11580
Europa Universalis III
  • Swarczi
    Hm..... Nekem most 120k-m van :) (1730, továbbiakban is brit-német-római birodalom) Egész egyszerűen a végjátékban több pénzed gyűlik, mint amennyit valaha is el tudnál küldeni, bezzeg az elején...
  • SuperGalaxy
    Szép-szép, de az én kincstárammal nem vetekedhetsz :P

Aranyhordától nyúlom le a területeket, Bohemia, Bavaria PU alatt, Német-római császár vagyok, 83K-s hadsereg, tele kincstár 0 inflációval és techben is magasan vezetek :D Temérdek sok manufaktúrám van, és a világ első számú nagyhatalma vagyok :P Már csak kolonizálni kéne xD
  • edem101

Nos, itt is van, félre írtam, a nyugati partszakaszt, nem a keletit uralom (utólag vettem észre)
    És, hát, Mali-ról, a törökökről is a Mamelukokról jó sok pénzt lehúztam, mint látható :D
  • Lysandus
    Azt hiszem, hogy F9 a screenshot, F10 pedig a world map. Vagy az F11 és F12. Az EU3 könyvtáron belül a screenshots mappába menti a képeket.
  • edem101
    Nos, leporoltam kicsit az EU 3-at, frissitettem, és neki is indultam a magyarokkal.
    Szerintem egész jól állok, Afrika keleti partja magyar gyarmat, betettem a lábam Amerikába (miután core-cel lettek az Afrikai gyarmatok), sziciliát, Athén és Syria-t anextáltam, majd jó kis háborúba keveredtem Timuriddal, de seperc alatt elkergettem őket is Perzsiág :D
    Aztán sikerült szövetségre lépnem Castille-val, és nem sokkal ez útán Német-Római-Császár lettem (csak, hát, a következő örökösöm elég béna lett, és el is sikert veszítenem ezt...).
    Aztán mint kiderült az Ibériai-fészigeten én lettem a békefenttartó, mert Personalunioba kerültem Portugáliával (az erősebbik tagként), eközben meg Novgorod nagyon úgy néz ki hogy egyesíteni készül Oroszo.-ot, az angolok meg Skandináviára és észak Németo.-ra vágynak :)
    Jah, és a törököket meg gyakorlatilag ellehetetlenítettem, ütköző nemzetek veszik körül őket, akiket támogatok (ráldásul Castille is megérkezett a térségbe, az én örömömre)
    Olyan jól állok, hogy már a Távol-Keleti hódításokról álmodozok.
    Szóval, minden szép és jó, kivéve egy dolgot, az pedig Bohemia :) Igen, nem hittem volna hogy ők lesznek a riválisaim, de már fél Európa Vassal nekik, nekem meg fő most a fejem miattuk, főleg hogy az arabok nem képesek elfogadni, hogy veszítettek, és folyton lázadoznak :)

Ha valaki megmondja, hogy hogyan kell képet csinálni a térképről csinálok egyet (a Print Screen-el sajna nekem nem megy)

• SuperGalaxy
    A Német-római trónt egy időre most elvesztettem, de nagy ellenségemet, Burgundiát legyőztem, úgyhogy már csak várni kell, hogy újra az enyém legyen :P
  • SuperGalaxy
    Közben Velence balkáni területeit meghódították az oszmánok és én perszonálunió alá kényszerítettem Bajorországot, majd feltornásztam a viszonyunkat 200-ra, úgyhogy remélem megöröklöm a trónját ahogy Habsburgoknak illik. Seregem már 50K fölött van, gyakorlatilag nincs ellenfelem. :P
  • Hegi90
    11122 arany
    seems legit
  • kissssss
    Velence és lengyelország szépen gyarapszik :)
  • SuperGalaxy

