Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

lenne pár kérdésem:

- mi történik ha a hajókat túltöltöm, tehát pl. 2szer annyim van, mint a limitem?

- okos dolog legyártani egy 25-30k fõs csak gyalogos sereget kizárólag várfoglalásra?

Találtam egy bugot, harcoltam az osztrákokkal, elfoglaltam GÖrz-t a háború alatt- ahol volt a nagykövetségük- és amíg az enyém volt vonta tõlem az infamyt az õ követségük után is, ami gondolom ellentéstes az 1 ország 1 követség felállással.

Köszi, közben megtaláltam, amennyiben ez az:
http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?545796-The-Steppe-Wolf-%28AirotciV%29
Már sajna nem tudom fejbõl, hogy honnan...De feltöltöttem a megauploadra. 😊

Tessék. 😊

http://www.megaupload.com/?d=EH2MJI6C

És honnan lehet beszerezni?
Egy Steppe Wolf nevû srác által készített modból. 😊

Honnan van az új térkép?
JLH 😊 én is most folytattam a magyar játékomat 😊
Én meg beleütköztem a régi problémába, fagy a játék... Alapban szerencsére nem, de ha beemegyek a ledger menüpontba és a grafikonokba, akkor a 16 vagy 17 es fagyasztja😞😞😞
köszi, de sajnos, nem annyira rózsás a helyzet, mint amennyire a térkép alapján tûnik...csatolok egy frisset:

és egy világtérképet is...van dolog még bõven:

az igazi bajom az, hogy már 1550 van és nem kapok CB-t birodalmi területekre...egyszerûen el sem hiszem

Azért nem panaszkodj, alakul az ország mint púpos gyerek a prés alatt, jól állsz nagyon szerintem, grat.
Ma végre pár órát játszhatok én is magyarjaimmal😊
DW 5.1 azért is nehezebb szvsz, mert 1amit mondtál a magiszterhiány+ a hordák bizony életképesek és tudnak problémát okozni.
na még egy amitõl elszálltam...tolom a colonistokat a horda provinciájára...megjelenik egy lázadó 3000 fõs csapat rajt, ok, szomszéd provincián van egy seregem, 30nap az út, odaérek tuti, erre a 25. napon elfoglalják a lázadók a 0-ról...igazából az idegesített fel marhára, hogy ez kb. a 20. ilyen esetem volt...ez nem igazán tetszik...tök mindegy, hogy mikor érek oda az tuti, hogy 1héttel az érkezés elõtt foglalják el, aki ezt a baromságot leprogramozta azt fel kell kötni

õszintén nem értem, hogy miért nem kapok DW-ben kardinálist...jelenleg 1db van úgy, hogy van 130-140 katolikus provinciám, ami jóval több (többszöröse) mint bárki másnak...pl. poroszoknak 7% az esélye, nekem 18%, nekik van 15-20 tartományuk, nekem 8szor annyi, miközben a befolyásunk ugyanannyi jelenleg...a pápai állam vazallus, tehát fix. 200-on van a kapcsolatunk, a szûklátóköröm meg 5-bõl 4-es, tehát a befolyást legalább olyan jól újratermelem, mint a többiek...no mindegy, gondolom valami degresszív képlet a megoldás vagy fortuna

a magistrátusok a másik probléma...alig kapok, hogy a fenébe tudnék építkezni így...

és a tetejében még mindig nem értem, hogy miért nincs CB-m a timuridák ellen és miért nem tudom felmondani a sarcfizetést...-2 stab meg drága, de az lesz ha a hordát felszámolom

igazából azért idegesít, mert piszoknagy már az ország, de az infamy csökkentés miatt nem tudok drágább provinciákat bevállalni (ráadásul a kiátkozás sem jó erre már), másfelõl ha hozok valami gagyi holy waros területet, akkor azt a magisterek miatt nem is tudom felfejleszteni, de ha kolonizálok, azt sem tudom fejlesztgetni...szóval idegesít a dolog picit

