Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ilyen helyzetet már én is láttam többször is, és igen eléggé trollface helyzet. :-D

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Illusztrálom a helyzetet:

Akkor copyzd be, ki és hol írt ilyet😛 (mármint hogy Bar könnyû)

Szerintem nehezebb picit valóban játszani Skóciával olyan feltételek mellett, ahogy játszottam, mint ahogy te játszottál Barral, de tényleg felesleges vitatkozni rajta, fõleg úgy, hogy te se fogsz úgy játszani askótokkal ahogy én, meg én se Barral úgy, ahogy te.

Szóval a döntés a közönség kezében marad, hogy mi nehezebb, 2k limites állammal 2 nagyhatalom árnyékában kezdeni de, hogy van idõd felkészülni, vagy szintén 2k sereggel elkerülhetetlen háboút vívni AZONNAL, aki rádzúdit 14k sereget a második hónapban, annyi, hogy van kis tered manõverezni.
Neeeeeee, most mindenki hülyén néz rám, miért is röhögtem fel hangosan itt a monitor elõtt 😄😄😄 Ez fájt😊
különben ha mindenáron versenyezni akarsz, akkor az nagyon egyszerû...mindig beírom, hogy mikor, mivel, milyen beállításokkal játszom...lekopizni és elindítani, aztán mindjárt egyeznek feltételek

azon gondolkodtam, hogy mivel Barral amúgyis olyan könnyû, ezért igazából én nem is érdemelnék pontot 😛

Merthogy mi is az ami nem úgy van, ahogy leírtam?😊
Egy érdekességre (bugra?) bukkantam tegnap. Brandenburggal vagyok ugye, 1420 környékén megtámadom Dániát alliance casus bellivel, mivel az 5 tartományából 4 vagy meg van szállva, vagy ostrom alatt van az egyprovinciás Holstein (szövivezetõ) és kis szövetségesei részérõl. Elfoglalom a megmaradt egy provinciáját, de mivel lehetõségem lenne 100% warscore-ral vazallussá tenni, inkább megvárom, hogy békét kössön Holsteinnel, gondolván, utána gyorsan elfoglalom a többi tartományát és vassalize. Illetve csak megvárNÁM... 10 év múlva (!) Dánia elkezd békét kötni Holstein szövetségeseivel, a helyzet "foglalásilag" változatlan. Holstein nem köt békét Dániával, 15 ezres sereget tart fent (egy tartománnyal!!), közben minden évben csõdbe megy (bankruptcy). De békét kötni Dániával azt nem hajlandó. Újabb kb. 5 év (!) múlva írja a játék, hogy mivel nem történt tényleges harc, jön a white peace, nekem és Holsteinnek is.

Reload... 😄
ezen visítottam 😊

legalábbis skótügyben, barügyben meg sztem te, ami meg a gamet illeti az passz, de egyébként sem lényeges😊
az ujjamat se mozdítom és máris pontot szerzek...ejjj, mi lenne ha versenyeznék 😊

Jah még annyit, hogy Bar vonatkozásában pedig sztem nekem nem sikerült volna annyit kihoznom belõle, mint neked, szóval tkp 1:1, picit sajnálom, hogynem vállaltad a kihívást skótokkal, igy akkor én se játszom Barral, mert minek, csak azért toltam volna, hogy csináljunk egszer kis versenyt , hog feldobjuk a gamet😛

A provokációkat meg ne vedd túl komolyan, haverokkal is folyton ugratjuk egymást😊

Ami meg a dánokat illeti: megvertem õket (angolokat)igen, de ha olyan feltételekkel játszottál volna,akkor tudnád, hogy csak lovasod lehet, +ostromolni nincs idõd folyton körbe-körbe kell menned Angliában, hogy megsemmisitsd az újonnan képzett csapatait.
ííííígy van, te vagy a jobb 😊

Egyetértek, csak a szórakozás mellett is azért a tényeket kezeljük a helyén, és ne mondjuk, hogy ugyanaz a nehézség úgy játszani, hogy megtámad az elején, mintha nem támad meg és te hátbatámadod😊

