11580
Europa Universalis III
-
MitsuMishi #10020 Egy nagyon kezdőnek melyik országot ajánljátok? :D -
Balfars #10019 HI!
1. Hol tudom megnézni Win7-nél, h milyen verziójú a játékom? Nem leltem fel sehol sem. :(
2. Milyen patchek vannak a játékhoz?
Tudom, h buta kérdések, de a válaszaitokat előre is köszönöm. -
henimen #10018 Köszönöm a választ:) -
edem101 #10017 mert meg kell várnod, amíg core lesz a tartomány, és fel is kell vinni 1000 főre a lakosságát (ezért érdemes az első gyarmathoz hajókat és sereget vinni) -
henimen #10016 Sziasztok!
Volna egy olyan kérdésem, hogy ha elfoglalok vagy gyarmatosítok olyan területet ahol van kikötő, akkor ott miért nem tudok toborozni és hajókat gyártani? -
edem101 #10015 nem csak az, hanem ahogy nézem 1375-ben indul... -
Kikinator30 #10014 az új patchnél sokkal részletesebbek a térképek...
http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?p=35280902 -
Kikinator30 #10013 van új dw verzió? -
kissssss #10012 svédeknek 2 gyarmatuk van. -
Swarczi #10011 JHL Fans: Svédországot javaslom, gazdaságuk majdnem olyan szar mint skóciának, ráadásul alapból van 1 gyarmatuk + amilyen mázlija van az embernek a colonize lappland az elős küldi. Hogy a helyzet még rosszabb legyen szomszéd a hre, novgorod, teutonok és mind mind erősebbek nálad. Én 1420ig gyak meg sem bírtam mozdulni, a norvég-dán területek semmit nem érnek... Ráadásul nekem még a portugálok is beköltöztek a szomszédba + Moszkva+Spanyol szövetség miatt nem tudtam kelet felé masszívan terjeszkedni. Ennek köszönhetően 1530ban csak azért nem adtam fel mert a Core-á váló novgorod és az északi német területek helyre nem vágták a gazdaságomat. -
edem101 #10010 az Úr 1604 esztendejében járok (képet most nem készítettem) és úgy állok, hogy hláa a sok épületnek 20-as infamy-val is verhetek bárkit kereskedelemben idegen CoT-ban, Japán a lábaim előtt hever (csak meg kéne hódítani :)) és már azon gondolkodom, hogy megszerzem a magyar Őshazát, az Urál-nál, Magna Hungáriával, Levédiástúl :D A muszkák ellen már háborúztam is a Kaukázusi határ mentén (Igen, legyőzték a törököket, és lejöttem az én közel keleti gyarmataimig!) Bizánc-ban is lassan Magyar uralkodó lesz, olyan kicsi a presztízsük, és a királyi család is kihalt ott (:D), amint megtörténik ez az Ottománokon keresztül egy koridon-al összekötöm a anyaország és a Közel-Keleti gyarmatokat. Indiai gyarmataim stabilan állnak már 100 éve, Bihar-i, Ming és Viaynagara-i támadások ellenére is, gyakran 3x túlerővel szemben is (ezt a térséget 12 ezer katona védi, összehasonlításul a majdnem ugyanakkora Japán gyarmatokat 50 ezer fős sereg védi) A franciák meg 1 éven belül 3 CoT-t hoztak létre a anyaországukban (LOL) a Csehek meg ismét vereséget szenvedtek ellenem (csak területekről kelet lemondaniuk).
Most azon gondolkodom, hogy egy Borneo-i menetet nyomok majd le, de addig is Kínában is partraszállást készítek elő, mert ezt még kijátszom végig :) Szegény Mingek amúgy is már szenvednek, ebben az évben már a 3. Császárt buktatja meg lázadás (:D), megkímélem őket a további szenvedéstől, és darabokra szedem őket :)
Remélhetőleg ezeket a game végére mind befejezem, mert az eddigi célkitűzéseim (Osztrák-Magyar Monarchia lemásolása [túl is teljesítettem ezt], Török veszéj elhárítása, Japán és Indiai gyarmatok szerzése, és megtartása, 1 nagyhatalommal való szövetség [lett 3 belőle, a Brittek, a Franciák és a Portugálok, azaz nincs méltó ellenfelem :D ez aztán a jó diplomáciai politika]). -
nik1995 #10009 Kiirja azt hogy loading map sprites és utána hibát észlel és kilép -
nik1995 #10008 Sikerült megcsinálni de a magna mundival még mindig bajlódok -
nik1995 #10007 Magna mundi ultimate-t szeretném telepíteni de megakadok a Httt telepítésénél. Miután feltettem a Httt után nem indul el a játék. -
HengerR #10006 pjboy:
Irokézekkel játszottam onnan eddg de szerintem jól ment/megy. 1680ban vagyok velük. Teljes É. Amerika hozzám tartozik és top1 katonai hatalom vagyok. Európa romokban (vazallusaim + felbomlasztott államok hada alkotja)
Elejére:
-expand bureaucracy döntés
-amint van magisztered a cultural traditiont vidd fel
-Statesman toborzása (ami növeli a gouverment techedet)
-nyugatizálódásra csináld meg a feltételeket
-amint elkezdődik az európai gyarmatosítás próbálj az egyik gyarmat szomszédjába kerülni (4es gouv tech után Ideának Colonial Venture) és tarts fenn magas viszonyt velük. Portugália és Kasztília valszeg szövit köt majd veled ha elég magas a viszony. Ha véletlen háború robbanna ki akkor próbáld a gyarmataikat felégetni katonákkal. Harcban nincs esélyed ezért csak akkor keveredj harcba ha fel kell tartanod a csapataikat míg odaérne 1 másik egységed a gyarmatra.