hogy némi kedvemrevalót is írjak...kasztíliai-osztrák szövivel nekimentem burgundinak, szétkaptuk (igaz jött még segítség) elég rendesen...osztrákok elveszítették a császári címet, bontották velem a szövit, én kasztíliát hagytam cserben a császári címet megkapó burgundival szemben (kasztília csúnyán kikapott pl. aragont el kellett engednie, a francia területeit mind elveszítette)...szóval szövi nélkül vagyok, de most már enyém a legnagyobb sereg és bevétel is,ráadásul 2-es fortokat tudtam rakni a birodalmi határra 2-es mélységig

amit megint nem értek, az portugália...van 13k katonája, nekem 200k...erre lewarnol és a fejemet teszem rá, hogy 30nap múlva nekem jön (igaz kasztília a szövije, mondjuk azzal együtt is sovány, meg igazából nincs is közös határunk), de nem értem a gépet...ha bohémia rám mászna oké, van oka és ereje még meg is érteném, na de portugália...

Jah meg valóság hûbb az egész <#banplz>
Igen egyébként tényleg jó kis térképnek néz ki 😊
Engem csak 1 taszít vissza ... mégpedig az hogy nagyon sok megye van,
és azért annyit elég maceráns felügyelni.
De az pl egy pozitívum hogy egy sokkal komolyabb határt , vagy országot lehet kiépíteni ennyi megyével
Oltred barátom, veled van a Skype ereje!
Egyébként mire jó a nyugatiasodás ?
Mert néztem mit ad és szerintem nem éri meg ..:/
Hopsz ez lemaradt...

Kisebb-nagyobb lázadások vannak a birodalomban, de a császár mindent kézben tart. Mivel ezek sorra vérbe fojtódnak. Megkezdtem egy 150.000 fõs Nagy Armee felállítását melynek majd a magyar-lengyel-teuton tengely totális megregulázása lesz a feladata. 😊

Amúgy a játék egy Steppe Wolf nevû gyerek módja alatt fut ami nekem nagyon tetszik, mert eléggé részletes. 😊 (Vicky 2-es mapon alapszik.)

akinek kell esetleg a mód az írjon és felrakom majd valahova oszt lehet szedni. 😊

Gondoltam egy kicsit elkezdek fanolni. 😛

Lássatok és ámuljatok. 😛

Nehézség Normál/Normál

Egyedül csak az inflációt nyomtam ki...Majd legközelebb azt is benyomom. 😊

Eredetileg az osztrákokkal akartam egy világuralmat kiépíteni, de végül meggondoltam és inkább megépítettem a Német-Római birodalmat. 😊 A birodalom sorsa csak a Lengyel-Magyar-Teuton rend tengelye miatt majdnem megdõlt...De végül rengeteg vér árán sikerült a birodalmat felépíteni. 😊

Tegnap, 4 év után ujra, felraktam az EU2-t és kezdtem egy nagy kampányt Magyarországgal. Hát mit mondjak...üdítõ élmény volt az EU3 sötétsége után😊 Ezt persze csak azoknak írom, akik az Europa Universalisra még emlékeznek😊 Ahol nem minden ország egyforma, ahol nem lehet kilóra venni a hadvezéreket, felfedezõket, ahol nem örökli meg Bréma Angliát és nem gyarmatosít Oroszország Mexikóban. Ahol nem te vagy a Birodalom, csak egy tanácsadó a történelem sodrában.
Kicsit furcsa volt már a grafika, a jó zene...nekem az angol nyelv is...de visszatekintve a vitákra és az elvárásokra, azt mondom...
Az EU2 egy mestermü, az aminek kitalálták a játékot, az EU3 egy sokkal jobb stratégiai játék, aminek semmi köze az Europa Universalishoz. Az EU3-ban mindegy milyen moddal és kivel játszol...csak nagy folt leszel a térképen...és minden ország mindenhol ott van...Az EU2-ben pedig minden ország a helyén jáccik...
Ezt csak azoknak írtam, akiknek hiányérzetük van az EU3-mal szemben, azt nem lehet javítani😊 Ilyenkor vissza kell eggyel lépni és megnézni, mi volt a játék fénykorában😊)))

Nah itt tartok 😊
Mivel lassan itt a játék vége és már mindent el értem amit terveztem
arra gondoltam, hogy meg támadom a régi szövetségesem Oroszországot és el veszem tõle a legyen területeket és az egyetlen porosz területet ami a kezén van.Mivel õ az egyetlen akiben még kihívást látok...
Techbe én vagyok ez elsõ, nagyon is átlagba 20 al mindenbe vezetek.(egyetlen aki csak 10 el van le maradva az Oroszország, és talán még a hadserege is azonos)
Hello!