A kettõ kb úgy viszonyul egymáshoz,mint ha vki átússzaa Dunát júliusban vs. átússza decemberben😊
Hát márpedig most ez a helyzet, hogy én meg tudtam így is verni õket, te pedig képtelen vagy rá, szóval az elsõ menetet föléynesen és kiütéssel nyertem😊

Lehet, hogy néhány más helyzetben amik negyedakkora kihívások megálltad a helyed,most viszont csúnyán megfutamodtál, persze ez nem szégyen, kevesen lennének rá képesek úgy megcsinálni,hogy Anglia megtámad, rajtad is kifogott a feladat, van ez így😊

(amit most csinálsz a skótokkal az kb olyan mintha Barral én very easyn játszanék😊)
Ez már tényleg kezd átmenni abba, hogy kinek hosszabb meg vastagabb 😛
Szórakozzunk jól, aztán annyi 😊
ha a dánok csak öt év múlva értek oda és addigra te megverted õket, akkor hogyan lehet, hogy csak a dánoknak tudtál elkérni 2 tartományt magadnak meg egyet sem?

szerintem baromi sok helyzetben megálltam a helyem és a legkevésbé sem hiszem, hogy bizonyítanom kellene bárkinek bármit is

párszor már belementem, hogy azzal játszak, amivel szerinted érdemes, de nem azért, mert az önérzetem mardostad, hanem mert engem is érdekelt...a skótokkal pontosan ezért kezdtem, kíváncsi voltam mire megyek, ezt végigjátszom és a skótokat ki is pipálom, innentõl nem igazán érdekelnek

Amúgy VH on tényleg felesleges megpróbálni, esélytelen vagy megverni az elsõ hónapban rádzúduló 14k katonát.
De még hardon is csak úgy lehet, ha 5kölcsön day 1 en, és azonnal max számú zsoldos lovas, de még úgy is óriási taktikázás kell, ahogy a következõ háborúban is, és szükségszerû, hogy elszalad az infláció nagyon (min 15%ra) és folyamatoan csõdközeli a helyzet.

A tegnap este utolsó eseménye amúgy: Castille declare war on us😊
Érdekes lesz, ugyan 23% on áll a war score, de ha többet nem tudok csinálni (60 ezer gyalogossal nem merek partraszállni mert szarráver sztem) akkor max white peace lesz belõle.
A cogjait elkaptam és lemészároltam, de a fõflottája ellen nagyon szûken, de csatát vesztettem. (54 karavellája van)
DW vagy HTT ebbõl a szempontból tökmind1, egyébként megsúgom, nekem se segitettek a szövetségesek olyan szempontból, hogy parta tettek volna bármit is, illetve de, kb 5 év múlva a dánok, de ennek már nem volt jelentõsége, mert addigra megvertem.

Persze ha nem vállalod a kihivást, mert úgysem tudnád megcsiánálni úgy, olyan feltételekkel, ahogy én azt megértem😊
nem tudsz ugyanolyan feltételeket létrehozni, mert, amit mondasz, hogy az elején támadjon még meg lehet oldani, de alapból dw5.1-el játszom, vh-on, semmi sem garantálja, hogy ugyanúgy jön segíteni a szövi, pontosabban ki is tudja rakni a seregét a hajókból, mint nálad, tehát a legjobb akaratom ellenére sem tudok ugyanolyan feltételeket létrehozni...meg már kicsit elõre is mentem, 2 szer még megvertem az angolokat, igaz csak 1 terkát kértem az infamy miatt, de mindenkit elengettem, lemondattam, felszabadítottam, pénzét is elhoztam...totálisan megtörtem...csak a flottája van meg, de azzal karbantartatom a szövik flottáját...

