11580
Europa Universalis III
  • Kikinator30
    hi,
    egy kérdésem lenne? Imperalista cb-t hogy lehet szerzni? Lehet egyáltalán? Britekkel vagyok.
  • Swarczi
    De arra is ügyelj, h a vazallusok maguknak is foglalhatnak területet, ha az általuk ostromlott területen core van. Szal hadüzenet előtt érdemes átnézni h ki kit fog valszeg betámadni, mert könnyedén előnytelen béke lehet a dologból - nekem a magyarok voltak néha olyan kedvesek és elfoglalták az általuk core-nak tartott területeket az osztrákoktól, én meg szívtam a fogam mert azok a területek voltak a végcél :D
  • LSSAHPAUL
    Olaszország az elsődleges, másodlagos az adria feletti aranybányák, beleértve ausztriát is :) pl a mostani gémemben 1437-ben csak 4 provinciája van az osztrákoknak, vigyázni kell velük mert nagy seregük van, szal én úgy szoktam hogy megvárom mig a seregei elmennek jó messzire pl burgundia és ekkor gyorsan lerohanom (nem harcolok vele mert fejlettebb is, a kb 5x számbeli fölény mellett), minden területére ráállok és mire észbe kap (békét köt pl burgundiával) addigra kb 90 a békekötés ide..
    Az infamyra figyeljél, soxor megéri inkább vazallussá tenni mint foglalni! A vazalussok nagyok jók mert 50% lóvé neked jön, nekem pl 1437-ben 12 vazallusom van, és egy európai háborúban nagyon jók mert lekötik az ellenséget, nekem csak a területeket kell megszálljam :D
    Ezért nyugat európa a cél mint vazallus szerzés. Sok pici állam, az ostobák nem fogják fel mit cselekszenek mikor hadba lépnek ellenem :)
  • kissssss
    1. kiválasztod a szállító hajóidat és parancsba adod nekik hogy hajózzanak ki a pl: adriai tengere, ezután a tengerrel határos provincián állomásozó katonai egységeidnek kiadod parancsba hogy kezdjenek el menetelni arra a tengeri területre ahol a szállító hajóid vannak, és természetesen egy szállító hajó(cog) 1000 katonát tud szállítani az egység típusa mindegy, kipakolni a katonáidat pedig úgy tudod a legegyszerűbben ha a hajókat egyenesen a kikötőbe rendeled ez sokkal gyorsabb mintha kiadnád parancsba a partraszállást(ellenséges kikötőbe természetesen nem tudsz kikötni de ha elfoglaltad a provinciát akkor utána már működik a fentebb leírt egyszerű kirakodás)

2. számít a jó viszony de azért a presztízst is jó ha felnyomod, és természetesen csak olyan országokkal szabad szövetkezni amelynek nagyrészt ugyan az az érdeke mint neked mondok is egyszerű példát: Ausztria állandóan kapni fogja a játék során az agresszív küldetéseket mint a támad meg Magyarországot, foglald el Milánót és Mantuát, tedd hűbéresedé Csehországot stb, stb, a helyzet adott Milánó egy kiváló szövetséges lehet Ausztria ellen de a csehek is egy jó választásnak tűnnek.
    de a leglényegesebb az hogy olyan országokkal köss szövetséget akik tudnak is segíteni már a háború első hónapjában.

a harmadik kérdésre most nem válaszolnék mert ezerféle megoldás lehetne felsorolni, könyvet meg nem akarok írni ide a topikba :)
  • henimen
    Köszönöm a választ. Volna még nekem 3 kérdésem ha tudtok segíteni, akkor légyszi válaszoljatok.
    1.Kérdés: Hogyan kell hajóra szállni? Jobb egérgombbal kell rákattintani?
    Mert én egyik mentésemben felfedeztem amerikát, és hiába, mert nem tudtam oda kirakni katonákat.
    2.Kérdés: Azon hogy egy másik nép a szövetségesem legyen, ahhoz a jó viszonyon kívül az is kell hogy jó hirnevem legyen?
    3.Kérdés: Magyarországnak melyik foglalási utat javasoljátok?
    A válaszokat előre köszönöm.
  • Szycsu
    Tudok angolul, csak már nem tudtam, hogy hol keressem. Kösz
  • rambozo
    A játék könyvtárában lévő settings fájlon belül kell a fullscreen sort átírni no-ra (lehet, hogy nem teljesen pontos minden, mert emlékezetből írom, de ebből már megtalálod szerintem).
  • Szycsu
    Srácok, hol lehet beállítani, hogy ne teljes képernyőben játszam, mert nem találom. Lehet nincs ilyen opció, de rémlik, hogy régen valahol láttam egy ilyen opsönt. Kösz
  • McCartman
    kicsit régi hszre sikerült reflektálni. :D
  • McCartman
    'Persze ez alól kivételek az olyan államok, mint granada, riga, az ír államok vagy epirus.
    Itt többször kell újrakezdeni, mire egyszer szerencsésen nem támadnak be, De az ilyen meg csalás, hiszen az nem nagy büszkeség, hogy 15-ből 1-szer nem támadtak be, Akkor már a másik 14, annektálással végződött játékról is jöhet a screenshot;)'

