11580
Europa Universalis III
  • LSSAHPAUL
    magyarokkal pénzügyileg 2 út lehetséges szvsz.
    a.) első ideánál a nemzeti bankot választani (-10 infláció)
    b.) spórolással odafigyeléssel max kutatást választani, illetve keresni a bajt, békekötésnél pénz kérni. (most ezt az utat választottam, nagyon dúrva, párszor már kellett felvegyek kölcsönt mert nem tudtam elég pénzt marni, szal ez volt az utsó hogy ilyen hülyeséget csinálok, nagyon stresszes az állandó war)
  • Swarczi
    Én egy jobb hadvezéri rendszerrel meg egy családfával(és ezáltal nem végtelenített royal mariage-el) happy lennék.
  • Szycsu
    OFF: Supreme Ruler mennyire jó játék? :D
  • rexortom
    Mostanaban mikor a HRE ellen csatazok tisztara olyan erzesem van mintha az EU ellen mennek Am lesz meg kiadva patch a jatekhoz vagy mar megy a 4 fejlesztese ? Remelem folytatjak a sorozatot es tesznek bele meg tobb diplomaciai lehetoseget. Meg orulnek annak is ha a core provinciak letrejottet vagy elveszteset lehetne allitani mint a teruletek felfedezeset. Sok minden meg ki van maradva a jatekbol remelem lassan kapunk ujabb ujitasokat is :)
  • SuperGalaxy
    Köszi :D
  • Swarczi
    Legáltalánosabb dolog a HRE-elleni hódításnál, hogy fennttartasz annyi magistert, amennyi területet hódítasz, mert ha visszautasítod a megkapott nem core területek átadását, az -1 stability hitet fog jelenteni(mondjuk ez sztem hülyeség, de mindegy)
  • HengerR
    Valamit a HRE császárral a viszonyod 0 alatt kell legyen.
    Kiléptetni egy magiszter kell és tartomány döntésnél lesz "Abandon The Holy Roman Empire".
  • Kikinator30
    igen igen ezt sejtettem, de reméltem, hogy hre-hre is kaphat core-t, de nem :( integrálnom kellett volna öket apránként...

kiléptetni: kell hozzá egy magistratus. A tartományra kell rámenni és ott tudod kiléptetni ahol az egyéb ügyeket lehet intézni egy kis papir fül asszem.
  • SuperGalaxy
    És hogyan lehet kiléptetni őket?
  • HengerR
    Akkor jár a negatív presztizs ha HRE tag vagy.
  • kissssss
    akkor kapsz coret az örökölt területre ha egy kulturális csoportba tartoztok, pl: megöröklöd a lengyel trónt a magyarokkal ekkor csak a lengyel nemzetiségű területekre kapsz coret, a litvánra ruténra tatára nem.

magyarok, lengyelek, csehek, szilézek egy kult csoportban vannak.

kb ennyi a lényeg.
  • Kikinator30
    ha nem lépteted ki őket, akkor előbb utóbb benyújtja a császár az igényeit, max 6 hó és jön a kis üzenet :)
  • SuperGalaxy
    Mikor jár az Unlawful Imperial Territory-ért mínusz presztízs? Mert én elfoglaltam Pisát, Sienát, Modenát, mindegyik HRE tag, és nem kapok mínuszokat (nem mintha örülnék neki xD)
  • Kikinator30
    Tudja valaki amúgy hogy öröklésnél mikor kap az öröklő core-t? Emperor vagyok és mégsem kaptam a Hre tagokra core-t, míg a Franciákkal anno kaptam...
  • Kikinator30
    tegnap délelőtt még nem tudtam, de estére már igen, hogy mi az a overext :) ugyanis megörököltem az összes országot amivel pu-ban voltam, France, Burgundy, Provance, Portugal (egész gyarmat birodalom),Hungary, Naples és egy deka core-t sem kaptam sehova, amit tudtam elengedtem, de a mai Franciaország területét és a jobb gyarmatokat megtartom, és kinyögöm az 50 évet..., de addig még kb. vagy 30 tartományt kell lepasszolnom :)
  • SuperGalaxy
    Itália nagy része az enyém, Milant ha megdöntöm, akkor az egész "csizma" az uralmam alá kerül. Diplomáciai kapcsolataimon kéne javítanom, kellene 1-2 erős szövetséges, mert jelenleg mindenki utál xD
  • SuperGalaxy
    Feltöltöd pl. noob.hu-ra, aztán itt kép beszúrásával berakod. :)
  • SuperGalaxy
    Elfoglaltam Pisát és Janinát, a vazallusnemzetek sora pedig Toszkániával bővült.
  • Swarczi
    Overextension. Az hogy miért kapod, a DW-ben részletesen le van írva egy külön menüpontban(jobb oldalt, két kard keresztben egy könyvön)
  • SuperGalaxy
    Választásom Nápolyra esett, és már nyolc év játék után Itália nagy része az uralmam alatt áll. Mikor Aragónia Kasztíliával háborúzott, gyorsan lecsaptam Szicíliára, majd Dishonured Call Casus Bellivel a pápai államra és Urbinora. Előbbi vazallusommá lett, utóbbit annexáltam. Végül egy kép:
  • Kikinator30
    ez mit jelent, hogy overext?
  • Kikinator30
    hogy lehet nagyobb képet feltölteni? max 20 kb-ot enged :)
  • Swarczi
    Én a mamelukokkal kezdtem egy újat. Hát nem túl nehéz a terjeszkedés(Tribal Conqest), azonban a jövedelmem nem túl sok, mindenki utál(gyak csak muszlim nemzetek ellen van esélyem). 1420ban járok, keleten már szép kis birodalom épül, de a core-ok híján hamarosan lesz egy kis overext.
  • Kikinator30
    ja 1650-ben járok :)
  • Kikinator30
    én most kb itt járok a britekkel, elég nehéz volt az elmult időszak 10000 dukátos hitel amit nem tudtam kifizetni vagy csak hatodjára, minimális hadsereg, 30-40 dukát/hós kolonia fenntartás. Miután beértek és várossá cseperedtek, sikerül kifizetni a hitelt, Nemzeti Bank és az inflációs csóka segítségével. Most vallás váltás előtt állok...