Íme Ausztria birodalma 75 évnyi játék után :D Aquelia, Horvátország a vazallusaim, Német-római császár vagyok és 50K körül van a haderőm. Észak-Itáliai területeimet egy franciákkal folytatott háborúban vesztettem el :(
  • Hegi90
    Az az idegesítő, hogy vagy 30 ország garantálja a biztonságát, úgyhogy fingani se tudok mellette
  • Swarczi
    Emellett ha van egy nemzetnek saját CoT-ja akkor a területeinek többsége azon megy keresztül. Függhet még attól hogy kivel milyen viszonyban vagy, milyen egyedi kereskedelmi szerződéseket kötöttél, mekkora a max kereskedelmi határod, kik vannak a ker. ligádban(megfelelő államforma esetén).
    Ja CoT - a kis nemzeteket legyalulni vagy háború esetén pénzt hozni el tőlük mert nagyon irritáló tud lenni hogy minden kis sz*ros nemzet CoT-t csinál mert nincs jobb dolga...
  • HengerR
    Kezdésnél Velence, Génova, Novgorod, Hassa Merchant Republic államformával indít így tudnak kereskedelmi ligákat létrehozn (van is már nekik). Ide lehet diplomáciai úton államokat bevonni ami hatására a termelt kereskedelmi cikkel a liga vezető államának COT-jába kerülnek növelve az ottani forgalmat.

Kezdésnél Velencével próbáld a környező még nem liga tag államokat bevonni, hogy növeld a COT forgalmát.
  • Hegi90
    Mitől függ az, hogy egy CoT mennyire népszerű?
    Velencével kezdtem egyet, de 50 év elteltével 1900 arany a forgalom Hansában :(
  • Lysandus
    Azóta már DoW-olták Zapoteket és az Inkákat is. Előbbit a britek, utóbbit az osztrákok. De semmi nem történt, mindkettőnek white peace lett a vége, pedig simán bedarálhatták volna őket. Garantálást egyelőre hanyagolom, mert nem akarok költeni a hadseregre. :-) Nem szeretném, ha belerángatnának valamibe. Jó, a spanyolokkal "megyek" háborúba, de ez csak annyit, hogy ülök a fenekemen és várom a white peace ajánlatot. :-)

Egyelőre másra kell a pénz. Észak-Amerika nyugati partvidékét kell kolonizálnom, Dél-Amerikába már így is betették a lábukat mindenféle nemkívánatos elemek. Vadászom a fedezd fel ezt-meg azt, típusú küldiket, az 5!!! extra telepes jutalmat jelent. Meg most hogy gyakorlatilag kifutott a szomszéd bónusz, manufaktúra építésekbe kezdtem, a kutatási bónusz miatt. Tehát kell a pénz.

És végül: bár ugyanolyan szinten vagyok techben, mint Európa, azért az egységeim jelentősen gyengébbek. Még egy vagy két csúszka kellene a katonai modernizációhoz, az pedig 10-20 év. Addig nem akarok ugrálni.
  • Lysandus
    CB-t kapsz, ha megtámadják a garantált nemzetet. Elméletileg távol tarthatja, de tapasztalataim szerint az AI azokat garantálja, akiket maga akar megtámadni, vagy más módon beolvasztani.
  • Kikinator30
    mi ez a garantálás? azt tudom, hogy lehet garantálni a függetlenséget, de ez más nemzeteket távol tart?
  • Swarczi
    Szép játék ! Ahogy elnézem nem csak ausztria hanem Perzsia is szép kiterjedt állapotban leledzik. Am nekem ausztria ha a spanyolokkal vagy a portugálokkal vagyok(vagy vmi keleti nemzettel) szinte mindig bedarál mindenkit a környezetében. Közép amerikával kapcsolatban meg: ha el akarod foglalni az inkákat csak nem most garantáld őket, én is így óvtam meg a brit játékommal a primitív népeket.
  • Kikinator30
    de mondjuk Milano sem gyenge földközi tegneren, övék még kréta is és Mutapa aranybányái is :)
  • Lysandus
    Az osztrákok nálam mindig elkanászodnak. Szerencsére most nem ők a császár (hanem Brandenburg már régóta), mert szerintem már megcsinálták volna a HRÉ-t.