erre nem érdemes játszanod , visszatöltheted te 150szer is , akkor is meg fognak támadni már az első nap (Granada esetében) , kódolva van ugyanis a 'végképp eltörölni'. :)
    Aztán az , hogy ennek fényében mi sül ki a helyzetből már csak az adott játékostól függ. ;)
  • Lysandus
    Persze. Ez rendjén is van. De IN-ben vmi bug miatt egyáltalán nincs lovas egységük. Még 1790-ben sem. Másrészt a military modernization döntést is csak a HttT-be tették bele. Tehát IN-ben nem lehet nyugati mintájú serege egy indián népnek, hiába nyugatizált.
  • LSSAHPAUL
    Nézzétek milyen fura dolgok történtek ;)

Ki fogja felfedezni amerikát??! :)
    És milyen lehet az élet a vatikánban török uralom alatt? (a vallást is átváltoztatták sikeresen szunitára)
  • LSSAHPAUL
    Kb 10 hsz-el ezelőtt írtam le :)
    Itt a kép, figyeld horvátországot és ukrajnát, sienát és pármát.. Ezek nem azért vannak elengedve mert rendes vagyok hanem mert nagyon durván csökkentik az infamyt. 4 év után meglesznek támadva recounqestel (szal 0 inf a visszafoglalás) és utána újra eleresztem őket így kb 18 ponttal csökken az infamym.

azt mondanom se kell hogy a kultúrát azért kell 100-ra feltolni hogy akkor szabadítsunk ki egy diplomatát ami minimum 5-ös szintű lesz.
  • Woondy
    Skacok! Nagyon sok segítőkész ember van itt. Köszönöm nektek :)
  • Nos
    Biztos sokan tudják, de azért.

Holnap megjelenik a Crusader Kings II

:)
  • henimen
    Sziasztok!
    Azt meg tudja monddani nekem valaki hogy a hírnevet hogyan lehet csökkenteni tanácsadókon kívül? Mert én a lengyelekkel vagyok (alapjáték), hatalmas birodalmam van és az egész világ utál benne. (Leírva is így van oda ahol a hírnevet meg lehet nézni. Mert nekem minden tanácsadóm ezen dolgozik hogy jobb legyen a hírnevem, és mégse akar jobb lenni. :( S már emiatt kerültem egy elég kellemetlen helyzetbe, mert maroknyi szövetségeseimmel, Svédországgal, Litvániával, Ausztiával és Ansbachal körül belül 20 másik országgal háborúzunk.
  • Kikinator30
    Amúgy a Skót játék érdekes még nem játszottam velük. Talán egy francia, burgund közös akcióval le lehet nyomni a britteket és a kis ir királyságokat és utána már mehet ugyan az mintha a brittekkel játszanál. Gyarmatosítás ezerrel... :)
  • Kikinator30
    Woondy!
    A tartományoknak van alap adójuk és egy bizonyos termék amivel kereskedik, de nem mindegy, hogy mi az és hogy mennyi adót fizet. Érdemesebb a közeledben terjeszkedni ill. kíváló, jó területeket elfoglalni, minden Cot-ot tartalmazó vagy manufakturát illetve még a nemesfémes területek jók, a germán, francia és olasz részek a legjobbak. Ha nem elfogadott a kultura minusz 30% adó ill. manpower. Ha nincs rajta core-od akkor az év végi nagy adózásban sem vesz részt a tartomány. Egy jó tartománynál azért érdemes kivárni :). A kereskedést úgy lehet megoldani szerintem, hogy ha sok a COT-od akkor merkantilista, ha nincs és egy kis nemzettel játszol akkor pedig free trade-re kell rá erősíteni a politikai döntéseknél. valamint a 10% merchant chance ideát berakni.
  • rexortom
    A teruletek menyisege szerepet jatszik fejlodes koltsegek es stabiliti koltsegekben. Es egy nem core provincia kb 10%-on teljesit szovel anyagilag megeri sok provinciat elfoglalni mert gyorsan lehet pezhez juttni de a lenyeg hogy ugy szerezd oket hogy sose kapjal sok infamyt legalabbis en ugy foglalok csak hogy 10 fole ne nagyon menyen az infamym ami meghataozha a kereskededoid eselyet ha gonosz vagy nem tudsz kereskedni.
  • Woondy
    Van értelme ha hazamtol tavol szerzek teruleteket jelen esetben pl Athen? (skotokkal vok) Kezdetben minel tobb terulet annal tobb penz elgondolas dominalt nalam de rajottem fontosabb a minoseg. Más: a kereskedoim soha nem tudjak megragadi poziciojukban. Ezen hogy tudok javitani? 20 Ev telt el es techekben is van 1-2 level elmaradasom. ötlet? Milyen ideakat javasolt felvenni?
  • LSSAHPAUL
    Talán így van rendjén...
    Közismert, hogy amerikába a lovakat a spanyol hódítók hozták, és az elszabadult lovak szaporodtak el a Nagy Sikságon. Innen lett lovuk.
  • Lysandus
    Nyugatizált ő, csak az IN-ben az egységeket nem lehet westernre cserélni. És egyáltalán nincs lovasság az indiánoknál.
  • Balfars
    NyilasGugu:
    Nem tudom pontosan, h az In nomine-ben hogy van, de a DW-ben nyugatizálni kell ahhoz, h megnyíljon a lovasság. Lehet h ez nálad elmaradt. Ha igen, tedd meg és a problémád megoldódik.
  • NyilasGugu
    Sziasztok!

