11580
Europa Universalis III
  • blitzkrieg1
    Valakinel elofordult mar az a hiba, hogy nem toltodnek fel a hadosztalyok? Vagyis az van, hogy harcolok egy hadosztallyal, mondjuk 10000 katona, elhull belole 3000, de barmennyit varok, nem toltodik tobbet fel 10000-re. Igy ujabb es ujabb seregeket kell kikepezzek.
  • CsiziDani
    Nem tudja valaki, hogy melyik fájlban van leírva, hogy minden core saját nélküli tartomány fellázadjon a király halálával? Elegem van ebből. Minden királyváltásnál lángba borul a birodalmam, és míg leverek minden lázadó sereget, visszaszerzek minden elfoglalt provinciát, az legalább 3 év.
  • Lysandus
    Örülök, hogy sikerült! Nekem az EU II-t nem sikerült felraknom, pedig megvettem. Csak a virágboltit tudtam működésre bírni, úgy hogy volt egy teljesen tiszta példány.

A kultúrát én se értem. Bár elfogadott kultúra ennek ellenére könnyen és gyorsan lehet minden nép, mert amikor elfoglalsz egy tartományt, akkor egyből le tudod nyúlni (seize colony), egyből core-t kapsz rá, és a core tartományok népességéből lehet elfogadott kultúra, ami két-három-négy tartomány elfoglalása után bekövetkezik.

Én a Kárpát medencébe úgy jutottam el, hogy elfoglaltam mindent, ami útba esett. :-) Úgyhogy most a Lajtától az Urálig, az Északi tengertől Kisázsiáig terjed a birodalmam.

Szárazföldi tartományok felfedezéséhez nem kell konkvisztárdor, a csapataiddal is tudsz felfedezni, háborúban.
  • blitzkrieg1
    Feltelepitettem vegul. Ujraraktam a jatekot, a modot es most ment, pedig mindent ugy csinaltam, mint eloszor. Furcsak ezek a paradox jatekok. Nekem meg soha nem sikerult egyiket se felrakni elsore. Latszik, hogy a bulgar fejlesztok jobban tudjak, hogy volt bennunk potencial.

Jatszottam kicsit a magyarokkal 11-tol. Hat brutal erosek az europai nepekhez viszonyitva. 5000 lovasom siman legyozott 15000 morva harcost, ugy hogy alig veszitettem 200-300 katonat. Jah es ami meg jo, hogy nem tudott elmenekulni egyszer sem, mindig levertem a teljes sereget.

Viszont eszrevettem par eleg durva hibat.
    A magyarok egyik kulturahoz sem tartoznak. Sem a finnekhez, sem a torok nepekhez. Pedig azert akkoriban igencsak kozel alltak mindkettohoz. Igy aztan barhol foglalok, sehol nem lesz elismert nepcsoport.
    Az is eleg furcsa, hogy varaink vannak mindenhol, amit az ellensegnek meg kell ostromolni.
    Masik, hogy oseink meg hirbol sem ismertek akkoriban a hajozast, megis a csuszkaknal feluton vagyunk a hajozas es a szarazfoldi egysegek kozott.
    2000-ben kezdve irtora el van rontva minden. Pl. a legnagyobb bevetele az oroszoknak van, majd Kina es csak harmadik az USA. Bulgarianak meg majdnem ketszer nagyobb bevetele van, mint Magyarorszagnak, pedig a valosagban ez forditva van, na de ez ugysem szamit, nem 2000-ben fogok kezdeni.

A nomad nepekkel lehet koltozni, vagy hogyan jutok el a Karpat-medencebe?
  • Lysandus
    Verziószámok stimmelnek? 1.6, vagy 1.16 SW-hez a tavaly július 22-i 5.1 kell, asszem. Mivel van egy másik (később kiadott) 5.1-es hivatalos patch, ez bekavarhat. 5.2-höz meg talán nincs is SW verzió. Más tippem nincs...
  • blitzkrieg1
    Igen.
  • Lysandus
    Valami nem stimmel...

