125
 • mofo
  #125
  Sokan látták... sokan hallották ....
  David Copperfildet az egész világ látta.
  Repült, eltüntetett szabadság szobrot, utasszállító repülőt, átment a kínai nagy falon, stb.
  Elhiszi valaki, hogy igaz?
  Én nem.
 • dez
  #124
  Annyit biztos nem, amennyit egy "korszakalkotó" találmány hozhat. Ráadásul arról sem beszélhet soha többet, hogy bármi köze volt hozzá.
 • BiroAndras
  #123
  Azért gondolom valami kompenzációt kap ilyenkor a srác. Mint ahogy az autópály építéshez kisajátított földekért is jó pénzt fizet az állam.
 • dez
  #122
  Kapitalizmus? Ez attól független. A tudós dolog még mondjuk elmegy (sőt mintha sokszor az adott kutatóintézeté lenne a tulajdonjog), de egy magányos feltaláló esetén, aki 20 évig dolgozik valamin magánszorgalomból, saját pénzén, aztán vinné szabadalmaztatni, és akkor jön az (m)einstand. :P
 • Epikurosz
  #121
  Most őszintén: kapitalizmus ide-oda, hülyék lennének az államok, ha minden titkukat feltárnák egymás előtt. Hatványozottan volt ez érvényes a hidegháború időszakában, de ma is vannak érdekellentétek.

  Egy tudós meg nem az ujjából szopja a találmányait, kell oda iskola, kultúrélet, társadalmi közeg, amelyeknek mind eredménye egy-egy találmány. Tehát, valahol jogos az állam azon igénye, hogy érzékeny találmányok hasznát forgassa vissza az ileltő az inspiráló közegbe.
  Olyan ez, mint amikor a gazdagoktól is elvárják, hogy az összeharácsolt vagyonuk x%-át eljótékonykodják. Ez olyan úri tisztesség íratlan szabálya. Persze sokan túlzásba viszik, mert külföldön jótékonykodnak az itthon szerzett pénzzel, ami szerintem nonszensz, mert helyi megoldásokat kell keresni.
 • dez
  #120
  Nem túloztam. Azért is volt rendhagyó egy tudós-társaság felszólalása, mert nem szabadott volna erről nyilvánosan beszélni. Azaz, ez egy titkos kitétel volt. Az Indexen volt erről korábban egy cikk (az egyik nívósabb külföldi tudományos lap alapján), talán még felelhető, de most nincs időm keresgélni.
 • Epikurosz
  #119
  "(Pedig elvileg a lehetőség létezéséről sem lenne szabad beszélni.)"

  Ne túlozz. Az ezzel kapcs. törvények nyilvánosak, tudtommal. Az, hoggy a konkrét esetekről nem beszélnek, az természetes.
 • dez
  #118
  Nem csak akkor. Bármilyen okból nekik nem tetszőt. Nem kell indokolniuk.
 • Tiberius B
  #117
  Ez van ha vmi hadászatilag potencionálisan hasznos dolgot találsz fel:-)
 • dez
  #116
  Az USÁ-ban jópár ilyen eset volt (illetve, senki sem tudja, hogy összesen mennyi, mivel nem hozható nyilvánosságra). Már a tudományos közösségek is kezdenek zúgolódni miatta. (Pedig elvileg a lehetőség létezéséről sem lenne szabad beszélni.)
 • Epikurosz
  #115
  Igen, az tény, hogy ha a nemzetbiztonsági érdekek megkövetelik, akkor bármely találmány kisajátítható az állam által, de ilyen eset ritkán fordul elő. Magyarországon, hivatalos közlés szerint az utolsó 20 évben 2 (két) ilyen eset volt, az egyik valszeg a videószemüveg.
 • dez
  #114
  "Ilyet ne mondj Nielx-nek. Erre a válasz az lenne: "amint az olajtársaságok fülébe jutna egy ilyen találmánynak a híre azonnal megvásárolnák, és a tervrajzok bedobozolva porosodnának valahol...". Vagy "eltennék láb alól a feltalálót rövid időn belűl"."

