Tíz éve folyik a vita a Mars-meteorit körül

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Na, de a marsjármüvek által földre sugárzott képek egyikén olyan felszineket láttam, amelyeken négyzet alakú kövek vannak porral borítva, akár, mint a macskakövek az utcán, s ahhoz hasonlót a természet nem hiszem, hogy létrehozna.
Abban a meteoritban nem éppen agyakat találtak <#wave>

Nomeg a Marson se agyakat keresnek hanem valamit, amire rá lehet húzni hogy élõ... (aztán be lehet tiltani az expediciókat oda, hivatkozva a környezetvédelemre)

Közben még arra sincs pontos kritériumrendszer, hogy mit tekintsünk élõnek. Ez nem is csoda, ugyanis nincs éles határvonal az élõ és nem élõ között, minden kritériumrendszer önkényes elemeket tartalmaz.
Arra (is) szerettem volna rávilágítani, hogy mostanában (az utóbbi években) egyre fokozódó mértékben az élõ természet felé fordult a (fõleg elektronikus) sajtó által IRÁNYÍTOTT vagy talán csak reprezentált "közfigyelem". Ennek társadalmi-politikai mellékzöngéit nem kívánom most taglalni, bárki érezheti aki odafigyel és elgondolkodik.

A tudomány eredményei, amelyeket a sajtó a közember felé megjelenít, mintha egyre inkább rangsorolva lennének. Az élõ tudományok eredményei (és nemcsak a tudományok) mintha nagyobb ovációval lenének közvetítve. Ebben egyrészt divat jelenséget látok, másrészt vannak jelek arra, hogy ez valami céllal van.
Pont te lennél materialista? 😉

Mutass egy szervetlen agyat... 😊

Nem azt mondta, hogy bonyolultabb, hanem hogy ugyanolyan bonyolult. Ennek nem mond ellent az, hogy az egyik a másikat alkotja.

Szerintem meg az élettelen dolgokból tevõdik össze az élõ szerves akármi így épp ezért az sokkal bonyolultabb.

Ez olyan kijelentés volt, mintha azt mondtam volna a szilícium sokkal bonyolultabb dolog, mint 1 processzor.

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Nem tanultál elég szervetlen és szerves kémiát ahhoz, hogy halgatyó szavait kétségbe vondd.
Szerintem.

"Az élettelen természet épp olyan bonyolult és csodálatos, mint az élõ."

Ugyan.

Az emberiség szempontjából jobb lenne egy olyan bolygó, amely alkalmas az életre (nekünk), de nincs rajta semmi élõ. Így legalább a civilizáció ellenes barmok nem akadályozhatják meg, hogy ott kolóniákat hozzunk létre.
Asszem néhány társunkat elragadta a fantáziája. Pedig ez NEM javítja a színvonalat. Jó lenne a valóság talaján maradni, különben még az ónpestis mögött is bacikat látunk ugrálni.

Továbbá: nem értem, hogy miért vannak úgy oda sokan a Földön kívül élettõl. Mintha más csoda nem is lenne a világon. Az élettelen természet épp olyan bonyolult és csodálatos, mint az élõ. Ez az állandó élet-keresgélés meg vita nagyon DIVAT SZAGÚ, valahonnan direkt gerjesztett dolog.
Bocs, hogy nem olvastam végig a hozzászólásokat, ha már megadtátok a választ, utaljatok rá. Két kérdésem van: 1. milyen gyakran érhette akkora becsapódás a Marsot, hogy annak felszínérõl kövek kerüljenek az ûrbe, majd lessenek a Földre, 2. ha ezek a kövek már X millió éve a Földön vannak, mi garantálja, hogy nem földi baktériumok okoznak rajtuk elváltozásokat? (Ráadásul, az elmélet szerint ezeknek mélyen a kõ belsejében kellett volna keletkezniük, hiszen a földi légkörben leégett róluk elég sok anyag.)

Katona László
😊 Nem elég valóban. De mûködõképes 😊

Ez elég szakszerûnek tûnik:
http://www.abovetopsecret.com/forum/staff/kano/ATS-Silicon_Based_Life.pdf

Kis angollal és alaposan elfelejtett kémiai tudással is viszonylag érthetõ.
A lényeg: a két elem némely tulajdonsága hasonló ugyan, de nem elég a szén helyére szilíciumot írni az alternatív életformákhoz.

