461
Mindenkinek fizetős lesz a felsőoktatás?
-
ha a hiányszakmákat megfizetnék rendesen, akkor pikk pakk leszoknának a divatszakokról... -
nem mernek, pont azokból van a pénzük..... -
Ez a fő gond. És itt kéne beavatkozni hogy a hiány szakmák képzését kéne előnyösebben támogatni a divat szakmák ellenében. -
szal szerintem még mindig az a legnagyobb gond hogy pont azok a "divat szakok" amikből már most is több ember keres munkát mint amennyire a piacnak szüksége van a hiány képzés orvos gyógyszerész stb meg menekül az országból mert reménytelen a kezdők helyzete. -
"aki műveltebb ember nem fog villanyszerelőnek meg hasonlóknak tanulni, mert az ilyen szakmák megítélése prolimunka, és általában véve nem is keresnek jól."
hát az biztos hogy keményen kell melózni meg nem életbiztosítás de hogy nem fizet jól azt kétlem, mivel kevesen vannak olyan pénzeket zsebbe kérnek hogy jaj, aki építkezik stb az tudja hogy az 1-2 órás melókért heti minimálbért simán elkér az összes ilyen mesterember, és mivel így kevesebbett kell melóznia lehet akár művelt is a légkondis csóka aki melózott nálunk (eredetileg mérnök volt:) sakk bajnokságokra járt tehát nem mondanám hogy 1 tudatlan proli volt. -
jól látod
-
igen érthető, ezek összefüggnek... megoldás lehetne, ha sok sok milliárdot amikről nem tudunk, munkahelyek létesítésére és fizetések emelésére költenék. ergo többen maradnak itthon és gyorsabb lenne a fejlődés... -
olvastad a cikket?
ez a topik nem a politizálásról szól,így aztán nem is politikai szakértek... amit leírtam azt a cikkben is megtaláltad volna, ha olvastad volna... Tudom, hogy lóvébehajtás az egyik célja ennek...Az ingatlan adóra csak annyit tudok mondani, hogy szánalmas országban élünk kormánytól függetlenül! A felsőoktatásos ötletedre csak annyit, hogy abban a felsőoktatási intézmények nem fogna belemenni, hogy radikálisan csökkentsék a hallgatókat, ugyanis pont azok után kapnak pénzt... csak gondolj bele: ha 10 emberből 4-et vesznek fel, akkor a maradék 6 szted el fog menni kétkezi szakmát tanulni? francokat, kihúznak külföldre...
mind mind amit itt leírtál, kivéve az ingatlanadót, amit nem tudom, hogy minek keverted ide, már szó volt...
-
A limit csökkentéssel az gond hogy az egyetemeknek/főiskoláknak minél több diákjuk van annál több lóvét kapnak. Ez pont az ellenkezőjét hozza. De lehet rosszul tudom. -
De érted mit mondok... ha képzett emberek itt maradnának, fejlődhetne minden - de hogy kivándorolnak, ezek a dolgok egymást erősítik, megy le a színvonal, és ezzel még többen mennek ki. -
steweee #171 te aztán egy nagy politikai szakember lehetsz. szóval a kutya ott van elásva, amit józan paraszti ésszel is ki lehet következtetni, hogy egy újabb tétel amivel adóbevételre tehet szert a kormány, igaz csak a későbbiekben. először is tisztázzuk, az oktatás azért volt ingyenes, mert azt az adófizetők pénzéből tartották fenn. de mivel ez már nem elég rá, kitalálták hogy legyen ez is fizetős. ugyan miért ne, ha lesz ingatlanadó is az sokkal inkább irritáló és főleg alkotmányosan megkérdőjelezhető.
