Europa Universalis 3
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Lengyelország gyakran csinálja ezt 😊 Mivel kelet felé többnyire könnyû nyomulnia, a Horda miatt.
Van errõl egy "Can Poland into space?" nevû topik is.
(A címének semmi értelme, egyfajta szállóigévé vált, mivel korábban egy hiányos angoltudással rendelkezõ illetõ tette fel ezt a kérdést. Kb. azt jelenti, hogy megnõhet-e hatalmasra Lengyelország.)
Van errõl egy "Can Poland into space?" nevû topik is.
(A címének semmi értelme, egyfajta szállóigévé vált, mivel korábban egy hiányos angoltudással rendelkezõ illetõ tette fel ezt a kérdést. Kb. azt jelenti, hogy megnõhet-e hatalmasra Lengyelország.)
Én is hasonló játékokkal játszok/játszottam 😊
A Civ4-ben egy dolog nem tetszett: hogy igazán nagy sikert csak úgy érhettél el, ha megfelelõen specializáltad az embereket minden városban. Szerintem ez túl bonyolulttá tette.
A Rome: Total Warral játszok manapság is (kezdõ vagyok még benne). A Heroes6-tal is nyomulok, bár nem olyan jó, mint a 3.
Az EU3-ban a vezetõk/tábornokok fejlõdése nekem is hiányzik, de minden csatát értelemszerûen nem lehetne levezényelni, mert egy kampányban több százszor harcolsz, az kicsit sok 😊 Bár érdekes megoldás lenne, ha - mint a TW-ben is - kiválaszthatnád, hogy melyik csatát irányítod, és melyiket nem. De szerintem így is épp elég hosszú egy kampány 😊
A Civ4-ben egy dolog nem tetszett: hogy igazán nagy sikert csak úgy érhettél el, ha megfelelõen specializáltad az embereket minden városban. Szerintem ez túl bonyolulttá tette.
A Rome: Total Warral játszok manapság is (kezdõ vagyok még benne). A Heroes6-tal is nyomulok, bár nem olyan jó, mint a 3.
Az EU3-ban a vezetõk/tábornokok fejlõdése nekem is hiányzik, de minden csatát értelemszerûen nem lehetne levezényelni, mert egy kampányban több százszor harcolsz, az kicsit sok 😊 Bár érdekes megoldás lenne, ha - mint a TW-ben is - kiválaszthatnád, hogy melyik csatát irányítod, és melyiket nem. De szerintem így is épp elég hosszú egy kampány 😊
azt hiszem eu3 fórumon van egy ilyen topik hogy monster nations? oda lehet bepakolni az ilyen képeket. :-D szerintem ez is elférne oda.
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
Kis illusztráció, mennyire elszemtelenedtek a franciák és a lengyelek😊
(A svédek is elfoglalták Dániát+Finnországot+Norvégiát és Moszkva egy részét, szóval épp felosztás alatt állnak mert botor módon támadtak😄)
Közben amúgy elkészült már a jó kis grand fleet,
vagyis 30 karakk+30 cog😊

(A svédek is elfoglalták Dániát+Finnországot+Norvégiát és Moszkva egy részét, szóval épp felosztás alatt állnak mert botor módon támadtak😄)
Közben amúgy elkészült már a jó kis grand fleet,
vagyis 30 karakk+30 cog😊

off:
Nekem a medieval 2 a kedvencem(a szar diplomácia ellenére is), csak sajna mostantól egy darabig mind az eu mind a tw hanyagolva lesz egy darabig a Skyrim miatt 😄
off vége
Nekem a medieval 2 a kedvencem(a szar diplomácia ellenére is), csak sajna mostantól egy darabig mind az eu mind a tw hanyagolva lesz egy darabig a Skyrim miatt 😄
off vége
Barral kaptam +5 revolt risket a centralizáció csúszka miatt 😊 vagyis 4-et alapból és ráhúztam még 1-et kezdéskor asszem 😄
A Port Royalt is imádom😊
Meg aki nem tette még, tegye vissza a HOMM3 Shadow of Deathet és játssza le az elemi ösztön 1-2 nevû pályát😊
Hihetetlen dolgokat tett bele a készitõ, olyanokat, amikre nem is gondolnál, még sakkfeladvány is van benne+szrepjáték beütések minden, a nehézség meg...brutál, több hónapos pálya sztem😊
De a Civ 4 legújabb része (aszem Beyond the sword felpatchelve) is jó, az 5 mar gagyira sikerült😞
Na ott meg én vok büszke, hogy a 12 bõl 11. (deity alatt 1 el) is megverem a gépet csomó pályán, ismerõseim közül összes max emperoron képes rá😛
Na off vége, tolom picit Skóciát, a héten valszeg úgyis ma utoljára😞
Meg aki nem tette még, tegye vissza a HOMM3 Shadow of Deathet és játssza le az elemi ösztön 1-2 nevû pályát😊
Hihetetlen dolgokat tett bele a készitõ, olyanokat, amikre nem is gondolnál, még sakkfeladvány is van benne+szrepjáték beütések minden, a nehézség meg...brutál, több hónapos pálya sztem😊
De a Civ 4 legújabb része (aszem Beyond the sword felpatchelve) is jó, az 5 mar gagyira sikerült😞
Na ott meg én vok büszke, hogy a 12 bõl 11. (deity alatt 1 el) is megverem a gépet csomó pályán, ismerõseim közül összes max emperoron képes rá😛
Na off vége, tolom picit Skóciát, a héten valszeg úgyis ma utoljára😞
Több idõ is, a pénz nem gond, de nem mind1, hogy 10 vagy 20 év kell, mire végre annexel, +a sok diplomatát is néha tudnám másra használni😛
Nekem amugy az a Spanyolország Navarrával továbbra is izgatja a fantáziám😊
De azért addig még it's a long, long way to Tipperary😊
Ja és ha az ember megalakít egy országot,tényleg bukja az összes tartományi döntést, hát ez hatalmas szopó...
