Europa Universalis 3
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nemtom...én oyl noob vagyok, h még Kasztília is képes nehézségeket okozni.. Nincs pénzem pl gyarmatosítani. Mert ahhoz, hogy legyen ott egy normális provincia ahhoz kell 1000 telepes...Szal úgy döntöttem, hogy a gyarmatosítás nekem túl kabbeafaszom ezért inkább elkezdtem bedarálni az arabokat afrikábanXD Granada vazallus, Portugáliának megkaptam a trónját, most Aragóniájét akarom(ezt tudom vhogy befolyásolni, vagy kell egy royal marriage mikor meghal a királya és vagy igen vagy nem?) Granada után háborút indítottam Morokkó ellen...Marha jó volt. Elég hosszúra nyúlt, de végülis totális gyõzelmet arattam, Morokkó is vazallus lett, plusz két területrõl lemondott a javamra, ALgír pedig csak két területtel járult hozzá jövõbeli világhatalmamhoz. Aztán kicsit késõb Algír ellen indítottam háborút, amibe szövetségesként hozta Morokkót meg Tunéziát is. Tunéziát hamar bedaráltam és vazallus lett. Aztán mikor Algír területeit elfoglaltam õt is a vazallusommá tettem, Morokkóban pedig elhódítottam négy újabb provot és ismét vazallus.Ezzel az a gond, nem nõ a viszonyunk és nem fogom tudni annektálni, háborút indítani vazallus ellen meg drága stabilitás terén:S Tud valaki valami tippet, hogy ha eljön az idõ hogyan tudom annektálni?
Nekem 1 év kb. 4 perc, ezért játszok csak 4*-es sebességen, ahol 10 perc, így a sok pusével kb. 15 perc, szerintem ennyi minimum kell egy évi politika "megértéséhez".
akkor lassu a géped... ha maxra tekerem kb 1év max 2perc
Hy
Lenne egy kérdésem, én régen játszottam vele, és szerintem jó játék, de egyvalami nagyon zavart. Maximális sebességre felnyomtam az idõt, de még így is lassú volt(nekem). Nem lehetne valahol manuálisan beállítani az idõt, vagy valamilyen modot nem tudtok hozzá?
(Ha jól emlékszem a játékba egy év több óráig tartott.)
Lenne egy kérdésem, én régen játszottam vele, és szerintem jó játék, de egyvalami nagyon zavart. Maximális sebességre felnyomtam az idõt, de még így is lassú volt(nekem). Nem lehetne valahol manuálisan beállítani az idõt, vagy valamilyen modot nem tudtok hozzá?
(Ha jól emlékszem a játékba egy év több óráig tartott.)
Próbáljatok meg olyan állammal kezdeni, amely egy kib****** állam árnyékában tengõdik, és kevés pénzzel és csak 1 területtel rendelkezik...(pl.: Lovagok, Albánia, Frízföld, Gelre, Utrecht, Béern(tényleg, nagyon fasza velük, semmit nem csinálhatsz, mer véged...) vagy egyéb ilyen gyenge államok...) rohadt nehéz, de mostanra a Lovagok 200 provval rendelkeznek, igaz, 1623-mat írunk... HEHEHE
<#worship>#worship><#worship>#worship><#worship>#worship>
Köszönöm!
Én se értem. De ez van. Majd most meggyógyítom! :-)
Köszönöm!
Én se értem. De ez van. Majd most meggyógyítom! :-)
na ezt nézzétek. Leinsterrel kezdtem 1450 ben, majd sikerült egyesítenem a szigetet és megalakult írország, ezután kimaradtam a szutyok háborúkból és teljes gõzzel gyarmatosítottam észak amerikát. Hihetetlen stabil gazdaságot, sereget, és diplomáciát tudtam építeni 😛 Viszont nézzétek, spanyolok mennyire megerõsödtek :o
![]()
Perzse, persze benszülöttek. Azokkal nincs semmi baj, nyugodtan elveszem a teürleteiket meg annektálom õket aztán misszionárius vagy valami. De a béke a franciákkal van és azért örülök neki, mert amíg ez van nem jövedelmezõ nekik rám támadni. Márpedig be kell látnom, hogy a birodalom nincs túl jó helyzetben, csak látszólag...És mi az a badboy?XDAsszem kezdek egy újat valakivel.
