65
  • dez
    Az állatkísérletek teljes leállításához talán (még) méregzöldnek kell lenni. De szigorúbb szabályok közé szorításához nem, mivel rengeteg kísérletezés egyedüli célja a profitszerzés.
  • AranyKéz
    Régi cikk, de azért válaszolok rá.

Miért van az hogy csak egereken tesztelték ? Nem kellett volna pl. majmokon ?
    És akkor pár méregzöld meg még ezeket az állatkísérleteket is leállítaná...
  • Sassam
    Rengeteg érdekes cikk olvasható a témában még itt is: www.delibo.hu
  • dez
    Ja, és még most is lenne, ha azt az utat választom.
  • dez
    Volt.
  • halgatyó
    Aki a tüneti kezelésről lekicsinylően nyilatkozik, annak még nem volt ilyen jellegű betegsége. örüljön neki.
  • dez
    "autoimmunbetegségekről volt szó itten (#34)."

Őőő, és?
  • galocza
    autoimmunbetegségekről volt szó itten (#34).
    általánosan persze igaz amit írtál...

meglehetősen biztos vagyok benne, hogy van kártérítés: még egy patika nyitásához is kötelező felelősségbiztosítást kötni.

• dez
    Sorozat: inkább a Dr. House-t nézzétek. Elég autentikus, ami a szakmai alaposságot illeti. Csak kár, hogy az életben nincs az az orvos, aki ennyire mindennek utánajár, sőt. (Kb. ahogy Colombok sem sűrűn szaladgálnak a rendőrségen.)
  • dez
    Tisztában voltak vele, hogy az immunrendszer működésébe elég kockázatos beavatkozni. Ha alapból nem lenne evidens, jól mutatja ezt az átlagosnál 6x több díjazás...
  • dez
    Ha pusztán genetikai alapú lenne, és az fullra eldöntene mindent, örökölhető lenne - maga a betegség, nem csak (adott esetben) a hajlam. Továbbá nem fokozatosan alakulna ki, hanem azonnal. Lehet, hogy vannak ilyen esetek is, de többnyire nem így történik. Hanem csak vagy hajlamot öröklünk, és több más tényezőtől függ, kialakul-e, vagy nem volt kitől örökölni még a hajlamot sem, és ugyancsak különféle tényezők indítják be. Hasonlóan az allergiákhoz, ill. ez is egyfajta allergia. Van itt egy olyan dolog is, hogy az immunrendszer memóriája. Ez nem fullra genetikailag meghatározott, tanulási képesség is van. Van, amikor hibás "adat" íródik be, és olyan is, amikor fontos "adat" sérül, és ez megzavarja a sajáttesti sejt/fehérje felismerés mechanizmusát. Lásd még azokat az esetek, amiket a #37-ben írtam. A hosszabb távú nehézfémmérgezés adott esetben szintén ezt a mechanizmust zavarja meg (más károkat is okozhat persze).
  • NEXUS6
    Egy néger nő most énekel a partom, a barátnőm meg majdnem idegsokkot kapott tőle. Amerikai zászlókat nem nagyon látok.

Ah, szerencsére reklám.;)
  • NEXUS6
    Hát ezeket a filmeket én is imádom.;)

Valszeg most is az utolsó pillanatban 1 perc alatt fognak előálni egy olyan anyaggal, aminek kifejlesztésének hosszadalmasságosságoságát galocza már ecsetelgette.;)))
  • metaljesus
    A. sajnos még az orvosok között is vannak olyanok, akiket inkább a gyógyszerek eladásából származó óriási haszon érdekel, és csak másodlagosan a hippokratészi esküben foglaltak. persze nem tudom hogy ez a csapat pont ilyen-e, de hogy léteznek ilyenek az biztos.
    B. ha nem látják előre a lehetséges kockázatokat, mint akár például haláleset, és ezt nem írják bele a szerződésbe, na akkor számíthatnak csak igazán a karrierjük végére, mert egy ezt követő biztosítási per után nincs az a kórház/intézet ami alkalmazná őket. ha nem tájékoztatják a jelentkezőket a kockázatokról, azzal sokkal rosszabbul járnak mint ha beleírják mellékhatásnak a legsúlyosabb következményeket is.

