11580
Europa Universalis III
-
Surmii #10660 Jó estét! Újra kezdtem angol helyett very hardon a drága szeretett Magyarországgal, akartam képet is feltenni, habár még csak pár év telt el- az mozgalmas volt- :) 1409et írunk. Osztrákok már csak bécsben felfedezhetők, a velence melletti arany ország már nyomokban sem. Erdély behódolt, a török meg a határon. De hogy jött ez össze alig 10 év alatt? Mozgalmasan. Kérésemre a pápa kiátkozta az "aranyországot" ahogy én hívom :) Alig h észbe kaptak már a magyarok be is vették magukat földjeikre, ám de.. mint tudjuk Bohém védi őt is. Hát a Kárpátokon át meg is szállta északi határom annak rendje, módja szerint, potom 25k sereggel és egy hőssel aki ha csak ránéz az uralkodómra, megállítja vezírem szívét. Na de egy szó mint száz kitartó magyar harcmodorral.. (Mivel lóra aligha telt, így gyalogosokkal, mivel íjra sem telt, tőrökkel.. amolyan csapj oda és szaladj módra) elértem célom :D Nem túl bátor.. de ha visszagondolunk dicső hazánk legszebb évein hasonló volt a módi, csak ott a lovas íjász taktikázott és nyilazta holtodiglan hátrálás közben az ellenséget :) Na valami ilyesmivel végül eredményre is jutottam mintegy 1,5 év alatt. Ezután jött egy sikertelen háború, Savoya ellen masírozott dicső szövetségem, hát én is. Persze ők nem harcoltak csak én - s mikor megvolt minden föld néhány diplomáciai követelésért föld nélkül tértünk haza. Ez volt az a pillanat mikor már láttam a Bajorokat nem fogom szeretni. Újabb háború! Ismét Bajorok hívnak, ezúttal Velence és a többi itália ellen, mivel mindig is szerettem Lombardiát így el is indultam megszállni. Igaz itt is lerohanták észak Mo.-ot a bohémok, de már megszoktam. Sikeresen bevettem Charmagnola királyságát. Fehér béke is lett belőle hála istenáldotta Baváriámnak:D Ez volt a törés uralkodóm életében. Mo. a sikeres megszállás ellenére, hadi sarcot fizetett a békéért h szabaduljon a béklyóból végül. Mérgemben baváriát kivágtam a szöviből és kiátkoztam. Kis várakozás és ismét beszélek a pápával. Meggyőztem h egy Istenszerető MO.-nak fontosabb az osztrák 3as aranybánya, mint sem nekik. Így hát Isteni segedelemmel (egy újabb kiátkozással) nekik támadtam 1407 márciusában. Azonban azt hiszem kevéssé volt elég az imádság előtte ugyanis hirtelen elhalálozott dicső uralkodóm és megkezdődött a régens irányítás. Itt már kezdtem aggódni. Végülis a szokásos forgató könyv volt. Észak Mo. bohém megszállás alatt míg én ostromoltam az oszták földeket. Brandenburgi-lengyel szövetségem elárult persze. Megjelent az osztrák had! Külhonban szolgáltak biztos mert ezt a "potom" 30k sereget az uralkodóval nem láttam. Gyors admirális keresés, találtam is egy vak vadász pilótát. Hát hadba küldtem az osztrák sereg ellen. 18k magyar lelte halálát abban a hónapban míg az osztrákok csak többen lettek. Az admirálist - szinte már le is fejeztettem-. 1407 júliusa. A remény hónapja- nekem. Az osztrák uralkodó is szívrohamot kapott!:) Régensi uralom lett ott is, egy szó mint száz már egyenlő eséllyel voltunk :) csak neki még volt egy bohém is. 1409: A háború vége! Magyarország körbezárta határával Bécset. Immáron 5 aranybánya és egy régensi irányítás boldog tulajdonosa 50 loyaliti és 40 presztizs környékén:D Hát igen a régensi hatalom sosem túl szerencsés, de lényeg ami lényeg jól jöttem ki belőle :) Szóval összegezve, eddig 2 mp béke időm volt, habár egy háború se tartott tovább 2 évnél :D Üdítő színfolt az angol birodalom után. Most pedig ideje is mennem, hiszen ma még dolgozni is kell :D -
gatoth #10659 1. Azért, mert kicsi az esélyed a többiekhez képest, akik oda küldenek kereskedőt. Menj be a ledger-be, ahol vannak a grafikonok/statisztikák, és ott a 24. oldalon van az összes kereskedelmi központ. A dobókocka alatti oszlop mutatja az esélyeidet az egyes központoknál. 50% alatt felejtős, de ha spórolni akarsz, akkor inkább 70%.