  Nos, úgy tűnik, nem tudsz tóla, hogy minden államnak megvan a joga rátenni a kezét az új találmányokra, és akár az eredeti feltalálót is eltiltani a támával való további foglalkozástól.
 • BiroAndras
  #113
  "Másrészt viszont a feltalálók nemhogy terjesztették a gépeiket, de a lehető legnagyobb titokban tartották a működését, nehogy valaki más vigye el a dicsőséget."

  Hát akkor viszont nem vádolhatják a tudósokat sem azzal, hogy hátráltatják a fejlődést, meg önzőek, meg stb.
  De egyébként is hülyeség, mert szabadalmaztatni is lehet szinte bármit (pl. kerék). De ha nem, akkor is lehet gyártani titokban. Ha valóban akarja, akkor meg lehet oldani.
  Végső esetben eldöntheti, hogy dicsőséget akar (pubilkálja a pontos működést), vagy pénzt (eladja az egészet egy nagycégnek).

  "Nem gondolhatod komolyan hogy csak úgy összevissza gyártották volna mindenkinek."

  Hát, én ezt tenném. És nem is csak én, számos példa van arra, hogy egy feltaláló nem a vagyonra és hírnévre hajt, hanem az emberek életét szeretné könnyebbé tenni.

  "Moray pl minden vizsgálatnál kivett egy kis alkatrészt, és csak a gép többi részét vizsgálhatták a szakértők. Viszont ez is elég volt hogy kiderüljön nincsen csalásról szó."

  Épp fordítva. A működési elv egy nem teljes gépből is kihámozható, viszont a működőképességének igazolásához egy hibátlan darab kell.
 • Nielx
  #112
  "a fizika nem teljesen ismert működéséből adódó, ..."
  Énis így értettem.
 • Tiberius B
  #111
  Nem úgy értettem a kiskaput, hogy tudatos, hanem hogy a fizika nem teljesen ismert működéséből adódó, ...
 • Tiberius B
  #110
  Na erről még nem hallottam.
 • turul16
  #109
  Ha 10en megesküsznek, hogy Jézussal együtt ittak egy kocsmába, akkor hiszel nekik?
  Mondjuk legyenek diplomás emberek.
  Miben különbözök a fenti állítás hihetősége, ezzel szemben..
 • Nielx
  #108
  "Morlay ezek szerint hülye volt, nem, hogy neki nem vált dicsőségére hanem senkinek. Simán elkezdhette volna árusítani, ha tényleg jó lett volna, vagy publikálhatta volna az őtletet, a dicsőség az övé akkor is."
  Sőt kitehette volna az ajtó elé, és vigye akinek kell. A lényeg, hogy megcsinálta a gépet és működött.
 • Nielx
  #107
  "Honan tudod, hogy nem volt a közelében pl. egy nagy tekercs váltóárammal.."
  Onnan hogy a vizsgálatnál figyeltek rá hogy ne legyen. Sőt semmilyen elektromos dolog.
 • turul16
  #106
  ""Egyébként a mágneses monopólust nem Egely találta fel."
  a magnetic monopole is a hypothetical particle... "
  Csakhogy Egely vagy valamelyik haverjának ez makroszkópikus méretekben sikerült.
 • turul16
  #105
  Én már voltam olyan találmény bemutatókon ahol, lézer csináltak mikroszkópbol. Ill. plasztikot robantottak...
  Általános iskolás ismerőseim voltak a nagy feltalálók! (Általános isk. koromba)
  Persze mindegyik kamu találmány volt, de ,ha én nem vagyok ott mindenki beveszi a petárdás trükköket :) (Valaki jó pénzért, meg vette volna gyurmát :) )
  Mivel igazit, nem tudtak csinálni, igy csak kamuval szerezhettek volna dicsőséget.
 • turul16
  #104
  Honan tudod, hogy nem volt a közelében pl. egy nagy tekercs váltóárammal..

