Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

EU III wikin azt írják, hogy a -1000 akkor van, ha különbözõ a vallás, vagy háborúban álltok. Mivel már vazallusok, így szerintem a vallás lehet a gond.
Vallásotok ugyanaz? Diplomáciai viszony mennyi?
no skacok, újra segítséget kérek 😊

elkezdtem vazallizálni ezeket a kis német mocskokat...7 választóból 4 vazallus, DE mind a 4 görény azt írja, hogy -1000-el támogat, mert nem vagyok megfelelõ, ez mitõl van?

"Not eligible to be the emperor." egész pontosan ezt, tehát ez az elsõ kérdés...

a második pedig az, hogy ha ezen feltételek mellett elfoglalom a császári fõvárost és fel akarom oszlatni a birodalmat, akkor a 4 kis csatlós elég ehhez és támogatni is fog?

Hát én csak HttT 4.1b-t tudom. Ott event hegyek jönnek. :-) Ez két dologból adódik. Magas infamy, és mivel a magas infamy általában azért alakul ki, mert az ember elvisz egy csomó olyan tartományt, amire se core-ja, ráadásul más vallású, és más kultúrájú.

Nekem most 180 az infamym, a lázadások és a stability hit eventek az idõvel egyre lassabban jönnek, de például a vazallusoknál az éves változás a viszonyban -76 az infamy miatt. :-) Arra várok, hogy kb 20 év múlva megkapjam a core-okat a Kasztíliától elhozott 30-40 tartományra, ami azt is jeleni, hogy a kasztíliai acceted cultura lesz, tehát ezek be fognak illeszkedni a birodalmamba.

Ja, és a magas infamy miatt egymás után támadnak be, ezért kénytelen vagyok hódítani. :-)))
Hajrá! :-)
mondjuk guyennet mindjárt kiátkozom és lerohanom õket is...de mekkora görény...felszabadítom és nem akar vazallussá válni...minek az ilyen a térképre...hálátlan

kipróbáltam, így van...azért a biztonság kedvéért az osztrákokat is kiátkoztam, hátha

de megszivattam az angolokat, el kellett engedniük a skótokat és guyennet, össz. -13 tartományukba került ez a kör...háhá

gyors kérdés, kiátkozásnál azt írja, hogy 1 infamyért elhozhatom az azonos kultúrájú tartományokat az ellenségtõl...ha burgundival vagyok, akkor ez kire vonatkozik? mert ahogy nézem a burgundian kultúra pl. a cosmoval van egy csoportban, ami lényegében egész franciahon...tehát nagyjából bármelyik tartománya 1 infamys lesz?

Ahhoz még magas infamy se kell, hogy jópár vazallusod bontsa a szövetséget, elég, ha 0 alá megy a viszony, ami meg általános (diploannexek, újabb vazallusok, protestantizmus)

Közben kiderült, (inditottam 5-6X új gamet fél percre kíváncsiságból) hogy csak pechem volt, egyrészt elsõre se mindig Írország meghóditását kapja Anglia, hanem Nrmandia visszaszerzését mg francia trón megszerzését meg minden egyebet, meg gondolom még másodiknak se törvényszerû, hogy Skócia meghõdítása jön, csak hatalmas pechem volt, nem úgy van, hogy 90% hogy megtámad, hanem pont az ellenkezõje.

(2 játékot elvittem olyan 10percig és mindkettõben még garanciát is kaptam a függetlenségemre Angliától) szóval lehet akkor mégis belevágok, mint csorba kés a gyémántba😊
de a lázadás nem eventel jön ugye, hanem a -3 stabilitás és a magas war exh. miatt megnövõ revolt risk miatt?

+ sok jó lázadás, + engem az akkori vazullusaim közül sokan otthagytak (bár rossz volt velük a viszonyom - az infamy amúgy is rontja ezt).
Egyébként az általad említett két hatás is bõven elég szerintem.

Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.

ha elszabadul az infamym, tegyük fel...akkor mi történik DW 5.1-ben?
- a stabilitás -3ra leeventeli, mindenki megtámad ok, ezeken kívül van még valami?