Mondjuk egyelõre nem tudom úgyse megalapítani (azaz tudom csak nem érdemes) mert a fos feudal monarchynak 0 a amxa centralizationban, és kapnék Nagy-Britanniára +2 õt, szal igy túllépném és overext lenne...
Szopó 2, szal lehet meg se alapítom...
Nekem amugy az a Spanyolország Navarrával továbbra is izgatja a fantáziám😊
De azért addig még it's a long, long way to Tipperary😊
Ja és ha az ember megalakít egy országot,tényleg bukja az összes tartományi döntést, hát ez hatalmas szopó...
Mondjuk egyelõre nem tudom úgyse megalapítani (azaz tudom csak nem érdemes) mert a fos feudal monarchynak 0 a amxa centralizationban, és kapnék Nagy-Britanniára +2 õt, szal igy túllépném és overext lenne...
Szopó 2, szal lehet meg se alapítom...
én mondjuk csatát elég ritkán játszottam le, szóval nagy bajban lennék, fõleg a várostromokat védõként játszottam saját kézzel vagy ami nagyon esélytelen volt a gépnek 😊
Én a Rome Total Warral a mai napig szoktam játszani. 😊
a Rome tényleg nagyon jó 😊 mindig dicsekedni szoktam, hogy 12 (vagy 11 vagy 13, de a három közül valamelyik) kör alatt megnyertem a nagy kampányt makedónokkal, persze maxon 😊 és persze most is dicsekszem😊
a Medieval 2 is jó volt, abban lehetett gyönyörködni is, még az empirerel is játszottam egy keveset, de utána nem, a Rome volt a legjobb...emlékszem az elején milyen jókat harcoltam, aztán megtanultam játszani és gépies lett az egész....
Port Royal 1-2, hogy én is írjak kedvencet...tegnap a Patrician 4-t is elindítottam picit
a Medieval 2 is jó volt, abban lehetett gyönyörködni is, még az empirerel is játszottam egy keveset, de utána nem, a Rome volt a legjobb...emlékszem az elején milyen jókat harcoltam, aztán megtanultam játszani és gépies lett az egész....
Port Royal 1-2, hogy én is írjak kedvencet...tegnap a Patrician 4-t is elindítottam picit
Én az EU3-mat eltudnám úgy képzelni, hogy összegyúrjuk a total war sorozat csatás részével. 😊 Szerintetek faszán nézne ki? 😊
áááá, ez így teljesen nem igaz, az igaz, hogy a diploannex esélyesebb(azért messze nem very likely az alapértelmezett), de a másik oldalon viszont ehhez csak több diplomata kell meg némi pénz, ami meg van
az inheritet nem használtam, de meg lennék lepõdve ha az átlaga 150 lenne, biztos van ami sokkal hamarabb is összejön 😊
azt, hogy okosabban játszik én sem állítom, inkább csak másképpen
minek neked annyi infamy? add el 😄
az inheritet nem használtam, de meg lennék lepõdve ha az átlaga 150 lenne, biztos van ami sokkal hamarabb is összejön 😊
azt, hogy okosabban játszik én sem állítom, inkább csak másképpen
minek neked annyi infamy? add el 😄
a TW sorozatot én is szeretem, bár érdekes módon a legjobb része sztem a legrégebbi pont, vagyis a Rome😊
Nemrég tettem vissza a gépre a 2 kieggel (Barbarian Invasion meg Alexander) együtt😊
Nemrég tettem vissza a gépre a 2 kieggel (Barbarian Invasion meg Alexander) együtt😊
Nekem az a problémám hogy nincsenek fejlõdõ uralkodók-tábornokok. Ez az amiben abszolute a TW a nyerõ: egy monarchiánál ha születeik egy gagyi örökösöd, akkor azt nem lehet taníttatni, így vagy beküldöd csatába ahol meghalhat(ami a DW-ben már -claimet jelent), vagy megvárod míg meghal magától. A másik: a tábornokok nagyobb eséllyel halnak békeidõszakban mint csatában. Nekem most a svédekkel volt hogy 25 év alatt 10! tábornokom volt...
Az ai-ról:sztem egy total warban egyszerûbb balanszolni mint itt, mivel ott a csatát is te irányítod, így akár túlerõ ellen is nyerhetsz: itt gyakorlatilag esélytelen az elején túlerõ ellen nyerni, még jó tábornokkal sem(a gép mindig beküldi a királyát csatába)
Az ai-ról:sztem egy total warban egyszerûbb balanszolni mint itt, mivel ott a csatát is te irányítod, így akár túlerõ ellen is nyerhetsz: itt gyakorlatilag esélytelen az elején túlerõ ellen nyerni, még jó tábornokkal sem(a gép mindig beküldi a királyát csatába)
Sose grafika miatt játszottam stratégiával, szóval az nekem tök 8.
Másrészt DW ben mindenkit likely/very likelyval tudsz diploannexelni, HTT ben meg jó esetben unlikelyval, +50 év után automatice inherit, HTT ben meg lehet vársz rá 150 évet, szóval vannak, amik jóval könyebbek.
Másrészt pár órát laptopon már toltam DW-t, szvsz semmivel se játszik okosabban a gép már a 4.1b hez képest, szóval igazából magister terén nehezebb, azokban amiket leírtam könyebb, de túl sok különbség a kttõ közt nincs.
