24
-
#24 Tja, nem is kevesen mondják ezt. Paul Graham, Joel, stb.
Viszont én itt megjegyezném csöndesen (tényleg nagyon halkan), hogy a nagyon-nagy cégek és a nagy cégek kilencvenakárhány százaléka alkalmazza ezt a 99%-ot, míg a kicsi cégek, illetve a figyelemreméltó nagy cégek (Google, Microsoft néhány részlege) kapják a maradék 1%-ot, akik nem szarnak be egy CString*&-tól, illetve egy int 0x80-tól. :) -
turul16 #23 Persze, nem is szivesen válalkoznék rá. Nem is állítottam h. könyű lenne. De egy ~ezer soros, asm kódot még elég jól átlátok. (Nem vagyok asm mániás)
GUI mindig szopás, pepecselős szar..
Egy fajta Mörfi törvény: Neked mindig az kéne a gui-ba, amit az adott gui eszköztárral maceráns megcsinálni. (Játszottam már pár félével) -
BiroAndras #22 "~Végén, de több mint 11 éve programozgatok. Ált. asm-ben is gyorsabban megirok rövidebb progit"
A gond nem az egyszerű progikkal van, hanem a bonyolultakkal. Pl. GUI-t programozni nem épp könnyű asm-ben. -
turul16 #21 Persze "Java ASM"-ben :) Kb. ugyan ott vagy ahol a part szakad. -
ubuntu #20 "Az assembly-vel elveszted a portolhatóságot."
Nem kötekedésképp írom, de lehet java virtual machinera is assembyben programkódot írni. Igaz nem túl gyakori, de megvan rá a lehetőség. És a jvm-en futó kód természetesen nagyszerűen "portolható" rengeteg software és hardware platformra. Igaz ez nem is portolás a szó szoros értelmében, egyszerűen működik mindenhol csak megfelelő jvm-et kell biztosítani.
-
turul16 #19 ~Végén, de több mint 11 éve programozgatok. Ált. asm-ben is gyorsabban megirok rövidebb progit (pl. megoldás kereső algoritmusokat), mint a csoport társaim többsége Jávában. (Nem vagyok asm mániás, a többség gyenge, u.a. volt a feladat terem elhagyása, megoldás bemutása alapján gondolom ezt..)
BlackRose-nek igaza van sajnos, nagyon sok rosz programozó van. És tudom, hogy főkép magyarországon is Java (/.Net) -es fejlesztésre keresnek embert. (Olvasok állás hírdetéseket..)
De én csak félig vok. informatikus és féleg fizikus. És micro vezérlők érdekelnek mostanság.. -
Caro #18 Ne keverjünk dolgokat.
Az algoritmikus programozás nekem elég szépen megy, ezt elhiheted.
A gyakorlati feladatokkal más a helyzet.
Nem vagyok és nem is leszek programozó, se rendszergazda, csak magamnak írogatok progikat.
Ha szükségem lenne rá, nagyon gyorsan meg tudnám tanulni, de nincs, mert nem ezt az utat választottam. -
irkab1rka #17 "egyrészt a Microsoft belső fejlődését, véleményének (félelmének) megszilárdulását, miszerint a Linux belátható időn belül nem tűnik el," ezt csak a sales-ek állitották megtévesztésből. Pontosnan tudták, hogy mi a téma.
Szombi: a deklarativ programozás nem életképes az IT piacon, ezért nem terjed. Nincs rá hardware, nincs rá képzett mérnök, és nem elég buzzword a kereskedőknek.
BlackRose: hehe, megint egy 10 pontos hozzászólás. Csak annyit tudok hozzátenni, hogy zsenikkel a hülye is le tudná szállítani a terméket. Az a művészet, hogy ennyi hozzá nem értő ember is képes összerakni valamit, ami mégis működik, és olyan ember adja el, akinek fogalma sincs arról, hogy mi ez, de a profit mégis megvan.
turul16: gondolom, te még a felsőoktatás elején-maxközepén vagy.
Caro: "Én C-ben is egy képet egyetlen utasítással tudok betölteni" gratulálok, javaslom a pythont/html-t, mint életpályát. Esetleg egész tűrhető rendszergazda lennél. Majd csináltass egy "#bash powaaa!!" feliratú pólót. Nem az a baj a hozzászólásoddal, hogy tapasztalatlan ember véleménye, olyannal tele van a fórum. Az a baj vele, hogy bődületesen fogalmad nincs a programozásról, viszont a szád nagy. Ezért leszel te rendszergazda.
:)))
-
szombi #16 Nálunk van olyan tárgy, hogy Deklaratív Programozás.
Tény, hogy egyszerűen le lehet írni szinte minden relációt, amelyek megvalósítása C-ben,
de még Java-ban és asm-ben is nehézkes lenne.
Ezek az ún. imperatív(felszólító) programozási formák, míg a deklaratív(kijelentő) programozásnál más szabályok élnek.