Basszus. xD

A német-római birodalomban kitört a polgárháború. 😄 A császár meghalt a harcok következtében. 😊 Nincs örökösöm sem emiatt egy nemes mániákus vette át a hatalmat...-.-'

CsakPróbáld ki tényleg, TELJESEN MÁS helyzet, ha azt kapja, egybõl támad, és esélyed sincs befejezni a képzést.
Nem muszáj persze, csak kedvet kaptam kis versengéshez, és induljunk már egál feltételekkel😊
Amúgy esküszöm, ha újrakezded így, akkor félbehagyom a skót gamet kicsit, és játszom Barral én is egy 90-100 évet majd vasárnap😛
Legalább lenne kis izgalom, ki mit tud kihozni ebbõl ill abból😊
Valszeg amúgy Barral nem leszek annyira sikeres mint te, de kiv vagyok azért, mire mennék😊
Normandia visszafoglalását kapta különben és az írekre támadt...tehát ha még éppen subjugot is kapna rám sem jelenti azt, hogy valóban rám támad...de ha elsõ körben mégis engem támad attól semmivel sem lesz jobb helyzetben, mert neki sincs serege és nekem se, amíg felér én ugyanúgy leképzem magam

ezt mondtad egész pontosan:

"Ja, hamár kezdesz egyet, akkor úgy csináld, hogy a "Vassalize Scotlanddel" induljon Anglia, legkésõbb másodikra azt kapja😊"

4-5 hónapon belül hadat üzentem nekik, ezzel bõven bent vagyok a legkésõbb másodikra azt kapja feltételen belül idõben...igazából londonból se ér fel hamarabb 2-3hónapnál,ráadásul vissza is vonultam a földjérõl...

Mert szinte mindig azt kapja, néha-néha elõfordul, hogy elõször Írország/Fro megtámadását,de az sokkal ritkább, meg úgy persze hogy röhögve megveri az ember simán😊
Persze tényleg csak akkor, ha szeretnél vmi kihívást, vmi olyasit, hogy hibátlanul kell játszanod az elsõ pár évet day1tõl kezdve, különben leradíroznak😊
MOndtam hogy úgy játssz, hogy Anglia kezdéskor a VASSALIZE SCOTLAND missziót kapja, egyébként teljesen értelmetlen, mert nagyon könnyû játszani vele, szóval ha te is kihívásos gamet akarsz, akkor nyomj egy restartot sztem, még nem késõ,mert ilyen alapon tényleg én is vagy más is betehetne képet mondjuk Epirussal vagy Granadával, hogy mekkora király vok, szétvertem a világot, mert kivételesen 10bõl 1X nem támadtak meg😊

na, elkezdtem én is skótokkal 😄 very hard, high agresszió, minden más normál/alap

az elsõ képen már szétvertem a seregét és elhelyezkedtem, erre feldobott egy ilyen békeajánlatot:

ezen a képen már közvetlenül a béke kiküldése elõtti állapotot láthatjuk:

ez meg már a béke utáni:

Az angolok hadat üzentek valamelyik kis ír államnak, a franciák meg az angoloknak...én szövire léptem a dánokkal, aragonnal és a franciákkal, majd alliance cb-vel hadat üzentem a portugáloknak (nem kértem a szövik támogatását), de elõtte átjárást kértem az angolokhoz és átraktam a határon a seregem, mert képzett ott és azt a 2*1k katonát le akartam ölni, majd visszamenekülni skótföldre és megnézni mit hoz...1400 elején támadtam meg...idõvel behívtam a szöviket is segíteni, de konkrétan nem érte lábuk angolföldet (portugálokhoz kimentek, de leölték õket)...az összes hajójukat szétütötték az angolok/portugálok

egész jól megúsztam a háborút, 1 kölcsönt vettem fel az elején, de azt a végére visszafizettem, az infláció is 0,9-nál megállt (mondjuk a szövik nem küldtek pénzt, ezt hiányoltam)

a békével lett +5 tartományom és 75 dukátom (50 portugáloktól)...elvittem a 2 egyetemet is...meg köszönhetõen az angol pusztításnak orkneyre úgy támadhatok majd, hogy nincs igazi ellenflotta a dánok/svédek/norvégok kezében...mondjuk nem tudom, hogyan lehet elhozni az alárendeltségük miatt, de majd kiderül
az zavar, hogy nincs pénzem (vagyis van, csak minuszos vagyok), alig csökken az infamy és hogy ezzel is még az angolok az erõsebbek
mondjuk az vicces volt, hogy a norvégok 4 év alatt nem tudtak átjönni orkneyrõl segíteni nekem 😊

Ez a mód a Steppe Wolf nevû gyerek által lett elkészítve. 😊 Megadom a linkjét privibe vagy, ha felveszel skypeba akkor elküldöm. 😊

Az a baj a -5 stab nem fér most bele.
Meg hogy Észak-Afrika fele, és szinte a teljes brit sziget katolikus maradt, ez területben ugyan kevesebb picit a protestáns+református összegénél, de a fontosabbak mégis azok.

