11580
Europa Universalis III
-
kozi001 #11180 Gondolom ha éppen alacsony a stabilitás akkor amúgy is be lehet váltani.
Jaja! Vazalizálni! :)
-
Brave89 #11179 Azért mert addig nem igazán lehetséges a felfedezése. Véletlen nem very easy-n vagy easy-n tolod? BTW: Magyarokkal amúgy is lehetetlenség kolonizálni, mivel túl messzire vannak azok a területek, kívül esnek a colony range-n és akkora tech szinten max akkor tudod, ha van egy tengerparti provinciád nyugat euban ami core provinced is egyben, ed ahhoz 50 év kell, tehát a játék elején kell elfoglalnod, ami szintén nem túl reális(sztem még a quest for the new world-el sem tudod elérni). -
blitzkrieg1 #11178 De ha kicsi orszag vagy, akkor ugysincs penzed tul nagy hadsereget felszerelni. Legalabbis nekem mindig a penz szokott keves lenni, nem a manpower.
Mi az a land force limit? -
blitzkrieg1 #11177 Magyarul huberesse tenni, csak az mar hosszabb. :) -
Brave89 #11176 Nem minden esetben jobb. Ha pl kisállam vagy és szükséged van a nagy hadseregre(pl Ausztria és még nem vagy császár vele), akkor jól jön az a + 20% land force limit meg +10% manpower. -
Brave89 #11175 Az vazalizálni könyörgöm, vazalizálni!:D Bocs csak már szemet szúrt. Amúgy nem hinném hogy nagyon lenne ilyen szó, illetve nagyon magyartalan sztem (de tök mind1, elfogadjuk játék szakkifejezésnek:)) -
blitzkrieg1 #11174 En se szivesen vallaltam be a -3 stabilitast, de a 9-dik goverment tech csak vagy 15 ev mulva lett volna meg es feltem, hogy beeloznek a portugalok. Eleg hamar kezdenek ok is gyarmatositani. 1470-80-ra mar meg szoktak ok is jelenni New York kornyeken a spanyolok pedig Braziliaban. -
kozi001 #11173 Ez eszembe se jutott. Vagyis h ilyen korán ideát váltani. :)
Igen. Jó ötlet, mert úgyis mindig támadja Castille meg páran! -
blitzkrieg1 #11172 Victoria 1-2-ben is mindig Marokkot hasznaltam ugrodeszkanak gyarmatositashoz, itt is bevalt. :) -
blitzkrieg1 #11171 Nemzeti ideat lehet valtoztatni. En is a Bankot raktam be eloszor, miutan meglett a 7-es trade tech valtottam. Jatek legelejen szovetseget kotottem az osztrakokkal es lengyelekkel, igy viszonylag biztonsagban volt az anyaorszag, foglalkozhattam a gyarmatokkal. -
kozi001 #11170 Jó leírás! Köszönöm! :)
Igen inkább így kellett volna.
Én sajnos franciákkal, burgundokkal vacakoltam, amivel elment az idő és felment az infláció 11%-ra. Utána vaszalizáltam az elektorokat.
Emiatt muszáj volt a Military Drill-t és a Nemzeti Bankot választani. A gyarmatosításhoz szükséges nemzeti ideát csak ~1460-ra kaptam meg.
-
blitzkrieg1 #11169 Haboruzas nelkul el meg lehet nyerni az electorokat, csak meg kell tomni a zsebuket es nem szabat infamyt osszeszedni. Ezert gyarmatositottam inkabb, mert azert nem kapok infamyt es a sok arannyal meg tudom venni az electorokat. -
blitzkrieg1 #11168 Nem nehez. Az elejen 1400-1402 korul Marokkotol el kell foglalni minimum 1 tengerparti tartomanyt. En kettot szoktam, mert a tengerparti tartomanya mellett van egy aranybanyaja is, igy az is kell, tovabba jo dontes elfoglalni, mert nagyon jo lovassagot tudsz kepezni azon a tartomanyon. Eleg gyakran kapsz ra Holly war CB-t, es mas nyugati orszagok is utik rendesen. Ez kell kiindulasi pontnak a kesobbi gyarmatositashoz, de nem kell feltetlenul.
