1249
jericho2006-79330.png
  • lang14
    senki?
  • Randal
    Ezzel én is egyetértek, de adott esetben ezen területen nem. Igaz, nem tudjuk, hogy hol és merre robbantottak EMP-t.
    Valszeg a sugárszennyezett területeken kívül, de valóban nem lehet ekkora területen semlegesíteni ezeket.

Egy kis okoskodás a CBS honlapján:
    EMP

Nem olvastam végig, csak belekaptam az elejébe, de elég jól elmagyarázzák a dolgot, hogy mi miért és hogyan működik.
    Valszeg a sorozat készítői nem tudták hová tenni az elektronikai cuccokat így ez jutott nekik.
  • Cat #681
    EMP: cirka tucatnyi atombomba robbant, de ha kétszerennyi, akkor se érdekes a dolog, ugyanis az Egyesült Államok területe akkora, hogy lakosságszámban ugyan hatalmas mennyiséget érinthetett a dolog, de területileg minimálisat. Nem hiszem el, hogy a teljes területet le lehet fedni, iszonyatosan hatalmas országról beszélünk. 9,5 millió négyzetkilométer, magyarországé ennek százada, 93e, akkora mint egész Európa Törökországgal együtt. És a számítástechnika manapság annyira elterjedt, hogy egy mélygarázsban, széfben stb. biztosan megmaradtak rádiók, laptopok, netképes mobiltelefonok. Ez a teljes technikai megsemmisülés nonszensz.
  • Randal
    Shaman: a CBS honlapján a Jericho részlegben írogatnak erről, plusz kérdéseket is lehet feltenni. Elég jó elmélkedések mennek ott is. Érdemes olvasgatni, főleg az amik miatt, hogy ők hogy látják a sorozatot.

Cat: a BSG-ből azt a részt pont láttam, amúgy nem szoktam nézni.

Ha már filmeknél tartunk, akkor van jópár olyan film is amiben pedig pont az egyik katona/tábornok/akárki akarja átvenni a világ/hadsereg fölött az uralmat.

Szóval azért a hadseregben is vannak olyan emberek aki vezetők akarnak lenni, hisz azok is emberek, bármennyire is azt gondoljuk, hogy ott mindenki alárendeli magát mindenkinek.

Másrészt nem hinném, hogy az egész vezérkar álladnóan a NORAD-ban lenne, megvan azoknak is a maguk helye, plusz ott van még a Pentagon is.
    igaz, a Countdown epizódokban éppen Hawkinst vadásszák a spec egységek, szal lehet, hogy ezeket az embereket biztonságba helyezték.
    Mindazonáltal, lehet hogy van vezetősége a hadseregnek, de azt ne feledjük el, hogy nem biztos, hogy ez a támadás csak egyszeri önmagában álló esemény volt. Lehetséges, hogy ez egy mégnagyobb háborúnak az előkészítése, vagy a hadsereg már támad is egy másik országot ill. felfejlődik a védelmi vonala.

Azt meg nem tudom elképzelni, hogy te hogy raksz össze egy PC-t ha MINDEN, ami hozzá kell tönkrement. Igaz az EMP hatásával nem vagyok teljesen tisztában, de ha valami egyszer tönkremegy, az tönkre is van menve:D

A felderítősdi része pedig kicsit olyan mint a Falloutokban. Ott se nagyon volt mozgás, igaz elsőnek a radioaktivitás maitt, másodjára pedig azért nem, mert mindenki próbált túlélni.
    Ajánlanám még Nevil Shute - Utolsó PArt című könyvét. Ez a 60-as években íródott, Ausztráliában játszódó regény. A témája pedig, hogy a Földön kb mindenki szétatomozott mindenkit az északi féltekén és a sugárzás a széllel halad egyenesen délre, és ilyen meg oylan okok miatt Ausztráli lesz az utolsó kontinens ahol amelyiken az emberek a legtovább élhetnek, ami cirka fél-egy év. A radioaktivitás-terjedéses része hülyeség, de egyébként egy érdkes könyv abból a szempontból, hogy ki mit csinál a hátralévő idejével.
  • Cat #679
    "Másrészt mivel az egész kormány Washingtonban volt így nincs vezetője a hadseregnek."

