112
-
Caro #72 Egy csillag a vasig tud belőle energiát termelni.
De vas feletti elemek is keletkezhetnek, csak nem fúzióval.
Hanem a fúzió miatt lértejövő NAGYON sok neutron beépül a szomszédos elemek magjaiba, és így egyre nagyobb rendszámú elemek jönnek létre. -
Caro #71 Nem állítottam, hogy ne lenne más koncentrációja a Földön.
Csak azt mondtam, hogy azért van belőle sok, mert fúziós termék. (Nem úgy, mint a nehéz elemek, amik csak nagy neutronfluxus esetén jöhetnek létre, ami csak szupernovákban van) -
#70 egyszer -
#69 tegyük fel igaz
aztán majd jól szétbasszuk esztelen módon a Föld magját is geyszer -
turul16 #68 Az rendeben van, hogy ~0,0000238% térfogat arany nem olyan sok.
Az is rendben van, hogy supernova robanásban keletkezhetett, és Olvadt felszin elkapkodta őket.
"Bolygónk történetének hajnalán az elméletek szerint több száz méter mély folyékony kőzettenger borította a Földet. A földtörténet fejlődése során ez a magma óceán kölcsönhatásba lépett a porból és gázokból kialakult kis objektumokkal, számos fontos elemet, többek között aranyat nyerve ki belőlük, melyek végül leülepedtek a Föld fémben gazdag magjában."
De, hogy kerültek olyan mélyre ? -
pipaxy #67 1: Jól mondta, töltések áramlása mágneses teret hoz létre. Gondolj egy szolenoidra. Mágneses tere pont mint egy rúdmágnesé, sima egyenáramú táplálás esetén villamos teret nem hoz létre, hacsak nem mozgatod.
2: Mágneses térben mozgó vezetőben feszültség indukálódik, ez bírja őket mozgásra.
-
ksgy #66 1: elektromágneses teret hoz létre
2: honnan áramlik hova? ha nincs potenciálkülönbség, akkor az jóisten sem bírja őket mozgásra :) ahogy egy tó sem kezd el folyni, csakúgy magától... -
#65 Miért kellene, hogy az legyen???
Töltések áramlása mágneses teret hoz létre. Az arany asszem a legjobb elemi (tehát nem ötvözet) vezető. a töltések (elektronok) királyul vándorolhatnak benne. -
#64 húúha, wow, baromi jó, sokra megyünk azzal a sok arannyal odalent :-/ -
#63 Az is eszembe jutott még, hogy ha a Föld teljes vas-nikkel magját kibányásznánk, valamint tegyük fel, hogy a mag helyén maradt 800km sugarú lyuk nem omlana össze, akkor a mag anyagából 4km vastag tömör vas-nikkel réteget húzhatnánk a Föld köré.
Tuti kis páncélzat meteorbecsapódás ellen. -
turul16 #62 Vasfeleteikhez (Z) igen.
Kb addig mehet el a fúzió.
CNO -
#61 Számolgattam én is. A Föld magja kb 800km sugarú, térfogata így kb 2 milliárd köbkilométer. Egy fél méter vastag aranyréteg a Föld felszínén 255 ezer köbkilométer térfogatot jelent. Szóval ha ez mind a magban van, akkor a mag 0,012%-a arany.
Kicsit nézelődtem a neten az aranybányákat illetően is. 1 tonna kitermelt kőzetre kb 10g arany jut. Még ennél kevesebbet is megéri kitermelni. Térfogatszázalékban ez kb 0,00025% aranyat jelent.
