Itt a foci VB, megéri a plazmatévé?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Asrock Z170 PRO4S, i56600 16GB Kingston DDR4, EVGA GTX970 SSC ACX 2.0 ,
Egyébként nem tudom, miért olyan nehéz elhinni, hogy CRT tévé is tudhat ilyeneket. Egy CRT monitor többet is tud.
Baromi ronda ez az új dizájn!
De emellett van meg egy csomo CRT HDTV.
Toshiba 34HF84 CRT HD Monitor
"The 34HF84's processing is pretty good. The TV picked up the 3:2 sequence fairly quickly, which is rare for a display. I saw some slight stairstepping in diagonal lines, but it was fairly minimal and less than what you'll find with most displays. You can select between 540p and 1080i (the only scan rate available); with most sources, the difference wasn't noticeable."

Dez: Inkompatibilitas definicioja jatekoknal: amikor fut,de csak pl. 1 fps-sel,vagy össze-vissza akadozva,irányíthatatlanul 2. K8-nál alapból mindig 200MHz az FSB. Csak tuning által lesz magasabb.
2. Nem kötelezõ 625 sorosan hajtani egy CRT-t.
3. Természetesen annyi sorosan hajtják, amennyi a forrás. Csak a képernyõ fizikai pixelfelbontása befolyásolja az eredményt.
Ez a(z angol) Wikipedia oldala az OLED-rõl. Pl. említenek egy bizonyos Poly(p-phenylene vinylene)-t, mint melynek származékai emisszív rétegként használt polimerek. (Lásd External Links is.)
A 17 és 19"-es LCD képernyõkön ugyanannyi pixel van, így a frissítésük ugyanannyi lépés. Viszont a 19-es pixelei nagyobbak, valószínûleg emiatt reagál lassabban a folyadékkristály bennük.
A reagálási idõvel kacsolatban figyelembe kell venni, hogy a "g2g" érték egy váltásra vonatkozik, miközben a szabványosan megadott érték az bizonyos Rising-time + Falling-time (Tr+Tf) (paneltípustól függõen full-sötét->full-fényes + full-fényes->full-sötét, vagy fordítva), azaz két váltás idejének összege*!
(* A kettõnek az átlaga ésszerûbb lett volna, de nem voltak könnyû helyzetben a szabvány megalkotói, mert van olyan panel ahol az egyik sokkal lassabb, mint a másik, így az átlag sokkal kevesebb lett volna, mint a hosszabbik idõ. Legjobb lett volna külön megadni õket. Mint ahogy kiderült, hogy a "g2g"-t is ajánlatos külön megadni.)
A "g2g" helyett egyébként az "m2m" lenne az ésszerûbb forma, mint midtone-to-midtone.
LCD-kben nem vagyok kicsit se jártas technológiai szinten mit hogyan valósítanak meg. De miért van az hogy 17 colos kép átlónál 2ms-os szürkeárnyalatos esetén 6ms a teljes míg 19 colnál ugyan olyan panel esetén ugyanazon gyártó terméke 8ms a teljes? Ez a különbség a technológia oldaláról hol ered?
Mint írtam, az "aktív" paneleknél (ma már csak ilyet használnak színes monitorokban és LCD-TV-kben) nem a pixelekhez menõ tápfesz-vezetékeket kapcsolgatják, hanem a vezérlõjeleket, amik beállítják a pixelenkénti kis vezérlõáramkört, ami aztán a köv. frissítésig egy állandó feszültséget/áramot ad a folyadékkristályra (ez most egy kis egyszerûsítés). Én biztos vagyok benne, hogy nem alapszínenként frissítenek (soron belül), hanem az egész sort. Így is idõbe tellik végigmenni a képernyõn, ezért még a 2ms-os paneleknél sem támogatott a 100Hz-es frissítés.
(Külön kell választani az elekronikai frissítést, és azt, amennyi idõ alatt a folyadékkristály is beáll a kívánt elfordulási szögbe.)