De hogy lennék vazallus?!
Magamtól fel se tudom ajánlani, õ meg nem ajánlja.
Attól még hogy papíron ez a feladata, szarik rá.Kipróbáltam mi történik utána, hogy leveri a seregem és elfoglal mindent, hát az, hogy automata béke jön létre, ahol is 6 ból 5 területem elkéri😊
De ha vazallus vagy az még nem a világ vége. Fogadd el, csak ne vigyen el területet. Utána még van 10 éved a diploannexig, amit még mindig nem kötelezõ elfogadni. Ebben a helyzetben aki idõt nyer...
Ígyvan, impossiblet ir szövetségre 200 as viszony mellet is.
Szóval bármit csinálsz, 1403-1404 re (iszonyat hamar) lenyomja ír miniállamokat, aztán megkapja hogyvassalize Scotland, és vége😊
azt leszámítva, hogy anglia teljesen kizárt, hogy leszövizzen veled teljesen jó a haditerv 😊

Arra vonatkozik, hogy a frissen felfedezett tartományok, tengerek a felderítéstõl számított hány év múlva váljanak közkincsé. A techgroupon belül. Tehát ha a spanyolok felfedezik mondjuk Cajamarcát, 25 vagy 50 vagy 100, stb év múlva "fedezõdjön fel" azok számára, akik nem küldtek arra felfedezõt, vagy konkvisztádort.
Amúgy azt nem értem,hogy miért nem gondolkodik senki az angliával történõ szövetségben? Én inkább kötnék vele egy RM-et meg szövit. Sokkal egyszerûbb, mint várni, hogy betámadjon. 1500-tól elkezdesz gyarmatosítani, és aztán meg gyártasz jó sok katonát és lenyomod angliát. Már ha addigra még mindig le akarod nyomni. A hülye is megcsinálja, és nem kell újrakezdeni se.

Én Brittany-val megcsináltam Fr.o. ellen(mármint nem támadott be, és egyszer se kellett újrakezdenem).
az ilyen maybe küldetéseket nem szeretem 😊

én most a burgundis játékomat folytatom (mindenki western)...a horda sziporkázik, meg mondjuk én is...de a 2 hordás nagyon komoly...meg kicsit összezár így európa...

az angolok gyakorlott idióták, megtámadom õket calaisért, elfoglalom, lecsapkodom pár seregüket, semmi...kérek franciáktól átjárást...elfoglalom a dél-francia résznél lévõ 5 (!) tartományukat...semmi, nem akarja calaist odaadni...lecsapkodom a felmentõ seregeket...semmi...elérte a pontszámom a rettegett határt így -1stability minden visszautasításért...4 szer ráküldtem, majd ötödikre elfogadta...vesztett 4 stabilitást, 6 tartomány folyamatosan megszállva volt hosszú évekig, 100k katonája és egy csomo presztízse ment a levesbe ahelyett, hogy felmérte volna már az elején, hogy elveszett a háború...jött is egy event, hogy a seregem félelmet ültet az ellenfél szívébe (vagy valahova arra a tájékra)

különben a triggered_modifiers txt-ben találtam egy ilyet:
# Some help for scotland in early game

érdekes dolgok vannak ott

Persze, elõfordulhat, ha Írország elfoglalása után nem azonnal kapja Anglia a vassalize Scotland missiont😊

Military drillel már kezelhetõ lennea helyzet 1412-13 környékén, +addigra néhány apró területet lenyúl az ember azért, ami pár ezerel feljebb viszi a haderõlimited.

De ahogy egyik kolléga is írtam nemrég, én se vok olyan játékos, hogy mondjuk 4X elbukom, aztán 5.re megcsinálommert más missziót kap,aztán linkelem hogy mekora király vagyok😊

Viszont hardon érdemes sztem megpróbálni már, meg is fogom, az is szinte lehetetlen, de ha mindent jól csinál az ember,akkor TALÁN vhogy meg lehet úszni white peaccel az elsõ 2 háborút, utána meg szépen-lassan megverni.
BIZTOS hogy a kúltúra terjedésére van hatással, nem véletlen van over land-ra meg over sea-ra külön. Már próbáltam, és 25 év kb azt jelenti hogy ha van 1 tartomány szomszédos a saját kúltúrális tartományoddal, akkor kb. 25 év alatt terjeszkedik a kúltúra. Tudtommal a core-á válást nem lehet befolyásolni.
igazából az angolok ellen nem is ez a szörnyû...én azon gondolkodtam, hogy ha nincs a drágának egy darab katonája sem angolföldön, neked ott van a teljes sereg, hogyan foglalod el? van 15 tartománya, azt lefogni 8-10k katonával elég nehéz úgy, hogy állat módjára képes képezni a seregeket, tehát még úgyis masszív feladat ha nincs is otthon katonája, ha meg van, akkor úgyis megver, teljesen felesleges filózni...de ha rátolsz minden tartományára 1-1 1k fõs csapatot, akkor azok közül bizony a képzésével hamar kinyír párat (a 2. körben), tehát akárhogyan nézem veszett az ügy...bár ettõl függetlenül elõfordulhat olyan helyzet, hogy megvered, de ritka 😊

