1885
-
Zséé #605 Bakik focistáktól, riporterektől
A vébé mérkőzeseit figyelve is találkozhatunk rengeteg kisebb-nagyobb nyelvbotlással, hiszen mind a riporterek, mind a játékosok elszólják magukat olykor. Összeállításunkban a sosem az eszükért fizetett focisták szavait tolmácsoljuk, és közreadunk néhány kommentátori halhatatlant is.
Labdarúgók mondták:
"Szeretnék egy patinás olasz klubban futballozni, például a Barcelonában." (Mark Draper)
"Nincsen középút, vagy jól futballozol, vagy rosszul. Mi a kettő között játszottunk ma." (Gary Lineker)
"Sohasem tudtam beilleszkedni Olaszországban. Olyan érzés volt, mintha egy idegen országban élnék." (Ian Rush)
"A megnyitóünnepség fantasztikus volt, bár lemaradtam róla". (Greame Le Saux)
"Valóban beadtam a klubomnak a kérésemet, hogy tegyenek az átigazolási listára de nem arról van szó, hogy máshová szeretnék igazolni." (David Eyres)
"Öt gólra vagyok az Arsenal mindenkori házi góllövőlistájának első helyétől. Na, nem mintha számolnám." (Ian Wright)
"Tizennégy sárga lapot kaptam ebben az évben. Ebből nyolc alkalommal én is jogosnak éreztem a büntetést, a másik hetet azonban vitathatónak tartom." (Paul
Gascoigne)
"A Leeds csodálatos klub, és már hosszú évek óta itt érzem magam otthon, annak ellenére, hogy mindig is Middlesbroughban volt az otthonom, ahol otthon éreztem magam." (Jonathan Woodgate)
"Lehet, hogy a hibáim csak azért tűnnek nagyobbaknak, mert gólt kaptam belőlük." (Ian Walker)
"A brazilok dél-amerikaiak voltak, az ukránoknak azonban inkább európai csapatuk van." (Phil Neville)
"Alex Ferguson a legjobb menedzser ezen a szinten, akivel együtt dolgoztam, annak ellenére, hogy más menedzserrel még nem dolgoztam ezen a szinten." (David Beckham)
"Az egyetlen dolog, amit nem vághatnak a fejemhez, az az, hogy mindig a maximumot adtam." (Alan Shearer)
"Biztos vagyok benne, hogy Brooklyn fiamat meg kell kereszteltetnünk, csak azt nem tudom még, hogy milyen vallásra." (David Beckham)
"Látom már a répát az alagút végén." (Stuart Pierce)
Kommentátorok mondták
Mindkét csapat állóháborúvá merevedik most. (Knézy)
Keegan már nagyon ideges, ott flangál a kispad elött a ketrecében,
az ö kis türelmi zónájában. (Hajdú B.)
Abdullah próbálja meghúzni, helyette öt húzzák meg. (Faragó)
Letolta a nadrágját, és ez nem volt valami szép látvány.
(Gundel Takács)
Mint egy romboló, odakúszik. (Knézy, belga-holland vb meccs)
Mező rúgja ki a labdát a róla elnevezett mezőnybe. (Vass István Zoltán)
Az ellenfél egyszerüen nem tud eljutnei a Porto kapujáig, pontosabban
eltud, csak labda nélkül. (Vitár)
A labdába bele tudott érni egy szemfüles belga láb. (Deák Horváth Péter,
Fradi-Anderlecht BL selejtezö)
Benn maradt, ami kijött volna. (Hajdu B. Maldini rosszul sikerült
köpéséröl, míg az arcán csorgott a nyál)
Elnézést, csak leesett a mikrofonom és felnyomtam magamnak. (Faragó)
De nagy gólt lőttél, Preisinger ! Mondhatnám, ez a Bélák napja, dehát ö
nem is Béla, hanem Sándor. (Siklós Erik, MTK-Vlagyikavkaz)
Dzurják a felső sarokba gurított. (Gulyás)
A fekete fiú vezeti a labdát (Vitár, Afrika kupa)
Ezt gyorsan felírom, aztán folytathatjuk tovább a mérközést. (Knézy)
Roberto Carlos feldobta magát, mint egy éjszakai pillangó. (Gulyás)
Most nem akarok beleszólni, mert gyászszünet van. (Knézy,
portugál-magyar)
Lyukat rúgott, nagyon rossz megoldás! (Knézy, UTE-Szeged)
Zamorano egy kicsit későn tette be, és nem is volt jó. (Gundel Takács)
És most következzék a meccs, a riporter Fara.. de hiszen az én vagyok !
A mérkőzést Hajdú B. István közvetíti. (Faragó)
-
#604 Hajdú B. nagyon jó, bár most a vébét ő sem érzi annyira, lehet azért, mert nincs a helyszínen. -
#603 Ez egy rendes Népszabó újságcikk, ami elég nagy nyilvánosság. =)
A Léderer-Világi sztárpáros a piacgazdaság kudarca, a régi monopol MTV-nél a szocializmusban Vitray, Knézy kommentált, a kereskedelmi RTL-en meg ez a két kontraszelektált, retardált majom...
