11580
Europa Universalis III
  • ganges
    Eduárd uralkodása 1.rész:(1479-1500)
    Eduárd 1460-ban született Anhalt őrgrófságban.8 éves korában Prágába ment rokonához, Friygeshez.
    1479.augusztus 9.-én Firgyes halála után Eduard von Luxemburg lett az új császár.
    A császárt aranylepelben vitték Ansbachtól Frankfurtig.Ott el is temették. 1479.szeptember 9.-én Aachenben a pápa megkoronázta LuxemburgiI. (Csőcselék)Eduárdot.A "csőcselék" nevet halála után kapta, mivel rossz császár volt.Eduárd sem írni, sem olvasni nem tudott, s csak egy pcit beszélt franciául, míg a többi császár latinul, görögül, franciául, csehül, németül tudott írni, ovasni, beszélni.
    Feleségül vette az özvegy Yvette de Valois-t 1479.október 20.-án.
    Luxemburgi Károly naplójában keservesen ír Eduárdról.
    -1479-ben kivégeztette a bérgyilkost, Ansbach grófját, s még 2 grófot Frankfurtban.
    -1481-ben 8 olasz nemest végeztetett ki Nizzában.20 év műlva is lázadt Nizza népe a vérrontásért.
    -Örököséül Luxemburgi károly fiát, János Zsigmondot jelölte.
    -1487-ben kirört a Gotlandért vívott háború.Két év múlva kibékült az angolokkal.
    -1489:Szövetség a franciákkal
    -1491 szeptember 12.-énDelegációt küldött a pápának,cserébe a katolikusok szent védelmezője lett.
    -1494-ben elárúlta Svédországot.
  • ganges
    Bocs, hogy hülyén írtam, csak kapkodtam.
  • ganges
    Eddigi királyok:
    a)Luxemburgi IV.(Szent)Vencel(1378-1433)
    -fontos reformokat hagyott maga után, de a Landfriede, az Erbkaisertum, a Privilégiák, és az egyesítés már az utódaira maradt.
    -Vencelnek 2 fia született:
    1.Ferdinánd(1400-1456)Nem született gyermeke.
    2.László(1414-1452)Egy fia született halála után.(Frigyes)
    b)Luxemburgi I. (Nagy)Ferdinánd(1433-1456)
    -Majdnem elvesztette a választók bizalmát, de miután bevezette az Erbkaisertumot, már nem kellett félnie.
    -halála után öccse 3 éves fia örökölte a birodalmat a cseh koronával egyetemben.Ő pedig Frigyes(1453-1479) volt.
    c)Luxemburgi I. (Nagy)Friyges(1468-1479)
    Frigyes 10 évesen feleségül vette a francia király lányát, Yvette de Valois-t.
    -bevezette a Privilégiát, melyek ellen a Genovai Köztársaság, és a Türingiai Királyság fellázadt.
    -Rokonát, az anhalti Luxemburgi király tesvérét, Eduárdot jelölte ki örökösül, addig, míg nem lesz fia.Luxemburgi Károly, Luxemburg királyának az öccse, felesküdött Frigyesre, s lemondott az esetleges utódlás jogárol.Fia János Zsigmond, és ő Plzenben találkoztak Frigyessel, a feleségével és Eduárddal 1479 júliusában.Ugyanis, bár hivatalosan nem lehet Frankfurt a főváros, de Frigyes minden képpek költözni akart, ha másssal nem, akkor a családjával.1479. augusztus 2.-án elindultak Frankfurtba a koronázási ékszerekkel és a *Freiburgi Egyezménnye.1479. augusztus 9.-én egy bérgyilkos megölte a kocsiban ülő Frigyest.A bérgyilkost az ansbachi őrgróf bízta meg.
    Ezzel kihalt a Luxemburgok cseh ága, s au anhalti, vagyis a szász ág folytatóik.De meddig?

