41
  • taoce
    #41
    és mi van akkor ha valamilyen programot ezekre a lemezekre ráírunk, és az adatok milyenségével egy új élőlényt hozunk létre?:) kicsit elszált dolog:) és akkor ha szídjuk a cd-t, kiníúllik belőle egy kar és jól agyonver:) jah! és igaz az h majd nem lehet rátüsszenteni a lemezre:D (respect beef:) )
  • dez
    #40
    Félvezetőkkel kellene kombinálni, és egyedileg címezhetővé tenni a fehérje molekulákat. Csak azok a molekulák már nem is ezek lesznek.
  • dez
    #39
    Inkább biológus, azon belül genetikus.
  • Tetsuo
    #38
    Na meg a zinterferencia kissé bezavarna.. meg a mechanika hát ez lehetetlen. Inkább vmi más utat kell keresni..
  • Kodlovag
    #37
    Meglátszik, hogy Renugopalakrishnan professzor orvos, és nem fizikus, főleg nem foglalkozott életében optikai adattároló eszközökkel. Soha nem lesz képes nagyobb kapacitás elérésére az új tárolóanyagával, mint az aktuálisan legnagyobb kapacitású optikai disc. Ugyanis nem a tárolóanyag felbontása határozza meg a kapacitást, hanem az alkalmazott optika. Hiába tudna pl. 1nm felbontással rögzíteni az anyagba, ha a jelenlegi legjobb optika által létrehozható legkisebb megvilágított terület sugara kb 250nm (Blue-ray).

    Az anyag által biztosított felbontást near-field technikával lehetne kihasználni. Ez azt jelenti, hogy egy néhány nm átmérőjű lyukat lebegtetünk a disc fölött néhány nm magasságban (mint a mágneses fej a winchesterben, csak ott mikronokról van szó), és a lyukon átvilágítva így nagyon pici foltokat tudunk írni. Azt ugye mindenki érzi, hogy ezt megvalósítani mekkora technikai bravúr lenne. Ennek megfelelően nincs is még ilyen.
  • beef
    #36
    A vírusok ezután bacilus formájában terjednek majd és a lemezeket óvni kell tőlük. :)
  • peca
    #35
    ..es hasznalat utan tessek kezet mosni, mert a kezed zsiros marad
  • uniu
    #34
    "A dolog hátulütője, hogy így könnyebben kerülhet nagy adatmennyiség rossz kezekbe."...
    de az is lehet, hogy az ozon lyuk emiatt jobban kitagul, a vilagveget is eloidezheti... bulvar stilus, igenytelen stilus rulez...
  • kvp
    #33
    "egyébként szerintem az lenne egy jó megoldás, ha sd vagy flash kártyáknak a belső "szerveit" egymásra rétegeznék, és minden réteghez lenne egy külön csatoló a kártya alján. mivel ezek az érintkezők elég picik, 15-20 ilyen kártyát sztem simán egybe lehetne zsúfolni (max kicsit vastagabb lenne), és akkor valami cd-rom szerű meghajtó lenne hozzá, csak a lemez helyett a kártyádat raknád bele. semmi zaj, néhány 100 GB kapacitás, de szép is lenne :))"

    Mar most is kaphato ilyen, max. 32Gb kapacitassal egy 2.5 inch-es meghajto formajaban. Az elso ilyen tipusu meghajtot meg '98 kornyeken keszitettek. Az alapotlet a regi szuperszamitogepek solid state disk-jeibol szarmazik. Az igazi problema az ar, osszehasonlitva a jelenlegi merevlemezekkel.
  • jozzee
    #32
    Hiába ma még gyerekcipőben jár az adattárolás ::))

    Ha lehetek futurisztikus, eljöhet az idő amikor szupravezető tulajdonságú egyetemes elemi-mintázat - mezőket fogunk adattárolásra és feldolgozásra használni.Ma már lehet tudni ilyen -egyetemesen kiterjedt mezőt- feltételező tudományos tanulmányokról (ill. ezek kutatásáról).

