Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Köszönöm segítséged!

Am eventekbõl nekem is elegem van, volt h 1 hónapon belül 2szer kaptam templomi elégedetlenséget. Meg azt nem értem, mért kapok stabilitás vesztést, ha ellenállok a császárnak...
f11 az aktuális képet screeneli, f12 meg a teljes világot.
Ha te egy jobban szeretsz játszani akkor játsz így nekem mindenesetre így nehezebb és egyben élvezetesebb is <#awink>
Sztem nem lesz jobb a játékélmény. Engem pl. rettentõen irritál, hogy mondjuk FrO-gal kevesebb az income-om, mint a spanyoloknak a VH miatt. Akkor inkább én csinálok magamnak szabályokat, pl nem westernizálok, nem mindig 5*-os tanácsadókat veszek föl, nem támadok cb nélkül, nem térítem át a tartományokat(mert a térítések legnagyobb része irreális), stb.

De a vh-dal csak a realizmust rombolom le.
ez a PrintScr -es dolog engem is értdekel mert nekem se sikerült
Nehezebbé teszi a játékot ezáltal nagyobb lesz a játékélmény és errõl már voltak beszélgetések hogy miért kapp plusz elõnyöket a gép.
tttom ha nem nagy fáradság küldenél egy linket ahonnan letölthetem a térképet amivel játszol? elõre is köszi
Hogyan lehet a játékból képeket kimenteni? mert a PrintScr-nel mindig a háttér alkalmazásokat menti ki...

Amúgy én normal fokozat felett sosem játszok egy játékkal sem. Csak megjegyzem.

Én nekem csak egy problémám van...Minek játszotok very hardon? Elmagyarázná valamelyikõtök nekem, hogy mi értelme a VH fokozatnak? Egyszerûen nem tudom megérteni minek kell a gépnek extra bónusz és önmagunkat megszopatni metódusban játszani...-.-'

ezzel csak mélységesen egyet tudok érteni

tudom,ritka

A military drill az egyik legjobb idea! Very hardon meg szinte nélkülözhetetlen, az AI morál bónusza és a humán játékos morál hendikepje miatt.
Azért annyira sosem váratlan egy helyzet,hogy 2 hónapod sincs moráltöltésre. Ha mégis, akkor te nem voltál elég éber. Másrészt meg, ha többen ütik azt az országot, amit te is akarsz, és nem te támadsz elsõként, akkor nagy valószínûséggel elég csak a szomszédos provinciákban megkezdeni az ostromot, nem fogsz rögtön az elsõ héten csatázni.

Az igaz, hogy a háború az elsõ hónapokban dõl el, de nekem sose volt a morálból gondom. Egyébként meg, ha figyeled azokat az országokat, akiktõl egy lehetséges támadást vársz, akkor nem lesz gond. Pl. én több, mint 100 évet lehúztam Brittany-val Franciaország mellett. Egyszer kapott core-t az egyik területemre, de azt eladtam neki+folyton royalm marriage. Ezek után beindult a gyarmatosításom, szóval ha akart volna, se tudott volna annektálni.

Én pl. Magyarországgal RM-et kötök minden nagyobb szomszéddel (Csehek, lengyelek, osztrákok), így egyiknek a támadásától se kell tartanom, sõt legtöbbször nem támad hátba a másik kettõ, ha az egyiket ütöm. Ha meg én akarom vmelyiket megtámadni, akkor max elõtte leinzultálom, vagy a jó viszony miatt bukok 1-2 stabilityt, túlteszem magam rajta. És így nem inflálom a pénzt, sokkal erõsebb gazdaságom lesz.

A legjobb megoldás persze a military drill, így az elején 25%-os maitenance-szel is leverem az esetleges lázadókat, és ha nagyon ritkán meglep az ellenség, akkor is kivédem. De egy jól felkészült játékost nem lepnek meg.