*Freiburgi Egyezmény:1476.december 22.-én aláírt szerződés, mely a birodalom létét biztosítja hivatalosan.Tartalmazza az Erbkaisertumot, a Privilégiákat, s a Renovation-t is.Amikor egy császárt megkoronáznak Aachenben akkor erre az egyezményre megesküszik a császár, hoyg megvédi élete árán is.
  • ganges
    Kösz!Sikerült.
    1476.december 22.-én Luxemburgi I. Frigyes, a csehek királya, a Német-Római császár egyesítette a birodalmat!
    Majd küldök képet.
  • pocoksari
    azért, mert mindig eljutottam eddig :) jellemzően elfoglalok mindent
  • Tiramon
    Kemény meló lehet ez a tudományos játékmód...:) Én nem is mernék tanácsokat adni ez ügyben, me sose próbáltam. Ha már eléggé ismerek egy játékot, akkor indítás előtt a mappákban való szégyenletes kutakodással úgy alakítom, hogy legyen kedvem betölteni és viszonylag hosszú ideig elszórakoztasson...:)
    Mellékesen...ha a franciákkal játszol, mért akarsz feltétlenül száraz lábbal eljutni Indiába?:) Ilyen őrültséghez még Napóleon is kevés volt:)))
  • rexortom
    Bocsanat akkor elnéztem valamit mindenesetre nekem nincs gondom az infamyval mivel évente az a 12 amit egy háboruba öszeszedek 10 év allat le is megy és addig böven elvagyok az uj területek nacionalistáival szhal ugyse háboruznék

apropo rájöt már valaki hogy a nomadok hogy szerezhetnek uj területet és valaki irja már meg a mingel milyen játszani én 10 perc utan kiléptem ^^
  • pocoksari
    a korábbiban nem számított az infamy, itt viszont a limit fölött telenyom a gép negatív eventtel és felfordulsz tőlük
    a követség 0,4-t vesz le, nálam mindenképpen...és csak 1 advisorod lehet diplomata, szóval max. -0,3 infamy az...így összes még mindig 0,7nél tartunk