egyébként én is imádom a tv2-s rtl-es katasztrófafilmeket, kedvenceim a "titokban vegyifegyvert szállító polgári gép", meg a "mindent elpusztító vihar" tipusú sztorik. a "mindenkit 72 órán belül kinyíró vírus" sajna csak a harmadik :)
  • NEXUS6
    Te komolyan gondolod, hogy a kutatók belekezdtek volna a kísérletbe ha reális kockázatát látják, egy ilyen súlyos esetnek?
    Amivel:
    A. valszeg ellenkezik az erkölcsi hozzáállásuk, hogy ilyen helyzetbe hozzanak embereket (akiken elvileg segíteni akarnak)
    B valszeg derékba törik a karrierjüket
    És mindezt tudva ráadásul még bele is írják a szerződésbe, hogy nem fognak semmit fizetni?

Ez szerintem, enyhénszolva nem életszerű.
    Most megy a tv2-őn valami gyenge orvosi vírusos katasztrófás járványos film. Még ennek is reálisabb története van.
    ;)
  • metaljesus
    légitársaságoknál még jó hogy jár a kártérítés beleset/halál esetén. (még a bkv-n is van ilyen biztosítás, ha valaki érvényesen utazik, és baleset során életét veszti, akkor ha jól emlékszem 300.000 forint jár utána. de hasonlóan a kisebb baleseteknél is.) mint mondtam, szerintem ez egy teljesen másféle szituáció, a repülés nem egy kísérlet amit még embereken nem végeztek, és valakinek ki kell próbálni hogy milyen eredménye lesz. ezért nem említeném egy lapon a kettőt.
  • galocza
    dehogynem: remek szűrő.
    amikor az okosok kitalálják, hogy hű de jó is lenne csinálni egy 98. ace-gátlót mondjuk, szólnak a vegyészeknek, hogy aranyapám, csinálj már párezer molekulát, ami kapcsolódik a receptorunkhoz. vegyész bácsi megcsinálja, ezután következik egy rohadt nagy számolásigényű rész, okos molekulamodellező progikkal megnézni, hogy az x ezer molekula közül értelmes energiaszinten melyik képes olyan konformációra, amely a célreceptorhoz kapcsolódni is fog marad pár, esetleg 1-2 tucat molekula az ezres, tízezres nagyságrendből.
    jönnek az állatkísérletek (ha egyáltalán nem kellett az egész prodszektet a kukába dobni), ami lényeges szűrő, ez a mostani extrém eset, a molekulák nagy része elbukik az állatkísérleteken.
    utána jön a 4 klinikai fázis (az előbb elcsesztem, az V. az IV., a III.ból van a és b, így jön ki az öt).

ennek az egész borzasztóan költséges és hosszadalmas és macerás módszertannak pont az a lényege, hogy _lehetőleg_ a fejlesztés minél biztonságosabb legyen.

félreértés ne essék, nem dolgozom ilyen helyen, nem ingem, nem gatyám, de nem tudok elképzelni biztonságosabb módszert.
    ha meg nincs fejlesztés, maradhattunk volna keserűsónál és a köpölyözésnél...
  • galocza
    ja. ha találsz módszert hogy megváltoztasd a génjeidet hogy más fehérjéket produkálj mint addig.
    ha van a zsebedben ily módszer, gazdag vagy és hatalmas.
  • Inquisitor
    "Lehet hogy az antitestek hatása erősebb az embernél, vagy a kísérleti egerek T-sejtjeit nehezebb volt aktiválni, mivel gazdáikat steril körülmények között szaporítják. Kórokozókkal talán még életükben nem találkoztak szemben az emberrel, ami már mikro-organizmusok millióival küzdött meg az évtizedek alatt."

