187
  • MetaMórfózis
    Mellesleg linuxon minden kevesebbet zabal, thunderbird xpn massziv 20-25mb-t eszik, itt a "top" listan sincs. Firefox itt is eszik, de kozel se annyit mint xp-ken, sok tabbal stbvel se szivja fel magat 60 100megaig mint xpn...
  • Equ
    "Én azt olvastam a LINUX programozása c. könyvben, hogy linux alatt is van ilyen."

Állította valaki az ellenkezőjét? Ezzel csak arra reagáltam, hogy egy igen "képzett" linux vitéz azzal jött elő, hogy ha két dokumentum van nyitva egy excelbe, akkor ő beszrozza az alap excel memóriafoglalását 2-vel és majd jól bebizonyitja milyen erőforráspazarló a windows...
  • Equ
    bocsi, feltételeztem alapszintű informatikai ismereteket ill. hogy felfogod mi az a kilapozás és a vissztöltés és egyedül is le tudod vonni a következtetést, hogy ha kikapcsolod a swap-ot, akkor nincs hova kilapozni se inteligensen se bután, ezáltal kikapcsolod az inteligens memóriahasználatot és arra a szintre jutsz ahol a linux van akár ki- akár bekapcsolod a swapját...

Ha még mindig nem érted, akkor hagyjuk, nem fontos.
  • jzombi
    "1. Windows alatt, két azonos futó program nem 2x akkora memóriát foglal, mivel ismert fogalom az osztott kódszegmensek..."

Én azt olvastam a LINUX programozása c. könyvben, hogy linux alatt is van ilyen.
  • jzombi
    Idézet #50:
    "Winen - mint már említettem - eldöntheted melyik a fontosabb, ha biztos elég ramod van, akkor kikapcsolod a swap-et és soha nem kell semmit visszatölteni"

Ha biztos elég ramod van, akkor kikapcsolhatod a swapet. Elolvastam most már 5x.
    Hol van itt szó az intelligens lapozásról? Azt nem találom benne. Ne haragudj, de ilyet szvsz nem írtál le. Elhiszem neked, hogy ki lehet kapcsolni, de akkor azt irogasd le, ne azt, hogy a swap-et lehet kikapcsolni.
  • Equ
    "Igen, de te úgy emlegeted a wint mint értelmes oprendszert, mint amiben kilehet kapcsolni a swappet, mekkora feature"

olvasd el mégegyszer, hátha harmadjára megérted, azt irtam winen eldöntheted, hogy használod-e az inteligens kilapozást vagy nem, szemben linuxal ami mindenképpen bentartja a teljesen felesleges adatszegmenseket, akár van swap akár nem...
  • Equ
    "Ha már fentvannak a drájverek és alkalmazások mire általában az embernek szüksége van akkor már nem fér el a windows 512MB ramban."

Akkor nagyon lámer vagy hozzá, az xp önmagában kb 70 mb ramot eszik (ami csökkenthető, a nem használt szolgáltatások leállitásával), az összes driverrel, nálam kb 100 mega, rezidens programokkal telepakolva 150 körül van, de ez már teljesen userfüggő, hogy mit rak fel. Ha neked 512 rammal nem sikerült az oprendszert betöltened, akkor irány valami alapszintű tanfolyam, majd elmagyarázzák...

"Az exel/word azért tölt be sokkal gyorsabban mert beleépül a windowsba (és alapbó megeszik némi memóriát, ép mint az IE), amit az Oo nem csinál (régebben volt egy bővítőmodulja erre a szerepre)."

Újabb tévedés, semmivel nem nő a memóriafoglalás az office telepítése után...

"de mivel nem képzik szerves részét a windowsnak sosem fognak tudni kevés memóriával megelégedni."

Ha megtanulnak végre programozni, akkor menni fog, sokaknak sikerült már...
  • MetaMórfózis
    Spontán 2,5oldalas office reklam, el sem olvastam... Azert se irom hogy napi ms hir rlz.
    :)
  • jzombi
    Igen, de te úgy emlegeted a wint mint értelmes oprendszert, mint amiben kilehet kapcsolni a swappet, mekkora feature. Gondoltam akkor már nem tudod, hogy linuxban is van rá lehetőség.
  • jzombi
    "Ha nincs annyi program ami kitöltené a teljes memóriát, akkor is érdemes a nem használt adatszegmenseket kilapozni, ugyanis az értékes memória hasznosabban is felhasználható, mint soha nem használt kódok tárolására, nevezetesen file cache-ként, amit a win meg is tesz, a teljes fel nem használt memóriát annak használja..."

