11580
Europa Universalis III
  • Danesz89
    De az a baj h mindig kirugdossák a kereskedőket a piacról.
  • Solten
    Kereskedoket kuldd kereskedelmi kozpontokba... Hozzak a zsetont. Kis orszag vagy - terjeszkedj, hasznald ki a kulpolitikai kaoszt (#2849). Volt hogy Utrechttel hoztam letre Hollandiat. Muszaj "beszerezni" plusz tartomanyokat hogy nojjon a bevetel es tudjal fejleszteni (epuletek a tartomanyban).
  • Danesz89
    Mire érdemes koncentrálni a játék elején kis országgal? Meg nem írtad h mit csináljak a kereskedőkkel.
  • Solten
    Hi. Az elejen nehez, kesobbiekben lehet helyrepofozni a gazdasagot. Vannak kereskedelmet segito nemzeti ideak, alkalmazd oket. Meg a "csuszka mefelelo iranyba torteno allitgatasaval" (nalam market economy fele kell - mmp moddal tolom)
  • Danesz89
    sziasztok! Tudnátok adni pár ötletet h h rakjam rendbe egy kis ország gazdaságát a játék legelején? Meg h lehet javítani azt h ne rúgják ki annyira könnyen a kereskedőimet a piacról? köszi
  • Jeszy
    ááhhhhááá ígymár értem eredetink van szal a hamachi nem fog kelleni meg am sincs net... kössz a tanácsot kissssss
  • kissssss
    pontosabban hamachi akkor kell ha nem eredetivel játszotok
  • kissssss
    egyszerű addig jól csináltad hogy szervert csináltál de a haverodnak meg ip alapján kell csatlakoznia hozzád van egy ilyen választási lehetőség a multi menűjében hogy csatlakozás ip szerint vagy valami ilyesmi és természetesen a te játékodnak és a haverodnak a játékverziójának is egyeznie kell ja és hamachi is kell hozzá nekem így sikerült.
  • Solten
    Napoleon's Ambition es 3.2b patch. Kozben Szardinia elfoglalva (szegeny nem sokaig orulhetett a fuggetlensegenek... ).
  • Hegi90
    jó takik :P

ez az MMP mod milyen kiegekkel és verzióval működik?
  • Solten
    Kovetkezo celpont:

Aragonhoz tartozik jelenleg, az lazadasokkal kuszkodik, ha kivivta fuggetlenseget Szardinia, bekebelezem. Erdekesseg: letrehozhato a Szard-Piemonti Kiralysag, Uj zaszlo, megvaltozik az orszag szine, stb :)
    Fo celpont Genova, de teljesen szetszort terulettel rendelkezik, eros flottaval, meg kell varni mig a keleti teruleteit bedaraljak a torokok, krimiek.
  • Solten
    Hi. A "gyengecske" Savoya-val kezdtem egy ujat (MMP mod of korz)... Igazi kihivas, mert szegeny, a hadsereg meg gyengus (a kezdetekben persze, a player tesz rola hogy maskepp alakuljanak a dolgok).

