83
-
#83 nem tudja vki honan lehet letölteni?? -
Indigo #82 Na igen, ezért van ennyi vacak, semmirevaló,használatatlan szeméttel tele a világ, mert vannak olyan emberek/birkák, akik hagyják magukat becsapni/átverni/megkárosítani :D És vannak, akik ezt kihasználják, és csak röhögnek a markukba. Erre most azt mondanád, hogy mindketten megérdemlik. :) De sokféle nézőpont van. Ha marketingszakember lennék, bizonyára én is így vélekednék, de nem vagyok az, még csak nem is érdekel.
Valóban igaz, hogy a bumerángeffekt érvényesül. Kialakultak az MS-t védő szubkultúrák, amik tele vannak buzgómócsing módjára "linfos bazze" jelszavakat skandáló tudatlan lúzerekkel. Nekem személy szerint egyik "***fos bazze" oldal sem tetszik. De az sem, amikor úgy kardoskodnak a Windows mellett, hogy a többi oldalt nem is ismerik. Másfelől meg hidegen hagynak, mert azért ezek a szubkultúrák egyáltalán nem jelentősek.
Az pedig nem valószínű, hogy oprendszert fogok fejleszteni, én csak használni szeretnék egy jót, és ami reális ár/érték aránnyal rendelkezik. -
Morden23 #81 Na igen. Engem pont az a rendszer tetszik, amikor a használhatatlan szart úgy sózzák az emberre, hogy az örül neki, és fizet, mint a kisangyal.
"átlag ember nem ért ezekhez a dolgokhoz, ráadásul nem is érdekli." -> Hidd el, hogy a jobbik eset, ha csak nem érdekli. Én is csak nagyon óvatosan szeretek belebonyolódni a szoftverfejlesztésbe (mint láttad, csak a marketinges konklúziókról írtam), mert lövésem nicnsen róla. Nagyobb kárt, és irritáklóbb hülyeséget nem tud okozni/mondani senki a hozzánemértő, de "énnagyonottvagyokatémában" ember.
A LINUX-nál például hihetetlenül bejött ez a bizonyos "agresszív kampány", amit én is írtam: "Fagyállóval feltöltve" -> kell ennél tovább ragoznom?:)
Bármennyire érdekesnek tűnik, én pl. azt látom, hogy a LINUX-ot "átlagember" nem feltétlenül azért használja, mert jobb, mint a WIN. Adott esetben még szív is vele keményen, mert az általa használt programok nem, vagy nehezen indulnak. A poén az benne, hogy ezek a komák azért csatlakoztak a LINUX-hoz, hogy "lázadjanak" a Microsoft ellen. Én tengernyi olyan embert ismerek, aki annyira ért a géphez, mint én (tehát nem éppen sokat), de hangzatos sallangokkal dicsőíti a LINUXot, bár igaz, hogy csak tegnap olvasta valamilyen kétes értékű fórumon. Mégis miért vannak ilyenek? Mert szubkultúrának tekintik a LINUX használatát, és a WIN rühellését. Mindezt természetesen egy cseppnyi háttértudás nélkül. Na ez a marketing csodája:)
Bár az is igaz, hogy a kardnak két éle van. Létrejött a LINUX szubkultúra, és ezzel a huszárvágással megteremtették az MS-t védő szubkultúrát is. Én nem érzem magamat egyiknek a tagjának sem, de engem is felbosszant, amikor "winfos bazze" megy órákon át. Ilyenkor szeretem leírni, hogy tessék, itt vagyok én, kismillió programot használok a gépemen, nem csak gépelek, nem csak játszom, nem csak filmet nézek, és nekem stabil az XP.
Na mindegy, ennyi. Dűlőre jutottunk. Ha csinálsz egy oprendszert, megtámogatlak annyival, hogy megnézem, és ha tetszik, még meg is tanulom :) -
Indigo #80 Az MS most is rendszeresen indít ellenkampányokat pl. a Linux ellen, "független" cégeket kérnek fel arra, hogy hasonlítsák össze a Windows-t és a Linux-ot, ahol természetesen mindig az előző jön ki győztesen. Aztán perszem mindig kiderül, hogy nem is annyira független az a cég, vagy eléggé meg lettek kenve.
Felőlem lenyűgözhet az a rendszer, nekem sincs a markeringgel meg ilyen-olyan pr fogásokkal semmi bajom (amennyiben az etikus és törvényes), de én mindig a használhatóságot, a valódi értéket tartom szem előtt. Engem nem nyűgöz le, hogy egy használhatatlan, biztonsági résektől hemzsegő Explorer-t "rásóznak" az emberekre. Idézőjelben mondtam, mert igaz, hogy ingyenes, van választási lehetőség is, de te is írtad, hogy az átlag ember nem ért ezekhez a dolgokhoz, ráadásul nem is érdekli. -
Morden23 #79 Az egyik legelső dolog, amit megtanultatnak bármilyen közgazdaságtani intézményben is, de leginkább marketingen, hogy "kevésszereplős, de nagy tömegeket lefedő piacra" a legnehezebb belépni.
Az új oprendszert azonnal a már régóta fennállókhoz (Win, LINUX ötezer verziója, stb.) fogják hasonlítani, és ha nem valami "nagoynodabasz" dolgot találnak, akkor fogják, és elsiklanak felette. Egyetlen módja az ilyen piacra való belépésnek, hogy nagyon jó, valóban klasszisokkal magasabb szintű terméket olcsóbban és jobb feltételekkel adsz el, valamint bevállalod a "betokosodott" szereplők nyílt megtámadását (a mienk 10%-al gyorsabb, mint a Windows Vista, vagy hasonló). Ezzel persze csak az a baj, hogy ŐK több fabatkával rendelkeznek, és egy ellen-PR kampánnyal felkennek a falra. Tézis-antitézis-szintézis... :)
Azon nincsen mivel nem egyetértenem (meg gondolom senkinek sem), hogy baj nem lesz a több oprendszerből. Én csak azt firtattam, hogy szerintem meddő azon filózni, hogy a Micorsoft mennyire tapos-nem tapos, ha még a cipőtalpig sem jutsz el.
A Google-es dologban meg igazad van, csak én valahogy nem tudok úgy tekinteni egy cégre, mint nemezis. Egyszerű üzlet: ők csinálnak valamit JÓL, soksok fabatka bejön belőle. Csináljunk ugyanolyat a mi logónkkal, dobjuk meg egy-két (halál felesleges, de legalábbis diszfunkcionális) új feat-tel, és kész a marketingtorta, amit az emberek arcába lehet dobni.
Szerintem az alapvető különbség kettőnk között, hogy engem ez a rendszer valamilyen szinten lenyűgöz, te pedig rühelled (legalábbis úgy hiszem, most éppen). Ez nem baj, szimplán csak eltérő vélemény.
Amúgy igaz, hogy OFFoltunk nem keveset, de a fenti cikk témája annyira triviális, hogy nem érdemes 8000x körüljárni. Amúgy is csak 2 vélemény lehet benne. Az igen-nem vitákat nem szeretem:)
Amúgy belenyugvás helyett szerintem inkább olyasmiről lehet szó, hogy egy "átlagember", sőt, még egy "átlagcég" sem igazán érti a technikai (értsd: programozói) oldalát a csíziónak. Nekem is azért felel meg a WIN, mert nincsen vele semmi bajom. Ha kijönne egy új OPrendszer, és lenne időm/lehetőségem felrakni, akkor esetleg megnézném. Ha nem tapasztalom azt, hogy szignifikánsan javult a "valami", amire éppen figyelek, ÉS még esetleg meg is kéne tanulnom kezelni, akkor, ahogyan a közgazdász mondja, nem pareto-hatékony.