50 az sztem pont reális, de ahogy gondolod 😊
Igen? Én úgy tudtam, a core jön létre ennyi év alatt, ahogy Iblisz írta. 50 év az alap. A kultúra terjedése az meg egy más, elég random dolog, bár sok minden befolyásolja, settlement policy-val lehet erõltetni.

A törökök is vagy kétszáz évig voltak itt Magyarországon, mégse lett török a kultúra.
A kúltúra terjedésére van hatással.
köszi..
Na és mi a véleményetek arról, hogy a játék elején be leeht állítani, hogy a szárazföldi és a tengeri tartományokban hány év alatt lehet terjeszkedni (25-normal 50 - 75 - 100 -200 év..ezek pontosan mire vonatkoznak? Arra, hogy mondjuk ha normált állitasz be, akkor 50év mulva lesz a saját core provinciád amit meghódítottál? ..mert ez irreális.. meg 50 év nagyon sok.. én 25re raktam😊

bizony, nem.
Egyébként szerintem is hülyeség, mert mindig volt valami hadvezér, még ha kevésbé jó is (értsd játékban: mondjuk 1-es sokkú).
Ez a historical leaders eléggé behatárol, fõleg a felfedezésekben, meg nyilván háborúban is, de ott azért túl lehet élni nélküle.
Ez egyébként jó módszere lehet annak, hogy az egyes országok a történelemnek megfelelõen gyarmatosítsanak, tehát pl Aquelia ne gyarmatosítsa dél-amerikát, mert láttam ilyet is.

Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.

Hm, aszem a very hard Skóciával mission impossible😞
Muszáj levenni hardra sajnos, mert ez szvsz bárkinek megcsinálhatatlan.
Körbenyaltam elsõ 3 évben fél Európát, kisírtam szövetséget Franciaország mellett Svédországtól és Nápolytól is, 10 karakk és 5 cogból álló flottát és 8 ezer lovasból álló sereget állitottam fel, de hiába.. 1403 ban Anglia miután Írországot benyelte, megkapja hogy vassalize Scotland, és bár mindegyik szövetséges tápol 1000 el pénzügyileg, de már a 6 ezer vezér nélküli seregétõl kikapok hazai földön, akkor a morálkülönbség😞
Ja, utána megjött a 14 ezres is, hogy örüljek.

Közben Franciaországban szarráverték az angolokat ugyan, meg a svéd flottával közösen a kurva nagy flottáját is kinulláztuk, de ezzel semmire se megyek, innentõl egy provinciás államot csinálhat belõlem simán.
Egyébként 10 euro Steamen, és úgy hozzá tudsz férni a legújabb patchekhez.
igen..be😞 .. de akkor az mmiért befolyásolja a generálist és az admirálist? nem értem. a Historical leaders nem az ország vezetõire vonatkozik?

Kari91
Köszi szépen 😊 töltöm a játékot ^^
Mert mit ne mondják már unom ez 1400-1800 as éveket 😊
Beállítottad a játék elején a historical leaderst. Hiba volt 😛
Miért van az, hogy nem tudok generálist vagy admirálist toborozni, csak urlakodót, pedig van elegendõ dukátom és diplomatám is?