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Hollerith, OS/2, System/360, PS2 stb mind IBM-hez köthetõ nevek, fejlesztések, és meg is találhatók a hivatalos oldalon.
A szilícium-alapú élet nem.
Más keresési feltételekkel is csak mint hálózatok, mesterséges intelligencia stb költõi megfogalmazásaként.

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Hihetetlen egy faszi vagy. TE állítottál vmit, neked kell bizonyítanod. Ha ezt sem érted meg, akkor továbbra is csak sajnálni tudlak.

Nem feltétlen az IBM.com-on kell keresni 😄

Nem tudom te milyen keresõt használsz. De ha az IBM szavakat beírod még érdekesebb találtaokat kapsz.
Mrzool...kb az ilyen hozzáállás miatt nem is vagyok hajlandó reagálni pár kérdésre/kérésre.

Gugli a barátod, higgyél neki!

A keresésnek ( "silicon based life" site:ibm.com) egyik dokumentum sem felel meg.

😊

Ebben egy büdös szó nincs a szilícium alapú életrõl. Tehát megint kamuztál vmit.

Alsó harmad. Magyarul magyarul ennyit találtam.

Azért érzed, hogy ez nem válasz... Sebaj, elkönyvelem a többi tévedésed közé.

Többféle értelem létezhet. És lehet, hogy úgy elmegyünk melette, hogy nem ismerjük fel.

Walk the Talk.

"Akár a bolygók maguk is lehetnek élõlények, csak mi nem ismerjük fel, hogy hogyan élnek, kommunikálnak, stb."

Ebben sok az igazság!!!
Ugyanis...csak gondoljunk bele! Itt az univerzum teletömve galaxisokkal, melyek csillagok, és naprendszereg milliárdjaiból állnak, melyek bolygókból állnak, melyek porból, melyek atomokból, melyek részecskékbõl, melyek kvarkokból állnak. A körülötted álló mondjuk 20m2-es zónát egy több billió változós egyenlettel lehet leírni. Az embert is egy több billiós egyenlet írányítja. Ezt nevezhetjük az élet hajtóerejének.
Figyeld meg a hasonlóságot néhány atom egymással reagálása, és a galaxisok egymásrahatása közt! Szerintem ijesztõen nagy! A gondolkodásod egy csomó nátrium és klorid ion reakciójából jön létre, melyek láncreakcióként futnak végig az idegekben, hogy végül a megfelelõ idegsejteken áthaladva gondolatként realizálódnak a fejedben. Ez így elég nyersen hangzik. De ha látnál kívülrõl egy agyat mûködés közben, látnád benne a gondolatokat úgy, ahogy a sajátjaidat látod? Nem! De attól az még gondolkodik!
Ott az univerzum...egy hatalmas végtelen tér tele anyaggal...egy végtelen változós egyenlet...
Gondolkodhat?
Szerintem igen!

Nem vagyok benne biztos, de azt hiszem, ez a mikro- és makrouniverzum elmélet.

http://www.bognarstudio.hu/blogszfera.html Hozzászóló pszihológia az oldal kb közepétől.

Miért lenne lehetetlen?

Miért lenne lehetetlen?

Olvastam. De ugye te is olvastad a többit is? Nos, mitõl lesz élõ valami? Hogy van sejtmagja, meg a többi szokásos sejt-alkotórésze? Meg ott vannak a nanobák, amik még jóval kisebbek, na azoknál még egy fokkal nehezebb kérdés az "élõség". De végülis mindegy, attól, hogy valami csak "kvázi-élõ" a szemünkben, még betelepíthetnek egy bolygót, mivel szaporodásra képesek. Nem értem, a sci-fis mondatod hogy jön ehhez, ez nem sci-fi.

Vamp17
ha a foldon letezne szilicium alapu elet az azt jelentene hogy ketfele evolucio futott le egymas mellett a bolygon. ez pedig lehetetlen.

"Merthogy szilícium alapúak. Az IBM fedezte fel õket, mikor valami elkezdte enni 1-2 procijukat."

Ez egy elég súlyos állítás, forrás?

A wikirõl:

"Reports of them being living organisms are controversial. If they are living, there is speculation that they may be a newly discovered form of life, rather than bacteria. The term Calcifying Nanoparticles (or Calcifying Nano-particles) (CNPs) has also been used, side-stepping the question of their formal status as a life form."