Az inkakhoz a trade tech kell legyen 7-es szintenez megvan 1430 korul, ezzel mar tudod aktivalni a gyarmatositashoz szukseges nemzeti ideat ami annak kell, hogy tudj felfedezot kepezni. Portugaliatol kersz behajozasi jogot (ha nem szerezted meg Marokkotol a tengerparti tartomanyt) es onnan kiindulva felfedezed Amerikat. Nalam valami Jozsef fedezte fel, nem Kolumbusz :D
Ha felfedezted a Zapotek birodalmat (nalam mindig legyozik a majakat es aztekokat, mire felfedezem oket) akkor kapsz ra rogton CB-t es el is foglalhatod. 8000 lovassal siman atgazolsz rajtuk. Szerintem eloszor 2-3 tartomanyt erdemes csak elhozni toluk es minel tobb penzt kerj el a beke fejeben, mert nagyon sok van nekik es ha anexalod, akkor nem kapod meg. Utana kepezz egy konkvisztadort es elmesz a szarazfoldon az Inka birodalomig, majd fel az Egyesult Allamok teruleten levo indian allamokig es oket is elfoglalod, ugyanigy az elso haboruban csak 2-3 tartomanyt szedj el, a haborus pontokat penzre koltsd a bekeajanlatnal.
Ha 1401-ben elfoglaltad Marokkot, akkor 1451-re core-t kapsz ra es onnan mar elered Del-Amerikat es Afrikat is es gyarmatosithatod a colonistokkal. Afrikaban Malit erdemes meg megtamadni, mert neki is rengeteg penze van. -
kozi001 #11167 Nekem az volt a mázlim h érdekes módon a magyar uralkodó pápaként az osztrák sógorokat kiátkozta. :)
Így kicsit könnyebb a dolgom, mert a cseh császárral könnyebb volt háborúzgatni, mint osztrák császárral! -
kozi001 #11166 Inkákat annektálni 1435-ben a magyarokkal?
Még mondja valaki h nem lehet jól játszani a velünk! :)
Én akkor eléggé le vagyok maradva a britekkel. :)
Már 1468 mire meglett a hre, de a vaszalizáláshoz szükséges "Quest for the new world" nemzeti ideát még csak most kaptam meg. Most kezdek gyarmatosítani csak kicsit le vagyok maradva a portugálokhoz képest!
Elég sokat elvacakoltam h lenyomjam a franciákat, uniózzam burgundiát. Meg az inflációval is, ami 11%-ra felment és levitte a fejlesztést. -
blitzkrieg1 #11165 Egyebkent miert nem szoktak itt masok is gyarmatositani? Olvasgattam visszafele a hozzaszolasokat es szinte mindenki csak az 1500-as evektol gyarmatosit. Magyarokkal 1435-tol mar el tudom foglalni az inkakat es az aztekokat, feltetelezem a nyugat-europai orszagokkal meg hamarabb lehetne. Ha pedig azok mar meg vannak, akkor gyakorlatilag nyertunk, hisz ha az anyaorszagot el is foglalnak, ott nincs ellenseg. -
blitzkrieg1 #11164 A csehek befoglaltak valamiert a teuton lovagrendet es osszeszedtek 16 infamyt, ami -160 pontot jelent a valasztasoknal, igy ok egy ideig nem tudnak palyazni ujra a csaszari cimre. Az osztrakok es en vagyok csak versenyben, de a sogorok nem birjak ugy lefizetni az elektorokat mint en. :D -
blitzkrieg1 #11163 Nem vazalizaltam csak egy electort, 3 masik ram szavaz mert jo a viszony. Nincs meg a 30 tartomany, de mar kozelitek hozza. Meg lehetett volna, ha az inkakat meg a zapotek birodalmat anexalom, de nem tettem, mert egy csomo penzt huzhatok le roluk es nem akartam meg dragitani a technologiakat, no meg az infamyt sem akartam feltornazni, most, hogy mar oregszik a csaszar.
