59
-
Thrawn #59 Amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata:
"A kubaiaknak tudniuk kell, hogy nincs jobb barátjuk Amerikánál, amelynek támogatására számíthatnak a demokratikus jövő felé vezető folyamatban. Készek vagyunk gyors humanitárius segélyt adni, hogy elősegítsük az igazi átmenetet, tette hozzá McCormack."
Legjobb barátja. Na igen. Átkozottul szeretnének már nagyot szakítani Kubában. Az ilyen hányadék dumák miatt kívánom, hogy oda soha be ne tegyék a lábukat. -
dez #58 Igaz, kissé félreérthető voltam. Nem mint gazdaságpolitikai irányzat értettem a protekcionizmust, hanem hogy nem feltétlenül azok töltenek be állásokat, akik a leginkább odavalók, hanem gyakran ma is szinte káderek, vagy épp befolyásos politikusok sógor-komái, stb. Alsóbb szinteken is gyakran megjelenik a dolog, ami nem mindig szolgálja az adott cég érdekeit. És ekkor (is) bejön a harmadik említett dolog. (De sokan amúgy is tartják a markukat.) -
pentium419 #57 most akkor protekcionizmus van vagy túl sok szabad kéz a multiknak? -
dez #56 Ja, egyvalami jobb lehetett: a hipnotikus álom.
Na persze az amcsik is hipnotizálva voltak, ők is lassan ébredeznek. -
dez #55 Mondjuk Magyarországon még mindig (és még egy darabig) egy átmeneti állapot van/lesz. Ez meglátszik a fizetéseken is, meg még pár dolgon. Nyugatabbra nincs ám ilyen mértékű protekcionizmus és korrupció, meg ennyire szabad kéz a multiknak, mint itt. (Nem csak ezek a okai a helyzetnek, inkább a velejárói.) -
dez #54 Végülis nem is az összehasonlítás miatt nem mutatták be a legelrugaszkodottabbakat, mert úgyis alaposan bele volt nevelve az emberekbe a játszuk-meg-hogy-milyen-jó-is-minden, fel sem tűnt volna. Inkább azért nem, mert az már túlzott irígységet váltott volna ki azok felé, akik tényleg olyan jól éltek. Mert volt itthon is olyan: ugye a "felső tízezer" (inkább csak 1000). -
dez #53 Az idő megszépíti az emlékeket. :) Meg nem csoda, hogy nyugdíjasként nem olyan jól érzi magát, mint fiatalon.
Szerintem te csak úgy mondod, hogy tudod, milyen áron, de igazából nem tudod.
A korábbi évtizedek filmjaiben mutatott képet meg nehogy elhidd már, képmutatás az egész - a nyugatnak mutogatták, milyen felszabadult és fain itt minden. (Többségét korábban itthon be sem mutatták - még elgondolkodtak volna az emberek, hogy annak kellene lennie, de nem az van.)
Mellesleg itthon nem is olyan igazi "keményvonalas" szocializmus volt, eléggé kacsingattunk a nyugat felé, nem üldözték a nyugati cuccokat hordókat, stb. Csak ugye közben folyamatosan vették fel a nyugati kölcsönöket, abból játszották meg a minden-szép-és-jót... (Közben meg a felszín alatt sokminden teljesen el volt hanyagolva.) Inkább azt nézd meg, mi volt kicsivel keletebbre, vagy mi van Kínában. -
#52 Annyira már te sem emlékezhetsz, a nagyanyám emlékezhet és szerinte jobb volt. (persze tudom hogy ez milyen áron volt de jobb volt) -
#51 Annyira már te sem emlékezhetsz, a nagyanyám emlékezhet és szerinte jobb volt. (persze tudom hogy ez milyen áron volt de jobb volt) -
dez #50 Na persze a vadkapitalizmus sem sokkal jobb. -
dez #49 Nem csak Sztálin. Az összes pol. vezető csak a nép etetésére használta a szép elveket.
Mellesleg nézd meg pl. a mai Kínát. -
dez #48 Messze nem csak ezért... -
pentium419 #47 persze mert Sztálin bácsi kicsit elkanyarodott a Marxi-Engelsi-Lenini gondolatoktól és inkább létrehozta a világ egyik leggonoszab, legaljasabb, és legmocskosabb rendszerét, és ezt exportálta K-Európába... az eredeti eszme pedig szépen eltűnt a propaganda süllyesztőjében és PR szöveg lett... -
Dinosaur #46 Még nem lehet. Letiltják még az e-mailezést is, csak úgy mondom :) -
BiroAndras #45 "az a kapitalizmus ami ma van, nehogy már jobb legyen mint a szocializmus..."
