72
  • Tiberius B
    #72
    Az már egy másik tészta:-)
    A termek egymás mellett vannak, a fal viszont vagy fél méter vastag:-)
    Mondjuk az egyik teremben már TFT-LCD-k vannak. De a lenti terem, ahol CRT-k találhatók, pont a menza mellett van:-)
  • dez
    #71
    A fal túloldalán is ülhet valaki. :)
  • Tiberius B
    #70
    Nemtom, nálunk a gépek mind a falnál vannak:-)
  • Marlosh
    #69
    Alapvetoen igazad van,de ne feledd nem bamuljak egesz nap!
    Mondjuk amiert hasznos lehet,az a kisebb helyfoglalas.
  • Marlosh
    #68
    Sajnalom,hogy ellent kell mondanom,de igenis van kulonbseg arban!(nyugaton elek)
  • dez
    #67
    Iskolások közé már nem tennék CRT-t. Életlenebb a képe, mint az LCD-nek, ami nem tesz jót a szemnek, plusz sugárzik is. Na nem előre felé, mert azt már eléggé lecsökkentették, hanem hátrafelé... Ahol egy másik gyerek ül.
  • Equ
    #66
    "Mennyivel jobb egy 6 kilós flat iMac-et emelgetni"

    gyakran kell a gyerekeknek az iskolai mac-jüket emelgetni?

    Egyébként meg ettől még drága marad. A core proci teljesen felesleges (főleg, ha már gma-val szállitják, igy még azt sem lehet mondani, hogy 3d tervezésre jó lenne) a többi meg akármelyik gépben benne van olcsóbban, ráadásul veheted őket programok nélkül, pl win, office ingyen lenne rá, mac-ben meg mindenképpen kifizettetik veled, office ráadásul nincs is benne...
  • Troll
    #65
    Lehet, hogy felesleges luxus, de kényelmes. Mennyivel jobb egy 6 kilós flat iMac-et emelgetni, mint egy 24 kilós CRT-s eMac-et. Még azt is megkérdőjelezném, hogy felesleges luxus, manapság egy TFT már tök általános. Annyiba kerül, mint két éve egy hasonló méretű CRT.
    Ami meg a drága-olcsó dolgot illeti, mink magyarok azért periféria vagyunk, valljuk be. Nyugatra, meg Amerikában nincs túl nagy árbeli különbség egy Mac vagy egy Dell között. Sőt, attól tartok itthon sem. Egy gyári konfig lazán duplájába kerülhet annak, amit magad raksz össze. Akkor már a Mac sem drága.
    Egyedül a kombó drájvot nem szeretem, igazán elfelejthetnék. A GMA950 tökéletes, más dolog, hogy otthonra nem vennék.
  • TeFigyeljHaver #64
    Bocs Marlosh, de te ezt kihez cimelted ?
  • Marlosh
    #63
    Most nem ezert vagy azert,DE!
    Ha iskolakba keszult,akkor nyilvan koltseghatekonynak kellene lennie! A TFT pedig ez esetben luxus,csakugy, mint a dual core proci(meg senki sem mondta meg,hogy mi a fenere kellhet egy suliban)
    xSomebody:"addig kint inkább a kreativitás és a logikus gondolkodás irányába terelik a gyerekeket"
    Remelem,ezt te sem gondoltad komolyan!:D
    Rakas kiegeszito:"512 MB (2 GB-ra bővíthető) DDR2 memóriával, iSight kamerával, 80 GB-os merevlemezzel, valamint Wi-Fi, USB, Ethernet és FireWire"Hat ha ezeket ki kell emelni,mint specialis dolog akkor az nagyon szomoru.....
    Ja,es a "24-szeres sebességű CD-író/DVD-olvasó kombó-meghajtó, illetve az Intel integrált GMA 950",hogy el ne felejtsem:D
    Ami ebbol a konfigbol draga,az a monitor(felesleges luxus)es a proci(detto)!
  • TeFigyeljHaver #62
    Szánalmas próbálkodás. Ismét csak azt mutatja, hogy nincs kreativilásod. Két tetves szmájli tucatnyi közöl ? Jellemzö.

  • Equ
    #61
  • TeFigyeljHaver #60
    Na jó. már megint kiengedtek a gumiszobából, de most megint tele vagy orvosságokkal...vagy talán LSD-vel?

