54
  • fanatick
    #54
    "Röviden: Unix afőként szervernek, Win pedig az otthoni felhasználók zömének. A Linux? az jól elvan a fanatikusoknál."

    Annyit fűznék hozzá a kimerítő hozzászóláshoz, hogy ez egy aktuális állapot, és a Linux bizony folyamatosan szorítja ki a kereskedlomi UNIX-okat (nem hinném, hogy csak a fanatikusoknál, hanem mert iszonyúan megéri!! Erre már sok óriáscég is rájött, mint ahogy említettem volt (ld. lentebb korábbi hozzászólásom!), és köztudott), mint ahogy desktop-on is terjed, de ott még a kezdetén vagyunk (ott MÉG tényleg INKÁBB a fanatikusok viszik az ügyet, de ez éppen most fordul - de billgeci nem "fanatikus"? - ő is hisz a vindózában, másképp nem működik a világ, csak hittel!). A lényeg a tendencia, ami a Linuxnál látható, és az nem lebecsülendő, ahhoz képest, hogy honnan indult!
    És szerintem a legfontosabb az egészben nem a technikai része, hanem a világnézet, ami mozgatja, élteti. Szerintem ez a fantasztikus benne, úgyhogy én ezért drukkolok a Linux-nak és a szabad szoftvereknek!
    (+ megjegyezném, hogy ott vannak pl. a szabad BSD-k, amik bizony nagyon ütős rendszerek, sokak szerint sziklaszilárdabbak a Linux-nál, és bizony "valódi" UNIX-ok, csak éppen nem a kereskedelmi vérvonal örökösei, és szintén terjednek, mint ahogy azt is érdemes tudni, hogy bizony a Sun már megnyitotta a Solarist és megszületett több OpenSolaris változat is, és azok is szabadszoftverek, és UNIX-ok, de nem Linux-ok, és további alternatívát jelentenek, tehát nem csak Linux van a "szabad" oldalon sem!)

    A következő fontos megjegyeznivalóm lényege pedig a monokultúrák átkáról szól. Szerintem iszonyatos dolog, hogy a desktop piacot egy rendszer uralja, sokkal egészségesebb lenne a verseny és a biztonság szempontjából is, ha többféle (kereskedelmi is, +szabad) oprendszer közül lehetne választani otthoni gépeken is (ld. 90-es években pl. az OS/2-t, vagy BeOS-t amelyek eltűnése (bár még nem tűntek el teljesen) nagy veszteség volt!). Tehát nem jó ez így! Legyen asztalon és szerveren is sokféle (de együttműködő) rendszer, így nem hal le a fél világ, ha egy homogén gépparkot lezabál valami kórokozó, hiszen egy másik típusú OS (vagy bármi más) így továbbketyeghet.

    +

    És továbbra is hangsúlyoznám, hogy nem csak
    Debian, Suse meg Red Hat Linux létezik!
    És az UHU szerintem elég praktikus programválogatás, de ez ízlés dolga, szerencsére vannak alternatívák bőven..

    A programtelepítésről meg annyit, hogy hol találsz windózon olyan fejlett csomagkezelőket, mint a Linux-okon?
    Bonyolult egy RPM fájl-ra rákattintani? Szerintem nem bonyolultabb, mint egy exe-re!

    És a win98-at inkább hagyjuk, nem mondok véleményt...

    Tehát összefoglalva: épp ellenkezőképpen gondolom:

    Otthonra is sokféléből válogathassunk:

    Mac OS X,
    Win,
    Linux
    (Linuxnál is van csilivili ld. Novell SLED 10 XGl: forgatható térbeli desktop, átlátszó, nyújtható ablakok stb.
    http://www.youtube.com/watch?v=DUSn-jBA3CE
    - ehhez képest a Vista: nulla),

    + még több OS
    (ha élne még az Amiga (él: Pegasos/Morphos), a BeOS (él: Haiku) és az OS/2 (él: eComStation, lesz: Voyager))

    Szerverre is sokfélét:

    FreeBSD (és más BSD)
    Solaris, és más UNIX
    Linux-ok (ízlés szerint)
    Win 2k3 (igen!)
    Mac OS X (igen!)
    és így tovább..

    tehát mindenre minden LEGYEN a JÖVŐBEN - ezért kell változtatni, és képviselni ezt a szándékot, függetlenül attól, hogy most MÉG mi van, és nem konzerválni ezt a féloldalasságot! Lényeg: jó vegyesen, egyik se legyen túlsúlyban (de azért lehetőleg minél több szabadszoftver!)

