11580
Europa Universalis III
-
#9620 Íme a Kasztíliai Gyarmatbirodalom az 1467-edik évben.
Afrika nyugati partvidéke már félig az enyém (külön köszönet Malinak, akitől elhódítottam a tengerparti provinciáit), és folytatom a gyarmatosítást dél felé :D
Az anyaországban nem történt semmi különös; Granadát felosztottuk Portugáliával (akinek mellesleg nagyon idegesítő a terjeszkedése...), és esedékes egy háború Aragóniával, hogy megszerezzem a szükséges tartományokat Spanyolország megalapításához. Amerika felé is majd elmegyek valamikor, de egyelőre elég csábító célpontok az afrikai aranybányák... xD -
JLH Fans #9619 Beleolvastam kinti paradox fórumba, azt írják, másnál is megkapta már pl Ragusa is, szóval nemcsak akkor kapsz olyat, ha túllépi az infamy limitet (meg ellened se akkor kap az AI) hanem ha meghal egy remek diplomáciai skillel megáldott királyod, és egy új moslék kerül a trónra, rendkívül alacsony legitimációval ráadásul. -
JLH Fans #9618 Hú, látod ez piszkosul jó kérdés:)
Tényleg passzolom. Közben hazatértem a sereggel, és kihasználtam az arany esélyt, amíg háborűznak francia barátaim Angliával, nyomtam én is egy DOW-t, mivel iszonyú magas már a WW jük, szóval balsiker esetén is megy egy white peace.
Két provinciát bevettem, több viszont nem menne, szóval kérdés, mire fordítsam ez a pár % ot. 0 infamyért hozzam-e el Anjout, vagy pedig érjem be azzal, hogy lemondjon Orleánsról, mint core provinciáról. -
pocoksari #9617 mondjuk DW-ben én eddig 1 országot láttam, aki superbadboy lett...-1infamy nekik/év...még a nagyok sem kapják meg, 1 tartományos meg...ááá, ezt nem is értem...1 tartományos nem lehet superbadboy, fizikai képtelenség akármelyik verzióval... -
kissssss #9616 "dishonourable CB miatt csak 2 infamy járt érte a 8 helyett:)"
az már mázli a javából, de mégis hogyan sikerült ferrarának átlépnie az hírnévhatárt? -
JLH Fans #9615 Phu, ez rohadt szoros volt basszameg, de ennyi mák kijár az embernek, hogyha már vazallusként kezd kb a legnehezebb állammal:)
Ugyanis végetért Franciaországban a régesntanács, én meg nem tudtam olyan sebességgel küldözgetni az ajándékokat, mint ahogy Franciaország küldte nekem az insultokat, márpedig az kb 2-3X annyit ront a viszonyon.
Küszöbön állt a háború, és vele a megsemmisülés, bár kidolgoztam egy vészforgatókönyvet, de azzal is max az annexet kerülhettem volna el, az újra vazallusá válást nem.
Ehhez képest Franciaország kapott egy hadüzit Aragon+ Angliától:)
Persze lehet megverni őket, de időt nyertem a viszony helyreállításása, na meg...íme a vészforgatókönyv eredménye, avagy a majdani orleánsi birodalom első gyémántja:):):)
Mint láthatjátok, az nem elég, hogy sikerült 1 tartományt lenyúlnom, de még milyet:P S a hab a tortán, hogy a dishonourable CB miatt csak 2 infamy járt érte a 8 helyett:) -
JLH Fans #9614 Az első fejezet lezárult az ORLEANSI HERCEGSÉG történetében:)
Méghozzá nem is akármilyen sikerrel.
1429. május 8.án, vagyis azon a napon, amikor Joan of Arc véglegesen feltörte az angol ostromgyűrűt és felszabadította a várost, én pedig kikiáltottam a függetlenséget:)
A francia reakció hm..érdekes volt:)
1: warning
2:proclaim guarantee
3: cancel military access
Szóval független vagyok, ráadásul Franciaország garantálja, de egyben azt is garantálja, hogyha bérkinek hadat üzenek, akkor nekem sanyi:)
A következő 30 év feladata az lesz, hogy kitalálom, honnan szerzek provinciát (2 szomszédos francia tartományra van coreom) és hogyan.
