Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sziasztok!

Elmagyarázná nekem valaki, hogyan is mûködik a westernizálás? A stabilitás,uralkodó skillje, stb értem, de az, hogy szomszédos legyen az országommal egy nyugati vagy muszlin, stb technológiájú, az is stimmel, de ha pl a lengyelekkel megvan minden,csehekkel vagyok szomszédba akkor jön be az amit nem értek: a szomszédság legyen és valami 20 technológiai szint????
Na ez mit jelent? 20 szinttel kell, hogy lemaradjak vagy mi? Lényegébe ez az egy már ami nem megy a játékba. 😊

Köszönöm elõre is a segítséget. 😊

Oltred
megtaláltam a DW-t, nekem ezt 5.1-re frissítette...amit azért megjegyeznék, hogy HRE tag kap -0,25 infamyt, ez nem olyan rossz ám 😊

ez eleje valóban nehéz volt, a vége most már elég könnyû, nincs erõsebb és gazdagabb szomszédom, ráadásul Portugáliával van hátsó szövim...de volt pár igen kemény pillanatom és jópár mázli is kellett, amikor kasztíliának nekimentem és aragon hadat üzent az kemény volt vagy amikor az angolokat támadtam és szintén hadat üzent...de közben mázli volt, hogy a mûködésemet a franciák ölbetett kézzel nézték vagy amikor Nápoly seregét rázártam Sziciliára, amikor az angol transzport hajókat el tudtam mind süllyeszteni, vagy amikor komoly gazdasági krízist éltem meg, akkor kaptam pénzügyi támogatást háborúban, war taxot mindig úgy tudtam igénybe venni, hogy nem nagyon mozdította a war exh.-t, mert álldogáltak a seregek
igazából az egyetlen, ami nem tetszett az az volt, hogy nem kaptam CB-t Itáliában/ra

Riga azért baromi nehéz, mert nincs kis ország a környéken, a HRE-ben szerintem pont ezért nem gáz ha kis állammal vagy, mert a környék is kicsi

Hm, elõször is örömmel látom, hogy egymás piszkálgatása helyett lassan érdemi párbeszéd lesz a dologból.

Bizánc sztem kb egál, Riga meg nehezebb sokkal, sztem egyik legnehezebb a játékban, mondjuk azt nem is vittem végig (még)
Skócia voltam még, de azt sevittem végig mondjuk Britanniát egyesitettem.

Szerintem Pápai Államon felesleges vitatkozni, elég nyilvánvaló, meg abban egymástse cáfoltuk, hogy elején tényleg nehéz vele és óvatosan kell játszani nagyon, de ahogy írtad, ha van 10-15 tartományod, utána már kb gyerekjáték Európa meghóditása.

Szóval eleinte nehezebb jóval a Magyar Királyságnál is, késõbb meg könyebb bárminél. Szóval ez a játékod már tényleg nem rossz teljesítmény na😛
Mo al nem toltad még?Amúgy a 4.1b meg nem cikizésként mondtam, csak tényleg azt nem értem,miért nem teszed fel ha már aHTT fentvan.
könnyen meg lehet hódítani? én pl. CB-t egyikre sem kaptam (ferrarára igen, de az agyon volt védve)...mivel nem voltam kúria irányító, ezért átkozni sem tudtam

melyik volt az a sokkal nehezebb állam,amivel játszottál?

aki viszont magyarul is ért, annak azért leírom, hogy

-2 tartományra nem fog neked 10 kardinálist adni...2-t esetleg rövid idõre, de inkább 0-2 közötti a kardinális számod (ez speciel most tapasztalat, végülis most játszom vele)

- kiátkozhatsz, az így van, pontosan ezzel operálok én is, DE, az elején 2 tartománnyal kizárt, hogy te legyél a Pápa (jó, 100ból 1szer igen, de lehet, hogy 400 évig sem "sorsolnak" be) egyrészt, másrészt ez nem kiváltság, tehát mindegy kat. ország képes erre (pl. te Magyarországgal), harmadrészt meg átkozz ki valakit és próbáld 5k katonával leverni, amikor agyonszövizték és agyongarantálták egymást

- Kingdom of God, jaja, ez kb. olyan mint Moszkával a Russia döntés, próbáld az elején meghozni...ahaaa, kell még 15 tartomány hozzá és azt el kellene foglalni

Amiket leírtál, azok akkor érdekesek, amikor már van 10-15 tartományod, de ha már annyid van, akkor bármelyik ország, fõleg itt a nyugatiak között, erõssé válik...