    Ennyit akartam mondani.





  • PhoenixK
    #53
    Sziasztok,

    Nekem már kicsit tele a hócipőm a Win <> Linux <> UNIX vitával...
    de ha már áll a bál, akkor én is megosztom veletek a saját tapasztalataimat/gondolataimat:

    Röviden: Unix afőként szervernek, Win pedig az otthoni felhasználók zömének. A Linux? az jól elvan a fanatikusoknál. Most jönne a beszólás, hogy milyen alapon szólom le a Linuxot? talán mert használtam/használom? Inkább felsorolom azt a "kevés" tapasztalatomat:

    Windows XP: Hőn szeretett otthoni oprenccerem... A legáltalánosabb rendszer, tele a hibákkal (???). Ehhez azonban lenne egy kérdésem: próbáltatok már teleszórni egy Linuxot telepítős programokkal? Esetleg egy kezdőnek elmondani, hogy hogyan tegyen fel egy progit Linux alá? (Muter-faktor: 3-4 óra) ("pedig én csak kattintottam az igenre, amikor kérdezett valamit" by Muter)
    Windows 98: Régi, de megbízható. Nem atomstabil, átlagos, nagyon öreg. (Muter-faktor 8-10 óra!!!)
    Windows 2000 Server: Ne vicceljünk! A megszokott GUI meg minden, de hát az átlagos uptime nem igazán mérhető össze a UNIX-okkal. Ennek valószínűleg oka van. :oD Otthoni használatra NULLA!
    Windows 2003 Server: Alakul. Egy 300 MHz-es celeronon volt fent itthon, Muternak a passziánsz és a Kyodai elment rajta, a nettel sem volt gond. Hogy miért tettem fel arra a gépre? Mert egyszerűen kicsi a HW igénye. Itt atomstabil volt (Muter-faktor: 6 óra)

    A Debian tényleg egy lehetséges otthoni rendszer, de (tudtommal) sajnos nem támogatott néhány nagy szoftverfejlesztő cég részéről (pl.: SAP ). Reményteljes!!! Itthon Muter gépén teszteltem, és másfél napi passziánszozás után tudta csak hibaüzenetre bírni (azaz Muter-faktor: 36 óra)
    A SUSE-hez nem sok szép emlék köt, mivel az itthoni gépemre nem igazán akar felmenni... mint az alaplap gyártójával váltott levelezés során kiderült, a SUSE bajban van néhány hardverrel (pl. Intel 875-ös chipset), amit ők jeleztek a fejlesztőknek, de választ nem kaptak... Én sem! Ezek után nem igazán bízom bennük. A cégnél több szerveren is fut SUSE, szerver célra elmegy, de még a "nem rossz" kifejezés is helytálló. A "jó" már nem!!!. A vasat messze nem optimálisan használja ki ( 2 egyforma gép, az egyiken SUSE, a másikon Fedora 10-15% különbség a Fedora javára).
    Az UHU-Linux - hazánk kis üdvöskéje. Anno feltettem még a régi gépemre, de 2 nap után ment vissza a win. Alap. Sok alkalmazás előre feltelepítve, de számomra használhatatlan válogatás. Az új gépemen a SUSE-nél említett probléma lépett fel, így hát nem is foglalkoztam vele többet.

    Fedora: Csak látásból ismerem, kb 5 percre volt hozzá szerencsém (lsd a fenti összehasonlítást)

    IBM AIX: Az általam ismert legjobb oprendszer. Bár ez részben a hardver-megkötésekből adódik, de szinte hülyebiztos! Itt is láttam rendszer-összeomlásokat, nem is kicsiket, de ezek egyike sem volt visszavezethető az AIX hibájára.
    HP-Unix és Sun-OS: Nem rossz, nem rossz... Nem mondok véleményt, mivel még egyelőre ismerkedünk, pár hét után nem szeretnék véleményt nyilváníttani... de az eddigi legnyugisabb rendszerek, amiket láttam, mind UNIX-on futottak!