Ja értemé. Akkor egyre gondoltuk, csak félreértelmeztem... <#worship>#worship>
A fõmappában (vagy, ha moddal tolod, annak a mappájában) nyisd meg a save games mappát, ott keresd ki a "kijavítandó" mentésed, majd abban keress rá országod adataira (pl. utolsó uralkodód alapján), és ott húzod lefelé, és a loanos sor fölött lesz a badboy, várj, leírom, h néz ki...
Így kezdõdik a néed (nekem pl. az olaszok, de az országod 3 betûs rövidítése lesz ott, nekem Italy => ITA):
ITA={
human=yes
history={
A badboy pedig itt lesz:
cancelled_loans=0
loan_size=200
badboy=28.111
quest_for_the_new_world=yes
deus_vult=yes
colonial_ventures=yes
Az uccsó 3 a nemzeti ideáim. A badboyt írd át 0 ra:
cancelled_loans=0
loan_size=200
badboy=0.000
deus_vult=yes
colonial_ventures=yes
Ha tudsz angolul akkor érted mi van leírva, egyébként egyáltalán nem értem, h mér' kapsz badboyt, ha egy a többi ország számára ismeretlen törzset kiírtasz...
A fõmappában (vagy, ha moddal tolod, annak a mappájában) nyisd meg a save games mappát, ott keresd ki a "kijavítandó" mentésed, majd abban keress rá országod adataira (pl. utolsó uralkodód alapján), és ott húzod lefelé, és a loanos sor fölött lesz a badboy, várj, leírom, h néz ki...
Így kezdõdik a néed (nekem pl. az olaszok, de az országod 3 betûs rövidítése lesz ott, nekem Italy => ITA):
ITA={
human=yes
history={
A badboy pedig itt lesz:
cancelled_loans=0
loan_size=200
badboy=28.111
deus_vult=yes
colonial_ventures=yes
Az uccsó 3 a nemzeti ideáim. A badboyt írd át 0 ra:
cancelled_loans=0
loan_size=200
badboy=0.000
deus_vult=yes
colonial_ventures=yes
Ha tudsz angolul akkor érted mi van leírva, egyébként egyáltalán nem értem, h mér' kapsz badboyt, ha egy a többi ország számára ismeretlen törzset kiírtasz...
Ebben igaza van kedves DeenQa. De kérem gondolja át, hogy a bennszülött pogány területek megszerzése kifejezetten jó dolog. Odaküld az ember egy misszionáriust, és ha sikerrel jár, akkor nem csak vallásukban téríti meg a tévelygõket, hanem kultúrálisan is. Tehát kultúrálisan homogén országhoz juthat. Ami kifejezetten elõny.
Abban egyértek Önnel, hogy más esetben megfontolandó a többi lehetõség. Pl a hûberéssé tétel.
Abban egyértek Önnel, hogy más esetben megfontolandó a többi lehetõség. Pl a hûberéssé tétel.
egy háború nem mindig területszerzésrõl szól...
De hiszen ezt írtam én is. "bennszülötteknél és 1000 alatti gyarmatoknál nem kell a békekötésre várni, ha el akarsz foglalni egy területet". Egyébként pogányoknál a fõváros kivétel.
Apropó, a badboyt hogy kell átírni a mentéseknél? Pont a bennszülöttek elfoglalgatása miatt elég rossz szemmel néznek már rám! :-)))
Apropó, a badboyt hogy kell átírni a mentéseknél? Pont a bennszülöttek elfoglalgatása miatt elég rossz szemmel néznek már rám! :-)))
Tévedsz, bármilyen pogány nép városát seregeddel szabadon kisajátíthatod, ha elfoglalod, és a helyen sereg áll (opció a sereginfó alján), illetve bármely nép, legyen az muzulmán, avagy keresztény, kolóniáját ugynígy elveheted, ha annak népessége 1000 fõ alatt van.