Ezzel azért vitatkoznék: lassú winchester esetében (dma nélküli pl.) borzasztó tud lenni az állandó lapozás (jobban szaggatot az AMD 64 bites rendszeremen a win, mint a PIII-on - mert nem volt dma).
  • Equ
    "Miért linuxon nem lehet kikapcsolni a swapot?
    swapon/swapoff parancsról hallottál már?"

Jaj de nem érted... Kikapcsolni ki lehet, akkor mindkettő ugyanúgy működik. Itt az a lényeg, hogy bekapcsolt swapnál a win okosan kidobja a nem használt részeket, hogy több hely maradjon a valóban használt programoknak ill. nagyobb legyen a filecache, szemben a linuxal, ami akkor kezdi el kidobálni a programokat, mikor már totál haldoklik a rendszer, mert nincs elég ram... (ha a swap is betelik, akkor nekem többször kernel panicolt, mig a winen semmi nem történik, a user modeú alkalmazásoktól megtagadja a további memóriafoglalási kérelmeket, mig a kernelnek eleve fentart memóriát)
  • GABOR16
    A linux memóriakezelése sokkal inteligensebb mint a windows-é, ha elfogy a memória azt rakja swap-be ami a legkevésbé szükséges, de ha van elég akkor nemhasználja a swap-et. Wgyébbként egy teljes betöltött oprendszer ami 512MB ramban elfér és a swap-et nem is használja az XP esetben csak friss telepítéskor képzelhető el. Ha már fentvannak a drájverek és alkalmazások mire általában az embernek szüksége van akkor már nem fér el a windows 512MB ramban.
    Az exel/word azért tölt be sokkal gyorsabban mert beleépül a windowsba (és alapbó megeszik némi memóriát, ép mint az IE), amit az Oo nem csinál (régebben volt egy bővítőmodulja erre a szerepre).
    Persze a nyílt fórrású programokra OpenOffice, Firefox mostanában már ráférne egy optimalizálás, de mivel nem képzik szerves részét a windowsnak sosem fognak tudni kevés memóriával megelégedni.
  • Doomista
    nagyon über jó ez az office 2007,nagyon faja :)
    néhány idő eltelése után:
    Office 2007 HUN
    Lets Go arra is .
  • jzombi
    Miért linuxon nem lehet kikapcsolni a swapot?
    swapon/swapoff parancsról hallottál már?
    fstab-ot láttál már?

• blackeagle
    Használja a file cache-t elhiheted ,ha kell giga mennyiségben. Nem tudtál meggyőzni ,mert látom mikor mit használ. Fent van a rendszerfigyelőm és látom mikor mit csinál és nagyon korrektül nyomja. Egyet utál ha efogy a mem. és swappelni kell.
  • echo
    ezt olvastátok? Minek váltanánk Vistára?
  • Equ
    "Ha van memória akkor minek kerregjen a hdd ?"

Azért kerregjen (ha nincs más dolga) hogy a VALÓBAN használt alkalmazásoknak több hely maradjon és ne azok szoruljanak swapba, mint linuxon... Ha nincs annyi program ami kitöltené a teljes memóriát, akkor is érdemes a nem használt adatszegmenseket kilapozni, ugyanis az értékes memória hasznosabban is felhasználható, mint soha nem használt kódok tárolására, nevezetesen file cache-ként, amit a win meg is tesz, a teljes fel nem használt memóriát annak használja...
    Remélem így már megvan...

"akkor ott van egy pillanat alatt és nem kell megvárni mig bekerreg a hdd-ről. "

Winen - mint már említettem - eldöntheted melyik a fontosabb, ha biztos elég ramod van, akkor kikapcsolod a swap-et és soha nem kell semmit visszatölteni, ha nincs elég, akkor meg jóval értelmesebben tudod kihasználni, mivel csak az marad a memóriában ami valóban fut és nagyobb filecache áll rendelkezésre.
  • Tiberius B
    Néztem feladatkezelőben mem.-értékeket, tudom nem összehas alap, de FF 200 MB össz., excel meg 15 MB
  • blackeagle
    Ha van memória akkor minek kerregjen a hdd ? Magyarázd meg akkor mert nem értem .Baj ha tele van ? Azért vettem és ha 1 hét után hozzányulok egy prg-hez ( mert nem kapcsolom le a gépet ) akkor ott van egy pillanat alatt és nem kell megvárni mig bekerreg a hdd-ről.
  • Equ
    "Az office , oo ,vagy hivjuk aminek akarjuk nem izgat mert doksit szökőévenként gépelek."