Persze ez alól kivételek az olyan államok, mint granada, riga, az ír államok vagy epirus. Itt többször kell újrakezdeni, mire egyszer szerencsésen nem támadnak be, de akkor is folyton agresszívben kell ölnöd mindenkit. De az ilyen meg csalás, hiszen az nem nagy büszkeség, hogy 15-bõl 1-szer nem támadtak be, és akkor nyomom a printscreent, hogy milyen fasza vagyok, boruljatok. Akkor már a másik 14, annektálással végzõdött játékról is jöhet a screenshot;)
sok szerencsét Skóciához :-D még régen(alap eu3-al jó régen volt az) én is játszottam egy kört a skótokkal, ha jól emlékszem akkor sikerült észak amerika egy jelentõs részét kolonizálnom legfõképp a keleti partot.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Én is csak 3 ról, pedig igazán betehették volna 4.választásnak, hogy mondjuk:
"Elénekled parasztjaidnak a (hulló)csillagok, csillagok mondjátok el nekem c dalt mielõtt kerékbetöreted õket" :)

Namost mivel mégsincs kedvem szenvedni 1régiós 1000 lakosú miniállammal (ez a max amit ki lhet hozni Granadából)ezért marad Skócia, a nehézség azért very hard:)

Ez sem egy leányálom mondjuk, Mo al 17k a forcelimit, itt meg...többen vannak az északi tengeri fókák,mint a katonáim:(
7k a limit, de ez még hagyján, a bevétel sokkoló igazán, olyan negyede még a fos MO.i kezdõnek is:(
Ráadásul a kiráályom rögtön lehalt, és mivel komoly 5 éves az örökös, ezért gondolom 10 évig regency council...
Bááár addig esetleg (a hadüzi pont megtörtént a halál elõtt) lehet hogy meghódíthatom a fantasztikusan csodás, gazdag és nagy Orkney szigeteket.

Ahogy az erõviszonyokat látom, nincs más hátra, mint hogy 10 évig Angliának szopok, nyalok, gombot varrok,
(royal marriage+ask+give access, trade egyezmény)és igyekszem 200 on tartani a viszonyt, mert haderõben 3, flottában 5-6X os fölényben van, pedig kimaxoltam a flottát már.

Aztán majd remélem egyik Franciaország elleni háborújában elkaphatom, hogy mikor behiv a szövetségesem, akkor nem csatlakozom, majd miután Anglia átvitt mindent Fro.ba, szépen hátbadöföm:)

Tudom hogy -2 stab fogja bánni, de ennyi baj legyen:)
Csakaddig húzzam ki vhogy...

én 3 választásos csillag által elkövetett parasztvakításról tudok, mindhárom választás -1 stabilitás :-D szerintem ezt direkt a fejlesztõk találták ki hogy szívassák egy kicsit a játékost.

de annak 2 verziója is van, nem? van egy 4 és egy 3 válaszos -1stability? vagy elõzõ részeknél volt 3 válasz és az újban 4?

a gép nagyon idióta néha...volt, hogy pl. a mamlukok mentek a töröknek segíteni és fél magyarországot elfoglalták hajóról droppolással, de a másik oldalon pl. kasztília a hajóhadával, pihenõ seregével nem volt képes 1k katona segítséget sem hozni itáliába (tehát nem is túl messzire)...

granadánál kasztília elsõkörös hadüzit nyom, tehát igazából az a 4k katonád sincs meg...elindul a játék, a 2. napon kimegy 10 alap hadüzi, ilyen pl. Bar_Burgundy viszony vagy Navarra-Aragon...az Angol_Francia csak annyiban különbözik ezektõl, hogy ott mindig a franciák szívják meg, pedig jellemzõen õk támadnak

