11580
Europa Universalis III
-
Vardar #2380 Eh... Levittem 0-ra ezt a kincstárat és láss csodát! 2,1 dukát veszteségem lesz havonta! Hát nem remek? -
Vardar #2379 Hogy micsoda???????????? A kincstárba küldött pénz miatt van az infláció???? Most ketté fejelek valamit... -
Boldeee #2378 Infláció: akkor növekszik, ha a havi bevételből a kincstárba is küldesz( ez a pénzügyi csúszkák közül a legalsó). Ezt szerintem jobb elkerülni. Megállítani úgy lehet, h nullára veszed ezt a csúszkát. Csökkenteni national ideaval lehet , meg talán van épület is.
Pénzszerzés: az év végi bevételből kell megélni mindig. Békeidőben a hadseregre fordított pénzt érdemes (kicsit) levennni, illetve nem kell túl nagy hadsereget tartani.
Kereskedelem: ha beküldesz 4 kereskedőt, azok versenyezni fognak a helyekért a többi ország kereskedőivel, és bizony lehet h nem sikerül. Ha benn vannak, tovább versenyeznek, egy később érkező könnyedén kiütheti.
Most hirtelen ennyi. tévedés jogát fenntartom. -
Vardar #2377 Az egyik zsoldos a másik, a saját területeden toborzott hazafikból áll:D
Minél nagyobb az elégedettség annál nagyobb az adó. A többiről sejtésem sincs:D Építs le hadseregeket, nemzeti álmot is beállíthatod valami adófokozóra, gyártási technológia 1 engedélyezi a workshop-ok építését, elküldesz pár tanácsost aki nem kell. Ennyi megszorító intézkedést tudok neked hirtelenjébe. -
AMester #2376 Sziasztok. Köszönöm a segítséget, nagyon hasznosak voltak, ám miközben játszok, felmerült egy másik kérdés...
Elkezdtem Kasztíliával egyet, 1468 körül járok, fél poortugáliát, Granda egyik tartományát, és több mint fél marokkót elfoglaltam ( nem volt olyan könnyű, mert egyszerre támadott meg marokkó és Aragónia & Navarra :S de az utóbbi kettővel szerencsére 1-2 hónap és győztes csata után csak sima békét kötöttünk...)
Nah most ott állok, hogy békét kötöttem marokkóval, és próbálnám rendezni soraim, de nem megy, mert vagy 3x is bejött az, hogy kölcsönt kellett felvegyek hogy ne jusson csődbe az ország:S... (az magától jött be) jah, mostmár a pénz szépen megy fel, vagyis menne, de hiába a területi gyarapodás, a kormányzati csúszkák szinta mind 0,1-en és a pénz is éppen +0,3 körül mozog :S... látom mellette hogy infláció stb...
kérdések:
- hogyan állítható meg az infláció? hogyan fordítható vissza? hogyan lehetne elkerülni a továbbiakban, hogyha háborúzom, akkor ne kelljen a gépnek kölcsönt felvegyen nekem... (jah, amúgy szedtem hadiadót is)
óóó igen, hogyan lehetne megcsinálni hogy egy kereskedelmi központban monopóliumhoz jussak ?... van úgy hogy beküldök 4 kereskedőt ugyan oda, ugyanakkor, és abból megmarad 2, jelzi is hogy van bent 2 kereskedőm, de 1 hónap után puff eltűnnek :S... ez miért van ? hogyan lehetne megakadályozni ?... jah, amúgy az nem baj, hogyha egy ország ellen embargót vezetek be, hogyha látom, hogy az én tartományomban lévő kereskedelmi központban 3 vagy több kereskedője van, vagy mi az...
- oh igen, mi a különbség a gyorsan megvehető és azonnal felhasználható egységek, és a 57-84 nap alatt elkészülő egyszégek között azon kívül ogy egyik többe, a másik kevesebbe kerül ?....