A szofisztikált visszacsatolás meg egy utópia. Mivel alapban utópiákról, meg ideális helyzetekről beszéltünk, gondoltam, megemlítem. :) -
Indigo #78 Értelek. :)
De szofisztikált visszacsatolás ide vagy oda, a helyzet az, hogy én szivesebben látnék több oprendszert a piacon, hogy miért, ennek okait már leírtam. Ha most megint azzal jössz, hogy mi értelme még egy oprendszernek, ami ugyanazt tudja... akkor feladom, mert akkor kezdhetnénk az egészet elölről.
"Véleményem szerint nem azért nem szerepel kismillió OPrendszer a piacon, mert az MS feliratú cipőtalp azonnal letapossa őket."
Azért van egy ilyen is a dologban. Elég csak az MS legutóbbi megnyilvánulásaira gondolni. "A Google jobb, de lenyomjuk", vagy valahogy így hangzott a kijelentés. Ami azt jelenti, hogy az MS elismeri, hogy a Google jobb, de ők semmit nem kímélve le fogják nyomni, ha úgy tetszik, az MS feliratú cipőtalp eltapossa a Google-t. És nem feltétlen azért, mert sokkal jobbat fognak csinálni, mint a Google... de hisz ezt már te is írtad, az a bizonyos PR, marketing. Ugyanez volt a böngészőkkel, az MS cipőtalp eltaposta a Netscapet, és nem azért mert jobb volt az IE.
Na az ilyenek miatt nem örülök annak, hogy vannak akik ezt az egészet félválról kezelik, és "mert megtehetik" álindokokkal belenyugszanak a dologba. -
Morden23 #77 Utolsó mondat teljesen igaz:)
A mondanivalóm az volt, hogy az általad válaszolt piaci verseny nem fog működni attól, hogy az MS-re vizes lepedőt húznak. Ebből most már sejtheted, hogy nem a versennyel van bajom, sőt, nem is az MS-t védem.
Egy új operációs rendszer bevezetése irtózatos tőkeerőt kíván, amit nem feltétlenül fognak neked megfinanszírozni. Hogy egyszerű legyek, a következő érvényesülne...
tőkebefektető: "Ha pénzt akarsz, mutass fel valamit"
oprendszerfejlesztő: "Ahhoz, hogy felmutassak valamit, pénz kell."
Véleményem szerint nem azért nem szerepel kismillió OPrendszer a piacon, mert az MS feliratú cipőtalp azonnal letapossa őket. Nem tudják felvenni a versenyt, mert ahhoz először BE KÉNE LÉPNIÜK A PIACRA. Meg kell küzdeniük egy rakat olyan jellegű problémával, amiket igen nehéz elhárítani. Pont ezért írtam a marketinges sallangot. Nem elég az, hogy TE mit szeretnél, mint ambíciózus programfejlesztő. Valahogyan fel kell keltened a piaci érdeklődést egy olyan területen, ahol az emberek (nem a cégek, az EMBEREK) nem igazán tekintgetnek körbe. Ennek nem is igazán van köze az MS monopolhelyzetéhez. Ha "csak" az lenne a baj, akkor nem is lenne annyira vészes a dolog.
Ezért írtam azt, hogy szerintem az egyetlen "ugródeszka" az OS-fejlesztésben egy új hardware-bázis lenne, ahol "tiszta lappal" lehet indulni.
Hagymát lehet egy utcaszéli standon árulni, OS-t nem.
Nagyjából ez lett volna az, amiről ez a mizéria szerintem szólt. -
Indigo #76 Akkor most mellébeszélés nélkül áruld már el, kérlek, hogy mi a mondanivalód? Mert ebből a végeláthatatlan okoskodásodból ezt nagyon nehéz leszűrni. Nekem speciel a szövegkörnyezettel együtt is ezek jöttek le, amiket idéztem.
"és ne csinálj úgy, mint a kikosarazott tini a barátai előtt: "meglehetett volna, de nem akartam"."
Ez nagyon jó szöveg, ha valakit le akarsz állítani, csak ebben az esetben semmi értelme, nem tudom, hogy ez hogy vonatkozik rám. Az elméletem szerintem nagyvonalakban leszűrhető a hsz-eimből.
A téma egyébként: a windows eredetiségvizsgálatának kijátszhatósága, és mi már hosszú hsz-eken keresztül erősen offolunk.
-
Morden23 #75 Na, még kész szerencse, hogy te sokkal jobban tudod, mire is gondolok én. Egyik beidézett mondat sem fedi KONKRÉTAN az általad lefedett konklúziót a mondanivalómról, és ráadásul a legszélsőségesebbeket ragadtad ki, nem is említve a szövegkörnyezet nélküli értelmetlenségnek.
Ha neked van egy elméleted, akkor cáfold meg a saját indokaiddal, és ne csinálj úgy, mint a kikosarazott tini a barátai előtt: "meglehetett volna, de nem akartam". -
Indigo #74 "Namármost, mi a retek értelme van a versenyednek..."
"ki a rák fogja azt a bizonyos "friss hús" oprendszert használni"
"kell a francnak egy full máshogy működő..."
stb...
Ilyen és ehhez hasonló beszólásaid vannak csak, ember. És akkor még én álljak le? Csak röhögni tudok rajtad.
Maradjunk annyiban, hogy neked (személy szerint) jó a Windows, és ha törik, ha szakad, te nem fogsz váltani.
Kb ennyi a mondanivalód lényege. Az összes többi csak okoskodás és felesleges szófosás. -
Morden23 #73 Kiegészítés: ráadásul az autógyártás igazán rossz példa volt tőlem, mert nem éppen az a piaci szegmentum, ahol 10 percenként lépnek be és szakadnak le a versenyzők.
A PR (és az ezzel generált márkahűség) sokkal nagyobb úr, mint sokan hiszik. A marketing az egyetlen szakma, ahol szó szerint lehet szarból várat építeni. -
Morden23 #72 Indigo
Állj már le ezzel a "em birom felfogni, hogy miért tartod értelmetlennek a versenyt" megjegyzés ismétlésével, amikor köze nincsen ahhoz, amit én írtam. Nem a piaci versenyt tartom értelmetlennek, hanem megpróbáltam elmondani neked, hogy az operációs rendszerek világában (nagy valószínűség szerint) sosem lesz akkora dinamizmus, mint mondjuk az autógyártásnál (ha már ennyire preferáltad a témát). Akkor látnék esélyt erre az egészre, ha egy alapvetően új technikai alap gyűrűzne be, amihez hirtelen elkezdenek 10en 20an szoftvereket írni, és mire a technika letisztul, addigra a 10-20ból 2-4 fog fennmaradni, a többit vagy beolvasztják, vagy megsemmisítik.
Egy szó, mint száz, egy új operációs rendszer bevezetése NAPJAINKBAN kevesebb sikerrel kecsegtetne, mint a Győzike show globalizálása. Sem a Microsoft, sem a LINUX PR-ja ellen nem lenne esélyed, nem tudnál érvényesülni, tömegben sikoltoznál, ahol senki nem figyel az alig hallható hangodra. Ennyi.
dez: A te általad leírt "felügyelő szervek" feladata az, hogy keretek közé szorítsák a "versenyzőket". Ilyen alapon három komponens van: a jog, a pénz és a média.
Mint a Forma 1. A jog a pálya, amin versenyeztek. Ha lemész róla, megütöd a bokád. A pénz kell a remek kocsihoz és a remek pilótához. Ha valamelyik hiányzik, már alig vagy versenyképes, max sereghajtó lehetsz. A média, a marketing része a dolognak meg maga a NÉP, aki ül a lelátón, és nézi a versenyt, hisezn nélkülük nem is lenne érdemes versenyezni.