ami szerintem érdekes, vagy legalábbis nekem nagyon bejön az a timuridák most, szerintem elképesztõen durva...pl. török ellen végig elismerem a vereséget, hogy máshol elõretörhessek, a sereg mérete miatt ez megy is,de ugyanakkor figyelni kell a bitangsok lázadóra (+5 nomád+3 overext.+ a nacionalisták), de szabad utad van afrikába, ázsia nagyobbik részére, a mogul váltással techgroupot tudsz váltani...ingyen van a terka és válogathatsz is egyben köztük, automata hadüzenet...és ami a legjobb, ha váltasz mogulra, akkor azonnal hadüzi jön a többi nomádtól, tehát azokkal kiélheted minden hadakozási vágyad...mindezt 0 war exh. mellett és colonistos hódítással, akikbõl hagysz 1 tartományt, hogy adják a gyarmatosításhoz a telepest az új-világra...komolyan ha kiderül, hogy még vannak ilyen gyöngyszemek...úgy beleéltem magam, kár, hogy nincs itt a gépem :(

"pl megesett, hogy a parasztjaim több hullócsillagot láttak, mint ami az egész univerzumban van,10 éven belül 2:)"

XD hát ezen hangosan felnevetem XD

Én sose csinálnék vazallus elengedéses dolgot, mert ennek csalásszaga van, vagy nevezzük inkább bugnak, olyan kb mintha kikapcsolnád az inflációt és/vagy ingyen lennének a kereskedõk+misszináriusok:)

A -1 stab hidegen hagy, úgyis pár évtizede (pedig azt hittem már kivettél ezt az eseményt mert 150 évig nem kaptam) pl megesett, hogy a parasztjaim több hullócsillagot láttak, mint ami az egész univerzumban van,10 éven belül 2:)
Aztán még scandal on the court is volt, viszont késõbb meg bejött egy +2 ill +1 et adó dolog, szóval úgyis visszaáll pár éven belül +3ra.

Közben belenéztem picit Granadába, érdekes...
Azt hittem, olyan 8k a limit, és majd 8k lovassal elkapom egyik ostromló seregét.Ehhez képest 4k sereged lehet max, abból akkor mit is csinaljak a 2db 14k s stackje ellen?:)

Közben meg Algéria meg Marokkó, a 2 szüvetségesem, 13 ill 10k seregekkel állnak 1éve Afrikában 1 helyben, mint a birka...
Aszem marad alternativ stratégiaként hadüzi day 1 en egyik ír miniállamnak, úgy talán sikerül elkerülni az annexet.
jaaa, most jutott eszembe errõl a vazallusos dologról, ha annexelsz, akkor leesik a stabilitás 1-el, az pár ezer dukát nálad most, ha ezt kicsengeted 1-4 tartományért, akkor azért elég vastagon fizetsz 1-1 tartományért, lehet, hogy többet, mint amennyit megspóroltál?

most nagyon elgondolkodtam...ott az olasz mentésem, európát lerohanom, 4 infamyért egyszerre elhozok mindent amit lehet, felugrik az infamy, a másik oldalon meg elengedek pár vazallust akire coreom van ázsiában aztán újra és újra...tehát gyakorlatilag a világ maradékát úgy hódítom meg, hogy a már meglévõ részt kiszervezem/elengedem

Szycsu
*kéne, hogy kapjon a sereg

Les Dogues

Szycsu
Elõször is kösz.
Másodszor tudom, hogy mi az a manpower, ezért fakadtam ki (csak nem jeleztem, hogy tudom). Ebben a hónapban, ahol tartok éppen 2623 amennyit kéne, hogy kapjon és az összes hónapban több ezer, ezért nem értem.

