1249
jericho2006-79330.png
  • Randal
    Elméletileg ha az Elnök meghal, akkor egy arra kijelölt személy veszi át a posztját és viszik biztonságos helyre. Ez elméletileg a Chey.. franc tudja milyen hegységben lévő bázis.
    A sorozatban is ott van a hadsereg vezetője, tehát ilyen szempontból a kormányzat valamilyen szinten biztosítva van.
    De mivel a hírközlési hálózat megbénult bizonyos mértékben, így esélyessé válhatott az államok szétszakadása. Na és persze ilyenkor előnyössé válik a függetlennés válás a többi államtól.

Ne feledjük, hogy az USA államok közössége amelyek nem mindig értenek egyet, lásd Észak-Dél.

A hírközlési rendszerekhez az ottaniak jobban értenek, így jobban tudják melyek azok a célpontok amelyek sokat érnek.

Dallas, Texas: Kiemelt közlekedlési központ. Az egyik legnagyobb forgalmú hely

Minneapolis/St. Paul, Minnesota: 16. legnagyobb város, Kiemelt orvosi központ, fejlett infrastruktúra

Chicago, illinois: 3. legnagyobb város. Kiemelt gazdasági és szállítmányozási/közlekedési központ

Detroit, Michigan: 11. legnagyobb város, nagyfokú autógyártás, ezek lehetséges átalakítása gyártóüzemmé háború esetén, forgalmas átkelő Kanada felé, olajfinomítók.

Seattle, Washington: Kiemelt Nyugati-parti kikötő, a közeli Trident SSBN bázis közel van.

San Francisco, California: 3 fontos olajfinomító, és a Concord Tengerészeti Hadikikötő

Los Angeles, California: 2. legnépesebb város, A Nyugati Part elsődleges mélyvizű kikötői, 4 olajfinomító, reptér

San Diego, California: US tengerészeti főbázis

Atlanta, Georgia: 9. legnagyobb város, kiemelkedő pénzügyi központ és forgalmas reptér. Kiemelt közlekedési csomópont.

Phoenix, Arizona or Tucson: Repülőgép tároló, és régebben Titan II rakétatároló, hadirepülőgép gyártás, fejlett elektronikai cégek.

Denver, Colorado: Pénzverde, Eisenhower Tunnel kelet-nyugati szállítási összekötő. 5. legforgalmasabb reptér, kormányzati központ, NORAD

Houston, Texas: 4. legnépesebb város, olajfinomítók, kiemelt kikötő

Miami, Florida: Kiemelt légi és tengerészeti közlekedési központ

Charlotte, North Carolina: 2. legnagyobb pénzügyi központ, a legnagyobb bankok közül 2 székhelye

Pittsburgh, Pennsylvania: Acélgyártási központ, három fő szállítmányozási folyó

Philadelphia, Pennsylvania: 5. legnépesebb város, fontos kikötő, USA Keleti részének pénzverdéje. Az USA keletkezésének helye

Boston, Massachusetts: kikötő, történelmi háttér, FBI iroda

Hartford, Connecticut: fő pénzügyi társaságok, tengerészeti bázis a közelben.

Washington DC: kormányzati központ, Főbíróság, Pentagon, rengeteg fontos célpont kis területen belül

Baltimore, Maryland: kormányzati ügynökségek.

St. George, UT: talán felrobbant a teherautó menet közben, élelmezési ellátóközpont. Lehetséges célpontok: Las Vegas, Hill AFB Cearfiledben ami a légiirányítást vezérli és az interkontinentális rakéták logisztikájáért felel ; Hoover Gát

Erőművek:

• hispan2
    Szóval a kopasz csávó belföldi, ez a lényeg.

Rettegés arénája film szerintem jó, könyvet nem olvastam, izlések és pofonok.

De ha már megemlítettem, hozzáteszem: kb arra képes egy 10-20 kilotonnás robbanás, mint amit ott láthattunk: 1-2 kilóméter sugarú kör megsemmisül, de azon kívül már minden állva marad... szóval egy várost nehéz vele lerombolni...
  • Bucser
    Kopasz csávó a Homeland Security fejese ahogy azt mondták is és nem a CIA-é.

