11580
Europa Universalis III
  • blitzkrieg1
    Tudja valaki, hogy mitol lesz brutalisan nagy a mentesem? 1399-tol egeszen kb. 1425-ig olyan 15-20 mb-os volt, aztan az 1430-as evekre azt vettem eszre, hogy egyre tobb ideig ment a jatek. 250 mb-os lett a mentes. Ez mitol van? Nagyon idegesito, mert vagy 2 perc kell, mire betolt a jatek es ujabb 2 mig lementem. A multkori jatekomban eljutottam 1530-ig es nem volt nagyobb 30 mb-nal, most meg mar 1430-ban 250?
  • Andorjan
    A játék történelemhűségét kifogásolóknak erősen ajánlom a játék könyvtárainak turkálását. Nem olyan nehéz megérteni, egész egyszerűen ízlésedhez szabhatod.

Volt olyan kérdés, hogy a steppe wolfban hogyan jelennek meg nagyobb steppei népek. Na én is játszottam azt a magyarokkal, talán kb. 100-tól, és bár lehetőségem lett volna bőven bezúzni a Római Birodalmon kívüli Európát, inkább ültem a seggemen, pörgettem az időt, hogy majd jönnek a hunok és akkor majd tök jó lesz nézni, ahogy ők megcsinálják.
    Hát, nem jöttek... Nincs rá event. Az összes Bulgáriára szépen van, de a hunokra pl. nincs (asszem az avarokra sem). Úgyhogy csináltam, nem is kellett újrakezdenem, amikor elértük a beírt dátumot, szépen megjelentek. Kellene finomhangolás, hogy ne álljanak már meg félúton és telepedjenek le, de azóta egyéb dolgaim nem engedtek ezzel bíbelődni, most meg már szerintem megvárom a 4et.
    Egyébként játszottam már vele korábban is, akkor rámentem arra, hogy form Hungary, erre lett egy csomó tartomány, ahol hungarianok éltek, meg olyanok, ahol magyars-ok (azokon a területeken, amelyek nem voltak beírva a decisiont követő eventbe)... Hasonló gubanc volt a vallással, mert mintha átrakott volna katolikusra tengrismusról, de a tartományaim nagy része ezt nem vette tudomásul - bár ez azért valósághű...
  • Lysandus
    Fogalmam sincs. Gondolom csak lesznek valami eventek a játék során. Szerintem a két frakciónak úgy kellene egymáshoz viszonyulni, mint a katolicizmusnak és az ellenreformációnak. Azt hiszem stability hit nélkül lehetett váltani. Az durva lenne, ha eretneknek tekintenék egymást, különösen, hogy a különböző korai keresztény felekezetek is választhatóak, akik viszont tényleg eretnekként kezelték egymást. :-)

De szerintem jobbára úgy kell majd kitapasztalni a dolgokat, de roppant izgalmas. :-)

Én maradtam tengrism-ben, mert a játék elején szövetséget és royal marriage-t kötöttem a Kanjukkal (vagy hogy hívják őket, a délkeleti szomszéd. A szövetség nagyszerűen működött és működik, jöttek, amikor kellett, és én is mentem, amikor szükségük volt rám.

Kivártam a lehetőséget, és inheriteltem őket, meg is lett a perszonálunió, a viszonyunk 190 körül. Közben upgrade-eltem kínai techgroupba (szerintem akkor lett erre lehetőségem, amikor közvetlenül határos lettem Rómával). Így már 90 százalékos hatékonysággal megy a kutatás. Olyan nagy előnyt nem ad az eredeti 80 százalékhoz képest. Viszont a letelepedéssel eltűnt a nomadic control effekt.

Váltottam khaganate-re majd despotic monarchy-ba. De csak azért, hogy kipróbáljam. Egyébként jobb bónuszai vannak, mint az eredeti államformának, viszont a hátránya, hogy itt már vannak korlátai a csúszkáknak.