Minden cég (sarki zöldséges, CK, Microsoft, ecetera) ezt csinálja. Az etikai kötöttségek nem megfontolásból, hanem szükségszerű dolgokból adódnak. Ez a szükségszerű dolog meg maga a társadalom, amiben élünk.
Na, lassan elvégezzük a Microsoft komplett SWOT és STEEP analízisét...:) -
dez #71 Mondjuk a felügyelő szerv helyett, illetve mellett jó, ha nyilvánosságra kerülhetnek a cégek (vagy egész iparágak) piszkos ügyei, és ez beleszámíthat az emberek döntéseibe (mit vesznek meg, stb.). Na pesze ehhez az is kell, akarjanak is felelősen dönteni, ne legyenek birkák. -
dez #70 "Mellesleg MINDEN cég a sarki zöldségestől kezdve a Calvin Kleinen át a Microsoftig profitmaximalizációra törekszik. Ezen nincsen mit felfogni, nincsen mit filozofálni. [...]Ebben egy gramm etikai kérdés nincsen."
Dehogyis nincs. Egyátalán nem mindegy, hogyan, milyen eszközökkel, az emberek (saját dolgozók és ügyfelek, fogyasztók, illetve akár kivülállók) és az emberiség érdekeinek mennyire ártva csinálja. Ha úgy lenne, ahogy mondod, nem lenne egy darab felügyelőszerv sem, hanem teljesen rá lenne hagyva a cégekre, hogy csináljanak, amit akarnak. (Az egy más kérdés, hogy néha ezek a felügyelőszervek is megvesztegethetők, vagy egyszerűen gyengék, hanyagok, lassan reagálók, stb.)
-
Indigo #69 Én úgy tudom, hogy lesz XP-re is DX10, csak a Vista megjelenése után valamivel később.
"Emellett a Vista csak annyira felesleges, mint suzukiról mercire váltani."
Speciel nekem Mercedes. Mivel az megbízhatóbb, és hát státuszszimbólum is -
Indigo #68 Morden23....
Szerintem nem teljesen értjük egymás mondanivalóját, ezért rövidre fogom.
Először is kösz a gratulációt. Másodszor: nem vagyok a komád.
Harmadszor: még mindig nem birom felfogni, hogy miért tartod értelmetlennek a versenyt az operációs rendszerek között. Erre vonatkozóan már kifejtettem az álláspontomat. Mellesleg van elképzelésem arról, hogy mi kell egy új operációs rendszer bevezetéséhez, még ötleteim is vannak a bevezetés módjára.
"ki a rák fogja azt a bizonyos "friss hús" oprendszert használni?"
Ez annyira nevetséges megközelítés, bocs. Én sem fogom, ha szar lesz, de mindenki, akinek megéri váltani. De aki ilyeneken akad fenn, hogy nem akar megtanulni egy új oprendszert, mert máshol van a startgomb, és nem a "Windows" felirat virít rajta, az megmarad a Windows-nál.
"El sem szeretnék menni odáig, hogy nemzetközi minőségi szabványok, vagy ne adj isten egy nagymúltú, PR-erős cég támogatása."
Való igaz, nehéz megszerezni a minőségi szabványokat. Tapasztalatból is tudom, mennyit kellett dolgozni ahhoz, hogy megszerezzük az ISO 9001-et, de megcsináltuk, és megérte. Gyanítom, hogy nem ezen bukna a dolog. Nagy múltú "PR-erős" cég támogatása? Meg kellene nézni, hogy bizony sok nagy múltú "PR-erős" cég támogatja pl a linuxot is. Megéri nekik? - kérdezed te. Szerinted támogatnák, ha nem érné meg?
"Mellesleg MINDEN cég a sarki zöldségestől kezdve a Calvin Kleinen át a Microsoftig profitmaximalizációra törekszik."
"Ebben egy gramm etikai kérdés nincsen."
Én nem firtattam senkinek a profithot való jogát. Nem szeretetszolgálatokból áll a világ, naná hogy nem, ebben egyetértünk. De igenis van benne etikai kérdés, és ez nem a sarki fűszeres esetében fog hangsúlyt kapni, hanem a monopóliumok esetében. A gazdasági versenyhivatalokat (akárhogy is hívják egy adott országban) nem véletlenül hozták létre!!! Aki mindenféle etikai alapot nélkülözve, minden lehetséges eszközzel profitmaximalizációra törekszik, miközben otrombán megsérti a versenyszabályokat és mindent felhasználva elnyomja a többieket, azt (ide jönnek a jelzők) féregnek tatom. Aki meg azt mondja hogy "hát igen, de csinálják, mert megtehetik", azt szánalmas birkának.
Serintem ne menjünk bele egy állóháborúba, majd jelentkezem, ha újat mondasz, és lesz hozzáfűznivalóm.
Üdv. -
BiroAndras #67 A témához némi olvasnivaló:
http://hungarian.joelonsoftware.com/Articles/StrategyLetterII.html
http://www.joelonsoftware.com/articles/APIWar.html -
BiroAndras #66 "Nem egy-két játék van már bejelentve, ami CSAK a Vistán fog elindulni, ezzel rákényszerítve a vásárlót (mármint aki meg fogja vásárolni), hogy vegyen hozzá egy új oprendszert is, ami egyébként teljesen fölösleges lenne a számára."
Azok a játékok a DX10 alapvetően új architektúráját használják, ezért nem mennek DX9-en. A DX10 meg azért csak Vistán megy, mert az elégé különbözik az XP-től, így sok plusz fejlesztés lenne mindkettőre kiadni. Mivel aki az új csúcs játékokkal akar játszani, az úgyis fejleszti a gépét, nem kell szenvedni a visszafelé kompatibilitással. Sőt, az MS egyenesen azt állítja, hogy a DX10 lényege technikailag nem valósítható meg az XP-s driver modellel.
Emellett a Vista csak annyira felesleges, mint suzukiról mercire váltani. -
BiroAndras #65 "Ahhoz hogy ez mukodhessen egyertelmuen a microsoft magatartasanak a valtozasa szukseges. Pl hogy ne csak directx-en fussanak a jatekok hanem opengl-en is, vagy csak opengl-en"
Az MS írja az összes játékot? Vagy kényszeríti a fejlesztőket, hogy DirectX-re fejlesszenek? Szeritnem egyik sem.
Azért fejlesztenek DX-re, mert játékra alkalmasabb, mint a OpenGL, és épp elég elterjedt ahhoz, hogy ne zárjon ki sok potenciális vevőt. -
BiroAndras #64 "Egyszerubb lenne ha pl az Office csomagot nem csak windowsra adnak ki."
Mintha lett volna Mac-re is régebben.
Egyébként nincs okuk másra kiadni, mert nem jelentős a piac többi része.
A Mac még hagyján, mert ott legalább mindent jó drágán lehet adni, de pl. linux alá ki VÁSÁROLNA MS office-t (a warezből nekik nem sok hasznuk van)? -
BiroAndras #63 "Talan ha levenned a napszemuveget meglatnad."
Nincs nekem olyanom.
"Melyik masik (szoftver) cegnek van ekkora monopoliuma?"
A monopólium önmagában már bűn?
"Melyik masik ceg ennyire nyiltan versenyellenes?"
Bármelyik, ha teheti. Szerinted miért vannak erre tövények, meg kormányhivatalok? Csak az MS kedvéért?
Pl. a Rockefeller olajbirodalom volt hasonló helyzetben régebben. Monopol helyzet, konkurencia eltaposása, stb.
Szét is darabolták végül.
"Melyik masik ceg all ilyen szinten a torveny folott?"
Bármelyik, amelyiknek ennyi pénze van. Sőt, más cégeknek (olaj, fegyver) komoly politikai kapcsolataik is vannak, amik messze felülmúlják az MS befolyását.
"Nem szar a windows, csak lehetne sokkal jobb is."
