11580
Europa Universalis III
  • Woondy
    Egy gyors kérdés:

Mi a szart lehet kezdeni az arany horda ellen? :D Már komolyan ott vagyok, hogy belépek velük és kitörlöm a hadseregüket (120k)
  • SuperGalaxy
    Hadat üzentem az Inkáknak, de a hülye portugálok megint belekontárkodtak a háborúba, úgyhogy fel kellett osztanunk egymás közt az indián birodalmat... Szerencsére én kaptam a nagyobb részt, mivel miután Portugália kiszállt a konfliktusból, benyomtam az Annexet :D Dél-Amerika partvonala már széles sávban az enyém, most indulok Ausztrália felé :D
  • SuperGalaxy
    Ja, és hogy el ne felejtsem: TÉR-KÉ-PET! TÉR-KÉ-PET! xP
  • SuperGalaxy
    @JLH Fans: Húú, gratulálok, én biztos nem tudtam volna megcsinálni :D (még Kasztíliával is küszködök néha xD)

Ha már Kasztília: a Gyarmatbirodalom az 1530-as években is töretlenül növekszik. Dél-Amerika keleti partvonala már kezd "Castille-sárgába" burkolózni, viszont a Portugálok terjeszkedése nem tetszik... Velünk párhuzamosan mindenki elkezdett gyarmatosítani: Nagy Britannia, Norvégia, Burgundia, Franciaország... A jó helyekre gyorsan le kell csapni, különben elkapkodják az ember elől :P
    Spanyolország létrehozása terén továbbra sem haladtam sokat előre, de jók a tanácstagjaim, erős a trónörökös (ez a jelenlegi uralkodóról nem mondható el...) Jó esélyem van rá, hogy Papal Controlerré választanak, ezen a téren 100%-os az influencem :D
    Inkákat majd meg kéne hódítani, Aragónnal is már rendesen hadba kéne szállni, és elszedni tőle a fontosabb provinciáit... Majd... :P
  • JLH Fans
    1493: Az egykori egy provinciás, francia vazalus Orleansból immár vitathatatlanul ORLEANSI BIRODALOM lett.

Mégpedig a világ vezető nagyhatalma:) Megszereztem többek között még Velencét, Genovát, és Firenzét is, így immáron teljes az észak-itáliai ékszergyűjteményem.
    A sereg csaknem 80 ezres, vazallusok tömkelege áll rendelkezésre, infláció nulla, és goverment, land és trade téren is level 15 vagyok, TORONYMAGASAN vezetek techben, még a miniállamok előtt is.

A bevételem majdnem kétszer annyi, (köszönhetően hogy minden COT ban monopóliumom van és a területeim rendkívül értékesek) mint a 2. helyeett Kasztilliáé.
    A legújabb fejlemény: Megválasztottak pápának is:)
    Franciaország 2 provinciás államocska, bármikor eltörölhetem, ha úri kedvem úgy tartja, de egyelőre felesleges, mert még 40 év kell majdnem,hogy coret kapjak Párizsra is, és én alapitsam meg Fro-ot:)

• Kikinator30
    addig addig olvasgattam a fórumot míg újra kedvet nem kaptam játszani, bnő nagy örömére :). Lényeg: fansziákkal vagyok infamy egekben gyarmat egy rakással, tudd valaki nekem vmi infókat a kémek hatékony használatára, esetleg vmi magyar leírást stb... célom, hogy birodalmi császár legyek valahogy, de hát ezek a dojcsék elhajtanak a levesbe, hiába van mondjuk magas viszonyom a császárral, aki a csehek immár 200 éve!
    előre is köszi
  • SuperGalaxy
    Az 1500-as évek első két évtizede csatározásokkal telve kerül bele Kasztília történelemkönyvébe. Miközben Dél-Amerikában újabb és újabb gyarmatokat alapítottunk, a keleti hadszíntéren is sikereket értünk el...