Ugyan dehogy lényegtelen, az egyik, ha nem a legfontosabb.
Közép és Dél Itáliát könnyen meg lehet hõdítani, a máris van manpower.
Ami meg a kételkedést illeti, kettõnk közül megint csak én voltam az, aki játszottam már sokkal nehezebb állammal és verzióval, és nem én mondom azt, hogy nem teszek fel DW-t vagy HTT 4.1b-t és/vagy nem játszom gyengébb államal.

Elég nyilvánvaló hogy miért mondod ezt, mivel ezzel a játékstilussal úgy esélyed sem lenne😛

De amúgy biztos az oldal szerkesztõi amit idéztem neked is tök hülyék, mert azt írják, hogy a Pápai Állam bár az elején vigyazni kell vele, de kb a legnagyobb potenciális nagyhatalom esélyes, amivel 1500 ra Európa hatalmas területeit lehet birtokolni.
Szóval eleinte valóban nem az, de mivel kb 6* kevesebb infamyért lehet terjeszkedni,mint bármely más állammal, ráadásul kedvedre lehet szuper viszonyt kialakitai azzal akivel szeretnél, és bármikor CB t is kapsz bárki ellen (a legjobbat ráadásul) nos ilyen elõnyökkel még Kasztillia vagy Franciaország sem rendelkezik.
nem azért kételkedsz, mert very easynek gondolod 😊

a Pápai Állam továbbra sem nagyhatalom, az infamy limitet szintén nem léptem túl...pedig szerintem teljesen feldolgozható és értelmezhetõ formában írtam le jópárszor

lényegtelen az infamy ha van elég sereged, mivel a pápának nincs, ezértnagyon kell figyelni rá, még most is, hiába enyém a legnagyobb

Holnaptól 1 hétig off leszek, szal béke veletek😊
Aki esetleg nem tudna angolul de érdekli miért könnyû a pápai állammal ime az okok:

-Kardinálisonként/évente -0.1 infamy szóval mondjuk 10 áll befoláyod alatt az évi -1.
-Minden katolikus országot kiátkozhatsz, és máris az egyik legjobb CB-t kapod ellene, amivel olcsón annektálhatod (ha túl jó a viszony dobsz neki pár insultot oszt jónapot igy 4 helyet 1 infamyba kerül 1 tartomány)
-Kingdom of God decision ami +10% manpower +1 base tax Rómában +1% presztisz évente és -0.05 infamy

Ja még vmi, engem nem zavar ki melyik verzióval és országgal játszik, mindenki azzal, akivel kedve tartja, felõlem tolhatod alap EU 3 al is, csak arra hivtam fel a figyelmed, hogy más verzióval/országgal sokkal nehezebb és érdekesebb lenne, de ha te mindenáron very easy gamet akarsz lelked rajta, én jobban szeretem a játékélményt és/vagy kihívásokat.

Peace.(Amugy meg már mikor elküldtem a hsz ást végiggondoltam hogy simán megcsinalható mert pápai állam speciális és kib sok infamy minuszt kapsz vele csak ez a szar oldal nem enged hsz ást szerkeszteni)
Kettõnk közül nem én játszom csupa nagyhatalommal és rohadt könnyû régi verziokkal, szinte mindig túllépve az infamy limitet kvázi cheatelve😊😊😊
Mondjuk 100ból 1 dologban igazad van, tényleg megcsinálható, sõt, iszonyú könnyen, mondtam és linkeltem az okot amiért, a Pápai Állammal HTT 4.0 ban jatszani kb olyan mint Franciaországgal, szóval büszke lehetsz magadra valóban,grat😊😊😊😊

Ja, hogy más verzióval vagy DW vel már nem menne, ezért rögtön szánalmas, hát persze, szerintem más az, de ezt majd ki-ki elönti saját maga😊
1000X elmondtad hogy figyelsz az infamyre? Idézzem be megint a régi hsz odat, amikor leirtad hogy lényegtelen az infamy, és pillanatokon belül eljutsz oda hogy vége, mert 1000 es infamyvel simán végignyomsz mindent?