Rettegés Arénája című film pedig az egyik leggyengébb clancy könyv adaptációja.
  • hispan2
    Mindenkivel egyetértek :D

Örülök, hogy ilyen sokan és ilyen sokat írtak :D

Egy dologra visszautalnék illetve azzal vitatkoznék: egy tucat nagyváros megsemmisülése - még akkor is, ha köztük van a kormányzat központja, Washington - nem jár a totális káosszal és a szövetségi kormány széthulásával. Ezt nem tudom elfogadni. Az pedig, hogy nagy területek lettek radioaktívak... nos, mint már mondtam, ezek roppant kicsi bombák voltak, jó, ha az adott városok területét beszennyezték, de az utóhatások, mint az időjárás által továbbított por, már nagyon kevéssé szennyezettek. Nem mondom, hogy nem teljesen veszélytelenek, de nézzük meg: Jerichot is elérte az eső aztán utána ment minden tovább.

A kopasz csávó a hírszerzés fejese, nem külföldi, legjobb tudomásom szerint.

A hadsereg minden tagja esküt tett, ilyen helyzetben mindenki közvetlenül a rangsorban felette állónak vagy a rangidős tisztnek tartozik engedelmességgel, nem egyedi döntés alapján megy a "pártválasztás". A hadsereg vezetőinek feladata a pillanatnyi helyzet fenntartása külföldön (harcálláspontok, stb...), nem pedig magánakciók indítása.

Az atomrakétákat ilyen helyzetben csak az arra jogosult 2 személy indíthatja el. Aki látta a Rettegés arénája című, amúgy igen jó filmet, az tudja, hogy ez a kétemberes szabály. Egy kormányzó vagy egy adott állam vezetője ezekhez a dolgokhoz egyszerűen nem fér hozzá.

De mivel a rakéták elmentek, jó kérdés, kire mértek csapást indokolatlanul. Mert ha jól értettem, a bombák "összetevőit" a CIA hozta be az országba, ott veszett nyoma, tehát külföldi közreműködésről beszélni nem lehet. Egy szó, mint száz, egy vagy több potenciális célpontra atomcsapást mértek, indokolatlanul.

Ami azt az EMI dolgot illeti, valóban elég fura, hogy egyrészt nem tudjuk, honnan eredet a második EMI hullám illetve az is szemet szúr, hogy egy akkora területű országban, mint az USA, elég sok nagy bomba kéne ahhoz, hogy minden elektronikus cucc tönkremenjen az elektromágneses hullámtól.

Egy kérdés: tudja valaki a típusát vagy a gyártóját Sarah PDA-jának?
  • tombrady
    Humesz! Teljesen egyértelmű amiről beszélsz, én is így vagyok vele.
    Összeségében csalódás a sorozat (a többi amerikai nézettségharcos sorozathoz képest méginkább) és én is inkább már ha eljutottam a 15.-16. részig ameddig nagyon kevés izgi dolog történt, akkor már kíváncsi voltam az utolsó pár részre főleg, hogy olyan Hawkins-központú lett :) Ő hozta az egyetlen érdemleges izgalmat a sorozatba, de meg kell hagyni tán a 19. rész volt az ami után tényleg vártam a folytatást (Green fiúk New Burn-ben). Amúgy pedig nagyon sajnálom, hogy ennyi szimpi szereplőt ki kellett nyírni értelmetlenül (April-el most mi volt a baj szegénnyel?)
    Winnie neked meg talán topicnál kéne maradni és nem a nézettségi szokásokról taglalni!
  • Humesz
    Nézd szerintem te olyan 10 körül lehetsz: mindent elmondtam ezzel kapcsolatban, te inkább már saját magad nem érted. Nem arról van szó amit írsz. Már régen nem! Túltárgyalva, vélemény a sorozatról elmondva és megbeszélve.
  • winnie
    nem én vagyok ilyen hanem az emberek többsége - szerintem nem sokan mennek direkt a szopóágra. tudom, ízlések és pofonok - van, aki olyat néz amit sz*rnak tart, de ilyenkor szerintem logikus aggódni amiatt, hogy miért nem olyat, amit jónak tart. (maga a jelenség nekem afféle jólfésült zombizmusnak tűnik, de próblom megérteni.)
  • Humesz
    Azért mert te ilyen vagy én meg nem hát fogd már fel. És igen azért, mert unatkoztam és arra a 40 percre megtette, de a videót már nem programoznám be, hogy le ne maradjak róla. Ennyi, ez tök egyszerű dolog.
  • winnie
    az egyszer nézhető fogalmat alaból nem értem, hiszen egyszer minden nézhető - ezt pedig csak azután tudod kijelenteni, miután egyszer megnézted. (ráadásul a sorozatokat amúgyis egyszer nézik)