Magyarul feltaláltam az ágyút, és szó szerint szétlőttem Malit, valamint egy tőle északra lévő afrikai államot. Háborúkat folytattam Aragóniával is, ám egyik sem vezetett eredményre, mindkettő fehér békével végződött. Fontos esemény még, hogy Marokkó elszedte két provinciámat, de rögtön szereztem helyette féltucat újat :D
    Szóval a birodalom virágz a blentyűzetem pedig mindjárt csütrtköt mnd... :S
  • JLH Fans
    Íme a térkép:) Észak-Itáliai területeim jelentősen megnövekedtek, meg lenyúltam egy COT-ot Hollandiától is, a környék nagyrésze (Burgundia, Svájc, Britanny, Normandia stb) vazallus, aki nem, (pl Brabant vagy Savoya) azok PU alá vannak kényszerítve:)
    Már csak vhogy Franciaországot kellene eltüntetni, ha az sikerül, és core lesz Ile De France is majd sokára, akkor kikiálthatom Franciaországot is:) Addigra remélem Itália egésze is enyém lesz, meg megverem Ausztriát is, az utolsó nagy riválist.

• JLH Fans
    Holnap tolok térképet, ma lusta és fáradt vok hozzá:P
    A presztizzsel nekem is szoktak gondjaim lenni, mivel 99 és 100 közöttt ingadozik, és hiába vadászok ujabb országokra expand influence ügyben, mindig sok 100 megy úgymond pocsékba a békekötéseknél:):(
  • SuperGalaxy
    @JLH Fans: Térképet, pls! Én anélkül nem látom át :P

Amúgy meg csalás-nem csalás visszatöltöttem egy korábbi mentésemet Kasztíliával, mivel egy óriási baklövést követtem el, de az már alternatív történelem...
    Anglia Cornwall visszafoglalásáért hadat üzent Burgundiának, és így én is háborúba keveredtem vele, valamint Aragóniával. Gyorsan összeszedtem annyi katonát, amennyit nélkülözni tudtam a gyarmataimról, meg fel is szereltem egységeket, így egy 24K-s sereggel vonultam ellene. Bevettem Aragónt, de Anglia keresztbe tett nekem, mert békét kötött Burgundiával. -.- Ennyit Spanyolországról egyenlőre...
    A presztízzsel vannak még gondjaim, mert mindig valahol 0 és -1 között ingadozik, és nem akar növekedni xD
  • JLH Fans
    Alapitsd meg inkább helyettem te Navarrával Spanyolországot:P
    Én úgyis közben Orleánssal felosztottam Burgundiát is:D
    Szóval kezdek egyértelműen nagyon-nagyon jól állni, viszont visszakerült a térképre pl Franciaország, aminek meg nagyon nem örülök.
  • pocoksari
    nézegetem ezt a steppe wolf modot...nagyon jó benne, hogy kb. 0-tól napjainkig lehet játszani vele (pontosabban kezdeni, azt pont nem néztem meg, hogy mikor van vége a játéknak)...a térkép szépen fel van darabolva, van bőven provincia...mondjuk kicsit idiótán van megcsinálva...pl. elindítottam 2010-ben rámentem a tech nézetre és japán fejletlenebb, mint mi..mondjuk bár így lenne...Sólyom laci volt a birodalmár :D 2 masszív tag fölött védnökként...mindenesetre az baromi jó benne, hogy egészen más felosztásban láthatod a térképet
    foglalkoztak vele a srácok szerintem eleget, iga, még nem volt időm ténylegesen kipróbálni ténylegesen, csak nézegetem...
  • pecaboy
    A dominóhatás legjobb példája.
  • pecaboy
    Mert megváltozik a balansz :)
  • Lysandus
    Gratula! Milyen érdekes, hogy elég egy ügyes humán játékos, és egészen érdekes országok alakulnak ki azon a helyen, ahol Franciaországnak kellene lennie! :-)
  • JLH Fans
    Hm, teljesen igazad van, nem is gondoltam rá, az az igazság.
    Sokat mondjuk nem tudok, mert 100 közelében 5 vagy 6 os szintűt ad, ami -20 al viszi lejebb, és annak pótlásához azért kell kb 2,5 év.
    Mondjuk azóta már csináltam "support Fiorentine shcoolt" is.