-
Vardar #2375 Neked kell rámenni az országra, hogy Sue for peace. Amit a megtámadott ajánl az 95%-ban előnytelen. -
Alal #2374 Na akkor válaszolok én, amit tudok, de mivel fejből mondom, a tévedés jogát fenntartom...
1. Diplo nézetben a színek:
- zöld1: saját terület
- zöld2: vazallus ország
- zöld csíkozott: más országok oly területei, melyek a te core-jaid=területi követelés (azaz casus bellid van ellene+plusz ha magadhoz csatolod, kisebb lesz a BadBoy büntetés)
- kék1: szövetséges
- kék2: házasság
- piros: ellenség háború idején
A házasságkötést én általában arra szoktam használni, hogy javítsam a kapcsolatokat a két ország között, de van még párlehetőség benne:
- követelheted a trónt (csökken minden RM országgal a kapcsolatod, meg talán -1 stab is, de ez is kevesebb, mint Casus Belli nélkül támadni, de erről később)
- ez fordítva is működik, ő is megsínyli ha megtámad téged
- jó kapcsolatok esetén, ha az egyik országban meghal a király, akkor van esély arra, hogy perszonálunió jön létre, esetleg megörökli az országot, de ez ritka
- örökösödési háborúk is kirobbanhatnak ebből fakadóan, ha más országokkal is RM-ben állt az ország
2. Békét úgy köthetsz, ha az ellenséged területére rákattintasz, és egy diplomácia lehetőség a -talán- peace negotiation. Ilyenkor jön a négy lehetőség, amit Vardar is említett:
- a minden marad a régiben békekötés
- követelések - ha te állsz nyerésre (követelhetsz területet, vazalizációt, vallásváltást, pénzt, területi követelések visszamondását, vazallusok elengedése, területek független országként való felszabadítása (ilyenkor talán a te szövetségesedként lesznek szabadok))
- engedmények - ha ő áll nyerésre (ugyanazokat ajánlhatod fel neki, amiket követelhetsz is)
- Annektálás (csak 1 tartományos vagy pogány országok (ez az amerikai kontinensen fontos)
3.1. VÁlts kereskedelmi nézetbe (pénzérmék), és látni fogod a kereskedelmi érdekszféákat. Mindegyik szín egy kereskedelmi központhoz tartozik. A központot aranyérmék jelzik a térképen. Vardar tanácsát kiegészíteném azzal, hogy érdemes megnézni, hogy milyen országok vannak a központban, és ha feléjük viszed az egeret, és kattintás nélkül vársz, akkor kiírja, hogy mekkora esélyed van átvenni egy kereskedőnyi helyet tőle (ez "az egeret fölé viszem és várok" "súgó" sok helyen működik, érdemes sok helyen kipobálni, ahol valamit álítani kell)
3.2. A vallási nézet itt megint fontos. A csíkozott részek azt mutatják, hogy az adott területen nem egyezik a nép vallása a hivatalos országos vallással. Az, hogy mitől függ az esély, azt az "egeres súgóval" láthatod. Azt, hogy mennyi idő alatt jön egy pap, azt a képenyő tetején lévő pap fej "egeres súgójűával" láthatod.
A csúszkák név alatt nem tudom, mit értettél, ha a vallásokat, akkor a balfelső sarokban lévő címerre kattintva tudod előhozni a menüt, ahol van egy vallásos rész is. Figyelj rá, hogy nem lehet, mindent maxra nyomni! Ezek közvetlenül nem változtatják az ország stabilitását, de a teljesen jobbra tolt csúszka +5%ot ad a forrongásokra, azaz annyival csökkenti.Ha az ország tásadalmi beállítottságait akarod változtatni, azt a National Ideas részen tudod változtatni, de csak bizonyos időközönként, mely az országod államformája szerint adódik. Ezt jelézi is neked felül kicsi zászlóval, ha tudsz változtatni. A csúszka eltolása mindig -1 stablity droppal jár.