Valaki nem jön multizni? 😊

Oltred
egy kis gyors helyzetjelentés...techekben nagyon lemaradtam...ez a rossz hír...a jó viszont az, hogy ausztria szövire lépett velem és közben császárrá is választották, ráadásul a warn-ját is ki tudtam kerülni...

legitimáció...ha 50 felett van, akkor csökkenti a lázadás valószínûségét és a stabilitás árát, továbbá növeli a vallási toleranciát és az infamy limitet...50-nél nem változtat, az alatt meg pont fordítottja az elõzõeknek...tehát 100on kell lennie, fõleg ha utálsz lázadókkal kergetõzni 😊

Szeva Kari! 😊

Kösz a segítséget, így már értem legalább. 😊 Amúgy tényleg így tök gáz az egész, de hát nem lehet akkor ezek szerint mit tenni. 😞

Oltred
Majd muslim tehcbõl tudsz orientalba átmenni, onnan meg westernbe, szal neked ez 3 lépés.

Amúgy ez tényleg hülyeség, hiszen a távol-keleti országok, vagy india se a muszlim fejlõdést vette át a XX. században, hanem a nyugatit, amivel valójában hatást gyakoroltak egymásra.
Sziasztok!

Megint a nyugatiasításról szeretnék kérdezni:
Az indiai Viyayanagarral vagyok, a feltételek megvannak hozzá, de nem értem azt,hogy miért leszek a muslin technológiai csoportba ha nem vagyok határos semmi muslin techessel hanem nyugatival mert a tervem az volt, hogy nyugati akarok lenni, de hiába vagyok határos európai országgal akkor is muslinba fogok tartozni. 😞 Ez miért van? Nem lehet megcsinálni, hogy nyugati legyek a westernizálás után? Vagy ez alabból így van és nem lehet mit tenni?

Köszönöm elõre is a segítséget. 😊

Oltred
Az a korona mit csinál ? az infi mellet
Swarczi szép játék 😊
Én meg 1 arab ország helyett, folytattam Németországi játékom 😊

Elsõként Nápolyal végeztem mivel meg támadta a franciákat, és gondoltam úgy nem kell ennyit szenvednem 😊 Tévedtem ..... úgy kb 30 évig tartott a háború mivel az elsõ offenzívámat vissza verte, aztán vissza mentem Baden-hez és ott tartottam magam oylan 2 évig míg össze szedtem az erõsiem és indítottam 1 újabb offenzívát😄 az már sikeres lett. CSak hogy közbe be támadott Brabant,Csehország,Dánia ráadás már elég kimerült a hátországom ... még kb a fél Nápoly-t se tudtam be foglalni mikor ez történ ( és nem adta magát könnyed a kis ganaj ^^) szóval végig kellet vernem, miközben a többit vissza kellet tartanom. Szerencsére Oroszország le tudta csapni a cseheket és innen békét kértek töllem szóval minden zsír volt.Aztán végül történt ami történt és ez lett belõle 😊
Már csak 5 német kis államot kell elfoglaljak , hogy minden német terület az enyém legyen(de azok mind a vazallusok szóval nem gáz)
200k katonám van, igaz nem olyan sok ( oylan 300k katonát tudnák kiképezni) de még ígyis én vagyok a világ 1. ^^ tachben meg mindenbe
azon a képen 1466 volt, de most már van frissebb (ez 1491 õsze már):