Éppen Huronokkal nyomulok és már 1739-et írok, elvileg a landtech szerint, meg kellett volna jelennie egy amerikai dragonyos egységtípusnak(jól jönne már a lovasság), de csak a gyalogságom frissült, a lovasság nem nyílt meg... Nem volt a játék során visszatöltögetés, vagy bármilyen chet... Van ötletetek a hibára? Vagy csak rossz a landtech fordítás, és valójában indiánoknál egyáltalán nincs lovasság?
    (In nomine-vel játszom)
    Segítséget előre is köszönöm.
  • edem101
    Én nagyrészt háborúkkal nyomom őket be, most is bekényszerítettem 3 év és közel a háborús hadseregem (120 ezer fő) 9/10-ének elvesztésével, más részt meg szerencse, harmadrészt meg tenni kell rolla, hogy a másik fél uralkodója váratlanul elhunyjon (pl. egy lázadásban).

De inkább leírom a háborút a osztrákokkal: Az előzménye egy hamisított öröklési dokumentum és egy határvita volt, éppen tértem volna át reformed-be, de az osztrákok be warning-oltak, úgyhogy úgy döntöttem előbb őket likvidálom, ennek eredménye: 3 év vérfürdő, ebből az első évben az anyaország felének megszállása, Franciao. és Anglia áttérése Reformedre (az angolok meg is leptek), tengeren nem volt gond, nem volt kikötőjük, a spanyolok be se akartak szállni a háborúba (pedig jól jöttek volna), a háborút a balkáni és a közel-keleti csapataim fordították meg, és Aqueila 20 ezer fős serege (ezzel a háborúba kb. 80 főnnyi friss anyagot nyomtam be), a másik 2 év a Osztrákok gerillaháborúja volt, mindenfelől támadták a megszállt területeiket (Az afgán háború újkori megfelelője :D), 1x bankruptim is volt miattuk, de végül az utolsó gerillahaderőt, a H.u.H. armee-t is szétvertem (17 ezer fő) és egy bekerítő mozdulattal Innsbuck mellett teljesen megsemmisült a Osztrák hadsereg, és így szegény 2 éves Frank-ot letaszítottam a trónjáról, nem volt nehéz, csak 1 bankruptiba, 110 ezer katonámba és és egy uralkodom életébe került a kis csete-paté...
    Bár ne lettek volna a Svájciak ilyen segítőkészek nekik, és az Alpokat is odébb tehette volna az anyatermészet, és akkor nem került volna ilyen sokba ez a háború...
    De van jó oldala is: Az osztrákok miatt nem mertem észak-Itáliában terjeszkedni eddig, most viszont már az oldalom lesznek, kezdem a terjeszkedést mondjuk Aquelia bekebelezésével 8az legalább egy katonámba se kerül...) :D
  • rexortom
    Keprol jut eszembe manchuval jatszot valaki diwine windbe hogy kell ott ezt az uj politikat managelni hogy lehesen normalisan jatszani vele ? Jah es hogy tudtok anyi mindent personal uniob teni en is kotok royal marigeket de sose lesz kozos uralkodoi hazam senkivel. vagy egyesevel claim tron es haboruban elfoglaljatok ?
  • edem101