    Még egyszer kiemelném, hogy ezek a saját tapasztalataim. Mások más irányú tapasztalata pusztán a véletlenből adódik... :oD

    Az alap témához hozzáfűzném: Én igenis várom a Vistát! Lehet, hogy csilli-villi, de akkor mi van? A mostani gépek mellett már annyit megengedhetünk, hogy szemet gyönyörködtető legyen a desktop! Akinek kisebb gépe van? tudtommal még a WinXP-nél is adott azon funkció, hogy a nem szükséges extrákat kikapcsolhatja aki akarja illetve nem is aktiválódik, ahol nem bírja a gép. Ez lehetőség. Az, hogy millió javítócsomag meg service pack jön ki hozzá, szerintem nem baj. Legalább belátják, hogy hibás, és tesznek valamit ellene. (mintha a linuxoknál is lennének verziószámok vagy mifene...)

    A következő felvetésre is előre reagálnék: Miért keverem az otthoni rendszereket és a szerver-rendszereket? Meglátásom szerint két külön világ. A linux ezeket szeretné összehozni, de sajnos a valamit valamiért elv él... Egyszerűen nincs tökéletes rendszer, és passz. Én a Windows-t otthonra, a UNIX-ot szerverekhez látom életképesnek. A Linuxot pedig meghagynám a fanatikusoknak (kéretik nem megsértődni)! A költség és a warez persze nagy úr...

    Nah, jó éjt, emberek!
  • mcganyol
    #52
    #30: ez egészben csak az a furcsa, hogy Te NEM a vindózt VÉDED (amit az első mondatod előre vetíteni sejtet), HANEM a unix rendszereket FIKÁZOD.
    Szerintem ez a két dolog NEM EKVIVALENS!


    Mondjuk ezt a szapulást amilyen stílusban teszed és amennyi logika van benne, látszik, hogy inkább csak egy általános dühkitörésről van szó :) Nembaj, Mo-n általában úgyis így szokás megnyilvánulni, szerintem politikai pályára menj, ott ez az alap. ;-)
  • fanatick
    #51
    Ez mikor volt?

    (tény az, hogy én is tapasztaltam egy régebbi suse-val hasonlót, újabbal próbáltad?)

    Nemcsak Suse létezik, más Linux is van!

    (ez a jó benne!)

  • Yfel
    #50
    Hali,

    Akkor lehet, hogy ez a problemam...

    NV 6600 GT van a gepben. Lehet, hogy felteszem a gyari drivereket.

    Kozben beleneztem kicsit jobban a problemaba es jelentem, hogy en voltam hulye :o)

    A videokartyam ugyanis aktiv hutes nelkuli (heatpipe), viszont a rengeteg extra ho"t amit leadott nem vezettem el egy nagyobb ventillatorral a hazbol. Nem tudom, hogy pontosan ez volt-e a baja, de nem lennek meglepve... most, hogy egy 12cm-es ventillator van a gepben, legalabb 5-8 fokkal alacsonyabb a haz homerseklete.

    Ugyis tesztelos hangulatomban vagyok, lehet, hogy leszedek egy Debiant es megnezem, hogy ez volt-e a bajom.