én ettől még fenn vagyok akadva az összeséségben sz*ron (tudom, egyéni szocproblem) - továbbra sem tiszta, hogy akkor miért nézed? (eskü, hogy nem kötözködés, csak érdekelnek a sorozatnézési szokások). nincs más? vagy kell heti 45 elpazarlandó perc? oké, én spec olyan szinte vagyok a sorozatokkal, annyi jó és gigajó sorozat van, hogy nem csak az "összességében" sz*r, hanem a közepes és a nem rossz sorozatokat 2-3 rész után is kikukázom és nem nézek feléjük soha többé.
  • Humesz
    Ez már szókiforgatás, holott mondtam, hogy egyszer nézhető a sorozat, csak összeségében szar és én ezt gondolom róla a rengeteg hibája miatt többek között ezt nem vita miatt írtam direkt szóltam, hogy nem akarok megbántani senkit. Nem kell bekérdezni, hogy miért gondolom így! És az első 3 részes dolgot általánosságban értettem ha jobban elolvasod meglátod. Első három részből nem derült ki sokminden amit a review-ból vagy promo-ból ne lehetett volna megtudni nagyvonalakban! Erre gondoltam. De ez már másik topic. A Jericho egy unalmas bezárkózott szombat délutáni sorozat, de szerintem nem is hivatott többre, nem akartak versenyre kelni vele teszem azt a 24-el! Ja és azt is írtam, hogy már kíváncsi voltam a végére azért, amelett, hogy tisztában voltam vele, hogy olyan fináléja és történetvonala nem lesz mint amilyet szerettem volna.
  • winnie
    "Azt mindenki tudja, hogy az első 3 rész után semmi nem fog kiderülni egyik sorozatban sem, de hogy még a felénél se történjen semmi érdemleges az már sok."

ööö, de ezt most nem értem - én éppen az első 3 részt néztem és kiderült pár dolog. megnéztem a 22.-et és abban is kiderült pár. közben meg rengeteg minden választ megtudtunk.

de a kérdés nem erre irányult, egy sorozat jó esetben ugyen egy 100-200 részes történet. ha engem a sorozat nem kötne le, ha csak a válaszok érdekelnének, akkor megnézném a finálékat és elolvasom vagy megkérdezem, hogy mi a szitu (ld. jericho, heroes) - a sorozatot, én úgy gondoltam hogy azért érdemes nézni, mert szórakoztatha az embert heti 42 percen át.

jön ugye a 2. évad - ott is lesz csomó minden, amire nem kapsz választ - kérdés, hogy fogod-e nézni.
  • Randal
    Jah. Johnston Green meg Grey Anderson:)
  • tigeroo
    Grey na :D
    Rég láttam:XD
  • Humesz
    Green és Johnston??? :D
  • Humesz
    Először is válasz gomb, másodszor összességében szar, leírtam miért, mégegyszer nem megyek bele. Azt mindenki tudja, hogy az első 3 rész után semmi nem fog kiderülni egyik sorozatban sem, de hogy még a felénél se történjen semmi érdemleges az már sok.
  • Randal
    Bucser: Az új zászló az egy elég érdekes dolog, érdemes elolvasni a honlapján amit a rajongók kigyűjtöttek. Plusz még vannak kommentek is a rendezőktől.

A családi szálat szerintem is eltúlozták, bár winnie jelenléte miatt mindig eszembe jut, hogy ez Amerika, itt az értékek mások mint nálunk.
    Meg ha belegondolunk, most egy külső ország megtámad atomrakétákkal dolog nem lenne olyan túl jó, mert akkor a világ szétbombázná egymást.
    De a fő szempont a belső támadás mellett az hogy az USA harcot folytat a terroristák ellen és az amiknál ez nagyobb hangsúlyt kap. Plusz sajnos láthattuk hogy sikeres, összehangolt akciók hajthatók így végre.

Hozzáteszem még hogy valamennyire jó betekintést nyújt a politikai döntéshozásba az amerikai nép gondolkodásába az Elnök Emberei sorozat. Mint minden sorozat ez se dokumentumfilm, de jól bemutat bizonyos értékeket, hozzáállást és döntéshozási folyamatot. És igen, általában pozitív a dolog, de ha elvonatkoztatsz attól, hogy a főszereplőket kedveled, meglátod bennük a hibákat és ez jó dolog.
  • winnie
    "Egyébként még mindig jobb, hogy csinálnak egy utolsó 8 részt"

nem csinálnak utolsó 8 részt - 7 rész lesz és folytatásnak készül, nem fogják lezárni a sztorit, cliffhanger lesz a végén természetesen.

"mintha úgy fejeznék be mint anno az Ügynökség című C.I.A.-ról szóló sorozatot: Egy kicse4szett nagy Cliffhangerrel és azóta sem történt semmi és már nem is fog."