    Ez a bizonyos mező elképesztő tulajdonságokkal rendelkezik(amiket már feltételeznek), reméljük sikerül egyszer ilyen célokra is felhasználni.


    Addig meg itt a holográfia meg a kvantummechanika...van bennük elég fantázia...a mostani megoldásokhoz képest....


  • metaljesus
    #31
    ha már itt tartunk akkor lehet kapni 750 GB-s vinyót is, csak elég borsos ára van. annyi a kunszt benne hogy függőlegesen állítja be a mágneses részecskéket, ezzel helyet spórol.
    kártyákból meg vannak már 4 GB-s sd-k is, de már hallottam 16 GB-s tervezetről is. mini sd-ben, ami meg akkora mint a kisujjamon a köröm, lehet venni 2 GB-s változatot is. csak győzzék megfizetni :)

    egyébként szerintem az lenne egy jó megoldás, ha sd vagy flash kártyáknak a belső "szerveit" egymásra rétegeznék, és minden réteghez lenne egy külön csatoló a kártya alján. mivel ezek az érintkezők elég picik, 15-20 ilyen kártyát sztem simán egybe lehetne zsúfolni (max kicsit vastagabb lenne), és akkor valami cd-rom szerű meghajtó lenne hozzá, csak a lemez helyett a kártyádat raknád bele. semmi zaj, néhány 100 GB kapacitás, de szép is lenne :))
  • Tiberius B
    #30
    meg 35??? asszem a rekord a flash-eknél
    meg van bélyeg mérető sokgigás winchester is már
  • Tiberius B
    #29
    És ráadásul 2 (vagy 4) GB-osak is vannak
  • Tiberius B
    #28
    Winyó is lemez:-)
    egyébként itt az is jó lenne, ha egyetlen Winchestereknél használt lemezt betokoznának úgy mint egy floppy-t és egyből jó lenne, talán floppy méretben lenne kb. 75 GB, csak meg kéne oldani
    A kis kártyáról: tervezik már a dns-sel való kódolást chipekre, szóval csak várni kell még pár évet és kész:-) Dea zzal az a baj, hogy nem nagyon lehet majd újraírni:-( de ROM-nak biztos jó lesz:-)
  • saba30
    #27
    A technikát amivel az adatokat rákódolják az nem vili számomra, mivel ez is fény alapú (tehát lézer) abból most meg a kék a legkisebb hullámhosszú nem(laikusként)? Viszont a leolvasás lehet ebben az esetben a lehető legnagyobb mivel szín alapú egy nagyfelbontású CCD és kész.
  • sathinel
    #26
    lol kicsi cd? nézd meg az sd memóriák árát) és van már ami 20MB/sec átvitelre képpes)
  • PíszLávJuniti
    #25
    két és feles vinyóméret pont jó :)
    tököm ki van már a cédé méretével is. inkább csökkentenék az átmérőjét. mint ahogy a kiscd is létezik, 210 mb-vel, ugyan akkora átmérőben kéne gondolkodni. adathordozó eszköz. minek akkora fasság?
  • Ability
    #24
    Poén az egészbe, hogy minding lemezekre akarják kifejleszteni az új technológiát. Inkább a vinyókkal kezdenék már, ott nagyobb értelme van. Ki fog kiírni egy lemezre tera nagyságú adatokat? Szerintem eléggé elvont ötlet. Jó, persze, tudom: ha egy ilyet kifejlesztenek, akkor winyóra is fejlesztenek hasonlót. :P

    Egyébként nekem ez a bankkártya dolog bejön. Nem nagyobb lemezek kellenek, hanem épp olyanok, amik kis helyen elférnek. Egy ilyen lapos kis téglalap alakú lemez, mint a bankkártya bejönne. Szépen lehetne rá tenni védőtokot, s csak a végén lennének ilyen érzékelők. Azt a gépbe is cask be kéne tolni, és kész. Nem is sérülne az meg mint egy hagyomásnyos CD, jobban elfér, könnyebben lehetne magaddal vinni. :P