    Y
  • sathinel
    #49
    UHU linux amit kis hazánk készít, ésímán felismeri a radeon kártyákat is. Egyik legjobb hardware felismerő linux a világon. olcsó és ha fizetsz is érte akkor kérhetsz a cégtől helpet telepíteni egyébként ingyé van. Érdemes kipróbálni nekem bejött. Ha pl a winyóval történt valami és a win a töltő képernyőnél kiakadt, és azt hittem dobhatom ki a kukába, a linux megnyitotta, lementhettem ami kelett, majd format. És lám a win is észrevette a winyót:DDDDD
  • Caro
    #48
    Egyes karikkal rendesen lehet szívni a beépített nv és radeon/ati driverek használatával.
    Nem tudom mindegyiknél-e, de az nv-ben biztos vagyok.
    Ha nem rakod fel a rendes nvidiát, akkor nem nagyon működik.
    Olyankor jobb fbdev-et vagy vesa-t használni.
  • Berber
    #47
    Én is sok ingyenes sw.t használok, gyűlölöm a windowst és a vistáért se lettem oda, te tény, hogy az agyonsztárolt SUSE linuxot rendesen megszívtuk, és egy kis hálózaton a win nt lett a nyerő. Érthetetlen de a linuxnak voltak megmagyerázhatatlan anomáliái, néha egy fél napra belassult rendezgetni, tükrözni meg nem volt hajlandó. Ugyan ezen a hardweren fut most az nt. Rettegve raktuk fel. Sajna a linux se abszolút üdvözítő megoldás.
  • Sanyix
    #46
    "Olcsó proginak, híg a kódja." LOL ez hülyeség. Használok pár ingyenes programot, amelyek nagyon jók, sőt jobbak a fizetős társaiknál, ha van ilyen. Foobar2000 mindent lejátszik, nagyon jó beállításai vannak, gyönyörű hangot tud kicsi, alig igényel erőforrást. uTorrent, megintcsak alig igényel erőforrást, mindent tud amit kell, nagyonjó. Opera, mindent tud, gyorsabb mint a többi böngésző, kevesebb erőforrást igényel, mindent meg lehet változtatni rajta, sokoldalú. Orbiter a legélethűbb űrszimulátor, annyira, hogy az űrsikló utódját tervező cég, ezzel a szimulátorral szemlélette a tervét.
    De még sorolhatnám az ingyenes programokat amelyek végülis az "olcsó" kategóriába tartoznak, mégis sokkal jobbak mint a drága szoftverek, kódban, mindenben.
  • dez
    #45
    "minek adjunk olyan egyszerű nevet, mint "Új hardver vagy ""CD-író" program"

    Cipőt a Cipőgyárból, mi? :P Windowson csak az olyanokat használod, mint pl. Easy CD Creator, nem pedig a jobbakat, csak mert nem ilyen pistikés/nyugdíjasbarás nevük van? Oké, mondjuk jó memória kell néha a nevekhez.
  • dez
    #44
    Van egy sor Linuxos híroldal. Csakhogy az SG nem Windows-only híroldal...
  • dez
    #43
    Valami alig supportált lehet, ha még a 2D-s gyorsítás sem megy.
  • sathinel
    #42
    jól van na! van aki csak a játékokat hiszi programnak:D

    A nagyobb cégek meg mind hülyék csak azért csinálják a linux fejlesztés mert nem jöttek még rá amit itthon néhányan már tudnak:D

    Pl. az IBM a maga évi pár darab szabadalmával nem is látja át hogy merre megy a világ.
  • Yfel
    #41
    :o) Nagyon hulye vagy fiam.

    Varj meg 12 evet. Kiskoruakkal nem targyalunk :o)

    Y
  • HUmanEmber41st
    #40
    nah ez kész :) :)
    jobb, mint a viccek topic :) :)
    Ha lehetne viszonylag egyszerűen komolyabb hw és sw követelményű (FPS, DirekX9, EAX stb) játékokat futtatni valamely linux disztrib-en, a gamer világ nagyrésze azonnal linuxra váltana szerintem
  • Déta
    #39
    Hú, öcsém Te aztán jól kiosztod az észt...
  • fanatick
    #38
    "Kedves Linux-osok, tudom, hogy aki a Windows-ot védi, jó ember nem lehet"

    De tájékozatlan igen.

    "A programok 90%-át Win-re írják"

    Ez nem igaz. Maximum a windows programok 90%-át!

    "úgy hogy a fa**om fog ba**akodni a **aros unix-otokkal"

    Hát, ha ekkora az értelem benned, ahogy fogalmazol, akkor tényleg mindegy!