    Mer bazzeg, ahogy te szüröd a válaszaidat, az csak szkisofrénia, vagy LSD lehet , mint ez.
  • Equ
    #59
    "Egyetlen nap alatt dobozból megcsinálható egy 24 gépes tanterem."

    fantasztikus, mi 500 win-t húztunk fel egy nap alatt az egyik nagy átálláskor és azóta is működnek hibátlanul. (4-5 hardverhibát leszámítva)

    A különbség ott van, hogy az 1000 gépes wines hálózatunk tökéletes központositott menedzsmenten keresztül követhető, amitől egy mac háló nagyon messzi van...

    "Most, nyári szünetben összekalapálom a rendszert"

    sok sikert hozzá, nekünk ez 3 hétnyi rendszertervezés és 5 napos kivitelezést jelnetett "egy picit" nagyobb és bonyolultabb rendszernél és azóta mi nem kalapálgatjuk nyaranta... (ez 2 éve volt)
  • xSomebody
    #58
    Azért tessék már rájönni hogy ez nem csak egy számítógép.
    Core Duo proci, 17" (widescreen) TFT, beépített kamera, satöbbi satöbbi... azonkívül amerikában abszolút msáhogy állnak az oktatáshoz. Míg itthon megy a fantasztikus Quick basic (yeah) meg a Comenius logo (imádjuk, ennek van a legtöbb értelme!), addig kint inkább a kreativitás és a logikus gondolkodás irányába terelik a gyerekeket, amire tagadhatatlanul megfelelőbb egy Mac, lsd hozzáadott 70e értékü multimediacsomag, amire szükségük is van az iskoláknak (fent részletezve). Itthon mennek az überkirály "programozási nyelvek", és a rajzolás paintben (lol!), amellett, hogy a tanárok többsége - és nagyrészt ti is - nem nyomott még Mac-et kétpercnél tovább egy elektrovörldben.
    No meg, hogy iskolában teljesen elég az integrált videokari, mert nem fognak realtime effektekkel videót vágni.
    Összehasonlítani pedig más brand gépekkel kell. Azok sem kétfillérek, és számold hozzá a monitort és a rakás kiegészítőt is! Így már teljesen más a dolog...
  • Troll
    #57
    Lehet, hogy a Mac az egység sugarú usereknek van, de nem meglepő módon ők vannak nagy többségben. És azok az userek, akiket baromira nem érdekel, hogy mi van a Desktop mögött, azok gond nélkül működő gépet akarnak.
    Az lehet, hogy ti szeretitek buzerálni a Windows lelkivilágát hétről hétre, napról napra, és ciki a "hülyéknek készített" OSX, de használni tényleg könnyebb. No és karbantartani is.
    Én olyan helyen dolgozom, ahol közel 400 Mac van és kb. tíz Win PC. Én nagyon szeretem a dolgot, mert karbantartani is kb. annyi, mint használni. Pár óra alatt el lehet hárítani a legdurvább hibákat, percek alatt az összes többit. Egyetlen nap alatt dobozból megcsinálható egy 24 gépes tanterem.
    Most, nyári szünetben összekalapálom a rendszert, jó eséllyel tanidő alatt szinte csak user errorokat kell elhárítanom. Kényelmes!
  • Marlosh
    #56
    Pedig benne van az arban a software is(legalabbis remelem,mert ha tenyleg majdnem ingyen van,akkor mocskosul draga a Mac hardver)
    Es valo igaz feleslegesen van rajta sokminden,csakugy mint a windowsban rengeteg dolog...
  • TeFigyeljHaver #55
    Equ: te ápolt vagy ?
  • Inquisitor
    #54
    Nem győztél meg, és akkor finom voltam. Ha szoftver nélkül kéred a vasat, akkor nem lesz olcsóbb, mivel ez jár hozzá kvázi ingyen.
    Nem sok játékot láttam Mac-en saját szemüleg, de azok dekával se voltak rondábbak, mint PC-n.
    A gépigénynél meg olyasmire gondoltam, hogy jobban fut egy game a PC-n gagyinak számító 9000/9200 kártyával, mint Windows alatt egy 9600XT-vel.
    (Mondjuk nem meglepő csóri BeOS alatt is gyorsabb volt 3-4x az OGL, mint ugyan azon vason Windows alatt.)
  • izb
    #53
    te még írni sem nagyon tudsz.
    ülj le 1-es
  • Macc
    #52
    Jajj hagyjatok abba! Mindket "oldal" fassagokat beszel.
  • radically
    #51
    használnod kéne, sudribunkó...
  • Equ
    #50
    "Minden megy amit használni akarsz... "

    Én nem akarok játszani, főleg nem mac-en. Ettől még a játékok kb 10-20%-át adják ki macre, azt is durva késéssel a win után... Általános programokból meg annyi se.