    Na abbahagytam az álmodozást :)
  • kay3
    #23
    Azért nem csinálnak nagyobb lemezeket mert ez a szabvány (nyilván végeztek kutatásokat hogy mekkora az ideális méret többféle szempontból is). Az a gond, hogyha kijönnél egy 14 centi átmérőjű lemezzel, akkor az szinte biztos hogy bukna, mert az összes gyártósort át kell állítani vele kompatibilis gépek készítésére. Gondolj bele hogy a CD tálca, a kiadómechanika, a kialakítás, stb mind ugyanazok az összes CD/DVD formátumnál (legfeljebb a precizitásuk javult pl a motoroknak, vagy a hullámhossza változott a lézerdiódának). A számítógépházakat se fogja senki kicserélni egy szélesebb lemezformátum kedvéért...
    Ugyanakkor az is fontos szempont hogy visszafelé kompatibilis legyen, senki nem fog új lejátszót venni ha nem tudja rajta megnézni a régi filmjeit, és ha nagyon eltérő technológiát csinálsz akkor lehet hogy lehetetlen (=túl költséges) visszafelé kompatibilissé tenni.
    Sztem egyébként hülyén hangzik hogy 25 giga lenne egy film... ez már lassan a fölösleges kategória, lassan nagyobb lesz a felbontás az emberi szem felbontóképességénél, akkor meg minek? Persze adattárolásra nyilván mindig nagyobb kapacitás kell.
  • Csukii
    #22
    Klassz, de szívem szerint minden elektromechanikus tároló eszközt kiírtanék.
    Oldják már meg, hogy egy bankkártya méretű tárolónak 1 terabájt tárolókapacitásra legyen.
    :o)
  • metaljesus
    #21
    szerintem azért nem fognak ennél nagyobb átmérőjű lemezt csinálni, mert ilyen fordulatszámnál (pontosan nem tudom mekkora, de elég nagy) már nem lenne elég stabil az anyag, hiszen a szélein ugye ugyanannyi idő alatt sokszor akkora utat tesz meg a cd/dvd, és minél nagyobb a kerületi sebesség, annál nagyobb az esély arra hogy egyszerűen megadja magát. bár nem tudom alátámasztani, de nekem elég logikusnak tűnik :)
  • MrTressy
    #20
    Itt a megsemmisités is egyszerü megesszük
  • Anteris
    #19
    biztos jó lesz majd ez is valamire. Pont úgy mint a gyors DSL amit a netezők 99%-a ki sem használ, mert hát mire is.
  • HUmanEmber41st
    #18
    És azt se felejtsétek el, h ez az egész még mindig az eredeti CD méretéhez van kötve. 5,1/4 inch ugye.
    Most ki akadályozná meg USArmyt, h valami nagyobb átmérőjű diszkekekt használjon?
    Miért nem csinálnak nagyobb átmérőjű lemezeket?
    Majd, ha már tényleg nem tudnak ebbe az átmérőbe nagyobb adatmennyiséget tömni, akkor jön az átmérő bővítése?
  • Treblakos
    #17
    gondolom mindenféleképp lézert kell használni,ha nem akarnak mindent megvilágítani,és törölni/írni egyszerre :)
  • turul16
    #16
    hmmm, hmmm
    Odáig rendben vagyunk, hogy ez a protin is alkalmas leht információ tárolásra."Optikai" eszközökkel irható ill. olvasható. Csakhogy, milyen optikai eszközzel tudod megoldani úgy ,hogy csak egy proteint világítsál meg ? Milyen "színű" fényt akarnak használni? (Érdemes lehet UV-ben gondolkodni? (vagy még az alatti hullámhoszokban))
    Milyen lencséket használnának.. és az menyibe kerül?
  • dez
    #15
    Khm, már forgalomban vannak. ;) Csak még drágák.
  • UnnameD
    #14
    100 terra ide 900 exabyte oda, igérgetnek már fűt fát, ezerféle tárólóeszköz, majd talán 20 év múlva meg is jelenik. HD DVD meg blue rayt is halogatják,még egy jódarabig nem is látunk forgalomban.
  • Riddick
    #13
    poén,megromolhat a dvd ezentúl,hűtöbe kell tenni...:D
  • metaljesus
    #12
    jópofa az ötlet, de szerintem egy ilyen, fehérje alapú lemez túlságosan sérülékeny lenne, még ha mindenféle védelemmel el is látnák. egy átlagos felhasználói környezetben még a cd-k dvd-k is könnyen tönkremehetnek ha valaki nem vigyáz rájuk. itt meg már majdnem "élő anyagról" van szó, szóval szerintem még sokat kell tanulnunk ahhoz hogy ilyesmit biztonságosan elő lehessen állítani, és nem hiszem hogy 2 éven belül tényleg megjelenhet.
    ha meg már ilyen szinten kísérleteznek miért nem nyújtanak ki "egyszerűen" egy dns szálat, ott a különböző bázispárok ugyanígy lehetnének az 1 meg a 0, és még kisebb is, a határ a csillagos ég :)
  • dez
    #11
    "What this will do eventually is eliminate the need for hard drive memory completely," he says.