Más: meghalt a királyom, és EGY ÉVES AZ ÖRÖKÖS.....
14 év régenstanács jön, ahol nuku háború, szopogassa a random (vagy az AI) a rúdrágóm most már de tényleg. (ráadásul 3,3,4 a régesntanács képességei) Még szerencse, hogy 25 az infamy, szóva olyan sokat azért nem vesztek, de akkor is, már igy is 110 év alatt min 30 év regency council volt eddig is...
Jah kilépés elõtt közvetlen még egy kedvesség:
-500 dukát vagy -2 stability😊
Btw, a gyarmatok egyelõre iszonyú ráfizetésesek, eddig nullszaldós voltam kb évvégén, most -200 dukát/év az egyenleg.
Másrészt DW ben mindenkit likely/very likelyval tudsz diploannexelni, HTT ben meg jó esetben unlikelyval, +50 év után automatice inherit, HTT ben meg lehet vársz rá 150 évet, szóval vannak, amik jóval könyebbek.
Másrészt pár órát laptopon már toltam DW-t, szvsz semmivel se játszik okosabban a gép már a 4.1b hez képest, szóval igazából magister terén nehezebb, azokban amiket leírtam könyebb, de túl sok különbség a kttõ közt nincs.
Más: meghalt a királyom, és EGY ÉVES AZ ÖRÖKÖS.....
14 év régenstanács jön, ahol nuku háború, szopogassa a random (vagy az AI) a rúdrágóm most már de tényleg. (ráadásul 3,3,4 a régesntanács képességei) Még szerencse, hogy 25 az infamy, szóva olyan sokat azért nem vesztek, de akkor is, már igy is 110 év alatt min 30 év regency council volt eddig is...
Jah kilépés elõtt közvetlen még egy kedvesség:
-500 dukát vagy -2 stability😊
Btw, a gyarmatok egyelõre iszonyú ráfizetésesek, eddig nullszaldós voltam kb évvégén, most -200 dukát/év az egyenleg.
Emlékszem még a Civilization elsõ részére, ahol a gép nem sz*rozott azzal, hogy csodákat építsen: idõnként random megkapta õket 😊)
(Ezt persze ki is lehetett használni egy visszatöltéssel 😛 )
(Ezt persze ki is lehetett használni egy visszatöltéssel 😛 )
Sajna olyan stratégiai játékot még nem csináltak, ahol a gépi intelligencia közelítené az emberit, tehát ez a nehezítés kilõve (kivétel mondjuk egyes sakkprogramokat, de a sakk szabályai jóval egyszerûbbek egy EU3 szintû számítógépes játéknál). Maradt a "csalás". Szinte minden játékban a nehezebb fokozat azt jelenti, hogy te kevesebbel kezdel, a gép többel, meg egyébként is (anyagi) elõnyben van a gép, amit ésszel kell kompenzálnod. Civilization, Heroes of M&M, Total War, EU, Victoria, Panzer General stb... Megfelelõ MI híján ezt alkalmazzák, hogy neked többet kelljen gondolkodni. Nekem se tetszik, de ez van, nincs jobb megoldás.
van sok olyan dolog, ami átláthatóbbá teszi a játékot szó se róla, de pár dolgot elbaszarintottak szerintem, a nehézséget okosabb géppel kellett volna elérni és nem hülye bónuszokkal meg szemétkedéssel
pl. hiába van épületes térképmód, amikor azt mutatja még 200 év múlva is, hogy sehol sincs épületed...ugye
pl. hiába van épületes térképmód, amikor azt mutatja még 200 év múlva is, hogy sehol sincs épületed...ugye
mondjuk coreok után tényleg jó lenne...ezzel párhuzamosan meg elvették azokat a tartományi döntéseket, amik +magistert adtak...persze itt is növelheted, ha 5-ös govern épületet építesz, ami azt jelenti ha ráköltesz 5 magistert, akkor kapsz +0,05 magistert lvente, tehát 100 év alatt visszajön az "ára", de azt csak azt 1500as évek legvégén tudod építeni egyáltalán...szóval nagy sz@r az egész...régen emlékszem összegyüjtöttem több 10k dukátot, amikor kijött az új épülettípus felhúztam minden provinciára egy lendülettel, itt még templomra se futja mindenhova 😊
A csapatok létszáma a térképen zoomolásnál (x ezer ember) is a DW-ben jelent meg elõször, nem? Sztem ez is elég fontos újítás, régebben nagyon hiányoltam.
A magiszteres dolgot én sem szeretem. Szerintem eleve van egyéb hasznuk - kultúranövelés, decisionok stb. Ahogy írod, nagy országnál esély nincs megcsinálni az épületeket - minél nagyobb az országod, annál kevesebb épületed lesz egy tartományban, ami hülyeség. Még megérteném, ha minden core tartomány után járna mondjuk +0,1 magiszter évente (vagy a tartomány adójától függõen valamennyi), de így...
Egyébként Brandenburggal kezdtem egyet tegnap, eddig jól haladok. Ugye minor PU tag voltam kezdéskor, Luxemburg a major, de nem tartott sokáig: egy csúszkatolás az elsõ napon Centralisation felé, és felbukkant egy trónkövetelõ (pretender rebel) 😄D A többit gondolhatjátok. 1402 körül már teljesen független voltam. Azóta gyarapítom a területem és szereztem egy vazallust is.