Minden lehetne sokkal jobb is. A linux is. Csak ezért értelmetlen teleordibálni a világot, hogy : "szarszemétwindowsmegemes".
"Mivel nincs megfelelo alternativa a gyarto egyaltalan nem erdekelt a fejlesztesben vagy az elfogadhato arban."
Azért a linux épp elég konkurencia ahhoz, hogy motiválja a fejlesztést. A Vista eredetileg már 3 éve kijött volna, csak különféle problémák miatt késik ennyit. És közben már az utódját is kezdik tervezgetni. Meg mostanság készül el a teljesen új szuperszámítógépekre való win. Szóval nem lehet mondani, hogy nincs fejlesztés. Sőt sokan épp a túl sok fejlesztés (pl. mindenfélék integrálása) miatt sírnak, hogy ezzel is a konkurenciát nyomja el.
"Csak akkor ad ki ujabb verziot ha eppen szukseg van a penzre ujabb xbox-ok gyartasara."
Érdekes, hogy eközben szinte mindenki azzal jön, hogy : "minekavistajónekemazikszpéis". -
Morden23 #62 Most fennen forog a kérdés: kezdjek el olyan hangnemben beszélni, mint te? Majd csak megtalálom a középutat.
Először is, gratulálok, te is az a fajta informatikus lehetsz, akinek meggyőződése, hogy 1. a saját terepén vérprofi (ezt nem fogom megkérdőjelezni, de nem is érdekel) 2. hogy mindent tud mindenről.
Ha eddig nem jött volna le, komám, NEM A VERSENY ÉRTELMETLENSÉGÉRŐL beszéltem, hanem annak az értelmetlenségéről, AHOGYAN te itt kifejtetted.
Te kis butácska, ha van lövésed arról (és miért ne lenne), hogy mennyibe kerül egy átfogó, mindennel kompatibilis program legyártása és a későbbi marketinges munka, folyamatos fejlesztés, minőségellenőrzés, a humánkapcsolatok, a nemzetközi bevezetés, a szoftver/hardver optimalizáció, és még nem is beszéltünk az ajánlások megszerzéséről, akkor talán elgondolkodsz azon, hogy nem azért nincsen még 350 operációs rendszer, mert az MS-nek monopolhelyzete van, hanem mert a mostani OS-ek több évtizedes technikai előnyt tudhatnak magukénak. Nem beszélve egy olyan nem éppen elhanyagolható dolognak, hogy ki a rák fogja azt a bizonyos "friss hús" oprendszert használni? Normális marketing nélkül még az állandóan dc-n és torrentoldalakon lógó letöltőknek is csak töredéke fogja kipróbálni. El sem szeretnék menni odáig, hogy nemzetközi minőségi szabványok, vagy ne adj isten egy nagymúltú, PR-erős cég támogatása.
Amit te mondasz, az kb. olyan, mintha egy, az SZFE-ről frissen kikerült filmrendezőnek azt mondanád, hogy csináljon egy 120 perces filmprodukciót, amire a pénzt szerezze, ahonnan tudja, bérelje fel a színészeket, workteam-et, vegyen felszerelést és alapanyagot, majd ha kijön a master, akkor szaladjon mondjuk az InterCom-ig, és megintcsak saját költségen készíttessen kópiákat a mozik számára, intézze el a terjesztést, és még dobozolja is be. Ja, és ha - isteni csoda lenne - sikerül mindez, akkor garantálja, hogy meg is nézik a filmet.
Mellesleg MINDEN cég a sarki zöldségestől kezdve a Calvin Kleinen át a Microsoftig profitmaximalizációra törekszik. Ezen nincsen mit felfogni, nincsen mit filozofálni. Ez nem gusztustalan, ez üzlet. Aki olyan pozícióban van, hogy ezt megtehesse, az nem gonosz, csak elérte azt, amiért dolgozott (márpedig nehogy már letagadjuk, hogy az MS mögött temérdek munka áll). Ebben egy gramm etikai kérdés nincsen. Nem véletlenül nem szeretetszolgálatokból áll a világ.
És végül, a hova, melyik platformra fejlesztünk mizériára...
Ezt magyaráztam, hogy senki nem fog egy NEM STABIL SORSÚ oprendszerre fejleszteni, mert könnyen előfordulhat, hogy az egész projectet felszívja orron a piaci fluktuáció.
Ha ezután akarod, pontokba is szedhetem, amit mondani akarok, de merem remélni, hogy most már nem úgy fogod olvasni, mint egy önmagát polihisztornak képzelő hólyag, és felfogod, hogy a mondatokat értelem, és nem betű szerint kell megemészteni. -
Indigo #61 A "Valami megintcsak jön le neked." mondat helyesen: "Valami megintcsak nem jön le neked." -
Indigo #60 Jáááááájjjj! Te kis butácska! (hogy szépen fejezzem ki magam :))
Diplomám még nincs, de hamarosan meglesz. Nem kalligráfiából, hanem informatikából.
"Namármost, mi a retek értelme van a versenyednek, ha mindenki ugyanazt csinálja? Hogy értsd: nem csak Lada van, hanem Opel és Jaguar is, de mindegyik ugyanazt az autót gyártja...."
Te tényleg ennyire agyalágyult vagy? Azt a részt nem is értem, hogy mindenki ugyanazt az autót gyártja... Itt valami nagyon zűrös. Hány éves is vagy? Mindegy, hagyjuk. Hogy mi értelme van a versenynek, ha mindegyik operációs rendszer ugyanazt tudja? Valamilyen szinten minden operációs rendszernek ugyanazt kell tudnia, csak nem mindegy, hogy melyik mennyire stabil, megbízható, könnyen kezelhető, hogyan gazdálkodik az erőforrásokkal (memória, processzoridő stb.), és ezáltal mennyire gyors, de még sorolhatnám... Memóriakezelésre, processzorkezelésre (és szinte mindenre) több életképes algoritmus van, és nem mindegy, hogy egy cég melyikből melyiket választja, azokat hogyan kombinálja, esetleg kitalál egy forradalmian új eljárást, ami gyorsabbá, megbízhatóbbá teszi az oprendszerét. És akkor a vevő tud választani két oprendszer közül, ami lényegét tekintve ugyanazt tudja, csak az egyik szar, lefagy, akadozik, míg a másikkal esetleg nincsenek ilyen problémák, vagy csak sokkal kevesebb.
Most a te eszmefuttatásod vetítsük ki az autókra, hogy értsd: az autó az autó. Mindegyiknek van négy kereke, van motorja, futóműve, fékek is vannak rajta. Utazni mindegyikkel lehet... Mi értelme a versenynek? Pl az, hogy van amelyik kevesebbet fogyaszt, van amelyik gyorsabb, kényelmesebb, szebb, biztonságosabb, stb... És ki tudod közülük választani azt, amelyik a te ízlésednek/pénztárcádnak a leginkább megfelelő. Hogy miért jó még a verseny, arról most nem tartanék kiselőadást, inkább javaslom, hogy iratkozz be egy gimnáziumba, ott már tanítják a közgazdaságtan alapjait és jobban el fogják neked magyarázni.
"Továbbá: egy büdös tetves szót nem szóltam arra, hogy a WINDOWS FULL STABIL. Én azt mondtam, hogy nekem sosem volt gondom vele (nem csak gépelek a PC-men), ÉS ERRE MONDTAM, hogy nem értem, más emberek mit csinálnak máshogy, mint én."
Gratulálok! Te egy szerencsés ember vagy, ha még soha nem volt gondod a Windows-al. Egy "bödös tetves" szóval sem mondtad, hogy a "Windows full stabil". Khhmmm. Akkor miért ne csináljon egy másik cég egy olyan operációs rendszert, amelyik ugyanazt tudja, de "full stabil". Mi ez ellen a kifogásod? Hmmm?
