedi eset volt-e, vagy általános(abb) érvényû. Egyetlen tragikus kimenetelû eset után ki merné a kockázatot (és a felelõsséget) ismét vállalni? Ha egyszerre több emberen kezdik, akkor az eltérõ gyógyszerhatás miatt több információhoz jutnak.
Én ebben a dologban azt az egyet nem értem (gyógyszerész feleségemmel együtt), hogy mi a fenéért kezdik egybõl hat emberen a kísérletet? Mellesleg az ilyen véletlenek nagyon érdekesek, lehet, hogy épp valami nagyon hatásos mechanizmust tárt fel, ami végsõsoron más, hasznos gyógyszerekhez vezet majd.

Vajon hányfajta kártékony, kikisérletezett anyag kerülhetett már hadsergek és titkosszolgálatok kezébe?
← ElőzőOldal 2 / 2