11580
Europa Universalis III
  • kamaszaki
    Én szerintem kezd 1500-1600-ban. Úgy valamennyivel másabb lesz az egész játékmenet.
  • Lysandus
    Én most visszatöltöttem egy régi mentést. Az utolsó előtti HRE stációt. Azt nem tudod, hogy HRE-vel, ha elfoglalod a vadakat és megkereszteled őket, akkor milyen nemzetiségűek lesznek? Osztrákok, vagy netalántán "rómaiak"?
  • ganges
    Király!
    Az a lila a térképen Bizánc?Tök jó!!
    De Szerbiát és Magyarországot megörökölted?Vagy leigáztad?
    Ilyen mapot honnan szerzel?
  • I.C.ram
    1580-ra hoztam létre (1399-ben kezdtem).

Hát hiába szövetkeznek ellenem. Esélyük sincs kb.

Nagyhatalmak Európában: Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia, Svédország (egész Skandinávia az övé).

Közepes hatalmak: Toszkána (olasz csizma, kivéve Róma, és az északi részek), Bizánc, akinek anno még én segítettem, hogy legyen egy ütköző állam köztem és a törökök között, és már kb a 2. Habsburg királya van :) Ennek ellenére elég rossz a viszonyunk. Moszkvai fejedelemséggel még csak nem is találkoztam eddig, szóval ők se nagyon jelentenek veszélyt rám. Más nagyobb hatalom nem maradt Európában.

Württemberg, Magdeburg, Götland, Riga a vazallusom.

Azt hiszem, inkább kezdek egy újat, ebben már nem sok kihívás van. :( Gyarmatosítani nincs kedvem.

De fogalmam sincs, hogy kivel kezdjek újat. Olyan kéne, aki tök más játékot nyújt, mint Ausztria.
  • I.C.ram

és kinagyítva Európa:
  • I.C.ram
    Gamersgate-ről vettem meg. Úgyis csak egy kieg.
  • Woondy
    dobj már 1 képet
  • Lysandus
    Gratulálok! :-)))

Tényleg nagyon durva lett a HRE. Mókás az állástalan tanácsadók megjelenése a munkaerőpiacon. :-)))
  • ganges
    Letöltöttem stb...elkezdi telepíteni, és még szinte el sem indult valami code5 vagy iylesmi baj van az eu3.exe-nel.Meg valami hozzáférés megtagadva.Most mi van?
  • ganges
    Mondjuk azért ne felejsd el, ha nagyon agressziív vagy, a többi állam szövetkezik ellened.
    Tipp:Irány Amerika!
  • ganges
    Király!
    Most hol jársz?Csak, hogy kb. bemérjük, hogy mikor sikerülhet egyesíteni.
    I.C.ram:Mennyibe került a HttT+kiszállítási díj?Légyszives, elmondod!
    Kösz előre is!
  • I.C.ram
    Na nekem sikerült közben létrehoznom a HRE-t :)

Azt csináltam, hogy minden tagországgal felnyomtam 200-ra a kapcsolatot, akit tudtam vazallusommá tettem. Rányomtam a gombra, és a legtöbb ország elfogadta a döntést, köztük az elég erős Burgundia is, ami meglepő volt, mivel Európában a 4-5. legerősebb állam volt. :) Egyedül Holstein, és Württemberg nem fogadta el, de őket pikk-pakk lerendezte a többi kicsi. Ja meg Toszkána se fogadta el, aki szinten jelentős hatalom volt, mert már övé volt Mantuától délre az egész csizma + Szicília. Összesen csak 8 Infamy pontot kaptam, nem tudom, miért.

Elkezdődött a háború, amibe beszállt Franciaország is, és két csatlósa Liége, Guyanne. Kapva az alkalmon Nagy-Britannia is beszállt, mint harmadik fél, Franciaország ellen.

Württemberget és Holsteint pikk-pakk szétkapták a kicsik, velük olyan békét kötöttem, hogy térjenek át a protestáns vallásra, ezzel is csomó IA pontot szerezve magamnak.

Toszkáná-t elkezdtem püfölni, Modénáig jutottam, mire jött az ajánlat, hogy White Peace, amit el is fogadtam, hogy át tudjak csoportosítani a franciák ellen, akik eddigre már benyomultak Burgundiába.