Ez nagyon hasznos információ, de ez a topic éppen az office alkalmazásokról szól...

"Kulturált oprendszernél mint pl. a linux minden a memóriába van hogy ne terhelje feleslegesen a hdd-t és csak akkor pakol swap-be ha elfogy a memória. "

Igen, pár évtizeddel ezelőtt minden oprendszer így működött, de ma már nem túl okos dolog, hogy a büdös életben nem használt service-ek, daemon-ok, és programrészek foglalják a memóriát és a szorítják swap-ba az aktívan futó alkalmazásokat... (mondjuk winen legalább eldöntheted melyik a fontos, ha elég memóriád van, akkor kikapcsolod a swap-ot és vígan megy tovább, otthon én is úgy használom)
  • blackeagle
    "2. Kulturált oprendszereken (a linuxon kívül szinte mindenhol) a nem használt memórialapok kilapozódnak, igy nem foglalják a memóriát.."

Kulturált oprendszernél mint pl. a linux minden a memóriába van hogy ne terhelje feleslegesen a hdd-t és csak akkor pakol swap-be ha elfogy a memória.
  • blackeagle
    "Szóval egyelőre nem a "cégeknek" kéne megtanulni programozni és optimalizálni, hanem az open soure közösségnek..."

Vannak kivételek és én pont azokat használom. Az office , oo ,vagy hivjuk aminek akarjuk nem izgat mert doksit szökőévenként gépelek.
  • Equ
    "80mb ram, akármennyire MS párti valaki, akkor is horror, ezzel egyetértek!"

Akkor neked se IT témában kéne osztani az észt...
    80 mb ram használat a konkrét file ismerete nélkül NEM MOND SEMMIT...

"titkárnőknek ez jó lesz, mindenki másnak hátrány"

Mindenki más (a userek 10%-a) kikapcsolhatja...

"de mindenki másnak akinek ez hátrány többnyire már most openoffice-t használ, "

Akkor tényleg nagyon minimális azoknak a száma akiknek hátrány, figyelembe véve az oo piaci részesedését...

"Számolgassunk: (80*2)+60+(30*2)+240 = 520MB Ram... Bocsi!!!! "

De jó lenne, ha halvány fogalmad lenne a memóriakezelésről...
    1. Windows alatt, két azonos futó program nem 2x akkora memóriát foglal, mivel ismert fogalom az osztott kódszegmensek...
    2. Kulturált oprendszereken (a linuxon kívül szinte mindenhol) a nem használt memórialapok kilapozódnak, igy nem foglalják a memóriát...

Hát ennyit a te számításaidról -> irány vissza az iskolapad.

"Ennyi erővel az openoffice-t is megismerheti"

Újabb melléfogás, mint az már többször le lett írva, akinek a régi szimpatikusabb, az azt használja...

"de az openoffice az MS Office 2003-nak a funkcióinak 96%-t tudja"

LOL, na ezzel le is írtad magad szakmailag nullára, te szerencsétlen...

"Az amerikai vásárlók nagy százalékát elfogja veszteni az MS, mivel Mac alá nem készül kiadás, ha jól tudom "

Bruhaha, te ugye direkt csinálsz nyilvánosan hülyét magadból szakmai témában?
    Amerikában az apple piaci részesedése valahol 5% körül van, ideje lenne az urban legendek és saját agyszüleményeid helyett utánaolvasni egy kicsit a dolgoknak, mert bár egy ideig szórakoztató a melléfogásaid nyilvános közröhejjé tétele, de nem örökké...

"OpenOffice 2.0 magyar WIN alatt kevesebb memót eszik! "

Újabb butaság, semmivel nem eszik kevesebbet...