"ez nekem megmagyarázná, hogy a tft-knél az ugyanolyan gyártású panelek esetében a szürkeárnyalatos idõzítés ugyanakkora, de a nagyobb méretûnél a teljes átváltás már több idõt vezs igénybe mint a kisebbnél"
A g2g-re gondolsz? Abban nem szürkeség a fontos, hanem egy adott szubpixel közép-intenzitása, illetve annak két közepes intenzitás közötti váltása. (Ha pl. a 3 szubpixelbõl 2 "nagyot" vált, azok gyorsabban fognak bekövetkezni.) Azért adják meg ezt az adatot külön, mert korábban az MVA/PVA panelekben a folyadékkristály nagyon lassan reagált két közép-intenzitású állapot közötti váltásra, de késõbb ezt megoldották (egy kis rásegítéssel). Tehát ez nem amiatt van, hogy alapszínenként felváltva frissítgetnének.
Na igen, ha elõírás lenne a 100/120 fps, de legalább az 50/60, akkor természetesen jöhetne a progresszív minden téren. De sajnos ilyen elõírás egyelõre nincs, mert ehhez túl nagy sávszélesség kellene (legalábbis 1080p esetén). Így pl. sportközvetítésekre egy 25/30 fps-es progresszívnél jobb az 50/60 field-rátás interlace, pl. a mai TV-adás, illetve HD esetén ma jellemzõen az 1080i. (Persze progresszív megjelenítõ esetén megfelelõ deinterlace megoldásra van szükség, ami 50/60 fps-es progresszívet csinál belõle. PC esetén pl. Nvidia kártya használatakor ezt csinálja a PureVideo adaptív deinterlacerje!)
Na meg látom itt eldumálgatatok a képekrõl is, hát én kötelezném a tvadókat hogy 1080p-vel sugározzanak és ha olyan lenne a szabvány hogy ne lenne szükség interlace-re vagyis mondjuk egy barátságos 120 kép per mp-s rögzítéssel /más kérdés hogy ezt milyen kábeleken tudnák átküldeni a tv nézõnek/ja és a tv gyártók is csak ezeket teljesen megjelenítenki képes tvkkel jelnehessenek meg a piacon:D
Meg kell érteni, hogy megvan az elõnye, és a hátránya. Van, amikor az 25/30 fps egyszerûen kevés, ilyenkor nagyon jól jön, hogy (ugyanakkora sávszélen) interlace-ben dupla-ennyi lehet (most mindegy, hogy ez a field-rate, nem a frame, lényeg, hogy más mozgásfázist tartalmazhat). Nekem igazából még az 50/60 fps is kevés, a 100-at szeretem, az az igazán folyamaos (persze ez csak játékok alatt elérhetõ, vagy spéci megoldásokkal adás esetén, lásd közbülsõ mozgás-fázisok kiszámolása). (Nem a Hz-rõl beszélek!)
Az interlace felfogható egyfajta "tömörítésnek" is. Az álló dolgok full-felbontásúak (a váltakozó félképekbõl összejön a felbontás), a mozgó részek pedig függõlegesen fele felbontásúak (de ez alig látszik), de legalább dupla rátásak lehetnek -- és fele a sávszél-igény.
Az már egy másik dolog, hogy a gagyibb de-interlace (i->p) megoldások nem igazán jól rakják õssze a progresszív képet. De vannak teljesen jó megoldások is, ezek végeredménye jó minõségû, dupla frame-rátás progresszív anyag.
Az nyilván nem lesz jó, ha eredeti frame-ráta mellett alakítjuk progresszívba, mert akkor vagy elvész minden második field, vagy összemossuk a kettõt. Legtöbbször az utóbbit alkalmazzák egyszerû konvertáláskor. Ilyenkor a dupla-rátás mozgásból 'single-rátás' (25/30fps) lesz!!! Ezért interlace video-anyagot (tehát nem mozis anyagot, ami 24 fázisos) ésszerûtlen és hülyeség így átalakítani. Vagy dupla-rátás progresszív legyen (megfelelõ megoldással), vagy hagyják békén interlace-ben! A mai lejátszókban úgyis van legalább ugyanilyen egyszerûbb deinterlace megoldás (összemosás), tehát a végeredmény ugyanaz. De így aki normálisabb deinterlace megoldást használ, élvezheti a eredeti mozgásfázis-rátát.
Ezen gondolkodj el... Meg mindenki, aki gondolkodás nélkül deinterlece-el mindent...
A 480P-tekintetében igazad van arra rosszul emlékztem, az interlaced tekintetében fenntartom azt a véleményemet hogy ha csak lehet kerülendõ. A HD-ready-t megnézem, de ha feltétele lenne a valós felbontás megléte nem kapnál 1024*768-as felbontású tv-ket HD-redy ként.