Egyébként Brandenburggal kezdtem egyet tegnap, eddig jól haladok. Ugye minor PU tag voltam kezdéskor, Luxemburg a major, de nem tartott sokáig: egy csúszkatolás az elsõ napon Centralisation felé, és felbukkant egy trónkövetelõ (pretender rebel) 😄D A többit gondolhatjátok. 1402 körül már teljesen független voltam. Azóta gyarapítom a területem és szereztem egy vazallust is.
azért van különbség...ennek mondjuk egyik része a grafika és az új térképmódok...igaz, hogy nem ezen múlik, de ha ugyanaz akkor legyen szebb 😊 ennyi a pozitívum mondjuk nehézség tekintetében..szebb
a másik az AI, játékbalansz csiszolása és pár bug kiütése...nekem mondjuk nagy érvágást jelentett, hogy a kiátkozással csak a culturegroupon belül hozhatok terkát 1 infamyért (lehet, hogy korábban is volt ilyen, de az ezt megelõzõ verzióban, amivel játszottam még nem)
magisterekért építkezel, amibõl így soha sincs elég, tehát épületed nincs és jó advisorod se(vagy ha advisorra tolod el a magistereket, akkor tényleg nincs sok épületed), talán csak a legelején, de a gép kap +1 magistert (vh-ról beszélek folyamatosan, normálon vagy easyn nem nyilván), így orrbaszájba építkezik és az adóbevétele miatt ezt meg is teheti, kap a fortvédelmre +100%-ot, ami irgalmatlan, 2db 5-ös advisorral egyenlõ és persze havi -0,4 war exh.-t, tehát elég nehéz kimeríteni a drágát...
igazából ezek a nagyobb dolgok...meg persze, hogy a pápai címnél a méret nem számít annyit mint korábban...na, felsoroltam mindent amiért sírni szoktam
a kiátkozást még talán el is tudom fogadni (bár nálam ez nagy érvágás volt), de a magisteres dolog nagyon durva, amikor elérsz egy értékelhetõ országméretet (~20) egyszerûen nem tudsz építkezni, mint én nápoly/olasz játékomkor, volt 500+ tartomány durván 250 év alatt, ami azt jelenti, hogy 500 magistert kaptam nagyjából az idõszak alatt, ami praktikusan annyit tesz, hogy az átlagos épületszintem 1 alatti (!!) a maximális 22-bõl (fortokat nem számolom)...
a másik az AI, játékbalansz csiszolása és pár bug kiütése...nekem mondjuk nagy érvágást jelentett, hogy a kiátkozással csak a culturegroupon belül hozhatok terkát 1 infamyért (lehet, hogy korábban is volt ilyen, de az ezt megelõzõ verzióban, amivel játszottam még nem)
magisterekért építkezel, amibõl így soha sincs elég, tehát épületed nincs és jó advisorod se(vagy ha advisorra tolod el a magistereket, akkor tényleg nincs sok épületed), talán csak a legelején, de a gép kap +1 magistert (vh-ról beszélek folyamatosan, normálon vagy easyn nem nyilván), így orrbaszájba építkezik és az adóbevétele miatt ezt meg is teheti, kap a fortvédelmre +100%-ot, ami irgalmatlan, 2db 5-ös advisorral egyenlõ és persze havi -0,4 war exh.-t, tehát elég nehéz kimeríteni a drágát...
igazából ezek a nagyobb dolgok...meg persze, hogy a pápai címnél a méret nem számít annyit mint korábban...na, felsoroltam mindent amiért sírni szoktam
a kiátkozást még talán el is tudom fogadni (bár nálam ez nagy érvágás volt), de a magisteres dolog nagyon durva, amikor elérsz egy értékelhetõ országméretet (~20) egyszerûen nem tudsz építkezni, mint én nápoly/olasz játékomkor, volt 500+ tartomány durván 250 év alatt, ami azt jelenti, hogy 500 magistert kaptam nagyjából az idõszak alatt, ami praktikusan annyit tesz, hogy az átlagos épületszintem 1 alatti (!!) a maximális 22-bõl (fortokat nem számolom)...
amit nem szeretek bennük, az az, hogy ha van 1 20k-s ellenséges sereg, és a szomszédos tartományban van akár 50K a vazullusok seregeibõl, akkor sem hajlandók megtámadni azt a nyamvadt 20k-t. Nálam mindig ez van.
Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.
mert ott arról volt szó, hogy a vazallusok serege kicsi/kevés hozzád/ellenséghez viszonyítva, mutatok egy képet, nálam így harcolnak a vazallusok:
tartományonként többel ostromolnak, mint amennyi aragon teljes serege 😊
tartományonként többel ostromolnak, mint amennyi aragon teljes serege 😊
httt 4.1b nekem is csak az a gond hogy egyrészt nincsen idõm(munka), másrészt a maradék kis idõmet is elveszi a tes morrowind most :-)
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
a legbiztosabb, ha bemész annak az országnak a txt-jébe, akivel játszol, és átírod az összes uralkodót nõre.
Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.
Nekem is 4.1b van, oda se neki😊
Fut ugyan a DW 5.1 is próbáltam, de rohadt lassú, meg annyira sok különbség azért nincs szerintem, fõleg ha pl vmi ilyesmi mellett kötünk ki, hogy eg miniállammal létrehozzuk Német, Spanyol vagy Olaszországot😊
Közben pár évvel Nagy-Britannia megalapítása elõtt (1505, még 5 év kell)
Skócia annektálta az aztékokat és amajákat is, vmint elkezdtem a gyarmatbirodalom kiépítését Kubában és a Bahama-szigeteken, vmint Észak-Amerika partvidékén.