Ööö... Nem akarlak bosszantani, de bennszülötteknél és 1000 alatti gyarmatoknál nem kell a békekötésre várni, ha el akarsz foglalni egy területet. Azt el lehet venni, hacsak nem fõváros.
A menete: megnyered a csatát, már ha egyáltalán voltak ott katonák. Rámégy az ott álló (tehát nem átvonuló) seregedre, akkor megnyilik egy ablak. Itt lehet berakni leadert pl, az az ablak. Mutatja még hogy milyen regimentekbõl áll a sereg, hányan vannak stb. Ez most nem érdekes. Hanem legalul van három opció. Az egyik a "burn colony". Nos nem ez a gomb, hanem valamelyik másik. Asszem a középsõ a neve most nem jut eszembe. Megnyomod, és máris tied a terület.
Nem gond, ha csak hadseregre költesz. Én is azt fejlesztem az elején. Ameddig nem tudok manufaktúrát építeni. Utána fejlesztem a többi techet is, hogy azoknak a manufaktúráit is meg tudjam építeni.
A menete: megnyered a csatát, már ha egyáltalán voltak ott katonák. Rámégy az ott álló (tehát nem átvonuló) seregedre, akkor megnyilik egy ablak. Itt lehet berakni leadert pl, az az ablak. Mutatja még hogy milyen regimentekbõl áll a sereg, hányan vannak stb. Ez most nem érdekes. Hanem legalul van három opció. Az egyik a "burn colony". Nos nem ez a gomb, hanem valamelyik másik. Asszem a középsõ a neve most nem jut eszembe. Megnyomod, és máris tied a terület.
Nem gond, ha csak hadseregre költesz. Én is azt fejlesztem az elején. Ameddig nem tudok manufaktúrát építeni. Utána fejlesztem a többi techet is, hogy azoknak a manufaktúráit is meg tudjam építeni.
de hiába vonom blokád alá, ha szárazföldön esélyem sincs. Márpedig területeket ott tudok szerezni...Másrészt béke van és én addig örülök amíg az vanXD
Roppant 1x-ûen, vedd meg a Napoleon kieget (de van neten illegális verzió, de azt nem szeressük), és abban kiapcsolhatod az inflációt az optionsban. A másik lehetõség, h blokád alá vonod Fro.-ot hajóflottáddal, és akkor szart se ér majd a nagy seregével. MUHAHA!
Legutóbbi bejegyzésem óta Egyesítettem Nagy Britanniává Angliát meg gyarmatosítottam két területet amerika partvidékén. Aztán kiirtottam a huronokat. És rá kellett jönnöm saját káromon, hogy a szövetséges háborúkban én csak az szövetségesemnek szerezhetek területet. És ez disznóság. Mert a shawneektól elfoglaltam magamnak három gyarmatot aztán kiköveteltem a békét és erre portugália kapta meg õket. Szóval ezért jól alájuk kavartam mert a Creek nevezetû nemzettel is háborúzni kezdtek. Én ezeket a területeket nem ismerem, cska egyet közülük. De elmentettem egy idõ után és a betöltésnél emgnéztem mennyi területe van még ennek a Creeknek mert nulla szintû erõdökkel nem jelentenek akadályt...Már cska egy volt nekik. Hát gyorsan betöltöttem és békét kötöttem, méhozzá White Peace-t. És utána büszke voltam magamra amiért ilyen jól kibasztam a portugálokkalXDXD Most egy ideig nem indíthatnak háborút Creek ellen. Muhaha. Hahhaha. Muhahaha. -TBC roham- hörghhaha. Ezután mentem a huronokra. Most kicsit tartok a franciáktól...Jóval magasabb szinten vannak szárazföldi sregek terén, mint én. Hogy lehet gyorsan megnövelni a bevételemet anélkül, hogy az ígyis hatalmas infláció ne nõjön? És az pl nem okoz a késõbbiekben gondot, ha minden fejlesztési pénzt a seregre költök?