Pedig jobb. Csak te már nem emléxel.
"ha okos emberek vezetésével az okos nép lenne olyan bölcs és intelligens hogy tényleg komolyan veszi a kommunizmust, elképesztő jó világ lenne."
Ezt gondolták Leninék is. Az eredményt ismerjük.
Abból kell építkezni, amink van, nem álmokból. -
mrgenya #44 vmi ilyesmi lenne az alapja a jó rendszerváltásnak?:) -
Venom1986 #43 persze ez nem ilyen egyszerű... -
Venom1986 #42 Az egész Castro familiát legszívesebben ki kéne "írtani" , a háttérben lévő vezetőkkel együtt,és megpróbálni valahogy rendet rakni abban az országban! -
pentium419 #41 az a kapitalizmus ami ma van, nehogy már jobb legyen mint a szocializmus...
ha okos emberek vezetésével az okos nép lenne olyan bölcs és intelligens hogy tényleg komolyan veszi a kommunizmust, elképesztő jó világ lenne. de ki az a hülye aki inkább a köz érdekét tartja előbbrevalónak mint a saját önös érdekeit és gazdagságát? ez lett a veszte a szocializmusnak, így soha nem jöhetett létre a kommunizmus... -
Thrawn #40 Ahol nagy a szegénység, ott nagy a korrupció is Egy esetleges rendszerváltás Kubában nyilván egy szűk - húsosfazékhoz - közeli réteg meggazdagodását jelentené (akárcsak nálunk). Az igazi győztes azonban a külföldi rablótőke lenne (akárcsak nálunk). Nem véletlenül topognak a türelmetlenségtől, a rendszer összeomlását várva. A tőkebeáramlás nyilván jelentős fejlesztéseket hozna (ez megint csak a tőke érdeke, hogy a nép is részesedik ennek áldásaiból, az mellékes). Ugyanúgy éhbérért dolgoznának, csak a haszon külföldre menne (akárcsak nálunk). -
acdc #39 Hát sajnos azt kell mondanom,hogy maximálisan igazad van -
kev #38 Akinek van rá pénze, annak most kell elkezdeni az ingatlan vásárlást kubában.)
Az idösebbek érteni fogják miért.. -
Treon #37 Hallottam egy tök jó beszólást Castro-val és Kubával kapcsolatban. Puccsal hatalomra jutni egy dolog. Bármelyik marha meg tudja csinálni. De 45 évig MEGTARTANI a hatalmat, aaaz már iigggggeenn...:)) -
#36 Nem feltétlen kérnek hitelt kuba sem kér kína sem kér jól megvannak ők maguknak, csak ott kérnek hitelt ahol szarul csinálják a dolgokat. -
#35 Hát ez Mo. val bejött csak ne makkor szoptuk hanem most a demokráciában dejó nekünk. Eléggé kétélű ez a dolog. -
Zenty #34 Sokat értünk a nagy rendszer váltásal szarabb lett az egész.
Kaptunk szólás szabadságot? ÉS mire megyünk vele?
Csak pofázunk és pofázunk a lpós politikusok meg mideki kiröhög minket mien birka nép vagyunk.
Szocializmus idején szogirub volt ,de fölösleges amit csináltak ,mert ha akkor is lehetett volna ugattni nem lett volna semmi továb nyalt voilna és birkult volna magyar.
Szal tök m1 mindehol looserek vagyunk. -
Robko #33 Az van, hogy nem adok a szomszédomnak hitelt vagy jó sok kamatot rakókra és már is, tönkre tudom tenni érted? -
#32 Az hogy elítéli semmit nem jelent kb. Én is elítélem a szomszédot no és akkor mivan? -
Robko #31 Mi, az hogy nem tesz érte a világ már az is tét, hogy politikailag elítéli, ami ott folyik -
Dinosaur #30 ellenforradalmások = ellenforradalmárok bocs :)
-
Dinosaur #29 Ami Kubában jelenleg most van az már nem forradalom, csak Fidel részéről az. A közvetlen Fidel-hívek hedonistává váltak az elmúlt időszakban és csak a saját érdeküket nézik. Ezt onnan tudom, hogy én jártam Kubában, van is kapcsolatom, másrészt Kubából írtam a diplomám. Szerintem, de hozzáteszem ez az én véleményem, most elindult valami, Raul Castro-t nem nagyon bírja a nép (Fidel-t sem egyébként), és két perc alatt el fogják söpörni. Ennek számos forgatókönyve van, de a legvalószínűbb az, hogy a kubai emigránsok (floridaiak) és a helyi kubaiak fogják felépíteni a "demokráciát" a mostani csendben meghúzodó ellenforradalmásokkal. Ez egyébként nem csak az én véleményem, hanem a legtöbb kutatás, amelyetz kielemeztem ano erről szól. Én konkrétan a véres amerikai partraszállásban nem hiszek, mert a 61-es Disznó-öbölbeli háború idején is bebizonyították a kubaiak, hogy az USA képtelen a dzsungelben harcolni ott a gerillacsapatok ellen, persze olyan mint a Castro utáni amerikanizálódás a kubai kultúrában, majdnem hogy biztos. ahogy bemegy a tőke. Na dióhéjban ennyi... :) -
Marlosh #28 Nekem van algir ismerosom es o meselte hogy korabban egy diktator volt uralmon ott (nevere nem emlekszem es lusta vagyok megnezni),melynek kovetkezmenyekent az orszag viragzott,mindenkinek volt penze,stb!
