Barackpálinka, télifagyi és Commodore 64
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Hát igen, a régi szép idõk!😊
Nekem az elsõ gépem egy C=16(64Kb)-os volt aztán meg egy C=64 II aztán kaptam egy használt XT PC-t, de azt nem is használtam mert egybõl ki lett cserélve egy 20Mhz-es AMD procis 286-osra!😊
Emlékszem még vettem bele kis memória IC-ket, de már nem tudom mennyire bõvítettem...
Viszont nemrég szereztem egy régi álmomat egy Amiga500-at! A bajom az, hogy nincs hozzá semmien progim 😞
Ezúton szeretnék megkérni valakit, hogy ha esetleg rendelkezne WorkBench lemezzel ill. néhány játékkal akkor segítsen engem ki? könyörgök segítsetek?
Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV
IBM T61 ND218HL *** Core2 Quad Q6600, Gigabyte 8800 GTX, 4 GB Kingmaxx, 1.6 TB SATA, TT Big Typhoon, SB X-Fi Fatal1ty Platinum Champion, CM Stacker, Dell 2007 WFP, Vista Ultimate BOX, Office 2007 BOX
A ZX Spectrum sosem volt érintõgombos. Az elsõ széria (16k, 48k) gumi billentyûs, a másodiknak (48k+, 128k, ql) egy egyéni dizájnú mûanyag billentyûzete volt, a harmadik pedig (+2, +3) a mai billentyûzetekhez hasonló kinézetû volt! (spectrum)
Érintõ billentyûzet a ZX80 és ZX81-eken volt. (zx81)
Pet
Pet
Egyébként inkább 6502. Vagy esetleg 6510? Már nem tudom.
Hihihi, az elsõ gépi kódú programom (tényleg gépi kódú, mert nem assemblerrel csináltam, hanem a kódokat írkáltam be) egy egyszerû bináris számlálás volt, egymás utáni bájtokban, és elõtte kitettem egy sprite-ot, amit arra a területre állítottam. Elõtte Basic-kel csináltam ugyanazt a számlálást, és kíváncsi voltam, gépi kódban mennyivel lesz gyorsabb... És akkor elindítottam a gépi kódú változatot, és csak ámultam, mert ott a képernyõn megelevenedett, milyen kurv@ gyors... Pedig hányad része a mainak. De az emberi léptékhez képest az is nagyon durva volt. És persze kissé ütõsebb, mint a lassúcska Basic.
A másik, hogy ma a 3D a módi. Kicsit más világ, mint a 2D. 1 dimenzióval több van, mégis valahol jóval kötöttebb, kevesebb teret hagy a fantáziának. Inkább a matek kell hozzá.
Nem vagyok benne biztos, hogy a mai fejlesztõrendszerek használata olyan könnyû, egyszerû. DirectX (mint használandó API) pl. igencsak nem egyszerû.
Nem beszéltem a processzor kapcsolási rajzáról (csak megemlítettem, hogy a 80486-os szériától kezdve optimalizálták a processzorokat, ami bonyolultabbá teszi a processzort), csak a gépérõl. Egyszerûbb felépítésû volt - nem kellett hozzá többrétegû NYÁK - mint a jelenlegi gépcsodák (Homelab/ZX81 kapcsolási rajzok még megtalálhatóak valahol valamelyik fiókban...). Sõt a Mikroszámítógép Magazinban volt egy "Építsünk mikroszámítógépet!" sorozat is.
És akkor már elvileg várt otthon a C64... Csak épp lefoglalták a vámon, és tûkön ültem, mikor adják már ki. Bármely nap megjöhetett volna. Végül karácsony táján gyütt. Hú, az milyen hosszú várakozás volt!
Faustus: te tényleg tudtad a 6501 kapcsolási rajzát? VIC? SID? naneviccelj! 😊
sztem a különbség csak annyi, h most mindenre van program, játékból 1000x a választék, a legtöbbek igényeit már kész programok várják 😊 anno bizonyos szitut saját programmal, játékkal oldottál meg 😊 és egy két hét alatt is lehetett látványosat alkotni!
ma pár hét alatt jó, ha egy modellt leteszel az asztalra, ami mondjuk elég szinvonalas ... anno csak egy 21x21es spritét kellett 3 szinnel megcsinálni 😉 (a 21x21 nem pontos szám, már nem emléxem)
?type mismatch error
ready.