Lásd pl. itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Standard-definition_television
Tévesek az elképzeléseid az interlace haszontalanságáról is. A 720p-s és 1080p-s anyagok többsége 24/25/30 frame/s-es. Ez bizony kevés.
(Az egy dolog, hogy a mozifilmeket 24fps-sel veszik fel, ricegõsek is
.)
Itt jön be az interlace nagy elõnye! Ugyanis itt a "félképek" (minden páros v. páratlan sor) rátája duplája a fentinek: 50/60 field/s, és nem szükségszerû, hogy minden field ugyanazt a képkockát, pillanatot tartalmazza, azaz különbözõ mozgásfázisokat is tartalmazhat. Így a mozgás 50/60 fázis/mp-es is lehet, azaz sokkal folyamatosabb! (Annak az árán, hogy a mozgó részek függõleges felbontása persze felezõdik, de mozgás közben ez nemigen látható.) Ezt a mai videotechnikában ki is használják! A szokásos adásban (mozifilmeket kivéve) általában 50 fázisos mozgást látsz! A videokamerák így rögzítenek. Ilyenkor az anyag formátuma kimondottan video anyag -- ellentétben a mozis anyaggal, ami vagy progresszív, vagy olyan interlace, ahol a két field egy képkockához tartozik, tehát ugyanaz a mozgásfázis, illetve ennek olyan változata, amikor 2-3 kockánként nem egy fázis, mert hamarabb jön a váltás (24fps->25/30fps konverzió). Érthetõ valamennyire?
A 720p, 1080p is lehet 50/60 mozgásfázis/ms-es, azaz ebben az esetben 50/60 frame/s-es, ez lenne az igazi. Senem interlace, senem ricegõs (bár ha 24 fps-es mozifilm a forrás, akkor mindegy). De ez túl nagy sávszélességet igényel, ezért adásban a legritkább esetben használják. Elvileg a Blu-ray lemezeken ezek valamely variációjában lesznek a filmek.
Továbbá úgy emlékszem, a HD-Ready logóhoz az is kell, hogy fizikai felbontás is meglegyen, és ahol csak a fogadási képesség van meg, az a HD-Compatible. De ebben nem vagyok biztos, már rég néztem a definíciót.
Szal, bizony neked kellett volna még jobban utánanézni. :)
És az a vicc, hogy - azt hiszem - ennek jó részét egyszer már leírtam neked. (Lehet, hogy most sem fogsz visszanézni, csak beírtál ide, és mint aki jól végezte dolgát, továbbálsz. :) )
Ilyenkor torzítás nélkül lesz nagyobb a kép. Jó esetben állítani lehet a nagyítás mértékét. Legjobb talán az, amikor kicsit kilóg alul-felül, és oldalt csak kis sáv üres.
Olyan 16:9-es tévét nem ésszerû megvenni, ami ezt nem tudja.
A Projectorokról annyit hogy mozizásra az a legjobb ha van 1-3millád egy prokectorra. (Minimum)
A plazma tv-k gyorsan el fognak sztem tünni, mert marha problámásak, a projectoros készülékek sosem voltak túl népszerûek a jellemzõen behemót méret és a gyakorta gyatra képminõség miatt.
A 16:9-rõl meg annyit hogy mivel mindenhol azt tolják át kell állni rá, nincs mit tenni.
inkább a tévéadókat kellene kötelezni a 16:9 sugárzásra, az megoldaná a mostani hülye helyzetet ... akinek 16:9 megjelenitöje van, évek ota sziv a tévés filmekkel, álljanak át és most szivjanak pár évig a 4:3 tévé tulajok ;) (nekem 4:3 tévém van)
Forza.
A következõk egy élenjáró gyártó lapjai:
Némi bevezetés
A legújabb, hosszabb élettartamú alapanyagok: foszforeszcens polimerek
Aktív mátrixos, TFT-s OLED képernyõk
Azt írod, pixelenként 4 vezetés kell. Ez egy kicsit sok lenne. :) Passzív mátrixos képernyõknél soronként egy + oszloponként három (RGB) vezeték van. Frissítéskor ezek segítségével szépen végiglépked a pixeleken, mindegyikre adott feszültséget kapcsolva. Ilyenkor a frissítések között természetesen nem lesz állandó a pixel állapota (kialszik, stb.). Aktív mátrixos képernyõknél minden pixel egyszerre megkapja a +/- tápot, és oszloponkénti/soronkénti vezérlõ jelek állítják be annak "igénybevételét" (ezt egy pixelenkénti kis áramkör "megjegyzi"), az elõzõhöz hasonló frissítési módszerrel lépkedve.