Csak azert kerdeztem, hogy erdemes lenne dragitani emiatt a technologiakat.
Most inkabb vazalizaltam az orszagokat (Balkanon 6 orszag es 1 valasztofejedelem) es nem foglaltam el oket, igy eleg jol mennek a fejlesztesek. Maskor ha foglalok nagyon elmaradok a fejlesztesekkel. -
kozi001 #11162 Empire sztem sokkal jobb, mint a feudális monarchia ha arról váltasz.
Centralizáció limit -3 is lehet és az arisztokrata csúszkát -5-ig lehet húzni.
+ Holy War casus beli.
1450-ben magyarokkal megvan a 4 elektor és lehetsz birodalom 30 területtel? :) Az szép! Nekem csak 1460-ra lett meg britekkel! -
kozi001 #11161 Ne is mond! Pont ugyanezzel szívok csak az angolokkal várok h a cseh király végre elpatkoljon! :)
Igazából az a gond h mikor vaszalizáltam a 4 elektort pont azélőtt lépett a trónra egy nagyon fiatal cseh király HR császárnak...
És akkor választhattam h várok 20-30-40? évet és addig kolonizálok, perszonáluniókat csinálok, amivel majd úgyis szívok ha belépek a HRE-be ha nem core egy provincia.
Vagy vasszalizálom Bohemiát, ami 3 háborúmba került és közben Austria folyamatosan veszélyt jelentett a hirtelen királyi halálnál, mert olyan sok infamy-m volt...
És ilyenkor még csak évi -1,5-al tudok infamy-t redukálni!
-
blitzkrieg1 #11160 Ez jol hangzik. Akkor valtani fogok. -
blitzkrieg1 #11159 Jo, de en a magyarokkal vagyok es mar 30 eve arra varok, hogy meghaljon a cseh kiraly (aki nemet-romai csaszar) es megorokoljem tole a csaszari tront. Ram szavaznak a valasztofejedelmek, csak nem akar megdogleni. Mar 3 haborut is inditottam ellene, gondoltam, hatha berakja a kiralyt is hadvezernek es meghal egy csataban, de nem sikerult. -
Brave89 #11158 +0.5 moral a hadseregnek és +1 magiszter asszem. -
Brave89 #11157 Minél idősebb annál nagyobb eséllyel merél meg. Pl ha 50-60 évesen kerül trónra, akkor nem sokáig fog uralkodni, de ha mondjuk 15 évesen, akkor kb 40 évig is eluralkodhat. Max úgy tudod előrébb hozni a halálát, ha megteszed generálisnak és sok megnyerhetetlen csatába vezényeled bele. -
blitzkrieg1 #11156 Mire jo, ha atvaltom az allamformat birodalomra? -
blitzkrieg1 #11155 Valaki latta mar, mekkora mennyisegu penzt gyujt ossze az Inka es a Zapotek Birodalom? Eddigi jatekaimban mindig anexaltam oket egybol, de most eszrevettem, hogy egy halom penzuk van. Befoglaltam az teljes orszagot, de nem anexaltam csak 2-3 tartomanyt inkabb penzt koveteltem toluk. Inkaktol 2500-at, a zapotekoktol pedig 1500-at tudtam kifacsarni, hirtelen jo gazdag lettem, nem kellett tobbet fukarkodjak a penzel.
Beleptem az inkakhoz kivancsisagbol, hogy lassam mennyi van nekik, 1445-ben 5300 aranyuk volt. :D
Meg par haborut fogok inditani ellenuk, mig minden penzuket elszedem. -
blitzkrieg1 #11154 Megjavult, nem kellett ujrakezdenem a regi mentest.