Leszámítva a hozzáférési nehézségeket a Föld magja jó kis aranybányának ígérkezik. -
SoulHUN #60 Lent vagyok. Lófasz van itt, nem arany... -
Wampire1 #59 Szerintem 42!Szerintem.(Az élet a világmindenség meg minden...) -
Lordius #58 A vulkanizmusnak semmi köze a maghoz... -
GodBadka #57 Mit gondolsz? A vulkanikus tevékenységek következtében kialakult hegységekbe hogyan került az arany? :P -
runner78 #56 Nem, ezt is irtam a végén, de ne mondja már nekem, ha a magban olyan sok arany lenne, meg ott a sok láva az nem hozna a felszinre akkor aranyat... -
#55 szerinted amit a vulkánok kiokádnak magukból az a föld MAG-jából jön? :D
nézz utána egy kicsit ;) -
runner78 #54 Aha ez okos ember lehet. Hiszen sokat hallottunk vulkánokrol, amik kitörtek és aranyat ontottak magukbol...gondom szerinte biztos nagyon mélyen van, onnan nem jut a felszinre... -
#53 Szerinte a világon bár mennyi aranyat fel tudnának használni mivel nem csak az észerekben kell gondolkodni. Csökkenne az értéke, de akkor is értékes lenne. Mivel nagyon jó tulajdonságai van és sok mindenre fel lehet használni a leg több ember csak egy kis részét ismer a használatának. De nem igazán tudom, hogy mennyi az igazság alapja ennek a feltevésnek akár igaz is lehet.
-
Epikurosz #52 Aranyoskám!
Én nem tudom, hogy szokványos, Nap-méretű csillagokban meddig megy el a kémiai elemek szintézise, de annyit tudok, hogy a nehézsúlyú elemek keletkezéséhez már (szuper)nóvarobbanás kell. Jól t'om? -
ge3lan #51 Hát akkor nézd meg hogy csillagokban magfúzió során a CNO ciklusban milyen arányban keletkeznek szén izotópok (C12/C13) és hasonlítsd össze a földivel.
Víz honnan van? Biztosan nem üstökösökkel érkezett. -
ksgy #50 az arany egyáltalán mágnesezhető anyag? :) -
plamex #49 Dagobertc bácsi : - ARAAAAANNNYYY .... -
gErEth #48 ha azt mind kiszedik onnan akkor valszeg úgy lecsökken az arany ára, hogy nem lesz érdemes kiszedni, de ha nem szedik ki a kkor meg magas marad az ára, tehát mégis érdemes lenne kiszedni? :S
hmm ezt hívják paradoxonnak? :D
-
HUNIgor #47 Emberek! Mindenki fogjon egy ásót osz' nyomás! -
#46 Hát, elég merész állítás, de biztos úgy van ahogy mondja. -
Caro #45 Már hogy ne tudnánk.
A hidrogén a világ legelterjedtebb eleme.
Az oxigén meg a szén pedig fúziós termékek, amik a csillagokban keletkeztek. -
ge3lan #44 Pff, egy valaki így gondolja, ez az egész semmit sem jelent, nem tudjuk ellenőrizni. Manapság a publikált cikkekben mérik az embereket.
Azt sem tudjuk a víz meg a szén honnan van, pedig azokból több van. -
Zsoldos #43 "felszínre hozva a bolygó teljes felületét bevonhatnánk vele nem kevesebb, mint fél méteres vastagságban."
"A számítások szerint a Föld aranykészletének több mint 99%-a a magban rejtőzik."
Tehat a felszinen levo arany eleg hozza, hogy bevonjuk a foldgolyo feluletet fel centi vastagsagban? Az se rossz :)
-
Epikurosz #42 Talán azér', hogy más bolygók (mer' ugye ama csillagok körül is vannak bogyók)megfigyelése (evolúciója) alapján következtetéseket vonjon le a Földre vonatkozóan (pláne a múltra). -
Carbine #41 Valaki mondja meg nekem, hogy egy geológus, mégis miért a csillagokkal foglalkozik! -
dez #40 Mágneses teret írt, nem gravitációt. :) -
#39 Hopp ezt nem tom hogy sikerült kétszer odairnomn bocs -
#38 Na páztok mentem ásni a kertet:D -
#37 Na páztok mentem ásni a kertet:D -
Epikurosz #36 Én nem megyek sehová, nekem úgyis van aranyerem. Abból lehet gyúrni aranyrögöt, és az árát elsörözni az Aranyborjúhoz címzett fogadóban. -
Caro #35 Szívesen :) -
Tripax #34 Ha tuti a középpont akkor, végre nem kell minden dombot feltúrnom. Megyek mintáért... A holnapi cikket meg én szerkesztem. -
fishguy #33 Szerintem ez a muki túl suk Douglas Adamset olvasott (aranyszív)