"szerinted minden szoftverprogramozó sírva tapsikolna a blodogságtól, ha mondjuk 10 felé kéne fejlesztenie?"
Ez nem annak függvénye, hogy a programozó sírva fog-e tapsikolni örömében. Nem kényszer ez, a piac diktálja, hogy ki hányfelé fejleszt, ha van értelme, létjogosultsága, akkor 10 felé fognak fejleszteni. Megjegyzem: a platformfüggetlen programozást tanítják. Ez abban áll, hogy egy programot (legyen az akármilyen volumenű) lényegében csak egyszer(!) kell lekódolni, és aztán már csak az igény szerinti platformra kell "átültetni", ami nem egy kínkeserves feladat, és ez teszi ki a fejlesztés kisebbik részét. Ha azt gondoltad, hogy tízszer kell megírni ugyanazt a programot, akkor tévedtél.
"Ha meg nincsenek alapvető különbségek az oprendszerek között, akkor kell a francnak egy full máshogy működő, de ugyanarra képes valami, csak azért, mert nem "ablakok", hanem más buta fantázianév figyel a startupnál."
Erre már válaszoltam. Házi feladat: próbáld meg kimazsolázni a választ.
"KONKRÉTAN AZT MONDTAM, hogy a végfelhasználói visszacsatolásnak kellene szofisztikáltabbnak lennie, hogy a komák az MSnél oda tudjanak fejleszteni, ahova kell (ahova akarja a nép)."
Ez megint csak tévedés, ha azt gondolod, hogy egy monopóliumban lévő cég plussz energiát (ha úgy tetszik: pénzt) fog ilyenekre fordítani, ha nincs rákényszerítve, azaz nincs versenyre kényszerítve a vásárlók kegyeiért! Lásd IE esete...
"És végül: a kritika addig csak fikázás, ameddig ilyenek pattannak ki itt, hogy "winfos bazze", mert ez tök értelmetlen."
Na, végül mégiscsak van, amiben egyetértünk. Önmagában a "winfos bazze" tényleg értelmetlen.
"csak azért basztatni egy céget, mert valakinek nem szimpatikus, hogy a Gates-nek több pénze van, mint neki, és még jól is csinálja a dolgot, az egy meddő baromkodás."
Valami megintcsak jön le neked. Szerinted tényleg azért basztatjuk a Gates-t, mert több pénze van? Bruhahahaha. És még jól is csinálja? Mit? Az üzletpolitikát? Azt tényleg nagyon faszákosan - amennyiben a profitmaximalizációra törekszünk, hisz neked is az a fontos, ha jól olvastam. És tényleg nagyon gyomorforgatóan gusztustalanul. De ez neked is fel fog tünni, amikor majd kijön a Vista. Nem egy-két játék van már bejelentve, ami CSAK a Vistán fog elindulni, ezzel rákényszerítve a vásárlót (mármint aki meg fogja vásárolni), hogy vegyen hozzá egy új oprendszert is, ami egyébként teljesen fölösleges lenne a számára. (Légyszi' ne kezd fikázni a játékosokat.) De ne aggódj, nem csak játékokkal lesz ez így, hanem sok más programmal is, és akkor majd széles vigyorral, örömödben ugrálva mehetsz megvásárolni a számodra oly kedves Windows legújabb verzióját.
Na jó éjt! -
Morden23 #59 Indigo, te valószínűleg egy diplomás kalligrafikus lehetsz, másra nem tudok gondolni. Sikerült mindenre írnod egy olyan kitételt, amit vagy 3 kommenten keresztül cáfoltam. Na akkor segítek egy picit, mert valami nem jött le neked.
1. Nem kardoskodom a Windows mellett, mint ahogyan 20x legalább kifejtettem.
2. Káosz alatt azt értem, hogy ha ismered a liszenc-eljárásokat, know-how-t, satöbbi, akkor tudod, hogy egy kifejlesztett rendszer után szabadalmi és jogdíjakat lehet/szokás/kell kérni. Namármost, mi a retek értelme van a versenyednek, ha mindenki ugyanazt csinálja? Hogy értsd: nem csak Lada van, hanem Opel és Jaguar is, de mindegyik ugyanazt az autót gyártja....
Ha meg ez nem áll fenn, akkor jön a már említett káoszom: sok-sok egymástól különálló oprendszer, az egyik ebben jó, a másik abban jó, a harmadik majdnem mindenben, de éppen semmiben sem igazán. Egymással nem cserélgetnek technikát, hiszen a VERSENYT csak az egyedi, valamennyi pénzt érő technikákkal/megoldásokkal tudják fenntartani. Magyarán, nem csak Lada lenne, hanem az egyik repülőt, a másik hajót, a harmadik vonatot, a negyedik autót gyártana (persze utazni minddel lehet).
Továbbá: egy büdös tetves szót nem szóltam arra, hogy a WINDOWS FULL STABIL. Én azt mondtam, hogy nekem sosem volt gondom vele (nem csak gépelek a PC-men), ÉS ERRE MONDTAM, hogy nem értem, más emberek mit csinálnak máshogy, mint én.
Hovatovább: Nem kötöttem önmagamba azzal, hogy elismertem az IE szarságát. DE HOZZÁFŰZTEM, hogy ismerek olyat, aki elégedett vele. Én nem szeretem.
A LINUX nem a kedvencem, azért hoztam fel, mert nem feltétlenül csak annyi vele a probléma, hogy nem megy rajta a CSÉ, vagy valamilyen szaros játék. A LINUX-ra sokan nem fejlesztenek (általam félig rejtélyes, félig érthető okokból)... szerinted minden szoftverprogramozó sírva tapsikolna a blodogságtól, ha mondjuk 10 felé kéne fejlesztenie?
Ha meg nincsenek alapvető különbségek az oprendszerek között, akkor kell a francnak egy full máshogy működő, de ugyanarra képes valami, csak azért, mert nem "ablakok", hanem más buta fantázianév figyel a startupnál.
KONKRÉTAN AZT MONDTAM, hogy a végfelhasználói visszacsatolásnak kellene szofisztikáltabbnak lennie, hogy a komák az MSnél oda tudjanak fejleszteni, ahova kell (ahova akarja a nép).
És végül: a kritika addig csak fikázás, ameddig ilyenek pattannak ki itt, hogy "winfos bazze", mert ez tök értelmetlen. Ha valaki tudna valami értelmeset mondani (lefagy a WIN-em, ha a Csé-t, a Photoshop-ot és a skype-ot egyszerre futtatom, akármi), akkor értem és megértem. De csak azért basztatni egy céget, mert valakinek nem szimpatikus, hogy a Gates-nek több pénze van, mint neki, és még jól is csinálja a dolgot, az egy meddő baromkodás. -
Indigo #58 Szerintem az érveléseid is rosszak. Valamiért úgy látom, hogy görcsösen ragaszkodsz a Windowshoz, és ehhez próbálsz érveket találni (kitalálni?), meg sem nézed, mi lehet az érme másik oldalán.
Én speciel nem tartozom azok táborába, akik "véresre kiabált torokból kántálják az "MS pusztulj" jelszavakat". A MS igenis sokmindent letett már az asztalra, ami elismerésre és tiszteletre méltó! Nem mondom, hogy a Windows használhatatlan vacak lenne. De senkinek nem jó a Ms úgymond "egyeduralma" a számítástechnikában. Én is csak erre szerettem volna rávilágítani. De ehhez le kellene venni azt a sötét szemüveget... -
Indigo #57 "Első frázis: ha szabvány van, az mindenkinek jó. Megvalósul a teljes kompatibilitás, nem érhetnek különböző (hardware/software egyaránt) meglepetések."