"OpenOffice 2.0 magyar LINUX alatt több memóriát eszik, mint a Microsoft Office 2003, DE ha figyelembe vesszük az általuk a gyorsítótárba (virtuális memória), illetve a swap-ba helyezett tartalom mennyiségét, akkor már megfordul a helyzet "

Újabb butaság, az excel a 7.5 mb-n kivül 3-t rak még swap-be...

"Hiszen LINUX alatt, az egész program a memóriából fut, a swap-ba nem helyez semmit, míg a windows esetében kb. 100-150mb-al nő a mérete "

Az openoffice-nak valóban, a ms office-nál viszont szó sincs erről...

Na, akarsz még pár butaságot összehordani?
  • DjDano
    Aki elfogulatlan, tárgyilagos, naprakész információkat akar a Windows-ról és mindenről ami vele kapcsolatos, ajánlom a következő oldalt:

Winportal.net
  • Csukii
    Equ: MS fizetett érte, h ennyi jót mondj :)
  • Tiberius B
    a konkurenci tényleg jó (én csak ezért szurkolok az "alternatívoknak")
  • Tiberius B
    ha jól emlékszem
  • mousee
    Hát attól függ... Az excel 80 megája télleg kva sok, de az OO-nak a 40e is elég horror... És valóban az OO lasabban tölt, és nem tud annyit, mint az ms offisz... Bár én nem vágom annyira az OO-t se... én vagyok az a tipikus home user, aki csak a cd-iről tart számon egy táblázatot, meg néha írogatok valami kis alap doc-ot, pl beadandó házidogát...arra ez is tök elég...

De én mindíg azt mondom, hogy legyen konkurencia keményen... A konkurencia mindíg fejlődést hoz, és ez itt a lényeg, mert a felhasználók ezen nyernek... Röhely azér tényleg, mindkét offisznál, hogy mennyit zabálnak...
  • Tiberius B
    nemtom, nálam már futottak érdekes számú progik egyszerre, de vhogy a csúcs 400-600 MB közé esett (max)
    meg azért van virtuális mem. is, ha jól tom
  • Max Damage
    Jah memóriaigényről 1 pillanatra!!!!!

OpenOffice 2.0 magyar WIN alatt kevesebb memót eszik! :)
    OpenOffice 2.0 magyar LINUX alatt több memóriát eszik, mint a Microsoft Office 2003, DE ha figyelembe vesszük az általuk a gyorsítótárba (virtuális memória), illetve a swap-ba helyezett tartalom mennyiségét, akkor már megfordul a helyzet :) Hiszen LINUX alatt, az egész program a memóriából fut, a swap-ba nem helyez semmit, míg a windows esetében kb. 100-150mb-al nő a mérete :))))))) Bocs, megint!
  • Max Damage
    Áááááááá! Elképesztőek vagytok megint!

Akkor szépen sorjában:
    1, titkárnőknek ez jó lesz, mindenki másnak hátrány (s mivel akik office-t használnak 90%-a titkárnő, és hozzá nem értő, logikus hogy erre alapoznak)
    2, de mindenki másnak akinek ez hátrány többnyire már most openoffice-t használ, vagy régebbi verzió mellett dönt végül.
    3, 80mb ram, akármennyire MS párti valaki, akkor is horror, ezzel egyetértek! Most így őszintén, számolgassál már kicsit! Egy titkárnőnek is általában nyitva van: 2 excel, 1 word, 1 explorer, 1 sajátgép, és fut a win xp... Számolgassunk: (80*2)+60+(30*2)+240 = 520MB Ram... Bocsi!!!! Igaz hogy a mai gépek többnyire 512MB Rammal vannak, és bár döcögve, lassan akadozva mennének, DE az irodákban a gépek többnyire még mindig 256MB rammal rendelkeznek... Miről is beszélünk? Ez horror és elfogadhatatlan!
    4, openoffice a megjelenéstől számítva mégerősebb ellenfélnek fog bizonyulni. Mivel, ez az új menürendszer a hozzáértők számára, a teljes újonnan megismerést jelenti... Ennyi erővel az openoffice-t is megismerheti, ha előtte nem csinálta, könnyebb lesz rá átállnia! Arról nem beszélve, hogy bár látom szeretitek tagadni, de az openoffice az MS Office 2003-nak a funkcióinak 96%-t tudja, és további kétszáz valahány olyan funkciót tartalmaz amit meg az MS Office sem! Arról nem beszévle hogy változik... Persze, tudom h sokan nem ismeritek az Oo-t, mivel nem néztetek bele jobban, mivel tényleg máshol vannak a dolgok mint az MS Office-ban, de ennek megjelenése után, már ott is máshol lesznek :)
    5, Ja igen, visszaállítható a menürendszer!!! :) Eltudom képzelni... (a példát töröltem, mert flame lenne belőle, de MS termék volt, sőt Windows, asszem ez sokat megmagyaráz)
    6, Az amerikai vásárlók nagy százalékát elfogja veszteni az MS, mivel Mac alá nem készül kiadás, ha jól tudom :) Szóval ott is OpenOffice lesz az elsőszámú program hamarosan :) - és nem akarom mondani de logikusan az amerika iránti imádat hamar befogja hozni Európába is :D
  • mousee
    Ez csak észrevétel :) Én spúr vagyok, és nem adok ki pénzt ms office-ra, időm meg van :)
  • adam012
    és az szerintedkevés?:D
  • Equ
    "Pont az ilyen felfogás miatt tehetik meg a cégek hogy sz*rnak az optimalizációra. Majd az öntelt újgazdag bemegy és vesz ramot ."