Urbán-Kovács-Verebes legalább tényleg komikusak, de Léderer meg Világi inkább tragikomédia.
Tegnap Kokó is aranyos volt, az esti meccs felvezetésében a papírjaiba kellett lesnie, hogy az aznapi két párosítást és végeredményt felolvashassa. Fejből nem ment? -
#602 hajdú b. legalább ki tud ejteni minden nevet normálisan,hajdú b. ráadásul poénos is,és nem ilyen fapoénjai vannak -
#601 Ja! Én még azon röhögtem, hogy ugye mindig az esti meccs az Ákoskáé, de amikor a Dél-Korea meccs volt akkor a Hajdú B. volt. Először nem értettem miért aztán rájöttem: szerintem a Léderer nem merte bevállalni a Koreai neveket
Egyébként meg Hajdú B. nek volt ott is egy jó beszólása:
Kin Jung Csul, mire kimondom a nevét a franciák úgyis megszerzik a labdát (úgy is lett :)) -
#600 Sajnos nem fog lemondani és sokkal nagyobb nyilvánosság kéne ennek a cikknek. Jó lenne ha valaki télleg valahogy tudtára adná az RTL kluban, hogy egyetemes vélemény, hogy a Léderert utálják, mert kevés ehhez a munkához -
#599 aztaqrva,miket írkálnak nolon...hát ha ezt olvassa,el fog süllyedni szégyenében és azonnal lemond :D
először azt hittem,h te írtad :D -
#598 -
#597 Korrekt cikk Kiafaszomazalédererről. Bár Világi mellett ő egy igazi klasszis. =)
Kicsoda, micsoda?
Népszabadság • Jakab József • 2006. június 20.
"Ennek a klubelnök az apja, vagy övé a labda" - mondogatta apám, amikor ügyetlen futballistát látott a pályán. Vajon miként vélekedne, ha Léderer Ákost hallgatná? Nagy vonalakban alighanem úgy, ahogy a szerkesztőségbe telefonálók, leveleket írók. Ifjabb Szabó Lajos Derecskéről egyenesen úgy gondolja, hogy ellopták tőle a futball ünnepét; szerintem a kedves olvasó kissé elragadtatta magát, hiszen riporteri ámokfutás ellen létezik spontán megoldás: le kell halkítani a készüléket. Belátom, ezt a tanácsot nehéz elfogadtatni a Vitrayn, Knézyn vagy Gyulai Istvánon szocializálódottakkal, de azért meg lehetne próbálni.
Léderer fiatalon ért a csúcsra: mostanság minimum annyiszor emlegetik, mint a legjobb játékosokat; kevésbé elismerően, de a mai világban az emlegetés gyakorisága számít. Mentségére szóljon: világbajnoki munkálkodása csöppet sem színvonaltalanabb, mint NB I-es ténykedése - mindkettő lehangoló -, csak mostanában kicsit többen hallgatják, és ez nem tesz jót neki. Amikor alámond, egykori vendéglős ismerősöm firtatására gondolok, aki azt kérdezte: mi nem jó a carbonara spagettijében? Az egész, úgy, ahogy van, mondtam volna szívem szerint, aztán mégis inkább a fokhagyma markánsabb jelenlétét javasoltam.
Fogalmam sincs, hogy Léderer melyik gimnáziumban és hányasra érettségizett, mindenesetre csókoltatom a nyelvtantanárát. (Meg azt, aki középfokú magyartudással alkalmasnak találta a riporteri munkára.) Néhány gyöngyszem: "Most már ki kell jönnie az elefáncsontpartiaknak; Olaszország és az Egyesült Államok játszanak egymással, nincs más választása az amerikaiaknak, Ronaldo és Ronaldinho passzoltak".
A riporter repertoárja idétlen megjegyzésekben is gazdag: "Összekoccintották a bokáját; Tizenhat évesen elhunyt az édesapja; Meghúzta a lábát a becsúszásnál; A legrégebb óta ő a válogatott a csapatban."
Külön bekezdést érdemel a nyitó heti slágerlista első helyezettje: "Kisebb tumultuózus jelenetet láthattunk." Lássuk be, ennek ott a helye a pro primo, először, a délelőtti matiné és az új nóvum társaságában.
Léderer megilletődöttség nélkül kever fehér futballistát feketével, nála a kispados is a pályán van, továbbá a lecserélt is játszik, mi több, szabadrúgást végez el; és ha úgy hozza a helyzet, lazán téveszt kapust középpályással. (A kalandvágyó, úgynevezett szakkommentátorokról ezúttal ne essen szó. Illetve, csak egy kevés. A tegnap délutáni mérkőzés riportere 1-0-nál felvetette: "Az a nagy kérdés, Togo tud-e egyenlíteni. A másik nagy kérdés meg az, tette hozzá Verebes Mágus, hogy meg tudja-e őrizni előnyét Svájc.")