4. Néha érdemes változtatni. Mindegyik államformának meg van a maga előnye/hátránya. Köztásaságnál lehet államférfit változtastni, ellenben nem lehet RM kötni. Az egyik kedvez a kereskedelemnek, a másik a katonaság méretének Ezekre ott van az EU3wiki, olvasd bátran, sok hasznos van benne. Az is lehet, hogy ha váltasz, akkor minden fejlesztést a stabilitásba költesz. LEgfeljebb 3-4 évig semmit nem fejlődsz... :)
5. Ahogy Vardar említette, és hozzáfűzött kiegészítésemet az annektálás résznél már leírtam.
6. Olvass vissza, mert valaki Mo-val egész Európát leigázta, kép is be van linkelve. Még vannak páran, akik Mo-t vitték győzelemre :)
+1. Casus belli azt jelenti, hogy a háború indoka. Indok nélkül támadni nem szép dolog, ezt megsínyli az országod (-2 stability talán). Casus bellit úgy kaphatsz, ha van területi követelésed ellene, követelheted a trónját (feltéve, ha van RM), nem fizette vissza a kölcsönt, megsértett téged... talán ennyi. Ide tartozik még az is, hogy a Hit védelmezője cím meg a DEus vult national idea a CB-t törli el bizonyos esetekre.
A status quo meg pusztán a jelenlegi/kiindulási állapot. Az ostromnál azt jelzi, hogy még messze a győzelem :)
Remélem elég alaposan megválaszoltam a kérdéseidet, ha kell még szólj, próbálok segíteni. De most éppen rákattantam egy másik játékra újra (Evil Genius), így most az EU3-t hanyagolom egy picit, csak fejből mondtam a dolgokat, de remélem nem tévedtem sokat :) -
A Mester #2373 Ohh, igen, a békéknél, hogyan lehet követelni ? nekem csak bevillan egy ablak, békét ajánl, elfogad vagy elutasit, semmi sincs hogy lehetne alkudni.
-
A Mester #2372 Sziasztok. Vardar, köszönöm szépen a válaszokat, és hogy ilyen gyors voltál, sokat megtudtam belőle, ám azért várom a többi játékost is, hogyha esetleg lennének hozzáfűzni valójuk illetve tanácsaik egy kezdőnek, uhh igen, mi az a casus belli, meg a status quo ? mi a szerepük ??? -
Vardar #2371 Én se vagyok egy nagy játékos 1 hónapja játszogatok itt magamnak. Nekem tutorial után 1 órányi szerencsétlenkedés és ment is flottul:D HOI2 szintén:D Na de, hogy segítsek:
1. diplomáciai nézetet nem ismerem, mindig politikain nyomom néha átváltok vallásira:D A királyi házassággal javul a kapcsolatotok és a trón követelésével casus bellit lehet okozni/országot örökölni/örökségért háborúzni/perszonálunióra lépni
2. a békének 4 típusa van:
a. fehér béke: minden marad ahogy volt
b. követeléses béke: te követelsz valamit(területet, az ő területi követeléseik feloldását stb.)
c. felajánlott béke: te adsz áldozatot a veled háborúban álló országnak.
d. annektálás, bekebelezés: Csak 1 tartományos országokon hajtható végre, tehát először le kell csökkentened a területüket.
3. vannak kereskedelmi központok(katt egy provinciára és a pénzügyi adatok alatt egy felirat pl: Thrace, Venezia, Novgorod), megkeresed a hozzád legközelebb lévőt és legkevésbé telítettet és send merchant. Ezután ő termeli majd neked a pénzt. A pap egyes tartományok megtérítésére szolgál. Ha rákattintasz egy nem államvallású területre akkor középen a vallás ikonja alatt megjelenik egy pap fej és alatta egy %. Minél nagyobb annál nagyobb az esély, hogy megtérjenek. Pl én amikor a törökökkel voltam simán átterítettem az egész Dunántúlt Boszniában meg kitört a felkelés. A csúszkák a toleranciát mutatják. Minél magasabb annál kevésbé lázadnak. Általában 5 vallás van ezért úgy célszerű őket beállítani, hogy 2 0-n 3 5-n legyen.
