180
  • Warpcore
    ..És azthiszem az adatbázis méretére sem lehet panasz
  • z5oTtu
    amugy szerintem stabilitas szempontjabol ott van a: google azt hiszem ez minden kerdest megvalaszol. Linux-rol megy.
  • z5oTtu
    "A szerverekre a szerver win készült, ott is átvette már egy éve a vezetést."

ezt honnan vetted? az eladas statisztikabol ? :) ez is az M$ marketing resze.
  • z5oTtu
    WIWrol szarmazo info:
    "az adatbázisok Oracle 10-et futtatnak, valamennyi szerver Linux-al működik, a futtató vasak HP és Sun szerverek AMD Opteron processzorokkal"

"jsp van mögötte linux-os lighttpd-n..."
    lighttpd helyett : Apache-Coyote

Szerintem a Java okolhato a lassusag miatt, nem a Linux. Meg az eroforras hianya. En nem Javaban fejlesztettem volna.
  • Marlosh
    a hires myspace-rol ami zavartalanul uzemel:
    "There are sometimes accessibility problems on users' profiles, stemming from the fact that MySpace is set up so that anyone can customize the layout and colors of their profile page with virtually no restrictions. As MySpace users may not be skilled web developers, this can cause some problems. Poorly constructed MySpace profiles could potentially freeze up web browsers due to malformed CSS coding, or as a result of users placing many high bandwidth objects such as videos, graphics and Flash in their profiles.

In addition, the MySpace community is growing. New features have been put on the page, such as video and song sharing, through streaming media. The unprecedented amount of MySpace users joining daily due to these new features, and its media publicity, means that more users are online at any given time. This increase in usage sometimes slows down the servers and may result in a "Server Too Busy" error message for some users who are on at peak hours, or a variety of any other error messages throughout the day."
  • Equ
    "Mivel a sok százmillió sima felhasználó számára készült, így nekik nyilván kell. "

nekik a kliens win készült, el is söpört mindent. A szerverekre a szerver win készült, ott is átvette már egy éve a vezetést. Mission critical rendszereken is előszeretettel használják, ahol komoly szolgáltatásokat kell nyújtani, lásd korábbi példák.
  • Equ
    "De pl egy IBM szervert AIX,i5OS neadj ég zOS al?"

Ezek kihalófélben lévő oprendszerek, asszem aix van még valahol a bankban, de nem én üzemeltetem. Ezeknek jó része windowsra és linuxra migrálódnik a mai tendenciák alapján. (a sima unixok évek óta visszaszorulnak a win és a linux-al szemben, mind az eladások mind a bevételek szintjén)

De egyébként ezekre az oprendszerekre sincsenek összemérhető tudással rendelkező alternativ alkalmazások azokra a feladatokra amiket korábban emlitettem, igy a téma szempontjából érdekelen.
  • cyberass
    Mivel a sok százmillió sima felhasználó számára készült, így nekik nyilván kell. De ezeknek nagyrésze életében nem is hallott más oprendszerekröl, köszönhetően a remek reklámkampánynak meg a sok ingyenreklámnak. (amit a hozzád hasonló fanok generálnak)

Mission-critical helyekre viszont elég ritkán kerül win, oda se tudom miért...
  • Warpcore
    Lehet h üzemeltetsz Windows és Linux alapú szervereket is és neked a Windows szerverek a kevesebb időigény és állítólag jobb telljesítmény miatt jobban bejönnek.De pl egy IBM szervert AIX,i5OS neadj ég zOS al?
    Előző hozzászólással pedig eggyetértek,lényegében erről van szó ami butaságokat fröcsögök itt összevissza..
  • Equ
    "Kinek kell a win?"

