60
-
Morden23 #20 Aha, persze. Ez a "profiton túl is van élet" egy kicsit ökör megjegyzés. Hogy miért?
Hát nem éppen azért, mert nem menő, ha valakinek tehena van. Pont teszek rá, hogy van-e tehened.
Ellenben az ÁLLAM dolga, hogy az országot építse, mint ahogyan arra Gery Greyhound kománk nagyon jól reflektált. A multicégek, megavállalatok és satöbbik, de még a sarki zöldségesek viszont NEM KÖTELEZHETŐEK arra, hogy neked jót tegyenek.
Egyszerű példa. Az oroszlán húsevő állat, de egy oroszlán kitalálja, hogy ő vegetariánus lesz. Na most akkor mi legyen? Csináljunk zöldségest, bár igaz, hogy a zöldséges nem él meg egy vega oroszlánból, de legalább annak az egynek jó les?
Magyarán szólva: azzal a gyerekkel, aki falun lakik, nem TUDNAK folgalkozni. Nem arról van szó, hogy ő kevesebb ember, csak rosszul pozicionálta a gólya. Egy cég MINDENT a profitért tesz, mert a profitból tudja fenntartani, fejleszteni magát, a profiton zsírosodnak a cégvezetők, a profitból "részesednek" az alkalmazottak, a növekvő igény több profitot és több munkaerőt eredményez.
Hogy érthető legyen: ha egy faluba a netet bevezetni 1 millió forint, de a faluban csak egy ember fog előfizetni havi 5000 HUF-ért, és nem várható, hogy BELÁTHATÓ IDŐN BELÜL ez az egy koma 20.000 másikat is hozzon, akkor nem csinálják meg az invesztációt. Ez pedig nem geciskedés, meg a "kis vidéki emberrel való kibaszás", hanem sima közgazdaságtan.
Az én utcámban meg nincsen éjjelnappali. Gyere már légyszíves ide, és építs egyet. Igaz, csak én meg néhány haverom fog hozzád járni, de most őszintén, kevesebb ember vagyok én, mint az, akinek van az utcájában éjjelnappali? -
Tlaloc #19 Itt szerintem egy két embernek elmenőben a maradék agykapacitása is. Miért lenne egy ember kevesebb attól, hogy hogy nem a megacity póluspláza tövében él, hanem mondjuk egy faluban? Lehet hogy egyes embereknek fura, de van aki szeret a környezet közelében lakni. Esetleg nincs módja arra hogy elköltözzön onnan. Miért lenne ő kevésbé ember, mint te?
"Nem menő" akinek van otthon tehene?
Az optikai kábelen keresztül egyszerre megkaphatná(igaz monopolban) mondjuk az UPC net-kábel-teló csomagját, tehát mindent.
Mi van azzal a gyerekkel, aki pl. egyetemista, de falun lakik? Nyár végén minden nap döcögjön be buszon a városba, hogy ott nagy pénzért szarakodjon a Neptunnal?
Van a profiton meg a belvároson is túl élet, csak egyes korlátoltak nem látják a batár lcd tévéjüktől. -
Morden23 #18 De ha te vagy a UPC, vagy akárki, akkor hogyan kalkulálsz?
Hálózat kiépítésének költsége X.
Kiépítés utáni bevétel az adott területről Y.
Ha Y >= mint X, akkor fasza, mehet a beruházás, hiszen legalábbis nullszaldóra kihozod a projectet, és a további fejlődés/népszerűsödés értelemszerűen növeli majd a bevételedet.
De ott, ahol egy tetves út nincsen normális, ott nemigen fejlődik a gazdaság, nem létesülnek új munkahelyek, inkább mennek, mint jönnek az emberek. Magyarán, nem éri meg borsos áron hálózatot telepíteni egy olyan helyre, ahol a fizetőképes réteg vagy stagnál, vagy csökken, esetleg nem is létezik. -
#17 Pesten már csak az idióta zöldségesek tehetnek arról hogy nincs még mindig például körgyűrű...
Egyébként meg ez két teljesen különböző dolog, az utakat az állam építi az adófizetők pénzéből, a szélessávú hálózatokat pedig egy erre szakosodott vállalat a saját bevételéből. Azt azért nem várnám el hogy a UPC építse meg Debrecenig az M3-ast a Vodafone pedig foltozza be a nógrádi utakon a kátyúkat, viszont hogy normális hálózatot építsen, az kutya kötelessége lenne. Ugyanez igaz a másik félre, vagyis az államra is, egyszóval mindenki végezze normálisan a dolgát és akkor jó lesz. -
Morden23 #16 Ebben abszolút igazad van. De ezzel akkor kell foglalkozni, amikor az M3-as végre eléri Debrecent, esetleg Szerencs után nem csak lovaskocsi-utak lesznek. Ne beszéljünk Nógrádról...