A flotta immár 22 karakkot és 28 cogot számlál, ezzel Kasztillia mögött a 2. helyen állunk, bevételben a 4.helyre kúsztam fel és durván emelkedik, irány az elsõ hely😊
Seregben mondjuk -durván lemaradva az elsõtõl épphogy a 6.helyen állok, és túl sok elõrelépésre nincs is kilátás egyelõre, de nincs is rá szükség, nemsokára mint elsõszámú tengeri hatalom csírájában fogom tudni elfojtani az ellnem irányuló esetleges kísérleteket.
Fut ugyan a DW 5.1 is próbáltam, de rohadt lassú, meg annyira sok különbség azért nincs szerintem, fõleg ha pl vmi ilyesmi mellett kötünk ki, hogy eg miniállammal létrehozzuk Német, Spanyol vagy Olaszországot😊
Közben pár évvel Nagy-Britannia megalapítása elõtt (1505, még 5 év kell)
Skócia annektálta az aztékokat és amajákat is, vmint elkezdtem a gyarmatbirodalom kiépítését Kubában és a Bahama-szigeteken, vmint Észak-Amerika partvidékén.
A flotta immár 22 karakkot és 28 cogot számlál, ezzel Kasztillia mögött a 2. helyen állunk, bevételben a 4.helyre kúsztam fel és durván emelkedik, irány az elsõ hely😊
Seregben mondjuk -durván lemaradva az elsõtõl épphogy a 6.helyen állok, és túl sok elõrelépésre nincs is kilátás egyelõre, de nincs is rá szükség, nemsokára mint elsõszámú tengeri hatalom csírájában fogom tudni elfojtani az ellnem irányuló esetleges kísérleteket.
Ami a versenyt illeti: nekem csak 4,1b-m van, a DW már nem fut a gépemen. Meg idõben sem állok valami túl jól, de ha egy elég nagy idõlimitet hagyunk, akkor miért ne?
Ezt magyaráztam, hogy miért jó a harcban a sok vazallus, csak lehurrogtál! :-) Pedig milyen jó, amikor a kisujjad se kell mozdítani, és mégis 100 százalékos warscore-od lesz. Még a military maintence-t is leveheted a felére. :-)))
Értem, köszi! És pocoksari-nak is.
Versenyre sajna nincs idõm 😞 Csak keveset tudok játszani, az is aprózódik a sok játék miatt (Heroes 6, Rome Total War, EU3 stb.).
Versenyre sajna nincs idõm 😞 Csak keveset tudok játszani, az is aprózódik a sok játék miatt (Heroes 6, Rome Total War, EU3 stb.).
vagy pl. érj el 1000-es force limitet és töltsd is fel, vagy az éves bevétel legyen legalább 10.000 dukát azzal kezdesz akivel akarsz, vagy foglald el az összes földközi tenger melletti tartományt
ha már ennyire éhezel az ötletekre, akkor olyat kell kitûzni ami hosszútávú cél, tehát nem olyat, hogy pl. magyarokkal semmisítsd meg az osztrákokat minél elõbb, mert gyakorlatilag ez mehet 5 év alatt is meg 200 év alatt is, tehát a rövidtávú szerencsén múlik, vagy pl. a HRE megalapítása...Barral elõbb lett meg, mint burgundival lehetett volna 😊
na, de egy ötlet, ami szerintem baromi jó (mi más lenne), hosszútávú és szembekerülsz mindenkivel gyakorlatilag:
- Lisszabonból Párizson és Bécsen át lehessen gyalog,saját területen (nem vazallus) Moszkváig elsétálni, kezdés Portugáliával vagy Moszkvával
na, de egy ötlet, ami szerintem baromi jó (mi más lenne), hosszútávú és szembekerülsz mindenkivel gyakorlatilag:
- Lisszabonból Párizson és Bécsen át lehessen gyalog,saját területen (nem vazallus) Moszkváig elsétálni, kezdés Portugáliával vagy Moszkvával
Sztem kolonizál a vazallus is, hiszenn kereskedik is ugye pl, meg minden egyebet is csinál, csak annyi, hogy adóbevétele felét neked adja, amúgy olyan, mintha rendes ország lenne.
Flottát amúgy nem feltétlen kell építeni, az én 42 hajós flottámból pl csak 23 cog és 4 "saját gyártmányú minta példány"😄 karakk épített, az összes többit (30 cog és 12 karakk a jelenlegi állomány) tengeri csatákban zsákmányoltam😛
Persze most a Malitól kicsikart 1050 dukátos hadisarcból lesz saját flottaépítési program is😊
Flottát amúgy nem feltétlen kell építeni, az én 42 hajós flottámból pl csak 23 cog és 4 "saját gyártmányú minta példány"😄 karakk épített, az összes többit (30 cog és 12 karakk a jelenlegi állomány) tengeri csatákban zsákmányoltam😛
Persze most a Malitól kicsikart 1050 dukátos hadisarcból lesz saját flottaépítési program is😊
az elsõ igen, a második passz, de szerintem nálad kell, hogy legyenek és nem a vazallusoknál
Nos szerintem a vazallus ellenõrizte terület nem számít bele, én Nagy-Britanniát akarom megalapítani, és ahhoz az kell, hogy a kérdéses területek ne csak ellenõrzésem alatt álljanak, hanem core is legyen mindenre, gondolom Németországnál sincs másképp.
Remélem, hogy a tengersok meghozott tartományi döntést (pop. cenzus, land reform, utak stb) nem bukja az ember ilyenkor...
Ja, és tõled is várok ám versenyre vonatkozó ötleteket😊
Meg remélem feltûnik még majd Kisss, Lysandus, Oltred, Mc Cartman, Solten, meg mások is még ezügyben😊
Remélem, hogy a tengersok meghozott tartományi döntést (pop. cenzus, land reform, utak stb) nem bukja az ember ilyenkor...