A map cache-t törölted?
  • blitzkrieg1
    Senki nem tudja? Nem jol tettem fel a jatekot?
    Eloszor ugy tettem fel, ahogy ajanljak a paradox forumon. A mod mappaba tettem be a modot, de ugy betoltesnel bejott egy hibauzenet. Utana egyszeruen felulirtam mindent, ugy mar betolt a jatek, de rosszul van megjelenve nehany nemzet.
  • blitzkrieg1
    Tegnap felraktam a Steppe wolf modot, el is indul rendesen a jatek, de a terkep elegge ossze-vissza van.
    Pl. Japan a magyar torzsek mellett van, Genova az USA teruleten, Kasztilia Egyiptomban, stb.
    Ez miert van?
  • Lysandus
    Ha szerencséd van kaphatsz "better administration" eventet csúszkaállításkor. (Azt hiszem a free subjects felé). Az valamit segít.

Az infláció attól nő, ha pénzt veszel ki év közben a kincstárból. Ha ráviszed a a pénzes fülnél a legalsó csúszkára az egeret, akkor kiírja, hogy hogyan változik.
  • kozi001
    Passzolom. Keress rá totál commanderrel a .txt - k között.
  • mrtomasso
    Még egy kérdés.. A That I hear eventek mi miatt jönnek elő? Lázadásokkal kapcsolatosak.
  • kozi001
    50% az nagyon sok. Az nagyon soká fog lemenni. A treausre csúszkat húzd balra ott mutatja. Amúgy meg nemzeti bank, master of mint és majd később egy unique építmény is lesz ami csökkenti.
  • Shad01
    Az inflációval mit lehet kezdeni? Mitől nő, mitől csökken?
    50%-os az infláció mértéke, nekem a legrosszabb az összes állam közül.
  • kozi001
    1580? Mire gondolsz? A quest for independence event-ék csak 1750 után triggerelednek. Itt van az amerikai:
    http://www.paradoxian.org/eu3wiki/American_Quest_for_Independence
    Gondolom valahogy elő lehet hozni konzollal.
  • Petiii94
    Sziasztok!!!! :) Mai napra multiplayerre keresek játékosokat.Rajtam kívül már van egy srác aki jön biztosan.CTJU a checksumunk 5.2 patch. skype nevem : petiii.94
  • mrtomasso
    Sziasztok!

Van valami mód arra, hogy valahogy megalapítsam az USA-t 1580-ban? Akár valami event kód, mindegy, csak valahogy lehessen! Britekkel vagyok, fél Kína a gyarmatom már, egész Afrika az enyém, kivéve az Oszmán területek, Észak-Amerika nagy része is az enyém, de már nehéz egybe tartani az országot, ezért valahogy megakarom alapítani Kanadát és USA-t. Ötletek??
  • Lysandus
    A csapatnál "felül" van egy üres sor, ha arra ráklikkelsz, akkor tudod delegálni. A hajóra szálláshoz meg ki kell vinni a flottát a tengerre, csak úgy tudsz beszállni.
  • tomi910101
    estét, 1 olyan kérdésem lenne,mivel nagyon régen játszottam már és elfelejtettem... ha csináltam 1 explorert , hogy tudnám a csapathoz és utánna a hajóba tenni?:)
  • csabikácska
    Telepeseket kell küldened minden tartományba.
  • Shad01
    EU3 V5.1 (BJLT) a Streames verzió.

1440-ben járok, az arany horda meggyengült. Elfoglaltam tőle Boszniát, Bánátot és Erdélyt. Mit lehet tenni, hogy ezeket Magyarországhoz csatoljam?
    Esetleg várni kell, amíg fellázadnak és önálló államot hoznak létre, amit már el lehet rendesen foglalni?
  • Lysandus
    Az első négy még alapáron van. Az ötödiktől folyamatosan drágul.
  • kozi001
    Egy vazallust kell beékelni közéd és az Aranyhorda közé, akkor nem tud hadat üzenni. Pl. Moldáviát.