Szoval ugyesen ki kell sakkozgatni a kulpolitika alakulasat, mert egyedul bedaralnak. Szomszed Milano 10k-s hadserege sem ad optimalizmusra okot. Azonban van remeny: Velencevel haboruzik kezdetkor. Megvartam mig a sereget lenullazza Velence es Attak! A nemet romai csaszar vedelmezi, "aki epp Stajerorszag", azt meg lekototte a Burgundiaval folytatott harc. Ket hadsereggel tamadtam, a ketezres Lombardiat, a fo sereg (4 ezer gyalogos 2 ezer lovas) Parma-t ostromolta. Gyors 'Blitzkrieggel' kivegeztem Milano-t, Parma ide, es lett vazallus. Sajnos Milan szovetsegese volt meg Urbino, Siena, Toszkana, szoval teljes volt a tulerejuk. Stajerorszag beket kotott Burgundiaval (ehh) es megtamadta a fovarost, Torino-t. Megvartam mig kiverzik az ostromban, lennullaztam az osszes sereget. Kozben Toszkana elfoglalta Parma-t, Siena hadsereget visszazavartam a tengerbe (Nice), visszafoglaltam Parma-t. Urbino kulonbeket kert (white peace), yeah. Mazli, Stajerorszag ujabb haborukra kenyszerult, 3 frontosat vivott, igy hajlott a bekere (white peace). Mivel o vezette a haborut, teljes lett a beke. Kesobb Milan maradek reszet diplo-anektaltam. A Hulye csaszar meg jo kis szankciokat zuzott a nyakamba mert egyik elfoglalt teruletem se core. A relative nagy hadsereg es haboruk miatt kisse elszaladt az inflacio, a nemzeti bank ideaval csokkentem.
  • Jeszy
    hy srácok!
    az az egyszerű kérdésem lenne h hogyan tudok lanba játszani a játékkal??
    mert amikor létrehozok egy hosztot akkor a haverom nem talál meg hiába nyomrá a kers gombra csak annyit ír ki h keresés...
    nincs vmi ötletetek h milehet a probléma v valami progi kell hozzá??(gondolok itt ilyenekre mint pl.:hamachi ,xfire, ase stb...)
  • Solten
    automatikus...
  • Hegi90
  • kissssss
    lol hogy a frász karikába fedeztél fel ennyi mindent egyszerre? :-D
  • Hegi90
    a multi az hogy zajlik?
  • kissssss
    :-D :-D én ezt akkor szoktam csinálni ha az egyik szövetségesem a másik szövetségesemet támadja bár igaz hogy visza tőltés után esik a jó viszony de a lényeg hogy a szövi megmarad
  • Botond #2842
    Ment, kilép, visszatölt.
  • Hegi90
    Ahaaaaa és erre hogy nyomjak okét? :D

• Solten
    "gondolom csak az uralkodó halála után lehet saját királyom.."

jaja...
  • Solten
    Ezert jatszok a Magna Mundi Platinum mod-al, ott nincs ennyire fantasy-vilag... :D
  • Hegi90
    Ja, és próbaképp kirobbantottam egy elég durva háborút, de aztán meg is szívtam. (Ausztriával voltam, enyém volt egész Közép-Eu.)

Betámadtam a lengyeleket, pillanatok alatt összeszeddett egy 50k-s sereget, állandó utánpótlással (pedig alig van profitja), jöttek a litvánok is (ekkor a stabilitás lejjebb szállt, egészen 0-ra a 3ról, nemtom hogyan). 2 év háború után délről betámadtak a toszkánok, akik szövetségben vannak a hamburgiakkal, a dánokkal, Velencével és Milánnal.

Szóval 5 év alatt betámadott 7 állam. Már csak a franciák hiányoztak, hogy betámadjanak Nyugatról meg keletről.
  • Hegi90
    Hát én már átléptem 1700-at, és elég furcsa dolgok születtek:

- Franciaország megörökölte Mo-t, pedig nem is tudtam, hogy perszonálunióban voltak Oo
    - Dániának 1 provinciája maradt
    - Norvégoknak 2 provinciája maradt
    - Muscowy szétteríti a balti déli és keleti részét.
    - Litvánia még külön állam, és sokkal erősebb a lengyeleknél
    - Angliának a Brit szigeteken kívül alig van gyarmata.
    - Törökorság 100 éve nem csinál semmit. (fosnak a magya-khm.. franciáktól, meg tőlem)

Kb ennyi :D Afrika meg Amerika közepe pedig tök üres oO
  • Neruel
    a játékban valóban már csak azt látom, hogy egyszer csak egy hatalmas rózsaszín folt van a térképen, ahol egykor litvánia terült el, és valóban tapasztaltam azt is, hogy dánia nyúlik fel messze a sarkkörön túlra
    igazából ebből indultam ki:

"Poland strategy
    ...After you grow stronger and stronger, a window opens to vassalize Lithuania and then diplo-annex her."