Előttem fako is leírta, én is megjegyzem: a MS az, aki a legkevésbé tartja be a szabványokat...
"Ugyan az lenne, mint most, csak még egy kis káosz, még egy kis átláthatatlanság, megfejelve néhány kellemetlen meglepetéssel."
Miért lenne káosz? Hisz te is hiszel a szabványok "erejében", nem értem miért lenne káosz. A Linux (hogy csak a kedvencedet említsem) ugyanúgy kezeli a jpg/mp3/avi.... stb. stb. stb. stb. stb. stb. állományokat, mint a Windows. Ha minden cég betartja a szabványokat, akkor nincs semmilyen káosz. Tényleg, milyen káoszról beszélsz? Ja, hogy nem látod át a dolgokat, és ez neked káosz... az már a te bajod. De mint egyszerű felhasználó, neked nem is kell mindenhez értened, csak amire szükséged van.
"Szép dolog a maximalizmus, de egy jól működő rendszert fikázni faszság."
Ezen gondolkodj még. A win98 szerinted egy jól működő, stabil rendszer volt? (Az volt, ha mondjuk csak szövegszerkesztésre használtad.) De tudnék neked sokat mesélni az XP "stabilitásáról" is...
A kritizálni pedig lehet mindenkit és mindent, ha az megalapozott. A kritika rávilágít a hibákra, gyengeségekre, és abból tanulni lehet, és kell is. De ha te a kritikát csak egyszerű "fikázás"-nak veszed, akkor benned van a hiba.
Üzletpolitika. Fogalmam sincs, miért kardoskodsz ennyire görcsösen a májkrémszoft és az oprendszere mellett, de az hogy neked (személyszerint neked) ez megfelelő/kielégítő, és te (te, mint egy ember a 6 milliárdból) nem vagy hajlandó, vagy nem vagy képes megtanulni egy új oprendszernek a kezelését, az nem jelenti azt, hogy ezt mindenkinek így kell elfogadnia. Te teljesen a verseny ellen beszélsz, mindenki tudja, hogy egészséges gazdaság nem létezhet verseny nélkül, és ez az élet minden terültére igaz. De saját magadat is kellemetlen helyzetbe hozod, amikor elismered, hogy nem valami jó az IE, és te is Firefox-ot használsz. Ha nem lenne verseny, nem lenne több böngésző, nem nagyon tudnál miből válogatni... De gondolj bele, ha mennyivel szebb lenne a világ, ha csak egy autógyártó lenne a világon... Valószínűleg mindenki Lada szintű autóval közlekedne, mert jó az, "minek fejlesszünk, ha a birka nép úgyis megveszi". Vagy ha csak egy mobiltelefontársaság lenne magyarországon, milyen szép is lenne, ha nem kellene bíbelődni a 20/30/70-es körzetszámokkal ugyebár (a problémád egy oprendszer megtanulásával hasonló szintű probléma...), de meg is nézhetnéd mennyiért tudnál telefonálni. Szerinted az EU bírósága is tökfilkókból áll, miért bírálják azok a szerencsétlenek szegény májkroszoft versenymagatartását. De akár az USA kormányát is említhetném.
Most hirtelen ennyi jutott eszembe :) -
Higinos #56 Istenem ez fáj. A cikkíró buta, tudatlan. Ez a hülye Genuine-s faszság csak azoknak jelentklezik, akik tört wint használnak, és be van kapcsolva az "automatic windows update".
Megoldás:
1. auto win update ki.
2. fel az update.microsoft.com -ra
3. mielőtt a frissítéseket keresnéd bevágod a böngészősorba ezt: javascript:void(window.g_sDisableWGACheck='all')
4. Őrülsz a fejednek, hogy ilyen okos vagy.
Mellékesen akit nagyon érdekel a téma, ez a parancs kb 1 éve jelent meg a microsoft Tech.news-ában, annak érdekében, hogy az is tudjon frissíteni, akinek valamiért nagyon nem menne (pl: tört win, na jó, inkább a néha nem működő corporate kulcsok miatt.)
ui: warez off, moderátor már törölheti is :) -
Morden23 #55 Első frázis: ha szabvány van, az mindenkinek jó. Megvalósul a teljes kompatibilitás, nem érhetnek különböző (hardware/software egyaránt) meglepetések. Igazából lövésem sincsen arról, hogy mennyi idő "portolni" valamit. Nem tudom, hogy te mennyire vagy kompetens ebben, de szerintem hatékonyabb lenne, ha nem kéne. Arról nem is beszélve, hogy több (ugyebár piaci vetélytársakról beszélünk) OS egymással nem a legmegfelelőbb hatékonysággal működik, esetleg két gép nem látja egymás file-rendszerét, stb. Szerintem az égvilágon semmi nem változna, ha 4x ennyi OS lenne hirtelen (az MS nagymúltú és rettentően tőkeerős cég, amivel egy kicsi, éppen szárba szökkenő banda NEM versenyezhet; ez nem az MS fényezése volt, hanem egy tény). Ugyan az lenne, mint most, csak még egy kis káosz, még egy kis átláthatatlanság, megfejelve néhány kellemetlen meglepetéssel. Mellesleg tudom, hogy az LW két verzióban létezik (ezért írtam, hogy "A legtöbb nagy cég azért legalább két verziót szokott programozni").
Második frázis: sokan anyáztak is anno a 3.1-ről 95-re váltás miatt (természetesen nem a tizenX évesek, hanem ahogy te mondod, a munkaértéküket féltő emberkék). A fejlődés egy természetes dolog, és ha valaki(ke)t néha agyonnyom, hát ez van. Én speciel (a korom miatt, valamint, hogy elég későn kerültem közvetlen kapcsolatba PC-vel) nem igazán szívtam a 3.1-95 mizériával. De azóta, a 95-től egészen az XP-ig minden nagyon hasonló a WIN-ekben, magyarán SEMMIT nem kellett azóta újratanulni.
Nem féltem a helyzetemet, ha így lenne, plusz érvként felhoznám.
Az utolsóra már nem nagyon utok mit reagálni. Amikor belassulásról, lefagyásról beszéltem, az azt jelenti, hogy évente egyszer előfordul valami kisebb-mérsékeltebb hiba, de életemben még egy negyed gépelt sort sem vesztettem el ilyen miatt. Szép dolog a maximalizmus, de egy jól működő rendszert fikázni faszság. Nem kapok pénzt az MS-től, nem is szívügyem a Windows sorsa, de mégis azt látom az egészben, hogy a gépükkel azoknak van a legtöbb bajuk, akik minden szart feltelepítenek, minden szart letöltenek, valami óriási programozónak/hacker-nek/cracker-nek képzelik magukat, mindenbe beletúrnak (főleg, amihez egy grammot sem, vagy csak elégtelenül keveset értenek), és +150 mhz-ért likvid nitrogént folyatnak a processzorukra.
Még egy másik állatfaj a csak játékokkal foglalkozó komák. Itt egyenesen leesik az állam, amikor ez a "memória/processzorvideokártya/OS" mizéria megy. Akinek van többszázezre (és ofkorsz affinitása) tartani a számtech fejlődéssel a lépést, annak igazán lehetne kicsit normálisabb felfogása.
Visszatérve egyébként a topic eredeti témájához. Állati vicces, hogy emberek vannak olyan primkók (kinek nem inge), hogy elkezdenek a lopott Windows-ok mellett érvelni. Már megbocsásson a világ, de riasztót szerelnek a házra, erre meg elsírja magát a betörő? Ne komédiázzunk már... -
fako #54 "Az, hogy csak egyvalamin futnak a dolgok, az nem csak az MS-nek jó."
Komolyan nem ertem hogy lehet ilyet allitani.