Ha sikerül nyugatizálódnod teljesen akkor viszonylag gyorsan össze lehet hozni 1 erős államot.
Még tipp: ha vannak szomszédaid akkor azokat verd le minél gyorsabban és tedd vazallussá. Saját területeket is érdemes átadni nekik, hogy annál gyorsabban tudj fejlődni techben(mert ugye a 10% fejlesztési hatékonyságuk nem valami sok). Erre addig van szükség amíg 4es gouverment teched van. Utána mehet a terjeszkedés ezerrel.
Kémekkel folyamatosan érdemes szabotálni a kolóniákat, hogy minél kevesebb szomszéd legyen. -
carbon1984 #10005 Szevasztok. Olyan problémám lenne,hogy a játékban nem tudok menteni 1639.12.31. útán. Ha pedig a mentés során nemlép ki, akkor nem menti el a vazallusi kapcsalataimat.
Ha tudtok kérlek segítsetek, hogy végig tudjam játszani. -
pjboy091 #10004 Unom már az európai nemzeteket, ezért úgy gondoltam, hogy elkezdek egy játékot valamelyik amerikai őslakos törzzsel, Csak hát szegények olyan elmaradottak, hogy azt sem tudom mihez fogjak. Tudtok valami jó tippet milyen irányba haladjak? -
JLH Fans #10003 Nya látom előbb kellett volna visszaolvasnom, és utána írni, mert Mc Cartman leirta már helyette ezt:D
Lysandus örömmel látom, hogy a Krik szabad állammegint jól áll, mondjuk a kasztilliai szövetség neked iskis mázli volt,de ennyi kell:) -
JLH Fans #10002 Illetve nyilván lenne pár, ilyen Granada meg Epirus, de azokat csak csalással (8-10visszatöltés) lehet megcsinálni, aminek nincs értelme.
Orleans visszatöltés nélkül jött össze anno, és mákom is csak 1X volt, amikor 1430 ban kikiáltottam a függetlenséget, és pont nem volt királya, igy nem kaphattam azonnali DOW t:) -
JLH Fans #10001 Na üdv újra mindenkinek, visszaolvasgatok mit termeltetek 1.5 hónap alatt::)
Visszatérni nem hiszem hogy fogok, mert ugye mióta az 1 provinciás Franciaország belsejében levő és VAZALLUS Orleanssal 100 év alatt meghóditottam egész Franciaországot+Itáliát+ Németország nagy részét (és van kb 40 vazalllusom és mindent legnehezebbre állitottam, hardest Fro lucky nation volt stb)
azóta nem igazan maradt új kihivás:):(
Majd remélem az EU 4 nek jobb AI je lesz) -
HengerR #10000 Japánnal mikor játszottam én az egyesítés után egyből egy nagy flottát húztam fel és indultam a mamelukok ellen. Alexandria elfoglalása után meg ott voltam sicília szomszédba ami után már csak egy rendes uralkodó kellett.
A mamelukokat nem annyira nehéz leverni. Ha megvárjátok amíg valakivel harcolnak akkor simán ki lehet szakítani belőlük területet nyugatizálódáshoz. Kémekkel meg pár caoirói lázadás elég durva erősítést jelent a harcoló csapatoknak. Nem kell a mameluk háborút túlzásba vinni. Amint átadják a szükséges területet azonnal békekötés.
Ming és Manchu: figyeld őket folyton és amint lehet kényszerítsd personal unio alá. Ha már nyugatiasodtál akkor nem lesz velük problémád a tech előnyöd miatt. Viszont ha megöröklöd a területeiket akkor kapsz rájuk coret. Kivéve amit a nomádoktól szednek be.
