11580
Europa Universalis III
  • csabikácska
    Sziasztok! Lenne két kérdésem: 1. Van olyan hely ahonnan az összes kiegészítő beszerezhető?
    2.Csak az In Nomine és a Napoleon van magyarosítva?
  • Lysandus
    Érik a háború. :-) Először valószínűleg Brabant és Milánó jön. Utána Brandenburg, Ausztria és Kasztília. Amerika az indiánoké! :-) Az észak és Dél-amerikai birtokok összeköttetése jelentősen megdobta a bevételeket is. (Kikerült a "distant overseas -90 százalékos módosító az adóbevételek közül.) Az inkákat párszor kifosztottam. A kémkedést ennek ellenére nem hagyta abba (CB, +3850 arany alkalmanként). Rómára szükségem van a + misszionáriusok miatt a jövendő elfoglalt tartományok térítésére.

• SuperGalaxy
    Szerintetek minek kéne benne lennie a kövi kiegészítőben?
  • HengerR
    Kezdtem ma egyet a magyarokkal én is. Hoztam a formám így az osztrákok (eddig a csehek) bedaráltak.

Váltottam inkább Erdélyre. Most 1467-ben járok velük.
    Gouverment, land, trade (10-10-11) techben első vagyok oriental tech csoport mellett. 1416-ig a magyarok szövetségese voltam amíg nem bontották föl és támadtak meg. Szerencsére a lengyelek és a csehek azonnal jöttek így a császár bónusza ellenére is levertük a magyarokat. Szolnokot el is foglaltam.

Egyenlőre a hordában bízok, hogy megtörik a lengyeleket és elindulhatok kelet fele.
  • Lysandus
    Igen, Zsigmonddal már kezdéskor lehet Magyarország a császár. Kb. 10-25 százalék az esélye.
  • pjboy091
    Ja bocs, úgy látom már írták :)
  • Lysandus
    Simán járható a HRE magyarokkal is. Sőt, ha megerősödtél pályázni kell a császári címre. Vagy némi pénzzel a választók felé, vagy elfoglalod és vazallussá teszed őket.
  • pjboy091
    A fővárosban Tartományi döntéseknél kiválasztod a csatlakozás a Szent Római birodalomhoz döntést ( kell hozzá 1 magister is). De ahhoz hogy a főváros tudjon csatlakozni, ahhoz előbb kell egy olyan tartományt is csatlakoztatnod, ami szomszédos valamelyik Birodalmi tartománnyal. Általában először nem fogja a császár elfogadni, de néhány próbálkozás után sikerül
  • Kikinator30
    szerintem előbb utóbb be kell lépni, már csak a bonuszok miatt is. Úgy viszont már nehéz core nélküli területet szerezni a tagállamoktól. Én 1-1 db-ot bevállalok azért.
    Úgy lehet, hogy a hre-vel szomszédos telület tudd belépni először és akkor leszel tag, ha a főváros is belép.
    100 fölött kell lennie a viszonyodnak az emperorral, minnél magasabb annál jobb. Mert van amikor elutasít a jó viszony ellenére is.
  • Hegi90
    hogy lehet belépni a birodalomba?
  • pjboy091
    Én eddig úgy csináltam magyarokkal, hogy amint lehetett beléptem a Német-római birodalomba, valamint szövetségre léptem az osztrákokkal ( általában ők váltják a cseheket a trónon) így viszonylag a császár védelme alatt álltam és még jó viszonyt is kialakítottam vele. Amikor meg háborúba keveredik, akkor kapok casus bellit az ellen a néppel szemben akivel ő hadakozik, így én is tudok területeket szedegetni( így szereztem meg pl. az Aquilleai aranybányákat is.) Vagy a Birodalmi integráció Magyarország számára nem járható út?
  • Kikinator30
    lucky nation, állítolag van amikor hungary kapásból emperor.
  • marcussHUN
    a játékot a magyarokkal 1399 vagy 1419 kor szoktátok kezdeni??? csak mert a 19 esnél magyar a császár van pu a csehekkel és 24 es alap hadsereg van...
  • Kikinator30
    ööö a milltary drill kell a morál miatt sos. manpower is kell, mert gyengék a területek az elején, és hogy birjam a háborukat. Hisz folyton háboruban leszek valakivel. a Ecumenism +4 tolerancia azért választottam, mert akkor nem kell a misszionáriusokra költeni és nem lesznek vallási lázadások (gyarmatoknál is jól jön majd), a Church Attendance Duty is 33%stab. választottam mielőtt áttértem a prot. vallásra. + a katolikusoknak csak 20 az alap stab cost. Asszem, hogy a manpower ideát később amúgy lecseréltem. Választottam még a Unam Sanctum, Divine Supremacy ideákat a cb-k miatt.
    Egy kis szerencsével megörököltem Jamaicat a játék közepén, így kezdődhetett a magyarok világhatalmi törekvései. Bár csak a cot-okra mentem. Pl dél amerikában 3-4 coloniam volt, de azon 3 cot volt...
  • LSSAHPAUL
    Apropó britek az én játékomban skócia áll nyerésre :) már csak 2-3 szabad provinciájuk van. Másik fasza dolog hogy a horda szüntelenül támadja a törököket(persze a fél világot még ezen kívül) így egyikkel sincs bajom mert Besszarábia még tartja magát, és a balkán is, szal remélem jósokáig nem leszek szomszédos velük.