Hearts of Iron a teljes címe, és egy Paradox játék, ami a II. világháborút dolgozza fel. Én a HOI 2 önálló kiegészítõjével játszok (azaz nem kell hozzá az alapjáték, hogy játszhass vele), a Darkest Hourral. Ez a HOI2 grafikai motorján alapul, csak sok újítás van benne, és a mesterséges intelligencia is jobb, mint mondjuk a HOI3-ban. A játékmechanikája hasonlít az EU3-hoz, és nagyon sok történelmi event/ decision van. A Darkest Hourba egyébként benne van az 1. világháború is, és egészen 1963-ig játszhatsz, vagyis a 3. VH-t is kirobbanthatod, ha akarod.

http://www.paradoxplaza.com/games/darkest-hour

Mert a franciákat úgy szopattam be, hogy minden területükre elküldtem egy kémet és nyomta nekem automatise a coret mint HRE provi. 😊 És akkor a CB amiben semmi infamy nem volt reconquest. 😛

A provinciáknál mindig van egy bizonyos spy defense, van national spy defense, ami növeli ezt, és a sliderek álásától függõen is lehet + spy defense. Asszem ezt az értéket a stability meg a rev.risk ódosíthatja de ebben nem vagyok biztos, mert kémeket max support revolt-find patriots,nationaist.. szoktam használni.
Nekem a kémkedéssel kapcsolatban lenne egy kérdésem. 😊

Mi befolyásolja a kémeim teljesítményeit? Mármint amikor core-t akarok szerezni a kém hálózatom segítségével. Van amikor sikerül és van amikor nem sikerül...

Milyen játék az a HO ?
És mi a teljes címe ?
Nekem a csehek támadgadták szorgalmasan az indokínai nemzetekt, és szereztek is 1 nyamvadt tartományt, amin 30 ezer fõs sereget állomásoztattak... Meg hiába kap a gép vmilyen feladatot, ritkán próbálja teljesíteni.
Én az 1600-as 1700-as évektõl nem is játszok tovább a legtöbb esetben, mivel itt az MI annyira meghülyül, hogy végem van. Pl. Oroszország fogja magát és betámadja Champa-t(indokínai ország), ezért veszít 2 stabilitást, majd még 1-et mondjuk egy event miatt - már is 0-n van. Aztán Champa-hoz úgyse hajózik át, de "háborúznak" vagy 10 évig. Közbe ledarálhatta volna a törököket (mert hogy a törökök meg az arany hordát annektálják😄😄), de nem teszi, mivel Champával háborúzik, és addig új háborúba nem kezd... Közbe meg a Fehérorosz és az ukrán területeken ott vannak a core-jai...

De amitõl végképp agyvérzést kaptam... Az MO-gal volt... A játék elején szövetkeztem a Habsburgokkal, akik háborúba hívtak Svájc ellen... Ennek megfelelõen Erdély is jött. Hamarosan betámadott az Arany Horda... Erdélyt ostromolja, de közben erdély hadserege halál nyugodtan ácsorog a svájci hegyek kellõs közepén...
Meg hiányoznak a játékból a nagy koalíciók, akik max 1-2 háborúra állnak össze(jó példa erre az elsó és második osztrák-porosz háború: ott kvázi felcserélõdtek a szövetségesek mert az érdekeik azt kívánták). Itt még a gép arra sem képes, hogy stratégiai területeken átvonulást kérjen. Mondok 1 példát:Avignon vs Ausztria: simán lezúzta volna az oszták haderõ avignon-t, ha kér tõlem áthaladásra engedélyt, de nem tette, így lett egy white peace... + megfigyeltem hogy ha a mentésemet kipróbálom 1 másik néppel, bizánc vagy 4-5 nemzettel szakítja meg a military accest.
