11580
Europa Universalis III
  • JLH Fans
    Egy minimális van, de nem sok, és az is még az IN ből való, ráadásul 1399 es kezdésből.

De a Magna Mundi SOKKAL bonyolultabb és öszetettebb, és picit nehezebb is az alapjátéknál (főleg a területszerző része)szóval szerintem célszerűbb előbb az alap (nem tudom HTT vagy DW van e fönt de mind1) verziót tolnod, 1399 es kezdettel.

Ami tanácsot így tudok mondani:

1: jó hadvezéred legyen és SAJÁT területen csatázz, ha az ellen túlerőben van, és főleg ha legyengült az ostromban, akkor menj neki:)

2: Sokkal inkább lovasságra építs, mint gyalogságra
  • kissssss
    jók a norvégok is csak küldeni kell 3 insultot a dánoknak, a dán királyon látható "szavatossági idő" pedig elég gyorsan lejár :-) a gond az hogy északon nincs túl sok állam amivel lehetne mit kezdeni ami meg van(Anglia,teuton rend,novgorod) azokkal meg nem kihívás játszani X idő után, esetleg még játék előtt szabaddá lehet tenni(turkálni kell egy kicsit az eu3 mappában) gotlandot, Finnországot, vagy walest, és akkor a teuton utódállamokról nem is beszéltem.
  • Woondy
    Köszi a választ :)

Igazából nem a játék kezdetén, hanem valamivel később (1477-ben) kezdtem a játékot, és itt nincs Aquilea viszont egy csomó cseh tartománya van Magyarországnak (Hunyadi Matyi Rulez). De sajna a törökök mindig bedarálnak a 80 ezres seregükkel, csak dukát fejében tudom őket lerázni magamról, casus bellim meg soha nincs senkire piszok nehéz területeket szerezni. Nem tudom mennyire befolyásolja hogy Magna Mundival tolom, neked van ezzel tapasztalatod?
  • JLH Fans
    Van egy olyan ablak, hogy "szupport Sógorlandia fordö HRE feje" na onnan vedd ki a pipát:D:P

Na viccet félretéve, Magyarországgal piszok egyszerű játszani, annyi a lényege, hogy van egy Aquiela nevű ország a közelben, és mindig szövetkezik vmi gyenge országgal. (Naxos, Ragusa) na azt támadd meg, és ha beszál Aquiela is, akkor fogod és elfoglalod, majd annex.

Majd diploannex Erdélyre, Ragusat vassallá teszed és meg is vagy.
    Van 30 ezres sereged, 2 aranybányád,és ennyi.Lengyeleket érdemes még megverni és velük perszonáluniót csinálni, innentől meg már sem a csehek, sem az osztrákok (meg igazából senki) se állithat meg, főleg ha jó szövetségi rendszert építettél ki, pl Bajorország, Milánó, Teuton Lovagrend szinte mindig hajlandóak szövetséget kötni.
  • Woondy
    Üdv mindenkinek, belekezdtem Magyarországgal egy kampányba (már ez is eleve merész :D) de lehetetlen úgy sokmindent elérni, hogy ne én legye a HRE feje. Hogy lehet azt elérni, hogy ne Ausztriát szupportálják a választófejedelmek, ha azt egyáltalán el lehet érni bármilyen módon?
  • JLH Fans
    A birodalomra váltás/nem váltás ill hogy legyek-e Nagy-Britannia...
    Ez az a 2 dilemma, amit 40 éve halogatok, de nem léptem végül még egyik ügyben sem, max akkor tenném, ha vmi csoda folytán a 100 ból 1X +stabilitit adó randomeseményt kapnék, nem mínuszt.

Meg egyébként is, jól megvagyok így is, bevételben+ hajókban már vezetek, a sereget meg masszivan telibe szarom, mivel épp a fél világot gyarmatosítom, szóval mivel olyan 15 különböző helyen (és rohadt messze) vannak egymástól területeim (mostmár többekközt Európa lágy altestén, a mai Olasz és Görögország területén is) ezért nekem a gigaflotta kell, és csak annyi katona, hogy megvédjem magam +csinaljak ha kell akkor 30-40% warscoret.
  • pocoksari
    hihetetlen balf@sz ez a gép...a franciákat a padlóról is hagyták felállni (ez így teljesen nem igaz, mert 20 tartományuk maradt és burgundi kb. azonos erőt képvisel mellettük, kasztília meg erősebb)...megvan a 30 tartományom...erősen gondolkodok a birodalomra váltáson, mert 56k force limite még pont elég lenne a 3 hadvezérhez, a +morál jól jönne meg a magister is, az a kis manpower meg pont nem érdekel, mert elég vastagon nyerik a csatákat a seregek...bohémiát is úgy döngölték a földbe, hogy sírva néztem...mondjuk az osztrákok elhúztak seregmennyiségben, de nem hinném, hogy nagyon izzadnék ellenük