    Én csak berakom az UHU install-t (vagy a BlackPanther-t), hátradőlök és 10 perc múlva azonnal használható rendszert kapok több száz programmal. Szól a zene, a DVD, simán megy a net, írom a munkám.
    De install se kell, LiveCD-vel tényleg azonnal működik minden. Mindezt 0 Ft-ért. Biztos hülye vagyok.

    "meg a millió tonna emuláló kütyükkel, a vége úgyis az, h csak felhúzom magam"

    Én nem húzom fel magam, csak használom, ha nagyon kell. Mostanság egyre ritkábban.

    "mert ugye minek adjunk olyan egyszerű nevet, mint "Új hardver vagy ""CD-író" program, lóf*szt! Legyen Yast! meg KBE3 meg tudja a halál milyen ökörségek."

    Bármikor átnevezheted a programindító ikonokat.
    Ez az egy hozzászólás tűnik max. értelmesnek.

    "Hova vagytok úgy el? Olcsó proginak, híg a kódja."

    Biztos olyan hülye pl. az a sok szerverüzemeltető, aki Linux-ot használ! Nézz körül a Netcraft-tal. A Linux az internet motorja is. Nem kis cégek használják. Biztos hülye a Novell, IBM, HP, Oracle is, akik támogatják ugye?

    "Ja és arról még nem is szóltam, h legalább 10000 féle variáns van: Uhu, Fedora, Eke-Beke, Fity-firitty."

    Még jó! Vagy te azt szeretnéd, hogy mindenből egy legyen. Pl. csak egy autógyár, pc-gyártó stb. Egypártrendszer, ugye? Az egyszerűbb volt, ugye? Nem kell gondolkodni, mert fárasztó, ugye? Amit belédtömnek, lenyeled, ugye? Szánalmas!

    "Amelyik OS-t két lökött diák ír unalmukban azt Én fel nem rakom a gépre az tuti"

    Kissé le vagy maradva pajtikám..

    Nem két lökött diák írja, hanem a fél világ, kiváló szakemberek, cégek.

    "mert ki tudja mi minden van a forrás kódban..."

    Hát ez a legkisebb probléma! Hallottál már a nyílt forrás fogalmáról? :-))))))
    Mindenki tudhatja, mi van benne! Ugyanez pont a vindoz kódról nem mondható el.

    "Azonkívül több órát vacakolni, mert nem ismer fel valami Hardware-t, kész labirintus amíg eljutok sima alkalmazásokig..."

    Nekem nem volt ilyen gondom, de kis odafigyeléssel megoldható. Ne feledjük, hogy ez nem a linux hibája, hanem egyes hardvergyártók miatt van. De ez is javul folyamatosan.
    (Több hardvergyártó - friss hír, hogy pl. az Intel - teszi nyílt forrásúvá drivereit)

    "Mindenki Dos-on tanult meg CPU-t kezelni, és szerintem ez a "JújDeJóALinuxMindjártBepisilek" dolog, már elég uncsi."

    1. nem mindenki. 2. hát még milyen uncsi lesz ezután, hogy a linux terjedése megállíthatatlan!

    "És ha már itt tartunk ezt az egész Win-Linux hülyeséget igenis a Linux-osok kezdték el, mert ugye volt néhány csávó, akinek fúrta a fogát, hogy a M$ meggazdagodott és akkor már keresztbe kell tenni!"

    Nem fúrta a fogukat. Egyszerűen szabad emberek, akik azt csinálnak, amit akarnak. És ezt meg is osztják velünk. Szörnyű csávók!!

    " "írjunk gyorsan ingyen OS-t, oszt' sújkoljuk bele néhány fanatikusba, hogy "na látod Józsi, ezt Te csináltad, tehát jobb, mint amit a szakik csinálnak", "

    1. nem gyorsan írták
    2. nem súlykolnak semmit, azt egy M-á-Sik cég csinálja
    3. ők is szakik

    a fanatikus stimmel :-)

    "erre Józsi elkezdi, h "hú srácok ez a tuti OS", "

    így van.

    "arról nem szól a fáma, hogy össze van hajítva"

    biztos értesz hozzá.

    "és egy nagy érthetetlen baromság az egész...""

    no comment.