Meg most már nagynehezen túlvagyok a nehezén, felhúztam gyarmatokra is fortokat, lázadások leverve, sereg maxra visszatöltve és 90 ezer fõre kibõvítve. Flottában 2. (de leverném a kasztillia flottát) vagyok, közelemben más senki, bevételben 3. seregben 6. vagyok, persze némi tech lemaradással.

Szóval a menetrend: Brabant és Hollandia vazallussá tétele, az Ottomán Birodalom teljes szétverése, és felkészülés a franciák ellen😊
akkor azt hiszem eljött az ideje a vallás váltásnak, lehet jobban járnál vele.

Hát úgy, hogy az angol területek kevés manpowert meg sereglimitet adnak aránylag, inkább a flottád lehet hatalmas.
De vmivel több lesz majd, csak verjem le egyszer a lázadókat végre...
A sok-sok gyarmaton a leggázabb, ott még fortjaim sincsenek.

Az azték és maja területekre felhúztam, mert ott számitottam rá, hogy egymást érik a lázadások (fõleg hogy térítek is) de a gyarmatokon nem, csak ugye sajnos azok is nemrég protesáns+reformátusok lettek😊😞

mármint úgy értettem, hogy a fõszigeten csak anglia van...mondjuk ilyenkor azt szoktam, hogy kérek az angoloktól átjárst, átpakolok és hadat üzenek egy szövetségesének vagy annak akit garantál...persze ehhez megint kell a megfelelõ helyzet

azért lehet, mert a lázadó a western csoportból jön és maxos katonákkal, tehát ha a techben lemaradásban vagy, akkor könnyen elõfordulhat, hogy jóval fejlettebbek ellen kell harcolnod, ami gáz

az 1400 nem valami sok, mondhatnám kib@szott kevés, de, hogy a fenében lehet csak annyi? az angol területekkel 3-4k kellene legalább havonta

Sztem könyebb visszafelé sokkal, átjárást kérsz Skóciától és megvagy😊
Sokkal szarabb, ha hiaba tudsz partraszállni, de 3X erõsebb serege van, és egálba is szarráver,mert 6-5 ös tábirnoka van+fejletebb land techben😊
Ja, hamár kezdesz egyet, akkor úgy csináld, hogy a "Vassalize Scotlanddel" induljon Anglia, legkésõbb másodikra azt kapja😊

Nekem lehet amúgy végem, az Ottománok és Svédek elleni háború végén maradt kb 30k ép katonám 75bõl, és egyszerre úgy 30 helyen lázadnak, de úgy, hogy ezek areformed/protestant zealotok szarráverik 5 ezren a 10 ezres max morálú seregem😊
És kb minden gyarmat meg Észak Afrika 3/4 e is vallást váltott...
Úgy 1400 asával töltõdök (sokkal többet vesztek mint amennyi töltõdik) és rohadt nagy mínuszba vok😊
Tényleg nem volt jó ötlet eza kb 50+ terület ,de legalább lesz újabb kihívás😄
Nekem is, sztem a Vicky2-rõl lett koppintva. Infamy felezéssel jó modnak tûnik/tûnne.
ez különben melyik mód? mert nagyon tetszik a piszoksok tartomány 😊