    "a te általad sokra tartott Win is elindul rajta"

    ráadásul mindezt az apple kemény munkájával, ami azért sokat elárul a macos-ről...

    "kit érdekelnek a játékok???? "

    hmm már megint igazad lehet. Szinte senkit, azt az évi sokszáz játékot maguk szórakoztatására irják a játékfejlesztő cégek...

    "Az átlag úser úgysem fog Mac-et venni, mert neki a Tecsós PC jobb, meg ocsóbb"

    Sajnos ez újabb hülyeség... Nem csak tesco pc van. Pc-ben pont az a jó, hogy ha kicsik az igényeid, akkor negyedannyiért veszel egy tesco pc-t és elvagy vele, ha komolyabb dologra kell, akkor vagy kézzel összeraksz magadnek egy korrekt gépet vagy veszel egy márkásat, vagy ha túl sok a pénzed, akkor egy mac árának többszöröséért veszel magadnak 4 videókártyás csúcsgépet... És nem 2-300 rongyért egy csicsás, de tudásban átlag asztali gépet cd iróval...

    "Na ezeknek meg már jó a Mac, ha megengedhetik maguknak "

    a mac felhasználók nem éppen a magas informatika tudásukról hiresek, ezt többször láthattuk már itt a forumon is. De nem is nekik készül, hanem az egységnyi sugarú sznoboknak, hogy legyen mivel villogni, miközben semmi komolyra nem tudják használni...
  • Equ
    #49
    "Mondjuk azért az is érdekes, hogy a MAC-re kiadott játékoknak miért fele akkora a VGA igénye, ha ugyan úgy néznek ki a játékok?"

    Ezzel csak két gond van. Nem feleakkora a vga igényük és nem ugyanúgy néznek ki...

    De hát ezért jó az sg forum, a sok fanatikus lámer bebizonyitja, hogy a mac (hátmég a linux) mekkora ász játék platform, hiszen "minden" játék megvan rá, ja és a gépigényük is fele akkora...

    "Persze a hozzá járó vagy 100e forint értékű (bár PC-hez megvéve inkább negyedmillió) szoftver az nem számít"

    Ezzel csak egy gond van... Mi van, ha nincs rá szükségem, mert már megvettem, vagy más szoftvereket preferálok, vagy éppen wint vagy linuxot akarok futtatni rajta? Odaadják 100e-ért szoftver nélkül? Ha igen, akkor máris visszavonom amit mondtam, akkor tényleg egy korekt ajánlat. Ha meg nem, akkor meg csak bullshit, hogy mennyi szoftvert adnak hozzá...
  • Sir Quno Jedi
    #48
    Ez hülyeség. AZ is játszhat(ik), aki ért a géphez. SŐT! Nekem igen sok profi barátom van, aki világ életében ebből élt, akárcsak én, mégis ott rohadnak a LANpartykon.
  • Sir Quno Jedi
    #47
    Ne keverjük! Ez nem macbook, ez egy sima középkategóriás (sem) asztali gép. Annak pedig dúrva ára van!
  • Max Damage
    #46
    Boltban kérheted h neked ez kell, de pl Superdrival, pár e Ft különbség... Nem sok... Csak az alap konfigban más van...
  • Max Damage
    #45
    Sir Quno: Igen, csak mind márkás cucc, ami nem romlik el 2 év után, és folyamatosan kell cserélgetni a gépben a dolgokat mint ezt az olcsóbb gépek esetében van... Próbálj meg mindenből márkásat venni pc-be is, akkor a 2 azonos árra fog kb. kijönni... Hidd el mert most fogok venni pl. 1 MacBook-ot, mivel olcsóbb a hasonló kategóriájú márkásabb laptopoknál :)