Mindenesetre biztató, hogy még mindig sikerült tartani az igen előkelő 8.helyet (több nagyhatalmat is megelőzve) ami a bevételt illeti,, s mindezt ugye 1 szem, ráadásul fos provincával. -
pocoksari #9613 na, itt az új térkép:
a vicc az, hogy kb. ugyanaz, mint a korábbi térképem...mondjuk 6 év s telt el...de azért van pár apró különbség:DDD
franciákat beraktam PU-be...burgundit szétszedtem...és az osztrákokat is bekényszerítettem PU alá...
Bevételek így jönnek sorrendben:
Kasztília (PU alá kényszerítve), Ausztria (PU alá kényszerítve), Skócia (gyk. ez vagyok én) és a két horda, majd bohémia...seregben is ugyanez a felállás kb., csak ott én vezetek elvileg...mondjuk bohémiát köv körben kiütöm, a horda meg nem ellenfél 1500 körül techek miatt...szóval sanszos, hogy a vége körül járok már :) -
#9612 Na, kezdtem egyet Kasztíliával 1453-ban. Keresztes háborúban elszedtem Giblaltárt Granadától, és szövetkeztem Portugáliával. A háború után elkezdtem felfedezni és kolonizálni Nyugat-Afrikát. Most igyekszek szövetséget kötni Aragóniával, és természetesen növelem a birodalmam :P -
pocoksari #9611 jahhhmmm, az is egy megoldás, ha felveszed az " Ide lőj, csigaevő" pólót:) -
JLH Fans #9610 Bármikor felmondhatom a vazalluságot:)
Az más kérdés, hogy egyelőre minek, hiszen 1423 ig ez a rohadt régenstanács van hatalmon.
De a lényeg, hogy fel fogom tudni mondani majd egyszer (igazabol már eddig is felmondhattam volna csak minek)+háborút is indíthatok utána bárki ellen, csak nagyon jól kell időzíteni, mert ha felmondom, akkor CB-t kap ellen Franciaország+ eleve van reconqestje, mivel Orleans az ő core területe is. -
pocoksari #9609 nem akarlak elkeseríteni, de vazallusként nem indíthatsz háborút, max. az urad ellen és háborúban amit elfoglalsz az a hűbéruradé...tehát végig 0%-os war scoreod van (a sereged diadalát és balf@szkodását is a franciák pontjában számolja el)...de én még abban sem vagyok biztos, hogy kiszállhatsz a háborúból egyáltalán...igazából kb. esélytelen lerázni őket, mert az esetek többségében ők vernek szét mindenkit...bár előfordulhat, hogy szétverik őket, de azzal sem vagy sokkal beljebb, hogy az anglia, burgundia, kasztília lesz a nagy szomszédod :)
szerintem, de passz, még sohasem álltam a férfi nemiszerv rosszabbik végén, főleg nem önszántamból :) -
#9608 Lenne még egy kérdésem tőletek, mint tapasztaltabbaktól :P
MI a jó gazdaság alapja? A hadakozás többnyire jól megy, de a játéknak ehhez a részéhez nem értek sokat xD -
JLH Fans #9607 Ne is mondd, 1409 ig pörgettem le még csak gyors, de már szopatnak...
Először 1 éve az örökös halt meg, majd amint az új elérte a 2éves kort, kaptam rögtön egy régenstanácsot, szóval 1422 ig semmit se tudok csinálni.
Pedig coret kaptam Anjou tartományra, ami most Britannyé, de elfoglalták a lázadók, (10 ezren ráadásul)szóval ha nem lennék vazallus, akkor valszeg én kapnám majd meg detecttel, így meg Franciaország fogja:(
A kezdet azért tűrhetően alakul, 2helyett már 4 ezer a sereglimitem, és Lübeck,Velence, Genova és Párizsban ott figyel az 5kereskedőm:)
Ezzel rögtön 11.helyre kúsztam fel bevételben, és 1409 elején National Ideat választhatok....
Óriási dilemma, mi legyen:
1: +1 kém évente
2: Shrewd commercre, ami +10% esély a kereskedőimnek
3: a szokásos, vagyis +morál a seregnek. -
#9606 A Divine Wind kiegészítő óta kis tippek is jelennek meg a kép alján, amíg tölt a játék, kedvencem: Never start a land war against Russia. :DDDDD -
kissssss #9605 "Kémek kellenének valahonnan, de sajnos egyelőre 0át kapok évente"
akkor egyértelmű hogy merre kell eltolni a csuszkákat,a kereskedő legjobb barátjai a kémek.
sok szerencsét :) jaaa várjál csak az a lucky nemzeteknek jutott.