ízlések és pofonok, de ugye

1. a sorozatoknak a 95%-a a levegőben, cliffhangerrel fejeződik be.
    2. szerintem az ilyen befejezés sokkal jobb, hiszen nem rág mindent az ember szájába. nagyon kevés sorozat kap olyan befejezést, amit az alkotók szánnak neki, hiszen kevesen tudják az utolsó rész készítésekor, hogy az az utolsó rész lesz. és mégis, amikor tudják, akkor is nem egyszer cliffhangerrel fejezik be a sorozatot, hadd képzelje tovább a néző. (persze a fontos kérdéseket megválaszolják ilyenkor)
  • winnie
    "Nem akarok megbántani egy fan-t sem, de ez a sorozat egy rakás szar "

én csak ezen akadtam fent. ennyire nincs más néznivaló, hogy egy "sz*rt" végignézel. ilyenkor az 1-2-3. rész után ki szokás szállni, nem?
  • tigeroo
    noh, szeretnék a sorozat mellé állni:

Az első dolog: Ez csak egy sorozat. Nem egy dokumentum film, nem a valóságot tükrözi. Szerintem nem baj ha van a sorozatban egy-két gigszer. Hiszen nem is tudjuk, hogy egy ilyen helyzetben mi történne pontosan.
    Mondjuk, szerintem az jobb elem lett volna a sorozatban, ha tényleg valami kommunista állam támadja meg őket (Így értelme lett volna a Mandarin nyelvű kínai adásnak is, amit a tv-ben láttak,meg ahogy a hamis katonák mesélték a kitalált támadást, és az égből küldött segélyek is passzoltak volna...)

A kopasz köpcös csávó, aki a "bigbadboss" a sorozatban, él a hatalmával és egy "terrorista" puccsot kezd a kormány ellen...
    Ez kicsit olyan, mint a polgármesteri székért vívott harc Green és Johnston között...hisz green is uszította a népet, bár ha nem is ilyen formában..

Jake és Hawkins "hozzáértésével" szerintem nincs probléma. Hawkins kiképzett cia ügynök, Jake pedig sok mindenhez ért (katona és pilóta volt, tehát hozzá lehetett szokva az ilyen kiszolgáltatott helyzethez, emellé még nagyapja megtaníthatta egykét dologra -Mikor a Johnston házaspár mondja hogy régen mennyit ültek a vadászlesen stb..)
    Hawkins..ő neki szerintem a családja a legfontosabb..
    A "visszaemlékezős" részben is őket mentette washingtonból, és jerichoba mentek elbujni (bár , a titkos találkahely is a közelben volt)
    Meg amikor elmondja Jakenek a dolgait, akkor szerintem mindenről jól "beszámol"... Csakmár eleve az alaphelyzet ciki.. (Hidegháborúból maradt atomfegyverek..)

És a túlélés dolog elég jól bevolt mutatva szerintem a sorozatban. De kicsit részletesebben is belehetett volna mutatni a városlakók helyzetét (Az egyik rész elején mondja valamelyik tag hogy sokan elindultak dél felé a családjukkal...Például abban a részben, amikor jake beszorul a terepjáró alá,pont az előtt elérnek egy ilyen, tél és a hideg elől menekülő tábor "maradványához" ..az a népvándorlásos izé jól kivolt dolgozva szerintem)
    Konkrétan az éhezős dologra egy ellenpélda: New Burn. A kajáért meg sóért egy egész várost (Jerichot) akartak kitúrni.

Az uj kormány felállításához meg azért volt szükség hónapokra, mert voltak szakadárok, ellenállók. Amerika nagy ország, sok állammal. És black jackben megtudták hogy a nagyobb hatalommal bíró szenátorok megpróbálták megszerezni az elnöki széket...

Az út menti banditákkal is találkozhattunk párszor (sőt, mesélnek is róluk) (bár amikor rogue riverbe haladtak, kicsit gáz hogy eggyel sem találkoztak..) Katonákba meg szerintem még a banditák sem mernének belekötni..
    A másik "hibapont" nekem az EMP...a sorozat elején. Hogy azt ki lőtte fel..? Az amerikai kormány?:P

Szerintem jó sorozat, talán a Lost hasonlít hozzá, de nekem ez jobban bejön.. ebben nincs ilyen misztikus humbug rész :-D
    Összeségében jó sorozat, csak :

- Lehetett volna benne több tény, több info a külvilágról
    (Hiszen ez nagyon érdekes téma, jobban is ki lehetett volna dolgozni..Főleg ezzel a "belső támadással" lett elrontva szerintem)

- Kevesebb teleregényes beütés, több akció. Bár nagy előnye a sorozatnak hogy egy család, közösség szempontjából mutat be egy ilyen katasztrófa helyzetet. Csak kicsit fárasztó mikor húsz percig azt kell nézni hogy mennyire szeretik egymást.De legalább nem az van, hogy jön Brúsz Vilisz és megöl minden Révenholdost :P
  • Bucser
    Nem beszélve arról, hogy sem a Marine-ok sem az Army nincs otthon (Afganisztánban és Irakban vannak az aktívak akik meg nem ott vannak azok valamely nagvárosban állomásoznak és nagy valószínűséggel már kampec nekik.)