ez az

már ezerszer leírtam, hogy nem lépem túl az infamylimitet, a sárga zónaba esetleg beengedem

ha könnyû, akkor csináld meg 😊 komolyan...bár mivel ennyire kételkedsz feltételezem nem is menne 😊

szánalmas ez a verziósdi, komolyan, ha érdekelne is a véleményed még neki is állnék, de szerencsére ott még nem tartunk

igazából amit leírtál azt pont nem hódítottam meg 😊
szerintem 24 tartományt írtam 1440-re,ami +22 tartomány, ezt úgy elhozni, hogy átlag 1,5-t csökken az infamy évente (0,8 volt az elején, 2 körül az idõszak végén) az kb. azt jelenti, hogy átlag 3 infamyért hozhatom darabját...a valóságban az elején 4-ért a végén 1-érthoztam õket...szerintem baromi egyszerûen kijön

Már 25X leirta neked más, hogyha DW et játszol, akkor infamy túllépésért folyamatos stab hitek járnak, és ha mindent stabilitybe fektetsz akkor is -3 lesz, nem hiszem hogy nehéz dolog lett volna elolvasni😊

Itt világosan leírják, mitõl is nagyhatalom a Papai Állam HTT ben, de aki kamuzik annak hadd ne irogassak😊

ezt neked

Amúgy meg azt is sokan megirtuk már, hogy játssz HTT 4.1b/DW el, vagy ha nem váltasz verziót akkor legalább ne nagyhatalommal és lehetõleg HRE n belüli állammal,és rögtön borul a paradoxs jatekokrol allitott állitásod is, hadd ne ismételjem meg még 100X pls😊
3.4 az infamyd de 1440 re meghóditottad teljes Itáliát meg Kasztilliát és van 50 tartományod hogyne😄😄😄
Az a baj, hogy nem vagyunk hülyék, szóval kicsit kevésbé nyilvánvalóan kellene durván kamuznod😊
nem azt mondtam, hogy nem kutatok, persze, hogy kutatok, de nem minden áron, amennyit inflációmentesen ki tudok venni azt kiveszem, amit meg nem, az meg stabilitásra, kutatásra...nincs pénzem, tehát amit kiveszek azt felélem, és nem manufaktúrára megy el 😊

a pápai állam nagyhatalom? ezt most komolyan mondod? 2 tartomány és 5000-es sereglimittel? én difficulty-nál ennél kisebbet nem is láttam (nem állítom, hogy nincs gyengébb, mert van bõven) az országválasztó térképen

különben a nagyhatalomról annyit, hogy északra milánó és a "birodalom" véd mindenkit (nem véletlenül nincs meg még most sem észak-itália), délen pedig az 5 tartományos nápoly és az aragon szövis szicilia ül 3 tartománnyal, mindezt úgy, hogy 1 rohadék cb-t nem adott senkire sem, vagyis de, ferrarára, amit kb. 10en (jó 5-6 volt) garantáltak, mindezt persze úgy 0,75 morál difim van a géphez képest

különben meg, mint már mondtam a paradoxos játékok ilyenek, tök mindegy, hogy az EU, Vic, HoI, MH stb.

És ha nem kutatsz akkor mire költöd a bevételed ? 😮
Talán pénzt veretsz ? még a végén se tudsz annyi épületet építeni hogy ne legyen infi
3,4 az infamy 😊 arra annyira nem ugrik senki, mondjuk nem állítom, hogy nagyon szeretnek, de akinek a szeretete fontos, az szeret (~portugália)

azért nem ugrottak nekem, mert ilyen országokkal voltam szöviben: kasztília, anglia, burgundy, portugália, ausztria

3 hadüzit kaptam, 2szer aragon és 1szer anglia, igazából white peaces/revoke coreos lett mind3

a stabilitás különben meg olyan, hogy azt hiszed pénzbe kerül, de igazából ha a bevételedet a stabilitásba tolod, akkor a techeket a környék kutatja ki neked, volt pl. olyan, hogy 3szor annyi volt a szomszád bónuszom, mint az össz. bevételem...az más kérdés, hogy a mérföldköveknél a land technél neked is ildomos pénzt áldozni, de valljuk be, az, hogy a trade techem 2-3 szinttel alacsonyabb, baromira nem számít, fõleg, hogy amennyit az adna pénzben annak 10szeresét tolja be a környék a trade techemre...tehát igazából "kutatni" nem is éri meg annyira...