(trollface.jpg) -
JLH Fans #9604 Az első kb 20 évben vélhetően egy nagy semmi, mivel 2ezres sereggel nem túl menő háborúzni 50 ezres ellen, vazallusként meg foglalni nem tudok, de még RM vagy szövetséget kötni sem.
Addig a kedvezőtlen csúszkák ellenére is van időm kereskedőhatalomnak lenni, meg összespórolni 1-2 jó tanácsadóra majd.
2X úgy tudom nemet mondhatok az annexre, a sorsom tehát 1420-30 között fog eldőlni, hogy ott hogy kerülöm el addig a háborút, amig nem szerzek vhol egy területet.
Persze még ha sikerül is, az is cak az ideiglenes túléléshez elég, mivel nem vagyok a HRE tagja sem.
Kémek kellenének valahonnan, de sajnos egyelőre 0át kapok évente:) -
kissssss #9603 erre én is kíváncsi leszek mi fog kisülni ebből. :) -
#9602 Naháát, várom a fejleményeket :-) -
JLH Fans #9601 Lysandus neked meg remélem már akkor gratuláltam,de most akkor még egyszer utólag is, duplán apának lenni...hát igen, az van vagy 10.000X fontosabb, mint a mi itteni 10.000 hozzászólásunk:)
Azért remélem visszatérsz majd közénk a Krik Szabad Állammal vagy mással egyszer:)
-
JLH Fans #9600 Na akkor mindenki kapaszkodjon meg, és csatolja be a biztonsági öveket,mert ez lesz a kemény, nem a rendőrcsizma:)
A választott állam (Navarra túl könnyű lenne:P) nem mááááás mint....
ORLEANS.
Gondolkodtam Berryn is, de annak hülye neve, meg kiemelkedő képességű uralkodója és a tradehez jó csúszkái vannak+szőlőt kap 1 szem tartományára. Orlenással búzát kapsz, szar uralkodód van+ tradelni se tudsz rendesen, és ami fontosabb:
1: Franciaország VAZALLUSaként kezdesz, ha felmondod, akkor rögtön véged, még akkor is, ha épp háborúznak.
2: Franciaország első küldetése: ANNEX Orleans:)
Persze a hard mellé betettem az agressziv AI+t +lucky nationst is, a többi az alap:)
Úgyhogy bár isteni csoda kell, de majd Jeanne'D Arc valahogy a győzelemre vezet minket:D (Vagy nem:D:D)
-
JLH Fans #9599 *3 :D Akartam én is írni már, elképesztően kiakasztó és idegesítő, főleg, amikor háborúztam Kasztillia ellen, és 8X havonta rá kellett klikkelnem (ráadásul nekem az egész földgömbön) mindenhová, hogy most ez kié is:(
Amúgy lassan nálam is vége, elképesztően jók mégis a gyarmatok:)
Olyan bevételem lett 1580 ra, hogy jaaaj:P
+Toszkana lenyúlta egész Itáliát, én meg egy jó kis CB vel elvittem tőlük mind:) legalábbis 8 tartományt, szóval mindent, ami számít.De enyém már Indonézia, Jáva, Kisázsia leggazdagabb részei, stb:)
kb 30 éve még egálban volt a bevételem Fro meg Kasztilliával, most 2,5-3X annyi, ja és 90 karavella+50 szállitó a flotta:):):)
Szóval igazából már csak azért lenne érdemes játszani, mert ebből igen hamar rekordbevétel és fejlettség lehetne:)
De szerintem felfüggesztem picit, és jön Britanny, Svédország, Navarra, vagy Dánia. -
kissssss #9598 "az a barom meg, aki tökugyanolyan sárgára rakta skóciát és kasztíliát dögöljön meg..."
-
tttttom #9597 Látom a birodalmad szépen épül. :)
Az Arany Hordával nincs kedved később egy kicsit kikezdeni? :) -
pocoksari #9596 hááát, kiderül, mert lecsapkodtam őket...most meg tolom a 60 dukátokat havonta, hogy szeressenek...igazából ha kasztíliával stabil lesz/marad a szövi, akkor eszméletlen nagyok már az esélyeim...top5 hadvezérből 4 az enyém, ráadásul az első 4 és megintcsak ráadásul azért négy, mert 4 hadvezérem van összesen...