ILYEN NINCS. Politikai szinten elfogadom, hogy egyes szenátorok bejelentik, hogy ők most a legfelsőbb hatalom, de hadseregnél elképzelhetetlen (lásd BSG: atomtámadás, minden megsemmisül, de a 69. a sorban az oktatási miniszter (ő lesz az elnök), a megmaradt Galactica kapitánya pedig átveszi a teljes flotta parancsnokságát).

De mondhatok egy másik példát is, Végső visszaszámlálás. Ebben az amcsi propagandafilmben egyedül marad egy rep. hordozó, és a kapitány azonnal körülnéz AWACS-csal hogy mi a helyzet, azonositja a pozicioját, a lehetséges helyzetet. Mivel a Jerikó világában a flotta teljesen megmarad, ezeken tucatnyi admirális szolgál, a földalatti bázisok (pl. a Cheyenne hegység alatt lévő, a teljes ország légterét irányítani képes észak amerikai központ, a NORAD) érintetlenek (tábornokok hada), szóval az ÉSZ, a vezérlés megmarad - így találták ki az egészet, hisz ez egy ruszki atomtámadáshoz képest semmi.

Szóval ott van ezernyi vadászgép, biztosan övék lenne a légtér feletti irányítás és uralom. Biztos vagyok benne, hogy villámgyorsan helyreállítanák a nagyobb rádióállomásokat, de talán még a tévészolgáltatást is. A műholdak szintén megmaradnak, a kommunikáció biztosított: miért nem nézi meg senki egy laptopon át index.hu t? :D Az EMP biztosan nem semmisített meg mindent, ha meg igen, szutyok alkatrészekből is össze lehet rakni egy PC-t, és hálózatot kreálni sem olyan nagy dolog. De hogy két hónap alatt soktizezer ember (Jerikó 300 km-es vonzáskörzetében!) SEMMIT nem csinált, ez már szánalmas.
  • Shaman
    Egyébként lenne egy kérdésem.
    Szerintetek az íróknak van előre eltervezett forgatókönyvük,hogy mennyire nyújtják el a sorozatokat?
    Úgy értem,hogy elindul egy sorozat,nézik x millióan,rábólintanak,hogy mehet,akkor már rögtön egy második évadban is gondolkoznak vajon?
    Kíváncsiságom oka,hogy vajon a 22 rész alatt befejeződik-e,kiderülnek-e dolgok,vagy elnyújtják,s viszik tovább a rengeteg fehér foltot a köv. évadba?
  • Lbaxta
    Eddig úgy nézki,hogy 22!!!
  • Shaman
    Ezzel nem értek egyet. Hallottál már a katasztrófa turizmusról?

Az ember alaptermészete a kíváncsiság.Lehet,hogy akinek gyerek családja van az otthon marad,de elég sok ember van aki kíváncsi lenne rá.Spec én nem vagyok egy otthon ülő típus,igenis megnézném Budapestet atomrobbanás után (hogy a példádnál maradjunk),nyílván körültekintően ólombetétes ruhában :-p

"messze földön hires a kisvárosi bezárkózás."

Ez lehet,hogy igaz egy rétegre,de nagy általánosságban nem. Szinte sehol nem költözködnek annyit egy élet folyamán az emberek,mint Amerikában. Nálunk nagyjából úgy néz ki,hogy veszel egy lakást/házat,s leéled benne az életed (nyílván nem igaz mindenkire),nos ott nem így van.
    Félreértés ne essék ezzel nem dicsőíteni akarom őket,csak náluk ez a szokás.
  • Gerygrey
    Lehet már tudni, hogy hány részes lesz az első évad?
  • Randal
    Ez mind igaz, de gyakorlatilag nem tudjuk, hogy mi történt valójában.
    Másrészt mivel az egész kormány Washingtonban volt így nincs vezetője a hadseregnek. Legalábbis az egésznek. Szóval lehet, hogy teljesen szétszakadtak. És gondoljunk bele, ez teljesen reális, hisz az USA nem 1 darab ország ami megyékből áll, hanem ha azt nézzük különálló államok. Ezért van az, hogy sok helyen más-más a törvény.
    Ráadásul csak cirka 200 éves az ország és az észak-dél, plusz a többi ellentét még mindig megvan.
    Szóval nem hinném hogy van ott egység a katonai vezetésben ill. a katonaságnál.