Magyarokkal miért ilyen ideákat válaszottál?
  • Kikinator30
    nem rég én is játszottam a magyarokkal én speciál lementem a balkánra (nagy nehezen) és annektáltam is öket szépen sorba, aztán sellement police az összesre, valamint humanista idea. Én először a mill. drill-t választottam, majd manpower 50%. a horda nem volt nagy téma, mert találkoztak a csehekkel és a törökkel :) és érdekes modón a Kaukázus felől pedig Castilia nyomult, az egészet elfoglalta és 1700-re már 60% inflációja volt (meg egy PU velem :)). Viszont nyugatizálni nem tudtam, sőt még a kis államoknál is fejlettebb voltam. Innováció és free sub, fullon volt.
    Most a brittekkel vagyok és hát eléggé nem egyszerű a szitu, 1560 van és durva anyagi gondokkal küszködök, nyugat europa PU-k alatt (Burgundy, France, Provance, stb...) középen viszont már a csehet 200 ezres seregükkel a mindenhatóak. De az aranybányák megvannak :). Így kolonizálok (85 db), kevés a magtartomány, így kevés adó, kevés termelés, a trade és a tariff meg még nem az igazi. Ugyhogy az átlag pénzem az ilyen 600-150 között :) (az inkák és az aztékok nyomtak zsével az elején, de már ök is úgy legatyásodtak mint én). Az expon. year event szokot segíteni vagy egy kis hitel :))))). Majd rakok fel képet is...
  • kissssss
    "Kutatás: govra az összes, sose legyen a kincstáron semmi így nem lesz infláció. Cserébe nagyon kikell számolni hogy mennyit költhetsz katonaságra."

azért az ilyen tanácsoknál ne felejtsétek el hozzá tenni azt a rendkívül apró de mégis jelentős információt hogy pénzspóroláskor a hadseregfenntartást le kell venni 0.0%, mert máskülönben államcsőd lesz a vége és jönnek a hitelek.

