11580
Europa Universalis III
-
#10060 Manga Mundiról valami hír?:) -
gatoth #10059 Tehát, hogy 100 alatt legyen -
gatoth #10058 Algériát azért nem tudod szerintem vazallussá tenni, mert túl nagy. És a béke értéke meghaladja a 100 pontot, ami max elérhető.
Én ilyenkor általában elhozok pár értékes tartományt, aztán 5 év múlva behódoltatom, meg visszaadom neki, amit elvettem.
Ha így csinálod, akkor mindig a legértékesebbeket hozd el, mert infamyt ugyanannyit kapsz mindre, viszont ha a legértékesebbeket viszed, akkor elég kevesebbet elvenni (kevesebb infamy), hogy legközelebb 10 alatt legyen a vazallussá tétel. -
Kikinator30 #10057 Prussia 1720
GB 1751 -
Kikinator30 #10056 igen először annektálni kellett utána újra megjelent a lehetőség... -
Kikinator30 #10055 na most már tudom, hogy kell képet feltölteni :) -
Kikinator30 #10054 -
Kikinator30 #10053 gb -
Kikinator30 #10052 -
Kikinator30 #10051 gb -
Swarczi #10050 Ha császár gyenge\hadban áll több nemzettel, és nincs nagyhatalmi szövettségese vagy közvetlen környezetében szövettségese akkor igen. Mondjuk függ a nemzettől, kivel akarod betámadni. -
#10049 Erdemes betámadni Hansát? A cot ra fáj a fogam raáadásul most ki vannak közösítve -
Swarczi #10048 De gondolom nem úgy, h közben még létezik. Amúgy a semmiből is megszülethet egy előtte nem létező nemzet pl. hindusztán. -
Kikinator30 #10047 kérdés volt itt nem oly rég, ha már más állam megalapítja Prussiat akkor más meg tudja-e? Igen meg :) sőt utána lehet menni tovább Németországra, ami újabb 2 base tax-et jelent minden tartományra, persze csak ha a millitary reform megvolt :) -
Balfars #10046 HI!
Miért van az, h ha felrakom az 5.1-es patchet akkor a játék semmit sem változik? Mármint láttam, h pl a térképnek több tartományt kéne tartalmaznia, de nálam nincs így. -
Kikinator30 #10045 a pu azért is jó mert nagy államokat tudsz szövetségessé tenni, és mivel nem fizet adót, így nem marad le fejletségben sem, és ha rokon népek vagytok még meg is örökölheted úgy, hogy a tartományain core-okat kapsz épületekkel együtt... aztán elengedve vazallussá teheted és akkor már a viszonyra sem kell figyelni :) -
edem101 #10044 Szia!
Egy spy-vel készítesz egy áll öröklési dokumentumot (fővárosban, a legfelső opció), ez ritkán jelen meg, és nehéz is sikeresre csinálni, de ha sikerül egy háborúban követelheted azt, hogy a te uralkodód kerüljön trónra ott (azaz personalunio-ba kényszeríted), FONTOS: ha prestige-d lemegy 0 alá, akkor véget ér az unio.
Jah, és most nézem: Budából 47 dukatos adó folyik be :'D -
henimen #10043 Sziasztok!
Hogy lehet egy országot perszonálunióba kényszeríteni? Vagy a personal unio ugyan az mint a vazallus? -
edem101 #10042 Mitsu, a vassal és a szövetség között az a különbség, hogy a vassal kénytelen akárki ellen az oldaladon harcolni, és adót fizet, a szövetséges elárulhat, ha olyan ellen mész (néha még békeidőben is felbontják) és NEM FIZETNEK NEKED ADÓT! ;) -
edem101 #10041 Én még a spanyolokkal azt ajánlom, hogy vedd célba az Aqueliai aranymezőket, a magyarokat hamar szétszedik, és ha nem menekülnek az Aquelia a osztrákok háta mögé akkor simán verhetők (de azért számíts alap 17k-s védő seregre), mielött foglalnád rontsd le 0 alá a német-római császárral a viszonyt, mert infamy büntetést kapsz, de az osztrákokkal legyne jó a viszonyod, és akkor egy könnyen tartható aranymezőt szereztél (akár vasal-ba is kényszerítheted, az is jó bevétel) -
MitsuMishi #10040 Akkor ráugraszkodom Európára lassan, csak még rendezem Észak-Afrikát :D
Mivel nem tudtam vazallusnak tenni Algériát, ezért követeltem, hogy szabaditsák fel tunéziát+ 50 arany. Na most. Tunézia felszabadult, +200-as kapcsolatom van vele és szövetséges. Melyik a jobb, a vazallus vagy a szövetséges? :D Mert akár fel is bonthatom és lerohanhatom, de ha igy is jó akkor hagyom :D -
Swarczi #10039 Ez rajtad áll. Én az olasz-francia-német területek többségét meghódítom ,sok helyen vannak manufactoryk, CoT-ok, és amúgy is értékes területek. Én a franciák ellen egy royal marriage-claim throne kombóval kezdett háborút javallok, vagy ha mázlid van, sikerül valahogy máshogy hadat üzenni nekik(kedvencem az imperialismig a cleansing heresy és az alliance). Egyébként a fő hódítási irányom a 2 spanyol játékban amerika-közép-afrika és a közel-kelet volt. De ahány játékos annyi szokás(Magyarokkal egyszer pl. 1419-es kezdéssel nekiugortam az osztrákoknak :D) -
MitsuMishi #10038 A területeit annektáljam, vagy vazallus? Egyáltalán nagy Spanyolország területén kivül érdemes még valami annektálni? -
Swarczi #10037 Ja, még egy javaslat a spanyolokhoz: szedd szét a franciákat, különben szétszednek.Jobb a gazdaságuk, jobban fejlődnek, és mivel a spanyolok főleg gyarmatosítanak, ezért az ibériában állomásoztatott seregek rendszerint szánalmasan kicsik. Csak szóltam. -
Swarczi #10036 "de melyik a jobb? a men at arms, vagy a longbow?"