Les Dogues

szerintem két teljesen különbözõ dologról beszélünk...te azt bizonygatod, hogy annak ellenére, hogy morálhátránnyal indulsz visszahozható az egész, mert hosszútávon kell megnyerni a háborút...én pedig azt mondom, hogy áldozzuk be azt a pénzt és használjunk ki minden lehetõséget az ellenség mielõbbi megsemmisítése érdekeben, mert a halott ellenség a jó ellenség

ad hoc alatt azt értettem, hogy nem te gondolsz egyet és mész, hanem a környék kialakít egy olyan helyzetet, amire muszáj azonnali választ adni, mert valaki túlságosan megerõsödik vagy túlságosan legyengül és ezt meg kell akadályozni vagy pl. van CB-d valaki ellen, de azt mondod, hogy van war exh. is, infamy is, pihenünk 2 évet és majd komotósan megtámadjuk, erre a gép hadat üzen a célpontodnak és erõsen sanszos, hogy elhozza elõled a szajrét, ezért azonnal mész te is, szerencsésebb lett volna váratlan helyzetként megfogalmazni

a diplomácia valóban egy eszköz, de ahogyan elõnyök ugyanúgy hátrányok is származhatnak belõle, azt, hogy ezeket ki hogyan és milyen súllyal éli meg az a stílustól függ tehát pl. házasságot kicsiknek és messze lévõknek küldök,azt is csak a legitimáció védelme miatt, szövetségeket ritkán kötök 1-2 max. a régió egyensúlyának fenntartása érdekében (de pl. ha a szövetséges túlnyeri magát és veszélyesség válik azonnal ellene fordulok), vazallusokat sem gyártok (ezt már JLH Fansal megbeszéltük, nem állítom most már, hogy hülyeség, sõt, de nekem ettõl független az tetszk, amikor enyém a terület)

apropó, ha már dipó, a provincia eladást használta már valaki? mármint gyakorlatilag ahogy látom 20-40 dukátért megy el egy tartomány, tehát a pénzért magáért nem éri meg eladni, szóval vagy cb-t akarunk kreálni az eladással vagy az ellenség cb-jét semlegesíteni, legalábbis én erre gondolok...a gép már akart valakinek terkát eladni?

Köszi:)
Az egyetlen, amit nem értek, hogy miért unlikelyt (néha very unlikely) ad ki még midig ha vazallust akarok diploannexelni.
Elvileg ugye 10 évenként lehetne, de nekem így csak 16-17 évente sikerül, meg van hogy 20 diplomatát költök rá 1 helyett:)

A királyom mondjuk 59 évesen került a trónra, és az örököse is 50, szóval lehet hogy fognak ketten uralkodni vagy 5 évet összesen.:)
Szerintem mondjuk már 4 es adminskillûvel se lenne overext, úgyhogy annyira nem zavaró, inkább csak az a gáz,hogy innentõl tényleg kb a world conquest lehetne értelmes cél, de arra meg csak akkor lenne sansz, ha használnám az ideiglenes vazallus trükköt, amit meg nem akarok, szándékosan lemondtam tkp a pápai és a császári címrõl is , pedig enyém lehetne mind2.
"Megörököltem a lengyel trónt, szerencsére valóban coreokat kaptam rá,"

<#eljen>

én mondtam hogy megéri várni :-DDD grat.

ahogy tttom írta fent van egy manpower számláló csak rá viszed a kurzort és egy kis idõ múlva ki is írja mi a nagy helyzet(havonta menyit kapsz ÉS menyi megy a seregbe), a manpowerböl regenerálódik a sereged a manpower pedig a provinciáidból adódnak, rá kattintasz az egyik tartományodra és valahol a lázadás százalék merõ alatt kell lennie egy értéknek ami mutatja az emberanyag értékét.

egy épülettel lehet növelni a provinciában a menyiséget.

Azt hiszem eljött a game over ideje, egyetértetek?:):(

Megörököltem a lengyel trónt, szerencsére valóban coreokat kaptam rá, így elmúlt az overextension, lázadás már vagy 5 éve nem volt egyáltalán.