:-)
  • LSSAHPAUL
    Kezdés: szövetségi ajánlat: Svájc, Ausztria, Pápai állam, Savoy, Lengyelo.
    Kutatás: govra az összes, sose legyen a kincstáron semmi így nem lesz infláció. Cserébe nagyon kikell számolni hogy mennyit költhetsz katonaságra.
    Nagy ember: mindenképp kell egy diplomat (infamy csökkentő)
    Csúszka: Centralizáció felé.
    Katonaság: Lovasságot és a legjobb manpoweres területeken. Mindig annyit hogy beleférj az éves kasszába. (még1x mondom csúszkát nem teszünk 'pénzre'.
    Pár nap múlva háborúba keveredsz nyugaton, illetve olaszországban. Mindig figyeld hogy ki a főmuksi a háborúban mind2 oldalt, és ehez alkalmakodva szerezz jó területeket: 1. ahol van university 2. ahol van aranybánya 3. összbevétel sok legyen. Nyilván HRE terület lesz a zsákmány ezért a császárral lekell építeni a viszonyt 0 alá! Béke kötésnél pause game :D és gyorsan kikell léptetni az új szerzeményeket a HRE-ből. (1 magister kell 1 területhez, szal csak annyit tartsál meg amennyi magistered van!! a többi úgyis elfog veszni)
    Még mindig pause van :D szal most engedd el horvátországot (vazallus).
    4-5 év múlva lejár a truce bontsd fel a vazallusságot, majd támadd meg reconquest-el.
    Természetesen a kis európai államokat nem annexáljuk hanem vazalussá tesszük. (kivétel ha aranybánya vagy university)
    Nation idea.. jó kérdés a mostani gémem miatt azt mondom hogy a kereskedést elkell felejteni :) szal vagy nemzeti bank vagy lehet előre gondolkodni a kolonizálásra :) de ezt a kérdést meghagyom másnak :)
  • Hegi90
    #8212-től ajánlom olvasni :) (most 14. oldal körül)
  • pjboy091
    Sziasztok!
    Elkezdtem én is játszani a legújabb verzióval (divine wind) és Magyarországgal vagyok, de el kellene néhány jó tanács. Egyszerűen nem haladok egyről a kettőre a Golden horde miatt, ugyan is állandóan betámad, legalább 15-20 ezer fős seregekkel, így minden erőmet és pénzemet a vele való hadakozás felemészti, Arról nem is beszélve, hogy amint lejár a vele kötött fegyverszünet, újból támadni kezd. Ha valaki tud ellene módszert, és leírná ide, annak nagyon őrülnék.
    Amúgy általában ti milyen stratégiát javasoltok Magyarországgal? Merre felé érdemes haladni, mire érdemes koncentrálni?
  • marcussHUN
    hmm igen érdekes, én eddig mindig ugy jáccotam h "wháá ha az is miénk lett volna" és ki akartam kerülni az igen veszélyes keleti támadásokat ami a történelemben is értek minket(tötök tatár orosz) de akkor azt mondjátok h ha támadok is akkor csináljak keleten vazulusokat? nyugatra meg mehetek ezerrel?
  • Lysandus
    Csatlakozom. Én keletre csak akkor terjeszkedtem a magyarokkal, amikor száraz lábbal akartam eljutni Indiába. Még a Balkánt sem szívesen foglalom el, más kultúra, más vallás, kevés bevétel. Ha szőrözöm a törökkel, akkor is inkább vazallusokat csinálok a Balkánon. Az sokkal inkább megéri. Itália felé kell terjeszkedni, sokkal inkább megéri. De jól tudták ezt abban az időben is eleink. :-)
  • Kikinator30
    úgy értem, hogy azok a területek nem túl értékesek vagy egy két fémes és egy arany ha jól emlékeszem, de semmi több. Nagyok nehezen kontrolálhatóak állomásoztatni kell több hadsegeget is. Azt tudod gondolom, hogy minnél nagyobb az országod annál magasabb a tech cost. Ezért nem érdemes felhizlalni magad értéktelen nehezen kezelhető tartományokkal. Mondjuk még a fekete tenger környéke az okés. (szerintem)
  • BalMat
    Ez pont az ellenkezője annak, mint ami a legutóbbi játékomban történt. A franciák megtudták, hogy mi az a gang-rape: 8(!) szövetség támadta meg őket egymás után! Igaz az első csapást én mértem rájuk, de élvezetes volt látni, ahogy békekötés (vereség) után azonnal kapják a következő háborút a nyakukba. Többször egymás után. :D
  • LSSAHPAUL
    Pl én egyáltalán nem terjeszkedek nyugaton kívül sehova. Most kezdtem egy újat, itt belekeveredtem egy orosz háborúba az elején de annyival letudtam hogy legyen Moszkva katólikus és engedjen el valami pici államot, szal még véletlenül se kéne semmilyen terület mégha hozzám vágják se keletről :)
    kb 1440-ban járok: van 2 olasz 'egyetemes' prov., fél csehország, teljes branderburg :) és az infamy csak 10. Igaz már 2x elengedtem Horvátországot. Amit viszont megszívtam az az hogy nation idea-nal a 10% kereskedő bejutási esélyt válaszottam, én marha, mert ígyse tudok bejutni sehova, mind1 iszok rá hidegvízet.
  • edem101
    Nos, 10 évvel továbbnyomtam, és érdekes dolog történt: Az eddig legyőzhetetlennek hitt Novgorod összeomlott! Ők voltak a legfejlettebbek, katonai létszámban 2x annyian voltak, jó kapcsolata volt az összes közeli muszlim álammal, és most a gazdaságok, hadseregük és belpolitika a padlón van. A fővárosukban 26%-os a lázadási esély, Moscow, Litváni, Lengyelo. És a horda sorra szerez területeket (igen, kivívták a függetlenségüket a horda!).Ha töllem északra az ellenséges viszonyú legyelek és az oroszok túlzottan megerősödnek e miatt akkor nagy bajban leszek! :/ Azt hiszem ideje a közel-kelet-i hódításokat kicsit szüneteltetni, és megbékíteni a közeli iszlám népeket, hogy Europára koncentrálhassak most.
  • marcussHUN
    "en, ilyet még én sem láttam, mindig azé lesz kelet aki elkezdi felszámolni az Arany Hordát. Szerintem amúgy nem túl jó stratégia az ilyen mértékű terjeszkedés keletre, de hát a gép tudja. Öröm nézni ahogy lelassul az a nemzet aki megszerzi a horda volt területeit...·"

