65
  • Hegyikecske
    azér durva h egészséges embereken tesztelték... Ezeknél én akármilyen kísérlet nélkül megmondtam volna, hogy akinél minden optimálisan müködik, annál ezután csak rosszabb lehet... mért nem azokon tesztelték akinek ez az utolsó esélyük? mert abban a betegségben szenvednek amit ezzel "gyógyítani" lehetett volna... Mindenesetre igen nagy felelőtlenség volt, az tény. Általánosságban pedig én is azt találnám ésszerűnek h ha már egészséges ember kell a tezsthez, akkor ha ezt a pénzt vmi életfogytosnak fizetnék, még örüljhetne is neki h hasznos lett
  • L3zl13
    Van benne valami, de ettől még nem sajnálom az inzulint a cukorbetegektől...
  • kiisb
    Szerinted melyik életfogytos fog kellő mértékben együttműködni? A bűnözőkben annyira nem lehet bízni, hogy egy doboz gyufát nem adnék a kezükbe, nem hogy komoly gyógyszer kísérletek vizsgálatához használni az általuk adott információt. Legtöbbjük rendesen fogalmazni sem tud. Inkább medikus hallgatókat érdemes ilyen kísérletekhez használni, mert azok tudják, hogy mit is beszélnek.
  • NEXUS6
    Ne hearagudj de ilyen nincs. Ezek az emberek majdnem meghaltak!

Nem hiszem hogy köthető lenne olyan szerződés, amivel vállalod a saját halálodat. Ha ez így lenne akkor ez gyak eutanázia egy formája lenne, ami azért nem sok országban működik még. A UK-ban szerintem nem, de amúgy sem ilyen esetekre találták ki.

Ha ebből indulunk ki akkor, egy sima repgép balesetnél is mindenki fityiszt mutatna, hogy mit ugrálnak a "kedveshozzátartozók", tudták hogy a repülés veszélyes nem? Akkor meg, lehet tovább haladni? Pénz nincs!
  • dez
    Az is egy probléma, hogy rendszerint ha születik egy tüneti kezelésre (így folyamatos használatra) szolgáló, "hatásos", és persze jövedelmező gyógyszer, valahogy kisebb lesz a motiváció a teljes gyógyulást hozó gyógyszer kifejlesztésére.
  • dez
    Immunszuppresszióval az autoimmun betegségekkel szemben? Hát...
  • dez
    Igen, jóval többet kaptak, mint hasonló esetben szokás. Mivel jól tudták a kísérletezők, hogy ez itt egy veszélyesebb művelet lesz. (Bejött.) Vajon közölték velük ezt? Vagy azt hitték a jelentkezők, hogy ez egy tesztelési végstádiumban lévő gyógyszer?

Apropó, embereken tesztelés: egy távoli, több éves túlélési prognózissal rendelkező rákos rokonon nemrég próbáltak ki egy kísérleti szert. Szerződésben: saját felelősségre. Orvosok szerint nem veszélyesebb, mint az átlag kemo (azaz eléggé veszélyes, de nem azonnali életveszélyes). Majdnem belehalt pár nap alatt... Jobban szituált ismerősének fel sem ajánlották.
  • L3zl13
    Azért mert tüneti kezelés, szerintem még nem feltétlenül fölösleges a cucc.
    A különböző autoimun betegségekben szenvedőknek lehet, hogy jól jönne egy ilyen...
  • dez
    Attól, hogy kísérlet, és hogy önként jelentkeztek, még nem lehet veszélyeztetni az életüket egy potenciálisan életveszélyes anyaggal. Egerek után nem lehet kapásból embereken kísérletezni. Illetve, úgy látszik, mégis lehet...
  • Macc
    En azt nem ertem, hogy miert nem halalraitelteken, meg eletfogytosokon kiserleteznek? Az lenne nekik is az igazi buntetes...
  • BiroAndras
    Mint már többször meg lett említve, őnként jelentkeztek, és mellesleg szép pénzt kaptak előre is. Szóval nem kell nagyon ugrálni kártérítésért (persze ettől még kaphatnak).
  • GulaSoft
    Nekem ez tetszik:
    az azóta felszámolt TeGenero
    Kártérítés így persze nuku megalapítják TeGenero2 néven a vadi új céget!
  • TH448
    Jah, és szted egy álcázott biológiai fegyver kisérlet részleteit szted a közvélemény elé tárták volna? :P
  • NEXUS6
    Nem rég olvastam egy könyvet a különböző összetett hálózatokon alpauló rendszerekről. Nos az immunrendszer is ilyen. Valójában sokkal jobban hasonlít az idegrendszerre, mint egy viszonylag egyszerűbb kiválasztó szervre mint pl a vesére.