Úgyérted leszámitva a sokszázmillió sima felhasználót? Úgy tűnik, hogy jópár mission-critical felhasználónak (mint pl a nasdaq) és a világ legnagyobb portáljainak, bankjainak...
  • z5oTtu
    idiota!! nem vagyok linuxos szakember, csak te hiszed ezt a csolatasodtol. Azt hiszed csak windows meg linux letezik. Szerintem a Realtime oprendszerekrol nem is halottal. Kicsit szelesitsd ki a latokorod.

butasagot irtal !! felfogtad ?????????????
    "Vistánál nincs hasonlitási alap, nincs másik oprendszer, ami összemérhető tudással rendelkezne."

de felesleges vitazni veled, mert ugysem latsz korbe, csak az M$-t latod.
    Nyomkodom tovabb az egygonbos egeremet.(ezt ugye meg erted, mert nem lehet ennyire tudatlan)
  • Equ
    "kinemszarjale"

azok akik nem csak butaságokat fröcsögnek össze-vissza rendszerekről, hanem akik értenek is hozzá, hogy mégis milyen rendszerek szolgálják ki a világ legnagyobb és leglátogatottabb site-jait...

"alátolnak 2Terra ramot persze h simán elfut"

igen? nem véletlen mondom, hogy a linux skálázhatósága sehol sincs a winhez képest. Ez aztán komoly erőforrás kihasználás...

"Mivel és spec nem üzemeltettem nagyvállalati webkiszolgálókat, sem x86-64 Intel alapú Windows Serverrel,sem IBM POWER Processzoron futó UNIX vagy AIX Serverrel,nem tudok összehasonlító tapasztalatot szolgáltatni."

Akkor lehet, hogy nem kéne nyilatkozni a témában...
  • cyberass
    "Meg is látszik a sok butaságon amit összehordtál. Ha majd a titkárnő-szintnél jobban ismered akkor térjünk vissza erre, addig inkább kérdezzél vagy húzzál el tanfolyamra..."

Ki akarja a windowst ismerni?
    Használtam jópár évig de elegem lett belőle mert egyszerűen nem nekem való.
    Desktopra Suse, komoly feladatokra Debian.
    Kinek kell a win?
  • Marlosh
    Fejet kell hajtanom a csolatasod elott,de a myspace elleneben(mint laikus) bedobnam a google-t(azt szerintem meg tobben hasznaljak mint a myspacet es linuxos)
    Persze en csak egy aluliskolazott laikus vagyok.......
  • Equ
    "Majd akkor javasolj nekem bármilyen alapszinű tanfolyamot ha megtudsz szólalni egy X nélküli debian előtt és nem a windows telepítő cd-d után rohansz!"

üzemeltetek azt is, mint tűzfal... De itthon is van tucatnyi disztribem vm-ben. Bármit megcsinálok linux alatt is, csak mivel winen a feladatok 99%-a negyed annyi idő alatt jóval profibban megoldható, ezért inkább azt használom. Cégnél meg mégjobban érvényesül az idő=pénz törvény, igy ott is inkább win van...

"Mellesleg soha nem állatam neki windows szervert beconfigolni. "

Meg is látszik a sok butaságon amit összehordtál. Ha majd a titkárnő-szintnél jobban ismered akkor térjünk vissza erre, addig inkább kérdezzél vagy húzzál el tanfolyamra...
  • Warpcore
    ..hmm nemt tudom még mindig h iért említjük egy lapon a több évtizede fejlesztett szntén igencsak commercial server oprendszereket egy windows serverrel.. és mielőtt megint előjön a myspace.com... kinemszarjale?[#nevetes1alátolnak 2Terra ramot persze h simán elfut.. el is kell,mint mondtam,arra találták ki. Mivel és spec nem üzemeltettem nagyvállalati webkiszolgálókat, sem x86-64 Intel alapú Windows Serverrel,sem IBM POWER Processzoron futó UNIX vagy AIX Serverrel,nem tudok összehasonlító tapasztalatot szolgáltatni.
  • cyberass
    "Ja, hogy te tökláma voltál hozzá hogy beállitsd? tudok javasolni alapszintű windows tanfolyamokat, ahol ezt elmagyarázzák neked és akkor majd neked is menni fog."

Te csak ne javasoljál nekem semmiféle windowstanfolyamot! Majd akkor javasolj nekem bármilyen alapszinű tanfolyamot ha megtudsz szólalni egy X nélküli debian előtt és nem a windows telepítő cd-d után rohansz!