    Equ: Játékok terén? Minden megy amit használni akarsz... Menj be egy játékboltba és nézz körül... Többnyire minden nagyobb-nevesebb játékot megfogsz találni... Megnéztem pár napja a GW-t, Wow-ot, stb hogy szaladnak egy Mac-en egyszerre videólejátszás közben, miközben a háttérben ment az MS Office, és volt 1 FF... tökéletesen, szaggatás mentesen... A grafika amit meg szídsz az ugyanolyan... :) Sőt a te általad sokra tartott Win is elindul rajta :) Csak más kérdés h senki nem használja, nameg nem is igazán játszik rajta az ember, mert akinek ilyen gépe van az másért vett Mac-et, nem pedig azért mert Wint akar meg játszani, hanem mert pont ezektől szeretne minél távolabb lenni (főleg az elsőtöl) és békésen, problémamentesen dolgozni :)

    Másrészt Equ, kit érdekelnek a játékok???? Az átlag úser úgysem fog Mac-et venni, mert neki a Tecsós PC jobb, meg ocsóbb, meg megy rajta minden játék... Ami meg nem, akkor meg újít a gépén... Pár év alatt egész működő cuccost szoktak összehozni az átlag júzerek is (gyak mindent lecserélnek ami eredetileg bennevolt)... Aki komolyabb náluk (ergo vmit ért a gépekhez), az meg már nem játszik, vagy nem annyit :) Na ezeknek meg már jó a Mac, ha megengedhetik maguknak (és nyitottak új dolgokra, mert egy begyöpösödött win fan életbe nem fog áttérni), ennyi... :)
  • Inquisitor
    #44
    Mondjuk azért az is érdekes, hogy a MAC-re kiadott játékoknak miért fele akkora a VGA igénye, ha ugyan úgy néznek ki a játékok?
    Minden esetre tudtommal összes sikeres populáris játék kijön Mac-re, igaz kis késéssel.

    "200 rugóba (ami valóban inkább 300 lesz mire ideér) nem fért bele a kb. 5e ft-os többletköltségű dvdiró, bravó"
    Persze a hozzá járó vagy 100e forint értékű (bár PC-hez megvéve inkább negyedmillió) szoftver az nem számít, mert itthon mindenki lop, de azért elég jó kis TFT is benne vagyon az árban.
    DVD író/Combo között meg szerintem már 3.000Ft különbség sincs, ezt én se értem ...
  • Sir Quno Jedi
    #43
    Főleg, hogy egy átlag integrált VGA-s, LAN-os, hangkártyás P4 alaplapot 10 rugóért vesztegetnek nettó nagykerben (én is nemrég vettem a videólejátszó PC-mbe). Vicces azért. Ha összeszámolod mi van ebben a gépben, KISSÉ magas haszonkulcs jön ki, design ide-, vagy oda!
  • Equ
    #42
    "ezeket csak Mac-re csinálják, bizonyos technikai okok miatt."

    Jaj mi lehet az technikai ok? Hogy ilyen grafikával pc-n kiröhögnek? (geforce1-es, meg rage kártya kell hozzájuk, a screenshotok meg önmagukért beszélnek )

    Bár engem nem érdekelnek a játékok, de hogy az eredeti témához is köze legyen, áruld már el nekünk, ezek a csodás mac játékok többprocis rendszerre vannak optimalizálva?

    "Mac-esek, akartok trade-elni, e-mail me... "

    ti ilyeneket warezoltok, LOL
  • TeFigyeljHaver #41
    "A mac hogy is áll a játékok terén?"

    Te; figyelj haver, Menj menj Pl."IDE és nézd meg az ott található játékokat.

    Talán, ha tényleg nem vagy elfogult, megkérheted valamelyik Mac-tulaj FÓRUMOS barátodat, hogy kipróbáthasd, mert ezeket csak Mac-re csinálják, bizonyos technikai okok miatt.

    a) DeepTrouble-1 , 2: Igazi (többféle) torpedókat lövöldözö Human tengeralattjáróval kell leküzdeni az "alian"-eket. Az 1-es verzió már elég öreg, de még mindig jó. A 2-es pedig hihetetlen grafikákkal és 3D mozgással qurva látványos. Az akcióról nem is beszélve.

    b) Epsilon Tahari: Tanulj meg repülnli a csillaggépeddel (le-felszálást beleértve) száguldj az ET bolygóra, mássz ki a gépböl, gyözd le a robotokat, lopd el az Anti-Grav. tech.-et, térj vissza a géphez (ha tudsz), mássz be, és repülj vissza a földre...sikeresen.