4. Ha van pénzed, embered arra, hogy gyorsan javítson a hangulaton. Én nem szoktam, nekem nem éri meg az a -5/6-os hangulat veszteség.
5. Legjobb esetben 2 lépcső. Az elsőben elfoglalod minden tartományát kivéve a fővárost, a másodikban meg annektálod az 1 tartományos országot.
6. Mo-val most kezdtem egyet, hát az első háborúban szívsz. általában Erdély elveszti Bánátot.
-
A Mester #2370 Sziasztok.
Nem rég kezdtem el játszani vele, és szó se róla, nehéz :(
kezdjük ott, hogy egy csomó minden nincs benne a tutorialban, elmond pár dolgot, de azért 1-2 lényeges infó kimarad.
Remélem tudtok segiteni.
- mit jelent az, amikor egy ország diplomáciai nézetben vagy hogy, zöld színű és vonalkázott, és mi van olyankor, ha csak zölddel vonalkázott ? (ferde vonal) a pirosat és a kéket tudom, rájöttem :), a piros a háborút jelenti, a kék pedig a házasságkötéses cucc, az is tényleg, mire jó ? és mivan, hogyha az én országomat akarja megszerezni ? ez oda vissza működik ?
- hogyan tudok területet elfoglalni, volt már olyan hogy egy tartományos országot elfoglaltam az ostromnál is elesett, és csikos lett, békét kötöttünk erre független lett:S hogy lehetne enyém a tartomány ? jah, ugyanez van hogyha egy nagyobb (töb tartományos országot foglalok el) leigázok 7 tartományból 4-et béke, és elveszítem :S:S, hogy lehetne megtartani ? és békét kötni velük ? jah, és az elfoglalt területek mikor lesznek végleg az enyémek?
- hogyan tudok kereskedőket kiküldeni ? mit tudok csinálni velük ? csak kiküldöm és majd termeli a pénzt? a pappal ugyanez...
hogyan lehet a kormánynál vagy hol azokat csúszkákat mozgatni ? mert ha lejebb vagy feljeb viszem az egyiket, máris lázadoznak meg csökken minden... :S:(
- mikor kell? illetve nem szabad államformát váltani, mert ha megváltoztatom ugyan az a helyzet, lázadás, és a stabilitás vagy mi is romlik.
- mennyi időbe kerül egy ország elfoglalása? pl ha spanyolokkal vagyok és a portugálokat akarom elfoglalni, mennyi év, míg az osszes tartománya az enyém, de ugy hogy én rendelkezem felette, tehát felveszi az országom szinét, értitek:)... van lehetőség arra? hogy az egész világot elfoglalhassam ?:D>)
Pár hónapja próbálkoztam a HoI 2-vel, de 3 nap után töröltem, igaz, ott nem kértem sehonnan segitséget, bár... az sem egy egyszerű játék :( főleg mert, áhh, MO-val ott lehet ugy leigázgatni mindekit :S)
Tényleg, iss MO-val azért lehet szépen terjeszkedni ? vagy inkább válasszak egy nagyobb államot ?? :(
A válaszokat előre is köszönöm.
