11580
Europa Universalis III
  • Kikinator30
    thx, én pedig tudom ajánlani Ausztriát, nagyon jó küldetéseket ad a gép. végig is nyomtam velük. asszem évi 96 e dukát volt már a végén az éves bevételem. és minden tech 70 fölött volt kívéve a gov-ot. :)
  • SuperGalaxy
    Szerintem igen, én élveztem velük :P
    Most, hogy Nagy-Britannia szuperhatalom lett, kezdtem egyet Ausztriával :P
  • Kikinator30
    hmmm... a briteken én is gondolkodok már egy ideje, hogy kéne kezdeni velük egy game-t. Érdemes???
  • kissssss
    képet de gyorsan. :-D
  • Swarczi
    Egyébként most EU-s pályafutásom legfurcsább nemzetét kiáltottam ki: Great-Britannian-Holy-Roman Empire(majd linkelek képet ha lesz időm) :D . Ezt leszámítva is az egyik legnagyobb mázlista játékom volt: Fr.o. pu---> inherit, Hun pu-->inherit, muscowy pu--->inherit .1470 óta kb. negyed annyi háborút vívtam mint átlagosan, mert mindíg az owerext.től féltem.
  • HengerR
    A fene. Ez szép kis állami kiadásokhoz fog vezetni... Kb a fél HRE protestáns lett aminek hála a viszonyunk a béka...
  • Swarczi
    Én azt a pluszos viszonyt plusz százra módosítanám. És a revoke the privilegia reformhoz jó ha mindenkivel 200as viszonyban vagy.
  • Kikinator30
    hengerR: nem csak az elektorok szavazatai számítanak egy reformnál, hanem az összes HRE tag, kb az kell hogy a többséggel +-os viszonyod legyen...
  • HengerR
    Volna egy HRE kérdésem. Bohemiával játszok és egész szép birodalmat hoztam össze. HRE császár vagyok már kb 100 éve (1554ben járok). Még van 3 birodalmi döntés viszont a "Proclaim Erbkaisertung" valamiért nem akar elpárologni. Többszöt is benyomtam (mikor mindenki engem választott csásázrnak és amikor volt más is) de semmi. Valami tipp, hogy ezt is lehessen nyélbe ütni?
  • bayarder
    hm, 14 évente állíthatok a csuszkán.... szép kis idő lesz... addig remélem kitartanak a janicsár seregemmel a modern haderők ellen :D

köszönöm a választ
  • Gol000
    + az a decentralizáció és a - centralizáció úgyhogy le kell húznod(mínuszba)
  • bayarder
    Szép jó reggelt

Ismét egy kérdésem lenne:
    A nyugatiasodáshoz a centralizáció vagy a decantrizáció kell? mert decantrizációnál vagyok +4 re, és úgy írja a követelmény hogy centralizáció vagy decantrizáció kevesebb -1, és ebből úgy vettem ki hogy lehet mind a kettő csak legyek egyik szélén.... de úgy érzem én ezt rosszul gondoltam.
    Előre is köszönöm a megoldást
  • SuperGalaxy
    Opsz, véletlenül kétszer tettem be ugyanazt...

Tehát a gyarmatbirodalom Amerikában:
  • SuperGalaxy
    Nos, kis helyzetjelentés Britekkel 1603-ból :D. Enyém a legnagyobb gyarmatbirodalom, a harmadik legnagyobb hadsereg (130.000), a legnagyobb hadiflotta (70-80 hajó). Szövetségeseim Ausztria (második legnagyobb hadsereg), és Brandenburg. Oszmánok kellemesen elterjeszkedtek keleten, én meg Amerikát és Afrika partvidékét gyarmatosítom. De egy kép többet ér ezer szónál:

kettő pedig kétezernél :)