    Khm... Hát persze. :) Közben még az újraírhatóság sincs megoldva, azaz nem biztos, hogy az évekig tartó átmeneti állapotból vissza lehet állítani a molekulát alap-állapotba.

    Itt valaki megint túl korán akart túl nagyot mondani.
  • dez
    #10
    Nem DVD-nek, "Blue-ray"-nak. Mármint a cikk "Blue-ray"-t ír, közben az egyik szabvány becsületes neve "Blu-ray Disc". Talán a kéklézerre gondoltak, mint olyan (a HD DVD is kék-lézeres). Vagy maguk sem tudták.

    Már az is megmosolyogtató, hogy végig DVD-t írtak, amikor a DVD az egy szabvány, ami egy rétegben 4,3GB-os, stb. Ez meg egy új dolog lesz.
  • dez
    #9
    Juj, itt valaki nagyon utálja a Blu-rayt...
    Mintha a HD DVD-t nem nyomná le egy ilyen...
  • craesh
    #8
    hát igen, tényleg jo lenne már látni hogy mikor lesz a sok jo technikából valami.
    A furcsa az, hogy a vincsi helyett mér nem találnak már fel valami jobban müködö rendszert mert ez a mechanikus faszság elég gáz már ilyenkor, mikor biologiai és holografikus cserélhető médiákról beszélünk...
  • Noffir
    #7
    Kicsit furán lett fordítva, az eredeti cikkben úgy volt írva, hogy legalább 20-szorosa a dvd kapacitásának, de elérheti az 50000 gigát is.
  • psishock
    #6
    mondjuk az utolsó "el" nélkül :)
  • psishock
    #5
    Mostmár a kezünk között van egy csomó új technika, holografikuk adattárolás, fehérje alapú... ezek mind mind több 1000 szeresét igérik a mostani technológiának. Már csak arra várok mikor lesz ezeknek valóság alapja is, azaz mikor kezdik gyártani őket. Abban biztos vagyok, hogy először ki kell "fejleszteni" a "kereskedelmi" verziót ami a végtelenségig degradálva van, és mondjuk startban 50 vagy 100 gb fér el majd rajta, és szép lassan, évek multával fejtegetik le szép lassal a bőrt a már régen kialakított technikáról, míg nem elérkezünk el mondjuk az 50 terrabájtos elméleti határig.
  • Super DANTE
    #4
    A csúcs BD lemezen 200 giga fér el 8 rétegen 2 oldalon...de az még csak prototípus.
  • Molnibalage
    #3
    "Elméletileg egy ilyen lemez a Blu-ray kapacitásának a 20-szorosát is elérheti, összességében 50 000 gigabájtnyi (közel 50 terabájtnyi) adatot raktározva el."

    Na most van én hülyültem meg, vagy ő nem tud számolni. Mennyi fér egy Blue-ray-re? Mindig összekeverem a másik fajtával. Modjuk legy 50 giga. Annak a 20-szorosa az nem 1 tera????
  • Ronny
    #2
    Ngyon komoly