Még 5év lepörgött, igazából semmi se történt, 5 el csökkent az infamy, meg felhúztam 28 ezresre a haderőt. Ja, és Kasztillia a szövetséges Aragon helyett.
    Auvergneel sajnos nemtudok mit tenni egyelőre, mert Burgundia garantálja, pedig nyomhatnék claim thronet is.
    De 80 ezer katona ellen küzdeni még nem lenne túl baró, így is évekbe telt, mire visszavittem +100ra a viszont.

Ausztria kb az örökös császár, neki meg 120 ezres a serege, szerencsére jó a viszony vele is.
    Mivel Orleanssal nyilván nem WC a cél, nem rohanok sehová, nem gáz, ha pár évig 0 az infamy esetleg, eddig is lecsaptam, amikor jó lehetőség volt, (Milánóval pl nem bírtam volna, tőle szedtem el 1 kivétellel összes itáliai területet de háború után volt épp, 16 os WE el:)
    ezután is lefogok:)

• pecaboy
    Pöpec :)
    A franciákat tényleg jól felosztottátok :)
    A csehek meg átmentek pókba, szokásuk.

Miért nem csinálsz ilyen-olyan tanácsadókat, ha 100-on vagy a közelében van a kultúrád? Én mindig szoktam csinálni, utána más országok elviszik, és fizetnek érte. Az is pénz.
  • kissssss
    ez a 2 kulturális döntés mindig nagyon fasza :-D ha tudom akkor mindig használni szoktam ezeket.
  • JLH Fans
    Ahj, nagyon szarok a fényviszonyok, dobok inkább még egyet, innen jobban látszik a 6 itáliai tartományom, meg a 2 utolsó veszélyforrás is, azaz Burgundia és Ausztria:)

Techben amúgy vezetek, bevételben pedig 2.vagyok a világon:)
    Az uralkodóm meg 7,7,7 es, az utód 8,8,5:)
    Van 2 db 6,4 es tábornokom,a kultúra pedig a Byzantine Refugees és a The Last Jousting Tournament miatt állandóan 100, a csúszkáknál maxon van a centralizáció, a free trade, a land, az innovation:)

• JLH Fans
  • JLH Fans
    Sose használok visszatöltést, mégis mi értelme lenne?Csak a játék értelmét veszi el.

Oké, egy hosszú játékban játékonként max 2X megesik, de sose olyan miatt, hogy rossz eseményeket kapok,(-stab vagy pénz) vagy régesntaáncsot állandóan, vagy újrajátsszak csatát vagy ilyesmi, mert az csalás, csak akkor, ha véletlen nagyon zsibbadt vagyok, és mondjuk megostromlok 30.0000 emberrel egy tartományt, nem sikerül, és folyó hó mittomén 28. án épp képez ott 1.000 embert, ami lenullázza az ostromloó seregem a nulla morál miatt:)

De itt, ebben a játékban még nem volt ilyen:)
    Mindjárt mellékelek Supergalaxy kérésére 2 térképet is.Ha ezt végigjátszom, akkor úgyis gyanús, hogy 1-2 hónapra én is
    read only leszek:)
    Ja, még annyit hozzátennék, hogy tény, hogy mig előző Skóciával való játékban extrém pechem volt, most meg kb mintha lucky nation lennék, hihetetlen mekkora mákom van a küldetésekkel.

(conquest és reconqest miatt összvissz 1infamy volt Nemours+másik szomszédos terület meghódítása aztán megkaptam hogy pusztitsam el Berryt,és arra is coret kapot, aztán hogy támadjam meg Milánót és Veronára is)
  • SuperGalaxy
    Nem tudom hogy nőtt meg, mert a törzsek ellen Holy Wart indítottam, és akárhogy számolom (még Ganadával együtt sem) nagyon jön ki a huszonkilenc :P Mondjuk azóta már megint csökkent.

