Szeptemberben érkezhet a "bolygó" definíciója

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ha mar ilyen egyszeruen egy huszarvagassal megoldottad a magzatgyilok problemajat, esetleg ki lehetne talalni meg egy hatart arra vonatkozoan, mennyi idos lehet a magzat, mikor megtortenik. Gondolom 8 es fel honaposan kivegezni mar nem tul etikus.. Az idealis hatar valahol 3 honap 2 het es 4 nap korul van. Akkor meg ugyis csak kicsiket tud rugni es nem tul nagy pszihikai stressz a hianya. Ja es kevesbe kapalozik es harcol az eleteert az ultrahangos felvetelen, mig elkezdik elevenen darabokra daralni nem-e?

(esetleg radferne, hogy megnezz egy ilyen videot..)

Ne erts felre, nincs hatarozott allasfoglalasom az ugyben, nem vagyok aktivista sem. De nem is mernem kijelenteni, hogy donteni tudok vagy akar merek az ugyben.

Talan kicsit offnak tunhet ez itt, azert hoztam ezt a hasonlatot, mert egy tipikusan olyan tema amit nem egy embernek kell meghoznia, plane nem otthon a szekjeben okoskodva. Ok egy bolygodefinicio azert kicsit mas teszta, de egy benan megvalasztott definicio kesobb sokak munkajat nehezitheti meg, akik nap mint nap hasznaljak. A lenyeg, hogy tovabb lassunk az orrunknal.
Hát igen, végül is jó a hasonlat mert itt is a részletekben van az ördög: ponosan meddig dönthet az a anya, mert a szülés elõtt egy percel nyilván nem. A bolygóknál is az lesz a szívás, hogy úgy tûnik önkényesen kell bevezetni határvonalakat. Szerintem egyébként csak a tömegnél kellene maradni(vagy átmérõ esetleg) és max hozzáfûzni, hogy ettõl függetlenül vannak érdekes és kevésbé érdekes bolygók, és ilyen alapon nem rakjuk bele az összeset a tankönyvekbe. Csak akkor van a baj, hogy ha valaki megkérdezi, hogy mégis mi az egzakt kritériuma az 'érdekesnek' 😊

Tetsuo
Az abortusz kérdést én fél perc alatt is eldönteném.
Mindenkinek saját joga az abortusz (18.év feletti kor és épelméjûség feltétel), csak a nõ dönt. Viszont ha a pasi nem akarja a gyereket a nõ meg igen, akkor csak a nõé marad; gyerektartás az bonyolultabb.
A zegyház meg elmehet a búsba.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Tetsuo
"szinte".. Itt pontos definíciót akarnak meghatározni.
Távoli csillagok (amik körül bolygókat feltételezünk) forgástengelyét felállítani, hm elég nehéz.

Tetsuo
LOL
Más naprendszerekkel mi van?
Mi az h gömb alakú?! 😄D

Akkor vagy a kõ, vagy a gázbolygók tuti kiesnének.

Gracie Barra

Kensin
Lehet h hülye ötlet, de nem lehetne az alapvetõ meghatározó az összetétel? Persze a méret és pálya mellett
A csillagok is nagyrészt emiatt csillagok. Az összetételük összefügg azzal, hogy világítanak.
Ugyanígy egy bolygót is meg lehetne határozni, hogy ez-meg-az-vagy-amaz-kell-hozzá-ennyi-meg-ennyi-százalékban-és-akkor-lehet-bolygó.
Mongyuk a nagykoponyák biztos belevesznek mindenfélét.
Majd szeptemberben meglesz a "Bolygó Receptje, avagy mi kell ahhoz, hogy egy égitest bolygó legyen". <#vigyor3>
Sanyix
plutó nem metszi a neptunusz pályáját, csak 2d-ben felülnézeti ábránál úgy tûnik, de amúgy nem így van a plutó pályájának 17 fokos dõlése miatt.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Jo hogy ennyi eszed van, meg szerencse, hogy nem te hozod ezeket a donteseket 😊

Enis mindjart hozok egy 2 perces dontest hasrautesszeruen mondjuk az abortuszrol, amin 100 eve "vakarodznak" a hulyek..
Ki kell nevezni valakit aki majd eldönti!<#wilting>
A nagy fehér varázslo mondani bolygó!Juhéj!!!<#worship>
[NST]Cifu
Néhány elgondolkoztató dolog azért:

-Mûködik-e a meghatározás többcsillagos rendszerekben?
-Mi van akkor, ha egy nagyobb csillag körül egy másik, kisebb csillag kering, és az égitest e második, kisebb csillag körül kering?
-Mi van, ha nagy méretû sziklás test (mint pl. a Föld vagy a Mars), de szabálytalan alakú (mondjuk egy kozmikus ütközés maradványa)?
-Mi van, ha egy bolygópárról van szó (két nagy méretû égitest egymás körül is kering)?
-Mi van, ha nem stabil a pályája?