Itt tartottam éppen, amikor bejött egy windóz reinstall, úgyhogy holnap kezdhetem előlről az egészet. :-)

Próbáltam egy kicsit túrni a netet egyébként valami leírásért, de eddig sikertelenül. Mindenesetre maradok a modnál, mert a vanilla már nem köt le.
  • marcussHUN
    De hogyha ilyen egyszerűen lehet terjeszkedni akkor mi a kihívás a játékban ???? Ja és még valami.... korai katolikus most a vallásom magyarokkal vagyok, igen ám de van rendes katolikus is egy bizonyos évszám után.... ha elteleik ez az évszám és bejön a rendes katolikus akkor a korai(early) katolikusaim átváltanak rendes re vagy mivan akkro ? te vágod ezt Lysandus?
  • blitzkrieg1
    Sikerult leirnom nekem is ugyanezt, nem olvastam meg el a hozzaszolasodat amikor irtam.
  • blitzkrieg1
    Egyes forrasok tobbet irnak, masok ugyanannyit, de a lenyeg, hogy kb. egyforma volt a lakossag, ma meg 7x tobben lakjak Angliat.
    Matyas idejeben kb. 80% volt a magyarsag aranya.
    Sajnos a torok hodoltsag pont a magyarsagnak artott a legtobbet. A romanok es szlovakok a hegyekben tuleltek, valamint nem is igazan kerultek torok megszallasra olyan teruletek ahol ok eltek. A magyarlakta Alfold pedig torok fennhatosag ala kerult.
  • Balfars
    HI!
    Azt nem tudjátok, h a Divine Windbe bele lehet rakni azt a mapot amit a Szteppe Wolf mod használ?
    Nekem a mod kicsit, lassan pörgeti az időt. Lassú a game még max sebességen is.
  • Lysandus
    A SW modra visszatérve, nagyon durva a nomadic control, ezzel azonnal core-t lehet szerezni az elfoglalt tartományra. És mivel seize colony-val is lehet foglalni, ez azt jelenti, hogy nem csak egy tartományt vesz el az ember. Viszont ha azonnal több tartományra kap core-t, akkor az adott népesség azonnal elfogadott kultúra lesz a birodalomban, tehát nincs büntetés a bevételekre, és revolt risk sincs. A korlátlan terjeszkedés receptje. :-)
  • kozi001
    Magyarokkal elég jól lehet tatárokat asszimilálni!
  • Brave89
    földrajzi = geopolitikai
  • Brave89
    Igen, a rossz földrajzi adottság sem jött jól nekünk (akár csak a lengyeleknek lengyel alföld sem 2 viszonylag 2 nagyobb kultúra között.). Hiába, tranzit országok vagyunk. Azét vagyunk, hogy a mindenkori(változó) két(vagy több) szomszédos nagyhatalom a mi területünkön irtsak egymást.
  • Brave89
    További történelmi pech, hogy általában a kataklizmák magyarországon a magyarlakta területeket érték. Nem is lehetett volna ez másképp, mivel a magyarok(mint primer nemzet) a jobb minőségű területeket "hódították meg", míg a rosszabb minőségű (hegyvidéki) területek a kisebbségek számára maradt meg már a történelmünk elején. Ez persze elég sarkított fogalmazás, mivel éltek szétszórva magyar település területen is nem magyar népelemek, de azok asszimilálódtak. Ez eredményezte hogy alapvetően is egyrészt aj obb minőségű területek jelentettek nagyobb zsákmányt, másrészt természeti adottságok szintjén ezek voltak a kevésbé védett területek is. A tatárjárás főleg a magyarlakta alföldi és völgyi területeket érintette, majd később a török kor is főleg a magyar lakta területeket érintette. Így mindig sikerült padlóra küldeni az ébredező magyar populációt.
  • kozi001
    Itt nem a népesség veszteség a gond hanem a viszonylagos izoláció! Az angoloknál a nagy pestis elég jelentős részt elpusztított a populációból, de mivel jól védhető állam volt ezt nem használták ki a szomszédai vagy egy iszlám horda! :)
  • Brave89
    Azt is hozzá kell tenni, hogy a mai népesség számok kialakulásában tetemes szerepe volt a 19.századi ipari forradalmaknak és annak, hogy a demogrfáiai átmenetet milyen szinten és hogyan élték meg. Magyarországon ennek jó részét elvitték a rossz gazdasági körülmények és a világháború. Németeknél jóval nagyobb prosperitásé s "élettér" (gazdasági és társadalmi) volt.
  • Brave89
    Ezt nem tudom honnan vetted, de ez irreális. Voltak bizonyos területek, ahol 60%-os volt a népesség veszteség, de nem a teljes területen. Ezenkívül a németeknél ez kb 30 évig állt fenn és ott sem egyszerre mindenhol. Azután volt idő a demográfiai regenerációra (mint a magyaroknak a tatárjárás után: a 14. századra sikerült behozni a demográfiai hátrányt). Poszt indusztriális szinten is nagyobb a népesség növekedés egy katasztrófa után a felszabaduló életterek és nyersanyagok hatására. Kisebb a társadalmi és demográfiai lemorzsolódás.
  • Petiii94
    Ebben teljesen egyetértek.Törökökre visszavezethető minden mai politikai problémánk.Pesze alap járaton mi tehetünk róla :D de törökök a pusztulásunk elindítói.
  • Brave89
    Európai szinten nem. Máskülönben akkoriban nem a bányászat, főleg nem a vas és réz bányászat volt a húzó ágazat,hanem a mezőgazdaság. Kivétel persze a nemesfémek, főleg ha nagy mennyiségben van és persze a só.
  • Brave89
    a Magyarság arányának csúcsa a 15-16. század eleje volt, mikor 75-80%-os arányt ért el a magyarság. Ez tovább nőtt volna, ha a hagyományos úton fejlődünk, mint a többi nemzet és nem tör ketté egy török kataklizma. Mindig, mikor békésebb periódusban voltunk és a viszonylag függetlenek voltunk, ez az arány mindig nőtt (1000-1500, 19. század, 20. század, a 20. század vége kicsit felemás, ugyanis a cigányság most van a demográfiai átmenet fázisában (amiben mi 1860-1960-ig voltunk, míg a magyarság az elöregedő társadalmak stádiumába ért)
  • Petiii94
    És náluk is volt VH.
  • Petiii94
    Ennek ellenére az oroszok után Európa 2. legnagyobb nemzete ma :)
  • Petiii94
    igen.végülis náluk a 30éves háború csak az népesség 2/3-át írtotta ki.
  • Lysandus
    Jelentős vas és rézbányák voltak...
  • Lysandus
    Egyébként az teljesen nyilvánvaló, hogy a török hódoltság miatt borult fel a demográfia.
  • Brave89
    az aranyról írtak oké, a vas meg réz szerintem nem reális. Valóban, volt valami bányászat, de az max helyi érdekeltségű volt és nem jelentős.