Franciáknál óriási szerencséim voltak. Mikor már vesztésre álltam északon, megjelentek az angolok, és partra dobtak vagy 12.000 katonát, akik jól legyengítették a francia seregeket. Délen pedig Genova segített be, bár nem túl nagy erőkkel. Szerencsére sikerült megfordítanóm a háború menetét, és megsemmisítettem kb 25.000 fős seregét (3 adagban). Innentől már sétagalopp volt, és nyomultam befelé. Aztán jött egy béke ajánlat Guyenne-től, amire nagy naívan azt hittem, hogy csak különbéke, és rányomtam reflexből a White Peace-re. Sajnos hiba volt, mert kiderült, hogy ő vezette a francia oldalt, így Franciaországgal is sikerült békét kötnöm... úgy, hogy gyakorlatilag ledaráltam volna az egészet. Na mindegy.

Aztán a béke első hónapjára össze is gyűlt az újabb 50 IA pontom, és megnyomta az utolsó döntést is. :) Létrejött egy megadurva birodalom.

Enyém minden Antwerpen vonalától keletre haladva a Kárpátokig minden. Délen pedig Görögországig az egész Balkán + Észak-Olaszország felső része (Lombárdia, Velence, Genova, Piemont, Brescia stb, és ezek a területek mind CORE-ok lettek. Az éves bevételem 1300 arany. :)

Szóval durva nagyon. Nem is tudom, mit csináljak. Gyakorlatilag már nincs ellenfelem.
  • Lysandus
    Na, megvolt az utolsó előtti döntés a HRE-ben. Érdekes volt. Az államok fele egyébként is a vazallusom volt, kb. 8 miniállam nem fogadta el a döntést. A maradék többi beleegyezett, és azonnal hadba szállt az ellenkezőkkel. A badboyom az egekben (egy vazallusá tétel 4 pont!), a legitimacy számláló pedig nullázódott. Ez normális?

Egyébként 29 IA-am maradt, én sem tudom, hogy honnan lesz még 21 az utolsó döntéshez, de bízom a franciákban, és Velencében, csak betámadnak valakit. :-)))
  • I.C.ram
    Lehet, hogy akkor figyelmetlen voltam :(

Már nagyon untam, hogy háborúban vagyok, ezért felajánlottam egy olyan békét, hogy elismerem a vereséget (ő olyat ajánlott volna, hogy fizessek + szabadítsak fel országokat). Lehet, hiba volt, de most már mindegy. :(

Viszont sehogy sem tudok már IA-t szerezni, mert a vallásháborúknak vége, az egyik korábbi döntés miatt a HRE-n belül nincs háború sem. Várhatok, hogy valamelyik külső ország megtámadja az egyik HRE-s tagországot... de ez elég ritka. :(
  • lacidsz
    De várj, nálam úgy néz ki a dolog hogy háború esetén az összes HRE-s állam átenged, csak az a kérdés hogy békekötés után hogy jövök vissza, de mindig van elég baráti ország, amelyik átenged. Még sosem volt olyan gondom hogy nem tudok eljutni egy HRE-s országhoz hogy megvédjem...

De szerintem eután még mindig megtehetted volna hogy nem kötsz békét, előbb-utóbb úgyis ráunt volna az ellenség és White Peace-t ajánlott volna. A War Exhaustion téged nem nagyon érint, őt viszont annál inkább, egy hosszú háború neki 100%-ig rosszabb.
  • I.C.ram
    Már Spanyolország volt, nem Kasztília.

Úgy, hogy köztünk voltak államok, amik nem voltak barátiak, és nem engedtek Military Acces-t, így nem tudtam átmenni segíteni neki. Szállítóhajóm meg nem volt. Burgundia meg kb 5 hónap alatt elfogadta a békét, ezzel kilépett a háborúból, amivel tovább rontotta a helyzeti előnyöm.
  • lacidsz
    Egyébként az utolsó előtti döntés (amelyik a vazallusoddá teszi az összes HRE-s államot), nagyon rizikós: az egyik játékomban Csehország (óriási területtel, a világ legnagyobb hadseregével) megpróbálta, erre az lett a reakció hogy két miniállam (Trier és még egy)a vazallusává vált, az összes többi pedig hadat üzent neki. El lehet képzelni egy Csehországot két törpe szövetséggel kb. 40 ország ellen, főleg úgy hogy a helyzetet "látva" Franciaország is nekiment a szövetségeseivel... én magam (Pápai Állam) csak annyit tettem, hogy elfoglaltam a HRE aktuális fővárosát (Bohemia tartomány), és szerényen megszüntettem az egész HRE-t, kb. 1580-ban :)