Magyarokkal?
    Nálam profibbak vannak, de sztem az elején erős szövetégest (lengyel, cseh, osztrák) kell keresni, Aguilena aranybányáit berabolni. Utána pl. rámenni az olasz manufaktúrákra és/vagy megszerezni a császári címet.

Egy kérdés ha a steamen aktiválod akkor felfrissíti 5.2b-re? Nem tudom h az 5.1-es mentésem kompatibilis az 5.2-vel. (gyanítom nem)
  • kozi001
    Nem vagyok benne biztos h ha a vazallus ki is építi a tartományát és te egyesítesz, akkor megmaradnak az építmények.

Nézd nem muszáj egyesíteni!
    A császári bónuszokat biztosan elveszíted. Én csak azért szoktam egyesíteni, mert hódítós játékot játszom és így elég gazdag tartományokat kapok és kiütöm az osztrák, burgund riválisokat örökre.
    Egyesítés után tényleg 50 év szívás!

Ha pl. kereskedős játékot játszanék very hardon nem egyesíteném és sok vazallust csinálnék mert akkor valóban olcsóbb a tech költség ha kevés provinciád van
    és a vazllusok plusz adót és manpowert kapnak.

Hú az asszimiláció az még bonyolultabb és nagyon lassú. Amiatt sztem nem kell egyesíteni.

Van rá esély, de lassú a folyamat és elég sok feltétele van. És nem is biztos h megéri a befektetés.
    http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Cultural_Assimilation
    Nekem a múltkor az egész játékomban mindössze 20-30 asszimiláció történt.

Magyarokkal gyorsan asszimilálni a tatárokat lehet.

• Shad01
    Most kezdtem el játszani a játékkal, miután megtaláltam a spam emailek között a streames aktivációs kódot.

Adnátok pár tippet, mit érdemes csinálni, ha Magyarországgal vagyok?

Az arany horda megállíthatatlan. Egyszer 14.000 emberrel támadtam egy fele akkora, ostrom miatt alacsony morálú seregét. Győztem, de amíg ő csak 500 embert veszített én 5.000-et.

• blitzkrieg1
    Mig magyarokkal voltam, mar epitettem 3 textil-manufakturat es mind a harmat 930 aranybol epitettem, nem dragult.
    Amig magyar voltam, havi 220 aranyam volt, most csaszarkent 370, de a technologiak 2,5-szer tobbe kerulnek, plusz rengeteg a lazadas, en kell epitsem a tartomanyokat, kell hadsereget kepezzek, stb. Lehet jobb megvarni, mig kiepitik a sajat tartomanyaikat a vazallusok es utana egyesiteni. Plusz le tudok mindenkit verni a segitsegukkel, mig most 50 evig senki ellen nem harcolhatok, mert alig gyozom a lazadokat leverni.
    Igazabol csak arra jo, hogy egyesitettem a csaszarsagot, hogy novelhetem a magyar nepesseget. Vagy egyaltalan van erre esely, hogy magyarosodjanak a nemet tartomanyok?
  • kozi001
    Esetleg egy Bill of Right-ba is érdemes befektetni amíg ez lemegy utána le lehet cserélni.
  • kozi001
    Szerintem nem!
    Overextensionra gondolsz? Nem amiatt.

Azért nőtt mert mindig drágul a manufaktúrák ára ahogy egyre több van! És az egyesítéskor gondolom kaptál párat itt-ott. Pl. az olasz tartományokban.

A technológiák ára valóban egyre nő ahogy egyre több tartományod van. Ezért kell gazdagabb tartományokat elfoglalni. Viszont a német-római tartományok azért elég gazdagok.

Magiszterhiány: Én elég sok kollégiumot szoktam építeni HRE egyesítés után.

Ezt sok helyen olvasom h a vazallus pénzt ad, de szerintem kevesbbet ad h ha már rendesen kiépíteted a provinciákat és nagy a trade/production. Mondjuk Very hard-on igazad lehet.
    Illetve a vazallusok biztos jobban harcolnak a vh-n az igaz a sok plusz miatt.