Bizonyos célapparátusokhoz nagyon jól jön, egyedül a bonyolultabb adatszerkezetek kezelése
a változók hiánya, na meg az emberi gondolkodás mássága okozhat olyan gondokat, melyek miatt az elterjedés korlátokba ütközik.
-
BlackRose #15 "Ebben 90% ban erősen kételkedek, OO szerűen szervezni a kódot C-ben is lehet, az a kurva macro processor és jo tervezés rengeteg lehetőséget ad... (egy jóféle programozó sebességét nem tizedeli a C a C# ill. Java val szemben(, de valamivel lasabban kódolnak azért C-ben) C++ -al akkár hozhatják java sebbeséget ,de az feladatol is függ)"
igen de van egy valami amit úgy hívnak, hogy REAL WORLD, ami általában abból áll, hogy a programozók 50% teljesen alkalmazhatatlan (igen a Bell Curve itt működik), a maradék 50%-nak nagy része szintén gyengén alkalmazható, vagyis az igaz, hogy egy igazi programozó művész a C-ben isteni dolgokat művelhet, csak az a baj, hogy túl kevés ilyen van, ha ehhez adjuk még a szervezési gondokat (a menedzment is a Bell Curve alapján nagyjából alkalmazhatatlan) és a jó programozó sokszor nincs jó helyen alkalmazva, egy REAL WORLD-ban találjuk magunkat, ahol a 90% amit mondtam olyan igaz, hogy szinte nehéz elhinni. Tehát nem is annyira a lasabb kódólás lenne a gond, hanem nincs elég minőséges kóder. A Java és .NET esetében gyengébb kóderek is kihoznak működő szoftvert, persze a szoftver attól még mindég gyenge, de működő, C-ben gyenge kóderek el sem tudják kezdeni, mert mire egy valamire való kódhalmaz összejönn annyira bug-os, hogy a javitása 2x annyi időt vesz igénybe mint amennyi összesen a rendelkezésre áll és ilyen esetben az történik mint a szoftverprojektek 70%-ával (még Java és .NET esetén is van ilyen), egyszerűen megnyomják a CANCEL gombot a cégnél...
-
Caro #14 Az assembly-vel elveszted a portolhatóságot. -
turul16 #13 A fizetős Linux cél platformos szoftverek valószínüleg robbanás szerűen fognak meg jelenni, de a robanás nem tudom mikor lesz mihez szinkronizálva. Szép lassacskán most is jellenek meg .. (pl. Quake4) -
turul16 #12 Java technolgiának (interpretált byte code) nem josolok nagy jovőt (Bár a SUN agreszívan védelmezi). Ellenben a .Net (C#) IL (intermediate language) dolog elég jó hatékonyság/fejlesztési idő/hordozhatóság komprumiszum. (csak ne MS only függvényeket hivjanak a kódban) (a ruby dolog is érdekesnek igérkezik, de még nem volt időm foglalkozni vele)
"hogy 90% most működő alkalmazás soha meg sem született volna ha C-ben gondolkodnánk" Ebben 90% ban erősen kételkedek, OO szerűen szervezni a kódot C-ben is lehet, az a kurva macro processor és jo tervezés rengeteg lehetőséget ad... (egy jóféle programozó sebességét nem tizedeli a C a C# ill. Java val szemben(, de valamivel lasabban kódolnak azért C-ben) C++ -al akkár hozhatják java sebbeséget ,de az feladatol is függ)
Egyéb dekleratív nyelvek segítségével, lehet érdekes dolgokat létre hozni, amit C-ben maceráns lenne..
Tényleg azt pletykálják van funkcionális (pl. (c)LISP) nyelven megírt progibol hatékony nativ kódot generáló cucc, nem tudja valaki véletlenül hol találom ...
Ha meg valaki nagyon sebbesség mániás az probáljon meg ASM-ben programozni és szépen kioptimalizálni, ~végtelen idő igényes, ill. ASM kódban bugot keresni nem egy leány álom.
Ezeknek gc- nyelveknek az nagy előnye, hogy gyengébb programozó nem felejheti ki free()-t, illetve, ha ultra szarul kezelné a memóriát egyébként, a gc-s rendszer még gyorsít is a dolgon... -
Zedas #11 Szerintem feleslegesen fáradsz :) -
BlackRose #10 Na röviden a Java és .NET nem a képmegjelenítés egyszerűsége miatt született, hanem a CORBA és még jobban a DCOM/COM+ bonyolultsága miatt, az üzleti alkalmazások ahol a skálázhatóság, az interoperibilitás és a distribuited environment a fontos. Különben az open source megmarad, lehet, de mivel maga a szoftver nem a gépen, hanem a neten fog élni, annyira megváltozik, hogy a mai formája valószínűleg elveszik, ugyanez érvényes a zárt forráskódra is. Nem szabad összekeverni a kereskedelmit szoftvert az open source-valm attól, hogy valami open még lehet kereskedelmi (pl. RedHat Enterprise Linux) és ugyanígy ami zárt forrású még men biztos, hogy kereskedelmi is (pl. Internet Explorer - habár itt valószínűleg valaki kétségbe vonja, na mégis ingyenessen letölthető). A Web 2.0 különben nem vicc, de ami igazán robban az majd a Web 3.0 lesz. -
Hierogli #9 A C nem type-safe, a C#, Java igen. Ez az egyik fo oka annak, hogy ezen utobbi nyelvekben sokkal hatekonyabban lehet fejleszteni. -
Caro #8 Nem tudok egyetérteni.