éppen egy giga háború ért véget bohémiámval (aki ugye a császár még mindig)...nem volt túl sikeres, mert bár eszméletlen sok katonáját öltem le, de területet nem tudtam értékeset elfoglalni...így elhoztam boszniát (mármint 1tartományt), horvátokat vazallusá tettem (ez volt a cb-m, tehát subj. cb volt a horvátok ellen és a derék csehek jöttek védeni õket), albániát elszakítottam, kértem egy kis pénzt és 1 egy core-ról lemondattam...mondjuk az imperial authority 49-rõl 0-ra esett a háború alatt...vártam, hogy valaki megtámadja, mert ki is átkoztam, de ez nem jött össze...

kasztília a szövim, osztrákok warnoltak, bohémia a császár, burgundy kasztíliával hidegháborúzik...az angolok meg csak a szokásos hiénázást csinálják...más superpower nincs

apropó...tudja valaki, hogy hogyan tudok kiszállni a sarcfizetésbõl a barbároknál? mert cb-m nincs...szövetségesüket megtámadtam, ki is írta, hogy jön ellenem, de aztán mégsem állt be a hadiállapot, ezt mondjuk megint nem értettem

Ez a csütörtöki állapot:

Ez meg a mai:

Idõközben szereztem 2 vazallust, és rájöttem hogy jobb ha nem kötekedek 1elõre a birodalommal:Ausztriának nagyobb serege van mint nekem összesen...
Emellett kihalt az uralkodói házam, kaptam overextension-t de most már minden rendben 😄
ám ezen a képen mennyi az idõ ?
mert én valami 3000-ret látok ^^
Egész szép kis játék 😊
Irány Róma 😄 csak elõször legyen meg É-Afrika
aztán Spanyolország,Franciao, vagy Németo 😄

hááát, ez lett belõle...meguntam a harcosdit a barbárokkal,ezért fizetem nekik a pénzt...mondjuk bohémia és ausztria is határos a hordával, így ott lehet, hogy be kellene szállnom a háborúba, mert ha lemaradok,akkor kimaradok...bohémiával volt egykis harcunk..a serege 2/3-átlekukáztam,aztán küldött egy fehéret...
mondjuk most conquesttel nekimegyek korfunak,aztán marokkót kicsit eltolom balfelé, azután mamluknál a deltától a kánaán felé és délre foglalok...remélem elérem etiópiátis hamar...valahonnan gyorsan kell terület, mert bohémia nagyon hamar a nyakamon lesz...

Ott a szemed elõtt a megoldás 😊
Románi,Szerbia, és Montenegrót vazallussá teszed

na, itt tartok...bejöttek a timuridák is a képbe,az arany horda meg kikerült...bár hamarosan megint szomszédok leszünk, de most van elég infamym ahhoz, hogy önfeledten kergetõzhessek velük ill. a war exhaustion is minimális, ráadásul mivel nem számít igazi háborúnak, ezért a béke után is kapom a war ex. csökkenést, szóval rendezõdik a helyzet...még azon gondolkodom, hogy a mamelukokat érdemes lenne megcsapkodni csak azt az infamy nem engedi...

bár nem látszik,de a jóslatom nem jöt be, a franciák bírják a gyûrõdést...kasztilia nagyjából végzett a portugálokkal és aragonnal, meg jó szövik is vagyunk...pápa és urbino meg vazallus...viszont már egyszer voltam a kúria ura 😊

áááá, területet nem adok át, az kizárt 😊 az egyetlen kitörési pontom jelenleg a Balkán...akkor inkább 5 évente megverem a hordát

a másik lehetõségem ugye észak afrika (szegények is, meg sokan is vannak), a 3. meg integrálódás a birodalomba és így bohémia csukott szeme mellett észak itáliát elfoglalni (de ott meg a nem coreokért kapnék 0,25 infamyt) és a 4. lenne franciák ellen egy háború, csak az egy veszélyes környék, mert bár kasztíliai segít, de az angolok és burgundy is erõs lesz ott (kb. 1 év franciákat szétverik)
halkan kimondva, de szeretnék viszonylag hamar száraz lábon elérni indiába, kínába, ahhoz meg jó lenne a török terület (mondjuk a horda területe is)...