Gyarmatosítás: Manchutól északra lévő területek és Japántól délre lévő szigeteket érdemes. Az ottani nyersik miatt és pár épület segítségével nagyon magas bevételeket lehet azokról a területekről beszedni. Ezen kívül meg érdemes az értékes tartományokért háborút vívni a többi elmaradottabb országgal ( Absolut Monarhy és imperism CB ha más nincs).
Nekem eddig csak az tűnik furcsának, hogy EUn kívüli állammal sokkal erősebb birodamat lehet építeni jó stratégiával... Főleg az értékes nyersik miatt. Nekem special Japán volt az az ország amivel eddig a legnagyobb havi bevételeket elértem... -
Swarczi #9999 Elnézést a floodért de 1 hiba van:
*Ha mázlid van 1 területet oda tudsz adni valakinek(én aquileianak adtam, nincs értelme core-ra várni, úgyis eltűnik a területről ha eladod.) -
Swarczi #9998 Japánt nekem 1470 körülre sikerült egyesítenem. Javasolt az indokínai terjeszkedés és swahli befoglalása. Ha mázlid van oda bírod adni vkinek(ha jó a kapcsolatod vele). Nekem 1570 körülre sikerült befejeznem a westernizet majd a sereg modernizációját. A ming-el jó jóban lenni, gyarmatosítani nincs értelme. Ja és mellesleg nem árt azt a nat. ideát bevezetni ami az összes eretnek ellen biztosít cb-t. Ez utóbbi azért jó, mert csk japán shinto, és elég könnyen lehet terjeszkedni. A ming meg úgyis összeomlik 1600ra legkésőbb. Majd linkelek egy képet az én japán birodalmamról is :D
U.i.:A mancsu-koreai területek felé ne terjeszkedj, csak ha van rá küldid, akkor is csk akor, ha kevés az infamyd és be tudsz húzni egy rakat területet: a mancsu területek közül elvileg csk 1et kell elfoglalnod, de az összes területükre 25%os infamyt kapsz. -
edem101 #9997 Nem hittem volna, hogy lesz ilyen is: márciúsi Severe Winter Litvániában :D -
edem101 #9996 Majd te csinálsz darálót majd :) EGyébként akkor melette feoglalj el egy területet, tuningold fel a kapcsolatot (hogy ne támadjon be) és kész :) de kezdheted egyből yemen-el is, és közben talán történik valami szuperlázadás Indiában, mint mindig (nálam is egy Indiát majdnem egyesítő államot törpeállammá tett egy ilyen :D) -
bayarder #9995 Sajna indiát egyesítette már egy birodalom ami a legerősebb az ismert államok közt most már :D így onnan nem fogok tudni leakasztani egyet se... :(
Most reggel ép azt gondoltam ki hogy lehet a litvánoknak avagy török birodalom részére megpróbálok felajánlani egy tartományt a japán szigeten (természetesen nem a japán ékköveket :D ), igaz eme akció előtt jelentősen felkell majd tornázni pénz adományokkal a jó kedvüket.... de szerintem ennyit meg ér.
Meg bele is kezdtem némileg a japán hűbéres rendszer kiépítésének a mini államok közt Ausztrália fölött és mikor elég erőt érzek elkezdem a régi nagy ellenfelük felszeletelését.... Hulljanak a Ming ek!!!
UI: egy kis érdekesség is kialakult a játékban, megnéztem hogy is a rend Europában, hát félelmetes mi világháború alakult ki, egyetlen egy ország nincs benne a csatározásokban (norvégia). Az összes többi ország hadban áll valakivel, végül is 5 nagy ellenfelet sikerült kimalmoznom ebből a kavalkádból:
- Burgundia (francia területek fele és a félszabadítót francia mini államok vele vannak, francia ország egy tartománnyal képviselteti magát, plusz az olasz államok egy része)
- Anglia ( szövetségese a világhatalom Portugália)
- Osztrák császár (Magyar, Cseh unió vezetője, a római császár alatt valói is az zászlói alá hívta)
- Spanyol (gyengébb lett jelentősen a portugálok miatt, de még így is jelentős erőt képvisel)
- Török birodalom és csatlósai
És végül is ki kivel áll háborúban:
Burgundia vs Osztrák bir.