Btw, a HTT ben a pápai állam ponthogy nagyhatalom gyakorlatilag , szóval ha már nem teszed fel egyiket se, akkor kezdj legalbb HRE-n belüli gyengébb állammal, majd meglássuk a császár mit szól a játékstilusodhoz😊😊
Akkor ahogy mondták mások is, tedd fel legalább a 4.1b t vagy a DW-t és ezzel a hozzáállással ahogy jatszol máris semmire se fogsz jutni onnantól, mivel nem fogsz tudni annyi békét megkötni, ahányan hadat üzennek neked, és már csak a -3as stab a WE és a lázadások miatt is sanyi helybõl neked, nincs többé 1410 ben 100 as infamyval való ugrálás.😊
most: v4.0C, Heir to the throne, very hard és high agresszió, a többi alapbeállításon

a very hard és high agresszió alapértelmezett nálam, a többi paramétert meg úgy változtatom, amilyen lábbal a gép elé ülök

Hát keztem 1 játékot 1 arab álamal (vagyi2-vel) de iszonyú nehéz eddig mind a 2 játékom kudarcba fulladt <#banplz>
az a baj ott nem lehet taktikázni mert nincs rá idõd, és szerintem a legmegfelelöbb hozzáállás az lenne amit Pocoksari csinál 😊 mivel hogy ezen a területen tényleg a méret a lényeg xD
az a gáz nagyon zavarók a mamelukok ... mindig õ kavar be
Csak mert normális játék során már régesrég -3 lenne a stabilityd, és az egész világ hadat üzent volna az infamy miatt+szarrászedtek volna a lázadások.
Azért a beállitások a nehézségi fokozat és hogy milyen verzióval játszol az igencsak érdekelne továbbra is😊😊😊
na, lement még pár év, kasztíliát szétszedtem, még van 11 tartományuk (ami fõleg afrikai), azt most szétszedem még és ennyi volt, rá 5 évre meg annex

különben érdekes, burgundy a legerõsebb volt katonailag, mire felnéztem a kasztíliai hadjáratból 5 tartományuk ha volt

a másik, amitõl a falra mászok, anglia hadat üzen, ügye kontinentális területe (már) nincs, a serege kisebb, de gondoltam hajós nép, majd furfangosan droppolja a sereget...1 szál katonájukkal nem találkoztam és jött a white peace

közben elvesztettem a kúria irányítását, ami baromira érdekesnek tûnik (fõleg, hogy valami 2-3 tartományos kapta meg), na, mindegy, visszajött, most 8 bíborossal masszív a többségem, seregben is csak ming van elõttem, bevételben már 40-50% elõnyöm van, majd csinálok screent is, ja és portugália szövi lett, és kölcsönbõl megfinanszíroztattam a hit védelmezõje címet is, szóval alakulunk
pénzem 0 (2db tanácsadó slotot áldoztam már be az inflációra és a nemzeti bank az egyik ideám, ráadásul nem is gagyi területeken ülök), flottám inkább díszszemlére, mint hadakozásra jó

császárként nem tudod feloszlatni a HRE-t, legalábbis DWben biztos nem.
Az kell hozzá, hogy a választófejedelmek a vazullusaid legyenek és megszállva tartod a császár fõvárosát (lehet, hogy a választófejedelmeknél is elég ez utóbbi)

Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.

Ja, nem vesztettem természetesen területet, azért nézek, mint Rozi a moziban.
Eldõlt a dolog, vazallus lett Burgundia, és automatice bukta a császári címet.
Az amúgy mitõl van, hogy eddig 16 volt a flottalimitem, és most hirtelen írd és mond KETTÕ lett?
Utálnám visszatölteni, de szendvicset csináltam közben és hipphopp elment 1200 dukát, mert igy 5 rõl hirtelen 400 ra nõtt a fenntartás...😮
"azt viszont nemtom hogy ha elveszti a függetlenségét akkor azzal automatikusan elveszti-e a császári címét."

szerintem az uralkodó halálig megtarthatja a császári címét, így lenne logikus.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

"ésmennyit segít az, hogyha a császár a vazallusom?"

lehet hogy így nagyobb az esélyed a belépésre, biztosra nem tudom mondani ilyen helyzettel nem nagyon szoktam kísérletezni.