Egyébként mér csalok, ezzel csak annyit könnyítek, h nem kell a kis állammal 20 évet várni, amíg a badboyom lemegy 30-ról 0-ra, merthogy ha elfoglalsz kisállammal területet, akkor az hirtelen, és nagyon megukrik...
Ha megvan a napoleon kieg, akkor jó esséllyel fogadják el a vazallusságot, az meg még talán jobb is lehet, mint egy 1x-û Únió spanyol barátainkkal.
az átírás nem segített...
de ahogy néztem, tsipa elküldte a két file-t, ami a szövegeket tartalmazza... szóval ha valaki, esetleg Õ maga lenne olyan kedves és ezt megtenné nekem 😊
msn: [email protected]
elõre is köszönöm!
de ahogy néztem, tsipa elküldte a két file-t, ami a szövegeket tartalmazza... szóval ha valaki, esetleg Õ maga lenne olyan kedves és ezt megtenné nekem 😊
msn: [email protected]
elõre is köszönöm!
SCHUMI, thank you for the FANTASTIC 16 YEARS you bring us! May you stop, but our love NEVER!
hu kiléptettem nagybritanniát a háborubol igy már 1800 ban (fu má ez 40éves háboru😄) csak a portugálok és a spanyolok maradtak... a nagy armadájukat szétzuztam (maradt az 1500ból 80 hajójuk, abbol csak 5 csatahajó...) szal az már semmi az én 400 csatahajóm mellett 😛 portugália 70% ban blokád alatt van spanyolok meg 20% (hát a gyarmatokra nemtok elmenni blokkolni😄) a háború nekem áll 55% ra és a spanyol-erdélyi uniohoz 40% kell, de nem akarják a portugálok így elfogadni ezt a békefeltételt :S 5let, hogy hogyan tudnám belõlük kicsikarni ezt? szárazföldön sajnos nemtok ellenük semmit tenni mert baszott sok katonájuk van... de jó lenne az unio mer kezd megerösödni francia...
tehát van rá megoldás, oks visszaolvasok, köszi 😛
SCHUMI, thank you for the FANTASTIC 16 YEARS you bring us! May you stop, but our love NEVER!
Kicsit olvass "visszább"... (Nem lusta vagyok elmondani, csak már nem ugrik be melyik file-t kell átírni)
Saor Alba
Hja, ahhoz, h sikerrel járjak eddig, ahhoz a kellett, h a Savegame-ben a Badboyt folyamatosan leszedjem 0-ra <#confused>#confused>.
Kezdtem egy újat sima játéban a Maáltai Lovagrenddel!!! Kibaszott nehéz, már megvan Málta és a Beloár-szigetek, Ciprus, Naxos, Maroa, sajnos Athént elvették tõlem a törökök <#szomoru1>#szomoru1>. Szerencsémre újabb háború bontakozott ki Kasztília (szövi) és Aragónia közt, így magszereztem Albáániát és úgy tûnik végre meglesz Szicília és Szardínia is illetve Vazallussá tettem Nápolyt (Szicíliai Királyság), így már csak idõ kérdése, és világhódító lesz a kis ródoszról indult lovagrendecske... <#vigyor2>#vigyor2> 1495-öt írunk.
már 22éve tart a háború és kezd a mérleg az oldalamra billenni... most készítek elõ egy 205e fõs partraszállást lisszabonba... 😛 ha ez bejön akkor létrejön az erdélyi-spanyol únió erdélyi irányitással, és az kicsit durva lenne... bár már midnenki lázong a lakosság totál kimerült remélem még 1-2évig kihúzzák szabadságharc nélkül... 😄
sziasztok!
Valahogy nem tudnám magyarosítani az angol verziót?
köszi!
Valahogy nem tudnám magyarosítani az angol verziót?
köszi!