De mondhatnám azt is, hogy Budapesten sem a netek "elképzelhetetlen" sebességre való gyosítása lenne az elsődleges dolog, hanem az, hogy ha idejön a tetves Bush, és lezárat néhány gerincútvonalat, akkor ne dögöljön be a város Péceltől Budaörsig.
Szóval igazad van, hogy kurva kellemetlen, ha az egyén szív, csak nem mindegy, hogy egy probléma megoldásával hány egyént tudok elégedetté tenni. Csúnya, gusztustalan statisztika, amit mindig rühelltem, de azért igazságok vannak benne. -
Morden23 #15 Ebben abszolút igazad van. De ezzel akkor kell foglalkozni, amikor az M3-as végre eléri Debrecent, esetleg Szerencs után nem csak lovaskocsi-utak lesznek. Ne beszéljünk Nógrádról...
De mondhatnám azt is, hogy Budapesten sem a netek "elképzelhetetlen" sebességre való gyosítása lenne az elsődleges dolog, hanem az, hogy ha idejön a tetves Bush, és lezárat néhány gerincútvonalat, akkor ne dögöljön be a város Péceltől Budaörsig.
Szóval igazad van, hogy kurva kellemetlen, ha az egyén szív, csak nem mindegy, hogy egy probléma megoldásával hány egyént tudok elégedetté tenni. Csúnya, gusztustalan statisztika, amit mindig rühelltem, de azért igazságok vannak benne. -
#14 Neked nem kardinális probléma, azok akik benne élnek, azoknak az. Persze, tudom hogy egy vízfejű országban élek ahol az infrastruktúra fejletlensége és a rossz munkahely-helyzet miatt a lakosság döntő többsége városokban kényszerül élni (ahol többnyire megoldott a szélessávú elérés, így valóban a lakosság nagyrésze használhatja), de például talán én sem vágynék annyira Pesten lakni, ha lenne valami szórakozási lehetőség otthon - én teljesen ide sorolom például az internetet. Jó, persze, nem kívánhatom hogy a mindenkori kormány célkitűzése az legyen hogy a falusi srácnak is gyorsabban menjen a torrent, viszont mindenképp az információs szakadék tágulását okozza falusi és városi ember között ez a mostani helyzet. -
Morden23 #13 Ha már itt tartunk, valóban lehet ez egy jó alternatíva, de az Antarktisz közepén, esetleg az Alpok csúcsai között én inkább műholdra szavaznék. Főleg, hogy egyáltalán nem olyan drága, és azért a 16000Kb/s az szerintem már bőven megfelel szélessávnak. Igaz, kifelé csak annyival megy, amennyivel megoldod:(
A Borsodos dolgot igazából junior117-nek írtam. Elhiszem, hogy problémát jelenthet a "van pénzem szélessávra, csak éppen nem tudok kivel szerződést kötni" dolog, de szerintem korántsem kardinális probléma. Ahogyan Spock mondta a régi Űrszekerek-ben: "A sokak érdekei előrébbvalók a kevesekénél." Vagy valami ilyesmi. -
#12 Borsodban, persze... De szerintem a cikk, és ez a technológia nem is arról szól hogy a szegényebb régiókba is eljuttatja a netet, hanem olyan nem annyira eldugott kis településekre, ahol fizetőképes kereslet lenne a szolgáltatásra, de mondjuk domborzati tényezők/a falu alacsony lélekszáma miatt nem éri meg kihúzni egy optikai kábelt a szolgáltatónak: a szolgáltatók által nehezen elérhető területeket is könnyedén lefedhetik vezetéknélküli és optikai kommunikációval.
Sokat várok ezügyben a 3G technológiától és annak vetélytársaitól, talán megmozdít valamit, és végre normális net lesz mindenhol, mert a GPRS már nagyon tré :( -
Morden23 #11 Ez a távmunkás példa ez elég necces. Abszolút nem alternatíva erre a szituációra, amit mondtál. -
Morden23 #10 Csak az ezzel a probléma, hogy aki olyan helyen lakik, ahol közel s távol semmiféle kiépített XXI. századi technikára hajazó dolog nincsen, ott valószínűleg olyan hozzáállás/kiépítettség/munkahelyek találhatóak, amik nem teszik szükségessé a nethasználatot. Személy szerit fontosabbnak tartom, hogy a példádban említett "öreg mamika" falujához normális út, esetleg vasút vezessen, nem pedig optikai kábel.