  "Ez részben igaz is. Másrészt viszont a feltalálók nemhogy terjesztették a gépeiket, de a lehető legnagyobb titokban tartották a működését, nehogy valaki más vigye el a dicsőséget. Nem gondolhatod komolyan hogy csak úgy összevissza gyártották volna mindenkinek. Moray pl minden vizsgálatnál kivett egy kis alkatrészt, és csak a gép többi részét vizsgálhatták a szakértők. Viszont ez is elég volt hogy kiderüljön nincsen csalásról szó."
  Milyen szakértők? Ők csak csináltak jegyzőkünyvet, leírást rajzokat stb..., méréseket, mérési modszereket fokumentálva.... stb. stb.

  Morlay ezek szerint hülye volt, nem, hogy neki nem vált dicsőségére hanem senkinek. Simán elkezdhette volna árusítani, ha tényleg jó lett volna, vagy publikálhatta volna az őtletet, a dicsőség az övé akkor is.
 • Nielx
  #103
  Nemazért, de ha egy gép napokon keresztül többszáz watt teljesítményt ad le folyamatosan,(külső energiaforrás nélkül) földrajzilag bárhol, az nemcsak látszólag perpetuum mobile. Itt nincs semmilyen kiskapu. Könnyű azt mondani hogy csak valamit nem értettek meg akkoriban a tudósok sem. Nagyon könnyű.
 • Nielx
  #102
  " "amint az olajtársaságok fülébe jutna egy ilyen találmánynak a híre azonnal megvásárolnák, és a tervrajzok bedobozolva porosodnának valahol...". Vagy "eltennék láb alól a feltalálót rövid időn belűl"."
  Ez részben igaz is. Másrészt viszont a feltalálók nemhogy terjesztették a gépeiket, de a lehető legnagyobb titokban tartották a működését, nehogy valaki más vigye el a dicsőséget. Nem gondolhatod komolyan hogy csak úgy összevissza gyártották volna mindenkinek. Moray pl minden vizsgálatnál kivett egy kis alkatrészt, és csak a gép többi részét vizsgálhatták a szakértők. Viszont ez is elég volt hogy kiderüljön nincsen csalásról szó.
 • Tiberius B
  #101
  Csak egy gondolat volt, nem hiszek benn.
  Speciel szerintem sok ilyen gépben volt vmi trükk ami miatt működtek, de attól még működtek, és az akkori megérthetőség miatt látszólag perpetuum mibeile-ként. De valójában nem voltak "semmiből energiát" gépek, csak kihasználták a természet kiskapuit és/vagy egyéb trükkjeit. Remélem érthetően írtam le.
 • Dj Faustus #100
  "És ha dokumentált is volna azt is figyelmen kívül hagynátok úgy látom."
  Nem hagynánk figyelmen kívül.
  De mivel konkrét, rendes mérési jegyzőkönyv, kapcsolási rajz, megépítési leírás nem áll rendelkezésünkre, így nem tudunk az egésszel mit kezdeni.

  "Ő egy magányos feltaláló volt nem tudós. Nem lehet csodálkozni, hogy nem dokumentált."
  Hogy nem tudós, attól még dokumentálhatott volna.

  "Ebből csak azt akarom kihozni, hogy egy ilyen gép megépítésének a híre a tudóstársadalom hozzáállásától függetlenül terjedne mint a rákfene, és nem csak a hír, maga a gép is…"
  Ilyet ne mondj Nielx-nek. Erre a válasz az lenne: "amint az olajtársaságok fülébe jutna egy ilyen találmánynak a híre azonnal megvásárolnák, és a tervrajzok bedobozolva porosodnának valahol...". Vagy "eltennék láb alól a feltalálót rövid időn belűl".
 • pipaxy
  #99
  Engedtessék meg nekem egy gondolatkísérletet.:)


  Tegyük fel, hogy én mélyen hiszek a moray gép megvalósíthatóságában, nem különbül van ezzel 3 haverom se, akikkel jelenleg együtt bérelünk egy házat. Minden elérhető irodalmat megszereztünk, elolvastunk a témával kapcsolatban, 3 éve dolgozunk a gép reprodukálásán. 3 év kísérletezés után sikerült! Megcsináltuk. Kész van. Szerkezetünket egy 0,9*1*1,2 méteres burkolatba rejtettük, méréseink szerint 32 kW teljesítmény leadására képes tartósan, 16C fok környezeti hőmérséklet esetén. Az egész berendezésnek az anyagköltsége csupán 62500Ft. Természetesen próbáltunk valamiféle szabadalmi oltalmat szerezni gépünkre, azonban bárkihez fordulunk –pontosan ahogy írod-, senki sem vesz bennünket komolyan, szemünkbe röhögnek, jó esetben csak a hátunk mögött hülyéznek le. Fordultunk az MTA-hoz is, még válaszra sem méltattak. Elkeseredtünk.