Ne hagyd magad!!! :-))) Hajrá székelyek, szászok, magyarok! :-)))
érdekes felállás:
erdéllyel vagyok 1780 at írunk. örökösödési háborúba keveredtem, a spanyol birodalom trónjáért... Ígyhát háborúban állok a kis erdély oldalán alábbi birodalmakkal: ausztria, nagy britannia, spanyol kir., portugál kir... heh! 😄 250e a seregem összlétszáma + 48 csatahajó vs. 2milla 800e katona 320 csatahajó + 1000 egyéb hajó... 😄 oh yeah 😄 de viszont én vagyok a nyugatrómai birodalom ura 😛 a háború már 8éve tart és status quo van 😛 csak már oriási a war exhaustionom... de a háborús kapacitás érdekes h még 100%
erdéllyel vagyok 1780 at írunk. örökösödési háborúba keveredtem, a spanyol birodalom trónjáért... Ígyhát háborúban állok a kis erdély oldalán alábbi birodalmakkal: ausztria, nagy britannia, spanyol kir., portugál kir... heh! 😄 250e a seregem összlétszáma + 48 csatahajó vs. 2milla 800e katona 320 csatahajó + 1000 egyéb hajó... 😄 oh yeah 😄 de viszont én vagyok a nyugatrómai birodalom ura 😛 a háború már 8éve tart és status quo van 😛 csak már oriási a war exhaustionom... de a háborús kapacitás érdekes h még 100%
Egy nagy hátránya van a historical leaders opciónak a kiegben. Nem lehet házasságot kötni senkivel. Mivel hogy az is történelmi, hogy ki kivel házasodik. (Persze nem tudom, hogy mi van akkor, ha az egyik állam már megszünt.) Mindegy nekem a historical leader be van kapcsolva, és nincs olyan diplomáciai opcióm, hogy royal marrige. De lagalább Mátyás megkapta a Német-Római Császárság koronáját! :-)))
Magnamundi gold mod. Utrechti teokráciával akartam meghódítani a világot... <#vigyor>#vigyor> Gelre-t lenyomtam, Burgundia bekebelezte Frieslandot, majd a HRE nyomására kivonult. Persze rögtön bekebeleztem <#eplus2>#eplus2>. Aztán ott jöttek a gondok hogy Dánia megtámadott. Csak úgy. Persze szövetségese vagy 8 állam. Még a legtetûbb kis szövetségese is 5k-s haderõvel rontott <#wow2>#wow2>... AZ Ai faszán agresszív, partraszáll mindenhol szövetségestõl. Szóval ez a mod kissé durvára sikeredett <#vigyor>#vigyor> Van kihívás rendesen, kis államokkal a játék lehetetlen. Ez persze életszerûbb. És történelmileg frankón hû. Megalakult Spanyolország, Lengyelország egyesült Litvániával, Moszkva meg Novgoroddal...
Saor Alba
Tsipa köszi, de még mindig nem tudom, hogy ezek hol vannakXD bocsi, idegesítõen noob vagyok. ma nagyon jó gamet csináltam^^angliával vagyok...Most volt casus bellim is meg minden, gondotlam visszafizetek a franciáknak calaisért. Csakhogy észrevéve, hogy burgundia is épp támadja õket nem akartam megvárni a békekötésüket mert mégis jobb, ha csak az erõi felét tudja rám küldeni. Szal toboroztam egy hatalmas és dicsõséges majd húszezres sereget, plusz még hatezret(kettõt leinsterre küldtem, mert az is francia volt kettõt meg skócia fõvárosába, mert már cska az maradt nekik)És ahogy melett a sereg, mentem is franciahonba. Csakhogy a manpowerem nem volt sehol és így elég durván utánpótlás nélkül maradtam minek utána három évig bírtam a háborút úgy, h másfél évet már úgy, h a burgudnokkal békét kötöttek. de megszereztem leinstert meg finiestert😄 szal most örül a szívem^^
ha van pénzed akkor kölcsönökkel.
nagy móka, adsz neki némi pénzt, szinte sosem akarja megadni, és olyankor jön a cb, én így háborúzgatok stabilitás veszteség nélkül. :-)
nagy móka, adsz neki némi pénzt, szinte sosem akarja megadni, és olyankor jön a cb, én így háborúzgatok stabilitás veszteség nélkül. :-)
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Magyarországgal vagyok, Ausztriát és Csehországot szálltam meg, Mátyás álma teljesült, Német-Római Császár lett 1485-ben. :-D Elfoglaltam Közép-Amerikát, Észak-Amerikából a keleti partot és az indián államokat. Most kacsingatok a Távol-Kelet felé, valamint szemet vetettem a gyanutlan, kövér és boldog Inka államra.