Másrészt jogos amit mondasz, hisz anyagért elmentek, meg egyszer küldtek ki felderítőket, de semmi más? Ez azért fura egy kicsit, hogy hónapokig bennt kuksolnak. Igaz, valóban veszélyes kinnt mászkálni, mint ahogy a 14. epizódban láthattuk, de már arra is írtam, hogy simán be lehet lőni az elkövetőket.
    Vagy csak azért nem mennek ki, mert Heather épp egy fővárosba ment és majd onnan kapnak infókat?
    Amúgy lehet, hogy szimpik voltak a csávók akik elvitték, de nem hinném, hogy teljesen jófejek.
  • Cat #673
    "Eléggé életszerűtlen lenne külföldi békefenntertókra hagyatkoznia az USA-nak, elég lenne fokozatosan hazavezényelni a külföldön állomásozó több tízezer katonát."

Nem több tízezer, hanem több százezer :) Csak Irakban 175e van jelenleg, ehhez hozzájönnek a nagy németországi, japán, dél-koreai bázisok. A tengeren lévő haditengerészeti egységek is biztosan teljesen sértetlenek (egyetlen rep. hordozón 5ezer ember van, ebből van tucat, meg mellette rengeteg kiszolgáló hajó). Szóval hol van ez a sok ezer repülő?

Ha terrorista támadás volt, akkor a nagy katonai bázisok biztosan érintetlenek (a piacon lévő térkép alig néhány atombombát jelzett), mert ezek kies területeken vannak (pl. Arizonában és a nevadai sivatagban.) A sok száz teherszállítónak folyamatosan vinnie kellene a segélyeket mindenhonnan, és azért már TÖBB HÓNAP eltelt a támadás óta, ennyi idő alatt biztosan megszervezik a dolgokat. (gondoljunk csak bele, hogy pl. amikor pakisztánban vagy törökország egy eldugott részén földrengés van, akkor 1 napon belül már ott vannak felmérni a terepet, egy héten belül meg komplett kórházakat, utánpotlási láncot stb. építenek ki).

És most irhatnátok, hogy "Jerikó csak egy kisváros, ezért nem tud ilyenekről", de ez azért nem stimm, mert elmentek a 300 kmre lévő piacra, aminek ha ekkora a vonzáskörzete, akkor biztosan tudniuk kellene ilyen információkról. Az ország hat részre szakadása sem lehetne probléma, hiszen az a félmillió katona, sokezer műszaki szakember biztosan hogy elsődleges prioritásnak az alapvető szükségletek visszaállítását kapta (élelem, áram stb.), ez minden helyi kiskirály érdeke is egyben.

Nem szabadna gyorsítani a történeten, mert ki kellene hozni valamit, a konszolidálódás irányába kell hogy menjenek a dolgok.
  • bigfoot
    hehe:)
    hát igen,bár az olvasás is kezd kimenni az időtöltésük közül
  • Mayday
    Vagy filmet neznek, vagy olvasnak, mi? :)
  • bigfoot
    hát igen a csajok már csak ilyenek,nem szeretik a feliratos filmeket
  • him13
    nem az olvasással van a gond mert én még angolul is értegetem
    csak ez egy csajnak menne:Daki viszont lusta olvasni.
  • Kontrakcio
    még nincs, majd lesz =) de van felirat,tudsz olvasni nem?:
  • winnie
    "Megvan vkinek a jericho szinkronnal a 12. résztől?"