Arról, hogy mi befolyásolja az esélyeidet, itt olvashatsz bővebben:
http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Trade
(merchant compete chance címszó alatt)
2. A presztízs automatikusan csökken, illetve, ha mínuszban vagy, akkor nő. Mindig 0-hoz közelít egy fix százalékkal évente, azaz +100-nál, ha 5%, akkor 5-öt ugrik le egy év alatt, de ha leér 50-re, akkor már csak 2,5-t. Negatívból ugyanúgy. Maximum ezt a %-ot tudod egyensúlyozni, 1-2%-kal, ezt meg national idea-val, vagy decision-ökkel teheted meg.
Ha divine winddel tolod, ott a cultural tradition is ugyanígy működik. -
Solyom2 #10658 Helló!
Nemrég próbáltam ki a játékot ,Magyarországgal kezdtem (természetesen). Két problémám lenne:
1.Csatlakoztam a liguriai kereskedelmi ponthoz,de valami baj van.ugyanis hiába küldök oda kereskedőket,azok egyszerűen eltűnnek és nem tudok mit kezdeni velük.ez pedig elég súlyos bevétel kiesést jelent ami magával hoz sok más bajt is.
2.a presztízst hogy lehet növelni és miért van az hogy folyamatosan csökken?Ami a prestige alá ki volt írva abból én úgy értelmeztem hogy évente 5%-ot csökken.ez gy van? -
Kikinator30 #10657 srácok köszönöm szépen! ma meg is probálom :) -
Surmii #10656 Kiki: mivel melóhelyen vagyok és unatkozom.. na meg persze segítőkésség a toppon:
#10594 -MO. térkép
#10571 -Határ átrajzoltatása
/ezen az oldalon volt a fórumban :D/ -
Surmii #10655 Viszont nekem is lenne egy kérdésem: A personal uniót más országokkal hogyan tudom létrehozni?
Amit tudok:
-házasság
-malmozni míg kinyiffan a királya aztán ha presztizs és loyality is úgy kívánja.. na meg a jó Isten, akkor megkapom core-ostul vagy anélkül, nép fügvényében :)
vagy 20 oldalnyi kommentet visszaolvastam itt és párat angol fórumokon, de többet erről nem találtam és az a gyanum valamit még nem találtam meg ezzel kapcsolatban ugyanis háborúban szürke opció. Béke időben nem is találok olyan opciót. Amúgy meg olvastam is itt valahol hogy lehet békésen avagy ha gyenge vagyok hozzá képest akkor háború árán ezt követően. Ennek ellenére még egy nyamvadt ír darabkát se tudok personal unióba kényszeríteni se így-se úgy. Help!!! :) -
Surmii #10654 Kiki: ha visszább olvasol (1-2 oldalnyit) úgy emlékszem letölthető a Magyarország térkép moddolás :) Csak ne felejts el a határszakasz fájljának tartalom ürítését utána, de ez is oda van írva 1-2 kommentel fentebb vagy lentebb :) -
Kikinator30 #10653 hali nagy moddolok!
azt kérdezném, hogy nem lehet ezzel nekünk is valahogy játszani? Az általatok készített Magyarországgal és Boszniával? Sokkal izgalmasabb és talán reálisabb is lenne a játék legalább is az elején biztos.
Az a bajom, hogy a végére 1650 után mindig ugyan az a menetrend, minden néppel. Jövedelem és land tech és gov tech növelés és magistratus gyártás, ha meg nem nyugati vagy akkor meg westernizálás és lenyomni a nyugatot.... :( -
Surmii #10652 Sziasztok! Új vagyok még ugyan itt a fórumon is, az eu3 Httt- ben is, mégis remélhetőleg nem "reménytelen". Érdeklődnék kit érdekelne multizás 4.1b (Httt) -vel hétköznapokon meló után -kb. du.5től éjfélig terjedő intervallumban- :) Várom a visszajelzéseket :)
-
Swarczi #10651 pjboy091: Ha benne vagy egy kereskedelmi ligában, akkor az azt jelenti hogy nagyobb eséllyel küldhetsz kereskedőt a hozzá tartozó CoT-kbe, a területeid nagyobb valószínűséggel fognak tartozni a liga CoT-jához, és talán olcsóbban is küldhetsz oda kereskedőt(ez nem biztos). Hátránya, hogy nem hozhatsz létre saját CoT-ot, és kisebb eséllyel küldhetsz egy másik trade ligue területére kereskedőket. -
edem101 #10650 Ja, és ha kérdezhetem, mikor bővíted a mod-ot egy távol-keleti országra, mert annak örülnék :) -
edem101 #10649 Legújabb game-m:
-
pjboy091 #10648 Hello, el tudná nekem valaki magyarázni, hogy pontosan mire valók a kereskedelmi ligák a játékban? -
toomcsi2 #10647 Hello,nekem se jeleníti meg a térképen :( -
Swarczi #10646 Amúgy meg a törökökkel a legkönnyebb játszani, bármilyen nyugati nemzetnél könnyebb: elején főleg flottát kell gyúrni, betámadni itáliát és kész. Szinte egyszer sem lebegett felettem a vereség árnya, a nyugati hatalmak seregei hatalmas hátrányban vannak a 15. században, de még a 16. század elején is, kisebb sereggel lazán szét lehet kapni akár másfélszeres túlerőt is. Nem beszélve arról hogy a környéken észak itáli/nagy hre nemzetek eléréséig nincs senki aki megállítson... -
Swarczi #10645 Kikinator: Azonos hajók, azonos tech level, ugyanúgy +1 morál a haditengerészetnek(jelesül török vs. brit flotta). Esetleg plusz advisor-ja volt, de kétlem(a gép nem nagyon szokott plusz morálos tanácsadokat bérelni). Emellett az a nyamvadt flotta ami megtámadott valahonnan afrikából jött, mert pont egy másik flottám mellett húzott el(azzal akartam elkapni). Tengeri csatát meg csak úgy vívok, hogy kikötőbe be, és majd onnan elkapom a mocsodékokat :).