@JLH Fans: Egy térképet nem küldenél?
  • pecaboy
    Ezt én se értem, hogy ekkora az infamyd?
    Vagy vazallussá tetted fél Európát? :)
  • pecaboy
    Nem gyenge :))
    Visszatöltés volt?
  • JLH Fans
    Meg jó sok infamy is, KAsztilliával hogy a tökömbe lehet ennyit szerezni?:)
    A gyarmatositás nem kerül infamybe, de a holy war is csak 1/terület.

Amúgy poén, de sztem 1460 ra meglesz a 3. national ideam, de a többibe is 10-11 es szinten vagyok, és mindent Orleanssal:D
    Sokkal erősebb álammal kezdve se álltam még techbe ilyen jól:P
  • Andorjan
    jó sok pénzed van
  • SuperGalaxy

(Jól van na, béna vagyok xD)
  • SuperGalaxy
    Opsz, valamit elrontottam, itt a kép:
  • SuperGalaxy
    Na, így állok most :D Afrikában hódítgattam, minek eredményeképpen eléggé megnőtt az infamym :S Most egy darabig nem fogok hódítani, bár épp elég dolgom van a lázadások elfojtásával. A presztizzsel jól állok, területileg nem is beszélve.
    http://noob.hu/2011/12/01/eu3game_2011-12-01_21-34-35-87.jpg
  • SuperGalaxy
    A történelem iróniája... :P
  • JLH Fans
    Nos 1455 ben Franciaország megszűnt létezni:D:D:D
    Sajnos egyelőre még nem Orleáns foglalta el, csak kb 10év háború után, mivel újra államcsődbe került, a 3 régiós Auvergne elfoglalta minden régióját, és annex.

Mondjuk elég fura, hogy mindent 0 infamyért tette, de ilyet láttam már máskor is, gondolom van vmi különleges szabály ilyenkor, ha egy ország lázadók segitségével függetlenné válik, majd automatice kitör a háború a volt elnyomója ellen, és azt sikerül kinulláznia.

Namost ez rendkívül kedvező fejlemény, (meg az is hogy sikerült megint szövizni Aragonnal) mert gondolom elözönlik a lázadók, mivel coreja semmire sincs. Szóval....még az se kizárt, hogy egyszer majd sikerül megalapítani Franciaországot....Orleanssal...:D
  • SuperGalaxy
    Na, megvan az első dél-amerikai gyarmatom :D
  • SuperGalaxy
    Nos, 1489-et is elértük, és a birodalom töretlenül virágzik. Erős szövetségeseim vannak (Portugália és Anglia), a gyarmatokból pedig egyre több lesz. Lassan kirajzolódik Amerika partvonala is. :D

Az utóbbi évtized legfontosabb eseménye, hogy Malitól elhódítottam az aranybányáit, így egy plusz bevételi forrásom van. Emellett az anyaországban még egy hatezres hadtestet szereltem fel, tehát a haderő már 30K, a flotta 27 hajó. Megválasztottak pápának, úgyhogy presztizsgondjaim nincsenek, viszont az infamy kissé megnőtt a háborúktól.
  • JLH Fans
    Hát, az előző hozzászólásom a háború után mámor miatt túl optimista lett:):(
    Máris kisebb lesz a területem ugyanis, mert Aragon bontotta a szövetséget a háborúba való ki-be ugrálásomnál, és ami fontosabb:

Egyszercsak Burgundia (akiből elképesztő hatalmas nagyhatalom lett máris:((( , mert lenyúlta a szokásoson 7-8 területen kívül Brabantot, Hollandiát és pár német államocskát is) bontotta a military accest, és az eddigi +140es viszonyból -180 lett.

Sajnos hibát követtem el -Nemours ugyanis nemcsak orlenasi, hanem burgundiai core terület is:(:(
    Kénytelen leszek eladni neki, máshogy nem hiszem, hogy meg tudom akadályozni a DOW ot ellenem, márpedig az én 13 ezres ésa szövetséges Britanny 9ezres serege édeskevés lenne Burgundia 50 ezres hordája ellen.