Ja, és tõled is várok ám versenyre vonatkozó ötleteket😊
Meg remélem feltûnik még majd Kisss, Lysandus, Oltred, Mc Cartman, Solten, meg mások is még ezügyben😊
rossz viszony a választófejedelmekkel...esetleg ki is léphetsz a birodalomból és akkor maradhat a jó viszony a választókkal
Még kettõ:
- Ha a választófejedelmek a vazallusaim, az HRE-megszüntetésileg olyan, mintha elfoglaltam volna õket (azaz ilyenkor már csak az Emperor fõvárosát kell elfoglalnom) ?
- Ugye Németo.-hoz kellenek bizonyos területek. Ha ezek a területek a vazallusaim ellenõrzései alatt vannak, az nem számít bele?
- Ha a választófejedelmek a vazallusaim, az HRE-megszüntetésileg olyan, mintha elfoglaltam volna õket (azaz ilyenkor már csak az Emperor fõvárosát kell elfoglalnom) ?
- Ugye Németo.-hoz kellenek bizonyos területek. Ha ezek a területek a vazallusaim ellenõrzései alatt vannak, az nem számít bele?
Valakinek van ötlete arra, hogyan tudom elérni, hogy biztosan NE legyek HREmperor?
Brandenburggal kezdenék majd újat, Németországot akarom megalapítani és a HRE-t felszámolni, de sajna ha Emperor vagyok, utóbbit nem lehet.
Brandenburggal kezdenék majd újat, Németországot akarom megalapítani és a HRE-t felszámolni, de sajna ha Emperor vagyok, utóbbit nem lehet.
betöltöttem a HRE váltás elõtti állapotot és a HRE-s mentést...aztán arra jöttem rá, hogy nem is kellene HRE-re váltani...a force limitem csökken (igaz picivel és akkor is kihasználatlan marad), elveszítem a sok kis bónomat, az übertáp vazallusi hozzájárulást, ami majdnem a bevételeim fele(!!), a 250k+ segédhaderõt, a stabcostom az egekbe szökne, kergethetném a nacionalistákat, overext. lenne, téríthetnék orrba-szájba, ráadásul a hordával sem kellene szöszmötölnöm, meg persze le kellene mondanom a temérdek házasság miatti kb. +20/év legitimációnövekedésrõl...és persze, hogy az idõ múlásával felfortolják a tartományaikat és ellátják manufaktúrával...tehát szerintem 1821-ben bõven elég lenne rányomni 😊
mondjuk azt nem értem, hogy miért nem akarják a vazallusok bõvíteni a birodalmat vagy aki nincs birodalmi területen miért nem akar belépni vagy, hogy erre miért nem tudom kényszeríteni õket
techeket összeszámoltam, nekem és még pár kicsinek (holland, navarra, gotland, aachen) 77 szintünk van összesen, egyedül lorrainenek van 78 (õ mondjuk vazallus és a vazallusok számában bekövetkezett növekedés hatása sem teljesedett ki, meg a kört még erõsen bõvíteni fogom, tehát õt is le fogom elõzni), pl. angolok elõtt már tizenpár szinttel vezetek
a vazallusok mellett csak egyetlen dolgom lenne, flottát építeni és szétverni mindenkiét...bárkinek üzenek hadat a vazallusok önerõbõl is szétverik...pl. amikor bohémiával harcoltam, ezek az állatok volt olyan cseh tartomány, amire 80k fõs ostromlósereget raktak 😄
tételezzük fel, vazallizálom svájcot, 200-as viszony, körülötte csak birodalmi terület van, hogyan tudom elérni, hogy belépjen a birodalomba és elkezdje az összes tartományát csatlakoztatni?
a vazallus kolónizál?
mondjuk azt nem értem, hogy miért nem akarják a vazallusok bõvíteni a birodalmat vagy aki nincs birodalmi területen miért nem akar belépni vagy, hogy erre miért nem tudom kényszeríteni õket
techeket összeszámoltam, nekem és még pár kicsinek (holland, navarra, gotland, aachen) 77 szintünk van összesen, egyedül lorrainenek van 78 (õ mondjuk vazallus és a vazallusok számában bekövetkezett növekedés hatása sem teljesedett ki, meg a kört még erõsen bõvíteni fogom, tehát õt is le fogom elõzni), pl. angolok elõtt már tizenpár szinttel vezetek
a vazallusok mellett csak egyetlen dolgom lenne, flottát építeni és szétverni mindenkiét...bárkinek üzenek hadat a vazallusok önerõbõl is szétverik...pl. amikor bohémiával harcoltam, ezek az állatok volt olyan cseh tartomány, amire 80k fõs ostromlósereget raktak 😄
tételezzük fel, vazallizálom svájcot, 200-as viszony, körülötte csak birodalmi terület van, hogyan tudom elérni, hogy belépjen a birodalomba és elkezdje az összes tartományát csatlakoztatni?
a vazallus kolónizál?
Miért, mit gondolsz, a vazallusok 98% a nálam mi a jó franc szokott lenni?😄 Nyilván szerzett, az elõzõ magyar játékom egy speciális helyzet volt, amikor megörököltem a lengyel és a litván trónt is, és ölembe hullott olyan 30+ terület a semmibõl, ráadásul a litván területekre nem is kaptam azonnali coret, szóval a legjobb megoldás az volt, hogy az értéktelen területekbõl elengedek pár vazallust, amitõl jobb lesz a kutatás is, némi minusz infamy és megszûnik az overextension, szóval 3 legyet ütök egy csapásra.