(milyen alapon fizetne vki azért adót mert az átlagostól nagyobb alapterületű, vagy forgalmi értékű ingatlanban lakik? pl nekem a két nagyim özvegyként két nagy házban él, ami ugyan régebbi építésű de elég nagy alapterületű és értékű így is. milyen alapon adóztatná meg a jelenlegi kormány őket kb évi 100.000 ft-tal azért mert egész életükben keményen dolgoztak, és régebben azért sokkal könnyebb volt munkával egy takaros házat építeni.nyugdíjból élnek mind a ketten, szó nincs itt luxuskörülményekről meg nagyösszegű befektetések zsíros kamatairól. - ja, hogy milyen alapon: erőalapon)
de visszatérve a felsőoktatásra, nagyon egyszerűen meg lehetne oldani a túlképzést ha csak erről lenne szó hogy nincsenek melósok.egyszerűen csökkentenék a felsőoktatásba felvehetők számát, legalábbis az államilag finanszírozott keretre vonatkozólag.modjuk ha a limitet levinnék a felére, akkor több pénz maradna a bennmaradók számára a megfelelő szinvonalú oktatáshoz, illetve azok feltételeinek a biztosításához. pl diákszállások vagy dologi eszközpark stb.
ami meg a személyi oldalát illeti, mivel az hogy ki mivel foglalkozik nemcsak fizetésbeli hanem presztizskérdés is, aki műveltebb ember nem fog villanyszerelőnek meg hasonlóknak tanulni, mert az ilyen szakmák megítélése prolimunka, és általában véve nem is keresnek jól. ezt úgy lehetne hosszú távon ellensúlyozni, hogy felsőfokú képzéseket indítani ilyen területeken is, vagyis lenne olyan szakemberképzés hogy nem csak a villanyt vagy a gázt tudja megszerelni, hanem adott esetben a csavarhúzót is meg tudja fogni, vagy betontkeverni stb. máris jobb lenne a munkavégzés színvonala és megítélése is, illetve a minőség emelkedésével az átlagos bérszint is növekedne a területen.
de természetesen erről szó nincsen hogy ez lenne a cél -
én az asztalosmelón gondolkoztam... van olyan aki képes kifizetni 3-4 millát egy egy konyháért... na de ez sem könnyű szakma, erős a konkurencia stb. -
hát nekem már jópárszor megforult a fejemben hogy átképzem magam mester embernek mert 10x-15x annyit kaszálnak mint a diplomások ha jól melóznak, csinálgatom a lakásom víz gáz villany szerelők semmi munkákért olyan lóvékat kérnek hogy csak lestem, a gázos kemény 8 percért 8500 pénzt kért csak mert ha nem ő köti be nem garis a cucc, hát vicc bazze, szal nem olyan biztos hogy csak diplomával lehet rendes fizut kapni. -
Ez az egyik legfőbb oka a társadalom elöregedésének, ugyanis előtérbe került a karrier a családalapítás hátrányára -
Ha belegondolsz akkor mostani ötletnek, tehát a diploma utáni fizetésnek épp ez a célja, hogy ne menjenek annyian jogásznak stb... Ausztriában ez nagyon nagy probléma már, ugyanis nincs kétkezi munkás... Konkrétan az orvosi egyetemről tudom, hogy ontják magukból az orvosokat, akik a rezidensképzésük ideje alatt ingyen és nagyon sokat dolgoznak. -
Ráadásul ezt még tetézi hogy sokan nem mernek gyereket vállalni mert létbiztonság az 0. -
egyébként is elöregedő társadalom vagyunk... ez amúgy világméretű probléma és többrétű. ezzel kapcsolatban láttam egy nagyon érdekes műsort, hogy Canada miként kívánja ezt megakadályozni... -
A másik meg az hogy mindenki sokat akar keresni dolgozni meg senki. Senki sem akar autószerelő, asztalos, festő stb lenni. Mindenki jogász meg közgazdász akar lenni. Ez így nem lesz jó. -
jogos és én is jogosnak tartom, csak mint lentebb tomo nagyon is helyesen megfogalmazta: az állam tehetetlen ezekkel kapcsolatban és hogy adminisztratív eszközökkel képtelenség itthon tartani az embereket... -
igaz és még sokáig le is leszünk maradva, ha nem vagyunk képesek alkalmazkodni, de ez nem ide tartozik -
gondoljatok bele az idősebb képzett emberek kiöregednek meghalnak, a fiatalok nagy része el akar menni, mi lesz itt akkor? :( -
balkán és még az is lesz jó ideig..... -
szal a lényeg bizonyos szempontból jogos hogy fizessenek az emberek a tanulásért, különösen ha nem is itthon fognak dolgozni. -
Az ilyen eseteket hallva mindíg az jut eszembe mikor szajkózzák hogy európához tartozunk Európai Únió meg ilyenek. Ku*** messze vagyunk mi még onnan. -
az egri kórház elméletileg a csődbiztost várja. -
tudok egy konkrét nyugat magyarországi kórházról, ahol még antibiotikumot se tudnak adni a betegnek nemhogy életmentő gyógyszert és 2 v3 ember viszi a sebészetet... szóval ez már nagy baj... -
csődben lévő kórházak nem tudnak fizut emelni az is csoda ha azt kifizetik ami jár..... -
Shadow_THH #154 nálunk guyanez lesz csak nem emelik meg a fizetést, hanem helyette indul a pofarepegetés, hogy melyik oldal volt, azátn megemelik az adókat -
tomo #153 1. aki kulfoldre megy, azzal szemben az allam tehetetlen es ez igy van jol.