I.C.ram. azt nem értem, hogy verhette szét Kasztília Burgundiát, ha az utóbbi a te szövetségesed volt: simán odaküldhettél volna Burgundiába akárhány sereget, és visszaverhetted volna a spanyolokat. Vagy miért nem volt ez lehetséges?
  • I.C.ram
    Most megszívtam megint. :( 60-as volt az IA-m, erre a spanyolok megtámadtak, de nem volt nagyon szállítóhajóm, így nem tudtam őket tönkre verni, sőt Burgundy az oldalamon beszállt, akinek rommá verte Spanyolo. a seregét, így faszán mínuszba ment a %, így csak úgy tudtam békét kötni, ha elismertem a vereséget, amivel meg lement az IA-m 40%ra 60-ról. Így nem tudtom az utolsó előtti döntést megcsinálni. :( Viszont már nincs semmi IA szerzési lehetőség, így nem tudom megcsinálni az utolsó két döntést. :( Mi a fenét csináljak?
  • I.C.ram
    Az, hogy minden tagország a vazallusoddá válik, ha elfogadják.
  • Lysandus
    Sajnos nem tudok segíteni, még nem tartok ott. Egyébként mi az utolsó előtti-előtti reform a HRE-ben? Nekem még három van hátra.

Gondolom a HRÉ-t újra megreformálják a 4.1-be. Így nagyon brutál lett. :-)))
  • kamaszaki
    Jah, jó. Nem követem az mm fejlődését. Sokszor feltettem már, de mindig elvette a kedvem a sok stability drop.
  • Solten
    Kompatibilis a legutobbi 3.2-es peccsel' (eddig csak betaval volt).
  • kamaszaki
    Ez mit tud?
  • Solten
    MAGNA MUNDI PLATINUM 2 CHRISTMAS EDITION 1.0 (24/12/2009)
  • Solten
    Asszem' ez a HttT "nagy ujitasa", az atdolgozott csatarendszer, igy hatalmas seregek vesznek oda... :)

Btw, Boldog karacsonyt! :)
  • I.C.ram
    hogy hogy mit? Felrakod a játékot, és megjelenik rögtön a Launcher indításkor, és ott van, hogy check for updates....
  • I.C.ram
    1550 körül. De mindegy, nem ez volt a bajom.
  • ganges
    Mivel régen volt In-em(nem eredeti, de most az), szeretném a patchokat intézni:
    -Mi kell a 3.2 beta patchoz?(Milyen patch?)
    -Mit és hogy kell telepíteni(kell-e filet törölni vagy ilyesmi?)
    Kösz a választ előre is!
  • ganges
    Hol jársz,(idő)
    A reformokat el kell fogadni, ha a HRE tagok nem fogadják el, annyi.És kétlem, hogy ilyet egyszerűen elfogadnának:)Javísd a kapcsolatot az összessel, kb. 150-re.Szövetség, királi házasság, meg ilyesmi. 100 Legimitacy, 100 perztizs, stb.
    Meg ha kb. 10-20 évig megtartod ezt a jó kapcsolatot mindenkivel, akkor tán.De ki akarná a függést, ill. mely nagyhatalom azt, hogy világhatalomra kerülj.

Ha Angliából megrendelem a HttT 20 fontért(kb. 5000Ft), akkor mire ideér mennyivel kell többet fizetni(mert gondolom 7000-8000 Ft- lesz mire ideér)?
    Mert megkaptam a Completet karácsonyra:)
  • I.C.ram
    Van egy kis gondom. HRE-vel vagyok, mint Ausztria, és már minden HRE reformot megcsináltam, kivéve az utolsó kettőt, amiből az utolsó a teljes annektálás, ugye. 100 az imperial autohority-m, hála a sok vallásháborúnak. Rányomok az utolsó előtti reformra, ami elvileg vazallusommá tenné az összes HRE tagországot, de nem történik semmi. Levonja a pontot az imperial authorityből, de baromira nem lesz senki a vazallusom. Mi a baj? Pedig utána rögtön tudnám is nyomni a teljes annektálást is. :(
  • I.C.ram
    Már leszarom a HRE tagokat. Mivel, én vagyok a mindenkori császár, nincs már szavazás, szóval, ha rossz a kapcsolatom velük, akkor is én maradok.
  • ganges
    Hát, a protestáns vallás nagyon jó választás, de ha császár vagy ne!Elveszted az összes fejedelmedet aki rád szavaz ráadásúl csökken az Imperial Authority.Meg, az összes állammal romlik a kapcsolatod.
    Inkább várjál, míg a HRE tagok többsége is protestáns lesz, vagy református, meg az Elektorok között lesz protestáns, az kb. 50-100 év.
    Akkor jobban megéria +400-500 dukát, meg a +10% production(ha jól emlékszem ennyi).A stabilitást meg könnyen elintézed művészekkel, meg kisit rányomsz a gazdaságnál pénzt.Ha meg császát vagy ás a Legimitacy is kb. 95-100 akkor 2-3 év alatt rendbejön a stabilitás, főleg,ha +3-ról ment le.
  • I.C.ram
    Nem azt vitatom, hogy vesztettem, hanem azt, hogy teljesen megsemmisítette mindkét sereget, ráadásul úgy, hogy fel se töltődött neki az első után a morálja. 28ezer embert lekaszabolt 12k úgy, hogy neki max 5k embere veszett oda. ráadásul a lengyeleknek rosszabb volt a land tech-jük is.