    (Rég olvastam ilyen sötét csávótól, de nem árt, ha felvilágosulnak egyesek. Én még bízok ebben.)





  • Gerbill
    #37
    Szinte minden program van linuxra ami winre, csak más a neve és ingyenes. A windowshoz lassan a számológépet meg a tálcán ülő órát is meg kell venni, a múltkor az egyik újsághoz adtak egy UHU Linuxot, és minden program rajta volt amire szükség lehetett és mindez ingyen. Nem telepítettem fel mert nem akartam partícionálni a lemezem, de ha nem játszani akarok éppen akkor sokkal szívesebben használnám azt. A Vista meg szerintem tele van fölösleges "optikai tuninggal".
  • mousee
    #36
    Már ezer bocsi, de elég nagy vadmarhaságot írtál... Legyen pl az új hw... én felraktam anno még a fedora 4et, aztán az uhu 1.2-őt, aztán a suse9.1et, és így tovább, próbálgattam... de mindeggyik probléma nélkül elsőre felismerte a hangot, videót (plusz nvidia driver, de anélkül is röhögve használható), netet. Míg anno felraktam egy sp2-es xp-t, amin elsőre nuku net, és tök néma is volt... (persze cd-ről felraktam a drivert utána) szal ennyit az új hw dolgokról...

    A programokról annyit, hogy mindeggyikre van alternatíva... csak nézelődj a szórszfordzs pont neten....
  • barii
    #35
    ha veszel egy Windowst programok nélkül, és veszel egy linuxot programok nélkül, melyik jobb? szerintem a Linux. A Windowst az teszi használhatóvá, hogy mindent arra írnak. Linuxra nincs driver, nincs mindenra program, mert nem arra írják. De ha eltűnne a windows? a programokat és drivereket linuxra írnák, és az, hogy valamit nem ugyanúgy kell megoldani, az megszokás kérdése.. dos után a windows is nagyon új volt:)
  • szivar
    #34
    "Miért nem csináltok egy külön "csak Linux-os hírek" SG-t???"

    Mert akkor meg az ms 'marketingesei' fikáznának mindent.
  • Déta
    #33
    Megnyugvás RuleZzZ:
    Összegezve. Nagyon unom már, h akár hányszor megjelenik valami hír (legtöbbször,mint esetünkben negatív) megint jön ez az idióta fikázás.
    M$-s:"Áprilisig várni kell... Hmm. Nem baj"
    Linux-os:"Hehe. Szóljunk be neki, hadd legyen egy szar napja..."
    És akkor indul megint ez a süket söveg és már a fa** ki van azzal, hogy végig olvasnék egy topicot, de folyton csak ilyen **arkeverőkbe botlok.
    Csináljatok saját Linux-os hír oldalt vagy saját topicot és ott szapuljátok egymást; s ha már tényleg akkora Linux kedvelők vagytok, akkor egyáltalán mi a p*csát kerestek itt? Meggyőzni úgyse fogtok minket, h álljunk át. Az se érdekel ha Linux igazi pénzt nyomtat vagy aranyrögöket köpköd tőle a Floppy.