Egyedül a Nemzeti Gárda jogosult beavatkozásra beföldön az viszont állami kormányzói irányítás alatt áll.

Valszeg a National Guard önkénetesi a hadseregei az államoknak némi gyorstalpaló kiképzés után.

A Hibákat meg utólag nem fogják foltozni szerintem.

Egyébként még mindig jobb, hogy csinálnak egy utolsó 8 részt mintha úgy fejeznék be mint anno az Ügynökség című C.I.A.-ról szóló sorozatot: Egy kicse4szett nagy Cliffhangerrel és azóta sem történt semmi és már nem is fog.

BTW: nem hiszem, hogy Happy end lesz belőle.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    lévén az Öreg meghalt
  • Randal
    A Jericho honlapon látható még a forgatásról egy-két kép. Az egyiken szerepel egy zászló ami szerepel az angol változatú amerikai zászlóknál a wikipediában mint kitalált forma:)
    Az alatta található link az adott rész leírásához vezet, ott több info található a zászlóról és valamennyi arról, hogy az adott állam mely területekből áll.

A Jerixho honlapon a Wiki részben és azon belül pedig a What We Know részben pedig több info is olvasható. Szóval hajrá:)
  • Randal
    Jókat írtál, de azért pontosítanék néhány dolgon.
    A szép kopasz emberke nem a fővezető volt ha jól emlékszem hanem az egyik állam(?) valamiféle vezető tisztségben lévő embere. Ami nem szokatlan ha tényleg benne van egy összeesküvésben. Hawkins pedig nagyon jól tudja hogy kisember ehhez, de eddig az volt a mázlija, hogy nem tudtak róla. Mostmár igen.

Az állam felállításával kapcsolatban annyit, hogy az USA nem úgy épül fel mint mondjuk Mo. és a megyéi hanem mint mondjuk az EU.

Tudod te is, hogy ott szinte a legtöbb államnak vannak saját törvényei. Ráadásul ott van még az Észak-Dél ellentét is folyamatosan.
    Nekik hihető egy olyan felállás ahol több erős vezető ragadja kezébe a hatalmat és szerez irányítást jópár állam felett.
    Ilyenkor bármennyire is nagy hadserege van összeségében az USA-nak, megkezdődik ott is a széthúzás. És ilyenkor el lehet gondolkodni, hogy kinek a kezébe került a rakéták indítókulcsa, ki hány atomtengeralattjárót birtokol stb. stb.
    Azért a hadseregben is emberek szolgálnak akik valamiért odakerültek, valakihez kapcsolódnak.

Az ifjú lányka esete pedig az, hogy megtalálták ami szerencse, de rohadtul nem érdekelte őket Jericho helyzete. Eléggé hátul kullogott a sorban. Azért került első helyre, mert a kopasz emberke megtudta Hawkins helyzetét.

De mint az előző postomban írtam, nem minden témát sikerült megfelelő mélységben ábrázolniuk. Egyik részben hozzányultak a városok ellátásához, információszerzéséhez aztán semmi.

Ráaádsul az EMP-s dolog is kicsit gyatrára sikerült, hisz lehetett volna sok helyről elektronikai cuccot szerezni. Viszont igaz, hogyha az USA fontosabb városait megsemmisítették és nagy területük radioaktív akkor nemigen tudnak tiszta felszerelést szerezni.

Valahol volt egy térkép ami mutatta a felrobbantott városokat és a sugárszennyezés területi nagyságát.

Remélem az elkövetkezendő részekben kijavítják a hibákat.
  • hispan2
    Namármost, pár dolgot kiemelnék, most, hogy végignéztem ezt a 22 részt. Aki még nem látta, AZ NE OLVASSON TOVÁBB.

Egyrészt, ez egy olyan téma, amiről oly sokat lehetett hallani régebben, a hidegháború alatt, meg most is foglalkoznak ezzel, mostanában persze a terrorizmus szemszögéből. Nem könnyű mindezt feldolgozni, ehhez nézőpontot találni. Szerintem a "kisvárosi lakóként látom a dogokat, de ismerek egy CIA ügynököt, aki szinte mindent tud" kiváló megközelítés és a téma összetettségéhez képes összességében jól megvalósították.