• marcussHUN
    Amúgy köszönöm hogy válaszoltatok az előző kérdéseimre is :).... sokat segítettetek vele :)
  • marcussHUN
    A NR birodalomnak vannak külön küldetései ? ugy értem mint a kis német államoknál a német egység megalakitása .... mert ugye austriával nem kehet megcsinálni németországot .... de mondjuk a nr birodalomban van ilyen? vagy egyéb küldetések? tudtok erről valamit?
  • Kikinator30
    Swarczi: csak feltételeztem :), hogy jobb lehet. még csak most kapisgálom, hogy bizony a keleti lovasok erősebbek még a nyugatinál is. Így már érthető, hogy magasabb land tech-nél is hullottunk mint a legyek perzsiában :)
  • Swarczi
    Kikinator30: Én 1600as éveket mondtam és nem 1700as éveket ;) , odáig még nem próbáltam ki a dolgot. A későbbi egységek viszont szerintem a keleti nemzeteknél- az easternt kivéve- gyengébbek a nyugatiaknál, mint ahogy ez a valóságban is így volt. Amik biztos maradnak azok az ágyúk, meg sztem a lovasság is erősebb marad a játék végéig - nyugaton még 1700ban is gagyib lovasságod van mint az oroszoknak 1600ban...
    Marcushun: a nyugatiasodás nem rossz, az alap westernizet megcsinálhatod, később kitaktikázhatod h akkor váltasz nyugati egységekre mikor erősebb lovasságot kapsz - a keleti lovas+nyugati gyalogos kombó büntet. A hre-ről meg: elég ha a revoke the privilegia-ig eljutsz, ekkor mindenki a vazallusoddá válik-kivéve akikkel nem jó a kapcsolatod.
    Ez meg mindenkinek szól: HRE nemzettel ha lehetőségetek van akkor települjetek le nomád nemzet mellé, esetleg hódítsátok "körbe" hogy ne semmisüljön meg: mivel 6 évente automatikusan megtámad(DW) ezért minden háború után - ha megnyerjük persze - 10 imperial authorityt kapunk.
  • SuperGalaxy
    @marcussHUN:Sajnos nem :(

Amúgy kezdtem egyet Angliával, kisebb-nagyobb nehézségek árán eljutottam 1560-as évekig. Mindjárt kifejlődik a Terico infantry, megcsináltam Nagy Britanniát, birtoklom a Labrador-félszigetet, Közép-Amerikát, Nyugat-Kongót, és még egy csomó kisebb szigetet. Szövetségeseim Ausztria és Brandenburg, már csak a franciákat kéne legyőznöm. Már több hadjáratot is indítottam, de egyszerűen rohadt erősek :P
  • marcussHUN
    de én nem Római birodalommal akarok lenni hanem Magyarországgal..... nem lehet h megkapom majd a kis német államokat és visszavedlem Magyarországgá?
    hogy fogom így megcsinálni a magyar japán határt 4 oldalról???
  • Kikinator30
    jó gondolat, egyenlőre a legfejlettebbtől 10-re vagyok és ez az egyik ötletem nekem is, hogy valahol befoglalok egy tartományt a szomszédban kerül amibe kerül ill. felhúzom a kincstárat... hmmm ez az ázsiai nyugatízalt egységek érdekesnek hangzik magyarán Perzsia 1750-ben nyugatizálva alázza a franciákat ugyan olyan tech szinten?
  • Andorjan
    utóbbi
  • marcussHUN
    és még egy kérdést.... ha magyarokkal megcsinálom a HRE-t akkor Magyarországgal viszem tovább vagy német római birodalom néven futok tovább?
  • marcussHUN
    Érdemes egyáltalán a nyugatiasodást megcsinálni??? mert valamelyikőtök pár oldalal arréb azt mondta h nem mivel a keletetieknek(magyar lenygel stb) csak 10 % os a lemaradásuk vagyis annyival kevesebbel tudnak fejlesztgetni meg ilyesmi...
  • Swarczi
    Easternben ha okosan csinálod akkor akár 1650 körülig sőt akár 1700ig is lépést tarthatsz techel. Legegyszerűbben úgy maradhatsz le, ha csak egy ágat húzol - mondjuk a land techet, mert minél jobban elhúzol vele a többiektől, annál lassabban fejlődik. Emellett érdemes valami kis nemzet mellett is területet szerezni, ők mindig fejlettebbek a többieknél. Egyébként az ázsiai-muszlim-kínai típusú seregek nyugatiasodás után úgy az 1600as évek közepéig LÉNYEGESEN erősebbek és kiegyensúlyozottabbak a nyugati egységeknél(főleg a bivaly lovasság miatt)
  • kissssss
    :-DDD juj :-DDD
  • Kikinator30
    nekem a legnagyobb gondom, hogy nem tudok lemaradni 20 tech-el...
  • kissssss
    ez 2 lepésből áll először a kormányzatot termelést és a kereskedést lehet westernizálni, ha ez megvan akkor a küldetést adó ablak alatt levő döntéseknél újra fel fog tűnni a westernize, ez már a hadseregnek szól ha ezt is teljesíted akkor kapni fogsz még egy utolsó fix időpontkor lejáró negatív hatást név szerint(ha jól emlékszem) "akció és reakció" :DDD