Mellesleg soha nem állatam neki windows szervert beconfigolni. Szerverknél nálam csak linux jöhet szóba, (azon belül is leginkább debian) játékszerekkel mint win server 2003 nem szórakozok.
  • Equ
    "ezeket nem tartanam komoly szerveres szolgaltatasoknak. "

mégegyszer leirom te szerencsétlen. A vista nem szerver oprendszer! Felfogtad? ha, nem akkor addig olvasgasd amig meg nincs.

"Szerintem egy Aix-el akkor sem osszehasonlithato"

Tényleg nem. Ha legközelebb kissebbet akarsz égni, akkor javaslom a win95-el való összehasonlitást dobd be, bár ott is érhetnek kellemetlen meglepetések.

"sajnallak hogy ennyi tudassal kell elned"

köszi az együttérzést.

(imádom ezeket a nagy linuxos "szakembereket" )
  • Equ
    "Ok hasonlítsuk össze aztán megnézheted mit nyújt az egekig magasztalt de valójában szart nem érő microsoft rendszered mikor ha véletlenül nem szarik be naponta akkor azért kell újraindítanod mert szétlassult és teleszemetelte a ramot."

Mint mondottam volt a világ egyik legnagyobb portálját is ugyanez a windows szolgálja ki. Ott miért nem szemeteli teli a ramot, miért nem kell naponta újrainditani? Ja, hogy te tökláma voltál hozzá hogy beállitsd? tudok javasolni alapszintű windows tanfolyamokat, ahol ezt elmagyarázzák neked és akkor majd neked is menni fog.

"Kb a te szakmai tudásod is annyit ér mint a ms termékei."

Ezt a myspace világsikere kapcsán a legnagyobb bóknak veszem. Köszi.
  • z5oTtu
    "mindenre kiterjedő group policy-t, mobile sync-et, laptop-ra kihegyezett power managementet, sleep és hibernation összehangolását, network projectiont, meeting space-t, sharepoint collaborationt, központositott efs"
    mondjuk a sharepoint collaboration-rol nem tudok semmit.
    ezeket nem tartanam komoly szerveres szolgaltatasoknak. A group policy az meg alap. Szerintem egy Aix-el akkor sem osszehasonlithato.
    Dehat te vagy az okos, sajnallak hogy ennyi tudassal kell elned.
  • Warpcore
    nemigaz.. ismerek pár vérszívó Linux fant,vagy elég bekapcsolnotok FixTV-t ott is láthattok eleget.. ezeket össze kéne ereszteni pár foggal körömmel kapálóddzó windows megszállottal (most nem utalok senkire ).. Jobb lenne mint az Orbán-Gyurcsány vita,komoyan
  • cyberass
    "Ha úgy jobban tetszik, tekintsd úgy, hogy van egy open source-os elemekből összerakott rendszerünk (benne a linux, lighttpd, mysql stb) szemben egy ms-os elemekből összerakott rendszerünk (windows server, iis 6, mssql) aztán hasonlitsuk össze milyen minőségű szolgáltatást nyújtanak."

Ok hasonlítsuk össze aztán megnézheted mit nyújt az egekig magasztalt de valójában szart nem érő microsoft rendszered mikor ha véletlenül nem szarik be naponta akkor azért kell újraindítanod mert szétlassult és teleszemetelte a ramot. Kb a te szakmai tudásod is annyit ér mint a ms termékei.

Kívánom neked, hogy legyél boldog és sikeres a számodra oly kedves microsoft termékeiddel de én nem kérek belőlük.

Távoztam, viszlát!
  • Equ
    és hasonló röhögés fogja el a többi linuxos "alternativa" kapcsán az adott téma szakértőit, legyen szó levelezőrendszerről, adatbázisról, adatbányászatról, csoportmunkáról, rendszerfelügyeletről stb-stb.
  • Equ
    "GIMP"

Bruhahaha na itt fordulnak le a röhögéstől székről a grafikusok, nyomdászok a székről...

Na látod ezért nem veszik komolyan a linuxot és a hittéritőit és ezért toporog 10 éve egyhelyben...
  • Equ
    "Honnan tudod, hogy milyen a stabilítása az iwiw szerverén futó linuxnak?"