Mindjárt linkelek egy térképet, Közel-Kelet meg pár dolog ami az enyém (meg néhány gyarmat) nem látszik, de a lényeg igen.
Európában Fro on, Kasztillián és Anglián meg Svédországon kívül mindenki vazallus, techben lassan mindenben vezetek, a bevételem pedig egészen brutális, sorra építem a nagy épületeket is már, felülmúla a grafikon szerint az utánam következõ 3 ország összegét.

Flottában ugyan a briteké még mindig nagyobb, és a sereg is csak 200 ezres (van 140 és 130 ezres is)de a minõsége miatt ripityára verne úgyis mindenkit, ráadásul 240 ezrs seregem is lehetne, csak minek, most hogy nincs lázadó szinte, spórolok a fenntartáson:)
Ráadásul aktivan diplomáciázok, szóval nem szoktak csak úgy megtámadni, ha háborúzom:) Na de jöjjön a térkép:
"meneküljek át a szomszédhoz, jahhh, mindjárt másik földrészre"

nem tehetek róla hogy nincsen taktikai érzéked.

sõt akár semleges területrõl is lehet támadást indítani az ellenséges ország felé, ilyenkor néha még fel is adja a tartományod ostromát és elindul hazafelé (vagy ostrom után indul haza/zsoldosokkal visszafoglalni saját tartományt), ezzel a macska egér játékkal akár idõt is lehet spórolni amíg ki nincsen dolgozva valamilyen terv vagy esetleg be nem támadja az ellenséges országot egy harmadik fél.(nem sûrû de azért elég gyakori eset)

"nagyon sokszor támadok ad hoc jelleggel,"

újabb hiba egy cb nem 1 vagy 2 hónapig tart mindig van bõven idõ a felkészülésre, tipikus daráljunk mindenkit hordamódra játékstílus ez, értelme nincs sok viszont nagy funn.

"a bajom az, hogy azt írod le, hogy hogyan nyaljak a szomszédnak és nem azt, hogy a szar morállal mit kezdjek"

a bajod az hogy nem próbáltad ki az általam leírt módszereket és ebbõl kifolyólag nem is érted a lényegít.

ha neked ez nyalás akkor nem tudok rá mit mondani csak annyit hogy nem látod át a diplomáciában rejlõ lehetõségeket,az igaz hogy végsõ soron a világuralom a cél vagy egy olyan erõs országot építeni amely el tudja érni a világ bármely pontját akár katonai erõkel is(sokféleképpen lehet értelmezni a világuralmat)de ehhez elõtte kell egy erõs ország és egy stabil regionális hatalmi súly, na de visszatérve a lényegre a szar morállal kapcsolatban már leírtam egy rendkívül egyszer módszert pihi semleges országban aztán HAZAI területen hülyére verni az ellenfelet, ezeregyszer bevált módszer.

na mi van még itt amit ki kéne elemeznem ja igen megvan.

"tegye ide valaki a nyakát, hogy bármelyik országgal több évtizedes szövetsége nem omolhat össze egyik napról a másikra és az az ország 1000%, hogy mindig helyt áll érted és sohasem ront rád az ellenségeid kérésére"

a mostani magyar játékomban már legalább 120 éve szövetségben vagyok Milánóval és Bajorországgal, igaz Milánóval néha megszakadt a szövetség de mindig újra tudtam kötni vele a szövit, kellenek az erõs és megbízható szövetségesek Ausztria ellen, márpedig a Habsburgok erõsek(fõleg császári címmel hóhóó) és ellenük kell egy stabil megbízható szövetségi rendszer ez nem csak az én érdekem hanem Milánóé és a bajoroké is.

ez ennyire egyszerû.