• LSSAHPAUL
    Na 0.3 az hanyas level? Mert én lvl5,6-okat gyártottam 100% culture-nál.
  • rexortom
    hát de regen sem volt 3x0.3 az 0.9 volt es elment mind a 3 ember igy meg embassy miat kapsz -1-et szoval több infamit vesztesz mint regen és marad is meg 2 hely
  • pocoksari
    háááát, nem olyan sok csökkentő tétel van...követséggel 1,5 körül csökken évente, ami nem túl sok...
  • rexortom
    Ne csapjon be beneteket hogy csak 1 infamy csökkentö lehet bent mivel sopk épület és decison lett berakva ami potolja. sztm nagyon jo lett a divine wind csak azt bánom hogy holy warban a ellenfél szövetségeseitöl még mindig 4 infamy a provincia :(
  • SzQk
    Az miért van, hogy amikor rákattintok a mentés betöltésére, akkor tölt egy darabig, utána kilép? Újraraktam a htt és az alapot, de még mindig...
  • LSSAHPAUL
    Békés úton nem fog menni szvsz. Akkor lenne könnyű szijjelszedni ha ő lenne a császár és csak megtámadsz egy gyenge hre-országot és ő hadbalép és lenyúlsz tőle pár provinciát egész addig kell ezt csinálni mig csak 2-3 provinciája marad ekkor lehet már annektálni vagy vazallussá tenni. De ezt szerintem te is tudod.
  • Mikike94
    Hello. Kéne egy pár tipp Ausztria ellen. (Magyarul játszok)Valaki segítsen.
    Szeretném hűbéresé tenni (10 múlva magamhoz csatolhassam) vagy bekebelezni.
  • LSSAHPAUL
    A divine windben sajnos egy tipusú nagyemberből csak egyet tehetsz be. És ez engem annyira meglőtt(eddig betudtam rakni 3db 5-6 level infamy csökkentő pacákot) hogy nagyon gondolkozok azon hogy inkább a htt-vel játszak :P
  • pocoksari
    megkeresed az első rész végét,odabököd az egeret a legvégére, aztán a görgetősávot felhúzod a legelejére és miközben lenyomva tartod a Shiftet az egérrel beklikkelsz a legelső karakter elé és kijelöl mindent
  • ganges
    helló!
    Hogy tudnám kijelölni az első részt gyorsan.Megőrülök, már 3-szor próbáltam, de nem találom a "végét", ha meg már kb. a 3/4-e kész, kiderül, hogy egyáltalán nem jelölt ki semmit.Mit csináljak???Ha kitörlöm az archivement mappát nem oldódik meg a baj???
  • ganges
    Kösz.Kipróbálom, s majd írok.
  • medve54
    Hát már a játék mondjuk már nincs fenn, de még nagyon rég, az alap EUIII-mal történt meg velem egy érdekes dolog. Volt egy szép nagy országom és feltünt, hogy nagyon lassan fejlődök a többiekhez képest. Majd egyszer csak rámrontott az Aranyhorda és benyelte az országom felét. Szándékosan nem töltöttem vissza, vajon tudok-e így is játszani. Na de a lényeg még is az, hogy a techkekhez szükséges pénzmennyiség radikálisan lecsökkent. Nem tudom, hogy a DW kiegészítőben is így van-e, de abban bizonyosan függött a városok számától, vagy esetleg a bevétel nagyságától.
  • pocoksari
    nem tudja valaki, hogy hogyan számolja a program a szomszéd bónuszt a techek kutatásakor? meg,hogy mi alapján számolja ki, hogy mennyibe kerül az adott szint kikutatása az adott techből...
    1620 körül járok, itt. az átlagos tech szint 26( a txt-ből néztem), nekem 20-21 van kb., kapok is az 5 típusra összesen 200 pénz/hó szomszéd bónuszt, de egy technél 1szint emelés 50.000 pénz...ha az összes bevételem betolom 1 techre, akkor is évekig tart 1 szint kikutatása, ~8 év
    tehát nem tudok lépést tartani senkivel sem, mert ezzel a tempóval 1820-ra érem el az 1620-as átlagos szintet...ami elég gáz és veszélyes is
  • Andorjan
    Azoknak más fajta hajó kell. h melyik, azt nemtom, de onnan ismered fel, hogy nincs ágyúja. ha van ilyen hajód a flottában, akkora a flotta adatainál írja, h can carry x units - szal ezredenként 1 kell. Ha megvan, odaparkolod a part mellé, aztán mehet beszállás
  • Lysandus
    Nálam is ez van. Állítólag kevés már a videókártya. A következő patchben vagy javítják vagy nem.
  • SzQk
    Na most jöjjön egy noob kérdés... Hogyan lehet egységeket beszállásolni a hajóba? :D
  • geo91
    ok, megpróbálom majd úgy
  • Botond #4995
    Szerintem ne a 4.1.b patcht rakd fel csak a 4.1-est, mert a b azt jelenti, hogy béta patch, vagyis nem az az utolsó hivatalos patch amire felmenne a kövi kieg. De szerintem ha nem teszel fel semmi patchet, akkor is jónak kell lennie, mert a kieg felteszi azt ami kell neki.
  • pocoksari
    jó, de ha pl. kiütöttem volna az infamyt, akkor már régen vége lenne a játéknak...nem véletlenül nem láttam 30as techet sohasem...így - bár baromira nem tetszik a csigatempó - de felfedezem a játékot
    már letoltam 200évet, tehát félidőnél járok és még mindig bőven elvesztenék egy én vs. mindenki háborút...
    el is mondom, hogy mi történt:
    - kasztília kb. egész dél-amerikát gyarmatosítota, így elég erős lett
    - a portugálok kiestek (még léteznek, de semmire sem jók már)
    - milánó a sok jogtalan birodalmi provincia miatt kicsit meggyengült, de már kezd helyre jönni, 2 villámháborúban meg is csapkodtam, de az infamy miatt nem hoztam el semmit
    - ming összeomlott, már a kezdőterületeikből sincs meg minden...100éve a kaukázusban hadakoztak, most meg...
    - bohémiához nem férek hozzá, így az egész keleti térség lassan az övé
    - az angolok már nagyon fel vannak aprózva, eddig 2szer támadtam meg kasztíliát amikor rárontott az angolokra