Amivle igazán lehetne javítani a gépet? Mondjuk a megtervezett terjeszkedés, és fõleg TUDATOS terjeszkedés és háborúzás. A gép sokszor úgy üzen hadat, hogy alig vannak a közelben csapatai(+nincs is maxon a támadás pillanatában a fenntartás). Ezt fõleg az oroszoknál vettem észre, hogy betámadta Quin-t, és közben nem is volt csapata a keleti határainál... Meg Bizánci játékomban 10 évente kaptam novgorodtól meg a teutonoktól hadüzenetet úgy, hogy 1-2 szállítójuk ha volt...
Ez egyébként más paradox játékban is megjelenik, ott van például a HOI. Abban is meg tudod csinálni, hogy MO-gal beannektálod a Szovjetuniót, pedig mindössze néhány éved van rá, és ez így nagyon durva történelemhamisítás😄 Szerintem ezért is adták ki a Darkest Hourt, a HOI2 önálló modját 2011-ben. Ez már grafikai téren nem veszi fel a versenyt, a HOI3-mal, de mégis, olyan bitang nehéz(mert kurvajó az MI, legalább is csata terén), hogy az ember azzal elszórakozik egy hetet, hogy hogyan verje be 6 hét alatt a franciákat a németekkel. Arról nem beszélve, hogy ha elõször támadod be, gyakorlat nélkül a SZU-t, akkor nem az van, hogy egybõl, néhány hét/hónap alatt eljutsz moszkváig(mint a valóságban), hanem csak pislogsz, hogy a szovjetek viszatolnak varsóig...
Szerintem a játékot úgy lehetne nehezebbé és élvezetesebbé tenni, hogy a mesterséges intelligenciát javítják. Ugyanis ebben a játékban a pocoksari által leírtakon kívül még a diplomáciában is szánalmas a gép: csak olyanokkal házasodik, akikkel közös szomszédjuk van, hogy majd jól legyakják. Ezzel az a baj, hogyha téged körülvesznek hozzád hasonló erõsségû, vagy épp erõsebb országok, és egyikkel sem törekszel jó viszonyra, hanem kalandor módon bele ugrasz minden ellenük irányuló háborúba, akkor pokolian megnehezülhet a helyzeted, ha minden szomszéddal - 200 a viszonyod. A másik meg, hogy a gép, még ha az õ országa kicsi, és az ellenség bazinagy, akkor se akar pl RM-et kötni, pedig mindent meg kéne tennie azért, hogy ne annektálják. Pl. ha betámadok egy kisebb országot, az velem utána sosem törekszik jó viszonyra, mert arra épít, hogy majd egyszer a távoli jövõben visszaszerzi a tartományokat tõlem, pedig így csak elõsegíti, hogy mindenféle stability hit nélkül gyalulhassam le. Pedig a valóságban például Bizánc az 1400-as években folyton küldözgetett a töröknek ajándékokat, hogy ne bántsák õket. Ilyen viselkedés az MI-tõl elképzelhetetlen. Vagy pl. az is, hogy Poroszország és a Török Birodalom szövetséget kössön a Habsburg-Birodalom ellen (aminek pedig volt valóságalapja).