Európában az osztrákok és a csehek kivételével nem foglaltam el területet (igyekszem kultúrálisan homogén maradni), de háborúban hûbéressé tettem az angolokat, Kasztíliát, törököket, Krímet, Brandenburgot, Burgundiát, meg még egy csomó kis államot. Az összes császárválasztó állam a hûbéresem. Jelenleg még kénytelen vagyok katolikusként nyomni (1518 van), de amint Kálvin megjelenik, azonnal pártfogolni fogom a reformációt. :-)
Európában az osztrákok és a csehek kivételével nem foglaltam el területet (igyekszem kultúrálisan homogén maradni), de háborúban hûbéressé tettem az angolokat, Kasztíliát, törököket, Krímet, Brandenburgot, Burgundiát, meg még egy csomó kis államot. Az összes császárválasztó állam a hûbéresem. Jelenleg még kénytelen vagyok katolikusként nyomni (1518 van), de amint Kálvin megjelenik, azonnal pártfogolni fogom a reformációt. :-)
Én Olaszországgal vok, eredetileg Milánóval, jelenleg telejes Dél-Európát, Fro.-ot illetve Perzsiát, Egyiptomot, Arábiát, Karibi-térséget, Dél-Amerikát (kivéve 2 provot), Közép-Amerikát és az onnantól Floridáig terjedõ tengeri szakaszt beleértve Floridát is, Californiát Jáva szigetét Fülöp-szigeteket, Ausztráliát és Dél-Indiát urallom. Jelenleg azon fáradozom, h egyesítsem Indát európai birodalmammal, illetve Kína felé gyarmatosítom Szibériát... Kb az eredeti gyarmatosítható területek 4-5%-a szabad még, mert azok kontnentálisak (pl.: Szibéria). Év végi bevételem 10000-es nagyságrendûek <#finom>#finom>. Országom kb. 95-97%-ig református <#crazya>#crazya>. És még csak 1702-t írtunk.
Egyetlen szövim Magyarország, bár igaz, h vazallus, de ha nem teszem meg, akor csarben hagyhat 😞, de már 200 éve lassan vazallus, és ez nem fog változni.
Egyetlen szövim Magyarország, bár igaz, h vazallus, de ha nem teszem meg, akor csarben hagyhat 😞, de már 200 éve lassan vazallus, és ez nem fog változni.
Ideje megtörni a fórum csendjét, dicsekedjünk már el egymásnak, h milyen szinten állunk jelenleg...
Hamis iratok szerzésével, kémkedés útján, valami "claim" bigyó az asszem.
Hali!
Azt szeretném megtudni, hogy hogyan lehet a trónkövetelésen kívül még casus bellit szerezni
ELõre is kösz és Üdv!
Azt szeretném megtudni, hogy hogyan lehet a trónkövetelésen kívül még casus bellit szerezni
ELõre is kösz és Üdv!
Nekem 10 év kb. 2óra, és egy ütemben le nyomok kb 25 évet is... De, ha háborúzok, 10 év akár 6 óra is lehet, és gyarkran teszem 😊
De multiba is tudsz menteni 😊
ok.meglett😊
Huh,ugy multiznék vele...de el se tudom képzelni h lehet!nekem 10 év legalább 4 óra játék,szóval a multi nem lenne rövid.
Huh,ugy multiznék vele...de el se tudom képzelni h lehet!nekem 10 év legalább 4 óra játék,szóval a multi nem lenne rövid.
a BADBOYOS statot hol lehet megnézni??? elõre is kösz.
Nincs, egyszerûen meg kell csinálnia történelmét a provnak, aztán a map mappában lévõ fájlók jó részét át kell szerkeszteni. De van a paradox fórumon róla help.
Az EU3-ban? És mivel csináltad? Van már vmi editor a játékhoz?