Csak az a bibi, hogy ezt pontosan a nyilt forrású openoffice kényszeríti ki, ami iszonyatosan pocsékolja a memóriát és a procit, míg a ms office jóval kevesebb memóriával és procival beéri miközben nagyságrendekkel többet tud... Szóval egyelőre nem a "cégeknek" kéne megtanulni programozni és optimalizálni, hanem az open soure közösségnek...

Amit megspóroltál a program árán, azt elköltheted hardverre, csak az a baj, hogy a végén még ugyanolyan nulla tudású szoftvered lesz ami adott hardveren még mindig sokkal rosszabbul teljesít mint, ha ms office-t használnál...
  • Equ
    üresen? Gratuláljunk hozzá, az excel 7.5 mega ramot eszik...

de én természetesen egy komolyabb dokumentum betöltéséről beszéltem... És akkor az indulási időkről nem is beszéltünk. Bár az oo 5x akkora memóriapazarlása alapján érthető miért indul olyan baromi lassan. Persze, ha legalább összemérhető lenne a tudásuk, akkor az mondom, hogy ok az open source-os fejlesztőknek ideje lenne elmenniük valami alapszintű programozói tanfolyamra, de hát a ms office 30%-át se programozták le, majd 5x akkora erőforráspazarlással, szánalmas.
  • mousee
    Pont most lestem meg a dolgot... Xp alatt a OO.org 2.0.2 Calc (gy.k. táblázatkezelő) 40 mega ramot eszik meg...
  • Tiberius B
    én most néztem, még csak kb. 90, pedig csak az SG-t nézem
  • adam012
    80 mb ram nemsok. bezzeg a firefoxra nempanaszkodtok ami nálam volt olyan hogy 150 meg ramot evett...
  • blackeagle
    Pont az ilyen felfogás miatt tehetik meg a cégek hogy sz*rnak az optimalizációra. Majd az öntelt újgazdag bemegy és vesz ramot .
  • Equ
    "1 excell fájl 80MB értékben horror. (tény)"

Tény? Neked halvány gőzöd sincs róla, hogy mi a tény... 1 db excel file 80 mega ram igénye az ég világon semmit nem mond a rendszerről... (már persze egy szakembernek, a kis tizenéves fikagépeknek persze remek téma lehet)

Arról nem beszélve, hogy jelenleg, ha valami zabálja a memóriát az az openoffice. Ami office 2003-on 30 mega ramot eszik, az openofficeban 100 felett. (korábban csináltam erről videókat)
    Úgyhogy az az excel file oo-ban valszeg 300 mega körül zabálna és persze valahol az office 97 tudását nyújtja, igaz jóval lassabban... :)

Szóval előbb próbáld ki gyakorlatban, szerezz egy kis szakmai hozzáértést aztán fröcsögj tovább, ha van még miről...

"Attól még nem megy a rendszeremen"

Hát ideje felébredni, hogy a "rendszereden" szinte semmi komoly alkalmazás nem fut. De ez megint nem a ms hibája, a világ gépeinek 90%-án fut. Aki hülye az meg pocsékolja csak a memóriát meg a procit a nulla tudású, memóriapazarló, lomha openoffice-ra.