Ha ez csak közelítőleg vagy néhány esetben így volt, van vagy lesz, akkor gyakorlatilag az álatkísérletek jó része az égvilágon semmit se bizonyít :(
  • galocza
    egyszerű: ha egészségeseket vizsgálnak, több az esély hogy megússza, ha vmi rosszul sül el - mint most is. betegekből álló vizsgálati csoportnál most valszleg nem ilyesmit olvasnál hogy "egészségesekből lett betegek" hanem "betegekből lett halottak".
  • galocza
    részben igaz, mint írtam, az állatkísérletes fajok között kötelezően kell lennie főemlősnek. utána következnek az egészségeseken, majd a csak az illető megbetegedésben szenvedőkön, végül a mixelteken a vizsgálatok.
    kivételek persze vannak, nevesen ha egészségesen nem várható semmilyen változás akkor nyilván betegen kezdik.
    az utolsó fázis (V.) amikor már forgalomban van a gyógyszer, és elvileg a szakembereknek jelenteni kellene a mellékhatásokat és egyéb problémákat. na itthon ilyen alig van, pedig alig 2 éve ennek a fázisnak köszönhetően vontak ki egy szelektív cox-2 gátlót.
  • galocza
    bármilyen szempontból függőkön (fegyencek, diákok, katonák) kísérletet végezni nem lehet, mivel pont az önkéntesség a kérdéses.
  • galocza
    kártérítés ilyenkor jár (törvény).
  • NEXUS6
    Én is így tudom.

És csak annyit tennék hozzá, nem csak a repülőjegy esetén, már ha egy egyszerű buszjegyet veszel az is szerződés kötésnek számít és ebben is benne van a biztosítás.

Vissszatérve a cikkre valszeg az állatkísérletek mutattak olyan eredményt, ami valóban elhanyagoltható egészségkárosítást vetített elő az embereknél, ezért kezdtek egyáltalán bele. Ha csak 1 valaki meghalt/hasonlóan kritikus állapotba került volna és a többiek pedig simán megússzák, az is kiba botrány gyanús helyzet lett volna, amit semmilyen cég nem vállal.
    Ehhez képest 6-ból 6, ami kiba dúrva.
  • pemga
    Légi utasok jogai. Röviden: baleset/halál után jár kártérítés. Ráadásul nemcsak biztosításuk van, hanem a biztosítóknak viszontbiztosítása, hogy ne roppanjon bele a biztosító egy-egy komolyabb problémába. Az más kérdés, hogy igyekeznek mindenbe bele kötni (pl. grammra betartották-e a korlátozásokat, stb.)
  • BiroAndras
    Közben írták, hoyg mégis volt emlős kísérlet is.
  • BiroAndras
    Lehet, hogy azért hagyják ki a főemlősöket, mert az állatvédők nagyon tiltakoznak.
  • metaljesus
    de ezek az emberek (valószínűleg) tudták hogy akár meg is halhatnak, ezért biztos nem kevés pénzt kaptak a kísélretekért. ez nem egy lázcsillapítónak készült, hanem az immunrendszert akarták gyógyítani vele, ott azért jóval nagyobb a kockázat. minden új gyógyszernél vannak kockázatok, sőt a már meglévők is okozhatnak mellékhatásokat.

nemrég olvastam valahol, hogy volt egy 21 körüli srác, és valamilyen betegségére olyan gyógyszert kapott aminek a mellékhatásai között szerepelt a "depressziós hangulat" ami esetleg öngyilkossághoz is vezethet! a fiú megölte magát, de a család nem számíthat kártérítésre, mert rajta volt a papíron.

visszatérve a cikkhez, szerintem a "kellemetlenségekért" fognak azért kapni valamilyen kárpótlást, bár jogalapjuk nincs rá. ellenkező esetben a cég a már így is megtépázott hírnevét tovább rontaná.