Az britek számomra is meglepetés, de a franciákat kivégezték most (a Balkánon mindig próbálkoznak). Én se láttam még ilyet. De legalább nem velem vannak elfoglalva. :-)
  • Kikinator30
    még valamit elfelejtettem: imperalista cb, hogy kaphatok? vagy az csak a franciáknak jár? legalábbis amikor velük voltam volt ilyen cb-m. Most a brittekkel tolom és nincsen :(
  • Kikinator30
    a brittek és az osztrákok jól felhíztak, még ilyet nem is láttam...
  • kissssss
    uff ez fasza :)
  • Lysandus
    Képek:

• Lysandus
    Beléptünk a XVII. századba. Kétszer kaptam hadüzenetet, de semmi komoly. Először a britektől, ettől be is pánikoltam, mert ő 21-es tech szinten állt, én meg 16-on. Ráadásul Kasztília nem lépett hadba mellettem. Aztán a portugálok megtámadták Kasztíliát, és britek mentek a portugálokkal Kasztília ellen. Így aztán eléggé le voltak kötve ahhoz, hogy velem foglalkozzanak, white peace-szel le is zártuk a konfliktust.

Aztán az osztrákok próbálkoztak be, de ők meg nem tudták, hogy hol vagyok. (Nincs QftNW ideájuk). Maximum 4 tartományomat láthatták azokat pedig akkor már 2-es fort védte. A kontinensen nem is próbálkoztak, mindössze Cape Verdét nyúlták le, azt találták meg (az a Kanári szigetek alatt van Afrika partjainál). Ennek is white peace lett a vége.

Azóta a britekkel feltornáztam a viszont 180 fölé, és military accest is kaptak, nem hinném, hogy bevállalják a -5 stabilitit így egy DoW-val.

Mostanra átlag 21-es tech szinten vagyok, azaz majdnem beértem Európát, ők azóta a 22-es szinten vannak. A kezdeti elszigetelődésnek egyetlen előnye van: nem látja a többi ország az "örökös" tartományaimat, azokat, amelyek már a kapcsolatfelvétel előtt megvoltak. Katonám alig van, 12 + 16 ezer, minden pénzem a kolonizálásra megy, és a felépült gyarmatok fejlesztésére. Az éves nettó bevételem 500 volt, majd a marketplacek felépítése után 800 fölé ment. Újabb CoT-ot nyitottam Manhattenben, így már évi 1,3 telepesem van. Négy manufaktúrát húztam fel, két fegyvergyárat és két művészeti akadémiát.

Közép-Amerikát és az inkákat már le tudnám nyúlni, de ezt a közeljövőben csak akkor teszem meg, ha más is szemet vet rájuk. Túlságosan megdobná ugyanis a tech costokat. Egyelőre ennyi. Uff, én beszéltem! :-)
  • Balfars
    HI!
    Azért gondoltam feloszlatni, mert Svájccal vagyok és a kormányzási formám nem teszi lehetővé, h császár legyek, viszont az utamban állnak.
    Az államformám az administrative republic (v talán monarchy) magyarul adminisztratív köztársaság és ez fejlettebb, mint bármely uralkodós rendszer. Viszont ahhoz h jobban tudjak terjeszkedni, az kell, h ne legyen egy erős szövetség északra és keletre tőlem. Nyugaton így is gondjaim vannak Burgundiával, Angliával, Kasztíliával.
  • Szycsu
    Ééééééééértem :D Mindenesetre, furcsán néz ki, hogy Északon van (ezek szerint a legnagyobb egybefüggő része)
  • Swarczi
    Szycsu: Velence nem költözött el, hanem általában a játék az adott kontinensen a legnagyobb egybefüggő területre írja ki az ország nevét (Japánnal vicces volt mikor indokínárra írta ki hogy Japán :) ) Genova viszont elköltözött, jelenleg brazília helyén Genova van :D
    marcussHUN: Császárként nem oszlathatsz birodalmat, meg sztem választóként sem. De egyébként is körülményes feloszlatni: elektorokat vazallizálni kell és elfoglalni az emperor főárosát-egyszerűbb császárnak lenni,és élvezni a pluszokat :D.
  • marcussHUN
    és ha te magad vagy a császár akkor nem lehe?
  • Kikinator30
    igen az emperor fővárosát és az elektorokét is asszem, bár én sosem csináltam ilyen, amúgy tudja valaki, hogy mi történik akkor?
  • Balfars
    HI!
    Hogy tudom feloszlatni a Német-Római Birodalmat? Azt tudom, h az aktuális császár fővárosát el kell foglalnom. De ezután nem tudom, h mit kell tenni.
  • Lysandus
    Nálam meg két Anglia van. Pontosabban csak egy, a kis pötty az Atlanti-óceánon, az Azori-szigeteken. A másik, jóval nagyobb vörös folt a brit szigeteken és Franciország jó részén az Nagy Britannia. :-)
  • Szycsu
    Velence kicsit elköltözött :D
  • kissssss
  • Swarczi
    Nos mivel megígértem itt van: Grat-Britannian Holy-Roman Empire, a kikiáltása előtt és után:

• Lysandus
    Íme:

És még:

• marcussHUN
    Lysandus Gratula :D térképet kérünk!!! :D:D
  • kissssss
    epic :-D
  • Lysandus
    Csak emlékeztetőül: very hardon tolom high AI agresszióval, krík (creek) színekben.
  • Lysandus
    Frissíteni kellene már az EU3 wikit. Megint Kasztília érkezett meg elsőnek. A portugáloknak eszük ágában sincs Amerika felé orientálódni. Szóval első körben 1568-ban megjött Kasztília, és még a weszternizációt se tudtam befejezni, rögtön megtámadott.

Második kör: visszatöltöttem egy régebbi állást. A terv az volt, hogy a keleti parti tartományokat szabadon hagyom, plusz még egy tartományt. Így van egy két zónányi "mélységű" védelmi vonalam. Ha valamelyik európai ország gyarmatosít, azt látom, és gyorsan mellé telepítek egy kolóniát, weszternizálok, majd a colonial maintanence-t nullára állítva hagyom veszni. Mivel ha nem látja hol vagyok, remélhetőleg nem is támad meg. Majd egy másik helyen kolonizálok egy szomszédos tartományt, stb. amíg elég erős nem leszek.

Most 1526-ban érkezett meg Kasztília. Manhattanre. Mellé telepítettem egy kolóniát, weszternizáltam, majd levettem nullára a maintanence-t. Egy advisor eventnek köszönhetően három év alatt sikerült visszatornáznom magam -2-ről +3 stabilitire, de nem jelent meg az újabb weszternize lehetőség. Mint kiderült: a saját kolóniámat nem tudtam megszüntetni (5 lakosnál mindig visszaugrott 10-re a lélekszáma), de Kasztília bebukta Manhattant, gondolom az őslakosok kardélre hányták őket. Szóval beragadtam a muszlin tech groupban. Ez biztosított némi fejlődést az indiánhoz képest, de nem volt az igazi, bár a szomszéd bónuszt tovább kaptam, csak nyugatosodni nem tudtam.

Telt-múlt az idő, és éreztem, hogy valaminek történnie kell. Történt is. Spread of discoveries. Egy csomó haszontalan tartomány, tenger mellett 1549-ben egyszer csak megjelent a térképen Sierra Leone. Ausztriai birtokokkal határos gazdátlan tartomány. A gyarmatosítás esélye 41 százalék, de meg kell próbálni. Negyedjére sikerült, jöhetett a második weszternizáció. Aztán öt év múlva az utolsó. Nem sokkal később a bennszülöttek felégették a telepet Sierra Leonén, de a telepesek áldozata nem volt hiábavaló.

Kasztília közben újra megpróbálkozott az általa felfedezett Észak-amerikai tartományok gyarmatosításával. Ezt nem engedhettem meg. Jöttek kémek, akik fellázították a bennszülötteket. Jó eséllyel indultak, a mind a négy tartományban sikerrel jártak, és csak egyben lepleződtek le. A lebukás a közben 200-ra feltornázott viszonyomat -25 ponttal terhelte meg, az incidenst így egy ajándék küldésével sikerült meg nem történté tenni.

És ekkor jött az, amire álmomban sem számítottam volna. Kasztília SZÖVETSÉGET ajánlott!!!! Igen, igen és igen!!! Így azért már más a leányzó fekvése. Korábban minden pillanatban vártam tőlük a DoW-t, de így ez bizonytalan időre elhalasztva. Azóta már három közös háborúnk volt, amiben én természetesen azonnal hűségesen igent mondtam a call to arms-ra, de valójában a kisujjam sem mozdítottam, csak megvártam míg békét kötnek helyettem is. A technológia hátrányom felét már sikerült ledolgozni. Ausztria nemrég leinzultálta a +200 viszonyunkat ötven alá, de a Kasztíliával a hátam mögött nem hiszem, hogy betámadna. Meglátjuk. Hamarosan újra jelentkezem...