u.i. A +1 leader manoever is a nat. dec.-ek között van... -
MitsuMishi #10644 Hát jó, első játékom, gondolta a fene hogy ez fog történni,de gonosz módon akkor visszatöltöm a mentést. Köszi a segitséget. -
Kikinator30 #10643 hali,
naval supplies kereskedelme +25%, naval base és a másik + 5-5 db, De ha nagy kolonizáció van akkor kell a + 50% is. A tengeri csata valóban fejlesztendő, de számít, hogy miből áll az a big ship flotta, galleon vagy twodecker mert 15 modern big ship simán lenyom töle nagyobb flottákat is, csatába számít a pozíció is -5.00 és + 5 között, általában a támadó kerül jobb pozícióba, az admirális manover képessége is, és hogy mennyi ideje vagy a tengeren a flotta az is befolyásolja a kimenetelt, illetve hogy van-e az adott nemzetnek +1 nav moralja. és az ideákat is lehetne fejleszteni mert pl utolsó 2 idea semmire sem jó és azt már pedig nagyon fejlett navnál kapjuk... -
Swarczi #10642 Trantorius kérdezte korábban: A naval limit az egyik legnehezebben növelhető a játékban: elvileg kapsz egyet minden tenger melletti provinciáért, a techlevelllel lehet ugye növelni, de ha tényleg nagy flottát akarsz hamar, akkor nem úszod meg a flottanövelő nat. dec.-et. Sajnos ez van. Egyébként erre a részre jobban ráfeküdhetne a paradox, a tengeri csata olyan, hogy előtte tolok egy save-t, mert egyáltalán nem számít az hogy milyen tábornok/mekkora flotta mekkora morállal. Volt olyan hogy a 30 big shipes 15 transportos flottámat megverte a 20 big shipes flotta, pedig neki nem is volt admirálisa. Ráadásul a flotta morálja egy 1 hajós flotta megtámadásakor is drasztikusan lecsökken, és egy 45 nagy hajós flotta fél morálon vs. 20 nagy hajós flotta max morálon esetében a 45 hajós örülhet ha 1-2 hajós veszteséggel megússza. -
Swarczi #10641 Mostantól csak defenzív háborúkért, +imperial territoryért kapsz imp. authorítyt. De a legjobb megoldás: Azokon a területeiden, ahol core van, engedja szabadon egy rakás nemzetet, ez majd megnöveli. De előrelátóbb is lehettél volna: 100 imp. auth-nél kellett volna az utcsó előttit meghozni, illetve minden nemzettel minimum 180+os kapcsolatnak kellett volna lennie, tapasztalatból akkor még a nagy nemzetek is fejet hajtanak előtted. -
MitsuMishi #10640 Helló srácok lenne egy fontos kérdésem. Ausztriával vagyok még mindig. Mikor az utolsó előtti rendelet meghoztam az NRCS-ben, akkor fellázadt egy csomó tagállam, és azokkal volt egy nagy harcom. Na végül lerendeztem őket, de azóta nem kapok imperial pontokat, igy nem tudom megcsinálni az utolsó rendeletet. Ez most valami bug? Vagy most mi a probléma? Ez nagyon gáz mert meg akartam csinálni az NRCS-t. -
ZR #10639 Letöltöd a netről és bemásolod ide: c:/windows/system32/ -
Lysandus #10638 Melyik verzió? Gyanítom, hogy a Divine Wind, és azt is gyanítom, hogy a videokártyád nem tudja a pixel shader 3.0-át. Ha ez a helyzet, akkor ne a DW-ét próbáld, hanem csak a HttT-ig (Heir to the Throne kiegészítő, más néven 4.0 verzió) telepítsd a játékot. Ahhoz még csak pixel shader 2.0 kell, a régebbi kártyák még csak ezt tudják. A HttT-ét pedig fel lehet peccselni 4.1b-ig, ami azt jelenti, hogy van hozzá egy béta patch, amit nem árt még felrakni. -
csabikácska #10637 Nem,sajnos királynőből nem lehet hadvezér. -
vonfeldner #10636 Nem tudsz belőle hadvezért csinálni? Királyoknál bevált már nálam...elpatkol egy csatában és kész. Királynőhöz még nem volt szerencsém. -
csabikácska #10635 Kasztíliával kaptam egy királynőt aki már 50 éve uralkodik és a legitimacym már a béka segge alatt van miatta. Hogy tudok megszabadulni egy királynőtől? -
vonfeldner #10634 Arról nem is beszélve, hogy sehogyan sem akarnak annektálódni a vazalusaim 10 év után se :S -
tischler1 #10633 Sziasztok!