  Azonban, ahogy a reklám is mondja „hülye azért nem vagyok”, próbáltunk hasznot hajtani gépünkből, ne porosodjon a pincében. A házban gázfűtés van, de volt a pincében két villanykályha is, rákötöttük a gépre, ragyogóan működtek általa. Felvittük, beállítottuk az egyik szobába, amolyan próbaüzemként. Két hét gond nélküli üzemelés után beszereztünk még jónéhány fillérekért beszerezhető villamos fűtőtestet, az egész házban a gépünk által megtermelt villannyal fűtöttünk. Ennek már a fele se volt tréfa, a gázfűtés kiváltásával havi 30 kFt.-t spórolt meg nekünk. Gyorsan építettünk is még 4 darabot, -ami nem is volt már olyan nehéz a prototípus elkészülte után- mindannyian hazavittünk egyet-egyet és az otthoni gázfűtést is lecseréltük erre. Teljes siker, otthon ámulnak. Nem különben a kedves jószomszédunk se, az otthoni ház kisebb, átvittünk egy kábelt hozzá, a gép elég erős, tudja az ő házát is fűteni. Ezen felbuzdulva mindannyian építettünk gépet a nagyszüleinknek is, családonként már százezres nagyságrendben takarítunk meg a gépek által. A lavina elindult. Próbáltuk titokban tartani, csak a legközelebbi ismerőseinknek árultuk el a titkot, először csak nekik építettünk gépet, de ők is elmondták az ő legközelebbi ismerőseiknek, és már olyan pofák is kopogtattak nálunk akiket sose láttunk azelőtt. Gépet akartak venni, többszázezret hajlandók voltak érte kiadni...

  -----

  Ebből csak azt akarom kihozni, hogy egy ilyen gép megépítésének a híre a tudóstársadalom hozzáállásától függetlenül terjedne mint a rákfene, és nem csak a hír, maga a gép is…
 • Nielx
  #98
  "Mert az egész - bizonyítékok hiányában - komolytalan."
  Feladom. Nem győzködlek tovább a tudósok hozzáállásáról a témához.

  "Aha... Kísérletezett, de mérési eredményeket nem dokumentált... Nagyon komoly."
  1. Ő egy magányos feltaláló volt nem tudós. Nem lehet csodálkozni, hogy nem dokumentált.
  2. Lényegtelen hogy dokumentált-e, mert a kész, működő szerkezetet számtalan embernek bemutatta, letesztelték, megvizsgálták, szakemberek, nem szakemberek egyaránt. És ezekről fentmaradtak a dokumentumok. És ha dokumentált is volna azt is figyelmen kívül hagynátok úgy látom.
 • Nielx
  #97
  Igazad van. Vagy lehet ilyen gépet csinálni, vagy nem. Te a saját igazadban hiszel, én meg az enyémben. Ennyi.
 • Dj Faustus #96
  "Komoly szakcikkeket, méréseket hiába vársz ha a tudósok nem hajlandóak foglalkozni a gondolatával sem a témának."
  Mert az egész - bizonyítékok hiányában - komolytalan.

  "Hiába építene most valaki ilyet, nem engednék komoly tudományos lapokban közzétenni az eredményeit."
  Dehogynem! Ha értékelhető, reprodukálható eredményeket produkálna!

  "Egyébként konkrét megépített leellenőrzött gépet csinált Henry Moray. Neki sikerült kinyerni gépével az un. "univerzum energiáját"."
  "In the 1920s, Thomas Henry Moray demonstrated a "radiant energy device" to many people who were unable to find a hidden power supply. Moray called his device a solid state detector or the Moray Valve consisting of a large antenna connected to a complex series of high voltage capacitors, transformers, and semiconductors. By stimulating the existing oscillations of radiant energy from space the device ran for several days producing 50 kilowatts of power. The demonstrations attracted newspapers and scientists from Bell Laboratories and from the Department of Agriculture but none could attest to how the device actually operated nor could evidence of fraud be found. The device was eventually destroyed by his assistant Felix Pridgt(sp?), whom apparently was angered that Moray would not sell his device to corporate interests."
  Forrás: Wikipedia
  Ez neked elegendő indok? Reprodukálható?