    Nekem ezekre vannak Reg. Codok. Mac-esek, akartok trade-elni, e-mail me... (Magyarra fordittani a használati utasitást segíthetek)

    SK
  • Zenty
    #40
    Ez elég jóh ár egy 1.8 core duos proci és tft-vel meg viszonylag joh config összeállitásal!De az a gáz integrált vga....
    Nagyon szomorú ,hogy az apple ezt a gány integrált vga erölteti szinte mindenél....
    Persze olcsó nah ,de vaz ez már téleg azt a szintett üti meg ,hogy csak az alap dolgokat futassa,de semmi másra nem jóh.. közbe meg ilyen erös procik mellet hát szégyen..
  • Equ
    #39
    csak kiegésziteni akartam, teljesen egyetértek amúgy
  • TH448
    #38
    Én is ugyanezt írtam, nem nekem kellett volna címezni a választ. :)
  • Equ
    #37
    igen a játékok pl. kevés kivételtől eltekintve nem többszálúak, a professzionális programok pedig épp ellenkezően. A mac hogy is áll a játékok terén?
    Hát ennyivel "fejletebb" a mac... A többszálúság szempontjából problémás alkalmazások nagy része nem fut rajta winen meg mindegyik fut. Amit felkészitettek a több procira, annak 100%-os elérhetőséget nyújt, amit meg nem, azon nem tud segiteni. Pont úgy mint a mac vagy bármelyik másik mai oprendszer. Az idézett cikk pedig arról szól, hogy ms-ék ezen is változtatni akarnak...
  • TH448
    #36
    Ha már idézgetünk:
    "Magyarul az hogy pc-n még sok esetben nincs előnye a 2 magos procinak,..." Igen, a gamereknél, de már pl. tömörítésnél is van, tehát ...
    És megint nem érted teljesen. Nem arról van szó, hogy nem kezeli a több procit, hanem arról, hogy ha egy szálat kiküld az egyik procinak feldolgozásra, és urambocsá az 100%-on van, akkor a másik mag/proci nem tud besegíteni, de erre mac-en se, meg egyelőre sehol nincs gyógyír.
    Szóval ne akarj hülyének beállítani, ebben nincs igazad.
    "Mondjuk a Mac os x már most tökéletesen kamatoztatja a 2 magos processzorokban rejlő erőt ..." nah igen a soksok pénzbe kerülő apple progik biztos több szálúak, de azért ez ha csak úgy belegondolsz abba amit írtam, akkor belátod, hogy nem is kicsit sántít.
  • Equ
    #35
    le lett már ott is irva a gyengébbek kedvéért, hogy nem alap kihasználásról van szó, mert azt sokéve szinte minden rendszer támogatja, hanem egy jóval komolyabb kihasználásról (pl a nem többszálú alkalmazások párhuzamositásáról) amit jelenleg egyetlen oprendszer sem tud. A különbség csak ott van, hogy a ms már dolgozik rajta...

    (egyébként a win több mint egy évtizede van smp rendszerekre optimalizálva, ezt a mac nem éppen mondhatja el magáról, a komoly alkalmazások meg mindkét rendszeren többszálúak)
  • synch
    #34
    Nekem se kéne. Mert itt van az asztalon 20"-os CoreDuos ;)
  • Zsoltika 007
    #33
    Nem mondtam hogy pc-re írt programok nem tudják a több szálat!!! Azt írtam hogy macen már általános a többszálú progi. Pc-n még kevés. A winben biztos olyan nagyon jól meg van oldva a kihasználása ha egy microsoftos ezt találta nyilatkozni:

    "A beszédből kiderült, hogy ez leginkább a többmagos architektúrák nyújtotta lehetőségek kihasználásban mutatkozik meg, és míg a jelenlegi operációs rendszerek (Windows 2000, XP, de még a Vista is) esetében ez többnyire álom marad, az új zászlóshajó nagy változást jelent majd.
    "A többmagos architektúrákban rejlő előnyök kihasználására olyan operációs rendszerekre és fejlesztői eszközökre van szükség, amelyek ma még nem állnak készen" - jelentette ki a szakember, hozzátéve, hogy a jelenlegi megoldások is elfutnak a többmagos rendszereken, de messze nem használják ki a lehetőségeket."

    Itt a teljes cikk:Klikk
    Na most akkor hogy is van ez??
    Amúgy tudom hogy win 2000 óta támogatott a több proci ne nézz már komplett hülyének! (Amúgy dualcore procim van nekem is)