még hajót kell vennem és jó is vagyok
  • pocoksari
    na, a franciákat kifektettem...elhoztam 2 tartományt és 5 tartománnyal elengedtem 2 országot...a flottát és a sereget nulláztam (a flottát inkább nulláztuk)...a hiénák is ott vannak...meglepődnék ha a franciák úgy jönnének ki ebből, hogy még valami értelmes sereget is tudnak építeni...mondjuk 3 szuperhadvezérem is volt a háború alatt meg hit védelmezője cím is megvolt, szóval kompenzáltam a gép bónuszait:)
    most van három folyamatban lévő háború ellenük és 26 tartományuk, a fele megmarad ha mázlijuk van

seregben európában első vagyok ausztriával közösen (bár elég szerény méretű mondjuk), szóval kifejezetten jól állok...lassan annektálomaz angolokat is, aztán 50 év és zászlóváltás...bár jobban örülnék valami értelmes küldetésnek, mert avyg flottát kér tőlem avyg szövit a franciákkal...az első drága a második meg kizárt
  • DeenQa
    valakinek van tapasztalata japánnal? pontosabban az előtte levőkkel. Minamotoval vagyok egy MP játékban 4 másik emberkével, és gyakorlatilag megakadtam, mert én vagyok a shogun, és a többi japcsi állam szövetségese egyben. merre terjeszkedhetnék? :/ 1428at írunk...
  • JLH Fans
    (Mint ahogy Navarrával is csak hardon van értelme sztem, és még úgy se mondanám könnyűnek:P)
    De pl az 1 régiós Toszkanával vagy Vidzsajanagarral már VH-n tolom majd én is, egyértelmű:P Meg lehet akkor már én is a DW 5.1et, csak jussak el egyszer addig, nekem még kemény lesz ez a mostani game:)
  • JLH Fans
    Hajrá:P

Néha szerintem egy olyan állammal játszani hardon
    (van 1-2 amit VH on megcsinálhatatlan lenne az azonnali háború miatt lásd mostani játékom is) még nehezebb, mint VH on egy simán nehezen játszható állammal.
    Na de én is picit elverem az oszmánokat még:P

• pocoksari
    Britanny jó lenne, csak arrafelé meg túl sokat játszottam...de most vissza és elverem a franciákat :P
  • pocoksari
    tudod, hogy csak very hardon játszom...kifejezetten a te kérésedre meg csak a legújabb verzióval :P
  • JLH Fans
    Ragusa? Britanny? Esetleg Hollandia? (mármint Zeeland vagy mi a neve elején) (Vagy Moldolvával megalapítani Romániát?:D:D:D)
    Esetleg egy arab állam?
  • pocoksari
    moszkvával egyszer játszottam már, annyi bőven elég volt :) mondjuk jó volt, határozottan, csak elborult az agyam és elfoglaltam ázsiát, aztán dögunalom lett minden később ez miatt...túl nagy a játéktér azzal
  • pocoksari
    nézegettem a környéket...norvégok nem jók az alárendeltségük miatt, a dánok tetszenek, pommeránia is, pskov nagyon gyenge, csak lelkibeteg lennék vele :D
  • JLH Fans
    Dehogy lehetetlen Navarra, sőt, szerintem nem nehezebb semmivel annál, mint ahogy most a skótokkal játszom, , de még Barnál se sokkal.
    Vidzsajanagarral meg még könyebb sztem picit.