Az a gáz hogy a mamelukok túl erõsek a számomra :/
Vagy ezzel arra célzok hogy elég erõs ország az elején és én nem szeretek easy-n játszani 😄 ( az a legnehezebb vele hogy sok a lázadó, azon kívül nincs erõsebb nála a vidéken max a törökök de õket ha az elején meg gyengítem akkor semmi nem lesz belõle) és inkább az arab félsziget vonz mert ott elég sok a kihívás (de tényleg elég nehéz ott a játék) + még a mamelukok is be zavarhatnak 😊
de szerintem mégis csak valami arab országgal fogok kezdeni 1 új játékot
majd írom mi lett belõle 😄
Tényleg, gondolom elveszti, na sebaj,legalább 1el több potenciális választó, aki majd rám szavaz😊
Közben döntöttem, azt hiszem felolaszlatom a HRE-t majd császárként, aztán majd ha Németország egésze vazallus lesz, és Észak-Itáliában meg sikerül szép lassan diploannexelni mindenkit, akkor nekimegyek majd a csigazabálóknak😊

Razzia96: Esetleg a mamelukok? Mondjukigazi idegõrlõ dolog lehet szerintem, mivel nyakra-fõre kapja az ember a lázadáshegyeket😊
Amúgy 1500 as évek elejére 3 nagyhatalom maradt talpon e vidéken, Burgundia és az Ottománok kiszálltak a játékból.
Jómagam a Magyar Királysággal+ egységes Franciaország+ a már nem kevés gyarmattal rendelkezõ és teljes Ibériát leigázó Kasztillia.
Jah lenne nekem 1 nagy problémám ... 😊
nem tudom mivel játszak. Mivel most Németországhoz nincs kedvem mert elég mély ponton van a játék, Magyarországgal talán folytatnám a játékomat
de valami arab ország is izgatja a gondolataimat 😄
Vazallust nem választanak császárnak, azt viszont nemtom hogy ha elveszti a függetlenségét akkor azzal automatikusan elveszti-e a császári címét.
Igen, ezt tudom, bár folyamatosan változnak a választók hogy cseszné meg😄 Amúgy ha vazallus, még akkor se rád szavaz automatice, kell minden szirszar hozzá (military acess, roayal marriage, jó viszony,max közepes infamy stb)
Értem, ésmennyit segít az, hogyha a császár a vazallusom?
Ugyanis épp Burgundia ül a trónon, de sikeresen elszigeteltem, és 1 nagyobb valamint egy kisebb háborúban atomjaira szabdaltam, 2tartománya maradt a 8ból (a többibõl független kis királyságok lettek mint pl Bar vagy Luxemburg)ráadásul minden core területérõl (volt vagy 10-12) le kellett mondania.

Szóval a következõ háborúban ahol feladatul kaptam Modena vazallusá tételét valszeg vazalussá teszem Burgundiát is. Ha ez sikerül, akkor automatice beléphetek a birodalomba?
hmm sokban nem különbözik Enact settlement policy hatása a 2 kieg között. nagy ritkán én is használni szoktam ezt a settlement policy-t legfõképpen akkor ha a kiválasztott tartomány nem éri el a 10.000 fõt. 😊

Velence központja(Vagyis Velence)egy sziget, tehát ha a velencei flotta a tengeren van, akkor nem tudsz oda menni. Fájlkérdésre meg a notepadot tudom ajánlani 😄
köszi a válaszokat.

Van valami tipp, hogy nagyméretû file-t milyen progival tudok szerkeszteni?

Velencét próbáltam elfoglalni, de a központba valamiért nem lehet seregeket küldeni. Ez miért van? Ha COT a tartomány, akkor nem lehet elfoglalni?
Ha a terület asszimilálódott, természetesen a hatások eltûnnek. Mindenki eldöntheti, megéri-e 😊
Enact settlement policy hatásai nálam, Divine Windben (ha több tartomány érintett, összeadódnak a büntik!):

local revoltrisk +8
yearly colonist: -0,5
yearly magistrate -0,1
population growth +10%
infamy +0,1 (ez is évente, tehát "yearly" lenne)

És, ha jól tudom, kb. négyszeresére növeli az asszimiláció esélyét, amíg/ahol érvényben van.