Most az Overextension közelségi miatt nem nagyon terjeszkedtem (46%-a a tartományaimnak nem core), inkább most a gazdaságot és a diplomáciai kapcsolataimat fejlesztettem, meg is lett az eredménye:
    Ciprus-t az uralkodó halálával megöröklöm, Bizánccal personalunio lesz, a spanyoloknál Luxemburgi uralkodó lesz, Prussia is personalunio alá lesz nyomva diplomáciai utón, és még jó ég tudja, hogy mit örökölhetek meg, mert nem néztem végig minden országot :D
    Azért az angolok szépen elterjeszkedtek délen, vallást még nem váltottam, jelenleg kivárok, mert a franciánál és a Habsburgoknál is jelentős a reformed vallás (a franciáknál már Párizs mellett van egy reformed vallású terület) :)
    A lázadások terén most nyugi van, benyomtam egy eretnek toleráns eszmét, a pápával is 150 felett tartom a viszonyt, és a csehek is közben elvesztették a HRE trónt :)
  • kissssss
    :) holtig tanul az ember.
  • LSSAHPAUL
    Elkiabáltam, sajna így is jön, szal DW-ben biztos hogy az aktuális pápával kell jóban lenni.
  • LSSAHPAUL
    Oh bakker rosszul tudtam, tényleg a Pápai állammal kell jóban lenni, és a nagy infamy-m miatt 0 alá ment a viszony, kértem tőle területre lépést és most +30-ban vagyok :) és nem jön az átok. THX!
  • kissssss
    0 viszony alatt adnak kiátkozást(ha jól emlékszem) és a pápai állammal kell jóba lenni nem az épp aktuális kúria vezetővel(vagy ez már változott DW-ben?)
  • ACi000
    Válts vallást, csak katolikust lehet kiátkozni.
  • LSSAHPAUL
    Excommunication-t vezettek be ellenem :p várható volt hogyha leszavazzák a spanom akkor gáz lesz, de pont angol lett az új pápa, akivel -200 a viszonyom, ha lenne pénzem hogy javítsak a kapcsolaton visszatölteném.. amúgy mennyi is a határ? 0 vagy +100 alatt osztogatnak excommunication-t?
    Úgyhogy lekell vágassam a királynémat egy csatában (nő) és akkor egy kis időre megszabadulok ettől a negativ effektől (annyira nem gáz hogy a pápai infl. gyakorlatilag megszünt ezzel, viszont a presztízsemet tönkrevágja ami nem tetszik). Esetleg tudtok más utat az excommunication levevésére? :)
  • Andorjan
    Ebben Nagyon egyetértünk.
  • tttttom
  • pjboy091
    Tudjátok mi lenne a legjobb? Ha olyan játékot készítenének negyedik résznek amely vegyítené a Total war játékok grafikáját és valósidejű csatározását az europa universalis 3 Diplomáciai mélységével. A világ legjobb stratégiai játéka lenne.
  • marcussHUN
    ez nagyoooon nagy ötlet!! :D tesséék peticiót írni és beadni a paradoxnak :D komolyan én támogatom!
  • SuperGalaxy
    Lehet, de jó fantáziálni :D
    Szerintem is kéne családfa, és mondjuk az is jó lenne, hogyha valahogy létre lehetne hozni olyan birodalmakat, mint a Habsburg Birodalom volt, hogy egy adott család uralma alatt álló területek alkossanak egy országot. Egy idő után a területeid örökös tartományokká válhatnának, és kitörhetnének olyan szabadságharcok, mint a 48-49-es. Valami fejlettebb diplomáciai rendszer kéne, meg új módok a terjeszkedésre (pl. feudális birtokok szerzése).
  • kissssss
    milyen újításokat? tudtommal nem lesz már több kieg az eu3-hoz.
  • kissssss
    az első részt nem próbáltam, de a második rész nekem nagyon bejött.