(még ha kemény hangnemben is írok ne értsd félre nem rosszindulatból elemezem ki az írásaidat.)<#szomoru2>

Bal felsõ sarokba nézzél fel. :) Ott van 3 figura. :) Az a manpower. :D

Szycsu
Én ezt nem értem. Valaki magyarázza már el, legyen szíves.
Szétosztottam a seregeimet úgy, hogy 7000-7000 fõs legyen mind, kivéve az elsõ-t, abban 21000 katona van. Szétcsaptam a törököket, majd a megmaradt 1 tartományát a bizánci császár gyorsan annexálta, de ez lényegtelen, csak a mese része. Egy szónak is száz a vége, szereztem jópár területet, de a seregek az Istenért nem akarnak feltöltõdni maxra (nem vettem le fizetésüket, nem variáltam semmit). Havonta kb. +50 és +200 között ad hozzá a gép, egy évezred nem lesz elég, hogy feltöltõdjenek. Én már nagyon nem értem, mert mostmár azokban a tartományokban sem töltõdik vissza rendesen, ahol eddig semmilyen probléma nem volt. Valaki magyarázza el legyen olyan szíves, hogy mit balfaszkodok én itt össze-vissza. Elõre is kösz!

Les Dogues

vh alatt én very hardot értettem, a war exh. sem nyilván kellemes, deaz ember arra figyel

a bajom az, hogy azt írod le, hogy hogyan nyaljak a szomszédnak és nem azt, hogy a szar morállal mit kezdjek...meneküljek át a szomszédhoz, jahhh, mindjárt másik földrészre

a háború bizony az elsõ hónapokban dõl el, én nem várom meg az ellenséget, hogy egykupacba rántsa és együtt hozza a seregeit és a saját kedve szerint támadjon, amíg én a szomszédhoz menekülök morálfeltöltésért, fõleg ha a szövetségesei is odaérnek és a sok kicsi 3-6k fõs seregek nagyobbakká állnak össze

másfelöl még ha te is támadsz az korántsem biztos, hogy elõre eltervezett támadás, nagyon sokszor támadok ad hoc jelleggel, éppen úgy hozta a helyzet, hogy menni kell és most kell menni nem 2 hónap múlva, ha a sereged maxon van és folyamatosan, akkor minden helyzetet ki tudsz használni és a legnagyobb biztonságban akkor vagy

tegye ide valaki a nyakát, hogy bármelyik országgal több évtizedes szövetsége nem omolhat össze egyik napról a másikra és az az ország 1000%, hogy mindig helyt áll érted és sohasem ront rád az ellenségeid kérésére

Persze very hard beállításon lehetnek olyan gondok, hogy pl szenvedés az egész játék, de akkor is ezen kell alapulnia. Sokkal könnyebb diplomáciával és gazdasággal fejlõdni, aztán háborúzni, minthogy egy katonaállammal elnyomjak egy rakás országot.
"egy katonaságra, katonai erõre alapozott játékban pont a sereg legyen használhatatlan"
Alapvetõen ennek a játéknak nem a hadsereg a fõ eleme. Hiszen az elég elnagyolt: bezavarod a sereged az ellenséges tartományba, ott csatáztok (okos ember nem megy bele olyan csatába, amiben veszít), aztán nyersz, vagy õ nyer. Ehhez nem kell skill.

A legtapasztaltabb játékosnál úgyis a diplomáciában és gazdaságban dõl el a játék, a háborút akkor indítják, amikor már 100% hogy nyerni fognak. Akkor meg úgyis a háború elõtt 2 hónappal feltolják a fenntartási költséget, aztán meg legyakják az ellenséget.+ normális országokban azért 5 év/1 lázadásnál nem szabadna sûrûbben elõfordulnia...
"a háború az elsõ hónapokban dõl el"

egy csata akkor dõl el mikor az ember a saját szájíze szerint választhatja meg magának a csata héjszínét és idejét.

a háború meg akkor ha végleg megsemmisítetted az ellenség fõseregét és elfoglaltad a fõvárosát, nem az elsõ hónapokban.

sosem tudtam megérteni miért jó az hogyha 18 vh-ig háborúznak az emberek aztán a békekötés után meg reszketnek nehogy betámadja õket a maradék szomszéd is.

visszatértbe az alacsony morál témához, attól hogy még a seregednek alacsony a morálja nem jelenti azt hogy vesztettél is csupán csak pillanatnyi lépéshátrányban vagy,vagy ha elverték a seregedet akkor vissza kell vonulni és ha az ellenség üldöz akkor minél beljebb kell csalogatni az országod belsejébe had nõjön a lemorzsolódási százalék és legalább kevesebb katonával is kell megküzdened a következõ csata alkalmával.