Az immun rendszer nem egyszerűen lineárisan reagál, hanem bonyolult vissza/előrecsatolásokkal, illetve egy fajta memóriával kűzdi le az adott problémát.

Akár a kiszámíthatatlanul változó és pont az immunrendszert megtámadó HIV-vel szemben is évekig sikeresen tud kűzdeni.

Ezek után viszont tényleg az az érdekes, hogy mindegyik áldozat ennyire egyformán reagált.
    Szal lehet, hogy nem fegyver fejlesztés volt a cél, de ez gyakorlatilag az.
  • bppity
    És ha ez egy álcázott kísérlet volt? Az igazi cél egy új biológiai fegyver.
  • galocza
    az állatkísérletekben tudtommal kötelező főemlősöket is használni.
    a kutatás 5 fázisa úgy gondolom, a lehető legbiztonságosabb módszert adja - már ha betartják. persze mindig lutri: van veszély, ezért is fizetik meg az _önként_ jelentkezőket (akiket megfelelően tájékoztatnak) olyan szépen.
  • ollie
    Miért kell ezen felháborodni? Ezek kísérletek voltak, amelyre önként jelentkeztek. Benne van a pakliban, hogy rosszul sülhet el. Pont azért kellett kísérletezni, mert emberen még ne mpróbálták.
  • LSSAHPAUL
    Egy ilyen dúrva beavatkozást az immun-rendszerbe majmokon kellett volna tesztelni nem egeren.
  • dez
    "Pontosan ezt a nyugtató folyamatot kívánta felhasználni az azóta felszámolt TeGenero különböző betegségek tüneteinek enyhítésére."

Szóval ez is csak egy újabb tüneti kezelésre szolgáló gyógyszer lett volna. Annyira nem kár érte...

"vagy a kísérleti egerek T-sejtjeit nehezebb volt aktiválni, mivel gazdáikat steril körülmények között szaporítják. Kórokozókkal talán még életükben nem találkoztak szemben az emberrel, ami már mikro-organizmusok millióival küzdött meg az évtizedek alatt."

Hát, szerintem ez súlyos hiba volt, egy immunrendszerrel kapcsolatos kutatásban... (Egyébként még bélbaktériumaik sem voltak? Az érdekes lenne.)
  • dez
    Inkább azt, hogy még nagyon sokmindent nem tudunk az immunrendszerről, és addig nem kellene belekontárkodni...
    Amúgy van még pár mechanizmus az emberben, aminek létéről tudnak, de nem foglalkoznak vele a gyógyszerkutatók, mert számukra nincs benne pénz.
  • Xantia
    Azért hat ember, mert statisztikailag értékelhető adatokat szolgáltatnak. Például, ha 6-ból csak egy produkált volna ilyen tüneteket, akkor 2 embernek beadott dózis 30%-os lutri lenne. Kontroll csoportként ennél nagyobb példány szám javasolt: 8-12. Túl sok sem jó, mert a biológiai szórás elmossa a különbségeket, bár erre megvannak a statisztikai szűrök.
  • metaljesus
    talán azért mert gyorsan akarták piacra dobni a szert hogy hamar visszajöjjön a kifejlesztésére szánt összeg, és ha kevesebb a kísérleti alany akkor talán nem lett volna kellően alátámasztva a gyógyszer hatékonysága. lehet hogy ott így szabályozzák hivatalból az ilyen kísérleteket.
  • wanek
    Valószínáleg azért kezdik egyszerre több emberen is, mert:
    1. az állatkisérleteken túl voltak és ott nem voltak problémák
    2. nem egyformák az emberek, így a gyógyszerek sem mindenkire ugyanúgy hatnak. Ha csak egy emberen kezdenék, és a teszt halálos eredménnyel záródna, nem tudhatnák, hogy az csak egyedi eset volt-e, vagy általános(abb) érvényű. Egyetlen tragikus kimenetelű eset után ki merné a kockázatot (és a felelősséget) ismét vállalni? Ha egyszerre több emberen kezdik, akkor az eltérő gyógyszerhatás miatt több információhoz jutnak.
  • kukacos
    Én ebben a dologban azt az egyet nem értem (gyógyszerész feleségemmel együtt), hogy mi a fenéért kezdik egyből hat emberen a kísérletet? Mellesleg az ilyen véletlenek nagyon érdekesek, lehet, hogy épp valami nagyon hatásos mechanizmust tárt fel, ami végsősoron más, hasznos gyógyszerekhez vezet majd.
  • wanek
    Vajon hányfajta kártékony, kikisérletezett anyag kerülhetett már hadsergek és titkosszolgálatok kezébe?