Szóval enyhén szólva is ellentmondásos és erõsen hipotetikus a létezésük. Egyáltalán nincs konszenzus, sõt. Az viszont biztos, h divat lett, pláne az SG-n, ahol szeretnek az emberek minden sci-fisnek érzett dolgot készpénznek venni.
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn5009
Az energiaalapú élet pedig már az általad oly kedvelt ufómagazin kategória
"még itt a Földön is léteznek baktériumok amelyekenk nem kell víz! Sõt szén sem! Merthogy szilícium alapúak."

Ilyen nincs. Ezt már megbeszéltük egyszer, MINDEN Földi élet jelenlegi ismereteink szerint szén alapú és KELL neki víz. Kevered a szezont a fazonnal. Attól, hogy extrém arid (száraz) körülmények között élnek és esetleg szilícium vegyületeket használnak fel az anyagcseréjükhöz (nem kell messzire menni, a tengeri sünök tüskéiben is van) még nem szilikonalapúak és szükségük van vízre.

"Life is the characteristic state of organisms. Properties common to terrestrial organisms (plants, animals, fungi, protists and bacteria) are that they are cellular, carbon-and-water-based with complex organization, having a metabolism, a capacity to grow, respond to stimuli, reproduce and—through natural selection—adapt."
http://en.wikipedia.org/wiki/Life
Vamp17
foleg 😊

IMYke2.0.0.0
Ups, Isaac Asimov!

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

Vamp17
upsz: asimov 😊

Vamp17
ajalom elolvasasra Asimow: a hold tragediaja, cimu kivetelesen nem sci-fi hanem tudomanyos! muvet. abban nagyon szepen leirja mi is a gond a szilicium alapu elettel. es elhihetitek hogy ert hozza. aki tudja mibol doktoralt az erti miert 😄

Kemény kérdések, kemény válaszok... Szerintem elõször is definiálni kéne hogy mi nevezhetõ élõnek is mi nem. Utánna lehetne definiálni hogy mit nevezhetünk intelligensnek aztán ez alapján már lehetne valamit alkotni. Persze ezek roppant nehéz kérdések, mert bár minden ember tudja hogy a kutya egy élõlény a számitógép meg egy tárgy, mégis egy "élet" definicó szintén nagyon nehéz a kettõt megkülönböztetni

Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.

IMYke2.0.0.0
Elgondolkodtatásul:

- a Földre tévedõ kutató szondák is kerülhetnek olyan területre, amelynek vizsgálatakor messzemenõ következtetéseket vonhatnak le az õket küldõ, hozzánk hasonló fejlettségû NEM EMBERI civilizációk:
a, jeges Antarktisz - jé, itt nincs élet
b, óceánok - jé, primitív elõlények
c, Bombay, New York, Tokió, London, Budapest stb. - hm, hordákban, kövekbõl eszkábált lakóhelyeken élõ primitív, különbözõ "nyelvjárással" makogó furcsa lények

- ha eleve nem szénalapú, nem hasonló felépítésû "idegenekrõl" beszélünk, azon is el kéne gondolkodni, hogy nem-e az a helyzet, hogy az ide tévedõ UFÓ-k esetleg - mondjuk - az Ebola-vírust tartják értelmes, kapcsolatteremtésre méltó lénynek, s minket egy kategorizálandó, unintelligens lénynek vélnek... mint mi a hangyákat.
Akiknek talán ugyanúgy van nyelvük, kultúrájuk, hobbijuk stb. és úgy vélik, ezen a Földön õk az egyetlen értelmes faj, a többi csak veszélyforrás.
.

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

"Tehát oxigén és víz nem életfeltétel, de a -10, +40 fok sem."

Ez alapján akár az ûrben magában is lehetne élet - nem mintha cáfolni akarnék bármit is, de elgondolkodtató a dolog. Akár a bolygók maguk is lehetnek élõlények, csak mi nem ismerjük fel, hogy hogyan élnek, kommunikálnak, stb. Annyira más lehet, hogy el sem tudnánk képzelni. Tehát az életforma, ha nem hasonlít ránk legalább részben, akkor szerintem már eleve bukott feladat az idegen életforma felfedezése. Nem hogy kapcsolatba lépni vele...
Tehát ha a tudósok nem váltanak egy radikális szemléletváltást, akkor szerintem nem is fogunk idegen élet nyomaira bukkanni.

Esetleg egy másik gondolat: nem ártana a tudósoknak, ha esetleg néha scifiket is olvasgatnának. Nem a bulvár ponyva szarokra gondolok, hanem a minõségiekre. Ugyanis azokban van egy pár jó gondolat is, amin érdemes lenne elgondolkodni. És adna egy pár új szemlélet módot is.