Indiánok...nah ez kb a hardest part, de páran megcsinálták már, sőt innen fórumról is sikerült Lysandus mesternek pl:P

Mi több, Granada is, aszem McCartmannek, mondjuk az nyilván nem elsőre:)
  • JLH Fans
    Ez valószinű, főleg azt tekintetbe véve, hogyha a skótokkal ugyanolyan feltételekkel indítanád a gamet mint én, akkor olyan fél-1 év telne el kb, mikor azt mondanád, hogy igy velük is lehetetlen:P
  • pecaboy
    Próbáld ki Moszkvát. Nem könnyű, de nem is túl nehéz.
  • kissssss
    norvégia, piskov, pommeránia, dánokkal is elég nehéz játszani az első 70 évben.
  • pocoksari
    Navarra lehetetlen, indiával szopóka...indiánokkal meg egyértelmű a vereség, a másik oldalon ráadásul indiánokkal teljesen unalmas...pörgetsz 150 évet, kicsit harcolsz, de a végén techek miatt teljesen esélytelen leszel...kirakják a tankokat és a kőbunkósokat lekaszálják kb.

egyik sem tűnik nekem hatalmas játékélménnyel bíró kezdőállamnak...mondjuk nagyon nincs egy állam se amit kipróbálnék jelenleg...valami északi kellene, dánok mondjuk vagy a lovagrend...arra sohasem járok és nem ismerem a viszonyokat, bár ezek meg közepes országok mindketten...esetleg Riga:P
  • pocoksari
    áááá, neeeeem, én jól játszom, nem úgy mint te :P
  • JLH Fans
    +azért fogok játszani majd Navarrával, Vidzsajanagarral meg indián állammal is mert azok se lesznek tuti unalmasak hamar:)
  • JLH Fans
    Jah mondjuk tartományokat illetően igazad van:)
    Annyi, hogy mivel ugye teljesen más feltételekkel indultunk, ezért nálam teljesen egyértelmű volt, hogy szar techhel meg hiperinflációval meg magas infamyval Észak-Afrika felé lehet csak menni (ha akartam se tudtam volna franciák felé) mig neked valóban meg kell próbálnod a szétverésüket, mert van rá esély.

Franciáknak csak olyan 30 nagy hajója lehet max, a kontinens középső részei nagyon minimális +hajó számot adnak, meg gondolom csúszka nála kb max landon lehet, nálam meg középen van.

Ha úgy játszanál a skótokkal ahogy én, akkor tuti nem lenne unalmas 100 év után sem:P
  • pocoksari
    mivel az infamys szabályok (pontosabban 1 tartomány 4-es ára) ugyanazok, ezért ha nem hagyod, hogy a levesbe menjen a csökkenése és nem vernek meg, akkor szükségképpen ugyanannyi tartománnyal kell rendelkezni...főleg lehetetlen más irányba terjeszkedni skótokkal az első pár tíz évben, ezért igazából ugyanazokat szerzed meg, mint bárki más skótokkal

majd most lesz változás, mert london elvétele után nem marad ellenfél a szigeteken (a többiek vazallusok vagy PU alatt vannak) és én mindenáron franciák felé indulok el, egyrészt mert gazdagabb területek, másrészt nem akarok szupererős franciaországot...a gond az, hogy ez a legnehezebb út jelenleg...

különben, hogy a francba tudod 40 nagy hajóval bőven megfogni a franciákat? nálam 26 karavellájuk van már most, mondjuk ennél több már nem lesz nekik :)

igazából 100 év alatt minden országgal unalmassá vált, mert nagyjából 25-35 területre lehet felfejlődni ennyi idő alatt (pontosabban +ban ennyit lehet szerezni a meglévők mellé CB-től stb.-től függően átlagban), ami ha normális területekről beszélünk egyben vezető szerepet is jelent...onnantól meg már csuklóból is megy
  • pocoksari
    figyelünk :)
  • SuperGalaxy
    Hello :D
    Örömmel látom, hogy van aktív EU3 fórum, mivel én is szívesen megosztanám már a történelmeimet :P
  • JLH Fans
    :) Majdnem teljesen így álltam én is ebben az időpontban:)
    Aztán ugye rá pár évre elvittem a maradék 3 területét, aztán magas lett az infamy,+ nálam volt/van infláció, amit már részleteztem, hogy nálam nem lehetett kikerülni:)

Ezután pár évvel indult be a francia gőzhenger, meg esett szét alig 10 év alatt a szövetséges Burgundia (kb 20 tartománya volt és lett belőle nagyon hamar 0) miután mindenki aki arrajárt és élt és mozgott, betámadta:)

Szóval ha a franciákat kordában tudod tartani, nyert ügyed van, az más kérdés, hogy akkor megint nagyon hamar unalmas game lesz úgy belőle:)
  • JLH Fans
    Nekem ez amostani skót játék (amit ugye direkt úgy vállaltam hogy azonnal megtámad tehát még 20% ra prögetett inflációval is lehetetlen szinte kivédeni és mégis sikerült) az edig legélvezetesebbem.