Tényleg magyarázzam el a rendszer és az oprendszer közötti különbséget? Ugye nem kell... Olvasd el mégegyszer az idézett mondatot. Ha úgy jobban tetszik, tekintsd úgy, hogy van egy open source-os elemekből összerakott rendszerünk (benne a linux, lighttpd, mysql stb) szemben egy ms-os elemekből összerakott rendszerünk (windows server, iis 6, mssql) aztán hasonlitsuk össze milyen minőségű szolgáltatást nyújtanak. (ráadásul a wines-nek 100x akkora a terhelése)

"Hallottam olyan win 2003as szerverről ami naponta 'omlott össze' a terheléstől"

Mivel valószinűleg a myspace terhelésének az ezredét sem kapta, ismét bebizonyosodik, hogy érteni kéne hozzá...
  • cyberass
    ""Photoshop? mióta kiszolgálófeladat?"

Az éppen a kliens oldalhoz tartozott, pontosabban, hogy open source-al minden megoldasz ingyen, amit a drága wines programokkal..."

GIMP
  • Warpcore
    Nosza elvtársak.. summasummárum..mindent amire való, hogy mi mire arra rájön aki használja
    Mek megnézek még 1 Andromeda részt a Windows 2003 Server Sp1 egy os-emen aztán beállítom letöltéseket éjjelre a Xubuntu linuxos P1es szervernek csufolt masinán (tizedannyit fogyaszt,passzivan hűthető egész,ue nemkell magyarázni tovább?)
    Jóccakát, holnap lesem a fejleményeket
  • Equ
    "asszem a csoportmunkaszoftvert is kilőttük.."

Hát ki, némi mosoly kiséretében... De hol is van akkor az exchange+owa kiváltása? (most akkor az outlook-ot ne is keverjük ide) és a többi?

"Photoshop? mióta kiszolgálófeladat?"

Az éppen a kliens oldalhoz tartozott, pontosabban, hogy open source-al minden megoldasz ingyen, amit a drága wines programokkal...

"Kiszolgálóügyileg a windows messze nem egyeduralkodó"

Kétségtelen. Mindössze piacvezető. Ahogy a desktop piacán. Vagy a pda-k piacán. Az office-ok piacán. A collaboration piacán. A fejlesztőeszközök piacán. És még sokhelyen. Választani lehet. OO-t is lehet választani ms office helyett. Olyan is. Ettől még persze a választás szabadsága megvan.
  • cyberass
    "Van egy linuxos rendszerünk szánalmas stabilitással és sebességgel"
    Honnan tudod, hogy milyen a stabilítása az iwiw szerverén futó linuxnak?
    Ha kiszolsz 1 portált ami nem éppen a legjobban van megírva és hatalmasra duzzadt mysql adatbázisa van és emiatt (meg persze a rengeteg user miatt) lassú, akkor abból az következik, hogy az oprendszered ami kiszolgálja instabil? Gratulálok!
    Iwiwnél nem az oprendszerrel van a baj hanem a terheltséggel és az adatbázissal.

(Hallottam olyan win 2003as szerverről ami naponta 'omlott össze' a terheléstől, míg a mi linuxos szerverünk vígan futott restart nélkül.)
  • Warpcore
    Az i5/OS egy IBM Server arhitecturára készült oprendszer, beépített DB2 Universal Database ,beépített HTTP Server,vmint Lotus és Websphere vmit Workspace programcsalád..TeamWorkplace meg haspnló..asszem a csoportmunkaszoftvert is kilőttük..node nem akarok IBM piáros lenni.A Lényeg h Windows Server családot nem kell agyondícsérni. Természetes h ezeket valóban fejleszteni kell és ezekbe ölik a pénzt mivel versenyképesnek kell lenniük más alternatívákkal szemen.Mert vannak.Kiszolgálóügyileg a windows messze nem egyeduralkodó.Van választék.És az úr Látá hogy ez jó
    Photoshop? mióta kiszolgálófeladat? Előttem már itt leírták páran..
  • Equ
    "Sorry nem tudtam hogy te kimondottan USER geprol beszelsz. en azt hittem Szerver szinten erted, mert azert ez nagyon meredek kijelentes "

ja télleg, hogy neked mennyire igazad van, elvégre a vista az egy szerver oprendszer...
  • z5oTtu
    "De talán az is elég, ha a hardver elátottságot megnézzük vagy keressünk benne mindenre kiterjedő group policy-t, mobile sync-et, laptop-ra kihegyezett power managementet, sleep és hibernation összehangolását, network projectiont, meeting space-t, sharepoint collaborationt, központositott efs-t stb-stb a sor végtelen..."