<#eljen>

na igen, én is mindig beleestem abba a csapdába, hogy megörültem a kisinfamys területeknek, jól "bevásároltam" belõlük és csak azt vettem észre, hogy a techekben, stab. költségekben szívok, miközben alig erõsödtem, de már 2szer akkora területet kell védenem...Barral is majdnem kimentem afrikába, de mondom nem, nem kell az nekem, csak kergessek ki mindenkit a kontinensrõl

a skótokat biztosan kipróbálom, mert ez a szigetes taktika nagyon tetszett az angolokkal is amikor pár évet játszottam velük...meg alapvetõen szeretek hajókkal szivatni másokat...bár, egy idõ után át kell menni a kontinensre, ami nehéz, mert a legkézenfekvõbb célpont (franciák) egyben a legerõsebb is, mondjuk visszafelé nehezebb, tehát franciákkal az angol hajóhadon keresztül átjutni és droppolni az egyesített országba és lehetõleg ott sikereket elérni 😊

a provinciák vallásváltása mondjuk görény dolog, 20évig esélytelen és csak szívás van addig...meg drága is és kicsi is a esély rá...azt nem szeretem

Tudom, hogyan értetted, és egyáltalán nem hülyeség amit írsz, sõt😊
Mondom, az Ottománok ellen ugyanezt csináltam (mondjuk õ jött nekem) és elõszörre Albániát, majd Bizáncot sikerült felszabadítani, és lenyomni a stabilitását.

Csak úgy éreztem, jobb lesz nekem, ha meghóditom szinte 0 infamyból Észak-Afrikát+majákat és aztékokat+kolonizálom a Karibi-szigeteket, mintha belemennék a franciákkal egy kétés értékû háborúba, ahol ha Kasztillia ellenem fordulna esetleg, akkor nekem kapáltak.

Azt hogy Bar könnyû, sosem mondtam, sõt😊
Biztosan nagyon nehéz, és majd egyszer ki fogom próbálni, és remélem te is Skóciát, és rájössz, hogy azzal még nehezebb picit😊

Amúgy azóta is dobálja fel nekem a -1 vagy -2 stability vagy egyéb ökörségeket, a legújabb most az, hogy válasszak, hogy a régens lesz az uralkodó, azaz -3 stab és -90 legitimacy, vagy -1 stab.

Kb 30 -40éve semmit se kutatok, csak stab. fejlesztek😄
És a rohadt infláció..volt már 13 is, most megint 15😊
Gondolom azért, mert a területeim fele protestáns+református lett, és a visszatérités is lehetetlen mert minusz százalákos esélyt ad rá.
Na mint maga a birodalom az Úr 1581-ik évében. 😊

Katonai körleteim: 😊

Angol katonai körlet.

Balkáni katonai körlet.
http://noob.hu/2011/11/24/EU3_3.bmp

Lengyel katonai körlet. 😊

Francia-német katonai körlet. 😊
http://noob.hu/2011/11/24/EU3_5.bmp

A komisz írektõl lopott egyetlen afrikai gyarmatom. 😛

Majd miután letelt az infamy majd eldöntöm kiket zúzok még le. 😛

nem úgy értettem, hogy öld le azokat a hajókat, amikkel hozza a sereget, hanem, amikor már kitette a sereget hozzád, akkor azokat gyilkold le, így anyagilag és pusztítod, tuti nem volt temérdek cogja, így nem 30 ezer katonákat dropol egyszerre
bár elvileg ugye max. 40 warscored lehet csatából, ezért arra elsõ körben nem fogja úgysem elfogadni a békét, tehát a stabilitást is szétbarmolod

játszottam birodalmon belüli kis országgal, ez volt Bar 😊 közel van mondjuk franciákhoz, de ez pont nem elõny azt azért elhiheted 😊

tele vagy infamyvel, nem hiszem, hogy hatalmas gond ha éppen 10-15 évig nem hozol terkát, elhoztad úgyis elõre...meg úgysem hozhatnál a limit miatt

komolyan, próbáld ki Bart, meglátod, hogy mit jelent, csak nagyobbak vannak, még az tetves lorraine is jóval erõsebb, ha jobb helyzetben van, akkor úgyis jutalomjáték lesz a skótok után 😊

eu3 wikin ezt olvastam: "Bar is a one-province minor introduced in Heir to the Throne. It has acquired a reputation for being among the most difficult nations to survive with." gondolom azt jelenti, hogy fél szemmel is menne kategóriás 😊

1560 ban még 0 db hajóm volt, 22 százalékos inflációval és olyan 15 ezres hadsereggel, és iszonyatosan elmaradott technológiával.