Egyébként a border frictionnal kapcsolatban igazad van.
Hát, én rendszerint a birodalom közepére, valami CoT-ra szoktam tenni a national focust, határvidékre sosem. Meg alapból ritkán teszem el a fõvárostól, max ha CoT-ot akarok csinálni.
"enact settlement policy"

én ezt nem nagyon szoktam használni leginkább a -0.20 magiszter hatás miatt, a többi negatív hatást még elviselném de a magiszter termelõdés csökkenésre nagyon allergiás vagyok. <#ticking>

azért nem árt vigyázni a national fókusszal mert ha olyan területre rakjátok ami határos egy szomszéddal akkor a szomszéd cb-t fog kapni arra a területre amire rá lett rakva a nemzeti fókusz(amit ki jelöltetek), és az ezzel határos tartományokra is fog kapni cb-t a szomszéd szóval csak óvatosan.

tehát ha banat tartomány a központja a fókusznak akkor valachia cb-t kap banatra és Erdélyre, Szerbia meg csak banatra, és bosznia banatra és osijek tartományra, ha Szolnokra rakod a fókuszt akkor nincs gond senki sem kap cb-t.

a cb neve border friction, ha ennek hatására elveszitek a vitatott tartományokat akkor azt hiszem csak 2inf/darab, a többi terület ami kívül esik a fókusz határán azokért már 4inf/darab kaptok, természetesen core-t nem kaptok a zsákmányolt területekre.

Emellett ha a választók többsége vazallus, akkor alapból te leszel a következõ császár.
HRE-be belépés: nem feltétlen a fõvárosod kell áthelyezni, egyszerûbb a tartományt beléptetni a HRE-be magiszterrel (ha a hegy nem megy Mohamedhez... 😊 ). Ezt a császárnak el kell fogadnia, és utána leszel HRE tag.

Ha sok, kb. azonos helyen lévõ területet akarsz téríteni, akkor tedd a területek közepén lévõ tartományra a fókuszt, mert a határos tartományokra (meg ahol van, oda is) bónuszt ad. Ezenkívül csökkenti a lázadás esélyét is, meg sok mást, nézd meg a tooltipben. Ha jól tudom, ezek mind érvényesek a határos területekre is. Én alkalmaztam a magyar kultúra terjesztésére is: a national focus tartományra és a vele határosakra lehet alkalmazni az "enact settlement policy"-t, ami ugyan elég kemény mínuszokat ad, viszont segít csökkenteni az asszimilálódáshoz szükséges idõt.
"szóval hogyan is léphetek be a HRE be?"

érintkezned kell területileg az egyik taggal vagy magával a birodalommal(birodalmi térkép mod), és akkor a provincia döntései között ott lesz a "join the hre" döntés ehhez kell 1 magiszter, csakhogy itt még nem ér véget a mese merthogy a császár dönti el hogy beléphet e a birodalomba a provinciád(tehát nem te) ha sikerül bejutni akkor presztízst kapsz ha nem akkor presztízst von le, továbbá jó viszonyt is ki kell alakítanod a császárral(legalább 100 fõlõt) mert máskülönben nem tudod használni a provinciádnál felbukkanó döntést.

ja igen ahhoz hogy teljes körû tag lehess a fõvárosodat is be kell juttatni a birodalomba, a fõváros után már minden egyes bejuttatott +(core)tartomány már csak hab a tortán, természetesen a nem core területek után 0.25inf kapsz.

én úgy tapasztaltam hogy minél nagyobb vagyok(területileg) annál nehezebben tudok bejutni a zártkörû buliba, pl: most a Magyar királyságot próbálom bejuttatni a birodalomba bajorok ülnek a császári trónban, a szövetségeseim és királyi házasságom is van velük viszony 200 inf0.0 és mégsem enged be harmadik próbálkozás után sem.

(httt-nal játszok szóval lehet hogy dw-ben másképp van)

Még nem, de én is erõsen gondolkozom rajta, sõt vmi afrikai csodával is játszanék egyet egyszer😊