Sorry nem tudtam hogy te kimondottan USER geprol beszelsz. en azt hittem Szerver szinten erted, mert azert ez nagyon meredek kijelentes :):):):):) vagy inkabb nevetseges.
    " Vistánál nincs hasonlitási alap, nincs másik oprendszer, ami összemérhető tudással rendelkezne."
  • Equ
    " wiw mogott tudtommal Java ketyereg"

jsp van mögötte linux-os lighttpd-n...

"De szerintem egy Java-ban megirt alkalmazas jobban fog menni Sun gepeken, mint valami Windows-os (stabilnak becezett) rendszeren."

Lúzungnak elmegy, de sajnos erről nincs információnk. Van egy linuxos rendszerünk szánalmas stabilitással és sebességgel és van egy 100x akkora windows-os portálunk ami kiváló sebességgel és stabilitással fut jópár éve, olyan skálázhatósággal, hogy időközben a világ 5 leglátogatottabb oldalává vált...
  • Equ
    pedig már azt hittem végre sikerül leirni az első szakmailag értelmezhető konkrétumodat a topicban. Sebaj. Kivárjuk.
  • z5oTtu
    "jaja, lásd iwiw. aztán nézd meg a myspace-t 100x annyi userrel, jóval komolyabb szolgáltatásokkal, windows server farmon milyen teljesitményt és rendelkezésre állást nyújt..."

a wiw mogott tudtommal Java ketyereg, ami platformfuggetlen (mas kerdes hogy lassu vagy sem) . De szerintem egy Java-ban megirt alkalmazas jobban fog menni Sun gepeken, mint valami Windows-os (stabilnak becezett) rendszeren.
  • cyberass
    "Na akkor kinek is van csőlátása? "

Annak aki 1 cég termékéről tudja csak fújni a sok hülyeséget és senki más véleményét nem fogadja el. Nembeszélve róla hogy más rendszert szerintem életedben nem láttál winen kívül.
  • Equ
    "Az égvilágon MINDENT "

Jaj már megint ez a sok konkrétum... Konkrét technológiákat, termékeket irtam, te is irj konkrét termékeket. Azaz exchange+owa-t te kiváltod XY termékkel. Photoshopp-ot Z termékkel. Lássuk.
  • Equ
    "Hasznlatal mar AIX-et"

LOL, aix vs vista...
    Kliens oldali dolgokba talán a win95-el kéne hasonlitgatni nemhogy vista-val... De talán az is elég, ha a hardver elátottságot megnézzük vagy keressünk benne mindenre kiterjedő group policy-t, mobile sync-et, laptop-ra kihegyezett power managementet, sleep és hibernation összehangolását, network projectiont, meeting space-t, sharepoint collaborationt, központositott efs-t stb-stb a sor végtelen...

Na akkor kinek is van csőlátása?
  • z5oTtu
    Jah Maya-ra visszaterve: nem WinFosra irtak, csak atportoltak. IRIX rendszereken futott. Onnan nem volt nehez Linux-ra portolni hiszen az IRIX is POSIX szabvany.

Equ: M$-hez ertesz szakmailag? De mashoz is ertesz, mert szerintem nem irnal ilyen butasagokat a Vista-rol. ( hat rad a Marketing )
  • Warpcore
    "
    Nocsak, ez melyik általam felsorolt windows server szolgáltatást tudja kiváltani? Szerintem egyiket se..." Azzal az OP-rendszerrrel? (Direkt nem ismétlem magam..) Az égvilágon MINDENT (Mondjuk igaz ára is egészmás kategória,so ez már nem windows-opensource vita)