mivel még nem ment magyarországon, ezért botorság lenne ezt hinni:)
  • VityaV
    Kimaradt egy hét: Wednesday, Mar 28, 8pm et/pt Episode 16
  • davos80
    Egy kérdés:mi a franc van a 16 résszel?Már rég elérhetőnek kéne lennie?Szünet van megint,vagy mia?
  • him13
    Hali
    Megvan vkinek a jericho szinkronnal a 12. résztől?
    Nagyon fontos lenne.
    ha lehet email-en írjatok: [email protected]
  • Grove4
    Ja lehetséges.
  • VityaV
    Eléggé életszerűtlen lenne külföldi békefenntertókra hagyatkoznia az USA-nak, elég lenne fokozatosan hazavezényelni a külföldön állomásozó több tízezer katonát. Elsődleges cél a haza védelme kellene, hogy legyen. Egyébként az is elképzelhető, hogy nem terrorista támadás (ami önmagában véve elképzelhetetlen figyelembe véve a támadás méreteit) vagy harmadik ország támadása volt, hanem egyfajtá árnyékkormány saját földön, saját népe ellen egy új kezdetért ?! majd kiderül
  • hatezgaz
    Egyébként is gondoljatok bele mi történt!
    Bizonyára az világ gazdasága összeomlott. Európa, Ausztrália, Dél-Amerika teljesen a csőd szélére sodródott. Elég gond nekik saját problémáikkal foglalkozni. Talán Oroszország és Kina átvészelte valahogy.
    Egy ekkora méretű békefenntartó akcióhoz az egész világ összefogása is kevés lenne.
    Oroszországnak és Kinának teljesen megfelel a helyzet. Eljött számukra az idő, hogy valóban a világ domináns hatalmaivá váljanak. Katonai beavatkozás egyedül az ő részükről képzelhető el. De ezek is csak néhány elszigetelt területen folynának területszerzési céllal. Ráadásul ezek is kockázatos lépések lennének számukról, mert nem rendelkeznek (még) elég erős és stabil hadsereggel ehhez.
  • hatezgaz
    Szerintem teljesen reális az egész. Mindig felmerül a kérdés, hogy miért nem küldenek ki felderítőket. De istenem emberekről van szó , mindenki örül , hogy ö is és családja is megmenekült. Senki se olyan hülye, hogy a biztonságból kimenjen az ismeretlen vadonba.
    Csak magyarországban tudok gondolkodni. Ha itt ez történne, ugyanigy viselkednének az emberek.
    Én egy kis faluban születtem , pesttől csak kb 100 km-re. 56-ról vannak ismereteim , ezért legyen ez a példa. Nálunk egész 56-ból annyi jött le, hogy Pesten meg néhány más helyen csinálták a partit az emberek. Aztán jöttek az oroszok és lerendeztek mindent. Az egész csak egy hónapig tartott.
    Ha pesten atom robbanna, nem sok ember menne oda megnézni, mi van. Amerikában sokkal nagyobbak a távolságok, és messze földön hires a kisvárosi bezárkózás.
    Az ENSZ jóval kisebb országok belügyeibe sem avatkozik be.Arra, hogy ilyen hatalmas ország káoszba sülyedjen ritkán volt példa. Teljesen más volt akkor a helyzetde az orosz forradalom idején is hasonlóan viselkedett a világ. Sőt. Ugyan az első Vh is közre játszott, de oroszországról más országokra is átragadt a helyzet. (pl ránk.)
  • Randal
    Hú, a fene tudja már azt. De még az elején mivel akkor még a szöszi csaj apja még ténykedik. Olyan 7-8. rész asszem.

Vagy egy éppen ilyen esemény miatt lennének mégnagyobb szigorítások.

Amúgy valóban érdekesen viszik a sorozatot. Néha csak úgy dobálódznak a hónapokkal. Én valszeg ha lehetne akkor pár hét alatt megpróbálnék utánnajárni a dolgoknak. Felderítőket kiküldeni, ilyesmi.

Elhiszem, hogy félnek, mivel nekik sincs elegendő kajájuk, hát még ha több ember menne oda, ráadásul vadigenek.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A másik poén pedig a 14. részben látható fekete dzsip. kb 4-5 ember volt benne. Nemtom mekkora az üzemanyagtartálya, de könnyen be tudnák lőni, hogy merrefelől jöhettek, aztán szépen körbelesni amíg meg nem találják őket.
    Mondjuk szeritnem az öngyújtónak lesz benne szerepe, mivel mutatták mikor odaadták Jakenek, hogy fontos, plusz mikor elvették. De lehet, hogy ezzel akarják terelni a figyelmünket.

Na meg kíváncsi leszek, mit kezdenek a tankkal ill. Heather milyen hírekkel jön vissza. s ez mit eredményez a város számára. Hisz akkor már egy másikkal is kapcsolatba kerültek stb. stb.
  • Prof William
    Hanyadik részben dobják a csomagokat? Már nem emlékszem...

Asszem egy ilyen "terorcselekmény" után egy darabig nem akarnak majd a világ csendőre szerepében tetszelegni.