(tehat keptelenseg fizettetni az emigralokkal a kepzesi koltseget )
2. miert megy az illeto kulfoldre? megélhetésért.
3. megoldás, itthon kell novelni a fizeteseket, hoyg ne kenyszeruljon ki a szerencsetlen munkavallalo.
adminisztrativ eszkozokkel keptelenseg itthon tartani a kepzett embereket.
( példa: irorszagbol is leleptek az orvosok angliaba, mert ott sokkal tobbet kerestek. ireknek nem maradt orvosuk, mit tettek ? megemeltek a fizetest, es az orvosok visszajottek . ennyi. ) -
diplomás ápoló lentebb írtam :) -
de miből? -
az első diplomámat most szerzem minnyá :) -
első diplomád mi? -
értem amit mondasz és jó ötletnek tűnik, csak szted hány elsőéves nebuló tudja azt igazán biztosan, hogyha végez akkor kimegy külföldre?Mert a te tematikád szerint akkor gondolom azt már azt elején tisztázni kellene...
sajnálatos ez a kivándorlás, de sajna rá vagyunk kényszerítve... mint ahogy lentebb írtam is: ha nem kellene 850ezer Ft/félévet a másoddiplomámért kifizetni, akkor maradnék itthon... -
Igen ez jó megoldás lenne. Egy normális külföldi keresetből simán vissza lehetne fizetni. -
Szóval nem azt mondtam, hogy ne mehessen külföldre a diplomás, ezzel korlátozva emberi szabadságát, hanem azt, hogy ha külföldre megy, akkor ne támogassa az állam, kelljen csak visszafizetnie a belefektetett pénzt.
Ez nem korlátozás, hanem kompromisszum. -
Akkor az állam egyszerűen ne támogassa azokat, akik külföldre szándékoznak távozni. Menjenek ki, tanuljanak ott, vagy fizessék meg itthon, ha van rá pénzük. Akikre itthon is szükség van, azokat csak abban az esetben támogassa az állam, ha itt kamatoztatják a beléjük fektetett pénzt/tudást. Ezért kéne ráállni az ész nélküli termelés helyett az igények, szükségletek kielégítésére. -
nem korlátozhatod az ember szabadságát semmiképp... én azt nem fogom megvárni míg lesz elég szakember, hogy aztán jó termelés jó fizut hozzon... Eddig is megvolt a lehetősége a magyarhonnak, hogy javítson a helyzeten ezután is meglesz csak azt én nem várom meg... -
Ne mondd, hogy amiből hiány van, azt azért kell támogatnia az államnak, hogy aztán kimenjen külföldre..
Erre van egy igen jó módszer: Pl, felkutatni a belföldi piacot, és arra képezni elsősorban állami pénzből. Őket meg nem elengedni külföldre. -
Shadow_THH #142 a csak itthon lehet munkátvállalnia az igen jó ötlet, főleg ha itthon nem tud munkát vállalni, mert nincs munka.
kivéve a tesco-ban ott van