Amit a népesedésről írtál az meg szerintem -bocsi a szó használatért- hülyeség. Nem azért volt "sok" német nálunk, mert jól szaporodtak, hanem mert:
    1. Ők voltak az uralkodó nemzet. Ez mindig asszimilációt fog jelenteni a kisebbségek részéről, a kérdés az arányokban rejtezhet.
    2. Magasabb kulturális szinten álltak--> az alacsonyabb szintűek, ha érintkeznek, általában beolvadnak, ezek olvasztó tégelyei általában a városok. A magyar népesség nem egy nagy urbánus hagyományokkal rendelkező populáció, ellentétben a nyugati népekkel, mint pl a német, amely ekkor már rendelkezett a megfelelő kulturális és társadalmi-gazdasági tradíciókkal az urbánus létről.
    3. Általában csak a városokban voltak többségben, a betelepítések miatt, amelyek
    A. a német hospes mozgalmak miatt is volt, mivel uralkodóink előszeretettel telepítettek be jól "képzett" (kézműves) telepeseket, akik hasznot hajtanak
    B. Magyarország a későbbiekben a török kor alatt stagnáló népesedési tendenciát mutatott. 4M fővel léptünk be a török korba és 1700-as évek elején ugyan ennyien voltunk(tán kicsit kevesebben), az alapvető népesedési szuficitet elvitték a háborús körülmények. Török kor nélkül, analógiák alapján számolva egy posztindusztriális társadalom szaporodási rátáit figyelembe vége kb 7-8 millió fősnek kellett volna hogy legyünk. A másik probléma, hogy ez a kevés népesség aránytalanul oszlott el: Az alföldön nagyon alacsony volt a népsűrűség, míg a dunánltúlon nagyobb és észak mo-n is. a 18. század a nagy betelepítésekről szólt, a németek pedig igyekeztek ezt "kihasználni", már amennyire akkoriban gondolhattak erre, ugye a nemzetiségi szempontok nem nagyon dobtak akkor még a latba, más volt a felfogás. Akkor is inkább a nagyszámú német telepesek betelepítésének oka vallási (katolikus németek) volt, meg hogy ők voltak "kéznél" (+szerbek, románok erdélyből stb.). A főmotiváló erő a bevételek növelése (egy terület értéke = a rajta lévő adózó (jobbágy) népességgel, legalábbis akkori felfogás szerint). Így az 1800-as évek elejére 30%-ra csökkent a magyarság aránya. A 19. század végére sikerült javítani az etnikai arányokon (ekkor már tudatosan is, a nemzeti öntudatra ébredések századában, a nacionalizmus századában) és ekkor 1910-re sikerült 50% körülire felhozni az etnikai arányt, melyben nem kis része volt annak a 2 millió asszimilált zsidónak,NÉMETnek,szlováknak, akik a városok kulturális olvasztótégelyeiben beolvadtak (+ a javuló egészségügyi körülmények miatt lecsökkenő halálozási rátának és csecsemő halandóságnak, ami nem párosult ekkor még a születési ráta csökkenésével-->demográfiai átmenet 1960-ig).