Forza.
Lehet, hogy röhögnek majd egy jót a mai gépeken, de túl sok érdekesre talán nem fognak emlékezni. Hiszen nem is élik meg túl mélyen az egészet. (Mást sem nagyon.)
Nos ennek megvannak az okai:
* Régen a programozási nyelv és a számítógép közelebb volt egymáshoz, mint mostanában. Így jobban rá volt az ember szoritkozva a programozás megtanulására.
* Egyre bonyolultabbak a számítógépek. Míg például egy 8 bites gépnek tudhattad a kapcsolási rajzát,most egy 64 bites csodának ki tudná lerajzolni? (Sõt a jelenlegi mikroprocesszorokat - ha jól tudom a 80486-os szériától - számítógép optimalizálja...)
* Mivel egyre bonyolultabbak a gépek, egyre bonyolultabbak a játékok (szoftverek) is. Ráadásul egyre több van belõlük, és könnyebben hozzáférhetõek.
Így nem kihívás egy újabb szoftver fejlesztése.
* Több szolgáltatás, több program érhetõ el a számítógépekre. Így több lehetõség van a számítógépezésre.
Hónapokig nyomtam.
Aztán jött a 286-os Herculessel majd VGA-val, terror news, civilization, police questek, stb.
akit érdekel:
http://terrornews.demoscene.hu
innen letölthetõk és megnézhetõk a terrornews-ok!
ma van egy c64 emulatorom, kirakva tv-re olyan mint az eredeti, haverokkal sörözés közben jókat lehet nyomni wizard of wart meg társait!
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
Dísznek jó. Apámnak is volt Ericson tégla-telefonja sokáig, aztán jött mr. bertörõ és azt is ellopta. Azok a régi szép idõk...
Ha jól emlékszem akkor nem ez a helyes, hogy: LOAD"*",8,1
én erre emlékszem: LOAD"$",8,1
Gyûjtögettem az elsõ floppy-meghajtómra, és egy nyári diákmunka után meg is tudtam venni 12 ezer forintért használtan (kb. 18 ezer volt az új pedig 18 ezer, 80-as évek második fele).
És igen, felejthetetlen élmény marad a mai napig, hogy egy doboz lemez vásárlása után egybõl nekiálltam ollóval kivágni azt a kis téglalapot a szélébõl, hogy kétoldalast csináljak belõlük.
Még programoztam is benne Graphics Basic alatt, és hatalmas "sprite"-kezeléssel egy starwars-os játékot is elkezdtem, de egy 386-os megérkezése miatt ezt abbahagytam, pedig kb. 60%-nál tartottam
Néhány progit írtam rá GW-BASIC-ben, meg volt Hisoft Pascal-om is. Az volt még a király idõ.
A következõ gépem már egy 386-os volt. Addíg nem is akartam lecserélni.
A mostani fiatalokat nem értem. Van egy rokon kisfiú, egész nap a gép elõtt ül, de nem hajlandó egy programot sem írni, pedig a mai fejlesztõeszközökkel nem is olyan nehéz. Állandóan nyomja a játékokat. Mit fognak csinálni 15 év múlva???
?load error
ready.
😄
dez: a pirates bezony valami bõvítményes basicben volt irva, nem full ASM!
Amugy sztem a "mai fiataloknak" is meglesz a feeling, amikor 15 év mulva meglátják a "régi, egymagos pécéket", "okostelefonokat" vagy mittomén 😊 ahogyan apáink is tudnak mesélni az õ egykori fiatalságukrol, h mi "nem adatott meg nekünk" 😉
Forza.
Ha nagyon érdekel van ilyesmirõl építési leírásom is. Megbeszélhetjük!