Megfelelő crossplatform libekkel, amik jócskán vannak, nagyon leegyszerűsíthetőek a dolgok.
Én C-ben is egy képet egyetlen utasítással tudok betölteni, aminek egyetlen argumentuma van.
Ez nem hinném, hogy bonyolultnak nevezhető.
A másik: az opensource biztosan fenn fog maradni.
Hogy az üzleti szoftverek milyen irányba fognak menni, arról fogalmam sincs. -
BlackRose #7 A Java és .NET nem azért született, mert C-ben nem lehet platformfüggetlen kódot írni, persze ez sem elenyésző, mert C-ben igazán lehet, de sokkal nehezebb mint Java-ban vagy .NET-en. A Java és .NET azért jött létre, mert az üzleti alkalmazások igényeltek egy vagy több olyan megoldást amelyel a meglévő fejlesztőállomány elfogadható időn belül elfogadható minőségű kódot tud kihozni. C-ben 100x több tudás kell és akkor is 10x több idő, hogy ugyanazt kihozd mint Java vagy .NET környezetben, persze senki sem vitatja, hogy C-ben esetleg jobb lenne a hardware kihasználása, de annyi biztos, hogy 90% most működő alkalmazás soha meg sem született volna ha C-ben gondolkodnánk, a VB is annak idején ezért lett populáris, nem azért mert jobb kódot lehet vele írni mint C-ben hanem azért mert részben megoldást jelentett a növekvő igények és a korlátozott idő és fejlesztői bázis közötti szakadékra. A jövő egyébként a Java, .NET és a hasonló rendszereké, persze nem minden alkalmazásterületen, de a natív kódolás annyira kiszorul idővel mint amennyire mára kiszorult az assembly. Különben a cikkel kapcsolatban nem értek egyet a Gartner jóslattal. Szerintem a szoftveripar teljessen átfog szerveződni a szolgáltatások irányában és minden olyan jóslat amely a meglévő módszerek egyikét teszi előnybe, hibás, egy harmadik és negyedik fog kialakulni amely ma még nem is létezik. Azt persze ne kérdezzétek, hogy melyik, mert aki ezt ma tudja az hamarossan nagyon gazdag ember lesz. -
Tiberius B #6 És mi van a Winamppal mag a QuickTime-mal, RealPlayerrel?(vagy mifene?) -
quentit #5 "Amúgy meg most is lehet használni "free" licencelésű programokat m$ platformon..."
Nem arról szólt a cikk, hogy lehet-e, hanem hogy el is fognak terjedni, tehát a felhasználók használni is fogják. Azt hiszem egyelőre nem nevezhetők nagyon elterjedtnek a free programok amikor statisztikák szerint MS Office-t az emberek kb. 95%-a használ. Persze ez kb. egy éves statisztika, de azóta valószínűleg ez nem sokat változott.
De akkor is durva, hogy pl. openoffice-t kevesebb mint 5% használ... -
#4 Hogy jön ez most ide? Avagy, "az ájrodinamika az smafu", vagy mi?;)
De ne aggódj, mivel az OSX ugye elég erős BSD alapokkal rendelkezik, ezért jól illeszkedik fizetős Unix/Linux vonalba!;) -
#3 >a Windowson az ingyenes fejlesztések, a Linuxon a kereskedelmi projektek hódítanak majd
Legjobb esetben is hibádzik egy "is" a mondatból...
Amúgy meg most is lehet használni "free" licencelésű programokat m$ platformon, inkább a teljesen "free" OS-eken kérdés a kereskedelmi szoftverek elterjedése desktop szinten. -
Wittao #2 Az OSX pedig egyértelműen egy zsákutcája az operációs rendszereknek, mi? Egy undorító kezelhetetlen felületű gagyi? Háááátttttt, érdekes ez... -
Caro #1 "aminek eredményeként már nem az egyes operációs rendszerekre készülnek a szoftverek, hanem az olyan platformokra, mint a Java és a .Net."
Itt a probléma.
Programozó barátaink igencsak elfelejtették már, amit tanultak.
C-ben is simán előállítható platformfüggetlen kód, és nem kell erőmű hozzá ellentétben ezzel a két "csodás" nyelvvel.