Azt gondolod hogy olyan hude nehez portolni egy alkalmazast egyik os-rol masikra. Pedig nem igy van, csupan tervezes kerdese. Tudnek peldat mondani jatekra is, vagy akar ott a lightwave. Allitasoddal ellentetben a lightwave mar elerheto macosx-re. Egyaltalan nem okozna problemat linuxra is portolni (kulonosen hogy egyes unix viaransok kozott akar a binaris kompatibilitas is megoldhato). De mondhatnam az openoffice-t amit ugyanugy atirtak win-re is. Mindent lehet, csak akarni kell.
"Ki a franc ér rá arra, hogy mondjuk egyszerre 3, vagy három évente 1 (most csak hasraütésszerűen) oprendszerrel tanuljon meg bánni?"
Pl egy win31 es win95 kozott nagyobb a kulonbseg mint most egy winxp vagy egy macos kozott.
Valahogy megis mindenki megtudta tanulni a win95 kezeleset a 31 utan.
Egyebkent nekem inkabb ugytunik hogy felted a jelenlegi helyzetedet, felted hogy a windowsos tudasod esetleg megsem er annyit, amennyit.
"Nekem, ha valamit használok, akkor az érdekel, hogy MOST legyen jó és működőképes, nem pedig az, hogy a homályos jövőben a soksok körbefejlesztéstől mennyire lesz klassz és letisztult."
Nemtudom ez hol all ellentetben azzal hogy legyen versenyhelyzet. Mindenkepp az a cel hogy jo legyen, csak nem mind1 milyen tempoban tortenik a fejlodes.
"Kifagy néha, belassul néha, satöbbi, satöbbi, ok"
Egy baratomra emlekeztetsz, aki nem hitte el hogy letezhet oprendszer ami nem fagy le. Sajnos akiben mar ennyire berogzult hogy a neha lefagy, neha belassul az a szamitogep (os) altalanos velejaroja, azzal tenyleg nehez mit kezdeni.
-
Morden23 #53 Nem végletekben gondolkodom azért. Na, haladjunk sorban:)
OS/2-hez sosem volt szerencsém, nem nyilatkozom. A LINUX-ok inkompatibilitása még mindig sok embert elrettent, aki pedig látott már MAC OS-t, az tudja, hogy nagyon nagyszerű oprendszer, de nem éppen WIN.
De nem akarom a mostaniakat összehasonlítani: ha mondjuk MAC és WIN fiftififti piacrészesedés lenne, akkor nem tudom, mi lenne, mert most nem így van:)
Az, hogy csak egyvalamin futnak a dolgok, az nem csak az MS-nek jó. Most pont a játékok miatt ágálsz, nagyon nemjó példa, mert aki csak játszik a gépével, annak nem tudom, mi a parája ezzel az egésszel. Felrakom a Csé-t, és megy. Kész.
Ha nem (vagy nem csak) játszol, akkor már jönnek a problémák. A legtöbb nagy cég azért legalább két verziót szokott programozni, de nem várhatod el pl. a newtek-től, hogy MAC-re, LINUX-ra és WIN-re, pluszban még 5-10-20-100 (fiktív) oprendszerre írjon programot. Egy LightWave-et, Videotoaster-t, satöbbit azért szintén nem akkora buli megírni.
A tanulásról: az nem hozzáállás, hanem idő és affinitás kérdése. Én is szeretnék megtanulni japánul, de nem különösebben engedi meg az időm. Ki a franc ér rá arra, hogy mondjuk egyszerre 3, vagy három évente 1 (most csak hasraütésszerűen) oprendszerrel tanuljon meg bánni? Aki ezt szeretné, annak vagy meló, vagy barátnő kell sürgősen:)
Az iskolai informatika egy teljesen más kérdés, szerintem ide se vegyük. Vagy egy szofisztikált, ilyen irányultságú suliba jársz, vagy ímmelámmal tanítanak valami szart.
IE-vel kimondtad a lényeget. Nem sok oprendszer kell, elég akár egy is, csak működjön jobban a felhasználói információvisszacsatolás.
OpenOffice-re sokan sokmindent mondanak, legtöbben azt, hogy szar.
Nekem, ha valamit használok, akkor az érdekel, hogy MOST legyen jó és működőképes, nem pedig az, hogy a homályos jövőben a soksok körbefejlesztéstől mennyire lesz klassz és letisztult.
Végülis ennyi. Ami még érdekes, hogy nagyon sokfajta célra használok PC-t, és rajta figyel a WIN (amúgy XP). Soha életemben nem volt IGAZI bajom vele, azaz soha nem ütköztem helyrehozhatatlan, illetve katasztrofális problémába, ami egyértelműen a WIN miatt volt. Kifagy néha, belassul néha, satöbbi, satöbbi, ok. A Jaguárt is kell szervízelni... -
fako #52 Szerintem kicsit felreertesz es nagyon a vegletekben gondolkozol. Nem kell 800 millio oprendszer. Eleg lenne az a nehany 'elterjedtebb' ami most van. Pl macosx, vagy akar egy unixos gui. De mondhatnek olyat amit mar sikeresen kipusztitottak (pl os/2). Parhuzamot kene vonni azzal hogy pl mennyivel jobb nekunk hogy nem csak intel van hanem van amd is, mennyivel jobb hogy nem csak nvidia van hanem van ati is.
Es hogy itt se erts felre, ne a jelenlegi macosx-et hasonlitsd egy xp-hez, hanem azt a macosx-et ami mondjuk 50-50%-os elterjedtseg mellet lenne.
Ahhoz hogy ez mukodhessen egyertelmuen a microsoft magatartasanak a valtozasa szukseges. Pl hogy ne csak directx-en fussanak a jatekok hanem opengl-en is, vagy csak opengl-en, ne csak win-re legyen office hanem mindenre (ehhez lenne jo ha felosztanak az MS-t).
Szabvanyokrol annyit hogy azt a MS tartja be a legkevesbe. Itt is sorolhatnek peldakat, okokat ezrevel.
Meg az elozo hozzaszolasodra visszaterve:
"jó nekem a WIN 2. nincsen kedvem megtanulni valami új marhaságot kezelni "
Ez hozzallas kerdese: elvarod egy uj, masik oprendszertol hogy tanulas nelkul tudd hasznalni, mikozben a jelenlegi rendszered hasznalatat is tanulnod kellet. Gyakran elfelejtik az emberek a par eves gyakorlatot. Pl egesz mas lenne a helyzet ha az iskolai informatika oktatas nem a windows oktatasabol allna.
"Oksa, rendben. De mi lesz, ha "elegen" lesztek? Akkor mi fog történni?"
Pl amikor mar az egyesult allamok kormanya (sem) ajanlja az internet explorert
(http://www.theinquirer.net/?article=16922)
akkor ott mar az MS is elgondolkodik hogy igen ideje lenne valamit odadobni a pornepnek -> IE7
"Egy OS fejlesztése nem jótékonysági rendezvény, hanem színtiszta üzlet. "
Uzlet, de a hozzallason lehet valtoztatni. Lasd IBM, vagy SUN. Ezek is profitorientalt cegek, megis tudnak ugymond viselkedni. Pl a SUN ki tudta adni a staroffice kodjat (ebbol lett az openoffice) ugy hogy kesobb 'visszaveszi' es bizonyos extra szolgaltasokkal karoltve hasznot huz belole. Nekem ez egy sokkal szimpatikusabb hozzallas.
-
Morden23 #51 Oksa, rendben. De mi lesz, ha "elegen" lesztek? Akkor mi fog történni?
Én személy szerint nem tartom hatalmas problémának azt, hogy nem 800 millió OPrendszer van. Teljesen felesleges, leterhelné, szegmentálná a piacot, megnehezítené (még jobban) a szabványok kialakulását, és abszolút nem lenne jótékony hatással az ár/szolgáltatás arányra (folyamatos fejlesztés és marketingköltségek -> hiába lenne 5000 oprendszer, abból 4990 értéktelen/inkompatibilis/labilis/elmaradott/idejétmúlt lenne).