A fõ probléma most állítólag az, hogy a panel szélén lévõ csatlakozás hamar oxidálódik.
A szûk spektrummal kapcsolatban azt is olvastam, hogy minnél szûkebb (akár több sávban, pl. alapszínenként), annál nagyobb intenzitásúnak kell lennie, mert kevesebb sejtet ingerel, de azokat meg túlzottan is.
A cikk nem szol arrol hogy a plazma kisülések miatt hangja van (halk ciripelés) ami este elég zavaró.
aztán (bár már sokat javítottak rajta) ott a beégés amikor megmarad az rtl-klub vagy a 12 éven felüliek karika a TV kikapcsolt állapotban is...
Ráadásul tényleg csak DVDre jó TV nézésre alkalmatlan.
ennyiért vehetsz projektort is aminek szebba képe és nagyobba képátmérõje (márha van 50 négyzetméteres napalid :)
175k es a tied lehet a hordozhato Samsung projector.
Dez: Inkompatibilitas definicioja jatekoknal: amikor fut,de csak pl. 1 fps-sel,vagy össze-vissza akadozva,irányíthatatlanul 2. K8-nál alapból mindig 200MHz az FSB. Csak tuning által lesz magasabb.
(O_o)
De mind1, ha ennyi pénzem lenne inkább egy projektort vennék, az má gépre is élvezhetõbb képet ad
Kötözködés bekapcs (nem konkrétan neked, miattad, de annyiszor láttam leírva), mit jelent az Szerintetek, hogy Dolbyban?
Könyörgöm a Dolby az egy cég, elmúlt 30 év alatt több tucvat szabványt dolgozott ki.
Azért mondjuk a Dolby Stereo nem emlegethetõ egy napon pl. a Dolby Prological hanggal, ami meg nem egy szint a Dolbi Digital-al (akár még a sztereoval se!), a tévéadások általában Prologicot használnak, esetleg digitális csatornánál lehet Dolby Digital ...
A sávos színeket hogy érted? A CCFL-nek sávos a fénye? Attól még lehet vele világítani, lásd pl. energiatakarékos égõk.
Még egy tényezõ van, hogy polarizált fényt ad, de ez a színlátást asszem nem befolyásolja. (Egy polárszûrõ egymagában úgy néz ki, mint egy enyhén sötétített üveglap.)
Nem teljesen egyforma ám a különféle LCD-k színei! Ez a színszûrõktõl is függ. Meg az LCD panel fajtájától is. Nekem most egy S-IPS-es monitorom van, és azt hiszem, elég szép képe van, aki látja, dícséri. A "rosszul színezett" (valami nagyon vacak kamerával készített) képeken itt jobban kijön a mesterkéltség, de a normális képek nagyon is 'élethûek'! (Monitorban legelterjedtebb a TN, lévén ez a legolcsóbb, ennek van ilyen szempontból is a leggyengébb képe. A nagyobb LCD-TV-k viszont S-PVA-sok, S-IPS-esek.)
Ha úgy vesszük, semmelyik piros-zöld-kék-es rendszerû (így végülis az összes) megjelenítõ nem tesz annyira jót a szemnek, színlátásnak, mert hiányoznak a közbülsõ+szélsõ fény-frekvenciák, csak viszonylag szûk piros, zöld, kék van. De legalábbis a teljes látható színspektrumot nem fedik le.
Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEÕÕ
A digi adás minõségéról annyit, hogy szinte visszasírnám a 352x288-as filterelt avi filmeket a régi PC-mrõl...
DigiTV-s mûsort is láttam már HD felbontású TV-n, egyszerûen siralmas :(
Majd ha lesznek normális minõségû csatornák (a tartalomról már nem is beszélek), akkor érdemes lesz váltani. De addig ilyen áron max a DVD-Fun-oknak éri meg...
R Ö R G E
Én egyébként ezekkel a ultralapos izékkel megvárom, míg 50e alá, azaz kb. a havi fuzom alá mennek. Addig tuti nem lesz nekem :D nemrég vettem kb. 50e-ért egy 70cm-s crt-t, ezzel is elleszek egy darabig...
Nem vitatkozom, csak igazam van. (Dunning-Kruger)