Mostani játékban eszembe se jutna pl vazallusként elengedni az amúgy csont értktelen sivatagot Gibraltártól a Nílusig ami az enyém, mert minden területre szükség van, ami növeli a force és a hajó limitet,mégpedig saját kézben.
Szóval teljesen más a 2 helyzet😊
Ötleteket szívesen várok tõled is meg mástól is, mi legyen a verseny tárgya majd😊
Mostani játékban eszembe se jutna pl vazallusként elengedni az amúgy csont értktelen sivatagot Gibraltártól a Nílusig ami az enyém, mert minden területre szükség van, ami növeli a force és a hajó limitet,mégpedig saját kézben.
Szóval teljesen más a 2 helyzet😊
Ötleteket szívesen várok tõled is meg mástól is, mi legyen a verseny tárgya majd😊
jóóóó, de ezek szerzett vazallusok nem kreáltak
navarrával nem menne...nagyon kicsi és nagyon nagyok vannak mellette, mindezt úgy, hogy egy hasonló erejû sem, biztosan nem tudnám megcsinálni...de ha még látnék rá esélyt sem állnék neki, mert ha megoldható,akkor is orrvérzéssel és lelkibetegséggel jár 😊
navarrával nem menne...nagyon kicsi és nagyon nagyok vannak mellette, mindezt úgy, hogy egy hasonló erejû sem, biztosan nem tudnám megcsinálni...de ha még látnék rá esélyt sem állnék neki, mert ha megoldható,akkor is orrvérzéssel és lelkibetegséggel jár 😊
Hm, akkor csak hasznosak a vazallusok is ezekszerint😛😊
Good job😊
Ha akarsz szenvedni, ajánlom neked Skóciát😄
Itt ugye nincs kit vazallizálni, Az elsõ 40-50 évben Angliával vagy elfoglalva, és mire lenyomtam, addigra Franciaország übererõs lett (jah én mondjuk benthagytam a lucky nationsöket az gondolom sokat számit)
Jó hát pár vazallusom van (ilyen Bréma Hamburg meg Hansa) de a többi lengyel meg francia befolyás alatt áll, a franciák 150 ezres serege ellen meg esélyem se lenne még, szóval befejezem Észak-Afrika teljes meghóditását most, gyarmatosítok picit, és ütõképs flottát építek, aztán majd meglátjuk, ha én vagyok az úr a tengeren, majd szép lassan szétszedem onnantól vhogy egyszer😊
Javallanék egy versenyt különben, hogy feldobjuk egy picit a játékot, remélem, még többiek akik passzivan olvasnak , is beneveznek, és összejövünk 6-7 en legalább.
Elsõ ötlet: (olyasmiban gondolkozom ami nagyon nehéz, de nem megcsinálhatatlan és persze idõre menne)
- Navarrával Spanyolország megalapítása
De persze bárki nyomhat ötleteket, oszt majd megállapodunk😊
Good job😊
Ha akarsz szenvedni, ajánlom neked Skóciát😄
Itt ugye nincs kit vazallizálni, Az elsõ 40-50 évben Angliával vagy elfoglalva, és mire lenyomtam, addigra Franciaország übererõs lett (jah én mondjuk benthagytam a lucky nationsöket az gondolom sokat számit)
Jó hát pár vazallusom van (ilyen Bréma Hamburg meg Hansa) de a többi lengyel meg francia befolyás alatt áll, a franciák 150 ezres serege ellen meg esélyem se lenne még, szóval befejezem Észak-Afrika teljes meghóditását most, gyarmatosítok picit, és ütõképs flottát építek, aztán majd meglátjuk, ha én vagyok az úr a tengeren, majd szép lassan szétszedem onnantól vhogy egyszer😊
Javallanék egy versenyt különben, hogy feldobjuk egy picit a játékot, remélem, még többiek akik passzivan olvasnak , is beneveznek, és összejövünk 6-7 en legalább.
Elsõ ötlet: (olyasmiban gondolkozom ami nagyon nehéz, de nem megcsinálhatatlan és persze idõre menne)
- Navarrával Spanyolország megalapítása
De persze bárki nyomhat ötleteket, oszt majd megállapodunk😊
amikor benyomta a vazallussá váltás döntás, akkor 8 kicsi ország lépett ki, de a gáz az volt, hogy ehhez csatlakozott még pár belül, továbbá aragon,kasztília, anglia, dánok, akkor kicsit megijedtem...fõleg, mert a seregeim fele éppen andalúciából jött haza és elég ramaty állapotban voltak, mert gyors ostromokat csináltam a nagyértûkû tartományaikra, hogy elengedjenek pár birodalmi országot, hogy meglegyen a pontom a birodalmi reformhoz, mindezt úgy, hogy a seregeiket nem is bántottam
igaz, nem is értettem, hogy volt olyan vazallusom, akivel hadban álltam...és a háború végén vazallus maradt
országot a legvégén engedtem el, hogy meghozhassam az utolsó döntést, de mivel ugyse az az éles állomány, ezért az nem számít 😊 meg volt egy másik mellékvágányom, kipróbáltam a vallásváltást is, hogy milyen, de szerintem az nem a jó irány, bár nekem a protestáns bónuszok jobban tetszenek
igaz, nem is értettem, hogy volt olyan vazallusom, akivel hadban álltam...és a háború végén vazallus maradt
országot a legvégén engedtem el, hogy meghozhassam az utolsó döntést, de mivel ugyse az az éles állomány, ezért az nem számít 😊 meg volt egy másik mellékvágányom, kipróbáltam a vallásváltást is, hogy milyen, de szerintem az nem a jó irány, bár nekem a protestáns bónuszok jobban tetszenek