Kornan
Jah ez volt a spektrumon vagy az ngc-n is,de amikor még azt felvették akkor még a tudós társadalom nem ismerte el egyértelmûen a nanobák létezését,ha jól emlékszem azt hozták fel hogy lehet akár szervetlen kristály is.
"Tagjai fõként kutatók és mérnökök voltak, akik megalkották az Arany Szívet; többségükben
humanoidok, de akadt köztûk néhány hüllõszabású atommérnök, két-három zöld, kolibri alkatú
maximegalaktikus, egy vagy két nyolclábú fizikostrukturalista és egy Hooloovoo (a Hooloovoo a kék színnek egy szuperintelligens árnyalata). A Hooloovoo kivételével mindenki az ünnepi, tiritarka munkaköpenyében pompázott; a Hooloovoot az alkalom tiszteletére egy szabadon álló prizmába
vetítették." (Douglas Adams: Galaxis Útikalauz Stopposoknak)

Rolikának ezúttal van némi igaza, nem biztos, hogy ugyanolyan jellegû élõlényeket kell keresni, mint mi vagyunk.

Én a magam részérõl hiszek abban, hogy van Földön
kívül élet. Azon a rengeteg sok bolygón kell, hogy legyen valami. Az viszont, hogy a közvetlen szomszédban is van/volt/lesz, alapjában más szituáció. Joggal feltételezhetnénk, hogy az élet "általános" dolog a világegyetemben.
erm

"alsó mérethatár meg elég fix az alkotóelemek helyigénye miatt."

Már nem annyira. Lásd [url="http://en.wikipedia.org/wiki/Nanobacter"]nanobaktériumok. És még ezeknél is kisebbek a nanobák.

Én még ezzel sem értek egyet. Majd ha OTT HELYBEN vizsgálják meg, akkor fog nekik hinni majdnem mindenki. De mit várunk ezektõl az emberektõl, mikor olyan korban élünk, amikor még mindig vannak, akik azt bizonygatják, hogy a Föld igenis lapos?! És ez tény...

Akár van vagy volt ott élet, akár nem, az annak az életnek a szempontjából mindegy. Továbbra is lesz/nemlesz ott élet. Ez a kérdés tehát nekünk fontos, és így érthetõ a szõrszálhasogatás. Egy mértékig. Hogy ez a mérték kinek mennyi, az egyéni és szubjektív. Tudományos mércével mérve viszont ez a mérték akkora, amekkorára addigra duzzad, hogy legaláb 2x annyi alátámasztott érv/bizonyíték szól az élet jelenléte mellett, mint ellene.
Már be is gyûjtötték, és chipeket helyeztek el a szemhéja alatt, csak õ errõl is tud! <#idiota>
Tetsuo
Hát igen, ezeket már 20-40 éve tudjuk, azóta csak törjük a fejünket..

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Hümm...
Most nincsenek elõttem a Föld összetételének adatai, de az biztos, h irgalmatlan sok szilícium van benne. Talán a szénnél is több. És mégis.

Egy szilícium alapú élethez valszeg sok fluor kéne, azzal alkotna olyan könnyen vegyületeket, mint a szén oxigénnel és hidrogénnel. Ha mûködne, az Alien természetfilm lehetne fikció helyett.
Csak nem alkotna olyan könnyen, akkora és olyan sok molekulát, mint a jól bevált C H O hármas.

gugli, silicon based life, elsõ nem sci-fi és nem bulvár link:
(Tartalmazza az n- és g-betûs szavakat, nasa.gov, de érdemes elolvasni 😊http://nai.nasa.gov/astrobio/feat_questions/silicon_life.cfm

Amúgy szép gondolatkísérlet.

Ugye azt meg nem kell mondanom, hogy a szilícium is adott körülmények között legalább olyan reakcióképes elem mint a szén. Szilíciumból és szénhidrogénekbõl, hidrogénbõl pegig nincs hiány az univerzumban. Tehát oxigén és víz nem életfeltétel, de a -10, +40 fok sem. Azt+ el kéne felejteni, hogy az ember és a többi élõlény spontán jött létre.
Majd ha 1-2 szikrával és némi kotyvasztással gyártanak DNS-t akkor esetleg elhiszem de akorsem feltétlen. Hiszen azt nem a természet kutyulta, hanem az ember.
Volt fizika tanárom aki hihetetlenül reálista szemléletû ember, még õis filózott a távoli bolygókon lévõ szilícium alapú életen néha.

Oldal 1 / 2Következő →