• HengerR
    Nem reális az igaz. Viszont jó nézni, hogy szép hazám partjait 5 tenger mossa :D
  • LSSAHPAUL
    lehet most se látszik :p
  • Lysandus
    Gratula!!
  • LSSAHPAUL
    :) Ez már nem reális :D

Ez a mostani játékom a magyarokkal, volt jobb is, nem is amiatt linkelem mert hú de jól tolom :) hanem mert nem rég leírtam egy kezdést magyarokkal, és aki azt követi kb egy ilyet várhat 30 évvel kezdés után.

Vazallusok:
    infamy csökkentésre: Ukrajna, Horvátország (minden prov. core)
    HRE szavazóim: nem írom le mert kb 10 kicsi állam (pl Bohémia)
    egyéb: Moszkva, Savoy

Ami nincs rajta a térképen: enyém andlaúzia, és mellette még 3 terület, ez azért kellett mert a kereskedőim mindenhonnan kibuktak, itt viszont ők a királyok.
  • HengerR
    Szép kis Ausztria. Szerintem ha kihívásra vágysz próbáld ki Erdélyt. Jelenleg velük játszok és elég nehéz volt az eleje.

Most itt tartok:

világ:

1505-ig csendben voltam. A magyarokkal mentem az elején "háborúzni". HRE császárok voltak és egész keményen terjeszkedtek. A vazzalus szerepem hamar megszűnt (1401) és utána csak dísz szövetséges voltam.
    1419-ben a lengyel-cseh-osztrák trió legyalulta a magyarokat és én is kaptam a balhé miatt mint szövetséges. A kőkemény 180 dukátomal lenyúlták a lengyelek ami 15 év spórlással jött össze.
    Technológiában 1405-től kezdtem komolyabban fejlődni (ekkorra lett meg a cultural tradition a jó advisorokra). Gouverment, land, trade fejlődött csak. Másra nem volt szükségem sem kapacitásom.

1419 után 1505-ig két háborúban vettem részt.
    Elsőben a magyarok betámadtak. Itt elfoglaltam Partiumot hála a lengyel-cseh segítségnek.
    Második: a lengyel-litván trió megtört keleten így a horda szomszéd lett. 1480 előtt volt pár évvel. A tűzérségnek hála 15k katonával kb 100k nomádot mészároltam le és elfglaltam a horda területeinek több mint felét. Mivel nem akartam értéktelen területeket adófizetővé tettem őket. A béke után a csehek benyomultak a horda területére és egy idő után teljesen felmorzsolták. Észak fele el volt zárva a terjeszkedésem újta így a HRE császár csehek miatt...

1505: elsőnek értem el a 18-as land techet (oriental tech csoport mellett). Úgy döntöttem ideje harcolni... Walllachia ellen sikerült CB-t szereznem personal unio témában. Az akkor hadrendben álló 15k katonám ezrével mészárolta a román-szerb-bosnyák-horvát katonákat. A túlerejük semmit nem ért a modern hadseregem ellen.
    Wallachia personal unióba lett kényszerítve. Serbia, Bosznia, Horvátország a vazallusaim lettek.

