461
Mindenkinek fizetős lesz a felsőoktatás?
  • [HUN]PAStheLoD
    azt tudom, és valamilyen szinten egyet is értek vele (a diszkrimináció ellen küzdjünk diszkriminációval :D) de ehhez egyenlő feltételek kellenek (amik elméletileg nem adódhatnak.. hisz két külön egyénről van szó, szóbeli interjún előbb-utóbb kibújik a szög a zsákból, szvsz persze)
  • Shadow_THH
    ez igy van, egyébként perelhető a cég. rengetegen ebből élnek meg, hogy elmennek, hogy dolgoznának, és amikor mondják ,hogy már nincs hely akkor perre mennek, hogy csák ázéééé mer cigány vágyok

ez nem rasszizmus, ezt sok ismerősöm megjárta szvsz
  • Shadow_THH
    van ilyen törvény de nem pont igy, azt hiszem hogy a pontjai 130%-át kapja de nem akarok hülyeséget mondani

tudom hogy létezik ilyen mert még beszéltünk is róla, hogy lehet megérné venni egy hegedüt ha tovább akarunk tanulni
  • Punker
    olyan törvény van elméletileg hogy ha azonos képesítést hoz a kissebségi és az átlag magyar is akkor a kisebbségit kell felvenni az adott munkára
  • [HUN]PAStheLoD
    lol.

egyik (enyhén szélsőjobbos :P) haverom szerint van olyan rendelet, amely alapján egy kisebbségi (konkrétan cigányokat emlegetett nekem) emelt szintű 80%-os érettségije 90%-osnak megfelelőt ér.. vagy valami ilyen teljesen abszurd hülyeséget állított. Ha ez tényleg igaz, akkor .. dzsihád lesz, de minimum "felkel a nééép", viszont ha nem igaz (amire 99,9% esélyt látok), akkor csak igazolja a paranoiás rasszistákról kialakult véleményemet :D
  • ffxi

• Shadow_THH
    de a kormányban van annyi hogy megtegye :D
  • ffxi
    De azért nincs annyi cigány, hogy megtegye a kormány.
  • ffxi
    Aha, vágom már.
  • Shadow_THH
    esélyegyenlőség, mert azok a kis cigány gyerekek akik nem tudnak olvasni 8-ikban 17 évesen azoknál sokkal előrréb kerül az aki 8osztályosba megy igy őket sodorja rasszistán hátrányba

érted-e
  • ffxi
    És mért akarják ezeket beszüntetni?
  • Shadow_THH
    8 osztályosban 5-iket már gimnáziumban kezded de ugyanakkor végzel mint a többi gimis. csak te nem 8-ik után felvételizel a gimibe hanem 4ik végén, és ezután keményebb oktatásban részesülsz
  • ffxi
    Nem értem a 8 és 6 osztályos gimi között
  • Shadow_THH
    hallottátok? az újdonság: meg akarják szüntetni a 8 osztályos gimnáziumokat is, mert esélyegyenlőség a fontos, és milyen dolog az hogy valaki jobb iskolába jár mint azok akik nem tudnak olvasni
  • [HUN]FaTaL
    Tanítanak de milyen szinten. Semmilyenen... Állítom, hogy a 4 év alatt szakközépben legalább tízszer annyival tanultam többet angolból mint az előtte való 6 évben (harmadiktól tanultam nyelvet).
  • Botond #206
    Általánosban is tanítanak nyelvet felsőben.
  • BADE
    egyes helyekre ha megszakadsz sem vesznek fel,2 nyelvvizsga nélkül meg esélytelen vagy
    8 év alatt mégis könyebb elsajátítani egy nyelvet,mint 4 alatt.
  • Bucser
    Én 6+6-osban voltam első helyre felvettek de kivágtak.. az ha felvesznek nem jelent semmit. Bent is kell maradni és az az igazi rosta... Nálunk szar volt a matek és azóta is az a gyenge pontom azon a szakon ahova járok...