Ja és a HRE egyesítés 30 év(asszem) szívás amíg lemegy a nacionalizmus és még 20 év amíg eltűnik az overext. Szervezni kell 10-15-ös egységeket rebel hunting-ra és a nagyobb városokra courthouse. Elég kellemetlen ha egy Île-de-France lázad fel 20 egységgel.

Nem teszteltem. Lehet h jobb ha csak a végén (very hardon).
  • blitzkrieg1
    Na a magyarokkal arattam. 1480-ra nemet csaszarkent bevezettem az utolso elotti reformot is, vagyis vazallus lett az egesz Nemet-romai csaszarsag. Nem sokkal kesobb a franciak megtamadtak egy kis szovetsegesem. Rogton be is leptem a haboruba. Brutalis volt. A franciaknak hatalmas serege volt, de a rengeteg kis vazallusom sorra kicsinalta oket. Csupan nagyobb 15000-20000-res seregeit nem mertek megtamadni, ilyenkor megtamadtam oket en, mire rogton beszallt az osszes kornyezo vazallus sereg is. Nem ritkan 70000 katona tamadott 20000 franciat. Szoval szetvertuk a franciakat, utana jol szetdaraboltam oket, mert mar nagyon nagy teruletei voltak.
    A gyoztes haboru es felszabaditott teruletek miatt meglett az 50 autority es egyesitettem a csaszarsagot. Most nekem van evi 5000 bevetelem, a masodik orszagnak Anglianak van 1000.
    Viszont annyi a lazadasom, hogy alig gyozom oket leverni.
    Es van meg egy problemam. Amig Magyarorszag voltam, addig 930 aranyba kerultek az egyetemek es manufakturak, amiota csaszarsag lettem, 1800-ba kerul. Ez miert van? Az oversize event miatt, mert tul sok a core nelkuli tartomany?
    Nem tudom, hogy vagytok vele, de kicsit sajnalom, hogy egyesitettem a csaszarsagot, jobbnak tunt addig. Nem voltam nagy orszag, nagyon olcso volt a technologia, de a beveteleim a sok vazallus miatt nagy volt. Ha haboru tort ki, a vazallusaim megoldottak, alig kellett beavatkozzak es lazadas sem volt. No meg most alig tudok epitkezni, mert nem kapok sok magisztert, tartomanyom meg rengeteg van.
    Nem jobb, ha a jatek vege fele egyesitem a csaszarsagot?
  • kozi001
    Úgy veszem észre h ez az örökösödés nem igazán használható! Eddig csak egy svéd jött össze.
    Maximum csak arra jó h integrálni 50 év után(?).

Amikor a király meghal úgyis épp mindig háború van, akkor meg szinte lehetetlen.
    Vagy épp nem 0 az infamy.

Az is baj h közben azért kolonizálnak és ha túl nagyra "meghíznak" az államok szerintem szinte lehetetlen örökölni. (Mellesleg ha majd integrálom Castillát akkor biztos túl lépem az infamy-t.)

Arra gondoltam h a játék végén amikor már nagyjából vége a hódításoknak akkor átmegyek noble republicba és úgy kényszerítem perszonálunióra a megmaradt orosz fejedelemségeket addig meg elvagyok Ázsiával.

Mert ugye váltani se lehet ha épp van egy PU-d.
  • Lysandus
    Ugyanaz a véleményem, mint Csabának. Mondjuk, ha elveszed az aranybányáit, akkor már nem lesz olyan agresszív. De mivel így nagyon sebezhető válik, vagy te foglalod el, vagy más fogja ezt megtenni. Ha mindenképp szeretnéd megtartani, akkor nyomd le vassalba, miután lecsipkedtél belőle pár tartományt. Utána persze szövetséget is köthetsz vele.