Ezt hogy érted kikinator? Miért lassul le valaki ha a horda felé terjeszkedik? ha pl magyarokkal vagyok akkor haggyam az egészet az oroszoknak?
  • edem101
    Én ilyenkor a világ teljes elfoglalását szoktam célnak kitűzni (egyszer sikerült is, az egész térkép spanyol sárga volt xD Sajnos az a mentés nincs meg, nagyon fain volt :D), jó hosszú cél (főleg ha betáplálsz az ellenfeleidnek egy szép nagy hadsereget és hadat üzentetsz az összessel
  • Kikinator30
    igen és ilyenkor jön el az a kérdés, hogy hogy an tovább a játékban... én ilyenkor elkezdem szerkeszteni pl. kelet Europát, vissza állítom Magyarországot /természetesen/ a lengyeleket ha tudom stb...
  • HengerR
    Fene, elfelejtettem a képeket beszúrni...
    Franciaország:

Teljes térkép:
  • HengerR
    Egyszer én is behúztam a keleti területeket a cshekkel, hiba volt...

Jelenleg tovább haladva így állok:
    http://noob.hu/2012/02/01/EU3_5.bmp
    Nápoly: personal unióba lett kényszerítve

A cseh trónt sikerült megörökölnöm az egész területtel együtt(nem volt betervezve). 1699-ben olvadtak be. Elég nagy volt a lázadozás így a keleti területeket felszabadítottam vazallusnak. Jobban jártam mintha az ottani területekről származó bevételeket a rendfenntartó erőkre kellene fordítanom...
    A techjeim 49-esek mind és a havi bevételem 1500 fölött van. Minden techben első helyen állok mivel mindenkit bedaráltam aki elém próbált kerülni. A nagyhatalmaknak számító nemzetekkel szemben 8-18 közti tech előnyeim vannak. Ehez párosul az 500k katonám ami több mint az utánam következő 3 nemzet össz serege (Ming, Bizánc, Poroszország).

A teljes térkép:
    http://noob.hu/2012/02/01/EU3_MAP_FRA_1750.12.14_1.bmp
  • Kikinator30
    Igen, ilyet még én sem láttam, mindig azé lesz kelet aki elkezdi felszámolni az Arany Hordát. Szerintem amúgy nem túl jó stratégia az ilyen mértékű terjeszkedés keletre, de hát a gép tudja. Öröm nézni ahogy lelassul az a nemzet aki megszerzi a horda volt területeit...
  • Lysandus

A csehek jól belehúztak. Nem is láttam még ekkora Csehországot.
  • HengerR
    Jelenleg afranciákkal játszok. Elég átlagosnak tűnő országgnak néz ki viszont politikailag elég érdekes helyzetben vagyok.

HRE császár vagyok 1610 óta folyamatosan. A választók közl 5-en a vazallusaim.

Jelenleg a Poroszok ellen készülődök. Katonailag nincs ellenfelem. Első helyen állok 350k katonával (forcelimit 525). A 2. Bohemia aki 196k-s sereget tart fenn. Utána a poroszok 165k katonája ami még említésre méltó.

• SuperGalaxy
    Néhány új szerzemény:
    - Néhány provincia Franciaországban (aki immár rendkívül összezsugorodott, területén sok kisebb állam - és én :P - osztozunk)
    - A Fekete-tenger déli és nyugati partvidéke az Oszmánoktól
    - Athén és Macedónia szintén a törököktől
    Továbbra is Német-Római császár vagyok, és minden szempontból a világ legnagyobb hatalma (kivéve a gyarmatokat).
    Térkép:

• HengerR
    Judea és Meccát leszámítva van még terület ami bónuszokat ad? Afrikában annyira nem szoktam hódítgatni és a gyarmatosítás sem a kedvenc elfoglaltságom. Többre tartom a magas termelésü területeket mint a szinte csak CoT forgalom növelésére jó gyarmatokat...
  • ACi000
    Akivel háborúba kerülsz az nem lesz többé tag, az utolsó két döntés előtt célszerű minden taggal jó viszonyban lenni
  • SzQk
    Hát, ellenem akkor csak háborút indítottak jópáran, le is győztem őket, de semmi. Amúgy a DW nincs feltelepítve, csak a HTTT.
  • ACi000
    Császárként megcsinálod az összes birodalmi döntést.
  • SzQk
    A HRE-t hogy lehet egy országgá avanzsálni?