a repülőgépes rész meg szerintem ferdítés, mert ott nem írsz alá papírt hogy saját felelősségre repülsz és a céget az nem terheli bármilyen baleset esetén. (nem utazom repülőn, úgyhogy ha tévedek javítsatok ki. bár azért egy ilyen nyilatkozaton meglepődnék.) a légitársaságoknak nem véletlenül van jó zsíros biztosításuk (legalábbis a normálisaknak).
  • dez
    Reménykedni lehet... És vannak is erre alapot adó esetek. Pl. néha kiderül, mi okozta a zavart. Pl. enyhe, de hosszabb távú nehézfémmérgezés. Vagy az immunrendszert hosszabb távon kimerítő állapot, ami miatt kezd szétesni a működése. Ez először gyakran allergiákat indukál, és egy idő után autoimmun jelenségeket is. Persze van más eset is.
  • sgbo
    bocs ez igaz. ennyire nem akartam belemenni(egyszerüsítettem). De az hiú ábránd hogy ezt a zavart megszüntethetjük...
  • dez
    Ez egy elavulóban lévő elképzelés... Nem az a lényeg, hogy túl aktív, hanem zavart a működése. És ez a zavar kiküszöbölhető.
  • sgbo
    Autoimmun betegségek kezelési módja mindíg is valamiféle immunszupresszió volt és lesz. (ugyanis pont az a lényeg hogy túlságosan aktív az immunrendszer és sajátot támad meg.)

Ilyen esetekben NEM is lehet meggyógyítani a betegek. Csak tüneti kezelés jöhet szóba.
    "Szóval ez is csak egy újabb tüneti kezelésre szolgáló gyógyszer lett volna. Annyira nem kár érte..."
    Ez esetben mást nem is lehet tenni. Viszont ez a tüneti kezelés nélkülözhetetlen AI betegségben....
  • dez
    Gégemetszés... :D Azonnalra az is megteszi, még jobb is. Hosszabb távon meg ez a cucc sem megoldás.
  • dez
    Én is majdnem kaptam, erre most már nem is kell... ;) Persze ez nem működik tömegesen (előrehaladott állapotban még kevésbé), azért kellene foglalkozni vele. Csakhogy, amíg a hivatalos álláspont, hogy "gyógyíthatatlan betegség", addig...
  • duffyf
    ""Pontosan ezt a nyugtató folyamatot kívánta felhasználni az azóta felszámolt TeGenero különböző betegségek tüneteinek enyhítésére."

Szóval ez is csak egy újabb tüneti kezelésre szolgáló gyógyszer lett volna. Annyira nem kár érte..."

Kíváncsi vagyok, hogy ezt mondanád-e, ha a tünet mondjuk garatelzáródás lenne...
  • argento
    Hát én olvastam pár dolgot az ilyen kísérletekkel kapcsolatban. Akit érdekel az nézze meg, én majdnem leestem a székröl.
    http://drlenkei.hu/index.php?site=botrany
  • sonicXX
    Nem tudom honnan veszitek hogy egerek utan egybol embereken kiserleteztek. Amikor a balhe kirobbant, megjelent az SG-n is cikk rola, ott irtak hogy kisemlosokon, nagyemlosokon, emberszabasuakon is vegrehajtottak a kiserleteket, es minden kiserlet a vartnak megfeleloen hozta az eredmenyeket...
  • L3zl13
    Ha egy paciens meghal egy műtét során egy nem várt komplikáció miatt (bizonyíthatóan nem a kórház/orvosok hanyagsága miatt), miután tudatosan vállalta a műtét lehetséges kockázatait, akkor kap kártérítést a család?
  • L3zl13
    Ja és persze ettől függetlenül szerintem meg kell ismerni az egészséges emberekre gyakorolt hatását is a szernek.
    Mert ha ez mondjuk nátha gyógyszer, amit vény nélkül lehet kapni mindenhol, és qrvajól meggyógyít minden náthást, csak éppen ha véletlenül egy egészséges, vagy más betegségben szenvedő ember veszi be és meghal, az egy kicsit ciki.
  • L3zl13
    Talán azért mert ez a gyógyszer nem egy konkrét betegségre lett kifejlesztve, és a különböző betegségek meghamisíthatják az eredményeket.