Nápoly ugyanúgy középhatalom, mint Magyarország, azt pedig te sem vitattad ha jól emlékszem, hogy hiába 1 provinciás Bar, SOKKAL JOBB induló helyzetben vagy, mint a skótokkal.
Rohadtra nem a tartományok száma számít, hanem a bevétel, a techgroup, a sereglimit, ésa jövõbeli kilátások.

Szerintem a 3 államból amit felsoroltam, egyet se próbáltál még😊
Szóval még egyszer😛

Játssz birodalmon belüli kisországgal,(Hesse csak egy példa van még vagy 30-40 ilyen) vagy olyannal,ami messze van Franciaországtól (Bizánc megint csak 1 példa volt a sok közül) vagy olyannal, amivel elejétõl kezdve hadban állsz, és izzadhatsz, hogy el ne töröljenek.

A taktikádról annyit, hogy a törökök ellen eljátszottam, olyan 6 éves háború és 35% war score után WHITE PEACE lett az eredmény, ill talán Albániát elszakítottam, komoly...
Ja mellesleg az elmúlt 50 évbõl kb 30 évben régenstanács volt/van hatalmon+ sokra megyek, ha 50év alatt szétdarablom, én meg közben nem gyarapodok semmivel.

a 4 tartomány a hivatalos definíció szerint kicsi, a 2 még kisebb, az 1 tartomány meg pláne...Mo. nem, az középhatalom az elejétõl kezdve

megbeszéltük és már akkor is mondtam, hogy a pápával akkor átkozhatsz ha te vagy kúria irányítója...ez 2 tartománnyal semmivel sem esélyebb, mint pl. a magyarokkal, ráadásul hiába átkozom ki ha ugyanúgy 4 infamyért hozhatok terkát...meg nem is mindenkit átkozhatok ki, azt tegyük hozzá...az, hogy te vagy a pápa csak annyi elõnnyel jár, hogy középtávtól, amikor már amúgyis erõs vagy, ad egy pluszt, az elején konkrétan 0 hasznod van belõle

" Bar kicsi, de ha megnõsz simán szét lehet verni mindenkit"
ja, csak meg kell nõni, sohasem a célszalag átszakítani a nehéz, hanem oda eljutni...bárkivel könnyû ha már nagy vagy és erõs, de a kvázi semmibõl eljutni, már nem egyszerû

mondjuk Hessét pont nem értem, hogy miért mondod, 3 tartományos és közvetlen nagyszomszédja nincs ha jól emlékszem, Barnál jóval egyszerûbb

a skótokról meg annyit, hogy már 1560-ra megvolt neked is a sziget meghódítása, eltelt 50 év és egyszer nem támadtad meg a franciákat, pedig olyan bónuszod van a különálló szigettel, hogy annyi lett volna a dolgod, hogy amiket bedroppol hozzád, azokat a tengerbe kergeted, majd az így szerzett pontokkal feloszlatod õket a háború végén, aztán 5 év múlva a szövetségesekkel mész 1 kört rajt már támadóként fellépve és középhatalommá degradálod õket, mindezt akár úgy, hogy 1 infamybe sem kerül...

Bizáncot még nem próbáltam valóban, de mindenkivel azért nem játszom, akire ráböksz a térképre 😊 nagyon kevés ország van, akivel nem lenne esélyem 😊

A NRB (Német Római birodalom.) ARR-je. 😊

A Német-Római csapatok 1570-ben benyomultak a Lengyel királyság maradék területeire is és kiûzték illetve kitoloncolták a lengyel királyi családot. 😊 A teuton lovagrend maradványait is felszámolta a császár. 😊 A birodalom csak terjeszkedik és csak terjeszkedik, de hát mivel a birodalomnak hiába erõs a gazdasága és katonasága. A birodalom hírneve békés államból hatalommániás állammá nyilvánult. Vagyis az infamy 49.2-ön van a megengedett 38.23 helyett. 😊 Az utolsó háború melyet vívnom kellett az Angolok által birtokolt Normann hercegséget jelentette területileg és Angliától további 6 sziget menti területet. 😊 Vagyis a mai Dél-Angliából kiharaptam egy nagy darabot. 😛 Hamarosan hozok róla képet. 😊