  "Moray esetében még egy nagyon fontos tudnivaló van a könyveit illetően: aki olvasta a könyveit, az tudja, hogy Moray - Teslával szöges ellentétben - egy darab kísérletet sem ír le, annak ellenére, hogy saját állítása szerint több, mint 25 évig folytatott kísérleteket."
  Aha... Kísérletezett, de mérési eredményeket nem dokumentált... Nagyon komoly.
 • Tiberius B
  #95
  Honnan tudod ilyen biztosan? Ez a kérdés egy érdekes gondolathoz vezet: nem tudható semmi sem biztosra, lehet ez az egész egy illúzió, lehet az egész az agyamban van csupán és katatón vok, vagy épp alszok és elálmodok egy egész életnyit...
 • Nielx
  #94
  "Én meg releváns mérési eredmények; konkrét, megépített, leellenőrzött, reprodukálható eszközök; komoly szakcikkek hiányával."
  Ezerszer elmondtam már, de leírom mégegyszer. Komoly szakcikkeket, méréseket hiába vársz ha a tudósok nem hajlandóak foglalkozni a gondolatával sem a témának. Hiába építene most valaki ilyet, nem engednék komoly tudományos lapokban közzétenni az eredményeit.
  Egyébként konkrét megépített leellenőrzött gépet csinált Henry Moray. Neki sikerült kinyerni gépével az un. "univerzum energiáját".
 • Dj Faustus #93
  "Bocs de az előítéletekkel nem tudok mit kezdeni."
  Én meg releváns mérési eredmények; konkrét, megépített, leellenőrzött, reprodukálható eszközök; komoly szakcikkek hiányával.

  Napelem - van, megvásárolható.
  Napkohó - van, létezik, reprodukálható.
  Napkollektor - akár magad is készíthetsz.
  Elektrolízises vízbontás - kivitelezhető.
  Fúziós energia - bizonyíthatóan létezik (hidrogénbomba, csillagok, laboratóriumi kísérletek), csak munkába kellene fogni.

  "Egyébként a mágneses monopólust nem Egely találta fel."
  a magnetic monopole is a hypothetical particle...
 • Nielx
  #92
  Bocs de az előítéletekkel nem tudok mit kezdeni.
  Egyébként a mágneses monopólust nem Egely találta fel.
 • malkavian
  #91
  Nielx, azt hiszem, ez a forrás sok mindent elárul... :D Tudtad, hogy Egely prof feltalálta az egypólusú mágnest is? :D
 • Nielx
  #90
  Többet nem tudok erről mondani, mint mondtam a Tiltott találmányok c könyvben le van írva részletesen a jelenség.
 • BiroAndras
  #89
  "Nagyjából úgy tudnám elmondani, hogy olyan erőterekben, ahol spirális állandóan változó sebességű mozgás van. pl töltések spirál és forgó mozgása, változó sebességgel."

  Mint már lentebb írták, az egyenletek remekül működnek ilyen esetekre is, csak nehéz kiszámolni. De igazából nem is kell konkrétan kiszámolni semmit, mert az alapegyenletekből levezethető az energiamegmaradás.
 • Tiberius B
  #88
  Az, mi is tanultuk, hogy a Lorentz-erő spirális pályára állítja a töltéseket.
 • turul16
  #87
  Ebben az olyan jelenségben, mi történik ? Mit fogok látni amit EMT-szerint nem kéne? Mivel mozgatom "fura" pályán az ionokat/elektronokat ?
 • turul16
  #86
  de nem elég hosszú számítás --> de igen hosszú számítás.

  Ha jol emlékszem közép suliban is szó volt elektromágneses térben spirális pályán mozgó elektronokról, tehát közép sulis anyag lenne..?