Összefoglalva: Magyarország demográfiai hátrányát 15-16. századtól elszenvedett kataklizma jelentette, amely behozhatatlan hátrányt jelentett. Mikor megpróbálkoztunk vele, újabb kataklizmák törték meg (trianon, 2. VH, kommunizmus stb.), nem pedig hogy a németek jobban szaporodtak. Azért szaporodtak jobban, mert alapvetően is mindigis előnyösebb pozícióban voltak, mind fejlettség terén mind földrajzi értelemben.
  • Lysandus
    100 százalék nem, de 80-90 biztos!
  • Petiii94
    Többen nem éltek.Egál volt.És azt nagyon elfelejtetted ,hogy már mátyás alatt sem volt az oszág 100%-a magyar.És Angliában is éltek walesiek ,de más volt az arány ;)
  • Lysandus
    Persze.
  • blitzkrieg1
    A szaporasag tenyleg nem igaz, hisz Matyas alatt Magyarorszagon tobben eltek, mint Angliaban.
    A magyar lakossagnak a torok haboruk artottak sokat.
  • Lysandus
    Képes lett volna betölteni Ausztria szerepét! A Hunyadiak is megcsinálhatták volna, de Mátyásnak nem volt törvényes örököse. Akkor ennyi elég volt.
  • kozi001
    "Az alapvető baj az velünk magyarokkal ,hogy nm tudunk szaporodni."
    Ennek azért lehet kicsit ellent mondani, mert a h a körülmények kedvezőbbek voltak pl. monarchiában ez már nem volt igaz és az 1900-as évek elején az egyik legnagyobb volt a szaporaság Magyarországon. Nagymamámnak 12 testvére volt, nekem 1.
  • Petiii94
    :)
  • blitzkrieg1
    En is atkonvertaltam egyszer, de tenyleg katasztrofa volt. Volt vagy 1000 IC-m, de szinte semmi nyersanyagom nem volt. Mert hat a HOI-ban Afrika (ami Vikiben sokat szamit) szinte semmit nem er.
  • Brave89
    "és gombolyagot csinálnának a többi területükön..." Ez kruva aranyos volt:D:D:D
  • Brave89
    A régebbi verzióknál (pl victoria 1) úgy működött, hogy elkezted crusader kings-ben, aztán eu, aztán vitroia, aztán hoi. De sztem elég szar úgy gémelni. Emlékszem egyszer egy victoria-s állásom konvertáltam át hoi 2-be....hát kurva fos volt:D
  • Petiii94
    Hűha.Össze kell szednem gondolatokat.Elsőnek a játékra reagálok. kisssss mint írta lentebb ez már megrágott téme és igaza van.Úgy csinálták meg a játékot ,hogy a történelmi nagyhatalmak,ha történelemhűtlenség is lesz belőle ,de jobb területeket kapnak.Ezt szerintem orvosolni úgy lehetne ,ahogy sokan írtátok,pl eventekkel.Növekedne idővel osztrákoknál az adó alap és jönne centralizáció is.Viszont nem lenne ilyen írreális mennyiségű aranyuk és termékeik.Inkább ,vasat vagy rezet bányásznának hegyekben és gombolyagot csinálnának a többi területükön többségben.