Jake karaktere sokakban visszatetszést kelt, mert ő a mindenes. Pedig higgyétek el, vannak ilyen emberek. Jó, talán olyan tökéletes figura, mint Jake, nincsen, de a képzettségét illetően, nos, Amerika "sok ilyen embert termel ki..." Ezzel a karakterekről nem is szólnék többet, különösebb gondom senkivel sincsen, Hawkinsról meg majd külön beszélek.

Most rögtön. Szóval az ő esete annyiba fura, hogy a káosz közepette azt a fura érzést kelti, hogy van ott kint valami, amiben lehet bízni, hinni, aminek lehet dolgozni. Az az elszántság, ahogy az ügyet deríti fel, holott azt sem tudja, van-e még olyan szövetségi kormány, amelyiknek beszámolhat, reményt kelt az emberben. Aztán jön a kijózanodás: ő is csak egy ember, egy "háborúval szemben" nem védhet meg senkit. Magányosan dolgozik. Talán mondhatjuk azt, hogy Jake és az ő "nagy találkozása" szükségszerű és hasznos.

Ami a történet egészét illeti: utaltam már rá, hogy a mai világban annak az esélye, hogy egy aktatáska méretű relatíve roppant kicsi, 20-30 kilotonnás bomba (gondoljunk bele: a sorozatban 18 kilotonnát emlegetnek, a hirosimai bomba 16 kilotonna volt és lerombolta a belvárost – Hirosima helyén ma is város van(!) – a mai szabvány töltetek 3-4 megatonnásak – 3000-4000 kilotonna – de a szovjetek robbantottak már 60 megatonnás hidrogánbombát is – jó az ne atombomba, ehh…) … szóval egy ilyen kis robbanásnak az esélye klasszisokkal nagyobb, mint az, hogy Irán vagy Észak-Korea adott esetben sikerrel célba juttat egy interkontinentális rakétát. Ez van, ilyen világban élünk, de az USA erre is hatékonyan fel tudott készülni és ez a jövőben sem lesz másképp. Ami azt illeti, fokozza a történet realitását, hogy csak Amerikáról beszélünk, mint sértettről, tudjuk, hogy a világ többi része rendben van és emiatt például amikor én nézem Budapestről a sorozatot, tudom, hogy nem egy nukleáris kataklizmát próbáltak meg bemutatni, hanem egy terrortámadást, amit talán esetleg végső esetben élőben is szemlélhetünk majd a valóságban, sajnos. Éppen ezért a nézőpontom más, mint annak az amerikainak, akiről ez szól, és akinek ez helyben lezajló valóság lenne.

Hogy kevés volt ez az amerikai közönségnek? Lehet, de az az ő bajuk. Egyszerűen nem szabad többet adni! Ez ennyi. Támadás ér egy tucat nagyvárost, de ettől Amerika még nem bénul meg. Azért, mert Washingtont felrobbantják, még nem bénul meg a kormányzat. Szükségállapot lép életbe, az illetékes legmagasabb rangú ember átveszi a hatalmat és ehhez az a roppant jól szervezett hadsereg ad támogatást, ami az USA-n belül és kívül egyaránt ott van. Erre vannak forgatókönyvek, erre készülnek. Persze, a TV-ben jól mutat a pár csillagocskájától megszabadított zászló, de ahhoz, hogy ez történjen, valóban az egész világnak kell egy ekkora csapást elszenvednie. Másképpen fogalmazva a dolgot: "nem él annyi rossz ember az USA-ban, akik ilyen esetben rögtön fosztogatni és ölni kezdenek, mint ahány rendőr meg katona van egyetlen államban".

A történet vége ezért egy kicsit fals: az ifjú leányzó, kit halottnak hittek, egy hadsereg közepén ébred, akik majd úgyis segítenek neki. Ez valóban csalódás.

Ha már itt tartunk, senki, én sem mehetek el az összeesküvés mellett: ez, egy szó, mint száz, sz*rul lett megcsinálva. Keveset láttunk belőle és az is gyerekes volt. A hírszerzés fő fejese a rosszfiúk vezetője is egyben? Istenem, ennél szabványosabbat... Nomeg aztán hogy ő majd hirtelen ott van az új kormányban és egy komplett zászlóajjal akarja elcsípni a virgonckodó ügynököt, aki majd egyedül leplezi le ezt az egészet... Egyébiránt szerintem mindenki érzi: az az idő elmúlt a TV-zésben, mikor jön az egyik részben egy csinos lányka és felvázolja, hogy 3 emberen keresztül (!) hogyan jutott orosz atomfegyver amerikai földre és ezt mi mind bekajáljuk és elhisszük, hogy tudunk mindent, mert tényleg tudunk mindent! Ezzel nem vagyok kibékülve. Akkor már inkább az irreális külső támadás...