http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Poland_strategy

persze meglehet, hogy ezt még az alapjátékra írták...
  • Woondy
    és ez mi h spanyolokkal (200+prov) vok és ansbachal (1prov) lépek perszonálunióra úgy h ő vezeti? gondolom csak az uralkodó halála után lehet saját királyom..
  • Hegi90
    jaja, nálam a franciák örökölték meg a magyar trónt
  • Solten
    Ugy, hogy a lengyelek nem diplo-annektaljak Litvaniat, perszonal-unioban vannak veluk (lengyel kiraly), igy "megoroklik" az orszagot. Probald Ki Daniat, perszonalunioban van vele Norvegia (dan kiraly), ha nem cseszed el a ket orszag kapcsolatat, megoroklod a teruleteit.
  • Hegi90
    áá hülye vok :D
  • Hegi90
    még valami: korzikát hogy lehet elfoglalni? :D

nem bírom leszállítani rá a seregemet :(
  • Hegi90
    Az miért van, hogy senkivel nem tudok szövetséget kötni?

Még a bajorokkal sem, pedig velük 200-as a kapcsolatom

Presztízzsel nincs baj, én vagyok a világelső benne. Mik akadályozhatják meg, hogy szövetségre lépjek egy állammal? így sose fogom bedarálni a franciákat, vagy a törököket :S:S

Még Hamburggal sem tudok, pedig jó lenne a lengyelek miatt.
  • Neruel
    azt egyszer összehoztam én is! vicces volt látni azt a böhöm nagy országot
    bár én teljesítettem még egy "szovjet álmot" - adtam nekik meleg tengerpartot! :-) mármint ha irán partjai ennek a kritériumnak megfelelnek
  • Neruel
    ez vicces, hogy max. 3 provincia - akkor a lengyelek hogy a francba csinálják, hogy a náluk nagyobb litvániát annektálják? játékaim során többször is megesett, pedig jó ideje az IN-nel játszom
  • Solten
    Szovjetunió?
  • Alal
    hmmm... max 3? pedig úgy emlékeztem, hogy a litvánokat engedte... na mindegy, már átáltam a sima annektálásra... cél: az Orosz Unió! :)
  • Woondy
    hát igazából 4-5 főseregem van annyi jó képességűt meg elég nehéz lesz elérni ,ahhoz marha sok tradition kell.. :D de megpróbálom ,köszi.
  • Solten
    Hi. Rakj valami profi tabornokot a sereg elere.
  • Woondy
    hi mindenki!
    elég régóta tolom már a játékot ,szerencsére megvan az europa universalis gold ,tehát az összes kieggel :) spanyolokkal vok,velük talán meglehet az egész világ majd egyszer :D viszont akadt 1 kis gondom: a törökök! az előző háborúban sikerült visszaszorítanom őket koszovóig. (országomon belül akad még 3 provinciájuk asszem)

http://images.netbag.hu/20090610/17115273496.JPG

(itt már a második spanyol-török háború utáni állapotot látjátok ,nem foglaltak el területet ,beérték pénzzel szerencsére)

viszont ebben a körben örültem hogy 800 dukátos békét tudtam velük kötni.. úgy megerősödtek hogy 6 provinciámat is megszállták.. és hát finomam szólva nem értem miért.. ugyanakkora seregem van (volt ) mint nekik ,land techjük max 1el nagyobb mint az enyém. arra tudok még gondolni hogy a tábornokok miatt van ,de ez ennyit jelentene..? nincs esetleg ötletetek? netán arra hogy hogyan tudom a hadseregem ütőképesebbé tenni? (a quantity csúszkán,meg a maintancen kívül) a mennyiséggel nem volt gond sztem..
    előre is kössz
  • Solten
    lestem az EU3 Wiki-rol:

Diplo-annektalas feltetelei:

- a celorszag min. 10 eve a vazallusod
    - min. 190-es kapcsolat vele
    - azonos vallasi csoportba* tartozik
    - egyik orszag sem all haboruban (te es a vazallus)
    - a celorszagnak max. 3 provinciaja van (NA & IN - tehat nagyobb orszagot nem lehet igy annektalni)

* vallasi csoportok:

- Christian (catholic, protestant, reformed, orthodox)
    - Muslim (sunni, shiite)
    - Eastern (buddhism, hinduism, confucianism, shinto)
    - Pagan (animism, shamanism)
  • kissssss
    én csak az alap eu3 játszok és ott nekem nem engedte hogy suni valású országot be olvasszak pedig minden feltétel meg volt.