Ha nem akarsz hordát magad mellé, a legjobb megoldás, ha kettõtök közé valahogy vazallust raksz/szerzel. Így neked nem tud hadat üzenni, tehát a vazallusaidnak sem.
Na, asszem a világhódítós mentésemet abbahagyom, nincs hozzá türelmem 😊 1785 körül járok, van még kb. 3 egyprovinciás vazallusom, 4 perszonálunióm, meg 4 túlélõ néhány provinciás ország (Mandzsúria, Kína, Japán, Mongol kánság). Kb. 5 évembe tellene az utóbbi négyet lenyomni, aztán diploannexelném a megmaradt vazallusokat és megvárnám, hogy inheriteljem a PU-s országokat, ennyi (ha nem lenne inherit, integrálnám õket).

Ezenfelül egy bugba is belebotlottam, ami végképp elvette a kedvem. A mongolokat sajnos nem lehet lenyomni a mentésemben. Kitör a háború, villámgyorsan elfoglalom mindhárom tartományát, küldöm a colonistokat, elutasítom a békeajánlatait, csakhogy kb. 2-3 év után AUTOMATIKUSAN bekövetkezik az "áldott" béke, amit még csak kiírásra sem talál érdemesnek a játék. Ergo nem tudok több telepest küldeni, a csapataival meg felégeti azt is, amit létrehoztam :S

Volt egy rendszer-reinstallom, és nem telepítettem újra a játékot, lehet, h ez a baj? (Két partíciót használok, és csak az egyiket formáztam, a másikon volt az EU3.) Vagy az 5.1b peccsel lehet gond?
elkezdtem Nápollyal...baszki, rájöttem miért nem tetszett nekem a DW...ott vagyok a Balkánon, erre az Arany horda odaér mellém, ugye automata háború, mondom oké...1 tartományt elfoglaltam, erre látom, hogy kolonist kell hozzá...na, innentõl el is ment a kedvem tõle...nekem nincs 30k katonám, nekik 130k van...most leírtottam 30k-t, na, de ez azért sok...elhozhatok majd 5 év múlva 3-4 tartományt, úgy, hogy addigra 200k katonát is a sírba küldök? mondjuk küldött egy békaajánlatot, de úgy emlékszem a truce után azonnal jön megint...nekem meg most csak 1,5 az infamym, tehát üthetném a törököket, de nem látom garantáltnak, hogy 5 év múlva sokkal jobb lesz a helyzetem a hordával szemben...csak a technológia védhetne meg, de 1430-as években járok és ott még nincs túl nagy különbség...kasztília meg a szövim, de ebbe a háborúba nem is hívhatom be
különben a horda végigvert mindenkit keletem, moszkva pl. már nincs is...a litvánokat is lassan felõrli...abban bízhatok esetleg, hogy a magyarokat annyira megveri, hogy ezzel lesz cseh/osztrák határvonala és akkor szépen felõrlik (az 5évem kb. erre lehetne elég)
nyugaton meg burgundy übertáp...war exhaustom 15 körült járt, mert vagy 20évig harcoltam aragon,milánó,svájc,genova,velence,korfu,naxos,aquilea meg pár másik ellen, hogy sziciliát szétverhessem...mondjuk baromi élvezetes volt, igaz kezdetben egy max. 2-3 éves háborúra számítottam...

Nekem eddig csak 1szer volt bajom a file méretével, de az is kb. 100 mega volt. Mostanában 30-40 mega a max(ez is kb. 1800-ra).
pecaboy:alacsony ai-agressziót nem akarok berakni, mert akkor lehet hogy a gép tesz rá nagy ívben arra, hogy mennyit hódítok, és nem támad be-enélkül meg lehet hogy túl könnyûvé válna a játék még kisebb nemzet esetén is.
Csak egy visszajelzés, hátha más kezdõ is belefut mostanában a "file méret" problémába. 313MB-os file-t Notepad-val nem, viszont VIM-el sikerült megnyitnom. Az "nr=" kezdetû sorokat kell kigyomlálni a file-ból és utána minden rendben lesz. Kicsit mondjuk el kell vele szöszölni, mert a végeredmény annyi lett, hogy 10Mb maradt egy mentett állomány és úfí néz ki ezt stabilan tartja a program. Én az achievments.txt-t nem bántottam.
Még 1X köszi
Javasolnám erre is az AI agresszió minimumra csökkentését. Szerintem - bár még nem próbáltam - szebb határokhoz és kevesebb összeomláshoz vezetne. Ha az AI országok csak néha terjeszkednek, nehezebben omlanak össze. Gondolom én.