Egyik sem ;) Amúgy tőled függ ,főleg az elején nincs sok különbség. A végén meg nagy eséllyel te vagy a legfejlettebb, akkor meg már azért tök mindegy :). Amúgy reagálnék egy korábbi hozzászólásra: igen, szerintem is a keleti nemzetek a legerősebbek, a 3 legnagyobb hatalmam közül az első kettő(Hindusztán és japán) keleti nemzet volt -
MitsuMishi #10035 Értem, tehát megszivtam. Területeket, hogy adhatok át másnak? Vagy ha most elfoglaltam akkor végig nálam marad? Mert szürke a sell province opció mindenkinél... De akarok területet adni az egyik vazallusomnak, mert nekem nem kell. -
Swarczi #10034 Algéria szokott kapni közép afrikai területeket(nem tudom hogy, ne kérdezd), amiket jó eséllyel 1530-40ig te nem látsz. Egyiptomnak csak alexandria környékét, a partvidéki területeket érdemes befoglalni(tulajdonképpen az egész földközi-tenger keleti medencéje értékes, főleg júdea éri meg presztízs meg missionary miatt). Ha akarsz terjeszkedhetsz tovább kelet felé, de magát egyiptomot nem éri meg elfoglalni, az afrikai területeik többsége értéktelen. A mostani játékomban is elkövettem azt a hibát, h befoglaltam néhány déli területet, amitől csak rosszabbul állok(a mamelukokkal persze), mint előtte. -
MitsuMishi #10033 Sry, hogy igy spammolom már a fórumot, de melyik a jobb? a men at arms, vagy a longbow? -
MitsuMishi #10032 Tényleg, Swarczi, irtad hogy Egyiptomot megéri elfoglalni. Épp most inditottam egy hadjáratot a mamelukok ellen, akkor azokat a területeket megpróbáljam tartósan megszállni? -
MitsuMishi #10031 Nem, csak szövetségese Tripolinak, akivel nem vagyok háborúban -
Lysandus #10030 Nem lehet, hogy már vazallusa valamelyik másik országnak? -
MitsuMishi #10029 Köszi a segitséget! Most ott tartok, hogy lerohantam Algiriát. Nincs serege, nincs saját területe, 100%-os a warscoreom, de nem tudom vazallussá tenni. Ez mi? Kicsit viccesnek hat, hogy mindenét birtoklom, de nem lesz vazallus. Igaz vannak még mások a szövetségében, törökök mamelukok, sziria, de nekem nincs kedvem odabattyogni és őket is leverni. Mit tegyek?
Másik kérdés: National ideát mit válasszak? Mi éri meg? És a csúszkákat hogyan állitgassam? -
henimen #10028 Köszi a választ :) Akkor azért nem tudok. Mert nekem még csak 1-es szintű a naval techem. -
Lysandus #10027 Az elején 0 naval tech-hel még nem. Asszem 2-es szint kell a cog-hoz (ami a legegyszerűbb csapatszállító). -
henimen #10026 Oké! Amúgy az amerikai őslakosok nem tudnak hajókat gyártani? Mert, van már olyan területem velük amin van kikötő, de csak az ezred toborzás van lehetőségként meg az építés. -
Swarczi #10025 Spanyolországot úgy lehet megalapítani ha elfoglalod a szükséges területeket(ezt a nemzeti döntéseknél form spain nemzeti ötletnél nézheted meg) és azokon core-t kapsz. Afrikában max vazallusokat érdemes szerezni(kivéve: észak-egyiptom). És igen megérik a vazallusok, nagyobb seregget állítanak ki, mint amennyit te tudnál ha annektálnád őket, és még fizetnek is neked valamennyit. Max akkor annektelj, ha értékesek a területek. És még valami: csak azonos vallási csoportú államot tudsz annektelni pl. katolikusként tudsz akár ortodoxot is, muszlimot, hindut stb. vizont nem. -
MitsuMishi #10024 Köszi az ötleteket. Most kezdtem egyet Kasztiliával. Elfoglaltam a mórokat, dúskálok a pénzben. Afrikában létrejött Marokkón belül Fez, igy gondoltam szerzek egy vazallust, tehát lerohantam. Egy tengerparti területet magamhoz csatoltam hogy legyen hidfőállásom ha valami gáz van Afrikában. Itt lenne egy kérdésem. Milyen előnyökkel jár a vazallus? Továbbá. Lehet valahogy Spanyolországot egyesiteni? Van valami event, vagy tudok csinálni valamit? Arra gondoltam hogy annektálni kéne Portugáliát és Aragóniát, de túl nagy destabilizációval járna. Ti mit ajánlotok ilyenkor? -
Swarczi #10023 Henimen: Ne állomásoztass flottát olyan gyarmaton, ami még ne mönellátó és vannak benszülöttek a területén, mert ha fellázadnak és elveszik a kolónia veszik vele a flotta is(én egy 120 hajós flottát buktam így, persze reload lett belőle :)) -
Swarczi #10022 Burgundia(talán a leg-op nemzet kezdésből), csehország, ausztria, esetleg a törökök 1450 körül. -
ACi000 #10021 Castilia, Franciaország