    U.i:Miért nem csináltok egy külön "csak Linux-os hírek" SG-t???
  • Zenty
    #32
    nem tök m1 ,hogy csuszik?
    KI várja annyira a vistát? :D
  • concrete
    #31
    egyetlen ok miatt csúszik a vista:
    a gartner azt mondta ... így a fejlesztők megnyugodtak hogy idő még van, ráérnek...
  • Déta
    #30
    Kedves Linux-osok, tudom, hogy aki a Windows-ot védi, jó ember nem lehet, de ezt most egy pillanatra félre teszem és megpróbálok előítéletek nélküli, objektív hozzászólást alkotni:
    A programok 90%-át Win-re írják, úgy hogy a fa**om fog ba**akodni a **aros unix-otokkal meg a millió tonna emuláló kütyükkel, a vége úgyis az, h csak felhúzom magam mert ugye minek adjunk olyan egyszerű nevet, mint "Új hardver vagy ""CD-író" program, lóf*szt! Legyen Yast! meg KBE3 meg tudja a halál milyen ökörségek. Hova vagytok úgy el? Olcsó proginak, híg a kódja. Ja és arról még nem is szóltam, h legalább 10000 féle variáns van: Uhu, Fedora, Eke-Beke, Fity-firitty. Amelyik OS-t két lökött diák ír unalmukban azt Én fel nem rakom a gépre az tuti, mert ki tudja mi minden van a forrás kódban...
    Azonkívül több órát vacakolni, mert nem ismer fel valami Hardware-t, kész labirintus amíg eljutok sima alkalmazásokig...
    Mindenki Dos-on tanult meg CPU-t kezelni, és szerintem ez a "JújDeJóALinuxMindjártBepisilek" dolog, már elég uncsi.
    És ha már itt tartunk ezt az egész Win-Linux hülyeséget igenis a Linux-osok kezdték el, mert ugye volt néhány csávó, akinek fúrta a fogát, hogy a M$ meggazdagodott és akkor már keresztbe kell tenni! írjunk gyorsan ingyen OS-t, oszt' sújkoljuk bele néhány fanatikusba, hogy "na látod Józsi, ezt Te csináltad, tehát jobb, mint amit a szakik csinálnak", erre Józsi elkezdi, h "hú srácok ez a tuti OS", arról nem szól a fáma, hogy össze van hajítva és egy nagy érthetetlen baromság az egész...


    U.i:Elnézést, ha kissé nem voltam képes objektív maradni.
  • Caro
    #29
    Az X nem nagyon szokott fagyni, hacsak nem sz*r driver van hozzá, akkor viszont sűrűn.
    Milyen videókarid van?
  • Yfel
    #28
    :o)
    Tegnap. (KUbuntu 6.06). Meg egy nappal elotte (Fedora Core 5).

    Es meg mindig nem tetszett mindennapi felhasznalasra. Persze ez is szemelyes velemennyilvanitas, ami senkit nem erdekel :o)

    Ettol fuggetlenul programozasra inkabb hasznalok Linuxot mert majdnem ugyanolyan minosegu fejlesztoi kornyezeteket kapok hozza ingyen, mint a Visual Studio.
    ---------------
    #23: A GUI sebesseget ertem rajta. A menuk es a programok sebessege (miert kell majd' 5sec-et varnom, hogy egy CLI ablak elofaradjon egy Athlon XP 2800+ gepen?), a grafikai rendszer stabilitasa (az X meg mindig tobbet fagy mint az XP) meg egyebek. Szamomra meg nem eleg kiforrott ahhoz, hogy nap mint nap hasznaljam.

    Persze ez lehet, hogy nem fog visszafogni amint bekapom a kovetkezo rootkitet ami miatt az egesz XPmet ujra kell huzni :o)

    Y
  • arty
    #27
    a mért nincs net, mért nincs lan kb. windowsoknál is ugyanugy beüthet ... :) hozzáértés és hw kérdése...

    win-t használok, de hajrá linux, terjedjen csak, az alternativa mindenkinek jó!
  • Balumann
    #26
    programmal simán lehet ilyen kinézetet windowsnak is csinálni, bár ennél nekem sokkal szebb (legalábbis nekem sokkal jobban tetszik), és az is biztos hogy winxp-nek sokkal szebb külsőt lehet csinálni. Na meg dock programok, meg ilyenekkel egyszerűbbé is lehet tenni, hogy könnyebb legyne elérni mindent. Sebesség -et meg majd reméljük megoldják a windows vista-ba
  • Balumann
    #25
    Linux nélkül több ember megvan mint windows (xp) nélkül. Windows Vista-ra meg én is kiváncsi vagyok nagyon, már letöltötem a beta-ját de még nem mertem felrakni :S
    Viszont így hogy késni fog a vista, akkor a directX 10 is, meg a dx 10-et támogató videokártyák, és a vistara meg dx10-re készülő játékok is késni fognak :( Remélem mostmár ennél tovább nem fogják halasztani...
  • sathinel
    #24
    http://hirek.prim.hu/cikk/52822/