-
#2369 visszaszolgáltatja -
raptor7 #2368 egyébként kell még vmit tennem azért, hogy rámszavazzanak az elektoroka császárválaszzttáson, minthoigy 200as a kapcsolatom 2 elektorral is? mert csak nem akarnak rámszavazni:D -
raptor7 #2367 értem, kösz, akkor intézkedem:D amugy nagyon jók ezek a rendeletek v hogy is mondjam mik, provinciánként, és az egész nemzetre vonatkozóan...például most Embpire lehetnék, csak megváro amig javul a stability... hasznos, ha Empire leszek?:D -
#2366 Érdemes, mert ha elfoglalják, van rá sansz hogy a császár visszaszolgáltassa neked :) Rosszabb esetben imperial core lesz (demense). -
raptor7 #2365 jah igen meg még az érdekelne, hogy érdemes e vmiért a tartományaimat a német római birodalomhoz csatolni? -
raptor7 #2364 ja értem, szóval vezérfüggő... ok, ezt nem tudtam, kösz:) amugy nem gondoljátok hogy kcisit gyorsan megy fel a háborús kimerültség százaléka? 2-3 év alatt már lázadozik a nép:D de nem baj, az ellenfélnek is:D -
Vardar #2363 Királyod meghal, régenstanács jön helyette, stabilitást vesztesz és egy erősen kicentizett adórendszerben ez komoly gond. Meg persze korlátozott diplomácia. -
ACi000 #2362 Fogadj fel generálist vagy nevezd ki a királyt hadvezérnek
A király vezette seregek durván szedik az ellenfelet(főleg lovasság a sokk szakaszban) -
raptor7 #2361 köszi, megcsináltam:) kösz a segítséget:) márcsak az bosszant , hogy ebben még rosszabb az, hogy ha legyőzök egy sereget, az kb 20 emberét veszti el, majd visszatámad, ennek így semmi értelme...két sereg közti harc 10 évig tart:D nem lehet elpusztítani rendesen, az kéne -
ACi000 #2360 Idézet Solten-től
2008. feb. 19. 16:06 | privát | galéria | válasz erre | #1557
"Akinek nem települne fel a patch:
1. start menü-run (v. futtatás.. )
2. beírni: regedit
3. mappa "HKEY_Local_Machine" -> software -> "Paradox interactive" mappát -> Europa Universalis III (64 bites oprendszereknél a "wow6432node"-almappában van..)
4. Na, tehát ráklikkelünk az Europa Universalis III mappára és jobb oldalt klikk Új -> karakterlánc, a Napoleon nevet kell adni. Jobb klikk rajta és az értéknek be kell írni 2.0-t.
Ez frissen telepített napoleon ambitionsnál működik. A 2.2 patch így már felrakja magát."
ezt eljátszani a sima eu3-mal is -
raptor7 #2359 köszi, feltettem a magnamundi goldot... ellenben ez csak az NA-hoz van... illetve rosszul fogalmaztam...ugy látok korántsem 1399ben kezdődik... meg itt is lehet pápai irányítóként keresztes hadjáratotr indítani stb? szal az in nominet fel tudom tenni? bocs ha nagyon hülyék a kérdéseim, csak rájöttem, hogy 30 oldalt nem tudok visszaolvasni:D szal az in nomine kéne vhogy -
ACi000 #2358 Gondolom másolgatós az NA ilyenkor a winfos úgy veszi hogy nincs fennt. Pár oldallal lejjebb leírták mi a teendő.