Egyébként nem attül kerülsz be egyetemre hogy 4+8-ba vagy 6+6-ba vagy 8+4-be jársz hanem attól, hogy mennyire vagy szorgalmas... nálunk bvaromi sokan jártak külön tanárhoz azért, hogy a felvételijük meglegyen. Csakis szorgalom kérdése a dolog.. kár a sulira hárítani bármit is.
  • BADE
    azért nemegészen ugyanazt tanítják,a másik meg,ha hatásos,akkor megéri és az.
    Kár,hogy engem nem 8osztályosba írattak be,azóta már bent lennék valamelyik egyetemen.
  • Bucser
    Igazából az egyik legnagyobb hülyeség a 8+4 .es ált suli+ gimnázium... amit 6-7-8-ban tanulsz azt a gimiben újra megtanítják.. csak kérdezem én mi a francnak??
  • BADE
    az oktatásban egy dolog vált be,ez pedig 8osztályos gimnáziumok voltak,most ezeket is teljesen meg akarják szüntetni!
    Ahova én jártam gimibe,azis 8 osztályos volt,azok akik 5-ik osztálytól kezdve odajártak minimum 2 nyelvvizsgájuk volt,volt nemis 1 olyan ember,akinek 2 felsőfokú.Szinte mindenkit fel is vettek,ahova akart menni.Míg tőlünk(mi csak gimn. 1-4-ig tanultunk ott) ,ha jól emlékszem 1 embert vettek fel első helyre,amit megjelölt.Az osztályunkból 7 embernek volt középfokú német vagy angol nyelvvizsgája.Teljesen más,ha valaki az 5-ik osztálytól kezdve 2 nyelvet tanul,mint mi,akik gimn.1-től kezdtük el tanulni.
  • ffxi
    Meddig tudok államira jelentkezni, úgy értem hány éves korig lehet?
    THX!
  • Bucser
    Kedvesem kint tanult USA-ban 1,5 évig ösztöndíjjal. A megélhetés bulizás és egyebek mellett 8000$ spórolt meg a 1,5 év alatt amit hazahozott. Persze suli mellett dolgozott is. Lehet külföldön drága a tanulás de a diáknak adott a lehetőség hogy ösztöndíjat kapjon céges ösztöndíjat kapon (ugye amikor a cég szerződést köt a tehetséges gyerekkel, hogy átvállalja az oktatás költégeit és utána náluk kell majd dolgozzon 5-6 évet) Vagy éppen kedvezményes tanulási kölcsönt vegyen fel (ott kicsit más az öszeg mint itthon:D ÉS közvetlen az egyetemnek utalják nem a diáknak). Nincs kolbászból a kerítás meg kell dolgozni mindenért és nem is csinálja azt a diák, hogy ahh majd jövőre megcsinálom ezt a tárgyat. Nem beszélve arról, hogy rohadtul meggondolja, hogy hova jelentkezik mert tudja, hogy onnantól lehet egész életében azzal fog foglalkozni mertsoha nem lesz újra pénze másik szakot elvégezni.
  • Bucser
    Nem a lopásról van szó hanem a pazarlásról. Amíg fejkvóta létezik addig az egyetemek legfőbb célja az lesz, hogy minél kisebb kiadással szakonként minnél több embert vegyenek fel. Hogyha emeled a fejkvótát ugyanezt erősíted csak az egyetemnek lesz több pénze. Attól a használhatatlan diplomások száma a külföldre távozók száma nem csökken mert az egyetem így is annyit fog képezni amennyire képes nagyüzemben és nemfogja viszavenni a "termelését" csak azért mert több fejkvótát kap. HA valamiért többet fizetnek mint eddig annak fokozni fogod a kibocsátását alap gazdasági tétel... Pláne ha a kobocsátás növekedése nemj ár költségnövekedéssel (tök mindegy az egyetemnek, hogy egy szakon 100 vagy 200 embert képez (pláne humán szakokon ahol szinte semmilyen drága materiális kutatás nemfolyik...))
  • Bucser
    Olyan szerződést viszont símán lehet íratni a kedves diákkal beíratkozáskor, hogy vállalom, hogy nem hagyom el az országot a teljes tandíj visszafizetéséig vagy én finanszírozom a saját taníttatásomat. Itt nem korlátoznak semmilyen személyi szabadságot és kapsz egy döntési lehetőséget. Mellesleg aki azt hiszi, hogy az állam felé való tartozás elől megléphet külföldre az téved... A tartozás mindenhol tartozás és hidd el megvan a módja, hogy behajtsák rajtad még ha nem is vagy itthon.
  • steweee
    igaz, de ha ua pénzt amit ígyisúgyis odaadnak a felsőoktatásnak azt kevesebb tanulóra kellene fordítani, akkor kevesebb tanuló=jobb szinvonalat eredményezne

hacsak el nem lopják megint.a pénzek tényleges ráfordításainak számonkérése érdekes módon a kormányoldalról a leglazább elszámolású. sajnos
  • Shadow_THH
    de a lényeg ott lenne hogy kevesebb tanulót jobb színvonalon lehet kiszolgálni mind az oktatási feltételek, mind az egyéb feltételek megvalósítása terén