1509: Magyarország mint meggyengült állam vissza próbálta szerezni Horvátország területeit. Azonnal segítségükre siettem és gond nélkül felmorzsoltam a magyar seregeket. Magyarország elveszítette így Szolnokot és a vazallus lett (fordult a kocka :D).

Ez után újra béke köszöntött be míg Milánó (1516) nem akart a horvát területek fele terjeszkedni. Hadrendbe állítottam pár új gyalogsági egységet és meg is indult a támadás. Milánó csapatait a még mindig technológiai fölényben lévő seregem lemészároltak. Ferrara és Modenat el is foglaltam. Még vívtunk ez után két háborút amiben elfoglaltam Verona, Firenze, Pisa és Romagnat is. Észak itália egyetemei Parmat leszámítva az enyémek lettek...
    Újra béke mivel a HRE bekerített (Észak: csehek, dél: osztrákok). Támadni nem mertem a hatalmas cseh túlerő miatt (5-8x annyi katonájuk volt 1650ig és folyamatosan HRE császárok voltak valamint a hit védelmezői).

1591: Lengyelország ellen hadba hívott Bizánc. Kaptam az alkalmon, hogy végre kikötőhöz jussak. Silistria és Budjak-ot sikeresen el is foglaltam. Ezzel már csak a csehek és a vazallusaim maradtak a szomszédban.

Mivel áttértem a "reformed" vallásra ezért katollikus államot nem nagyon mertem támadni a csehek miatt. Szerencsére kitört egy balhé a franciákkal így hosszas béke után újra elindulhattak a katonáim harcolni. A csehek nem avatkoztak bele így el is foglaltam a viszonylag csonka Franciaországot.

1705: elérkezettnek láttam az időt a csehekkel való leszámolásra. Bár katonailag fölényben voltak (2x annyian...) mégis a támadás mellett döntöttem a szövetségeseim (főleg vazallusaim) miatt. Sajnos bekövetkezett amitől tartottam: Ausztria felmondta a szövetségünket aminek hála nem egyenlítődtek ki az erőviszonyok (itt még Ausztria A kisázsiai területeken a Kaszpi tengerig terjedt).
    A támadás győzelemmel végződött. A koncentrált székely seregek ( 165k katona ) szétzúzta az ellene küldött viszonylag szétszort cseh haderőt.

A békével sikerült szétszakítanom a cseheket és lázadások robbantak ki a területeiken a war exhaust miatt.
    Még pár háború után 1732-re kialakult a mostani felállás. Katonailag már nincs ellenfelem. Technológiailag szintén nagyon elhúztam.

Sajnos a területi helyzetem miatt későre tudtam kitörni a HRE szendvicsből így nem ez lesz a legnagyobb birodalom. Viszont a játék végéig még kissé átalakítom Európát.
  • Lysandus
    Én mindig áttérek. Le a bálványimádókkal! :-)))
  • SuperGalaxy
    Na, végszó:
    A játékot már nem nagyon tudnám tovább folytatni, mivel nincs ellenfelem :/ Max. Spanyolország jelenthetne némi kihívást, de ahhoz már nincs kedvem, most új kihívásokra vágyok :D De beszéljenek a képek:

Európai hegemóniám, Golden Horde-t összeroppantottam, NRCS vagyok, Defender of the Faith, 116K haderő, 40K arany, csomó vazallus és két perszonálunió (Bohémia és Bavaria).

Gyarmataim Dél-Amerikában (gyarmatosításra most nem hajtottam rá annyira, de +50 év és ebből is világhatalom lennék xD)

És egy átfogó kép:

Kövi játékomban még nem tudom kikkel menjek (egy Brandenburg-Poroszország-Németország mondjuk jó lenne :D)
  • edem101
    Nos, mozgalmas 17 éven vagyok túl:

Bohemia-val nem 1, hanem 2 háborút is megvívtam, felszabadítottam Prussia-t, Augsburg-ot, Licge-t, Ruthenia-t elfoglaltam, véget vetettem pskov vassaljának, és megfordítottam az angoloknak Bahomia elleni háborúját (ez volt 2., ezeknek nagy részét ebben a háborúban végeztem), az első háborúban továbbá szereztem egy jó szövetségest is, Aquleia-t vassal-ba kényszerítettem, és azonnal be is hívtam volt szövetségese, Bohemia ellen a harcba (jól is jött az az extra 17 ezer katona :)). Bohemia likvidálása után a Lengyelek ki használták a lehetőséget, elkezdtek közeledni felém, de délről ismét feltűnt az ősellenség: Az Ottoman-ok bosszúra szomjaztak az előző 3 vereségük után, és éppen hogy véget ért a Bohemiai vérengzés, máris nyugat-europából siethettem is vissza a balkánra megvédeni a hazát...
    Ha nem lettek volna a Spanyolok katonailag összeomlottam volna, de szerencsére beszálltak a háborúba, és kellő ideig feltartották a török hordákat, és amíg jöttek haza a csapataim addig tudtam képezni egy 30 ezer fős sereget (ami jócskán megnyirbálta a kincstáram...), nagy nehezen sikerült visszaszorítanom őket Bosnia-Serbia határai mögé (nem ártana végre felszámolni azokat a ütközőállamait, nagyon idegesítenek -.-), folytattam is volna tovább a harcot, de a játék úgy döntött, hogy Magyaro.-ot akarja a Református vallás zászlóvivőjének tenni, és már az ország fele Református, és a háborús kimerültség most nem jött volna jól, hisz akkor azok a vallási felkelők is felbukjanak, így gyorsan békét kötöttem Serbia felszabadítása feltétellel.
    Most meg fő a fejem, hogy mit csináljak tartsak ki Róma mellett a vallás tekintetében, vagy térjek át :/
  • edem101
    Ideakkál, az eventekkel, építkezésekkel és persze a wartax-al (de ennek árra is van). Meg persze, azzal is, ha tudod hogy hosszú békeidő lesz, akkor megfelezed a sereged.Jah, és vna olyan ranácsodó is, aki ilyet tud csinálni (ha jól emlékszem)
  • pjboy091
    Milyen módszerekkel lehet növelni a bevételeket jelentősen? Pl Magyarország esetében? Érdemes már a játék elején rágyúrni a kereskedelemre?
  • Hegi90
    ne BMP-be rakjátok már fel légyszi a képeket, gyengébb nettel nagyon sokáig tart mire betölt, és chrome-ban nem lehet kinagítani, csak ha letöltitek.

konvertáljátok át jpg-be Paint mentés másként -> jpg kiválasztása módszerrel.

köszi :)
  • edem101

Magyaro. és Bohemia (a jelenlegi császár) helyzete már pattanásig feszült: Auiqelia (egyik katonai szövetségese) megtámadása után beküldtek egy warning-ot, majd erre jött Venezia újra felszabadítása a Spanyolok (igen, erőfeszítéseimnek hála aragóni eltűnt a térképről Castille javára) és erre jött Istria elfoglalása és kiválása a HRE-ből, amitől III Bohemiai Ludvig tombolt :D
    aztán rá egy hónapra megjöttek a protestánsok is, és a HRE északi részén át is tértek protestáns hittre, amire a Ludvig barátom úgy reagált, hogy visszahesegetí őket az igaz hittre, csak hát, megint jöttem, én, és hadi támogatással Bohemia rákényszerült arra hogy fehér békét kössön. Aztán Prussia is létrejött, garantáltam is függetlenségüket, remélve, hogy a lengyelek ellen jó szövetségeske lesznek, de rá egy hónappal az én levesembe köpött bele Bohemia: megörökölték Prussia-t. -.-
    Viszont ez már a Casus Belli-t jelenti a háborúra, mert az arabokkal nagy nehezen sikerült megbékélnem, Persia-t és Khima-t vassal-ba kényszerítettem, a törökök elvannak foglalva az angolokkal és a portugálokkal, Mamlik meg az afrikai terjeszkedéseivel van elfoglalva (amiket meghosszabbítandó lázadásokat robbantottam ki a határon, amiket hajóval megnéztem: több tízezer fő lázadt fel, szóval velük se lesz most gond egy darabig :)
    Bohemia, vigyáz, jövök!
  • HengerR
    Magiszterek:
    -centralizáció irányába eltolt csúszka
    -államforma váltás ( pl abszolút monarhiára ami 1,7-et ad évente)
    -max stabilitás
    -5-ös szintü gouverment épületek építése (College +0,05/épület)
  • carbon1984
    Sziasztok! Lenne egy kérdésem amelyre ti biztosan tudtok válaszolni.
    DW-vel játszom Ausztriával 1590-es években, az lenne a kérdésem, hogy a magisterek számát hogyan lehetne tovább növelni (most 3.4 évente)?
  • Hegi90
    Steam. Gyakran van a paradox játékokra akció, érdemes figyelni (de akció nélkül sem túl drága).