Portugália vs Osztrák bir. vs Török birodalom
Anglia vs Burgundia
Spanyol vs Litván és Lengyel szövetség
Ekkor kicsit sajnálom nem vagyok ott a darálóban.... -
edem101 #9994 Apropó, ha már Japán: Megszereztem a Magyar Királyság egyik koronaékkövét (az indiai gyarmatok mellett): Settsu és a Seto beltenger nagy szigete (Shikoku,Awa és Tosa) felett már 15 éve a magyar lobogó lebeg. Utobbi 3 elfoglalása taktikai ok volt, ugyanis a Seto beltengert a korzárkalózaim tartják uralmuk alatt, akik az én kikötőimet nem blokádóljak, de szegény Japánokét igen (mindne évben csődöt jelent emiatt 2 Daimyo :D), és egy háború esetén oda visszatudok vonulni az erősítés megérkeztéig :) Settsu elfoglalása ink. gazdasági ok volt, hisz full lakosa van (az egyetlen ilyen még Japán-ban) és nem mellékesen van ott egy CoT, meg persze az se mellékes, amit termelnek ott :D -
edem101 #9993 Sokat nem tudzs csinálni, de azt javaslom, hogy támadj valahol india környékén meg egy gyenge államot (pl.: Ceylon, simán verhető) csatold el egy tartományát, és menj be az indiai teck-be, és aztán a muszlim-ot célozd meg (yemen tökéletes erre, ált. nagy lázadások vannak ott) de vigyáz Timurid-al és a Mameluk-okkal, mert még a végén ronggyá vernek :) -
bayarder #9992 Üdv harcostársak!
Egy két tipp érdekelne Japánnal kapcsolatban. Hogy is tudnék olyan nemzet mellé jutni könnyen ami segítségével nyugatiasod hatok. 1510 re sikerült japán egyesíteni véglegesen (elég nehéz szülés volt ezeket a dajimokat meggyőzni jó lesz nekik így).
Egyik merész tervem elindulni majd kolonizálni Amerikába és ott beülni egy gyarmatosító mellé.(csak ez a lvl 7 es tengeri szintel egész nehézkes... hiába 5 ös az innovativitás és szabad polgáraim is szaporodnak, de a technológia lassan jön:D)+ gyarmatosító 0 xd sok idő míg végül is oda jutok hogy kicsi % ék ba is jöjjön egy :D
Másik merész tervek szép lassan komótosan végig mászkálni indiai területeken és betelepedni a mameluk vagy török birodalom mellé valami kis állam legyűrésévél... már az is egy tech gruppal jobb lenne és esélyesebb lennék a saját területemen.
Várom a tippeket és javaslatokat hogy is lenne érdemest ezt :D
Erő veletek. -
rexortom #9991 Mingel jatszik valaki amugy ? -
Kikinator30 #9990 ooo hogy az a... az a porosz törvény kellett volna :( -
rexortom #9989 Tudtommal mar nem alapithatod meg ha egyszer valaki megelozott de Nemetorszagot meg tudod meg csak sies mielot mas teszi meg :D -
Kikinator30 #9988 hello,
egy kérdés? Brandenburggal vagyok, és a ha már előttem a Teutonok már megalapították Purussiat, akkor én megtudom alapítani újra, ha annektálom öket? Valamint, hogy Purussiából tovább tudok-e menni Germany államformába?
köszi -
#9987 Üdv topik lakók!
megvettem ezt a játékot, de van egy olyan gondom hogy nem indul el. A problémám a következő:
- kiírja alul, hogy betölt mindet (pályák, határok, zenék stb.) de ezután kidob a Windowsba. nincs semmilyen hibaüzenet.
ez miért lehet? eredeti a játék, gyárilag magyar felirattal és elvileg a javításokat is feltette.
válaszotokat előre is köszönöm.
ui.: ha volt már ilyen kérdés akkor ne haragudjatok, de én nem láttam. -
HengerR #9986 Oriental csoportal nem fontos a nyugatizálódás. Csak arra kell figyelni, hogy elég magasak legyenek a bevételek. Ha ez megvan akkor gond nélkül versz mindenkit techben is. -
edem101 #9985 Hát, akkor maradok a jelek szerint a keletinél, mert hogy 3 teck szinttel mindig vezetek, az is biztos :) -
rexortom #9984 Nem 20 technologit kell elernie a szomszednak hanem 20 al vagy nem tom menyivel kell tobbnek lennie mint neked van . -
edem101 #9983 azt kifelejtettem, hogy a 20-as teck részt jelzi úgy, hogy nem okés... -
edem101 #9982 Most éppen egy westernise szélén állok, megvan a stabilitáson kívül minden feltétel, még Svájc teck-je is minden téren 20 felett van (innovativitás és centarilzation is megvan, 7-es administration a királynak), mi lehet a gond? ebben kérnék egy kis segítséget :) -
#9981 Ha az infamy-d túllépte a határt akkor boldog boldogtalan hadatfog üzenni és soha nem lesz békéd ergo a háborús kimerültséged csak nőni fog ami lázadásokat von maga után. Ilyenkor jó rendesen visszakell tölteni és nem átlépni az infamyt vagy lehet szenvedni, és szinte mindent elveszíteni amit eddig felépítettél.. talán ha megpróbálnál gyorsan mindenkivel békétkötni, és elengedni pár országot vazallusnak (ezt csak békeidőben lehet) akkor tudnál annyit csökkenteni az infamyn hogy leszáljanak rólad :)