"Nem értek hozzá" - kommentált Léderer az egyik meccsen; csak azt nem tudom, a magát "feldobó" játékosra tett-e megjegyzést, vagy őszinte vallomással lepett meg bennünket. Így vagy úgy, szegény apám, ha élne, újfent találgatna...
www.nol.hu -
#596 Nem az a baj, hogy félre mondott egy eredményt. Az a baj, hogy állandóan félre mond valamit -
Ez jó volt. :D -
#594 van olyan férfinév is h Joachim,biztos arra asszociált :) -
#593 Azért Hajdú B.-nek sikerült egy ilyen is: "Joaquimot nem ttudta megjátszani." De nagy a különbség, Hajdú B.-nek vannak bakijai, a többi retek klubos meg össze-vissza beszél. -
#592 Hát ezen jót mulattam:
Hajdú B.: Bounmichel az apja lehetne Segrio Ramosnak, 20 év van közöttük. Amikor a kapus 1991-ben válogatott lett, akkor Sergio Ramos még a dömper és a homokozó között vívódott, hogy melyik legyen a jele az óvodában..."
Hát ez kész volt :DDD -
#590 Ezt az első meccsre mondta, azt hittem egyértelmu. Egyébként bevallom őszíntén, nem gondoltam, hogy pont ezen fogtok fennakadni, mert a fotballt kövérítette ki jbal. -
#589 csak épp jelen esetben az a gond, hogy 2-0 lett -
homeless #587 Csak én vettem észre, hogy Léderer keveri a térdet a bokával. Először azthittem, hogy csak nyelvbotlás, de azóta már több meccsen is volt rá példa:
Lecseréltek egy játékost nemtom melyik meccsen:
"Úgylátszik sérülés miatt hozták le, már jegelik is a bokáját"
(a térdén volt a jég)
Másik:
Csávónak eltalálták a sípcsontját pont a térde alatt és ott is fogta a játékos.
"Ez bokasérülés lesz, a közeli képen láthatjuk is hogy a bokáját fogja"
De ezen kívül volt még vagy 3 eset. -
#586 Biztos azt a Kolosi Pétert dugja, aki az RTL Klub programigazgatója, annak is egy b*zifeje van :DDDDD -
#585 Biztos dug valaki vagy valami olyat, ami ehhez a poszthoz kell ... -
#584 Pedig magyarul így is lehet mondani. -
#583 Akkor 2 sms-t kell küldeni.. ( 2x annyi sms= 2x annyi pénz) -
#582 igen komoly
SMS kérdés:Milyen szerelésben jáccanak a spanyolok?
piros-sárga
piros-kék
mind3-ból van benne
a gatya kék
LOL -
#581 LOL :DDDDD -
Zséé #580 nemtom hogy volt e már szó róla itt, de holland meccsen léderer szerint a Hollandok szövetségi kapitánya Mario Van Basten volt :) -
#579 Ez komoly??? -
#578 Küldjünk már egy mailt nekik, kommentátor ajánlataink címmel :DD -
#577 télleg
tegnap összefoglalóba Gyulai:
megy a Fotball világbajnokság
a Brazilok kiharcolták az 1-0-s győzelmet
-
#576 :DDDD Ennyi erővel Pokrivtsák+Csonka Pici :DDDD -
#575 Szellő István
szakkommentátornak GYőzike:Dd -
#574 Szakál Miki + szakkommentátornak Valkó Eszter -
#573 :D Beszeda Gabi nem jön? -
#572 már csak a Szakál Miki hiányzik :DDDD -
#571 az rtl és a sportklub tud csak ilyen fasz kommentátorokat berakni mindenhová.
ha megnézzük,f1ben is pailkék...lol
a eurosporton mindenki ért ahhoz,amit közvetít,m1nél is jó kommentátorok vannak,fogjuk rá h a sport tv-nél is,de retek klubb... -
#570 Szegény megboldokult Knézy Jenő hallaná, hogy kik léptek a helyébe...
amúgy sztem Hajdú B, Gundel és Faragó a legjobb a maiak közül, +jópár eurosportos -
#569 A beszédhibás Léderert már valahogy nagy nehezen kezdtem megszokni, erre most megajándékoznak ezzel a Világival... Ki a francnak pattant ki a fejéből, hogy ennek a faszinak VB meccseket kell közvetítenie?????????? A telefonos játékok alatt sem lehet elviselni a fars hangját meg a hülye kiejtését, arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nincs képben semmivel, csak az elé tolt információkat képes felolvasni, és virít róla, hogy életében nem foglalkozott komolyan ezzel a szakmával... Könyörgöm, széles e hazánkban ő volt az EGYETLEN lehetőség akit ide be lehetett tenni...??????????????????????? -
#568 Ez tényleg nem rossz. :) -
#567 Én még akkor hasaltam ki, amikor az Urbán kezdett el makogni, hogy példát kéne venni a japán utánpótlás-nevelésről. Pont ő pofázik???? -
jefferson83 #566 Egyébként nagyon nagy :DDD -
#565 "Úr Isten!"
Kibaszottúl fölé lőte a labdát az egyik játékos. Csak nekem esett le a poén? :) -
#564 Ezt nem tudtam felfogni. Kit értett "ő" alatt?