Az a fura, hogy a sok kis német ellen nem kapok semmi háborús indokot, így nem tudom lealázni őket és így bohémiához sem férek hozzá...tengeren meg 200k katona ellen nem tudok elég katonát szállítani, főleg, hogy milánó is támogatná őket, tehát nem tudnék mit odavinni, mert az kellene a milánói határra
    Ráadásul bohémia elfoglalt pár területet indonéziában is, szóval hiába állítottam fel egy mesterséges határt a tartományaimból és szövetségeseimből európa és ázsia határára
    A terv az kb., hogy felváltva ütöm kasztíliát és az arabokat, az elsőt azért ,hogy kicsit visszafogjam őket, a másikat meg azért, hogy "gyalog" el tudjak jutni indiába és kínába
    Misszionáriusom és gyarmatolóm is van elég, főleg most elfoglalom még meccát is...amiből nagyon kevés van, az a magisztrátus...abból baromi sok kellene, most így helyből 1000nek tudnék racionális építenivalót találni, meg még anyagilag is bírnám...szóval ezt elcseszték szerintem

Az előzőekben úgy emlékszem, hogy az úthálózat és a posta növelte 0,05-el a termelődésüket, de itt nem...

• geo91
    konkrétan ezt kapom minden egyes alkalommal mikor próbálkozom:

• geo91
    van egy kis problémám a divine wind telepítéssel... nem tölt be a játék, errort ír ki és megszakad a betöltés...

így tettem fel:
    1, eu3 complete (tartalmazza az in-t és a na-t is.)
    2, httt
    3, httt 4.1b patch
    4, divine wind