"a béke egy múló állapot..."

ahogy a háború is egy múló állapot.

"ott állsz 4 szaros tartománnyal és jön a túlerõben lévõ ellenség ráadásul vh miatt alapból morálfölénnyel és akkor mit mondasz? bocsi kell 3 hónap és harcolhatunk?"

hahahahahahaha XD ha már magas a vh(és így támadnak be) akkor ott valami réges régen el van baszva és könnyen meglehet hogy a játékstílussal van a baj, mellesleg könnyen ki lehet manõverezni a morál feltöltés miatt elszenvedett hátrányt egyszerûen csak kérni kell egy engedélyt a szomszédtól hogy beléphessenek a katonáid pihenni 2 hónapot aztán lehet menni harcolni, ja várjunk hiszen ugye 4 tartományos országról beszélünk az ellenség meg túlerõben van nincs is mivel harcolni, de várjunk a szomszéddal is összerúgtad a port és ö sem segít.(ismerve téged az idáig általad leírt játékstílusod alapján kitelne még egy rossz szomszéd helyzet is)

1 ilyen helyzetben keményen rá kell gyúrni a diplomáciai megoldásokra a háború megelõzése érdekében.
a, minél közelebbi katonai szövetségeket kell kötni.
b, az ellenséges országgal(ha lehet) javítani valahogyan a viszonyt.
c, minél jobban növelni a presztízst.

2, nem kell ilyen szar pozícióban levõ országgal játszani(mint pl:bar nevû ország :)

3, ha mégsem áll fent a 2 pontban leírt helyzet akkor csak magadra vess hogy a diplomáciai érzéked erõsen közelít a nullához, nem mindig a gép a szar vagy übertáp.

"de ha nem lenne sem engedném, hogy egy katonaságra, katonai erõre alapozott játékban pont a sereg legyen használhatatlan"

pont ezért kell 0 tartani a zsoldot ha lehet, nagy sereget nem lehet folyamatosan toppon tartani 24/7 idõben, máskülönben pénzügy és késõbb gazdasági a végén pedig területi integritás veszélye fog felmerülni.

rendkívül röviden ennyi.

Márpedig így van. Ha van egy nagyobb sereg a lázadó provincián akkor a lázadásnak lõttek. Úgyhogy szerintem a lázadók is nulla morállal kezdenek.

Egyébként meg mindenki úgy játszik, ahogy akar. Én akkor sem fogom állandóan maximumon tartani a morált, mert felesleges. És eddig sem származott belõle semmi károm.
Én jobban szeretem ha fullon van a sereg morálja :)
Csak akkor szoktam le venni , ha mondjuk szükséges...(de akkor is csak max a felére húzom)
De amikor már elég nagy a havi jövedelmem (mint pl: a német játékom során)
akkor már le xarom ^^
sõt, továbbmegyek, a háború az elsõ hónapokban dõl el...ott és akkor kapod el az ellenség seregét és semmisíted meg egyenként és nem várod meg amíg felfejlõdik és már nem tudod úgy támadni, hogy a visszavonulókat követhesd, ráadásul az elhúzódó háború a környéknek jelzés, hogy lehet jönni hátbatámadni és megteszik, mindig megteszik, ezért kell minél hamarabb befejezni, amihez erõ kell, aminek egyik mértékegysége a morál

nem tapasztaltam, de erõsen meglepne ha egy moráltalan sereg egy full morálost elver, fõleg ha létszámban egyenlõek...nem a 2000 fõs lázadóktól kell amúgysem félni

