11580
Europa Universalis III
  • csabikácska
    Értem,köszönöm a segítséget!
  • rexortom
    Galldavid ha elfoglalsz egy orszagot akko oket nem erdekli hogy te gyoztel egybol felazadnak ellened ha eselyes hogy kivivjak a szabadszagukat ugy ahogy a sajat orszagodba is lesznek mindig tronkovetelok es ha yengeseget latnak lazadnak is. Gazdasagilag vagy diplomaciailag legyengulsz mar lazadnak is. :D

Csabi csarmatokbol csak toll-t tudsz szedni ami a ado es a gyartas oszegegebol jon de csak akkor kapod meg ha van eleg nagy hajod hogy megved oket kb minden 2 gyarmatra kell 1 nagy hajo
  • csabikácska
    Gyarmatokról hogy lehet bevételt szerezni? Mert én hiába fejlesztem őket a termelés 0,az adó is max 1.
  • Galldavid
    Nem értem hogy sorozatos győztes háborúk után miért lázadnak a sajátjaim.
  • Galldavid
    Nem egy tartományon vannak! :D Egészen stabil volt az ország, de egy Ausztria-Oszmán kétfrontos háború keményen kimerített, kisebb országokat annektáltam, hatalmas infamy lett, aztán ez lett a vége. Mindez robbanásszerűen kb 1 év alatt 120 ezres hadseregemből alig maradt valami, a világ ura voltam, majd az utolsók közé kerültem ...
    Mind1 remélem sikerül megoldani valahogy...
  • kissssss
    60 ezer lázadó LOL! XD hogyha ezek egy területen állomásoznak akkor sincs gond, mert idővel szépen lassan lemorzsolódnak 9 vagy 11 ezer főre aztán le lehet őket verni, ha pedig egy ostrom befejezése után tovább állnak egy másik területedre akkor te gyorsan foglald vissza az elvesztet területet mert a lázadók csak úgy tudnak győzni hogyha megszerzik az ország jelentős része főlőt az irányítást.

viszont ha szét rebbenek a szélrózsa minden irányába akkor egyenként kell levadászni őket, lázadó seregekből sokféle van(mindegyiknek más a célja) úgyhogy valószínűleg szétválik majd az a tömeg(szerintem).
  • edem101
    Galldavid, azt a lázadást nagyon már le nem vered, készülj a legrosszabbra, még több függetlenségi háborúra, tartományok elszakadására és esetleg egy trónkövetelő trónra jutására (ált. ezek szarok nagyon...) Ha szerencséd van megúszod egy összeomlással, ami hatalmas inflációt, 3 stability elvesztését és a sereged feloszlatását vonja maga után (ebben nem vagyok biztos), de még +3 revolt risk-et is kapsz :)
  • edem101
    1565 Augusztusa: Magyarország hadat üzen a Japán császárságnak, rá közel 1 évvel:

A partraszállás kicsit necces volt, délre csoportosított minden feudális nemzet, és közel 6 ezer katonám nézett szembe a nem gyengén elmaradott Japán egyesült sereggel (ami mellékesen 60 ezer fő volt...), szerencsére időben oda tudtam még vinni 20 ezer főnnyi utánpotlást, és a terep is már velem volt, és Bungo-nál hatalmas győzelmet arattam a Japán seregek felett, a 60 ezer főböl 0 japán katona se élte túll a harcot, és csak annyi katona maradt, amennyit láttok most a képen :) Kyoto-ig meg se állok a megszállással :D
  • Galldavid
    Egy kérdés, mert ilyen még nem történt velem.
    Hogyan lehet leverni egy hatalmas lázadást? kb 60-70-ezer lázadó alakulat jött létre a folyamatos háborúk miatt!
    Ha nem lehet leverni akkor mi történik?
    Előre köszönöm!
  • LSSAHPAUL
    hehe jah! Régen nem számolgatott, de mostmár csak akkor támad egy prov-ra ha úgylátja ő nyer. Ekkor szoktam csapdát állítani, hagyok annyi csapatot ami kb 20 napig tudja magát tartani, és mikor elkezdődött a csata akkor a környező provinciákon lévő seregeimet elindítom, ui ha előtte indítom el hogy a csata megkezdődött akkor visszahőköl :)
  • Swarczi
    Találtam egy jó módot az ostromló erők "elkapására": Ugye ha támadunk, akkor a gép napra pontosan tudaj mikor kell visszavonulnia, h ne tudd megtámadni - azonban ha vezető nélkül irányítod a sereged az ellenséges sereg ellen és kivárod míg elkezdenek visszavonulni és beragsz csapataid élére egy nagy manőverező képességgel rendelkező vezetőt, akkor még az előtt le lehet csapni az ellenséget mielőtt megérkezne a szomszédos provinciára.
  • LSSAHPAUL
    Ez a játék legfontosabb eleme, amikor egy csatát megnyersz figyeled merre megy az ellenfél és ha hamarabb érsz oda az ellenfél kapja a területi-negativ bonuszt akár -5öt is. Ha ugyanabban a hónapban érsz oda mint mikor a csata volt akkor mindegy :) mert megpusztul nyomban.
    Ezért kell mindig lovasságot használni, ha épp van nálad gyalogság akkor azt külön seregbe tenni hogy ne lassítson.
    Nekem is van gyalogság kb 15k és kb 30k lovasság, a gyalogságot ahogy imént írtam ostrommra használom ha gyorsan kell egy területet elfoglalni akkor 15k-át rányomom egyből szal nem várom meg hogy betörjön a fal.
  • edem101
    Szerintem a lovasságot mnidig megéri képezni, hisz jó kis gerillatámadásokat lehet velük indítani, hisz ez messze a leggyorsabb egység, még a gyalogosnál is kb. 1,5x gyorsabb. És ez nagy előny, főleg, ha a főerőid elöl az ellenség főereje folyton kitér, mert meg lehet velük fogni őket.
  • edem101
    Nah, ma elfoglaltam Sri Lanká-t és a Bengál-öböl-ben egy fűszer kikötőt (mivel feladat lett, hogy szerezzek indiában kikötőt) és ezen kapva meg is alapítottam a Kelet-Indiai társaságot, és ezzel mindenkit ütök kereskedelemben, a franciákkal és az angolokkal aláírtam egy kereskedelmi egyezményt, és azt is kitaláltam végre, hogy hogyan szerezhetek a feudális Japán-ban egy kikötőt :)
  • LSSAHPAUL
    A shock(roham) és a fire(lövés) 1-1 plussz effekt, fázis a csatában minél jobb az ellenfélnél annál jobb, de ez triviális. Ahogy az is triviális hogy gyalogságot vagy lovasságot csináljunk, nem véletlenül 3x annyiba kerül a lovasság. Gyalogság arra kell hogy egy 'leütött' ellenség provinciájára rááljunk :). ha viszont hosszútávon se akarod fejleszteni a katonai tech.-et akkor lehet hogy jobb ha a több pöttyös gyalogságot gyártod.. mivel ha fejlesztenéd akkor a core prov-os egységek átváltoznak az újjá és előbb utóbb biztosan lenne egy jó lovasságod.....!
  • Galldavid
    Még egy kérdés: miért laggol a játék ha:
    3 giga ramom van
    és 2,1 ghz-es dual core processzorom
    256-os pixel shader 3-as videókártyám?
    És hogyan tudnám megoldani hogy ne akadozzon?
  • Galldavid
    Legújabb Patchel játszom, úgyhogy ezzel nincs baj! Köszönöm.
  • rexortom
    Galldavid : 1 Royal mariget kel kotnod es kis eselyel egyszer csak a te orokosod fog soron kovetkezni a tronon ha magas a prestiged es legitimaciod neki meg alacsony vagy ha nincs ep orokose akkor igenyt nyujthatsz be a tronra es kivarhatod hogy ha orokos nelkul hal meg akkor tied lesz vagy haburutindithatsz es letaszithatod a tronrol az orokos nelkuli kiralyt. Orokosodet ott tudd megnezni ahol a great maneket bereled fel. Szent HRE-t meg lassan es nehezen lehet egyesiteni ha te vagy az uralkodo. Persze ez mind akkor van igy ha a legujabb patchel jatszol :D
  • rexortom
    Tudja valaki a fire meg a shock mit jelent ? am megeri lovasagot fentartani az utan is hogy a gyalogsagnak tobb poty van minden erteken ?
  • Galldavid
    Lenne pár kérdésem a hozzáértő játékosoktól:
    1. Hogyan lehet tartományokat/országokat megörökölni?
    2.Honnan tudom, hogy országom királya nem utód nélkül hal meg?
    3.A Szent Római Birodalmat hogyan lehet egyesíteni?

Előre köszönöm a válaszokat!
  • Kvasir
    Heh, megvan a megoldás, bármennyire is hülyeségnek hangzik, de működik:
    El kell indítani a játékot, véletlenszerűen kiválasztani egy népet és elindítani a kampányt. Ezután a menüben ki kell választani a visszavonulást (Resign), ez visszadob a főmenübe, a következő kampány indításakor pedig már nem szaggat... :D

A fekete zászlókat pedig az okozta, hogy a program alapból nem tud mit kezelni a több monitorral, de egy fájl kitörlésével ez a probléma is megoldódott.