Aztan amikor meghalt (megoltek?) es demokracia lett, az egesz orszag elindult a lejton,korrupcio,szegenyseg orrba-szajba....
Persze messzirol jott ember azt mondd amit akar,nem csekkoltam amit mondott,szoval lehet hogy nem igaz:)
-
Morden23 #27 "Nem azért küzd a világ fele"
Az Európai Unió példának okáért a Távol-Nyugattól való gazdasági függés ellen küzd, mostanság egyre látványosabban. Szerintem ez is a világ egy része. -
Morden23 #26 Csak a probléma abban van, hogy a világ nem olyan, mint a Gyűrűk Ura Középföldéje, nem olyan, hogy van minden, ami jó, és van Mordor, ami gonosz.
A világ egy kicsivel bonyolultabb. Ha csak fehér és fekete lenne, akkor valóban olyan egyszerűen meg lehetne határozni, ahogyan te elmondod, a diktátorok mind gonoszak, a demokrácia mindenkinek jó, és mindenki A pontból a B felé tart.
Jobb híján gazdasági érdekeket és a saját életünket vetítjük rá másra. Nekem élt ismerősöm a KÖzel-Keleten, és érdekes módon egészen más dolgokat mondott el, mint amiről a világ gyakorlatilag összes többi része tud. Jókat-rosszakat egyaránt.
Kubai ismerősöm nincsen. De ha lesz, meg fogom kérdezni. De addig is, nem a CNN közvetítéseiből fogom megalapozni a véleményemet. -
Robko #25 Szerinted, nem azért küzd világ fele, hogy ilyen országokat gazdaságilg tönkretegyenek
Ez volt hidegháború célja
Aminek köszönhetjuk győzött a nyugat
Itt is így harcolnak a rendszer ellen majd a többit, elvégzi a nép, ha kinyillot a szemük és
Észreveszik milyen élősködő Castro
Ebben kell segíteni mimnél többet,,
-
#24 Az öccsénél van rosszab is, nevezetesen ma valami amcsi fószer azt nyilatkozta, hogyha Fidel halála után a kubai nép nem tudja létrehozni a demokratikus államszervezetet, akkor az USA és az amerikai nép "segít ebben"...nah asszem pont az ő segítségükre lesz ott ám szükségük. -
#23 Csak az a baj, hogy az öccse sokkal rosszabb. Ő valódi diktatúrát fog csinálni, míg Castro okosan csinálta a dolgokat. Hogy ez kinek mennyire volt jó, az más kérdés, de higgyétek el nagyon sokaknak megfelelt, mert a lustaságra épített. -
roliika #22 Bólogat. -
Alec #21 Észak-korea? Örülhet, hogy úgy-ahogy békénhagyják. Az állítólagos rakétájuk meg a legutóbbi hírek szerint kemény másfél kilométert bírt megtenni. Azért ez még nagyon messze van attól, hogy fenyegesse az USA-t. :) Kína? Még Tajvannal kapcsolatban se vitték kenyértörésre a dolgot.. majd biztos Kuba miatt fognak ugrálni.
56: Magyarország valahol a francba volt egy másik szuperhatalom érdekszférájában míg Kuba az USA közvetlen közelében van elég fontos helyen. 61-ben nem véletlenül próbálkoztak a Disznó-öbölben -
Morden23 #20 Ezt úgy kifejtenéd, komám, mert ha ennyire vagy képes, akkor szerintem kotródj vissza az óladba.
HÁBORÚKAT gadasági és politikai érdekek valamint előnyszerzés céljából vívnak. Nincsen olyan, hogy "jószívű háború", meg "felszabadító háború".
FORRADALOM-nak hívják azt, amikor önös érdekek, konkrét gazdasági előnyök nélkül lépnek fel az emberek a fennálló rendszer ellen. Ha nem érzeda különbséget, javasolnám a történelemkönyveket.