én amorált, a nemzeti bankotés az hadvezér ostromképességét választottam, mostanában mindig ezeket választom...grand fleetet, sőt akármilyen naval cuccot még sohasem választottam...mondjuk hasznos a bitangflotta, csak ha elhúzódik a játék picit, akkor ezt cserélgetni elég nehézkes, pontosabban drága...pl. karakkot már nem is veszek, mert megvárom a karavellát, de azt sem veszek, mert amire meglenne már "győzni" fogok :)
a későbbi játékaimban teljesen kizárt, hogy kitegyem a lábam európából, komolyan...itt dől el minden, a franc szórakozik gyarmatokkal vagy az afrikai sivatagban...
az a barom meg, aki tökugyanolyan sárgára rakta skóciát és kasztíliát dögöljön meg...nem láttam, hogy mit foglaltam el :D
itt a térkép:
még a hanzát meg kellett csapkodnom, mert kasztíliával hadban álltak...82k katonám, 102k a limitem...van 10 vazallusom kb. és egy külső szövetséges, Nápoly...Bohémia elvette a hit védelmezője címet éppen most...99 volt a presztízsem éppen :S
franciákra is tudok gyártani kémmel CB-t, valószínűleg őket is hozzácsapom a birodalomhoz, meg reménykedek, hogy a portugálok ellen is lesz...aztán a nyugat végeken mindent megoldottam...esetleg, hogy az összkép szép legyen az osztrákokat le kellene verni, de gyakorlatilag, már itt nyestek mindenkinek... -
JLH Fans #9595 Amúgy picit számit a presitge, de csak 100 feletti viszonynál, mert a királyod halálakor magas prestiggel néhány % al magasabb az esélyed az öröklésre.
Közben eddig soha nem látott national ideat alkalmaztam: GRAND FLEET
Így már 60 nagy és 40 szállítóhajóm van és még 40 fér a limitbe:D
Muszáj, mert 50 körüli gyarmatom van (ráadásul már néhány 1000 és nem néhány 100 fős lakossággal ) és minden gyarmathoz kell 1 nagy hajó. -
JLH Fans #9594 A viszonytól:
0ás viszony alatt: felbomlik a PU
0 és 100 között: folytatódik
100 felett: van olyan kb 10-15% sansz rá, hogy öröklöd:) -
pocoksari #9593 az biztos nem, vagyis veszítettem el úgy PU-t, hogy bőven magasabb volt a presztízsem (90-100 között van mindig), mondjuk ott rossz volt a kapcsolat...mondjuk nem tudom, hogy mit szól a top1 ország a tervemhez, de mindjárt kipróbálom :) -
#9592 Szerintem a presztízstől. -
pocoksari #9591 ha rákényszerítem valakire a PU-t és meghal a királyom, akkor mitől függ, hogy elfogadja az új királyt vagy választ magának egy másikat?
mert kasztíliára kémekkel szereztem ilyen CB-t...nekik is mennék, le is verném őket, de feleslegesen két lépést nem teszek
tehát gyorsan gyorsan, mert miattatok áll a kampányom :D -
Lysandus #9590 Nos a Krík Szabad Állam története két és fél hónapja nem sokat haladt. Akkor született ugyanis a második gyermekem, és nem sok szabad időm van mostanság. :-) Tervezem a folytatást, talán valamikor az ünnepek alatt.
Bár az is lehet, hogy kezdek egy újat. Igazából a 200-as infamy nem az én stílusom. Simán meg lehetne csinálni, hiszen minden techben vezetek már, és a hadi cselekményeket is áttettem Európába - a fagyi visszanyal :-))) - de nem szeretek állandóan hadban állni. Inkább az országom csinosításával tölteném az időt. -
JLH Fans #9589 Úgy tudom mindegyik számit,de TALÁN a legtöbbet a terület.
Hogy belépnek-e ellened, az meg olyan ahogy esik úgy puffan, illetve ha épp másokkal háborűznak,akkor kisebb az esély rá. -
#9588 Ez így van sajnos... mármint a gyalogság-lovagság helyzet. Ettől függetlenül tényleg ez a BEST csak nem a szegény magyaroknak :))))
El is kezdem a DW-t :) -
#9587 Ausztria, Franciaország, Spanyolország (Kasztília)
Szerintem ezen birodalmak irányítása izgalmas csaták lehetőségét hordozza magában, illetve diplomáciai szempontból sem fogsz unatkozni.