Magyarországon nincsen monopolhelyzet netszolgáltatók ügyében. Arról nem is beszélve, hogy léteznek, kisebb, lokális szolgáltatók, és rengeteg alternatíva van, kábeles, telefonos, mikrohullámú vagy éppen műholdas internet kategóriákban is.
Borsodban meg nem a szélessávú internet fejlesztése lenne a legszükségesebb. -
shabba #9 Pl. vidéki kistelepüléseken igen nagy a munkanélküliség mert helyben nincs munka. Ezért az emberek zöme bejár ingázni a közeli nagyvárosba, de egy 30-40km-es buszbérlet nem annyiba kerül ám mint egy BKV bérlet, hanem jóval többe. Vidéken egyébként is rosszabbul vannak fizetve az emberek egy ilyen magasabb költségtétel mint az ingázás, akár elviti a fizetési felét is. Ráadásul nem úgy jár a távolsági busz mint a piros hetes, hanem lehet csak napi kétszer, korán hajnalban, meg késő este és lehet még a buszmegállóban is feleslegesen órákat tölt el várakozással, a helyett hogy otthon lenne a családjával.
Ha mondjuk broadband lenne lehetősége távmunkában elvégezhető feladatot ellátni, akkor munkája is lehetne, és több pénze is maradna mert nem vinné el az ingázás, és a családjával is több időt tölthetne. -
#8 Valaki leyen oly kegyes hozzám hogy magyarázza el nekem miért jó egy elmaradott helynek attól hogy van-e szélessávú net vagy sem!
Hát komolyan mondom, te elmaradottabb vagy mint Magyarország bármely területe. Szóval szerinted az normális, hogy a fővárostól mindössze 50 kilométerre levő faluban nincs semmiféle internet-elérési lehetőség (a modemet hadd' ne vegyem annak)? Szerinted falun mindenki tehenet tart meg szénát kaszál? De ha tehenet is tart, hát miért ne lehessen internetje? Ennyi erővel ne legyen TV sem a falvakban, a parasztok úgysem akarnak szórakozni. Nem szeretem ezt a nagyvárosi faszagyerek hozzáállást.
gyorsabban bevezetik ettől a közműveket?
A közműbevezetéssel, legalábbis mifelénk, nincsenek gondok. Viszont az én szememben a szélessávú (min. 512K) internet manapság már ugyanolyan alapdolog, mint a többi közmű, és jóval fontosabb mint mondjuk hogy van-e vezetékes telefon vagy nincs. -
cye #7 Hat en hallottam olyan volt szovjet teruletekrol, amik annyira elmaradottak, hogy se telefon, se bank a varosban/faluban, szinte semmi. De vezetek nelkuli internet van, es az oreg mamika is azon keresztul internet bankol, rendeli meg unokajanak a karacsonyi ajandekot, es emailezik meg skypol a tavoli sziberiai rokonaival...
Az elet tobbi teruletet nem erinti nagyon, de ami infrastruktura hianyzik, azt is ezzel potoljak (kenyszerusegbol)... -
Duncan Idaho #6 "elmaradottabb területek szélessávval való ellátásáig"...
Valaki leyen oly kegyes hozzám hogy magyarázza el nekem miért jó egy elmaradott helynek attól hogy van-e szélessávú net vagy sem!
De most komolyan!
Jobb lesz a termés?
gyorsabban bevezetik ettől a közműveket?
Többet ad majd a béreslegénynek a gazda mert:
" Ejj gyerek mióta szélessávú net van nálatok jobban fejed a tejet!"
Szal egy elmaradott területre mér kell h az ember netezzen szélessávon?
-
juzosch #5 Előszöris nincs monopolhelyzet, mert kapásból 2-féle net is kapható. És azért haladnak itt is (persze egy lépéssel nyugat mögött, de nem annyira lemaradva), lásd ADSL2 és +G bevezetése is jól halad. Szal ha tényleg beválik, akkor nyugi, lesz ilyen itt is. -
#4 Ezért NAGY magasságú... -
sokadikgab #3 >katasztrófakezelés
es ha jon a hurrikan? -
junior117 #2 "Nagyságrendekkel válhat gyorsabbá és olcsóbbá a szélessávú kommunikáció" Nálunk ?? kizárt majd ha nem a monopol cégek fognak lobbizni a NHH ill GVH talán.Olyan nyilvan valo h a chello és a pr.hu egymásközt BAZ megyét csendesen felosztották senkit nem érdekel.http://87.242.0.40/
http://www.chello.hu/El_fizetes/Termekek/chello_light/
alul lehet szemezgetni.Szemétség! -
#1 Hát már ideje hogy gyorsabb és olcsobb legyen ez a ratyi 60 kb os netszarom:(