A kiralyok mikor szoktak meghalni, veletlenszeruen, vagy elore be van kodolva? 1415-ben kerult tronra a csehektol a nemet-romai csaszar, mar 1450-ben vagyok, megvan a valasztofejedelmek tamogatasa is, de nem nagyon akar meghalni a csaszar. Igy meg eleg rossz, mert kell varjak, nem hodithatok, hogy ne szedjek ossze infamy pontokat.
Esetleg be lehet segiteni a halalaba? -
Brave89 #11153 Hidd el, az szarabb volna. BTW: így is romlik a kapcsolatod a császárral. -
Swarczi #11152 Én a paradox helyében -1 stability helyett inkább vmi kapcsolatromlást a hre-tagokkal raknék be. -
kozi001 #11151 Ha nem adod vissza a HRE-nek, akkor megkapod az "unlawful territory" módosítót rá. (-1 stabilitás; 0,1 presztizs).
Bosszantó elsőre. Mindig ki kellett léptetni ezeket. -
Swarczi #11150 Én csak azt ne mértem, hogy a visszautasításért miért vesztek stability-t... Emellett zavaró h kiléptetni csak magiszterekkel tudsz - ez a török játékomnál volt vicces, mikor elfoglaltam 2 cseh területet, ne léptettem ki a hre-ből mert nem volt magiszterem és visszakérte a területeket :) -
Andorjan #11149 Szerintem nem lesz jó, dehát tudod hogy van az a dolog a pudinggal, a próbával, meg az evéssel... -
blitzkrieg1 #11148 De kitorlom az achieventet, aztan betoltom a jatekot es lementem egy uj nev alatt, akkor mar jo lesz az uj mentes?
Nem tudtam kileptetni, mert nem volt olyan decision. -
Andorjan #11147 A meglévő ettől szerintem nem javul meg, itt leírták már valahol, hogy mit kell kitörölni a mentésből, talán valami automatikusabb módszert is leírtak, de azt én nem értettem :D
Igen, van ez a dolog a hre-vel, hogy ha elfoglalsz olyan területet, ami része a birodalomnak és nem coreod, akkor bizony visszakéri, szóval ilyenkor ki kell léptetni a tartományt a hre-ből (persze emiatt is romlik a viszony a császárral, de legalább cb-t nem kap rád). -
blitzkrieg1 #11146 Ok, koszonom a segitseget. Ratalaltam a neten, ki kell torolni az achievementeket.
Akkor megjavul a mar meglevo mentesem is? -
blitzkrieg1 #11145 Asszem visszatoltes utan lett. Elfoglaltam Aqueriat az aranya miatt. Nem sokkal kesobb felugrott egy event, hogy Bohemia keri vissza az egyik tartomanyt. Isztriat kerten nem tul gazdag ezert atadtam neki. De aztan amikor mar az aranylelohelyest kerte, visszatoltottem, ezutan kezdett jelentkezni ez a problema. -
Andorjan #11144 De a legjobb megoldás itt is a megelőzés:
Ne tölts vissza. (Bocs, ha nem ez a helyzet, én csak ezt az egy lehetséges okát ismerem a problémádnak, ezért gondolom.) -
Andorjan #11143 Igen, használd a keresőt, leírták már korábban itt a megoldást. Nem több egység és több állam meg hasonló dologok lettek, hanem elvileg az achievementekre vonatkozó adatokból csinál ilyenkor rengeteg sort a játék a mentésedbe. Ha az achievement szóra keresel rá, talán könnyebb dologod lesz. -
blitzkrieg1 #11142 Es lehet valamit tenni ez ellen? Mitol lesz ekkora a mentes?
A mentesben az orszagok kulonbozo adatai, seregek, hajok pozicioja, merete, tartomanyok adatai stb. vannak, hirtelen nem lett ennyivel tobb egyseg a vilagon.
Lehet valamit tenni ez ellen? -
Andorjan #11141 Erre korábban azt mondták a hozzáértők, hogy a többszöri visszatöltés (tehát egy korábbi állás betöltése valami kedvezőtlen világpolitikai esemény hatására) szokott ilyet okozni.