Közben ugyan még egy állam elszakadt a Franciáktól lent délen, de sajnos elég sok területe maradt még, és kiheverte a csődöt.
    Hiába 0 már 3-4 éve az infamy, hóditani egyelőre nemtudok, bár Aragon ellen lenne claim throne opcióm, Britanny (egyetlen szövetséges) ellen meg border frictions, túl picike vagyok még sajnos.

Kemény idők várnak rám, bár most a pápa kiátkozta Milánót.Meg van kötve a kezem, Burgundiával iszonyú sok pénz árán is muszáj lesz feljavítani a viszont, és várni arra, amig Franciaország hibát követ el.
    Még a megsemmisülés is benne vana pakliban, de hogy megint élvezetes játék, és büszke vok rá amit kihoztam belőle, bármi is lesz a vége, az tuti:)
  • JLH Fans
    A háborúnak vége- alig 10 évvel a függetlenné válás után , 1441 ben az egykor kis csicka vazallus Orleáns immáron lokális nagyhatalom.

Orleans és Ferrara mellett Anjou, Nemours, és Berry is a "birodalom" része, és mind a 3 ra core is van, az infamy 1.5:)
    Az infláció alig 3%, Franciaország romokban hever.

Dauphinet elengedtettem vele, államcsődben van (a hülyéje végül megnyerte a háborút szinte az angolok ellen, de ez lett az ára) és a területét épp mindenfelé dúlják a lázadások, sok nem fog maradni belőle.
  • JLH Fans
    Arra alapozok, hogy ha békét is kötnek, ki tudok ugrani 1 white peace el talán, főleg hogy 18% a franciák WW e.
    Ha mást nem érek el, csak kis pénzt kapok+leszakitok 1 provinciás vassalt, az is nagy dolog lenne.
  • kissssss
    "akkor visszaszállok a háborúba, 2 provinciás minorként kb 1év kiheverni a -5 stabilityt:)"

kemény vállalkozás és kockázatos de lehet hogy megérné, addig jó amíg egymás tökét rugdossák ki kell használni az ilyen helyzeteket.
  • kissssss
    kárvolt oda adnod a portugáloknak granadát, előbb utóbb a fejedre fognak nőni aztán egy gyenge pillanatodban akár még hátba is fognak támadni valószínűleg Aragóniával együtt vagy angliával.

én kibasztam a portugálokkal, még régebben elszedtem azt a területet amit meg akartak szerezni Marokkótól(hívtak háborúba) aztán kaptak egy alacsony legitimitású utódot én meg claimoltam egyet a trónjukra és egyik pillatatról a másikra máris perszonálunióba kényszertetem őket, Aragóniát meg mindenféleképpen le kell győzni katonailag mert a trónjának megöröklésére minimális az esély, + még a hülyéje nagyhatalomnak képzeli magát és még barátkozni sem szeret nagyon.

sajnos nincs túl sok manőverezési lehetőség az ibériai félszigeten.
  • JLH Fans
    Azt kértem:)
    De ha ezek a nagyon hülyék elvannak még egymással pár évig (elfoglal az angol 1 tartományt, addig a francia a másik elfoglaltat ostromolja, és igy kerülgetik egymást a 25 vs 20 ezres sereggel, de véletlen se támadjak meg egymást) akkor visszaszállok a háborúba, 2 provinciás minorként kb 1év kiheverni a -5 stabilityt:)
  • kissssss
    énszerintem kérd a franciáktól a core visszavonást a területedről nagyobb esélyed van erre mint a terület szerzésre.

tulajdonképpen ez most helyzetöl függ ha úgy látod hogy a fraciák éppen kezdenek jelentősen meggyengülni akkor el kell venni a területet, ha viszont csak egy átmeneti gyengélkedés ez a franciák részéről akkor jobban jársz a core visszavonással, legalább egyel kevesebb ok amiért betámadhat téged.