Ez akár meg is történhet amúgy bár inkább csak 1 várost füstölnének el a teroristák...
  • Randal
    Kapnak segélyt rendesen. Kína és Németo. is dobált lefele cuccokat.
    Valszeg még nem értek el ide a külföldi katonák, bár biztos be tudnának jutni, hisz nem mindenhol van sugárfertőzött terület. Plusz valszeg csak az USA-ban robbantottak, hisz az egy jó kis terroristaveszélyes ország.
    De majd meglátjuk a következő epizódokban mi lesz. Olyan gyorsan úgyse jön felmentősereg, mert akkor lehúzhatják a rolót. Vagy átmennek családi drámába:D
  • Kontrakcio
    ezt nem arra irtam, csak rossz paszban voltam :) ne vedd figyelembe azt a hsz-emet =)
  • bigfoot
    hát remélem nem csak usaba történt robbanás hanem mindenhol!
    egyebként a rakétákat is kilőtték:),magyarán válaszcsapás volt:D
  • Prof William
    Bocs kimarad...

Csak az jut eszembe hogy hol vannak ilyenkor a más országok? Ha csak az Usa-ban történt ilyen akkor az Ensz + barátai már léphettek volna. Az USA ahogy segélyeket kap és békenfentartó katonák járják. Mekkora poén lenne!
  • Prof William
    "legközelebbi nagyobb város is legalább 100-200km-re van"

Vagyis inkább már nincs. :)
  • Randal
    Ez igaz, viszont ugyebár az EMP miatt minden elektronikai kütyü tönkrement, így nem nagyon tudnak kommunikálni. Az egyik részben s másik településen gyűjtötték össze a híreket, hogy merre mi van.
    Ráadásul ugye most bejött a tél és midnenki vándorol délre, menekül, plusz valszeg rengetegen meghaltak.
    És valóban zajlik a kisvárosi élet, hisz szinte mindentől távol vannak, a legközelebbi nagyobb város is legalább 100-200km-re van.
  • Shaman
    Nem tudom ezt hogy érted,de akkor valszeg én nem vagyok elég figyelmes.
    Szóval mi is történt pontosan? Tényekre gondolok nem fikciókra.
    Azt tudjuk,hogy vannak a teherautók a bombákkal. Nagy eséllyel ezek robbantak a nagyvárosokban. és? tudunk ennél többet? miért? kik támogatták? miért dobtak le kínai segélycsomagokat?mi történik a világban?
    Ezekről a dolgokról nagyon kevés információ derült ki,szinte semmi. Zajlik a kisváros élete ennyi.
  • lang14
    nem tudja valaki megmondani hogy hogyan is vannak a magyar címek...

mert néztem AXN lapján de csak annyi van hogy 101,102...

nem adtak még magyar címet neki?
  • Kontrakcio
    ahogy érzed... :I
  • Shaman
    idézlek "Jerichon kivül! ritka az olyan sorozat ahol még a 15. rész után is foltok vannak az ember agyában... :)"

Ezt én inkább úgy fogalmaznám,hogy 1 nagy folt az egész,hisz valójában 15 rész alatt szinte semmit se tudtunk meg mi történt :-ppp
  • Randal
    Na, tényleg, én is hülyeséget írtam:D

Amúgy a családi ügyek benne fognak amradni, kell ez is hozzá.
    Sőőőt, mostmajd még jobban belemerülnek egyes emberek életébe. Jujj de izgi lesz:D:D:D
  • Kontrakcio
    szevasztok! ritkán köt le ennyire egy sorozat, de azt kell h mondjam h arat ez a "balladai homály" feeling!15.rész után nagyon érdekel h mi van az "amerikai hadtestel" és hogy milyen állapotok uralkodnak Jerichon kivül! ritka az olyan sorozat ahol még a 15. rész után is foltok vannak az ember agyában... :) remélem +éli az összes évadot! apró kis csavarok tetszenek amit szépen beleépitettek a történésbe és kiválóan használják sztem :) csak a mély családi ügyeket ne kötnék a néző orrára, bár minnél beljebb leszünk a sürüjében annál ritkább lesz, bár lehet h csak nekem nem fekszik :)
  • Trisztin
    nekem még ezt a módszert tanították tavaly,mint nézettség mérési eszközt ;)

de az eddig is egyértelmű volt,hogy a nézettségek nem sok valós adatot tartalmaznak... ezek inkább statisztikai számok...
  • Shaman
    én úgy tudtam,de lehet,hogy ez régen volt,hogy a nézettséget azon mérik,hogy 5-10.000 önkéntes lakásba telepítettek,illetve tettek ilyen eszközt,ami rögzíti mennyit TV-ztek,s milyen adókat néztek.. S ezek alapján kerekítenek fel a teljes lakosságra. Ami több szempontból is hülyeség.
    mondjuk ez régen volt így,valszeg manapság már nem így van.