Az Amiga meg még jobb volt (megint csak késõbb), na bumm. De sajnos "néhány" kivételtõl eltekintve már arra sem születtek olyan igazán jó játékok. Szebbek voltak, de... (Pedig az Amiga volt a legfontosabb gépem, és én is próbálkoztam rajta sokmindennel. A határán volt annak, hogy még 2-3 ember a "sufniban" összehozhasson rá egy komplett játékot.) Kezdték kinõni magukat a nagy kiadók, akiket kezdett egyre inkább csak a profit érdekelni (bár akkor még voltak kisebbek).
ilyen feltételek mellett nem éri meg... ez az egész nem tetszik.. ..-ohh.. már látom a fényt az alagút végén!.. -te h*lye.. az csak a vonat!...
Nekem nemvolt, floppímeghajtóm a C64-emhez, jobbanmondva volt, csak nemvolt jó az olvasásban (vagyis rosszvolt), viszont volt floppydriveom mellé 😊 .
Szerettem a PitStop II játékot, azzal sokat játszottam mások ellen, fõleg a kerékcserék és a tankolás volt muris (ha túltöltötted a tankot, hírtelen megint üres lett, mitha szétdurrant volna <#buck>#buck>), a másik kedvencem a Dzsiájdzsó (huh, hogy is írják? <#vigyor5>#vigyor5>), ennek a számítógépekhez hasonlószíntû grafikáját, játékmenetét kedveltem, ha jól emlékszem 2 fajta harcmódszer volt, volt a szemtõl szemben, olyan Mortal Commbatos harc, csak kicsit szabbadabban mozogva, tereptárgyakkal, fedezékkekkel, több emberbõl lehetett választani és mindnek más volt a támadása, kinézete (ehez még a floppy-t is megkellett fordítani, és sokáig töltött), és egy felülnézetes ahol terepen megyek a tankkal, harckocsival, vagy helikopterrel (attól függ mit választottam), és megkellett menteni a túszokat. Ha egy küldetés nem sikerült az emberemet az ellenség elfogta, ha sikerült és fogtam el az övét (bár idõvel megszöktek, és detto az enyimek is), a küldetések egy világtérképrõl voltak vélasthatók. Szerintem ez a játék a maga idejébben összetett és változatos volt. Igaz én 92-98 as idõszakban használtam sokat a C64-emet, bár az akkori kezdetekben 5 éves mivoltomal, hamarabb megértettem a Commodor használatát mint az apám <#vigyor2>#vigyor2> (bár nem mintha sokat érnék vele).
A joy-sztikokat szinte havonta vogyasztottuk az öcsémmel, barátaimmal.
Kellemes így visszagondolni rá, sajnos a gép már nincs meg.
Ha valakinek megvan az utóbbi játék emulátorra, esetleg valódi Commodorra géppel eggyüt szerintem érdmes megnéznie.
ilyen feltételek mellett nem éri meg... ez az egész nem tetszik.. ..-ohh.. már látom a fényt az alagút végén!.. -te h*lye.. az csak a vonat!...
mailemre jöhet (ha valki nem tudja, akkor privátban megadom)
Fent a telkünkön csak egy c64-es van, avval szoktunk írogatni mindenféle hülyeségeket, meg játékok...ááá...istenem, eskü egy csöves c64-es beizzítása, és a játék "grafikájának" látványa már jobban szórakoztat, mint az itthoni 2,4es cerka...
REtrO 4eva' 😊))
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f
Persze C64 +x -eket is programoztam, de 286-os volt az elsõ gépem.
Ma láttam egy régi könyvet XT tunning vagy hasonló címen, elég fura élmény volt...
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml
De mire összeszedtem nyári munkákból hajdanán az elsõ mobilra a pénzem ,addigra már Ericsson T10-est vettem.
Pedig azokon a régi telefonokon még normális, emberi kézhez méretezett gombok voltak, amiket nem ujjheggyel kellett nyomogatni...régi szép idõk 😄
Azért a 286-osok is kihívások voltak 😊 én azt is imádtam...azon is meg kellett dolgozni egy játékért...