Vallást érdemes váltani? Protestáns messze a legjobb vallás, ha nem gyarmatosít az ember. A production bónusz nagyon tápos. Csak nem tudom eldönteni, hogy érdemes-e váltani, mert ugye durva stabilitás vesztéssel jár, na meg át kell konvertálnom az egész birodalmam. Arról nem is beszélve, hogy HRE császár vagyok, és fogalmam sincs, hogy ez milyen következményekkel jár. Erről van valakinek tapasztalata? Egyelőre még nem aktuális (1510 körül vagyok), de nem akarok felkészületlen lenni. :)
  • Lysandus
    12 ezer vs 14 ezer még kétesélyes. Különösen, ha a király vezeti a kisebbet. Azt vettem észre, hogy a királyok alapból sokkal jobb hadvezérek, mint a generálisok. Egy király olyan 10-12-es tábornok, az alap tábornok pedig max ötös. Azért az sokat számít.

Jobban jártál volna, ha egyszerre ráküldöd mind a 28 ezer embert. Pont a véresebb csaták miatt az elején össze kell vonni a csapatokat. Utána ha bedarálod a főseregét már lehet szétválni és foglalni, a maradékot már elintézik a kisebb seregtestek is.

Nálam is az volt az osztrákok ellen, hogy ő megosztotta a csapatait 2/3-ad 1/3-ad arányban. Nekem számszerint kevesebb emberem volt, úgy az ő csapatainak 4/5-e. De két részletben bedaráltam, utána esélye sem volt.

A királyok mint hadvezérekhez még annyi, hogy nekem most kb 45 % a military traditionom. Ezzel kb. 8-9-es hadvezért tudok rekrutálni. Ennél egy király általában még mindig jobb.

Apropó: a kb. "utolsó lovagi torna" nevű kultúrális event brutális. + 4 military tradition/év. Alapból a katonai hagyomány évi 3-at csökkent, tehát ezzel az eseménnyel folyamatosan nőni fog. Igaz, csak kb. 20 évre kapja meg az ember a hatást, de akkor is....
  • I.C.ram
    Viszont vannak furcsaságok is.

Pont Ausztriával játszom most, és lengyeleknek nekimentem. Volt egy 12ezres serege, élén a királyukkal. ráküldtem egymás után két 14ezres csapatot 1-1 alap generálissal. Mindkettő nullára odaveszett. Csak néztem, hogy mi a szar. Pedig maxban volt a moráljuk, és military drillem is volt. Az volt a szerencsém, hogy sikerült elfoglalnom a fővárosát, és volt elég sok war exhaustja, így egy white peaceben kiegyezett.
  • Lysandus
    Boldog Karácsonyt minden kedves Szuverén fórumtársnak! :-)
  • Lysandus
    Na jó, azért természetesen vannak kivételek! :-)))

Egyébként a harcrendszer jobb lett. A ping-pong hatás tényleg drámaian lecsökkent. Az AI most azt a hülyeséget követett el, hogy megtámadott. :-))) Ausztria hadat üzent, méghozzá mindenféle CB nélkül. Ráadásul egyedül, mindenféle szövetségesek nélkül. Csak néztem, mint a moziban. A végeredmény: most már nincsenek osztrák kézen aranybányák.

Három nagy csata volt, a harmadikban a teljes hadserege odaveszett, onnan már nem tudott újra felállni.
  • ganges
    KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET MINDENKINEK!!!
    B.U.É.K.!!!
  • Marci1111
    Kössz,ez volt a probléma,én csak 1et írtam át.
  • hollófernyiges
    Két helyen kell átírni az államformát a mentett állásban. Ha nem megy, valamivel lejjebb pontosan leírtam hogy hol.