Ez szerencsére csak kis részben érinti a történet másik vonulatát, a túlélést. Ezt nem tudom, nem is lehet megítélni. Senki, aki ezeket a sorokat olvassa, nem volt még annyira éhes, hogy egy falatért ölni tudjon, holott ez az állapot is bekövetkezik mindenkinél – kellő idő után. Hogy hogyan lehet megszervezni az életet, vagy hogy meg lehet-e egyáltalán szervezni, ezt nem lehet eldönteni, így itt nem is kötnék bele semmibe. Sem nem vagyok amerika, így nem érthetem az ő gondolkodásmódjukat, sem nem harcoltam még a túlélésért.

Még pár dolgot kiemelnék a zárszavam előtt, de nem akarom hogy úgy tűnjön, sok a negatív dolog a pozitívakhoz képest, csak mert azokról nem írok. Szóval, ezt a kormányosdit említgettem már, jó, tegyük fel, úgy volt, ahogy mutatták, node az új kormány felállításához hónapokra van szükség? Ennyi idő nincs! Semmilyen helyzetben sem! Az úgy nem megy, hogy hagyjuk megfagyni és éhen halni az embereket, utána meg közöljük, hogy „megalakultunk”. Amerika a saját földjén fenn kell tudja tartani a reményt ha más nem tájékoztatással, de nem néma csenddel. Ide tartozik még az élelemcsomag is, egyetlen információmorzsa nélkül, megtévesztve az embereket. Nem állt volna sokból mellékelni némi szöveget. De erről tényleg ennyit. Ami nem rossz, csak nem értjük: a hatodik napon kit támadott meg az USA atomrakétákkal, ki adott erre utasítást és milyen információk alapján tették ezt? (persze, tudjuk, hogy a tömegkommunikáció nem bénult meg: a műholdak ott vannak az égen…) Ugyanígy nem tudunk semmit a második atomrobbanásról sem, ami a döntő és végzetes EMI-t okozta. De ez is részletkérdés, ki fog derülni, remélem.

Biztos sok mindent kihagytam, amiről beszélni szerettem volna. Összességében elégedett vagyok, személy szerint, jól megcsinálták, persze a téma miatt nem érhet fel a dolog például a Lost-hoz, de tisztességgel összerakták, csak remélni tudom, hogy lesz valamiféle amerikai stílusú heppiendes befejezés is, mert ugye effelé haladunk, vagy nem?

Írjátok meg, mit gondoltok, időnk mint a tenger, hogy kibeszéljük :D
  • Randal
    Való igaz, hogy nem fogták meg teljesen jól a sorozatot.
    Elég sok mindenre lehetett volna koncentrálni és ez néhányszor bejött, de nagyrészt szétszaladt a sok háló.

Amit Jakeről írtál az kicsit szarkasztikus. Nem ért mindenhez nyugi, de elég jól képzett. Elméletileg pilóta volt és zsoldosoknak is szolgált, azonkívül lehetett még egy-két más dolog is az életében.
    Hawkins is elég izgalmas karakter volt, és szerencsére még nem végződött a dolog.

Az egyik szál kettőjük múltja lenne, a másik a városok kapcsolattartása, kereskedelme és információcseréje. A harmadik a támadók kiléte ill. a világ állapota.

Sajnos mint mondtam nagyon sok szálra próbáltak koncentrálni és ezek így kicsit gyengére sikeredtek, mitöbb csapongónak egyszerre.

A sorozat izgalma meg a Fallout szerűségében van és hogy hogyan oldják meg, hogyan képzelik el a dolgokat.

