17
  • dez
    #17
    Nos, erről már úgy 15 éve olvastam valamelyik Nemere könyvben. (Tudjuk, ő csak hülyeségekről írt...)
  • Epikurosz
    #16
    Vagy ott van akár a Vojnics kézirat is...

    A világ tele van rejtélyekkel. :-)
  • Epikurosz
    #15
    A témánál maradva, borzasztóan lassan haladnak ezek a régészeti kutatások, az ember megöregszik, amíg tisztázódik egy-egy rejtély.
    Például, a Kheopsz piramisbeli titkos akna mibenléte még ma sem tisztázott tudtommal, bár voltak ott különböző kutatások, de az utóbbi időben nem hallottam semmit.
    Az előbb idéztem az [URL=http://index.hu/tech/tudomany/antik7070/]Antikyterai ókori "navigációs" eszközzel[/URL] kapcsolatos friss hírt, most itt van ennek a sírnak a kérdése is. Tutankhamon halálának körülményei sem egyértelműen tisztázottak. Vagy ott van a Phaisztoszi korong is.
    A világ másik végén, Amerikában most nagy csend van a Kenewick-i ember és társai körül.

    Lehet persze, hogy én vagyok lemaradva...
  • winters123
    #14
    igazad van
  • Epikurosz
    #13
    OFF

    "1. Ez nem helyesírási fórum."

    Igen, de:
    - törekedjünk a helyesírásra, feltéve, ha nem akarunk valamit direktbe rossz helyesírással kihangsúlyozni.
    Nehogymá' baj legyen abból, ha valaki helyesen ír, vagy másokat efelé szépen irányít. Én ugyan enm szoktam kiakadnis semmin, mert a tartalomra koncentrálok, de ha valaki felhívja a figyelmem a hibáimra, akkor úgy érzem köszönettel tartozom neki, mert vette a fáradtságot, hogy szólt.

    OFF
  • Epikurosz
    #12
    Jujj, olvassátok el!
  • Flashy
    #11
    micsoda teaser cikk... nyissák már ki! :D
  • Celeborn
    #10
    Már sok ilyen helyesíráson problémázó hozzászólást láttam, de eddig sosem szóltam hozzá. Most kivételt teszek.
    1. Ez nem helyesírási fórum.
    2. A helység szó létezik a magyar nyelvben, és települést, községet, lelőhelyet és még sorolhatnám, mi mindent jelent. A helyiség pedig szobát. Innentől vitatható, hogy jelen esetben melyiket kellett volna használni, de szerintem ne tegyük.
  • Falconer
    #9
    Helyiség! I-vel! Nemigaz, hogy ezt manapság már senki nem tudja helyesen használni.
  • SmallGreenET
    #8
    Na ha már ilyen nagy találgatások mennek itt, akkor én is leírom, ami hirtelen eszembe jutott. Az az üres gyerek szarkofág akár egy olyat is jelenthet, hogy a nő terhes volt, s így az ő halálával a magzat is eltávozott... Az meg érthető, ha az anyaméhet nem csomagolták szarkofágba... :)

    Amit én tudok a Tutankhamon haláláról, hogy az vsz valami fizikai behatás eredménye. Harci sérülés, baleset vagy merénylet. Egy dokfilmben olyanokat elemezgettek, hogy a tarkóján volt valam bevérzés. Aztán fene tudja, de járványos sztorit még nem hallottam.
  • Esrohnoil
    #7
    Harry Potter & the chamber of secrets?
  • PetruZ
    #6
    Tutankhamun a saját féltestvérét, Ankhesenamun-t vette el és két lányuk született, akiknek múmiáit már megtalálták. Egyébként nem semmi lány lehetett: először - feltételezések szerint - a saját apjával házasodott össze (akinek 12 évesen lányt szült), aztán volt még egy férje, a 9 éves fáraó volt a harmadik, majd miután az 18 évesen meghalt, negyedszer is férjhez ment, de pár évre rá ő is meghalt.

    Tutankhamun egyébként a legújabb kutatások (tavaly teljes CT vizsgálatnak vetették alá, és több, mint 1700 képet készítettek róla) szerint nem járványos betegségben halt meg, hanem eltörte a bal lábát és az súlyosan elfertőződött. Nem találták semmi nyomát annak, hogy más betegségben szenvedett volna, vagy hogy megölték volna.

    Infó: innen és innen.
  • szurka
    #5
    Biztos sírrablás történt.
    Már folyik a nyomozás ismeretlen tettes ellen :D
  • Effendi
    #4
    A fenti adatokból megpróbáltam levonni a saját következtetésemet, és véleményem szerint nem olyan titokzatos dolgok, mint azt itt a cikk is sugallja.
    Úgy tudom, hogy Tutenkamon fiatalon halt meg egy eddig tisztázatlan ok miatt.
    Ha a feliratok és egyéb dokumentumok alapján valóban volt felesége, ami ugye nem is lehetetlen, hiszen abban az időben elég korán kezdték a dolgot, akkor a felesége is ott van valahol.
    A KV63-as rendeltetése szeintem egy balzsamozó helység lehetett. A piramisoknál ugye erre külön helység volt majd később szállították át a szarkofágot a végső nyughelyére. Jelen esetben viszont olyan sírhelyről van szó, ahol rengeteg halott uralkodó fekszik még jelenleg is. Itt nem nagy piramisok vannak, hanem kis földalatti temetkezési helyek, mint manapság a kripták. Tehát a mumifikálást max. olyan helyen végezték ami közel volt a sírhelyhez. Legalább is szerintem ebben az esetben szükséges volt mindenképpen, mivel az én véleményem szerint a "király" ragályos, fertőző betegségben hunyt el. Tovább menve azt feltételezem, hogy a felesége szintén elkapta és ő is meghalt. Ezért a balzsamozást szándékosan ott végezték el, hogy ne terjedjen a kór. Miután a balzsamozásokat elvégezték az ahhoz szükséges eszközöket,- félve a ragálytól- a rengeteg véres, belsőségekkel szennyezett edényt már nem használták fel, így azokat összetörve elzárták a szarkofágokba, amiket most megtaláltak.
    A gyerek-szarkofág pedig még egyszerűbb, ugyanis ezek szerint volt egy kisgyerekük, az uralkodó utódja. Mivel mindkét szülő szerintem a ragályba meghalt, így az ősi egyiptomi szokás szerint az őt szimbolizálva eltemették melléjük a gyermekük aranyba foglalt másolatát, hogy elkísérje őket a túlvilágra. Gondolom a gyereket csak nem ölik meg, mint a rabszolgákat, akik a túlvilágon is szolgálták a fáraókat, legalább is a nagy piramisok fáraóit.

    Szal nem kell nagyon misztifikálni a dolgokat, ha van egyszerűbb magyarázat is ezekre a furcsaságokra.

    Ezek csak az én gondolataim, persze csak a cikk kevés adatából tudtam kikövetkeztetni.
  • NEXUS6
    #3
    Hívni kell helyszínlelőket, mega enszíájesztet azok szoknak ilyen rejtélyeket bogozni.;)
  • brueni
    #2
    hófehérke hét törpéje
  • assdf
    #1
    imádom az ösi egyiptomot. Csillagkapu rulez :)