Ausztria akkor, ha inkább a szárazföldi ütközeteket kedveled, illetve ha szereted magad lekötni a sok hadakozással, birodalmi teendőkkel (a német-római birodalom fejeként Neked kell segítened az államoknak a birodalmon belül, ez sok csatát ígér) Szerintem ez az egyik legizgalmasabb (persze az sem mindegy mikor kezded!)
Franciaország is nagyon jó lehet az elején, egy csomó 1 provinciás állam van közvetlenül a birodalmon belül, casus bellit (háborús okot) is kaphatsz ellenük könnyen (ha nekik mész és miért ne tennéd :-)) és akkor nem vesztesz stabilitást, meg a hírneved sem csorbul.
Spanyolországot inkább akkor ajánlanám ha van türelmed a gyarmatosításokhoz (nekem nincs), illetve ha szereted a tengeri ütközeteket, hajóhadak tengerszámra való építésését, ugyanakkor szárazföldön sem unalmas (a játék elején egyesítheted kasztíliával aragont, létrehozva a spanyol nemzetet) vagy éppen nekimehetsz a franciáknak, ami sok mókát ígér megfelelő szövetségesekkel. -
JLH Fans #9586 Ja értem, akkor egyetértünk, a HTT-s Magna Mundi tényleg a THE BEST.
Az egyetlen problémám vele az, hogy pont az összetettsége és a még több esemény miatt az amúgy is hosszú campaign elviselhetetlenül hosszú lesz.
Meg lehet, hogy Magna Mundiban ez másképp van picit, de a sima játékban viszonylag korán megkapod a Stradioti Cavalryt, ami rohadt jó, míg gyalogságban még +100 év legalább, amig a totális hulladéknál vmi jobbat kapsz:) -
#9585 Ne haragudj ha nem voltam világos, alapjáték alatt nálam a HtTT-t kell érteni (MM-mel). A DW-t pontosan az általad említett indok miatt nem raktam fel. Kipróbáltam, nem is volt rossz, lehet visszarakom és a Magnát meg hagyom egy-két hónapig, lesz egy külön MM játék nemsokára úgyis.
Kezdek egyet MM nélkül DW-el magyarokkal 1399-ben ahogy tanácsoltad -
JLH Fans #9584 Mit értesz "alapjáték" alatt? Meg minek raktad fel a Magna Mundiját?
Úgy tudom pl, hogy Divine Windhez máig nincs normális Magna Mundi.
Meg szerintem a HTT meg a DW óta már az úgymond " alapjáték" sem olyan unalmas, legalábbis én nem szoktam unatkozni.
De valóban, a Magna Mundiban (azért remélem elmondod melyik verzió) több még picit az esemény,és a legnagyobb különbség a HRE-el kapcsolatos dologkban van. Nem létezik, hogy egy 1478-as Magyarországgal csak 18 ezres sereget tudják kiállítani:)
És igen, ha védekezned kell, akkor én nem 10:8 hanem legalább 10:5 arányban a lovasok felé tolnám el a sereg arányát, főleg, hogy eastern tech group lévén kb 200 évig nem kapsz értelmes gyalogost. -
#9583 Valaki tud ajánlani valamilyen jó államot kezdésnek? -
pecaboy #9582 Tudja valaki, mitől lesz egy ellenséges (vagy saját) szövetségnek új vezére? Úgy értem, milyen értékek és mennyiben számítanak? Haderő, presztízs, terület, technológia stb.?
Honnan lehet tudni, hogy ha megtámadok egy országot, a szövetségesei - és akik garantálták, illetve HRE-nél az emperor - belépnek-e vele ellenem a harcba? -
#9581 Nem csak bonyolultabb, szerintem rengeteg olyan dolog van benne ami sokkal színesebbé teszi, az alapjáték nekem nagyon sokszor unalmasnak bizonyult (a békeidőkben kibírhatatlanul, ilyenkor sok a pörgetés).
Persze nyilván nagyobb kihívás, pl. eszméletlen erőssé tették az MM-ben a Német Római birodalmat irányító uralkodót, olyan jogköre van hogy pfúúhhh... Lehetetlen megtámadni egy birodalom keblei között védett államot, az "illegális megszállás" címén olyan büntiket szórnak hogy az ihaj.
Érdekes amit mondasz a lovassággal kapcsolatban, eddigi tapasztalataim alapján nem sokat értek, azt mondod érdemes pl. 10k lovasság 8k gyalogság felállásban tolni mint fordítva?