Magyarországon pedig inkább fordítva kéne.jelenlegi alacsony adók maradnának ,de jóval jobb tradegoods-ok lennének egy egy tartományban.Érsekújvár,Kárpátalja vas és réz termeléssel foglalkozna,Erdély só,Partium,Sopron bor,a többi tartomány beleértve horvátokat is gabonát termelne.Horvátországban is túlnyomtákl aposztóipart,ami esetleg csak Dalmáciában lenne reális ,ahol viszont gyapjú van XD

Aranyat nbem raknék be csak és csak abban az esetben igen ,ha eventel az 1500-as évek elején eltünne és más lenne helyette.

Eventekkel viszont növelném a nemesség,jobbágyság arányát és a decentralizációt.

Én készítők helyében több hangsúlyt adnék a csúszkáknak és királyoknak.A centralizáció pozitívumai sokkal erősebbek lennének ha rajtam múlna.És a királyok képességei ,pl. adminisztratívskillje befolyásolná az adok mennyiségét.

A valóságra reagálás pedig ,hogy magyarország képtelen lett volna Ausztia szerepének a betöltésére.Az alapvető baj az velünk magyarokkal ,hogy nm tudunk szaporodni.Ez hülyén hangzik ,de Ausztria az általa uralt területekenn elnémetesítette a népességet.Csehország ,mint írták valóban Ausztria legerősebb része volt ,de a lakosság több mint 50%-a német is volt cseh földön,ezért is kellett nekik az I. VH után tőlünk szlovákia ,hogy biztosítsák a szláv többséget összerabolt államukban.
    Magyarországon is Buda,Pozsony és minden nagyváros jelentős része német ajkú volt.A középkorban is a polgárság nagy része ,mikor még nem is voltak osztrákok MO.-on német volt.Ezért is Pressburg Pozsony neve a játékban.Sok volt a betelepítés is,tudom németországból,de a lényeg ,az ,hogy a németek tudtak szaporodni ,míg mi nem.ÉS ez a mai napig fennáll...

Ha ettől eltekintünk és Mohácstól eröltetjük a dolgokat,akkor is zsákutcába kerülünk.II.Lajos Jagelló volt.Lengyelek pedig nem reformkészségeikről voltak híresek.Egy francia vagy német király sokkal előnyösebb lett volna.Habsburgok sem oltak azok a nagy reformerek.

• Brave89
    land traditiont és cult trandition-t is. Min 5%-ék kell és akkro is max 4-es szintűt kaphatsz. Ha magas a land tradition akkor kaphatsz jobbakat. Kereskedőkre is érvényes ez (navy trad).
  • Brave89
    95-100%-on próbálkozz. Az alatt felesleges (90-95 körül még kaphatsz 5ös szintű advizitorokat)
  • Brave89
    Az elején kilehet választani, hogy történelmi személyiségek uralkodjanak, katonák stb. Akkor nem tudsz házasodni, csak a történelmi személyekből választhatsz embereket az udvarba stb. viszont történelmi uralkodókat kapsz.
  • Lysandus
    Állítólag volt valamelyik verzióra... Sőt, állítólag Vicky 2 és HOI konvertáló is létezik... De többet nem tudok róla.
  • SuperGalaxy
    Amúgy tud valaki működő EU3-Victoria 2 konvertálót? Csak mert eszembe jutott, hogy milyen poén lenne EU-ban elkezdeni egy játékot, aztán Victoriában folytatni :D