Nagyon lassan, de kezdenek beérni a gyarmatok (már 1550 van) szereztem pár vazallust mint pl Flanders meg Hollandia, van 100k haderőm és 40 karavella+ 30 szállitó és meglett végre a tercio infantry, ezzel éppen szanaszét verem a bevételben eddig vezető és kb 60-70 területes törököket (Balkánt, full mameluk területeket+ Perzsiát elfoglalták)

Lengyelek kezdenek szétesni, viszont Kasztillia kurvaerős (velem együtt dugig van gyarmatokkal) a flottáját lehetetlen megverni, viszont seregben enyém a fölény, csak ezzel nem sokra megyek, főleg, hogy kb 50k sereggel szétver még, ha 80k t is partrateszek.
    De majd 20-25 év múlva rájukkerül a sor.

Akik érdekesek lesznek még, azok a franciák, azóta már tényleg Európa 90% a az övék, min 100 tartománnyal, ha nem többel.
    Techben is fejletebbek, 2X akkora a seregük viszont flottában nem érhetnek nyomomba. Szerintem még min 50-60 év, mire odajutok, hogy elkezdem a leszámolást velük, de kapkodni nem is fogom, végre tradelhetek és gyarmatosithatok meg szemétkedhetek kémekkel kedvemre, sztem simán elleszek vele még min 100 évig, és még közel se 100%, hogy én leszek a végső győztes (persze olyan induló feltételekkel amivel játszom ez is csoda hogy sikerült ezt kihozni belőle) szóval ha akár 1750 ig kell játszani és még hónapokig, azt sem bánom nagyon, sőt:)
  • pocoksari
    na, angoloktól elszedtem pár tartományt, így a főváros +2 kontinentális tartományuk van csak meg...
    lement az első forduló a franciák ellen....háááát...rohadt erősek...kb. 300k katonájukat kergettem a tengerbe...végülis 38%-ra egész normális békét fogadtak el...elengedték flandert és adtak 325 pénzt...azért az -7 tartomány, de igazából hihetetlen erősek így is, ez volt a térkép a háború közepén:

vettem még 1 hadvezért:D így van két keménykötésű a háznál:D mondjuk CB-m jelenleg senkire sincs...bár tudnék kreálni :D
    ami még jó, hogy a franciák vesztettek presztízst és a hit védelmezője címet is...ami rossz, hogy ennek ellenére is vitathatatlan túlerőben vannak...mondjuk van ötletem ellenük, de azt látni kell sajnos, hogy a moráljuk erős, nagy a force limit, óriási a bevétel, a manpower, a fortjaik sokkal jobban védekeznek, flottában jóval erősebbek ésa war exh. nem fogja őket...tehát a hadiadót is pörgethetik...nagy mázlim van, hogy ennyire skilles vagyok :D
  • pocoksari
    a baj az, hogy már nincs meg az a mentésem, de biztosan főváros volt
  • pecaboy
    Sztem a fővárosát nem tudod elkérni tőle.
    A kérdésedre: ezen én is problémáztam, mert sztem is hülyeség, de ez van...
  • pocoksari
    de nem, biztosan főváros volt, amikor választottam a területek között, akkor ha párizst kiválasztottam a többit már nem választhattam

még 1 idegesítő dolog, miért nem tudok sereget bepakolni a kikötőben álló hajókba? miért kell a flottát kivinni a tengerre, majd a seregnek begyalogolni hozzájuk?
  • pecaboy
    Fővárost csak annexszel tudsz szerezni. A francusok nyilván "elköltöztették" Párizsból valahová. Általában akkor csinál ilyet a gép, ha nagy gyarmata van (és akkor a kisebb, európai birtoka számít tengerentúlinak). Ezt játékosként is meg lehet tenni.