igazából területem nem volt sok, nem volt meg saját provinciából a 30db, 28 volt azt hiszem, ezek között volt pár ingyenes pl. franciáktól 3 ingyenes, aragontol 1, kb. 4-5 vazallust olvasztottam be, tehát 4 infamyért csak a fele jött, az egész azon alapult, hogy az elején nem területet hoztam (csak britannytól tudtam 2 provinciát meg késõbb burgundi nem birodalmi területeibõl), hanem vazallizáltam mindenkit 4 infamyért, majd amikor nagyobb lettem dobálta fel a küldetéseket, ugye akkor úgy van, hogy vazalluzálj valakit 0 infamyért és ha sikerül levonnak még 2 infamyt, ilyenkor én a megtámadott ország szövijét is vazallizáltam és akkor 4-2=2 infamyért lett 2 vazallusom
a subjugos küldetéseket felkínálja minden szomszédos országra, aki elég kicsi, annyi a lényeg, hogy legyen közös határ, olyanra nem kaptam, aki nem volt szomszéd...meg infamy nem is ment a levesbe csak az elsõ pár évben, de utána folyamatosan volt, tehát kihasználtam végig, meg ugye 5-6os advizor is segített, de pl. van magisterért döntés, ami -0,1 infamy/év 10éven keresztül, nem sok, de azt is nyomogattam...és ugye HRE tagként is -0,25/év 😊mondjuk volt egyszer -3 infamy event, meg egyszer -6, olyan, ami növelte nem is emlékszem vagy ha lehetett választani, akkor sohasem azt választottam
a subjugos küldetéseket felkínálja minden szomszédos országra, aki elég kicsi, annyi a lényeg, hogy legyen közös határ, olyanra nem kaptam, aki nem volt szomszéd...meg infamy nem is ment a levesbe csak az elsõ pár évben, de utána folyamatosan volt, tehát kihasználtam végig, meg ugye 5-6os advizor is segített, de pl. van magisterért döntés, ami -0,1 infamy/év 10éven keresztül, nem sok, de azt is nyomogattam...és ugye HRE tagként is -0,25/év 😊mondjuk volt egyszer -3 infamy event, meg egyszer -6, olyan, ami növelte nem is emlékszem vagy ha lehetett választani, akkor sohasem azt választottam
Az igen,akkor tényleg nagyon szép😊
Egyébként hogy fért bele ennyi hódítás ilyen rövid idõ alatt az infamy limitedbe? A küldetésekkel volt mákod, vagy hogy? Mert ennyi idõ alatt még a vazalluselengedéses módszerrel sem értem, hogy fér bele ennyi terület, ha csak 3 vagy 4 ért szerzi az ember darabját.
Egyébként hogy fért bele ennyi hódítás ilyen rövid idõ alatt az infamy limitedbe? A küldetésekkel volt mákod, vagy hogy? Mert ennyi idõ alatt még a vazalluselengedéses módszerrel sem értem, hogy fér bele ennyi terület, ha csak 3 vagy 4 ért szerzi az ember darabját.
mondjuk a gyógyszerem majdnem elgurult,amikor megvettem a 6-6-6-2es hadvezért, kiléptem, ide beírtam, hogy van ilyenem is, betöltötten a játékot elindítottam egy háborút, majd ez a szerencsétlen útközben meghalt, úgy, hogy ellenséget még fényképen sem látott...
különben a hullócsillagosnál 4 választás van vagyis volt...mutatom:
ez volt különben a kiindulóállapot kb., a legitimációhoz meg a párdologhoz amit leírtam kellet volna még pár év, de 1610-re minden kimaxolódott volna...
különben a hullócsillagosnál 4 választás van vagyis volt...mutatom:
ez volt különben a kiindulóállapot kb., a legitimációhoz meg a párdologhoz amit leírtam kellet volna még pár év, de 1610-re minden kimaxolódott volna...
dede, very hard 😊 nem kellett töltögetni - azt a jópár fagyást leszámítva persze - nem támadott meg senki, talán a franciák egyedül, amikor aragon ellen mentem...de ott már akkor esélytelen volt, amikor elindult...mondjuk nem is értettem, hogy miért nem jöttek...bár mondjuk külsõs ellen a császár és a temérdek vazallus/szövetséges visszatartó erõ lehetett
kifejezetten könnyû volt a közepétõl kezdve...a vazallusok vitték a hátukon a gazdaságot, adtak 100k++ segédhaderõt, annyi force limitet, hogy a legelejét leszámítva a közelében sem voltam a maxolásnak...a stab. hitekkel sem volt probléma, 5-6 hónap volt egy szint, a birodalmi szavazások/választások is rendben mentek miattuk...egyedül a kúriánál nem volt meg a fölény, csak most HRE-ként, talán 2szer voltam irányító, esetleg 3szor, de csak kis idõre, mondjuk nem is mentem el a szûklátókör felé túlzottan...
kifejezetten könnyû volt a közepétõl kezdve...a vazallusok vitték a hátukon a gazdaságot, adtak 100k++ segédhaderõt, annyi force limitet, hogy a legelejét leszámítva a közelében sem voltam a maxolásnak...a stab. hitekkel sem volt probléma, 5-6 hónap volt egy szint, a birodalmi szavazások/választások is rendben mentek miattuk...egyedül a kúriánál nem volt meg a fölény, csak most HRE-ként, talán 2szer voltam irányító, esetleg 3szor, de csak kis idõre, mondjuk nem is mentem el a szûklátókör felé túlzottan...
Szép😊 De azért gondolom ez most nem very hard+tuti kell legyen benne reload is😊
magasan teljesítve már 😊