Remélem most a kicsit szűkösebb költségvetés és kevesebb epizód miatt erősebb részek születhetnek.
  • Humesz
    Természetesen, egyszer nézhető, de cseppet csem csodálkozok, hogy ez Amerikában kevésnek számít.
  • desigo
    Hát nem bővelkedik az izgalmakban az tuti de azért egyszer nézhető...
  • Humesz
    Nem akarok megbántani egy fan-t sem, de ez a sorozat egy rakás szar és akkorát csalódtam benne, hogy az nem igaz. Dög unalom, semmi nem történik és klausztrofóbiám van attól, hogy mindenki a városban (inkább falu) nyomorog egy évadon át (kevés kivétel). A 16. részig minden teljesen kiszámítható és várható volt semmi meglepetés stb... persze utána is, de akkor már érződött az egésznek a vége. Grészi halála teljesen fölösleges volt és az meg, hogy Hókinsz lánya lőtte le a szuperállatistenkirály négercsajt megmentve ezzel az apját azt már akkor tudni lehetett amikor lőni tanította az elején. Hispan2 véleményét teljes mértékben osztom.
    Persze biztos van akinek tetszik, hogy van egy gyerek aki mindenhez ért és mindenkinek segít és pont akkor megy vissza a városba amikor egész Amerika pusztul :)
    Végsősoron egy nyári unaloműzésnek kereskedelmi csatornákon szombat kora délután elmegy.
  • winnie
    "2008. január 8.-án az első rész az első pletykák szerint. Hogy ebből mi igaz... "

semmi. nincs időpont. nagyn rugalmas, bármikor jöhet.
  • Bucser
    A legjobb rész amikor mennek Eric házát oltani:D ÉS megkérdezi Hawkins Jake-t, hogy honnan tudja ezt? Erre Jake: "Medencés fiú voltam nyaranta":D Aztán Hawkins hoz egy kocsit, hogy bebikázzák a pumpát és megkérdi Jake, hogy ez honnan jutott eszébe: "Én is voltam medencésfiú:D"

Nagyon állat volt a sorozat szerintem és kíváncsi vagyok a további alakulásra, hiszen ez az amerikai zászló nem az az amerikai zászló, bár az utolsó rész kicsit pukkanós lett... mint amikor a hangból ítélve vársz egy dubörgő vaskos menő, gyors kocsit aztán elzúg előtted egy széjjel fúrt dobú trabant...

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    (sajnálom, hogy az öreg meghalt

• Randal
    Valóban vannak benne gikszerek, néha nem is kicsik, de istenem, el kell viselni.
    Másrészt Hawkins képzett ügynök tudja mi merre van, a többi kinnt lévő meg szintén fegyveres.
    Akin meg nem látszik azt meg lenyomják.
    És Jake-ék is eljutnak egyik helyrőla másikra. Nem kell szükségszerűen egyből rablótámadásnak történnie.

• hispan2
    Nekem volna egy kérdésem, eddig az 1x19-ig láttam a részeket, lehet, hogy a maradék 3-ban választ kapok erre a kérdésemre, ha így van, lécci ne áruljátok el:

Van ugye Jericho, körülötte meg sokminden veszély, egy tucat kilóméterre a várostól már nem lehet kimerészkedni, mert leszorítják az embert az útról, stb... Ehhez képes itt van a CIA-s csávó meg azok, akiket üldöz, nos ők úgy viselkednek, úgy cselekszenek, mintha misem történt volna. Gondtalanul közlekednek, üzletelgetnek, másokat meg odakint rögtön megtámadnak. Engem ez a kettősség roppantmód zavar... Ti hogyan vagytok ezzel?
  • Holy
    elso 3-4 reszben untam magam, nem is akartam tovabbnezni, de megerte :)
    a vege kb olyan mint a tobbinek.. heroes, prison break stb
    igy legalabb varod a kovetkezo evadod :)
    nem rossz sorozat :)
  • iecs
    2008. január 8.-án az első rész az első pletykák szerint. Hogy ebből mi igaz... ma fejeztem be újra az egészet. Hatalmas sorozat. Közben meglehet nézni a teljes első évadot a CBS netes "tévéjén" az innertube-on is. Plusz még egy jó hír, bár gondolom már mindenki tudja: szeptembertől a TV2-n is nézhetjük. Jericho! :)
  • winnie
    "Ki tud róla,mikor jön az a 7 rész? "

2008. elején várhatóan-
  • shaba23 #929
    lesz benne izgalom, de az események lassan fognak zajlani:) eleinte előfordult párszor hogy "beletekertem"
  • zozyk
    Ki tud róla,mikor jön az a 7 rész?
  • desigo
    Idegesítő a néger titkolózása
    grr :)
  • Bucser
    Én nemrég néztem végig. az utolsó részben hatalmasat csalódtam. Kb mint a Hősökben. Addig minden baromi állat volt.
  • desigo
    Nah végre elkezdtem nézni.
    Az első három részen vagyok túl.
    A polgármester nagyon nem szimpatikus de a többiek rendben vannak.
    Kicsit lassan zajlanak az események.
    Remélem lesz benne több izgalom !
  • tigeroo
    énis mult héten néztem meg az utolsó részt.

amugy valami nem világos nekem: az EMP-t ki lőtte ki?