magyarországon nem a fejlesztéshez hiányzik a pénz hanem a szinten tartáshoz, mert ellopták
  • HD JOHNNIE
    mivel fáradt vagyok és tanulnom kell ezért csak idézem az utolsó mondatod: lehet az én elképzelésem sem tökéletes, és természetesen finomítani kellene és jól átgondolni, de az biztos hogy a mostani helyzeten változtatni kellene
    szal az ötlet:
  • steweee
    miért, ha elvégzik a főiskolát és utána nem találnak megfelelő állást, nem húznak ki ugyanúgy külföldre ? egy csomó ismerősöm kimet dolgozni, és aki akar dolgozni az kinnt megtalálja a számítását. legalábbis jobban mint itthon.

gondolom az fel sem merült bennetek, hogy esetleg a felsőoktatási támogatási rendszert megváltoztatnák a limitcsökkentéssel együtt úgy, hogy az egy főre eső kvóta mondjuk kétszeresére emelkedne, így fele tanulóval is ua pénzt kapnák mint eddig. vagy úgy változtatnának, hogy a különféle típusú felsőoktatások különféle eszközszükséglettel bírnak (pl ovos képzés költsége nagyon magas) és eszerint differenciálva kapnák egy fő után a támogatást.

de a lényeg ott lenne hogy kevesebb tanulót jobb színvonalon lehet kiszolgálni mind az oktatási feltételek, mind az egyéb feltételek megvalósítása terén (pl új vagy felújított kollégiumi férőhelyek, nagyobb eszközpark stb., több diáktámogatás, kedvezmények stb)

mivel ugye az alapgondolat az volt hogy túlképzés van bizonyos területeken, más diplomát nem igénylő ágazatokban viszont munkaerőhiány. na így már akik kiszorultak a felsőoktatásból azok jó eséllyel mennének felsőfokú, magas és széleskörű ismereteket adó szakmákat tanulni, nemde?

lehet az én elképzelésem sem tökéletes, és természetesen finomítani kellene és jól átgondolni, de az biztos hogy a mostani helyzeten változtatni kellene
  • Shadow_THH
    :D
  • Zsoltika 007
    Ha így folytatjuk akkor nem olyan sokáig.
  • HD JOHNNIE
    megoldotta, vett egy laptopot és DVD-ket néz közben :D
  • HD JOHNNIE
    ezzel tisztában vagyok... csakhogy az a különbség, hogy ott az ember munkáját megfizetik és ha félre tud tenni, és itt most mindegy, hogy mennyit, akkor már összeteheti a két kacsóját... magyarhonban mikor teszel félre pénzt ugyanennyi munkával, hm?
    Nem mondom, hogy könnyű kint, mert nem az... ha kimegyek akkor lehet hogy beszívom a f@szt, de az is lehet, hogy nem... természetesen ez majd ott derül ki.
  • Sadist
    Jah, csak az ottani árak kicsit magasabbak is.
  • Sadist
    Jah sry, a hozzászólásból nekem úgy tűnt, hogy dolgozni.
    A saját pénzét meg úgy költi el, ahogy akarja. Felőlem külföldön is tanulhat, ha neki ott jobban esik. Bár szerintem egy itthoni költségtérítéses még mindig olcsóbb, mint egy külföldi egyetemen/főiskolán tanulni.
  • Shadow_THH
    mond neki hogy olvasson vagy nézzen tévét közben :D

ez a félmilla nagyon jól hangzik de hülye az aki elhiszi, hogy kint kolbászból van a kerités. igen fél milliót keres de nem 150 forint egy kiló kenyér, nem 30 ruppó az albérlet, nem ebédel meg egy ezresből étteremben, ha meg még dohányzik is... stb

persze többje marad meg jobban él, de nem annyival hogy attól le kell hogy essen az ember álla. Nem flémből hanem tapasztalatból mondom
  • HD JOHNNIE
    az meg a másik...
  • HD JOHNNIE
    és még mindig jobban keres!:P Van egy ismerősöm, egy szál érettségije van, az utakat takarítja Írországban 40km/h-ás sebességgel napi 8 órán át és félmillió körül van a fizetése és az a legnagyobb baja, hogy munka közben unatkozik. Tudod mit? Ő teszi jól!
  • [HUN]FaTaL
    nem melózni megy ki hanem tanulni:)
  • Sadist
    Aha, szerinted az a 6 ember kimegy külföldre az egy szál érettségijével? Max utcaseprőnek.