    ahol leírják hogy mik is vannak benne de pl. pár kép hogy is nézhet ki egy linux desktop:
    http://ubuntuforums.org/gallery/showgallery.php?cat=2
    http://www.tuxmachines.org/gallery/suse100/desktop
    http://sam.hipsurfer.com/photogallery.php?photo=15

    szerintem szépségre nem lehet gond és sebesség terén meg inkább ne hasonlítsuk winhez. Nemhiába servereknél használják.
  • Caro
    #23
    Mit értesz a "GUI teljesítményén"?
  • kogasom
    #22
    Te is elég régen láttál linuxot... Nézd meg a legújabb KDE-t, vagy a Compiz-t...
  • Yfel
    #21
    Ennek a vitanak nem sok ertelme van.

    A lenyeg, hogy mire hasznalod es mit tudsz magadnak megengedni.

    Linuxot fejlesztesre, szervernek, stb. nagyon jo hasznalni, de atlag felhasznaloi feladatokra meg mindig a Windows / MacOS a legjobb.

    Bocs, de amig nem javitanak a GUI teljesitmenyen Linux alatt (ami persze az X-tol fugg leginkabb) addig tolem sok jo pontot nem fognak kapni.

    A leggyorsabb es legjobban kinezo GUI az MS-tol es az Apple-tol jon. A Unix variansoknak meg nagyon sokaig kell ebbol a szempontbol fejlodni...

    Ja es a hirrel kapcsolatban: nem vagyok meglepve... mar kezd Duke Nukem Forever erzese lenni az egesznek :o)

    Y
  • strogg
    #20
    Mice: nem tudom mire reagáltál, de szerintem olvasd el még1x a hozzászólásomat
  • Mice
    #19
    nem tom a 10.1 suse mellé a 3.4-et v. a 3.5öt mellékelték, de én egyedül teljesítmény beli eltérést fedeztem fel a régebbi kde-kkel szemben

    beállíthatóság szempontjából meg hadd ne mondjak rá semmit. egy rakat olyan kde stílt kiszedtek (és itt most nem a szinekre gondolok) ami használható volt és a régi 7.3 8.0-ban benne volt. a régi 8as mellé adott felület szerintem sokkal használhatóbb volt. szóval azért ne szálljunk már el a verziószámoktól meg a pattogó ikonoktól...
  • Mberke
    #18
    Apám úgy 1 éve használ számítógépet. Csak linbuxot használ mert azt raktam fel neki (Ubuntu). Elöször sokat kérdezgetett, de hamar beletanult.
    Nemrég le kellett ülnie egy másik gép elé amin windows volt, azt is tudta használni, de mikor hazajött megjegyezte, hogy ez a linux sokkal jobb, kényelmesebb és egyértelmübb kezelni.
    Rengeteg minden azon múlik, h mit szoksz meg.
    Bár tény hogy linuxnak is és windowsnak is van még hova fejlődnie.
  • szacsi
    #17
    ahaha, azért fordult velem elő az, hogy feltelepítettem a sazrnak titulált uhu-t és bármilyen állítgatás nélkül ment a zinternet, estébé. :|
  • strogg
    #16
    Aki a KDE 3.5.x -re azt mondja, hogy nem felhasználóbarát, és jobb nála a WinXP GUI az vagy még nem látott KDE-t, vagy sürgősen orvosi kezelésre szorul.

    A felhasználók sirámjának a 95%-a abból fakad, hogy "jajj nem úgy néz ki az ikon", meg "jajj nem így hívják a progit"

    Az átlag home user ugyanis ez.
    amelyik user egy kicsit is erőt vett magán 3 nap múlva már vígan kattintgatot a KDE-ben.Csak esze ágában sincs erőt venni magán.
  • Macc
    #15
    En kirugnam a csavot, mivel nincs is winem amit hasznalnek:) De most komolyan, a kommunizmusban egyfele mosogatogep volt peldaul, es attol fuggetlenul ocska volt. Most akkor nem szidhatom az ocska mosogepet mert csak az van? Raadasul nem csak Windows letezik, mint "szeleskoru" oprendszer.