a béke egy múló állapot...mondhatnám a békeidõben a háborúra készülsz és az nem csak akkor van amikor te akarod az elején meg fõleg nem...ott állsz 4 szaros tartománnyal és jön a túlerõben lévõ ellenség ráadásul vh miatt alapból morálfölénnyel és akkor mit mondasz? bocsi kell 3 hónap és harcolhatunk?...nem fogja érdekelni és game over

nálam a játékidõ 80% hadiállapot vagy nagyon komoly esély a háborúra, ha én erre bekockáztatom, hogy a seregem üzemképtelen hónapokig, fõleg akkor amikor full kapacitással is reális a vereség veszélye, akkor elõbb vagy utóbb elagyalnak...high agresszió miatt meg mindenki fut gyorsan egy kört
az 1 hónap rendben van, a 2 hónap már jelentõs kockázat, afölött meg hazárdírozás...

nálam meg spec baromi gyakran vannak lázadások, tehát ha ezt is hozzászámítjuk a hadiállapothoz akkor gyakorlatilag 100%, de ha nem lenne sem engedném, hogy egy katonaságra, katonai erõre alapozott játékban pont a sereg legyen használhatatlan

Az a szerencse, hogy az infláció nem éves érték. Mondjuk 10 évig 18 százalék az már több mint 500 százalék lenne a végére. Nem is értem, hogy miért nem így számolják, volt ilyen esetre több példa is.
kisssss: Az elején elcsesztem, mert felemeltem magasra a pénzverést, és azonnal betámadtam a törököket(ugye nekik lázadás volt a balkánon), és elfelejtettem figyelni rá, így vagy egy évig maxon volt. Meg még 2* volt ilyen hogy stability+ és alapból felemeli a pénzverést, én meg nem figyeltem. Csak furcsáltam év végén h pluszban vagyok :D
Admin monarchiáról admin republicra: fogalmam sincs, én mindig feudal monarchy-ról vagy noble republicról váltok.
igen tudom hogy országonként változik a helyzet.

"sõt, bizáncal nekem 12% lett, mire el kezdtem foglalkozni vele"

wow nekem nem volt gondom az inflációval a bizánci játékaim során.
inflációval nagyrészt akkor szoktam találkozni ha épp valamelyik arab vagy távol keleti országgal játszok.

+1

Pénzt megspórolni mindig jó dolog. Ha a lázadás ugyanabban a tartományban van, amelyben a sereg, akkor zéró fenntartással is leverik. Egyébként meg tényleg két hónapot kell várni.
+1
Kis nemzettel örülsz ha kijössz a havi jövedelmedbõl + tudsz advisort foglalkoztatni, nem hogy a slotokat az inflációcsökkentésre elcseszni. Pár százalék még belefér(sõt, bizáncal nekem 12% lett, mire el kezdtem foglalkozni vele) de a mikromenedzs+csak annyi katona amennyi szükséges kombóval minimalizálhatjuk a kiadásokat.
csak azért basszak el egy slotot a háromból hogy békeidõben is teljesen fölöslegesen fizessem a katonáknak a zsoldot? OMG kösz nem, ha meg lázadók jönnek akkor újra maxra állítom(állítjátok) a zsoldot és várok(tok) 1 hónapot(vagy 2) és mehet a csata, egy kis mikromenedzselést mindenki elvisel szerintem.

A garantálás is csinál hasonlóakat: ha betámadja vki az országo, akkor meghív a háborúba. 1ébként pont az overext. miatt szoktam utoljára a centralizáción változtatni: elsõnek a free subjects felé mozdulok, utána a quality jön, esetleg a land-naval vonal majd narrow.-inov. és végül jön a cent-decent. Így lehet mire centralizálódsz addigra elég sok core-od lesz, kvázi nagyobb eséllyel kerülöd el az overextensiont.