De nemsoká végére érek a maratoni HRE world conquest játékomnak 😊 és utána kezdek egyet alacsony agresszióval, valszeg Brandenburggal.
Nekem az arab államokkal az a baj, hogy általában gyorsan megnõnek, de a legkisebb érintéstõl összeesnek. Nálam is az volt hogy miután "beleharaptam" a mamelukokba, perzsia meg Najd megerõsödött. Jött egy hosszabb európai háború, és mikor legközelebb keletre néztem perzsiából már kiszakadt szíria, ak-koyunlu, armenia, najd meg egész egyszerûen 4 részre szakadt. Ugyan ez a helyzet tripoliva,algíriával vagy marokkóval: minden egyes játékomban befoglalja az egyik észak-afrikát olyan 1460-ra, 10 év múlva meg már szinte nem is létezik.
pocoksari:holnap majd linkelek képet.
oké 😊 érdemes megnézni mert elég érdekesen alakult a "let's play"

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

mutimuti, szkríííínt 😊

Bizánc helyzetjelentés: 1560, masszív ázsiai terjeszkedés, magyar-bosnyák-szerb-savoyai-milánói-genovai-svájci-tiroli-navarrai-foix-i vazzallusaim segítségével sikerül minden európai offenzívát elhárítanom. Burgundia most lett lealázva(dishonorable scum, mindenki hadat üzent neki), így végre eljutottam oda, hogy sikerült végre háborút nyernem Európa egyik nagyhatalma ellen 😊(eddig max white peace volt...). Ázsiában nincs már senki, aki megállíthatna, ugyhogy terveim szerint 100 év múlva meghódítom Indiát. Mondjuk egyedüli hátránya a "nagyságnak", hogy egy hadüzenettel jön 2-3 másik is...
Hm, köszi, ha hazajöttem a jó kis 1 hetes kirándulásról, majd belenézek tüzetesen😛
"Közben Razzia javaslatára belenéztem picit Hedjazba, hát kemény dolog, nem tudom, megcsinálható-e."

a kérdésedre itt a válasz. :-DDD

katt

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Oké, köszönöm a segítséget. 😊 Ki szeretném próbálni, hogy a lengyelek milyenek nyugati stílusba. 😊

Oltred
Igen Rigával az egyetlen kitörési lehetõség, hogy elsõ 10 évben kiépítesz bazinagy kereskedelmet (amúgy kb 0.7 dukát max nyomtatáson a bevételed😄) aztán veszel 4-5 ezer zsoldost meg kiizzadsz ugyanannyi hajót és irány az ír miniállamok😊

Csak ha peched van, akkor 2-3 meghóditása után kapsz egy kedves DOW ot az angoloktól, aztán szopóka nyalóka, meg persze teuton barátaink is bármikor gondolhatják úgy, hogy jó, akkor te most nem kellesz a térképre😊
Granadával is beszéltük már régen, hogy Írország az egyetlen kitörési lehetõség. Közben Razzia javaslatára belenéztem picit Hedjazba, hát kemény dolog, nem tudom, megcsinálható-e.

Van komoly3 területed és 3 ezres sereglimited, 2nagyhatalom a szomszédban, mindenki erõsebb nálad, és a mamelukok 1,5 év alatt 4X nyomtak el inzultot, gondolom nem véletlen dobálóznak vele😊😞

Oltred: Igen, DW ben kell 20 vagy 30 tech lemaradás (összesen értendõ) hogy tudj westernize ot nyomni, mondjuk lengyelekkel nem tudom miért akarsz, a keleti tech group nem olyan gáz sztem, 90%on kutatsz, én magyarokkal sem szoktam általában😊