Egyébként szerintem csak akkor jellemző fővárosváltás az AI-nél, ha az országot többen foglalják el, és az egyikük elengedi. Pl. elfoglalják Franciaországot, az megszűnik, Anglia a procedúra alatt 3 francia tartományt szerez (Párizs nincs köztük), amit később valamiért elenged (azaz Franciaország 3 tartománnyal újra létrejön). Akkor hiába nem francia Párizs, Franciaország fővárosának valahol kell lennie, tehát a 3 elengedett tartomány egyikének központja lesz az új főváros.
  • pecaboy
    Na ja, de elvehetett volna tőle akár 3-4 területet meg az összes pénzét, azt megértettem volna... De NEM, ő egy évtizedig háborúsdit játszik, ha állandóan becsődöl, akkor is :)
  • pocoksari
    na, még pár óra és nekiállok :)
    különben hihetetlen, hogy mennyit számít, hogy hol vagyok/játszom...skótokkal nem igazán kerültem be a körforgásba, de az angolokat lefogtam, így a franciák megerősödtek kegyetlenül...az a bajom, hogy a flottájuk nagyobb én pedig nem tudok gyártani hajót...van pár kis édes cogom, de azzal nem menyek semmire sem

a tervem a következő:
    - most harcolok az angolokkal, leverem őket, bár kasztília/portugálok miatt a területalapú warscore alacsony és amíg hadban állok velük nem is tudok 100%-ot ráverni az angolok, de tegyük fel, hogy megunják...akkor elhozok 3-4 tartományt az angoloktól..elrendezgetem magam és hadat üzenek a franciáknak, szerintem lesz 5-10 év, amíg megunják...40 warscorera talán elengednek pár országot, ezután annektálom az angolokat (3 tartományra remélem engedi majd) és akkor szárazról támadom már a franciákat...az egyetlen probléma, hogy 40k katonám lesz kb....ami nem acélos annyira, de ha a franciákat lefektetem, akkor kifejezetten erős pozícióba kerülök...
    amit nagyon rühellek az a +100% védelem a gépnél...rohadt dolog 3-4 évig egy tetves tartományt ostromolni

van egy dolog, amit nem értek...Barral elhozhattam Párizst úgy a franciáktól, hogy nem volt rá coreom és főváros volt...arra gondoltam, hogy Londonnal ugyanezt csinálom, elszedtem minden tartományt London mellől, de nem hozhatom el a fővárost...nem igazán értettem, hogy miért...bár akkor a franciáknak kevesebb területe volt, mint most az angoloknak, talán mérethet kötött?
  • pocoksari
    nem akarok beleszólni, de ha holsteinnel elfoglaltam volna így dániát, akkor teljesen kizárt, hogy átengedném neked/másnak :D egy ilyen foglalás 1 tartományos kicsinek évezredes ziccer
  • pocoksari
    én meg küzdök tovább a skótokkal...a franciák nagyon kemények :(
    különben görénykedtem velük picit...szövik voltak, háborúban álltak északon, erre hadat üzentem kasztíliának, akik valami csoda folytán el tudtak foglalni 2 tartományukat, leaderként gyorsan átadtam nekik a 2 francia tartományt...a gond az, hogy nem sokkal később bontották a franciák a szövit és 4-et hoztak vissza kasztíliától...akik a portugálokkal közösen sem voltak képesek a flottájukat megverni...az angolokat piszkálom, csak 4 infamyért nem szívesen hozok területet...mindenesetre már fent van ikonban a 2 fénylő kard, tehát majd veszek bika hadvezért...kiszenvedtem az infláció nullázását, mondjuk sokat segít, hogy mind a 3 advisor 6os szintű...követség is megvan...sikeresen a királyomat is le tudtam ölni, így a kereskedelmi CB-vel lassan megnézem mit tudnak a franciák...csak most kasztília és a portugálok rendületlenül dropolnak
    a kis vazallusok meg vágják tönkre a warscoreomat...
  • pecaboy
    Ne szidd a kedvenc államomat (vagy mimet) :))

Magyarul: Vidzsajanagar (anno megnéztem történelmi atlaszban)
    Angolul: Vijayanagar (ezt utólag jól írtad :))

A hivatalos fórumban is nem gyengén problémát okozott a neve az ottaniaknak :D

(És igen, az én kedvencem, a neve miatt :D )

Brandenburg-Poroszország-Németország után vele nyomulok! :)
  • pecaboy
    A visszatöltéssel nincs gond, írtam az első trollos kép alatt, hogy reload :) A képet az automentés alapján csináltam.

Úgy állok per pill., hogy 1420, hadban Dániával, a leendő troll Holstein meg ostromolja/elfoglalta Dánia tartományait egy kivételével. Azt az egyet megszerzem, kicsikarok tőlük egy elismerést. Csak sajnálom a lement 10-15 évet, pláne hogy kaptam egy eventet, ami után 3 core-t szereztem a környék területeire. De hátha még jobb is lesz :)

Később Holsteinen bosszút állok a még el nem követett trollkodásáért is, az biztos!! :DD