elrontottam valamit?
  • Tiramon
    Tetszik, ahogy játszol...tudományos alapon...de az uccsó mondatod miatt írok.)
    Egy ilyen játék nem arról szól, hogy alkalmazkodni kellene ilyen-olyan buta tervezők elméleteihez és elfogadni a marhaságaikat és adott esetben bugjaikat:) Ilyen játék a hangulatról szól...végülis nem azért veszel meg valamit, hogy számodra idegen fickók alapvetéseivel hadakozz, hanem, hogy élvezd a játékot:)
    Tehát sztem bármit át lehet modolni...az a legkevesebb:)
    Nézd...ha online sakkozok, pókerezek, backgammonozok...ott a szabályok átirása lehetetlen, nyilvánvaló okokból...)
    Egy pc-játékban, amit élvezeti cikként kell kezelni...sztem minden átírható...persze...tudni kell, mit és miért:)))
  • pocoksari
    1. ezt azt hiszem, hogy tudom...nézzd meg a mentéseket méretét, nekem 550 MB-osak lettek hirtelen és ez beakasztottam a mentések betöltését és magát a mentést is
    én azt csináltam, hogy total commanderben F3-al csak olvasásra megnyitottam
    a fájl két részből áll, az első részben maga a mentés (hogy, ki mikor mit csinált és hogy áll) és a második részből ami az achievmentek felsorolása kb. 1milliószor, na, ez a második rész az, ami nem kell itt baszódott el a program
    kijelölöd az első részt és egy jegyzettömbbe átmásolod, majd elmented valami.eu3 néven és működni fog
    a korábbi böszme mentéseket meg ki kell törölni (párat rakj át egy másik mappába ha itt elbaszarintanál mégis valamit)
    2., csak arról írtam, hogy az új kieggel nem csinálhatod meg azt, hogy többszáz vagy többezer infamyvel mész, mert itt limit átlépése után annyi negatív event jön, hogy összeomlik az ország, pontosabban nem lesz ellenfele senkinek
    de akit nagyon zavar az infamy az kiütheti ha átírja az egyik fájlt, meg igazából bármit ami zavarja...csak az úgy mégsem az igazi, szóval alkalmazkodni :)
  • ganges
    Két kérdésem lenne:
    1)Mit csináljak azzal, hogy DW-nrákattintok a Saved Gamre, várok 5 percet,semmii.Közben a Feladatkezelő azt írja ki, hogy Nem válaszol a program:(Pedig a csehekkel már majdnem sikerült egyesíteni a HRE-t:(Igaz, még van 4 desicsion, de gyorsan meglesznek, még a reformációig..Mit csináljak??
    2)Mi ez az infamy nélküli játékmód???
  • LSSAHPAUL
    A beállításoknál ha mindent levettél és még szaggat akkor passz.
    Háát az új kieg szokás szerint jobb mint az előző :) ami tetszik hogy van már végre "Call to arms" a diplomáciai menüben. Ezt hiányoltam mindig is hogy mikor én üzenek hadat a szövijeim nem csatlakoztak.
    Az már máskérdés hogy ez fordítva is igaz szal a gép előszeretettel hívja a szövijeit :p és ez így csúnya nagy világháborúkhoz vezethet.
  • SzQk
    Hali. Megvettem a legújabb kieget, de hiába... A hivatalos gépigény 128-as videókártya és 1gb ram. Na ez nekem megvan, de úgy szaggat, hogy az nem kifejezés... Valami ötlet?
  • Nos
    Na jó, tény hogy ez a "nem gáz" meglehetősen relatív :)
    Szóval engem nem zavar, mert próbálom optimálisan kihasználni a casus belliket és az oroszokkal jobban szórakoztat az, hogy fél európára rákényszarítsem az ortodoxiát, minthogy elfoglaljam őket (ez pedig rengeteg presztist hoz, de nulla infamyt). Mióta az osztrákok ortodoxok lettek, nem nagyon választották őket császárnak :)
    Egyébként ha sok pénzed van told a weapon manufactorykat. Nálam már bőven 4000 felett van egy manufactúra, de olykor még összegyűlik rá a pénz és verhetetlen seregeim vannak (ha utólérem a támadót :) )
  • pocoksari
    nekem még sohasem volt 30 feletti techem...addig vagy szétvertem mindenkit vagy nem mindnekit de már egyoldalú volt nagyon a küzdelem és abbahagytam
    infamy nem gáz? számoljunk
    a követség -0,4et visz le, az uralkodó átlag -0,6-0,7( amikor meg valami furkót kapsz, akkor -0,3), egyetlen diplomatád lehet advisorban, szóval az max. -0,3 és van még valami döntés amivel -0,1 jöhet, szóval évente -1,5 infamy, a játék durván 400éves, szóval 600 infamy értékben vásárolhatsz a "tartomány shop"-ban (jó, még van egy idea ami majd 1-el csökkenti, de azt most hagyjuk)
    1 holy waros tartomány 1 infamy,colonizáló 0,8, a conquestes 2, casus belli nélküli 4 infamy, aliianceban meg 3 asszem és jön pár reconquest ingyen, így durván 300 tartományod lehet, ami sok ugyan, meg túlerő már, DE CSAK 300...van még 1000 olyan ami nem a tiéd
  • pocoksari
    - szétdarabolom persze amennyire lehet, de sokan, akkor ugranak, amikor valamilyen lehetőséget látnak, pl. genova mellett állomásoztattam egy 20k fős sereget, de gondoltam kicsit feljebb helyezem a határon, alig léptem 2tartományt genova megtámadott...nem tudom, hogy az AI mi alapján támad, de ebből azt szűrtem le, hogy a lehető legnagyobb seregekkel kell demonstrálnom az erőmet...meg mindig szétszedni a seregeket...hát, a franc szórakozik ezzel...
    - én nem szedek hadiadót, van 15k pénzem, azt se tudom, hogy minek, mivel elkölteni nem igazán tudom, a technológiákba meg felesleges beletolni, hiszen a szomszéd bónusztól akkor meg elesek...
    - elfoglalni tőlem tartományt? háhá, erőből játszottam mindig is, ezek nem nagyon foglalnak el semmit :D
    - megtörtem az angolokat, a flottájuk már nem ellenfél, meg igazából senkié sem
    - dehogy haverkodok a spanyolokkal vagyis kasztíliával...mindenki ellenség és mindenki célpont, csak adna a gép kicsit több casus bellit
    - megnéztem, az infamy miatt nem sokat javítana ha fix 200-as haverságot tartanám a pápával, szóval ezt jegeltem
    viszont vicc, hogy alig van magisztrátusom...kb. havonta kellene 2-3, hogy rendesen tudjak építkezni...