Lenne egy kérdésem hozzátok.Tegnap telepítettem a játékot és indításnál a következőt írja:"Az alkalmazást nem sikerült elindítani, mert d3dx9_35.dll nem található.Az alkalmazás újratelepítése megoldhatja a problémát." XP-s gépemen megy a win7 gépen nem ötletek köszi a segítséget :) -
vonfeldner #10632 sziasztok! nemrég kezdtem el a játékot és lassan oda jutok, hogy hatodszor kezdem újra a franciákkal...valaki nem tudna egy kis segítséget adni, hogy hogyan is tudnám győzelemre vezetni? vagy a burgundiak, vagy az angolok vagy valaki mindig kinyír :S -
Oltred #10631 Köszi a segítséget. :) -
baph #10630 a legújabb 5.1 patch kell hozzá temrészetesen..
-
baph #10629 steppe wolf mod hogy' hol tölthető le? .. hát www.google.hu és megtalálod:)
de itt van:
http://www.gamefront.com/files/21309410/Steppe_Wolf_1_11_zip
http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?545796-The-Steppe-Wolf-(AirotciV)
-
Oltred #10628 Engem már egy idelye érdekel Steppe Wolf modja. Honnan lehet letölteni? Na és melyik euhoz jó? In nomine vagy dw?
Köszönöm előre is. Oltred -
#10627 A Steppe Wolf remekül felturbózza az alapjátékot, de nekem túlságosan laggol ahhoz, hogy rendesen játsszak vele. Szóval az alap. -
baph #10626 Sziasztok,
Szerintetek melyik a legjobb EU3 játék: az alap legújabb patchig vagy a Steppe Wolf kiegészítős?
Amugy a legújabb patchben találtak már vmi bug-ot? avgy ez már tényleg tökéletes? -
Trantorius #10625 -
Trantorius #10624 Benne vagyok, de ahoz kellene egy nagy cél, amiért érdemes összefogni.
Mitől függ hogy mekkora a naval limit -
#10623 LOL Game of Thrones :D
Am tetszik amit csinálsz :D Én is próbálkozom moddolással, és egész jól belejöttem az utóbbi időben :D Ha pl. csinálnák egy ilyen csapatot, akkor szívesen benne lennék! -
MitsuMishi #10622 Mondjuk van benne valami, de akkor megvárom mig mindenki protestáns lesz, a választófejedelmek úgyis a kezemben vannak /még/. De a svájciak nagyon kekeckednek, most is egy kisebb világháború alakult ki miattuk. Meg amit nagyon nem birok, folyamatosan ellenséges kémek tevékenykednek, most egy általános lázadást csináltak nálam. -
Lysandus #10621 Nyugi. Így sokkal könnyebb pontokat gyűjteni. Mint császár felszólíthatod a tagokat, hogy térjenek át az igaz hitre (enforce religious unity, vagy ami hasonló). Azt hiszem, azért is kapsz pontot, ha megjön az esze. Ha meg nem, akkor kapsz rá CB-ét, és ha háborúban megvered és áttéríted, akkor 10 IA pontot. Tiszta haszon az egész. Ja, és ha eléggé megvered, akkor még ki is foszthatod. Egyes kis HRE országok sunyi módon hatalmas vagyonokat tudnak ám felhalmozni az évek során az uralkodó háta mögött! :-) Szóval tényleg tiszta haszon az egész. :-)