lehet hogy ez a döntés még azért nem jött elő nálad mert nincs még túl nagy fejlettségi különbség közted és az eltérő tech grupban lévő között?

azért kérdem mert a DW-el én nem játszottam túl sokat én még a Httt-nál vagyok leragadva.
  • Balfars
    HI! Melyik az az event amivel a hadseregem is nyugatizálni tudom? Mert a westernize-t simán meg tudom csinálni, de még nem láttam, olyant, h maguk a csapatok is átváltoznának ill. fejlődnének.
  • Swarczi
    A westernize globális effect. A birodalmad eggyel nagyom techgroupba kerül -tehát easternből westernbe, muslimból easternbe és így tovább. Fontos hogy a csapataid nem lesznek ettől nyugati típusúak, ehhez egy másik törvény bevezetése szükséges. Érdemes egyébként megvárni a teljes tech ugrást(tehát ha westernbe kerülünk), mert a hadsereg modernizálása 6 stability hitet, +3 min. revoltrisket, +3 revoltrisket ad ha jól emlékszem 5 vagy 6 évig.
  • Metontour
    A Westernise event során az egész országod nyugatizálódik vagy csak az az egy provincia amit kiír?Lehetséges mindent területet így nyugati kultúrájúvá tenni?
  • Kikinator30
    ja bocsika rég játszottam 5.0-val :), az komoly + 130 e katona kb. 10 army tr-ért, vannak igen nyomi küldetések... cancelt szoktam nyomni, bár 1-2 küldi után visszadobja újra...
  • Swarczi
    Kikinator30: A kolóniánkénti big ship már az 5.0--ban is kötelező ha 100%on akarod tartani a tariffot :). Am engem az érdekel legfőképpen hogy az olyan hibákat javították e amit a 2. pontban leírtam, meg van e több random küldetést, mert mikor most kaptam egy olyat hogy create an army for our nation!(harmadjára harmajára...) és 250-es a max limit(nekem meg olyan 120k katonám van) akkor picit morcos lettem.
  • Grrrrrrr
    az pénzes? hogy lehet megszerezni?
  • bayarder
    Igen, és elég jó kis pluszokat adnak :)
  • Gyadi
    Asszem a heir to the throne kieg. óta vannak küldetések.
  • Grrrrrrr
    EU3-ban küldetés? Miről vagyok én lemaradva? Ki-mi adta?
  • bayarder
    Üdv harcostársak

Egy kérdésem lenne:
    Török birodalommal vagyok, és hát kaptam egy küldetést hogy:

- foglaljam el kis-ázsiát és hát elvileg minden terület meg van, csak ciprus nincs meg, lehetséges hogy az a terület kell hozzá? 30 hadiszokás és -5 inf... jól jönne....

Előre is köszönöm a segitséget
  • Mikike94
    Sziasztok! Az lenne a problémám hogy nem működik az EU3 comp. magyarosítása. Valaki tud segíteni?
  • Kikinator30
    Szerintem ég és föld az 5.0 ill. az 5.1. Az 5,1 izgalmasabb és nehezebb föleg a kolonizáció, a lényeg annyiban rejlik, hogy tarifát fizetnek a gyarmatok és minden gyarmathoz kell egy big ship, hogy 100%-on tartsd a tarifát. Ez 1780 körülre olyan havi 500 dukát-ot fog jelenteni minuszba :)
    Amúgy a másik kérdésre meg nem tudok válaszolni, max akkor asszimiláld öket :)