Amikor Anglia ellen háborúztam észre vettem, hogy nem õ a szövetség vezetõje, hanem a b(a)szniai nagyfejedelemség. 😄 És PU-ban volt Angliával. 😊 Ezért lekellet ütni õt is és akkor ellophattam az általam áhítozott földdarabokat. 😊

A bosnyákokat nem baszogattam követeléssel. Csak az angolok által lakott zónákat loptam el. 😊

A hatalmas infamy miatt nem tudok most háborút indítani és nem is akarok egyelõre. Most egy polgárháborús idõszakom van amit a nyomorék birodalmi nemesek nem szívesen szívlelnek. 😊 Emiatt halomra kell ölni õket. 😊 Várni fogok türelmesen amíg a birodalmon belül megszilárdul minden. 😊

Nápoly nem kicsi ország, ilyen alapon Mo. is kicsi, a pápai államot megbeszéltük milyen überbrutál elõny, hogy kiátkozhatsz mindenkit, egyedül Bar kicsi, de ha megnõsz simán szét lehet verni mindenkit, mert ottvan a szomszédban, tehát még 1X, mert semmit se sikerült ebbõl megcáfolni😊😊😊

"Naja, mert vagy nagyhatalommal, vagy legalább frekventált helyen álló országgal kezdesz. Ja, és sose birodalmon belülivel.
Próbálj meg mondjuk alkotni egy Skóciával, aztán akadályozd meg a giga Franciaország kialakulását, miközben évtizedekig a túlélésért küzdesz.

Vagy akár Bizáncot, ami nem is gyenge és könnyedén lehet belõle nagyhatalom, de mire odajutsz, szintén simán elszabadul Franciaország vagy Kasztillia,vagy néha Ausztria/Bohémia.

Vagy mondjuk Hessét, ahol ha legelején terjeszkedni akarsz, akkor eltöröl a császár a pitsába😊

De mndhattam volna soktucatnyi mást is. Persze ha direkt nem akarsz semmi izgalmat, az más😊😛 "
az utolsó 4 játékomból 3 kicsi ország volt: Pápai állam, Nápoly és Bar, mindegyiknél útját álltam a nagyoknak, egyedül a Nápolyinál volt erõs Bohémia, de már annak is elkezdtem a módszeres felszámolásást, miközben 100 évvel azelõtt útját álltam minden létezõ irányban...pl. Barral is nekimentem jópárszor aragonnak, amikor láttam, hogy erõs(ödik), hiába volt jó szövetséges
az ellenség akkor jó, ha halott, a szövetséges meg, akkor ha ahhoz elég erõs, hogy segítsen, de ha elkezdi a külön útját járni onnantól ellenség és el kell pusztítani

Naja, mert vagy nagyhatalommal, vagy legalább frekventált helyen álló országgal kezdesz. Ja, és sose birodalmon belülivel.
Próbálj meg mondjuk alkotni egy Skóciával, aztán akadályozd meg a giga Franciaország kialakulását, miközben évtizedekig a túlélésért küzdesz.

Vagy akár Bizáncot, ami nem is gyenge és könnyedén lehet belõle nagyhatalom, de mire odajutsz, szintén simán elszabadul Franciaország vagy Kasztillia,vagy néha Ausztria/Bohémia.

Vagy mondjuk Hessét, ahol ha legelején terjeszkedni akarsz, akkor eltöröl a császár a pitsába😊

De mndhattam volna soktucatnyi mást is. Persze ha direkt nem akarsz semmi izgalmat, az más😊😛
én általában mindig azt támadom vagy az elöl szedek el terkát, aki erõs, tök mindegy, hogy az illetõ ellenség, semleges vagy szövetséges, így nagyon ritka, hogy valamelyik ország nagy birodalmat tudjon felépíteni

Nálam vagy a csehek, vagy a lengyelek nyomulnak be Ázsiába. Láttam már képet Kínával (Minggel) határos csehekrõl is 😊
nem tudom, hogy ti mivel játszotok, de nálam lengyelhont mindig darabokra verik, vagy az osztrákok vagy a csehek, vagy a horda vagy a ruszkik, de eledel lesz belõlük mindig...