egyszer erőt vettem magamon és elfoglaltam a világtérképet pár rommávert ország kivételével, de ezzel az infamyfigyelgetős harcmodorral ez kb. sohasem jön össze...vagyis de, 1000 év kellene...a Victoriában és a Making Historyban nem volt ilyen hülyeség, ott szépen el lehetett mindent foglalni nagyon hamar...
  • pocoksari
    mármint ha 15 alatt tartom az infamyt, akkor az kb. infamy mentes :)
  • kissssss
    (Ami ebben a játékstílusban jobb az az, hogy sokkal lassabban haladok és így tudom tartani az 50%-os core provincia arányt és a nacionalisták sem lázadnak minden nap,)

NA végre már egy ember aki rájött a játék igazi lényegére, elolvasva a kommentedet jó úton jársz.

háborús kimerültség terén csak annyit tudok tanácsolni hogy a túl nagy hadseregeidet darabold fel gyorsan és küld szét őket a megszállt tartományokba de vigyáz túl kis csoportokra ne darabold fel őket mert egy esetleges combosabb lázadó sereg gyorsan megsemmisítheti a 2000 vagy 3000 fős seregeidet úgy kb 7 vagy 8 ezred már jó lázadók elverésére, a másik tanácsom pedig hogyha már nincsenek jelentősebb küzdelmek akkor érdemes visszavonni a hadiadót(+0.10 WE/hónap) és a hadseregeidet is úgy pakolni hogy ne legyen lemorzsolódás(és persze csak félzsoldot adni nekik nincs harc nincs pénz ;-D) ha blokád alatt vannak a tartományaid az is nyomja felfelé a kimerültséget és ha az ellenség elfoglalta néhány területedet az is elég durván felszokta nyomni a kimerültséget.

(a fenti sereg szétosztást és hadiadó visszavonását csak akkor érdemes véghezvinni ha már nem tudsz többet kisajtolni a háborúból tehát nincsen szárazföldi harc)

angol francia háború egy nagyon nagy szívás hiába darálod be az angolokat szárazföldön ők akkor is kompenzálni tudják a hátrányt a tengeri blokáddal márpedig ha 8 vagy 9 tartományod is van akkor szénné fognak blokkolni ezt nekem elhiheted.

az angolok ellen igazából annyi a megoldás hogy a franciákkal folyamatosan annektálod a csatlósokat és végül bedarálod a burgundokat(core prov) aztán jöhetnek az angolok, délen meg kössél házasságot Kasztíliával Aragóniától meg ne szedj el tartományokat mivel Spanyolországnak létre kell jönnie és egy erős déli szövetséges mindig jól jön.

a pápának meg küldjél évente egy vagy esetleg kettő diplomatát hátukon egy zsáknyi arannyal és hidd el gyorsan a talpadat fogja nyalni, a vén öregnek Rómában így is épp elég problémája van a nápolyi királysággal.

• Andorjan
    köszi, megvan :)
    Win7 alatt jól el van dugva az appdata, csak kereséssel, v. a közvetlenül elérési úttal lehet előhozni