Folytatva tovább, pl. ha van egy nagyobb ország, aki annektálni akarja a környezõ kicsiket, akkor azok se fognak össze, hanem inkább alig várják, hogy az egyiket betámadja a nagy, mert akkor mennek õk is területet rabolni(próbálnak😊).

Én pl. kifejezetten primitívnek találom az MI-t, és imádom õket egymás ellen kijátszani. Ezt úgy csinálom, hogy mindig van 1 célpontom, de a többivel(akármilyen kicsi, vagy akármilyen gyengének gondolom), jó viszonyt ápolok, hogy ne zavarjon, így minimális véráldozattal és problémával annektálom/teszem vazallussá õket egytõl egyig.
azért, mert nagyobb a kihívás, persze a másik oldalról lehetne azt mondani, hogy akkor játszon valaki a leggagyibb országokkal, mert ott normálon is elég nagy kihívás, de ott szerintem inkább a szívás a nagyobb nem a kihívásérzet

mondjuk én is szánalmasnak tartom a vh embermáluszait és gépbónuszait, bár a másik oldalról nem igazán tudom, hogy mit lehetne a gépen javítani, tehát mivel lehetne okosítani, ami nekem zavaró az a 1k katonás/1 hajós kis támadásai....tehát pl. nekem nem fordul meg a fejemben sohasem, hogy a többszörös túlerõben lévõ angol flotta mellett elhúzzak és bedropoljak 3k katonát a szigetére, mert vagy rommálövi a hajókat vagy ha sikeres a drop, akkor meg a 3k katonát nevetve öli le...de ugyanez az angoloknál fordítva, eszméletlenül erõlteti az angol-francia háborúnál a dropot, de ha "átgondolná", hogy ha a franciák elfoglalják a két angol tartományt és közben nincs harc,akkor a büdös életben nem lesz elég pontjuk és mindenképpen white peace lesz...tehát, amikor a gép stratégiát készít a háborúra mérlegelnie kellene, hogy az ellenség hol van, milyen és mennyi serege, flottája van, hol van a közös határ és elõkészíti a terepet, sõt, a gép-gép és ember-gép viszonylatban 0 a kommunikáció szövetségi rendszeren belül, tehát amikor kitör a háború, akkor mindenki arra megy amerre óhajt (ráadásul még csak nem is mindig arra amerre tud)...a valóságban pedig ennek úgy kellene történnie, hogy "leülnek" és "megbeszélik" kit támadjanak, mikor és ott kinek mi legyen a feladata...a célpont kiválasztása szavazással, a feladatok kiosztása pedig a szövetségi vezér feladata, a tagok pedig megpróbálják végrehajtani pl. angol-portugál-milánó szövetség támadást tervez a francia+vazallusok blokk ellen, a szövetségi tanács ezt jóváhagyja, a vezér kiadja a feladatokat: anglia feladata a fõseregek megsemmisítése átlagos agresszivitással (~ 10k fõ feletti seregeket 2-3 tartomány mélyen is üldöz)és az atlanti térség biztosítása (hajók), portugália a seregét gascone tartományban gyûjti és onnan intéz támadást, feladata a tartományok elfoglalása és a földközi térség biztosítása (hajók), milánó savoyából indítja a támadást (ezért neki a háború elõtt automatikusan kell kérnie átjárást és elhelyezni oda a seregét) és a feladata a vazallusok semlegesítése...ne a csodálatos haditervemet nézzétek, hanem az elvet, tehát, hogy megmondják neked vagy te megmondod másnak, hogy mit kell csinálni a feladatokhoz prioritást adsz és agressziós szintet meg intenzitást...a másik ami hlyeség a békekötés...választott már valaki a szövetségesének 4 infamyért tartományt? mert én még sohasem, ha már mindenképpen infamyt akarok, akkor magamnak kérek tartományt...tehát a békének úgy kellene történnie, hogy a vezér elküldi a békét, hogy ezt és ezt kéri a szövetségünk pl. 3 tartomány, 1000 dukát, 2 vazallus felszabadítása és ennyi, az ellenség elfogadja, ekkor a szövetség "leül" és mindenki elviszi amit kér, a háborúban elért pontszámok sorrendjében és mértékében, ami esetleg mégsem kell senkinek az visszaszáll (a felszabadítások értelemszerûen nem)...és ami szintén fontos, hogy a szövetséges minden különösebb ok nélkül nem ugrik ki a háborúból

ha a fentiek lényege, tehát az együttgondolkodás és együttmûködés (nem is feltételenül úgy, ahogy leírtam, de már ez a kezdetleges szint is elõrelépés lenne) magvalósulna, akkor szerintem sokkal használhatóbb lenne a szövetségi rendszer és ezzel a játék is élvezetesebb

igen..ép ezt nem rétem, hogy 1399-ben, mikortol indulok..igy indítok..😊

A játékban már 1420 elõtt császár asszem. De magyarokkal már vagy 1 éve nem toltam, szal nemtom 😄
1411-tõl még nem császár,
csupán „a rómaiaknak örökké felséges királya” címet kapja meg a meglévõ (Magyarország, Dalmácia, Horvátország, Ráma, Szerbia, Galícia, Lodoméria, Kunország és Bulgária királya, a szent római birodalomnak fõkamarása Csehország és Luxemburg örököse +1397-tõl brandenburgi õrgróf) mellé
Császárrá 1434-ben koronázza meg a pápa Rómában, mielõtt 1431-ben Itália királyává koronázzák a lombard vasakoronával.

Ezernégyszáz-tizenvalamennyi. Akkor lesz Zsiga császár. Am érdemes lesz ugy belõni h Zsiga császár, ne legyenek husz lázadók csh földön és még tiéd legyen dalmácia 😄. Am megmondaná nekem hogy 1399 elsõ kezdõ dátumán ugye a timuridák sok nemzettel hadban állnak. 1év arrébbgörget 1 vissza és lõn csak 4 nemzettel áll haadban...
Most akarom elkezdeni újból a játékot..MO-val..azonban van egy érdekesség amit észleltem:

ugynaolyan beállítások mellett indítottam a játékoket:
az elsõ esetben HRE császárként voltam a trónon 23ezer katonával
a második esetben viszotn HRE-n kívül szerepeltem 3 ezer katonával
harmadik esetben is ugyanugy...

Ez minek tudható be szerintetek?
Luxemburg Zsigmond amugy HRE császár is volt..igaz 1430 után..tehát nem 1399-ben😊 de akkro sem értem a logikát..😊