Csak pár felmerült ötlet...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Milyen legyen 1 "rendes" bolygó?
Keringjen az ekliptika síkjában + - 10-20 fok eltéréssel, legyen nagyobb, mint a Plútó, ne keringjen más szilárd égitest csak a Nap ( vagy központi csillag) körül. ( A Plutó metszi két helyen is az Uránusz pályáját, mintha a holdja lett volna)
Ezt most kb 2 perc alatt írtam. Mit kell ezen éveket vakaródzni??
Meg lehet adni a pontos számokat, és kész..

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Sanyix
A nap egyenlítõje nemnagyon tér el az ekliptika síkjától nem? Valószínû hogy más naprendszerben is a csillag egyenlítõi ezen a síkja közelében alakultak ki a bolygók(mert feltehetõen ugyanabból a porfelhõbõl alakulnak ki, és ez a porfelhõ valószínûleg egy koronggként terült szét egy síkban). A naprendszerben is a 8 bolygó is nagyjából ugyanabban a síkban kering a nap körül, kivéve a plutó. És a 8 bolygó pályájának legtávolabbi és legközelebbi pontja elég közel állnak egymáshoz(mondjuk a merkúr pályája kicsit nyújtottabb).

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Warpcore
Az ekliptika síkja szinte megeggyezik a központi csillag (vagy többcsillagos rendszer esetén tömegközéppont) forgástengelyével.. a gravitációnak van egy fajta csavaró hatása is,minnél gyorsabban forog egy minnél nagyobb tömegû test annál jobban igyekszik a befelé zuhanó test a forgási sík felé (az esés mellett persze=) Pl az Uránusz is (javítsatok ki ha erre rosszul emléxem) 97°55°es szögben forog az ekliptika síkjára, és a gyûrûi is uebebn a szögben,az eggyenlítõje fölött alakultak ki.
Csak azt tudom elképzelni hogy ennek a hatásnak az érvényesüléséhez idõ kell, ezért keringenek még részegen azok az óriásbolygók <#ravasz1>

/*Bit-bit csóka, lag varjúcska, rendszergazdám kéreti a szerverét, nem adhatom oda, n00bok ülnek rajta. HackHackHackHackHack....*/

Egy másik csillagnál hogy definiálod az ekliptikát? Mert hogy az mifelénk a Föld keringési síkja. Ott mihez rögzítenéd? Miért zárnád ki az excentrikus bályán mozgó égitesteket. Az eddig felfedezett exobolygók jó része ki is esne a rostádon.
csibcsab
Na amugy naon jó ötlet, és sztem 8 bolygója lessz a naprendszernek. Amugy sztem ami a merkurnál kisebb az nem lehet bolygó.

Régen nagyképű voltam... de mostmár tökéletes vagyok!

[NST]Cifu
Már most is ismerünk más csillagok körül keringõ óriásbolygókat...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Sanyix
Gondolom elõjönnek egy ilyesmivel, hogy: minden, csillag körül keringõ, az ekliptika síkjára max mondjuk +-5 fokos dõlésszögû pályán, 10%-nál kisebb elliptikussággal keringõ, gömb alakú ojjektum. Na valami hasonlóval 😊

Bolygó minden olyan ízé, ami nagy és kerek és ott fönn van és ha a szemedbe megy, fáj.<#ravasz1><#vigyor>

\"Jobb a Linux... De akkor se kell!!! :P :DD\" Írtam egy ingyenes alkalmazást magyar nyelven: http://logout.hu/bejegyzes/deta/egy_hasznos_alkalmazas_tolem_nektek_sok_szeretette/hsz_1-50.html

Csak itt müködik, majd ha utazunk mindenhova ujra kell alkotni egy jobb definiciót.
Majd olyan 3000 körül...<#hehe>
Darth Sith
és ezt a bolygó definíciót hogy teszed át mondjuk egy másik galaxis egyik naprendszerére? 😊 Akkor ott hogy definiálnád a bolygókat? 😊

Nem a lényeg, hanem a fontos!

nem rossz 5let... 😛
Van haszna azért. Tényleg kell egy megállapodás.
A Plutóra már ráragadt a bolygó elnevezés, és az emberiség sokszor megy ugy az idöben elõre, hogy ilyen kis "tévedések" nem lesznek már kijavitva a berögzödés miatt.
Nekem egyszerü bolygó definicióm lenne:
Bolygó minden olyan égitest (itt a naprendszerünkben), ami a nap körül kering, gömb alakú, és idöszámitásunk szerint 2000 elött fedezték fel. <#vigyor2>
Igy megmaradna a 9 bolygó, több se lenne, könyveket se kell átirni...
Frosty01
ha jobban belegondolunk ez is olyan nagy értelmetlenség, mint amikor az angolok kiszámolták hogy mekkora sebességgel végzi a nagydolgát a pingvin. vagyis gyakorlati haszna nincs...

practitioner of the forbidden arts of death

Darth Sith
nah erre kiváncsi vagyok mit hoznak össze. Biztos rengeteg paramétere lesz és nagyon sok dologtól függ, de azért az kissé dúrva hogy csak az elõterjesztést 1 évig csinálták. Biztos nagyon keményen melóztak végig.. 😊

Nem a lényeg, hanem a fontos!

vagy hogy csak a föld az

A végére kitalálják azt is, hogy a Föld se bolygó<#vigyor3>

← ElőzőOldal 2 / 2