Mód: NA-hoz MagnaMundiGold2 IN-hez MagnaMundiPlatinum -
raptor7 #2357 nos akkor még az a krdésem volna, hogy az in nomine telepítékor miért írja ki nekem, hogy "eu3 Naploeons ambitions not installed".... holott installálva van nekem, játszom is vele egy ideje -
Vardar #2356 Milyen modok vannak a játékhoz? Mit változtatnak a játékon? A Napóleonos kiegészítő mit változtat? -
raptor7 #2355 ja hogy ugy...értem, köszi... most az volt, hogy háboruzok egyszerre az osztrákokkal és spanyolokkal-portugálokkal... de valszeg a personal unio (spany-port) nem tudok rendesen békét kötni, pedoig elfoglaltam franchecomte, meg mellette van még 3 spany terület, plsuz a németalföldi területeit is... de csak a portugálokkal tudok tárgyalni,azok csak white peacera hajlandoak...40% van nekem... osztrkoknak meg minden területét elfoglaltsam, 90% volt, de így is csak 1 területet sikerült magamnak, 2-t a vazallusomnak nyerni...szal furcsa:D -
#2354 Megszerzestol szamitva 50 ev mulva lesz Core. -
#2353 Majd, ha CORE teruleted lesz. Azaz ott lesz a kis cimered a provincia kepernyon. -
raptor7 #2352 még egy kérdés... a gyarmatokon mikor tudok majd seregeket toborozni? a város már meg van... 1750 lakos egyelőr... v mitől függ? -
30dz4 #2351 feltettem a sima eu3 mellé az NA-t de azóta ne mtoborozhatok generálist sem felfedezőt meg ilyesmit:/ eléggé szívás mivel így nemto kgyarmatosítani ugy ahogy én szeretném xD ha valaki tud rá megoldást ne habozonn ossza meg velem[ -
Alal #2350 akkor csak várj, előbb vagy utóbb, maguktól ajánlják fel a békét... megunják :) -
raptor7 #2349 a hajóhadas tanácsért kösz Adal, amugy a másik részét félre értetted... szal a békekötésekkel olyanformán vannak problémáim hogy:
jóval jobban állok... spanyoloknak van a kontinensen még 3 tartománya amit nem szálltam meg, igaz ők a gyarmataimat bántják, de 36% van az én javamra... a demandomat alapbol nem fogaják el, pedig nem nagy kérés :d de az offert se... tehát én jóval jobban állok, és felajánlottam nekik 500 aranyat ( tesztelés képpen), de ők nem akarnak békét kötni, pedig már lázadók ezrei is vannak az országukban a háborus kimerültség miatt... szal béke semmiképpen :D és sok mindent nem tuok csinálni, mert ki fog végimenni a gyarmataikon:D -
Vardar #2348 Ha a törökökkel 1508-ra bedózeroltam a Balkánt magyarostul, albánostul és Ázsiában még sehol sem járok akkor az jó?(és enyém Moszkva:D) -
Alal #2347 nekem nem volt bajom a békekötéssel... nem lehet, hogy véletlenül a demandre klikkeltél? a szigeteket meg védd be hajóhaddal, vagy egy gyorsan mozgósítható csapásmérő egységgel :) Vagy terjeszkedj a kontinensen. -
raptor7 #2346 üdv! valaki nem tudja megmondani, hogy az NA-ban miért nem bírnak békét kötni velem a népek? franciákkal vagyok... akármekkora a fölényem nem kötnek békét...még úgy se,. ha maximális pénzt fizetek nekik, holott én állok jóval jobban:D meg idegesít, hogy vannak gyarmataim, mert ott htulról betámadhatnak, és nem léehet minden szogetecskén sereget tartani... -
#2345 Nem tud valaki egy linket ahol magyar egység skint találhat az ember? Borzasztó csúnya ez a "prémsapkás" illető az eastern részlegben ... -
grendics #2344 nehéz... xD
viszont a játékélményre nem lehet panasz, minden percre jut valami event ami neheziti a játékot de épp a kihivásoktol izgalmas még mindig.
sztem elején célszeru valami nagyobb néppel kezdeni, hogy jobban megszokd a játékot. eloszor bekezdtem a szokásos papal statettel h visszaállítsam a romai birodalmat de 15 év után feladtam. elfoglaltam egy két teruletet de mindig lerohant valamelyik nagyobb állam a szövik meg nocomment
most austriával tolom a hre miatt de nem egyszeru. hiába szövetségesem bohémia hungary és poland egyikse áll ki mellém soha semmilyen háboruban csak cilli aki a vazallusom.
ja egyébként diploannex nemtom h megy mert hiába a likely ami asszem olyan 60% koruli esély 10x probálkoztam de nemsikerult még annektálnom oket...
ostromnál assault lofasz majd 1600tol talán ér valamit de addig, meg tele van tuzdelve 2-3as várakkal és mire kiéheztetem oket hát megőszülök -
McCartman #2343 első benyomások az mmpről?:) -
#2342 -
Jeszy #2341 Na végre kijött az MMP!!!MMP