Az már egy másik kérdés, hogy a Windowsnak is vannak hibái. Nem osztom a véleményét azoknak, akik véresre kiabált torokból kántálják az "MS pusztulj" jelszavakat, mert én életemben az ÖSSZES általam használt WIN-ben nem találtam annyi hibát, mint amennyit egy ilyen, magát istencsászár mindentudó programozónak képzelő/hazudó koma negyed óra alatt összehoz. De az tagadhatatlan tény, hogy nem tökéletes.
És nem értem, miért pont azt a mondatot emelted ki. Egy OS fejlesztése nem jótékonysági rendezvény, hanem színtiszta üzlet. Még akkor is, ha a végfelhasználó ingyenesen jut hozzá, vannak input/outrun összegek (pl. know-how típusú ügyletek, satöbbi). -
fako #50 Valaszolhatnek minden gondolatodra de ezt most kihagyom, ugysem lenne soha vege. Azert kiemelek egyet:
"Én azt mondom, hogy szidni lehet az MS üzletpolitikáját, de felesleges. TERMÉSZETESEN minden a pénzről szól."
Szerintem nem felesleges, max eredmenytelen (egyenlore). Ha nem szidod, akkor ugysem lesz valtozas. Ha pedig kitartoan szidod, akkor talan beallnak melled tobben is, mig vegul elegen nem leszunk:)
-
Morden23 #49 Az "összes versenytárs elnyomása" ebben az esetben nem túl sok versenytársat jelent, ráadásul egy komplett új OPrendszer bevezetése rendkívül sok utánajárás és marketingköltség (még letölteni se nagyon töltenék le az emberek, az oprendszer azért nem olyan, mint mondjuk egy új msn, hogy "felrakomkipróbálom"). Mellesleg a product placement-re megvannak a törvényes módok is, arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi jogba ne is menjünk bele. Még a jogászok legtöbbje is rühelli, olyan kaotikus.
Ha az office-t nem csak WIN alá adnák ki, akkor mi alá? Úgy értem, még mi alá akarod kiadni?
A "téged ez zavar"-t pedig úgy értettem, hogy az átlagembernek ez nem jelent semmit.
A Windows nem amiatt van monopolhelyzetben, mert gonoszan lefejvadászkodik minden "ifjú titán"-t, hanem mert a felhasználók felpakolták őket a trónra. Egy "average" felhasználó számára nincsenek alternatívák. Azért azt valljuk be, hogy az emberek nagytöbbségét nem a "de jó, új oprendszer, rakjuk már fel" teszi ki, hanem a fix dolgokra, normális munkafelületre, esetleg multimédia platformra vágyó koma.
IE "szarságát" pedig nem vitatom, annak ellenére, hogy vannak ismerőseim, akik használják, és (láss csodát) tök elégedettek is vele.
Amúgy ha már pont a webbrowser-eket hozod fel, akkor nem kéne azzal érvelni, hogy az IE monopolhelyzetben van. Kismillió browser van (AOL, Netscape, Opera, FireFox, hogy csak egy párat...), és szerintem mindenki talál kedvére valót.
Kíváncsi vagyok, milyen oldalak nem mennek FireFox alatt... én ezt használom már jóideje, sosem volt ilyen bajom vele (félreértés ne essék, nem istenítem, de gond egy szál sem vele). Ha 5000-ből (vagy még többől) 1 honlap nem megy, akkor a honlapfejlesztőnek sem árt picit filóznia.
És nem azt hangoztatom, hogy megfelel, mert jómagam Svájc vagyok az ügyben (ha holnap kijönne 5000 új oprendszer, akkor sem váltanék, mert 1. jó nekem a WIN 2. nincsen kedvem megtanulni valami új marhaságot kezelni 3. jobb dolgom is van, mint "vagy sikerül, vagy nem" próbálkozásokat tesztelgetni).
Én azt mondom, hogy szidni lehet az MS üzletpolitikáját, de felesleges. TERMÉSZETESEN minden a pénzről szól. -
fako #48 "Többek között azért (is) van monopolhelyzetben a cég, mert a saját piaci szegmentumán belül egyedül van, illetve van még a LINUX."
Azert van egyedul, mert az osszes versenytarsat elnyomta, nem eppen torvenyes modszerekkel. (aru-osszekapcsolas, gazdasagi erofolennyel valo visszaeles, stb)
"Az ennyire koncentrált szolgáltatói piacokra való belépés közel sem olyan egyszerű, mint a sok "hősies" MS fikázó gondolja"
Egyszerubb lenne ha pl az Office csomagot nem csak windowsra adnak ki. (kiadhatna nyugodtan mas oprendszerekre meg akkor is ha alig hasznaljak lasd winxp for itanium). Ebben az esetben nem lenne eleg a win eladasahoz az, hogy csak arra van office.
Szandekosan nem mondok linux-ot (linux-ot csak az mond aki csak ezt a 2 oprendszert ismeri)
"2. Téged ez zavar?"
Szerintem minden epeszu embert zavar.
Lehet rovidtavon jonak tunik az ami van, de hosszutavon nem. Pl amikor kijott az elso IE akkor meg eleg kemenyen fejlesztettek. Azutan hogy beintegraltak a win-be, es gyak kiszoritott minden mast, mar nem fejlesztettek. Akkor jonak tunt hogy nem kell kulon bongeszot feltenni. Most ott tartunk hogy van egy full bugos IE-nk amitol szabadulnank, de nemtudunk mert nincs megfelelo alternativa (mondom ezt ugy hogy bizonyos oldalak nem mennek megfeleloen mondjuk firefoxban vagy operaban).
Szerinted nem szanalmas az hogy a vilag legnagyobb szoftvergyarto cegenek csak arra fussa hogy amiota kijott az XP nem fejlesztett semmit az IE-n? (leszamitva hogy kijavitott nehany kritikus hibat meg belerakott egy popup blockert)
Egyebkent elfogadom hogy neked ez megfelel, de akkor ne hangoztasd hogy ez jo.
-
Morden23 #47 Köszönöm, nagyon is jól tudom, mi az a monopolhelyzet. Két kérdésem van.
1. Szerinted én valami mást mondtam?
2. Téged ez zavar?
Az ennyire koncentrált szolgáltatói piacokra való belépés közel sem olyan egyszerű, mint a sok "hősies" MS fikázó gondolja. Még véletlenül sem úgy megy, hogy kitalálok egy OPrendszert, összerakom a konyhában, aztán ingyen kiadom. Többek között azért (is) van monopolhelyzetben a cég, mert a saját piaci szegmentumán belül egyedül van, illetve van még a LINUX. -
babetta80 #46 Látom a linket rá is mentem de nem tudtam letölteni. -
fako #45 Ja csak regen a torveny a kiraly volt. Egyebkent manapsag is vannak monopoliumok, de ezeket torvenyek szabalyozzak (pl mo-n a szerencsejatek torveny)
A felosztast nem azert hoztam fel mint egyetlen jo megoldas (bar szerintem biztos jotekony hatasa lett volna) hanem hogy kis napszemuveges barataink lassak hogy itt nem apro szabalytalansagokrol meg par 100.000ft-s GVH birsagokrol van szo. El lehetne gondolkodni hogy mivan ha anno nem osztjak fel a Standard Oil-t vagy az AT&T-t. Lehetne valasztani 1 benzinkut meg 1 internetszolgaltato kozul.
-
oszi1113 #44 letöltöttem, telepítettem, a scanneles ingyenes, a tisztítás, törlés stb-hez regisztrálni kell!
ui: aki nem látja a linket, az vagy most van itt először, vagy ...