Már csak két kérdésem lenne:

1. Az EU3 Complete CD-n lévő magyarítást érdemes feltenni, jó minőségű?
    2. A játék alatt emlékeim szerint régen remek kis klasszikus zene dünnyögött, de most néma csend honol, pedig az Options-ben a zene hangereje 75-re van húzva, de olyat nem találok, ahol be kéne kapcsolni. A Music mappa látom, hogy tele van, de mégsem szól semmi, csak a hangeffektek.
  • edem101
    Jah és most anextáltam Aquelia-t, azaz onnan is jönn már az arany :)
  • edem101
    Kikanátor, azok nem gond, Franicao. és a Brittek katonai szövetségeseim, Portugália personal alá van még mindig nyomva, a Spanyolokat meg nem hagyom amerikában érvényesülni, a Közel-Kelet-en meg már verik őket a törökök (révén, hogy vallásváltás maitt felbomlott kettőnk aliance-je :D)
  • Kvasir
    Igen, de a Vistának meg még több kéne elvileg, ott mégsem volt gond soha semmivel. Meg azért az ember azt gondolná, hogy egy 5 éves játéknak 3 giga RAM elég kell, hogy legyen...
    De most már újabban a címereket és zászlókat, hadvezéreket sem tölti be, a képük helyén csak egy feketeség van, szóval valami nagyon érdekes itt... :)

Na mindegy, csak nosztalgiázni támadt volna kedvem, de úgy tűnik, ez most elmarad.
  • Kikinator30
    akkor van arany bőven innen már nem lesz gond :) viszont a 3 nagyhatalom is szépen kipofásodott, látom a britek már trade incom bonuszt is szereztek.
  • edem101
    Magyaro.-on már 1510 óta a Mechlenburg dinasztia uralkodik, és mikor pont kihalt az Osztrákoknál, akkor indítottam a personal union háborút (egy kis előzmény belefér):

Nos, 40 évvel később megörököltem az osztrákokat, és mindezt egy ráva inflamy nélkül :D Ezzel létrehozva a Habsburg birodalmat, magyar módra :D
  • rexortom
    Sziasztok eltudja valaki mondani hogy a katonaknak mit jelentenek azok az ertekek. Fire Shock Siege Movement Aszhem ez a 4 van es hogy western tech groupban a men at arms job e mint a latin lovassag ?
  • Szycsu
    A Win7-nek jóval jobb vas kell, mint az XP-nek, lehet, hogy ez közrejátszik. Kevesebb a megmaradt memória, mint XP alatt (elég hülyén fogalmaztam, de csak érthető)
  • Kvasir
    Arra azt írja ki, hogy mivel újabb verzió van a gépemen, ezért nincs szükség a telepítésére.
  • pjboy091
    Telepítetted a játékhoz mellékelt DirectX-et? Ha nem, akkor szerintem az lesz a baj. Más problémát én nem tudok elképzelni :D
  • Kvasir
    Sziasztok!

Hosszú idő után újra elővettem a játékot, feltettem, és nekifogtam volna, de sajnos élvezhetetlen: amint elindul a kampányképernyő, elkezd szaggatni a játék, ha ráállok egy ikonra, kb. 1-2 másodperc után válik aktívvá, addig ha rákattintok vagy nem történik semmi, vagy az alatta levő tartományt nyitja meg. Az animációk ugyanígy megállnak egy-egy másodpercekre, valamit ha az egérrel kimegyek az oldal szélére, akkor is sokáig nem görgeti tovább a térképet, mikor újra próbálkozom, akkor meg átugrik a világ túloldalára... Nem tudom, hogy mi lehet a probléma, egy-két éve, mikor utoljára játszottam, még simán ment, igaz akkor még XP vagy Vista alatt, most meg Win7, de nem hiszem, hogy ez befolyásoló tényező lenne... Valami tipp esetleg?
  • csabikácska
    Milánóval tudtok valami jó kezdést? Ausztria a legelső másodpercben betámadott,alig éltem túl egy Burgundi szövetséggel. Ráadásul azóta is egyfolytában jönnek a negatív eventek. Egyszerűen nem bírok elindulni pedig célpontok tömkelege kínálja magát.
  • Swarczi
    Én eddig csk az absz. monarchyt használtam :)
  • Kikinator30
    igen közben én is kinyomoztam, hogy van vagy 5 birodalmi gov. forma ami ad...
  • rexortom
    Nekem sikerult imperialt kapnom democrital diktaroshipba is vagy miben kapnom
  • Swarczi
    Asszem vannak népfüggő államformák is pl. a pápai állam csak theocracy lehet aszem, trade republic sem lehet mindenki. De am nemtudom ,lehet hogy bug.
  • Kikinator30
    Constitutional monarchy-ból nem tudok Constitutional Republic-ra váltani, pedig a fülecske megjelent. Azt irja, hogy a goverment type nem megfelelő, de akkor minek adja ki mint elméleti lehetőség? Anno az osztrákokkal sikerült átváltanom Const mon-ból Const Rep.-ra
  • Swarczi
    Mint lentebb leírtam csk absolute monarchy ad imp. cb.-t Bizonyos államformákból nem válthatsz át más államformákra(nyílván köztársaságból nem lehet abs. mon. csinálni asszem, ahogy fordítva sem)
  • Kikinator30
    Constitutional monarchy-ban vagyok már, és már meg van a köztársaságra váltásra is a fül, de nem aktív, nem tudod miért nem tudok átváltani?

ui:van még olyan forma ami ad imperalista cb-?
  • Swarczi
    Imperialism cb-t absolute monarchy-ként kaphatsz. A 27-es gov. techen kapod meg az absolute monarchy lehetőségét.