Egyébként nyugodtan terjeszkedhetsz arra, amerre szeretnél, csak Itália jóval gazdagabb, mint a Balkán, vagy Észak-Afrika. Azért ajánlottam.
  • csabikácska
    Nekem még nem sikerült hosszabb ideig megtartani szöviként. Előbb utóbb mindig megtámadott.Szerintem járhatóbb út Ausztriával szemben ha az elején fenntartasz vele egy olyan viszonyt hogy ne támadjon egyből,aztán az első adandó alkalommal végezni kell vele,különben kicsinál. Én cseh vagy burgundi szövetséggel szoktam megoldani.
  • DasIsFuck
    Ausztriát nem lehet vhogy hosszan szövetségbe tartani?
    Én legszívesebben a balkánt foglalnám el és észak afrikai gyarmatokat.
    ha lehetséges lenne egy erős nyugati szövetségessel a hátamba.
  • Dzsihad
    Hali! Tudnátok segíteni, h a steam-es complete verziót hogyan lehet magyarítani? Köszi
  • Lysandus
    Akváriumot (Aqulia, vagy mi, a Horvát Bánság mellett balra két aranybányával) rögtön rohand le az elején! Bámulatos változást fog hozni az anyagi helyzetedben! :-) Legalább a két aranybányáját hozd el. Ne törődj a CB-vel se! De ne neki üzenj hadat közvetlenül (mert akkor jön a császár is a háborúba), hanem valamelyik szövetségesének. Nyilván olyannak, aki minél távolabb van, és nem tud hatékonyan beleszólni a háborúba.

Utána valahogy meg kell szerezni az osztrák aranybányákat is, és el kell indulni Észak-Olaszország felé. Tele vannak egyetemmel. Ez az egyik leghatékonyabb stratégia a magyarokkal.
  • DasIsFuck
    fúú, elkezdtem a magyarokkal a próbajátékomat, hát mit ne mondjak...:D

lényegébe csőd szélén,nulla techekkel...

mondjuk valószinűleg nem ajánlatos mindekivel szövetséget kötni, mert a presztizsem többször bánta:D
    egy 20 ezres sereget se tudok fenntartani és az is kevés a szomszédaimhoz képest.

• kozi001
    Írok én is hogy hogyan állok:

Utolsó pillantás Nagy-Britanniára a HRE egyesítés előtt!
    1535 DW5.1, normál

A britek tényleg nagyon jók hódításra. Határozottabban jobban állok velük mint a francia játékomban.
    Erős küldetésekkel írek, skótok majd (Occupy Paris) franciák bekebelezése. Utána burgund perszonálunió. Elektorok vazallussá tétele, Cseh császár vazallussá tétele 3 háborúban, mert nem akart elhalálozni.

Perszonáluniók sora Európában. Amerikában inkák, maják megadóztatása. Inkáknál több ezer arany volt (Köszi blitzkrieg1 a tippet! :)), Majáknal csak pár 100. Még 1500 körül se járt arra senki. Bár igaz h addigra már perszonálunió volt Portugália és Kasztília és lehet h olyankor lelassulnak(?)!
    Svédország szerencsés öröklése. közben a szokásos játék a HRE-ben (Unam Sanctum+térítés, imperial liberation) a imperial authority pontokért. Hordáktól is szépen lehet kapni bár ez azt hiszem meg fog szűnni 5.2-ben.
    Jelenleg a 3 ibériai állam, britannia, dánia, norvégia unió és következik a renovatio imperii.

Aztán kiváncsi leszek meddig tudok eljutni! :)

Isten óvja a királynőt! :)

• Lysandus
    Én gyorsan regisztráltam tegnap, de nekem már nem adtak. :-) Gondoltam, hogy ez lesz, de egy próbát megért! Kösz a tippet!
  • Andorjan
    Bezony!
    Came here to say that :D
    Megyek is és kipróbálom, valóban így van-e :)
  • DasIsFuck
    Paradox Interactive Reaches 500,000 Members! Celebrates with a gift to all our fans

aki paradox forum tagja az kapott egy EU3 Chronicles kódot